Election Commission
More Opportunities for youth to become part of voters list
Four chances in a year to enrol - need not wait for 1st January qualifying date only
Advance application facility to 17+ year youngsters
New User-friendly forms for voter registration w.e.f 1.8.22
Single Form 8 devised for Correction of entries, if required
Voluntary Aadhar collection to link with Voter card
Focus on removing demographically/Photo Similar Entries
Commission orders Annual Summary Revision; Pre-revision activity to begin in August
Checking /supervising to ensure a Healthy Electoral Roll
28 JUL 2022 12:08PM by PIB Delhi
17+ year old youngsters can now apply in advance for having their names enrolled in Voter’s list and not necessarily have to await the pre-requisite criterion of attaining age of 18 years on 1st January of a year. ECI led by Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar and Election Commissioner Shri Anup Chandra Pandey have directed the CEOs/EROs/AEROs of all States to work out tech-enabled solutions such that the youth are facilitated to file their advance applications with reference to three subsequent qualifying dates i.e. 01st April, 01st July and 01st October and not just 1stJanuary. Henceforth, the Electoral Roll will be updated every quarter and eligible youngsters can be registered in the next quarter of the year in which he/she has attained the qualifying age of 18 years. After getting registered, he/she will be issued an Electoral Photo Identity Card (EPIC). For the current round of annual revision of electoral roll, 2023, any citizen attaining the age of 18 years by April 1, July 1 and October 1 of 2023 can also submit an advance application for registration as a voter from the date of draft publication of electoral roll.
The Election Commission of India, in pursuance of the legal amendments in the Section 14(b) of the RP Act 1950 and consequent modifications in Registration of Electors Rules, 1960, has initiated the process for bringing about necessary changes for preparation/revision of electoral roll of Assembly/Parliamentary Constituency. It may be recalled that on the recommendations of ECI, the Ministry of Law & Justice recently amended the RP Act to provide for four qualifying dates i.e., 01st January, 01st April, 01st July and 01st October as eligibility for youngsters to register in electoral rolls as opposed to the earlier single qualifying date of 1st January only.
As per existing policy, revision of electoral rolls with reference to 1st January of the coming year as the qualifying date was done normally in the later part of each year in all States/UTs (normally in the last quarter of a year) so that final publication of the electoral rolls is made in the first week of January of the succeeding year. This meant that a large number of young persons who completed 18 years after 1st January had to wait for Special Summary Revision of the next year for enrolment and were not able to participate in elections held in the intervening period.
The Commission has also made the registration Forms more user friendly and simpler. The newly modified Forms will come into force on 1st August, 2022. All applications (claims and objections), in old forms, received before 1st August, 2022 will be processed and disposed of and in such cases, there is no need to file application in new forms.
The Commission has ordered Annual Summary Revision with reference to 01.01.2023 as the qualifying date in all States except the Poll Going States. All the pre-revision activities are undertaken in accordance with the Commission’s existing instructions and guidelines and Manual on Electoral Roll, 2016 and Manual on Polling Stations, 2020. The revision and pre-revision activities are done in such a manner that the Electoral Rolls are finally published much before National Voters’ Day (25th January of every year) so that EPICs generated for new electors especially young voters (18-19 years) can be distributed to them in ceremonial manner on the day of NVD.
Pre-revision activities include Rationalization/Re-arrangement of Polling Stations; Removal of discrepancies of demographically/Photo Similar Entries; Preparation of Supplements and integrated draft roll with reference to 01.10.2022 as the qualifying date. Commission has directed to take all efforts to ensure 100% removal of DSEs/PSEs from electoral roll and discrepancies in EPICs during the current round of pre-revision activities.
The revision activities to begin in November include disposal of claims and objections received after publication of integrated draft electoral roll. Under the Special Summary Revision, a one-month period is available to file claims and objections in the draft electoral roll. Special camps will be organized by CEOs on weekends for which the date will be publicized by concerned CEOs. The final electoral roll will be published on 5th January 2023.
Polling Station Rationalization
As part of the Annual Summary Revision, polling stations, having more than 1500 electors, shall be rationalized/modified as per the given schedule and before the draft publication of electoral rolls in accordance with instructions contained in Manual on Polling Station, 2020. A new Polling Station shall be created only after rationalizing the sections to the adjacent Polling Stations to the possible extent. Other objectives of rationalization of polling stations are to group all the family members and neighbors in a section.
EPIC-AADHAR linking
For linking of AADHAR number with Electoral Roll data, provision has been made in the modified registration forms to seek Aadhaar details of electors. A new Form-6B has also been introduced for collecting Aadhaar number of existing electors. However, no application for inclusion of name in electoral roll shall be denied and no entries in electoral roll shall be deleted for inability of an individual to furnish or intimate Aadhaar Number.
It has been emphasized that while handling Aadhaar number of the applicants, the provision under Section 37 of the Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and other Subsidies, Benefits and Services) Act, 2016 must be adhered to. Under no circumstances should it go public. If the electors’ information is required to put for public display, the Aadhaar details must be removed or masked.
A Time bound drive is being started w.e.f. 01.8.22 for collection of Aadhaar number of the existing electors. Furnishing of Aadhaar number is purely voluntary. Objective of the programme is to establish the identity of electors and authentication of entries in Electoral Roll
Deleting Repeat/Multiple Entries from Electoral Roll
Detailed Procedure of Deletion of Repeat/Multiple Entries has been specified. In repeated/multiple entries reported by individual citizens, BLAs of political parties or RWA representatives, field verification is mandatorily done in each and every case. Name of the elector would be deleted in the electoral roll only at the place where he/she is not found to be ordinarily residing.
Field Verifications and Superchecking for Healthy Electoral Roll
For the purpose of improving the health of the electoral roll, the Election Commission has emphasized the need for field verification by the Booth Level Officers. There is a mechanism for supervision and checking for enforcing strict accountability of the work performed by different levels of electoral machinery, such as Supervisors, EROs and AEROs by field verification. Similarly, DEOs, Roll Observers and CEOs also check the work done by EROs before the final decision on claims and objections is taken. Besides, Officers from ECI and O/o CEOs are also deployed to further random checks and to supervise.
Participative Process- Involving BLAs
With a view to ensure more involvement of political parties, the Commission has allowed Booth Level Agents (BLAs) of recognized political parties to file applications in bulk, subject to the condition that a BLA shall not submit more than 10 Forms to BLO at one time/in one day. If a BLA files more than 30 Applications/Forms during the entire period of filing claims and objections, then the cross verification must be done by ERO/AERO themselves. Further, the BLA will also submit a list of application forms with a declaration that he has personally verified the particulars of the application forms and is satisfied that they are correct.

ইলেক্সন কমিসন
নহাশিংনা ভোতর লিস্ততা চন্নবা অহেনবা খুদোংচাবশিং পীরি
চহি অমদা এনরোল তৌনবগী তাঞ্জা মরি – জনুৱারী ১ খক্তবু মিং চনবা য়াবগী তারিখ ওইনা ঙাইবগী মথৌ তাদ্রে
নহা চহি ১৭+ শুরবশিংনা মাঙজৌননা এপ্লিকেসন থাবগী খুদোংচাবা লৈরে
অনৌবা য়ুজর-ফ্রেন্দলী ওইবা ভোতর রেজিস্ত্রেসনগী ফোর্ম ১.৮.২২দগী হৌনা চৎনরগনি
মথৌ তারবদি এন্ত্রী শেমদোক্নবগী ফোর্ম ৮ খক্তমক চৎনরে
ভোতর কার্দকা লিঙ্ক তৌনবগী আধার খোমগৎপগী থবক ভোলুন্তরী ওইরগনি
দেমোগ্রাফিকেল্লী/মান্নবা ফোতোশিং লৌথোকপদা মীৎয়েঙ থম্লি
কম্মিসন্না চহিগী ওইনা সম্মরী রিভিজন তৌনবা য়াথং তৌখ্রে; প্রি-রিভিজনগী থৌরাং ওগস্ততগী হৌরগনি
হেল্দী ইলেক্তোরেল রোল লৈহন্নবগীদমক চেকিং/সুপরভাইজিং তৌরগনি
28 JUL 2022 12:08PM by PIB Imphal
মশাগী চহি ১৭+ শুরবা নহাশিংনা হৌজিক্তি ভোতর লিস্ততা মিং চন্নবগীদমক মাঙজৌননা চে থাবা য়ারগনি অমদি জনুৱারী ১দা চহি ১৮ শুবগী হান্না লৈরমবা চৎনরোল ঙাইবগী মথৌ তাররোই‍। চীফ ইলেক্সন কম্মিস্নর শ্রী রাজিব কুমার অমসুং ইলেক্সন কম্মিস্নর শ্রী অনুপ চন্দ্র পান্দেনা লুচিংবা ই.সি.আই.না স্তেত খুদিংমক্কী সি.ই.ও./ ই.আর.ও./ এ.ই.আর.ও.শিংদা জনুৱারী ১ খক্তা নত্তনা এপ্রিল ১, জুলাই ১ অমসুং ওক্তোবর ১ হায়রিবা মতুং তারকপা ক্বালিফাইং তারিখশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা নহাশিংনা মখোয়গী মাঙজৌনবা এপ্লিকেসন থারকপা য়াহন্নবা তেক-ইনেবল্দ সোলুসনশিং পুথোক্নবা ৱাফম থমখ্রে‍। মখা তারকপা ওইনা ইলেক্তোরেল রোল ক্বার্তর খুদিংগী অপদেত তৌরগনি অমদি মিং চনবা য়ারবা নহাশিং মখোয়না ক্বালিফাইং চহি ১৮ শুরকপা চহি অদুগী মথংগী ক্বার্তরদা রেজিস্তর তৌবা য়ারগনি‍। রেজিস্তর তৌরবা মতুংদা, মখোয়গী মফমদা ইলেক্তোরেল ফোতো আইদেন্তিতী কার্দ (ইপিক) পীগনি‍। হৌজিক চত্থরিবা চহিগী রিভিজন, ২০২৩গী ওইনা এপ্রিল ১, জুলাই ১ অমদি ওক্তোবর ১, ২০২৩দা মশাগী চহি ১৮ শুরবা মীওই অমা হেক্তনা ইলেক্তোরেল রোল দ্রাফ্ত পব্লিকেসন থোকপা নুমিত্তগী হৌরগা ভোতর লিস্ততা মিং চন্নবগীদমক মাঙজৌননা এপ্লিকেসন থাজিনবা য়ারগনি‍।
আর.পি.এক্ত ১৯৫০গী সেক্সন ১৪(বি)দা লিগেল এমেন্দমেন্ত তৌখিবা অমদি রেজিস্ত্রেসন ওফ ইলেক্তর্স রুল্স, ১৯৬০দা মথং মথং শেমদোকখিবগী মতুং ইন্না, ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা এসেমব্লী/ পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিতুএন্সীগী ইলেক্তোরেল রোল শেমবা/রিভিজনগী মথৌ তাবা হোংদোক হোংজিন তৌনবগী থবক পায়খৎপা হৌখ্রে‍। পনবা য়াবদি, ই.সি.আই.গী রিকম্মেন্দেসন্দা য়ুম্ফম ওইরগা, লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়না হন্দক্তা হান্না জনুৱারী ১খক্তমক ক্বালিফাইং দেত ওইরমবদুগী মহুত্তা নহাশিংবু ইলেক্তোরেল রোলদা মিং চন্নবগী ক্বালিফাইং দেত মরি হায়বদি জনুৱারী ১, এপ্রিল ১, জুলাই ১ অমসুং ওক্তোবর ১ লৈহন্নবগীদমক আর.পি. এক্ত শেমদোকখ্রে‍।
হান্না চৎনরিবা থৌরাংগী মতুং ইন্না লাক্কদৌরিবা চহিগী জনুৱারী ১দা ক্বালিফাইং দেত ওইরগা ইলেক্তোরেল রোল রিভিজন তৌবগী থবক অসি স্তেত/য়ু.তি. খুদিংমক্তা চহি খুদিংগী লোইশিল্লকপদা (চহি অমগী অরোইবা ক্বার্তরদা) হেক হেক তৌদুনা ইলেক্তোরেল রোলগী অরোইবা পব্লিকেসন থংনবা চহিগী জনুৱারীগী অহানবা চয়োলদা ফোঙলমবনি‍। মসিনা মরম ওইরগা জনুৱারী ১গী মতুংদা চহি ১৯ শরুবা মশিং য়াম্লবা নহা কয়া অমদি মিং চন্নবগীদমক মথং চহিগী অখন্নবা সম্মরী রিভিজন ঙাইবা তাই অমদি মরক্তা পাঙথোকপা মীখলশিংদা শরুক য়াবা ফংলমদবনি‍।
কম্মিসন অসিনা রেজিস্ত্রেসন ফোর্মসু হেন্না য়ুজর ফ্রেন্দলী ওইহন্দুনা লায়থোকহল্লে‍। নৌনা শেমদোক্লবা ফোর্ম অসি ওগস্ত ১, ২০২২দগী চৎনবা হৌরগনি‍। ওগস্ত ১, ২০২২গী মমাঙদা ফংবা হান্নগী ফোর্মদা থাজিল্লকপা এপ্লিকেসন (ক্লেল অমসুং ওবজেক্সন) পুম্নমক অমুক নৌহৌননা অনৌবা ফোর্মদা এপ্লিকেসন থাজিল্লক্ত্রবসু য়ানবা প্রোসেস তৌদুনা দিসপোজ তৌগনি‍।
কম্মিসন্না মীখল পাঙথোক্কদবা স্তেতখক নত্তনা স্তেত/য়ু.তি. পুম্নমক্তা ০১.০১.২০২৩বু ক্বালিফাইং দেত ওইনা লৌদুনা চহিগী সম্মরী রিভিজন পাঙথোক্নবা য়াথং পীখ্রে‍। প্রি-রিভিজনগী থবক থৌওং পুম্নমক কম্মিসনগী হান্না লৈরিবা পাউতাক অমসুং চৎন-পথাপ অমদি মেনুএল ওন ইলেক্তোরেল রোল, ২০১৬ অমসুং মেনুএল ওন পোল্লিং স্তেসন্স, ২০২০গী মতুং ইন্না পায়খৎলি‍। রিভিজন অমসুং প্রি-রিভিজনগী থবক থৌওং পুম্নমক নেস্নেল ভোতর্স দে (চহি খুদিংগী জনুৱারী ২৫)গী মমাঙ ঙন্না ইলেক্তোরেল রোল ফোঙবা য়ানবা অমদি অনৌবা ইলেক্তরশিংগী, মরুওইনা নহা ওইরিবা ভোতরশিংগী (চহি ১৮-১৯) ইপিকশিং এন.ভি.দি. নুমিত্তা থৌরম পাঙথোকপদা য়েন্থোকপা নংনবা পায়খৎপনি‍।
প্রি-রিভিজন থৌওংশিংগী মনুংদা পোল্লিং স্তেসনশিংগী রেস্নেলাইজেসন/ রি-এরেঞ্জমেন্ত; দিমোগ্রেফিকেল্লী/মান্নবা ফোতোশিং য়াওবা চয়েৎনবা এন্ত্রীশিং লৌথোকপা; ০১.১০.২০২২বু ক্বালিফাইং দেত ওইনা লৌরগা সপ্লিমেন্তশিং শেম শাবা অমদি পুনশিল্লবা দ্রাফ্ত রোল শেমবা য়াওরি‍। হৌজিক চত্থরিবা প্রি-রিভিজনগী থবকসিদা ইলেক্তোরেল রোলদগী দি.এস.ই./পি.এস.ই.শিং অমসুং ইপিক্তা চয়েৎনবশিং ১০০% লৌথোক্নবা কম্মিসন্না মরি লৈনবা পুম্নমক্তা পাউতাক পীখ্রে‍।
নবেমবরদা হৌগদৌরিবা রিভিজনগী থবকশিংদা পুনশিল্লবা দ্রাফ্ত ইলেক্তোরেল রোল ফোঙলবা মতুংদা ফংবা ক্লেম অমসুং ওবজেক্সনশিং দিসপোজ তৌবগী ৱাফম য়াওণি‍। স্পিসিএল সম্মরী রিভিজনগী মখাদা, দ্রাফ্ত ইলেক্তোরেল রোলদা ক্লেম অমসুং ওবজেক্সনশিং ফাইল তৌনবা থা অমগী মতম পীরি‍। সি.ই.ও.শিংনা অখন্নবা কেম্পশিং চয়োল লোইশিল্লকপদা পাঙথোক্কনি অমদি মদুগী তারিখ মরি লৈনবা সি.ই.ও.শিংনা মীয়ামদা খঙহনগনি‍। অরোইবা ইলেক্তোরেল রোল জনুৱারী ৫, ২০২৩দা ফোঙগনি‍।
পোলিং স্তেসন রেস্নেলাইজেসন
এনুএল সম্মরী রিভিজনগী শরুক ওইনা, ইলেক্তর ১৫০০দগী হেন্না লৈবা পোল্লিং স্তেসনশিং, অপীবা সিদ্যুলগী মতুং ইন্না অমদি ইলেক্তোরেল রোলগী দ্রাফ্ত পব্লিকেসনগী মাঙওইননা মেনুএল ওন পোলিং স্তেসন, ২০২০দা য়াওরিবা ইন্ত্রক্সনশিংগী মতুং ইন্না রেস্নেলাইজ/মোদিফাই তৌগনি‍। অনৌবা পোলিং স্তেসন অমা থংনবা পোলিং স্তেসন্দা সেক্সন অদু ফীভম্না য়াবা য়াদবগী মতুং ইন্না রেস্নেলাইজ তৌরবা মতুংদা শেমগনি‍। পোলিং স্তেসনশিং রেস্নেলাইজেসন তৌবগী অতোপ্পা পান্দম অমদি ইমুংগী মীওই পুম্নমক অমদি য়াওরিবা য়ুমলোন্নবশিং সেক্সন অমদা পুনশিনবনি‍।
ইপিক-আধার লিং তৌবা
আধার নম্বরগা ইলেক্তোরেল রোল দেতাগী লিঙ্ক তৌনবগীদমক, ইলেক্তরশিংগী আধার দিতেলশিং খোমগৎনবা শেমদোক্লবা রেজিস্ত্রেসন ফোর্মদা হাপ্লে‍।‍ হান্না লৈরবা ইলেক্তরশিংগী আধার নম্বর খোমগৎনবা অনৌবা ফোর্ম-৬বি অমসু পুথোক্লে‍। অদুম ওইনমক আধার নম্বর পীবা ঙমদবগী নৎত্রগা পীরক্তবগীদমক মীওই অমত্তগী মমিং ইলেক্তোরেল রোলদা হাপ্তবা নৎত্রগা ককথৎপনচিংবা তৌরোই‍।
এপ্লিকান্তশিংগী আধার নম্বর হেন্দ্লিং তৌবা মতমদা আধার (তার্গেতেদ দেলিভর ওফ ফাইনেন্সিএল এন্দ অদর সবসিদিজ, বিনিফিত্স এন্দ সর্ভিসেস) এক্ত, ২০১৬গী সেক্সন ৩৭তা পীরিবা ৱাফমশিং ঙাক্না চৎকদবনি‍। ফীভম অমত্তদা মসিবু মীয়ামদা পুথোক্লোইদবনি‍। করিগুমবা ইলেক্তর অদুগী ইন্ফোর্মেসনশিং মীয়াম মাঙদা পুথোকপা মথৌ তারবদি, আধার দিতেলশিং লৌথোক্কদবনি নৎত্রগা খুমজিনগদবনি‍।
হান্না লৈরবা ইলেক্তরশিংগী আধার নম্বর খোমগৎনবগী অকক্নবা মতমগী ওইবা দ্রাইব অমা ০১.০৮.২০২২দগী হৌগদৌরি‍। থৌরাং অসিগী পান্দমদি ইলেক্তরশিংগী শক্তাক ময়েক শেংহন্নবা অমদি ইলেক্তোরেল রোলদা লৈরিবা এন্ত্রীশিং চুম্লে খঙনবনি‍।
ইলেক্তোরেল রোলদগী হঞ্জিনবা/মশিং য়ামবা এন্ত্রীশিং ককথৎপা
হঞ্জিনবা/মশিং য়ামবা এন্ত্রীশিং ককথৎনবগী মচা খায়বা থৌওংশিং পীদুনা থম্ল‍। লনাই মীওইশিং, পোলিতিকেল পার্তীশিংগী বি.এল.এ. নৎত্রগা আর.দব্লিউ.এ. মীহুৎশিংনা পাউদম্লকপা হঞ্জিনবা/মশিং য়ামবা এন্ত্রীশিংগী কেস খুদিংমক অমমমতা ওইনা ফীল্দ ভেরিফিকেসন শোয়দনা তৌগদবনি‍। ইলেক্তোরেল রোলদগী ইলেক্তরগী মমিং ককথৎপা মতমদা হায়রিবা মীওইদুনা লৈতবা মফমখক্তদগী ককথৎকদবনি‍।
হেল্দী ইলেক্তোরেল রোলগীদমক ফীল্দ ভেরিফিকেসন অমসুং সুপরচেকিং
ইলেক্তোরেল রোল মশা ফনা থম্নবগীদমক, বুথ লেবেল ওফিসরশিংনা ফীল্দ ভেরিফিকেসন তৌবগী মথৌ তাবা ৱাফম ইলেক্সন কম্মিসন্না থম্লি‍। সুপরভাইজর, ই.আর.ও. অমসুং এ.ই.আর.ও.নচিংবা ইলেক্তোরেল মেচিনরীশিংনা তোঙান তোঙানবা থাক্তা পাঙথোকপা থবকশিংগী একাউন্তেবিলিতী নীংথিনা লৈহন্নবগীদমক ফীল্দ ভেরিফিকেসন তৌদুনা সুপরভিজন অমসুং চেকিং তৌনবা মেকানিজম অমা লৈরি‍। মতৌ অসুম্না ক্লেম অমসুং ওবজেক্সনগী মতাঙদা অরোইবা ফিরেপ লৌদ্রিঙৈদা ই.আর.ও.শিংনা পায়খৎপা থবকশিং দি.ই.ও., রোল ওবজার্বর অমসুং সি.ই.ও.শিংনা চেক তৌগদবনি‍। মসিগী মথক্তা ই.সি.আই. অমসুং সি.ই.ও.গী ওফিসতগী ওফিসরশিং রেন্দম ওইনা চেক তৌনবা অমদি সুপরভাইজ তৌনবা দিপ্লোই তৌই‍।
পার্তিসিপেতিব প্রোসেস – বি.এল.এ.শিং য়াওরগা
পোলিতিকেল পার্তীশিং হেন্না শরুক য়াহন্নবগী মীৎয়েঙদা, শকখঙলবা পোলিতিকেল পার্তীশিংগী বুথ লেবেল এজেন্তশিংনা (বি.এল.এ.) এপ্লিকেসনশিং পুন্না, বি.এল.এ.দা অমুক্তা/ নোংমদা ফোর্ম ১০দগী হেলহন্দনা থাজিলহনবা য়াহল্লি‍। করিগুম্বা বি.এল.এ. অমনা ক্লেম অমসুং ওবজেক্সনগী মতমদা এপ্লিকেসন/ফোর্ম ৩০দগী হেন্না থাজিল্লক্লবদি ই.আর.ও./এ.ই.আর.ও. মশামক্না ক্রোস ভেরিফিকেসন তৌগদবনি‍। মখা তানা, বি.এল.এ.না এপ্লিকেসন ফোর্মশিংগী লিস্ত অমা মহাক মশামক্না এপ্লিকেসন ফোর্মশিং অদুদা য়াওরিবা ৱাফমশিং ভেরিফাই তৌরে অমদি মখোয়শিংদু চুম্লে হায়বগী দিক্লারেসন অমগা লোয়ননা থাজিল্লক্কদবনি‍।