ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସଂସଦର ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ, ୨୦୨୨ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିବୃତି
18 JUL 2022 10:25AM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଅଧିବେଶନ ପାଣିପାଗ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି । ଏବେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ମଧ୍ୟ ବର୍ଷା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି । ତଥାପି ବାହାରର ଗରମ ନା କମିଛି ଏବଂ ଜଣା ନାହିଁ ଭିତରେ ଗରମ କମିବ କି ନାହିଁ । ଏହି ଅବଧି ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହା ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଅବଧି । ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ର ବିଶେଷ ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତାବ୍ଦୀ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରିବ, ଆମର ୨୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା କିଭଳି ରହିଲା, ଆମେ କେତେ ଗତିରେ ଚାଲିଛୁ, କେତେ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାକୁ ପାର୍ କରିଛୁ, ତାହା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିବ । ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେବାର ଏକ ଅବଧି ରହିଛି ଏବଂ ସେହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ହୋଇ ଦେଶକୁ ଏକ ଦିଗ ଦେବା, ଗୃହ ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା, ଗୃହର ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଭରିବା ଲାଗି ନିମିତ୍ତ ବନିବା । ସେହି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଏହି ଅଧିବେଶନ ଏଥିପାଇଁ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏହି ସମୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦ ଓ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦ ନିମନ୍ତେ ନିର୍ବାଚନ ହେଉଛି । ଆଜି ମତଦାନ ବି ହେଉଛି । ଏବଂ ଏହି ଅବଧିରେ ଦେଶକୁ ନୂଆ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ନୂଆ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମିଳିବେ, ସେମାନଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଆରମ୍ଭ ହେବ ।
ଆମେ ସର୍ବଦା ଗୃହକୁ ଉଦବୋଧନ ଦେବାର ଏକ ସକ୍ଷମ ମାଧ୍ୟମ ମାନିଥାଉ । ଏହାକୁ ତୀର୍ଥକ୍ଷେତ୍ର ମାନିଥାଉ । ଯେଉଁଠି ଖୋଲା ମନରେ ଆଲୋଚନା ହେବ, ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଲେ ବାଦବିବାଦ ହେବ, ବିତର୍କ ବି ହେବ, ଭଲ ଭାବେ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିହେବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ନୀତି ଓ ନିର୍ଣ୍ଣୟରେ ବହୁତ ସକାରାତ୍ମକ ଯୋଗଦାନ ହୋଇପାରିବ । ମୁଁ ସମସ୍ତ ଆଦରଣୀୟ ସାଂସଦଙ୍କଠାରୁ ଏହି ଆଗ୍ରହ କରୁଛି ଯେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତନ, ବ୍ୟାପକ ଚର୍ଚ୍ଚା, ଉତ୍ତମ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଗୃହକୁ ଆମେ କେତେ ଅଧିକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ବନାଇବା ଏବଂ ଗୃହକୁ ଅଧିକ ଫଳପ୍ରଦ ବନାଇବା । ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହଯୋଗ ହେଉ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଚାଲିଥାଏ । ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଗୃହ ଚାଲିଥାଏ । ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁ ହିଁ ଗୃହକୁ ଉତ୍ତମ ନିର୍ଯାସ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଗୃହର ଗରିମା ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଆମେ ସମସ୍ତେ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ବାହ କରି ଏହି ଅଧିବେଶନର ରାଷ୍ଟ୍ରହିତରେ ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମନେରଖିବା ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଯୌବନ, ନିଜ ଜୀବନ ସମର୍ପଣ କରିଥିଲେ, ନିଜ ତମାମ ଜୀବନ ଜେଲରେ ବିତାଇଥିଲେ, କେତେଜଣ ସହିଦ ହୋଇଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ସାମ୍ନାରେ ରହିଛି, ଗୃହର ସର୍ବାଧିକ ସକାରାତ୍ମକ ଉପଯୋଗ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଅନୁରୋଧ ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's statement ahead of Monsoon session of Parliament, 2022
18 JUL 2022 10:25AM by PIB Delhi
Namaskar friends,
This session has a connection with weather. Now monsoon is fast approaching in Delhi too. Yet the temperature outside is not dropping and I am not sure if the heat inside the House will also subside or not. This period is extremely significant as we are celebrating 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. August 15 holds special significance; and after 25 years when the country celebrates the centenary of Indian Independence, we should plan on how our journey of 25 years should be like; how fast can we stride ahead and how can we reach newer heights? This period is about making such resolutions and giving a direction to the nation by being devoted to those resolutions. The House should lead the country. All the honourable members of the House should become instrumental in instilling new energy into the nation. Therefore, this session is also very important from that point of view.
This session is also crucial because elections to the posts of President and the Vice President are being held at the same time. Voting is also underway today. And in this period, the tenure of the new President and the new Vice-President will also begin.
We always consider the House as an efficient medium of communication, a pilgrimage centre where a dialogue and discussion can take place with an open mind. Debates, criticism and a detailed analysis of things also take place to make a very positive contribution to policies and decisions. I would urge all the respected MPs to make the House as much productive and fruitful as possible with deep thinking and a deep and detailed discussion. That's why everyone should co-operate and democracy thrives only through everyone's efforts. The House runs because of everyone's efforts. It is with the efforts of everyone that the House takes the best decision. And therefore, while fulfilling our duties to enhance the dignity of the House, we should make the most use of this session in the national interest. And we should always remember that we need to fulfil the dreams of those who had dedicated their youth and their entire lives for freedom, and had spent their lives in jails and the sacrifices they had made. I just hope that keeping their dreams in mind, as 15th August is approaching, we should ensure that the House is used most positively in the best possible way.
Heartiest thanks to you all!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s statement. Original statement was delivered in Hindi.