Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
In another farmer’s friendly step, Government approves Fair and Remunerative Price of sugarcane payable by Sugar Mills to sugarcane farmers for sugar season 2022-23
Highest ever Fair and Remunerative Price of Rs 305/qtl approved for Sugarcane Farmers (Ganna Kisan)
To increase income of farmers, Government has increased FRP by more than 34% in past 8 years
Government of India is committed to improve economic condition of farmers
Decision will benefit 5 crore sugarcane farmers (Ganna Kisan) and their dependents, as well as 5 lakh workers employed in the sugar mills and related ancillary activities
03 AUG 2022 6:19PM by PIB Delhi
Keeping in view interest of sugarcane farmers (Ganna Kisan), the Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Fair and Remunerative Price (FRP) of sugarcane for sugar season 2022-23 (October - September) at Rs. 305/qtl for a basic recovery rate of 10.25%, providing a premium of Rs. 3.05/qtl for each 0.1% increase in recovery over and above 10.25%, & reduction in FRP by Rs. 3.05/qtl for every 0.1% decrease in recovery. However, the Government with a view to protect interest of sugarcane farmers has also decided that there shall not be any deduction in case of sugar mills where recovery is below 9.5%. Such farmers will get Rs. 282.125/qtl for sugarcane in ensuing sugar season 2022-23 in place of Rs. 275.50/qtl in current sugar season 2021-22.
The A2 + FL cost of production of sugarcane (i.e actual paid out cost plus imputed value of family labour) for the sugar season 2022-23 is Rs. 162/qtl. This FRP of Rs. 305/qtl at a recovery rate of 10.25% is higher by 88.3% over cost of production, thereby ensuring the promise of giving the farmers a return of more than 50% over their cost. The FRP for sugar season 2022-23 is 2.6% higher than current sugar season 2021-22.
Due to proactive policies of Central Government ,sugarcane cultivation and sugar industry has come a long way in past 8 years and now reached a level of self-sustainability. This is outcome of timely government interventions and collaboration with sugar industry, State Governments, various departments of Central Government as well as farmers. Salient measures taken by the Government for Sugar Sector in recent years are as under:
• FRP of sugarcane is fixed to ensure a guaranteed price to sugarcane growers.
• Government has increased FRP by more than 34% in past 8 years.
• Government has also introduced the concept of Minimum Selling Price (MSP) of sugar to prevent fall in ex-mill prices of sugar & accumulation of cane arrears (MSP was fixed initially at ₹ 29/ kg w.e.f 07-06-2018; revised to ₹ 31/kg w.e.f. 14-02-2019).
• Financial assistance of more than ₹ 18,000 crore extended to sugar mills to facilitate export of sugar, for maintaining buffer stocks, to augment ethanol production capacity & for clearance of farmers’ dues.
• Diversion of surplus sugar for production of ethanol led to improved financial conditions of sugar mills. As a result, they are able to clear cane dues early.
• Due to exports and diversion of sugar to ethanol, sugar sector has become self-sustainable and budgetary support for export and buffer are not required to improve liquidity of mills.
Further, due to various others measures taken for the Sugar Sector during past few sugar seasons which inter-alia included introduction of high yielding varieties of sugarcane, adoption of drip irrigation system, modernization of sugar plant and other R&D activities, the area of sugarcane cultivation, production of sugarcane, cane crushed, sugar production & its recovery percentage and the payment to farmers have increased considerably.
Government committed to increase income of farmers:
Decision will benefit 5 crore sugarcane farmers (Ganna Kisan) and their dependents, as well as 5 lakh workers employed in the sugar mills and related ancillary activities. 9 years back, FRP was only Rs. 210/ qtl in sugar season 2013-14 & only about 2397 LMT of sugarcane was purchased by sugar mills. Farmers were getting only about Rs. 51,000 cr from sale of sugarcane to sugar mills. However, in past 8 years Government has increased FRP by more than 34%. In the current sugar season 2021-22, about 3,530 lakh tons of sugarcane of worth Rs. 1,15,196 cr was purchased by sugar mills, which is at all time high.
Keeping the increase in the acreage & expected production of sugarcane in the ensuing sugar season 2022-23, more than 3,600 lakh tons of sugarcane is likely to be purchased by sugar mills for which the total remittance to the sugarcane farmers is expected to be more than Rs. 1,20,000 crore. The Government through its pro-farmer measures will ensure that sugarcane farmers get their dues in time.
In the previous sugar season 2020-21, about Rs. 92,938 crores cane dues were payable, out of which Rs. 92,710 crore has been paid & only Rs. 228 crore arrears are pending. In the current sugar season 2021-22, out of cane dues payable of Rs. 1,15,196 crores about Rs. 1,05,322 crores cane dues have been paid to farmers, as on 01.08.2022; thus, 91.42% cane dues have been cleared which is higher than earlier seasons.
India - largest producer & second largest exporter of sugar in the world:
India has surpassed Brazil in the sugar production in the current sugar season. With the increase in the production of sugar in past 8 years, India apart from meeting its requirement for domestic consumption has also consistently exporting sugar which has helped in reducing our fiscal deficit. In last 4 sugar seasons 2017-18, 2018-19, 2019-20 & 2020-21, about 6 Lakh Metric Tonne (LMT), 38 LMT, 59.60 LMT & 70 LMT of sugar has been exported. About 100 LMT of sugar has been exported till 01.08.2022 in the current sugar season 2021-22 & exports likely to touch 112 LMT.
Sugarcane farmers & sugar industry now contributing in energy sector:
India’s 85% requirement of crude oil is met through imports. But with a view to reduce import bill on crude oil, to reduce pollution & to make India Atmanirbhar in petroleum sector, Government is pro-actively moving ahead to increase production & blending of ethanol with petrol under the Ethanol Blended with Petrol programme. Government is encouraging sugar mills to divert excess sugarcane to ethanol which is blended with petrol, which not only serves as a green fuel but also saves foreign exchange on account of crude oil import. In sugar seasons 2018-19, 2019-20 & 2020-21, about 3.37 LMT, 9.26 LMT & 22 LMT of sugar has been diverted to ethanol. In current sugar season 2021-22, about 35 LMT of sugar is estimated to be diverted & by 2025-26 more than 60 LMT of sugar is targeted to be diverted to ethanol, which would address the problem of excess sugarcane as well as delayed payment issue because farmers would get timely payment.
Government has fixed target of 10% blending of fuel grade ethanol with petrol by 2022 & 20% blending by 2025.
Till year 2014, ethanol distillation capacity of molasses based distilleries was only about 215 cr litres. However, in past 8 years due to the policy changes made by the Government, the capacity of molasses based distilleries have increased to 595 cr litres. Capacity of grain based distilleries which were about 206 cr litres in 2014 have now increased to 298 cr ltrs. Thus, the overall capacity of ethanol production has doubled in past 8 years from 421 cr ltrs in 2014 to 893 cr ltrs in July’ 2022. Government is also extending interest subvention to sugar mills/ distilleries for loans availed from banks for augmentation of ethanol production capacities. About 41,000 cr investment is being made in ethanol sector which will create employment opportunities in rural areas.
In ethanol supply year (ESY) 2013-14, supply of ethanol to OMCs was only 38 crore litres with blending levels of only 1.53 %. Production of fuel grade ethanol and its supply to OMCs has increased by 8 times from 2013-14. In ethanol supply year 2020-21 (December - November), about 302.30 cr ltrs of ethanol has been supplied to OMCs thereby, achieving 8.1% blending levels. In the current ESY 2021-22, we have been able to achieve 10.17% blending levels. More than 400 cr ltrs of ethanol likely to be supplied by sugar mills/ distilleries for blending with petrol in the current ESY 2021-22 which will be 10 times in comparison to supplies in year 2013-14.
Sugar industry becoming self-sustainable:
Earlier, sugar mills were dependent primarily on sale of sugar to generate revenues. Surplus production in any season adversely affects their liquidity leading to accumulation of cane price arrears of farmers. Government interventions were made from time to time to improve their liquidity. However, in past few years due to Central Government’s proactive policies including encouragement to export surplus sugar & to divert sugar to ethanol, the sugar industry has now become self-sustainable.
Since, 2013-14 about Rs. 49,000 crore revenue generated by sugar mills from sale of ethanol to Oil Marketing Companies (OMCs). In the current sugar season 2021-22, about Rs. 20,000 cr revenue is being generated by sugar mills from sale of ethanol to OMCs; which has improved liquidity of sugar mills enabling them to clear cane dues of farmers . Revenue from sale of sugar & its by-products, ethanol supplies to OMCs, power production from bagasse based cogeneration plants & sale of potash produced from press mud has improved topline & bottom line growth of sugar mills.
The measures taken by the Central Government and FRP enhancement have encouraged farmers to cultivate sugarcane and facilitated continued operation of sugar factories for domestic manufacturing of sugar. Due to proactive policies made by the Government for sugar sector, India is also now becoming atmanirbhar in energy sector.

ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଆଉ ଏକ ଚାଷୀ ଅନୁକୂଳ ପଦକ୍ଷେପ : ଆଖୁର ଉଚିତ୍‌ ଓ ଲାଭକାରୀ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
୨୦୨୨-୨୩ ଚିନି ଋତୁ ପାଇଁ ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଚିନି କଳ ମାଲିକମାନେ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଆଖୁର ଉଚିତ୍‌ ଏବଂ ଲାଭକାରୀ ମୂଲ୍ୟ ବଢ଼ିଲା
ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଉଚିତ ଏବଂ ଲାଭକାରୀ ମୂଲ୍ୟ କୁଇଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି ୩୦୫ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସରକାରୀ ମଞ୍ଜୁରି
ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ଲାଗି ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଏଫଆରପି ୩୪%ରୁ ଅଧିକ ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି
ଚାଷୀଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଲାଗି ଭାରତ ସରକାର ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ
୫ କୋଟି ଆଖୁ ଚାଷୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଲାଭାନ୍ବିତ କରିବ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି, ଚିନି କଳ ଏବଂ ତତସଂକ୍ରାନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ୫ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକ ମଧ୍ୟ ହେବେ ଲାଭବାନ
03 AUG 2022 6:19PM by PIB Bhubaneswar
ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ହିତରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି (ସିସିଇଏ) ବୈଠକରେ ୨୦୨୨-୨୩ ଚିନି ଋତୁ (ଅକ୍ଟୋବାର-ସେପ୍ଟେମ୍ବର) ପାଇଁ ଆଖୁର ଉଚିତ୍‌ ଏବଂ ଲାଭକାରୀ ମୂଲ୍ୟ (ଏଫଆରପି)କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ୧୦.୨୫%ର ମୂଳ ଅସୁଲୀ ଦର ପାଇଁ ଏହି ମୂଲ୍ୟକୁ କୁଇଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି ୩୦୫ ଟଙ୍କା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି । ୧୦.୨୫%ରୁ ଅଧିକ ଅସୁଲୀରେ ପ୍ରତିଥର ୦.୧% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କୁଇଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି ୩.୦୫ ଟଙ୍କା ପ୍ରିମିୟମ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଅସୁଲୀରେ ୦.୧ % ହ୍ରାସ ପାଇଁ କୁଇଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି ଏଫଆରପିରେ ୩.୦୫ ଟଙ୍କା ହ୍ରାସ କରାଯିବ । ତେବେ ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ହିତକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେଉଁ ଚିନି କଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅସୁଲି ହାର ୯.୫%ରୁ କମ ହେବ ସେଠାରେ କୌଣସି ହ୍ରାସ କରାଯିବ ନାହିଁ । ଏପରି ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ, ଆସନ୍ତା ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୨-୨୩ରେ ଆଖୁ ପାଇଁ କୁଇଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି ୨୮୨.୧୨୫ ଟଙ୍କା ମିଳିବ ଯାହାକି ଚଳିତ ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୧-୨୨ରେ କୁଇଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି ୨୭୫.୫୦ ଟଙ୍କା ରହିଛି । ୨୦୨୨-୨୩ ଚିନି ଋତୁ ପାଇଁ ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନର ଏ2+ଏଫଏଲ ଖର୍ଚ୍ଚ (ଅର୍ଥାତ୍‌ ବାସ୍ତବ ପରିଶୋଧ ଖର୍ଚ୍ଚ ଯୁକ୍ତ ପାରିବାରିକ ଶ୍ରମ ଆରୋପିତ ମୂଲ୍ୟ) କୁଇଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି ୧୬୨ ଟଙ୍କା ରହିଛି । ୧୦.୨୫% ଅସୁଲି ଦର ସହିତ କୁଇଟାଲ ପ୍ରତି ୩୦୫ ଟଙ୍କାର ଏଫଆରପି ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ଠାରୁ ୮୮.୩% ଅଧିକ, ଯାହାକି ଚାଷୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଖର୍ଚ୍ଚ ତୁଳନାରେ ୫୦%ରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଦେବାର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ୨୦୨୨-୨୩ ଚିନି ଋତୁରେ ଏଫରଆରପି ୨୦୨୧-୨୨ ଚିନି ଋତୁର ଏଫଆରପି ତୁଳନାରେ ୨.୬% ରହିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ନୀତି କାରଣରୁ, ଆଖୁ ଚାଷୀ ଏବଂ ଚିନି ଉଦ୍ୟୋଗ ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛନ୍ତି । ଠିକଣା ସମୟରେ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଏବଂ ଚିନି ଉଦ୍ୟୋଗ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ସହିତ ଚାଷୀଙ୍କ ସହଯୋଗ କାରଣରୁ ଏପରି ପରିଣାମ ମିଳିପାରିଛି । ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଚିନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ନିମ୍ନରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଗଲା :
ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୁକ୍ତ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଆଖୁର ଏଫଆରପି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି
ସରକାର ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଫଆରପି ୩୪% ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ।
ଚିନିର ଏକ୍ସ ମିଲ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସର ନିରାକରଣ ଏବଂ ଆଖୁ ବକେୟା ରାଶି ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ସରକାର ଚିନିର ସର୍ବନିମ୍ନ ବିକ୍ରି ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି) ଧାରଣାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି (ପ୍ରଥମେ ଏମଏସପିକୁ କିଲୋ ପ୍ରତି ୨୯ଟଙ୍କା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହାକି ୦୭-୦୬-୨୦୧୮ରେ ଲାଗୁ ହୋଇଥିଲା; ୧୪-୦୨-୨୦୧୯ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା ଏମଏସପି ଦର କିଲୋ ପ୍ରତି ୩୧ ଟଙ୍କା ଥିଲା)
ଚିନି ରପ୍ତାନି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା, ମୋଟା ପରିମାଣର ଷ୍ଟକ ବଜାୟ ରଖିବା, ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ବକେୟା ରାଶି ପରିଶୋଧ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ଚିନି କଳମାନଙ୍କୁ ୧୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବଳକା ଚିନିକୁ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା ଫଳରେ ଚିନି କଳମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆସିଛି । ଯାହାର ଫଳସ୍ବରୂପ, ସେମାନେ ଆଖୁ ବାବଦ ବକେୟା ରାଶି ପରିଶୋଧ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ରପ୍ତାନି ଏବଂ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଚିନିର ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ କାରଣରୁ, ଚିନି କ୍ଷେତ୍ର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇପାରିଛି । ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଲାଗି ରପ୍ତାନି ଏବଂ ବଫର ପାଇଁ ବଜେଟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିନାହିଁ ।
ଆହୁରି ବିଗତ ଋତୁଗୁଡ଼ିକରେ ଚିନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଧାର ପାଇଁ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଆଖୁର ଉଚ୍ଚ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କିସମ ପ୍ରଚଳନ, ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ପ୍ରଣାଳୀ ଗ୍ରହଣ, ଚିନି କଳର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଗତିବିଧି, ଆଖୁ ଚାଷ, ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନ, ଆଖୁ ପେଡ଼ିବା, ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଏହାର ଅସୁଲି ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅର୍ଥ ପଇଠ ଆଦିରେ ସୁଧାର ଆସିଛି ।
ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ଲାଗି ସରକାର ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ
କ୍ୟାବିନେଟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ୫ କୋଟି ଆଖୁ ଚାଷୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ବିତ କରିବ । ଏଥିସହିତ ଚିନି କଳ ଏବଂ ତତସଂକ୍ରାନ୍ତ ଗତିବିଧିରେ ନିୟୋଜିତ ୫ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକ ଲାଭବାନ ହୋଇପାରିବେ । ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ୨୦୧୩-୧୪ ଚିନି ଋତୁରେ ଏଫଆରପି ଦର କୁଇଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି ମାତ୍ର ୨୧୦ ଟଙ୍କା ଥିଲା । ସେହିପରି ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ବାରା ମାତ୍ର ୨୩୯୭ ଏଲଏମଟି ଆଖୁ କିଣାଯାଉଥିଲା । ଚାଷୀମାନେ ଆଖୁ ବିକ୍ରି ବାବଦରେ ଚିନି କଳମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମାତ୍ର ୫୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଉଥିଲେ । ତେବେ, ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଏଫଆରପିରେ ୩୪% ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ୨୦୧-୨୨ ଚିନି ଋତୁରେ, ଚିନି କଳମାନେ ୧,୧୫,୧୯୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଖାପାଖି ୩୫୩୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ ଆଖୁ କିଣିଛନ୍ତି ।
୨୦୨୨-୨୩ ଚିନି ଋତୁରେ ଆଖୁ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଚଳିତ ଋତୁରେ ଚିନି କଳମାନେ ୩,୬୦୦ ଲକ୍ଷ ଟନରୁ ଅଧିକ ଆଖୁ କିଣିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ଚାଷୀ ୧,୨୦,୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପାରିଶ୍ରମିକ ପାଇପାରିବେ । ଚାଷୀ ଅନୁକୂଳ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ବରୂପ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଠିକ୍‌ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କର ପାଉଣା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ।
ଗତ ୨୦୨୦-୨୧ ଚିନି ଋତୁରେ, ୯୨,୯୩୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆଖୁ ପାଉଣା ଚାଷୀଙ୍କୁ ପଇଠ କରାଯିବାର ଥିଲା, ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୯୨,୭୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପଇଠ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ମାତ୍ର ୨୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଉଣା ବକେୟା ରହିଛି । ଚଳିତ ୨୦୨୧-୨୨ ଆଖୁ ଋତୁରେ, ପଇଠ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ୧,୧୫,୧୯୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟରୁ ୧,୦୫,୩୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଚାଷୀଙ୍କୁ ପଇଠ କରାଯାଇଛି । ପୂର୍ବ ଋତୁ ତୁଳନାରେ ୯୧.୪୨% ଆଖୁ ପାଉଣା ପଇଠ କରାଯାଇ ସାରିଛି।
ଭାରତ ବିଶ୍ବର ସର୍ବବୃହତ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ଦ୍ବିତୀୟ ସର୍ବାଧିକ ଚିନି ରପ୍ତାନିକାରୀ
ଚଳିତ ଚିନି ଋତୁରେ ଭାରତ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ରାଜିଲକୁ ଟପି ଯାଇଛି । ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ ବଢ଼ିବା କାରଣରୁ ଘରୋଇ ଖର୍ଚ୍ଚ ପରେ ଭାରତରେ ଚିନି ରପ୍ତାନି ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଗତ ଚାରିଟି ଚିନି ଋତୁ ଅର୍ଥାତ୍‌ ୨୦୧୭-୧୮, ୨୦୧୮-୧୯, ୨୦୧୯-୨୦ ଏବଂ ୨୦୨୦-୨୧ ଚିନି ଋତୁରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ, ୩୮ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ, ୫୯.୬୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଏବଂ ୭୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଚିନି ରପ୍ତାନି କରାଯାଇଛି । ଚଳିତ ୨୦୨୧-୨୨ ଚିନି ଋତୁରେ ୧.୦୮.୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଚିନି ରପ୍ତାନି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ୧୧୨ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଛୁଇଁବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଚିନି ଚାଷୀ ଏବଂ ଚିନି ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବେ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି
ଭାରତର ୮୫% ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଆବଶ୍ୟକତା ଆମଦାନୀରୁ ପୂରଣ ହୋଇଥାଏ । ତେବେ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିବା ଅର୍ଥ ହ୍ରାସ କରିବା, ପ୍ରଦୂଷଣ କମାଇବା ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଭାରତ ସରକାର ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ପେଟ୍ରୋଲ ସହିତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଅତିରିକ୍ତ ଆଖୁକୁ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ବିନିଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ଚିନି କଳମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ବିଦେଶୀ ମୂଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ କରିବା ସହିତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଆମଦାନୀ କମାଇବ । ୨୦୧୮-୧୯, ୨୦୧୯-୨୦ ଏବଂ ୨୦୨୦-୨୧ ଚିନି ଋତୁରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୩.୩୭ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ, ୯.୨୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଏବଂ ୨୨ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଚିନିକୁ ଇଥାନଲ ପାଇଁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଛି । ଚଳିତ ୨୦୨୧-୨୨ ଚିନି ଋତୁରେ ୩୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଚିନି ଏଥିପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୫-୨୬ରେ ୬୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଚିନି ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବିନିଯୋଗ କରାଯିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଏହା ଅତିରିକ୍ତ ଆଖୁର ଉପଯୋଗ କରିବା ସହିତ ଚାଷୀମାନେ ଠିକ୍‌ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କର ପାଉଣା ପାଇପାରିବେ । ସରକାର ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ୧୦% ଏବଂ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୨୦% ଇଥାନଲ ପେଟ୍ରୋଲରେ ମିଶାଇବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛନ୍ତି ।
୨୦୧୪ ବେଳକୁ ମୋଲାସେସ ଆଧାରିତ ଡିଷ୍ଟିଲେରୀରେ ଇଥାନଲ ଡିଷ୍ଟିଲେସନ କ୍ଷମତା ୨୧୫ କୋଟି ଲିଟର ଥିଲା । ତେବେ ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ ଉଚିତ୍‌ ପଦକ୍ଷେପ କାରଣରୁ ଏହା ୫୯୫ କୋଟି ଲିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସେହିପରି ଶସ୍ୟ ଆଧାରିତ ଡିଷ୍ଟିଲେରୀଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତା ୨୦୧୪ରେ ୨୦୬ କୋଟି ଲିଟର ଥିବା ବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ୨୯୮ କୋଟି ଲିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ତେଣୁ ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ଦ୍ବିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଯାହାକି ୨୦୧୪ରେ ୪୨୧ କୋଟି ଲିଟରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୨ରେ ୮୯୩ କୋଟି ଲିଟରକୁ ବଢ଼ିଛି । ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ନେବା ନିମନ୍ତେ ଚିନି କଳ ଏବଂ ଡିଷ୍ଟିଲେରୀଗୁଡ଼ିକୁ ସରକାର ସୁଧ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଇଥାନଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୪୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ କରାଯାଉଛି ଯାହାକି ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
୨୦୧୩-୧୪ ଇଥାନଲ ଯୋଗାଣ ବର୍ଷରେ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀକୁ ଇଥାନଲ ଯୋଗାଣ ମାତ୍ର ୩୮ କୋଟି ଲିଟର ଥିଲା ଏବଂ ମିଶ୍ରଣ ସ୍ତର ୧.୫୩% ରହିଥିଲା । ଇନ୍ଧନ ଗ୍ରେଡର ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଏହାର ଯୋଗାଣ ୨୦୧୩-୧୪ ତୁଳନାରେ ୮ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୨୦୨୦-୨୧ ଇଥାନଲ ଯୋଗାଣ ବର୍ଷରେ (ଡିସେମ୍ବର-ନଭେମ୍ବର)ରେ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ୩୦୨.୩୦ କୋଟି ଇଥାନଲ ଯୋଗାଣ କରାଯାଇଛି । ଫଳରେ ୮.୧% ମିଶ୍ରଣ ସ୍ତର ହାସଲ କରାଯାଇପାରିଛି । ୨୦୨୧-୨୨ ଇଥାନଲ ଯୋଗାଣ ବର୍ଷରେ ୧୦.୧୭% ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ସ୍ତର ହାସଲ କରାଯାଇପାରିଛି । ଚିନି କଳ/ଡିଷ୍ଟିଲେରୀଗୁଡ଼ିକୁ ୪୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲିଟର ଇଥାନଲ ଯୋଗାଣ କରାଯିବ ବୋଳି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ୨୦୧୩-୧୪ ଯୋଗାଣ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ୧୦ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେଉଛି ଚିନି ଉଦ୍ୟୋଗ:
ଏଥିପୂର୍ବରୁ ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଚିନି ବିକ୍ରିରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ରାଜସ୍ବ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଥିଲେ । କୌଣସି ଋତୁରେ ବଳକା ଉତ୍ପାଦନ ହେଲେ ଏହାର ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଚାଷୀଙ୍କ ଆଖୁ ପାଉଣା ବକେୟା ପ୍ରଦାନରେ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିଲା । ସରକାରଙ୍କ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କାରଣରୁ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବଳକା ଚିନିକୁ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ବିନିଯୋଗ କରାଯାଉଛି, ଫଳରେ ଚିନି ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ।
୨୦୧୩-୧୪ ପରଠାରୁ ଚିନି କଳମାନେ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଇଥାନଲ ବିକ୍ରି କରି ପ୍ରାୟ ୪୯,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆୟ କରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ୨୦୨୧-୨୨ ଚିନି ଋତୁରେ ଇଥାନଲ ବିକ୍ରିରୁ ଚିନି କଳମାନେ ପ୍ରାୟ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ବ ପାଇଛନ୍ତି । ଏହା ଚିନି କଳମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ସହିତ ଚାଷୀଙ୍କ ଆଖୁ ବିକ୍ରି ପାଉଣା ପ୍ରଦାନରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଏଫଆରପି ବୃଦ୍ଧି ଫଳରେ ଚାଷୀମାନେ ଅଧିକ ଆଖୁ ଚାଷ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ଚିନି କଳମାନଙ୍କୁ ଘରୋଇ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇଛି । ଚିନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ କାରଣରୁ ଭାରତ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେଉଛି ।