প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
স্বামী আত্মাস্থানানন্দৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
10 JUL 2022 11:33AM by PIB Guwahati
এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা সকলো শ্ৰদ্ধাৰ সাধু, সাত্বিক চেতনাৰে সমৃদ্ধ, সাৰদা মঠৰ সকলো সাধ্বী মাতৃ, বিশিষ্ট অতিথি আৰু সকলো ভক্তগণ! আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
আজি শ্ৰদ্ধেয় সাধুসকলৰ নিৰ্দেশনাত স্বামী আত্মাস্থানানন্দজীৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰা হৈছে। এই অনুষ্ঠানটো ব্যক্তিগতভাৱে মোৰ বাবে বহুতো আৱেগ আৰু স্মৃতিৰে পৰিপূৰ্ণ, যি নিজেই বহুতো বস্তু সামৰি লৈছে। স্বামীজীয়ে তেওঁৰ শতবাৰ্ষিকী জীৱনৰ খুব ওচৰত তেওঁৰ শৰীৰ এৰি গৈছিল। মই সদায় তেওঁৰ আশীৰ্বাদ পাইছিলো, মই তেওঁক লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো। শেষ মুহূৰ্তলৈকে তেওঁলোকৰ সৈতে যোগাযোগ ৰখাটো মোৰ সৌভাগ্য। যিদৰে এটা শিশুৰ ওপৰত মৰম ৰখা হয়, সি মোৰ ওপৰত মৰম ৰখাৰ দৰেই আছিল। তেওঁৰ আশীৰ্বাদ শেষ মুহূৰ্তলৈকে মোৰ ওপৰত আছিল। আৰু মই অনুভৱ কৰোঁ যে স্বামীজী মহাৰাজে তেওঁৰ সচেতন ৰূপত আজিও আমাক তেওঁৰ আশীৰ্বাদ দি আছে। মই সুখী যে তেওঁৰ জীৱন আৰু অভিযানক জনসাধাৰণৰ মাজত লৈ যোৱাৰ বাবে আজি দুটা স্মাৰক সংস্কৰণ, এখন ছবি-জীৱনী আৰু এখন তথ্যচিত্ৰও মুকলি কৰা হৈছে। এই কামৰ বাবে মই ৰামকৃষ্ণ মিছনৰ সভাপতি পূজ্য স্বামী যদানন্দজী মহাৰাজজীক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
স্বামী আত্মাস্থানানন্দজীয়ে শ্ৰী ৰামকৃষ্ণ পৰমহংসৰ শিষ্য পুজ্য স্বামী বিজনানন্দজীৰ পৰা দীক্ষা লাভ কৰিছিল। স্বামী ৰামকৃষ্ণ পৰমহংসৰ দৰে এজন সাধুৰ সেই জাগ্ৰত অনুভূতি, যে আধ্যাত্মিক শক্তি তেওঁৰ মাজত স্পষ্টভাৱে প্ৰতিফলিত হৈছিল। আপুনি সকলোৱে ভালদৰে জানে যে আমাৰ দেশত সংস্কাৰৰ কি মহান পৰম্পৰা আছে। লগতে বহুতো প্ৰকাৰৰ সংস্কাৰ আছে। বনপ্ৰস্থ আশ্ৰমকো সন্ন্যাসৰ দিশত এটা পদক্ষেপ বুলি গণ্য কৰা হয়।
সন্ন্যাসৰ অৰ্থ হৈছে নিজৰ ওপৰত উঠি বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ বাবে কাম কৰা, প্ৰতিষ্ঠানটোৰ বাবে জীয়াই থকা। প্ৰতিষ্ঠানলৈ আত্মৰ সম্প্ৰসাৰণ। সন্ন্যাসীসকলৰ বাবে, জীৱিত সকলৰ সেৱাত প্ৰভুৰ সেৱা চোৱা, শিৱক জীৱিত জীৱত দেখা টো সৰ্বাধিক। এই মহান সাধু পৰম্পৰা, সন্ন্যাস পৰম্পৰা, স্বামী বিবেকানন্দজীয়ে এক আধুনিক ৰূপত গঢ়ি তুলিছিল। স্বামী আত্মসন্তানন্দজীয়ে জীৱনত এই ধৰণৰ সন্ন্যাস জীয়াই আছিল, আৰু তেওঁৰ জীৱনত এইটো কৰিছিল। তেওঁৰ নিৰ্দেশনাত বেলুৰ মঠ আৰু শ্ৰী ৰামকৃষ্ণ মিছনে কেৱল ভাৰততে নহয়, নেপাল, বাংলাদেশৰ দৰে দেশতো আশ্চৰ্যজনক সাহায্য আৰু উদ্ধাৰ অভিযান চলাইছিল। তেওঁ গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে নিৰন্তৰ কাম কৰিছিল, ইয়াৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠান সৃষ্টি কৰিছিল। আজি এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ নিযুক্তি আৰু জীৱিকাত জনসাধাৰণক সহায় কৰি আহিছে। স্বামীজীয়ে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ সেৱা, জ্ঞানৰ প্ৰচাৰ, ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কামবোৰৰ বাবে উপাসনা বুলি বিবেচনা কৰিছিল। ইয়াৰ বাবে, এক মিছন মোডত কাম কৰা, নতুন প্ৰতিষ্ঠান সৃষ্টি কৰা, প্ৰতিষ্ঠানবোৰ শক্তিশালী কৰা, তেওঁলোকৰ বাবে এইবোৰ আছিল ৰামকৃষ্ণ মিছনৰ আদৰ্শ। আমি ইয়াত কোৱাৰ দৰে, য'তেই ঈশ্বৰৰ অনুভূতি থাকে, তীৰ্থযাত্ৰা হয়। একেদৰে, য'তেই এনে সাধু আছে, মানৱতা, সেৱা আছে, এই সকলোবোৰ বস্তু কেন্দ্ৰত থাকে। স্বামীজীয়ে তেওঁৰ অৱসৰৰ জীৱনৰ পৰা ই প্ৰমাণ কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
শ শ বছৰ আগতে আদি শংকৰাচাৰ্যই হওঁক বা আধুনিক সময়ত স্বামী বিবেকানন্দই হওঁক, আমাৰ সাধু পৰম্পৰাই সদায় 'এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত' ঘোষণা কৰি আহিছে। ৰামকৃষ্ণ অভিযান স্থাপন 'এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ ধাৰণাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। স্বামী বিবেকানন্দই এই সংকল্পটো এটা অভিযান হিচাপে জীয়াই আছিল। তেওঁৰ জন্ম বংগত হৈছিল। কিন্তু আপুনি দেশৰ যিকোনো প্ৰঙ্গলৈ যাওক, আপুনি এনে কোনো ক্ষেত্ৰ বিচাৰি নাপাব য'ত বিবেকানন্দজী যোৱা নাই, বা তেওঁৰ কোনো প্ৰভাৱ নাই। তেওঁৰ ভ্ৰমণে দেশখনক দাসত্বৰ সেই সময়ছোৱাত ইয়াৰ প্ৰাচীন ৰাষ্ট্ৰীয় চেতনাৰ এক অনুভূতি প্ৰদান কৰিছিল, যাৰ ফলত ইয়াৰ ওপৰত নতুন আত্মবিশ্বাস গঢ়ি উঠিছিল। ৰামকৃষ্ণ মিছনৰ এই পৰম্পৰাস্বামী আত্মস্থানানন্দজীয়ে গোটেই জীৱন আগবঢ়াই নিছিল। তেওঁ নিজৰ জীৱন দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত অতিবাহিত কৰিছিল, বহুতো কাম কৰিছিল, আৰু তেওঁ য'তেই বাস কৰিছিল, তেওঁ তাত সম্পূৰ্ণৰূপে বসতি স্থাপন কৰিছিল। গুজৰাটত বাস কৰাৰ সময়ত তেওঁ ইমান ভাল গুজৰাটী ভাষা কৈছিল। আৰু মই সৌভাগ্যৱান যে মোৰ জীৱনৰ শেষত, যেতিয়া মই তেওঁৰ সৈতে কথা পাতিছিলো, তেওঁ গুজৰাটীত আছিল। মই তেওঁৰ গুজৰাটী ৰ কথা শুনিও ভাল পাইছিলো। আৰু মই আজি মনত পেলাব বিচাৰো যে যেতিয়া কচ্ছত ভূমিকম্প হৈছিল তেতিয়া তেওঁ এটা মুহূৰ্তও লোৱা নাছিল আৰু একে সময়তে, তেতিয়া মই ৰাজনীতিত কোনো স্থিতিত নাছিলো, এজন কৰ্মী হিচাপে কাম কৰিছিলো। সেই সময়ত, তেওঁ মোৰ সৈতে সমগ্ৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে কথা পাতিছিল, কচ্ছত ৰামকৃষ্ণ মিছনে কি কৰিব পাৰে। সম্পূৰ্ণ বিতংভাৱে, আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ নিৰ্দেশনাত, সেই সময়ত কচ্ছত ভূমিকম্পপীড়িতসকলক সকাহ দিয়াৰ বাবে বহুতো কাম জাগ্ৰত কৰা হৈছিল। সেয়েহে, ৰামকৃষ্ণ মিছনৰ সাধুসকলক দেশত ৰাষ্ট্ৰীয় ঐক্যৰ বাহক হিচাপে সকলোৱে জনা যায়। আৰু, যেতিয়া তেওঁলোকে বিদেশলৈ যায়, তাত তেওঁলোকে ভাৰতীয়ত্বক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে।
বন্ধুসকল,
ৰামকৃষ্ণ মিছনৰ এই জাগ্ৰত পৰম্পৰা ৰামকৃষ্ণ পৰমহংসৰ দৰে ঐশ্বৰিক ব্যক্তিত্বৰ প্ৰথাৰ দ্বাৰা প্ৰকাশিত হয়। স্বামী ৰামকৃষ্ণ পৰমহংস, এজন সাধু যিয়ে মা কলীক এক স্পষ্ট সাক্ষাৎকাৰ দিছিল, যিয়ে মাক কালীৰ ভৰিত সকলো বোৰ উৎসৰ্গা কৰিছিল।
তেওঁ কৈছিল, "এই গোটেই পৃথিৱীখন, এই চলক, সকলোবোৰ মাতৃৰ চেতনাৰ দ্বাৰা বিয়পি আছে।" এই চেতনা বংগৰ কালী পূজাত প্ৰতিফলিত হয়। এই চেতনা বংগ আৰু সমগ্ৰ ভাৰতৰ বিশ্বাসত প্ৰতিফলিত হয়। এইটো চেতনা আৰু শক্তিৰ এক গোট যাক স্বামী ৰামকৃষ্ণ পৰমহংসাই স্বামী বিবেকানন্দৰ দৰে যুগপুৰুষা হিচাপে আলোকিত কৰিছিল। স্বামী বিবেকানন্দ, মাতৃ কালীৰ উপলব্ধি, তেওঁৰ আধ্যাত্মিক দৰ্শন, তেওঁৰ ভিতৰত অসাধাৰণ শক্তি আৰু শক্তি সঞ্চাৰিত কৰিছিল। স্বামী বিবেকানন্দৰ দৰে এজন শক্তিশালী ব্যক্তিত্ব, ইমান ডাঙৰ চৰিত্ৰ, কিন্তু জগতমাতা কালীৰ স্মৃতিত, তেওঁৰ ভক্তিত, তেওঁ সৰু শিশুৰ দৰে অভিভূত হৈ পৰিছিল। মোক স্বামী অটমস্তানন্দজীতো দেখা গৈছিল, ভক্তিৰ একেই শক্তি, আৰু শক্তি সাধনাৰ একেই শক্তি। আৰু তেওঁৰ কথাত, মা কালীৰ বিষয়েও আলোচনা হৈছিল। আৰু মোৰ মনত আছে, যেতিয়া আপুনি বেলুৰ গণিতলৈ যাব লাগিব, গঙ্গাৰ পাৰত বহি মা কালীৰ মন্দিৰ বহু দূৰত চাব লাগিব, তেতিয়া এয়া স্বাভাৱিক, এটা সংলগ্নতা গঠন কৰা হৈছিল। যেতিয়া বিশ্বাস ইমান পৱিত্ৰ হয়, তেতিয়া শক্তিয়ে আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰে। সেয়েহে, মা কালীৰ সেই সীমাহীন আশীৰ্বাদ সদায় ভাৰতৰ সৈতে থাকে। ভাৰতে আজি বিশ্ব কল্যাণৰ ভাৱনাৰে এই আধ্যাত্মিক শক্তিৰে আগবাঢ়িছে|
বন্ধুসকল,
আমাৰ সাধুসকলে আমাক দেখুৱাইছে যে যেতিয়া আমাৰ চিন্তাধাৰাত সাধাৰণতা থাকে, আমাৰ প্ৰচেষ্টাত আমি কেতিয়াও অকলশৰীয়া নহওঁ! আপুনি ভাৰতৰ পৃথিৱীত এনে বহুতো সাধুৰ জীৱন যাত্ৰা দেখিব যিয়ে শূন্য সম্পদেৰে শিখৰৰ দৰে সংকল্প পূৰণ কৰিছিল। এই বিশ্বাস, এই সমৰ্পণ, মই শ্ৰদ্ধেয় আত্মাস্থানানন্দজীৰ জীৱনতো দেখিছিলো। তেওঁলোকৰ সৈতে মোৰ গুৰুৰ সম্পৰ্কও আছিল। মই ১০০ শতাংশ সমৰ্পণেৰে নিজকে গ্ৰহণ কৰিবলৈ শিকিছোঁ, তেওঁলোকৰ দৰে সাধুসকলৰ পৰা বিচ্ছিন্ন হৈ। সেয়েহে, মই কওঁ যে যেতিয়া ভাৰতৰ এজন ব্যক্তি, এজন ঋষিয়ে ইমান খিনি কৰিব পাৰে, তেতিয়া আমাৰ ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ সামূহিক সংকল্পৰ দ্বাৰা কোনটো লক্ষ্য পূৰণ কৰিব নোৱাৰি? আমি স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানতো সংকল্পৰ এই শক্তি দেখিছো। মানুহে বিশ্বাস কৰিব পৰা নাছিল যে এনে অভিযান ভাৰতত সফল হ'ব পাৰে। কিন্তু, দেশবাসীয়ে সমাধান কৰিলে, আৰু বিশ্বই ইয়াৰ ফলাফল দেখিছে। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ উদাহৰণো আমাৰ সন্মুখত আছে। ডিজিটেল পৰিশোধ প্ৰৱৰ্তনৰ সময়ত, কোৱা হৈছিল যে এই প্ৰযুক্তি ভাৰতৰ দৰে দেশৰ বাবে নহয়। কিন্তু আজি একেখন ভাৰতডিজিটেল পৰিশোধৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বনেতা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। একেদৰে, কৰোনা মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে টিকাকৰণৰ আটাইতকৈ শেহতীয়া উদাহৰণ হৈছে আমাৰ সন্মুখত। দুবছৰ আগতে, বহুলোকে গণনা কৰিছিল যে ভাৰতৰ সকলোৱে ভেকছিন ল'বলৈ কিমান সময় লাগিব, কোনোবাই কৈছিল ৫ বছৰ, ১০ বছৰ কৈছিল, কোনোবাই ১৫ বছৰ কৈছিল! আজি, আমি ডেৰ বছৰৰ ভিতৰত প্ৰায় ২০০ কোটি ভেকছিন পালি পাইছো। এই উদাহৰণবোৰে প্ৰতীক কৰে যে যেতিয়া সংকল্পবোৰ বিশুদ্ধ হয় তেতিয়া প্ৰচেষ্টা সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ কোনো সময় নালাগে, বাধাই পথলৈও লৈ যায়।
মই নিশ্চিত যে আমাৰ সাধুসকলৰ আশীৰ্বাদ আৰু অনুপ্ৰেৰণা দেশখনে একেধৰণে গ্ৰহণ কৰি থাকিব। আহিবলগীয়া সময়ত, আমি এক বিশাল ভাৰত গঢ়িম যিটো স্বামী বিবেকানন্দজীয়ে আমাক দিছিল, আৰু যাৰ বাবে স্বামী আত্মাস্থানানন্দজীৰ দৰে সাধুসকলে চেষ্টা কৰিছিল। আৰু মই আজি আপোনালোক সকলো শ্ৰদ্ধাৰ সাধুৰ সন্মুখত আহিছোঁ, যিহেতু মই মোৰ পৰিয়াললৈ আহিছোঁ, মই এই আত্মাৰে কথা পাতি আছোঁ। আপুনি মোক সদায় আপোনাৰ পৰিয়ালৰ সদস্য বুলি গণ্য কৰি আহিছে। স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ চলি আছে। এই অমৃত মহোৎসৱত, প্ৰতিখন জিলাত ৭৫ টা অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণ কৰাৰ সংকল্প লোৱা হৈছে। আপুনি য'তেই কাম কৰি আছে, আপুনি মানুহকো অনুপ্ৰাণিত কৰে, আপুনিও ইয়াত যোগদান কৰে আৰু স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত মানৱ সেৱাৰ এক মহান কামত আপোনাৰ সক্ৰিয়তাই এক ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। আপুনি সদায় সমাজৰ সুখ আৰু দুখৰ অংশীদাৰ হৈ আহিছে। শতবৰ্ষবোৰে এক নতুন শক্তিৰ বছৰ সৃষ্টি কৰিছে, নতুন অনুপ্ৰেৰণাৰ। যদি স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱে দেশত কৰ্তব্যবোধ গঢ়ি তোলাত সফল হয়, তেন্তে এই সকলোবোৰত আমাৰ সকলোৰে সামূহিক অৱদানে এক ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। এই আত্মাৰ সৈতে, আপোনালোক সকলো সাধুক আকৌ এবাৰ প্ৰণাম জনাইছো।
বহু বহু ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Centenary Celebrations of Swami Atmasthananda
10 JUL 2022 11:33AM by PIB Delhi
All the revered saints, the sadhvi mothers of Sharda Math, special guests and all the devotees present in this programme that is enriched with sattvik consciousness! Greetings to all!
Today the birth centenary of Swami Atmasthanandaji has been organized under the guidance of revered saints. This event is full of different feelings and memories for me personally. It holds a lot of significance. Swamiji had left for his heavenly abode at an age very close to 100 years. I always got his blessings and was fortunate to be close to him. I was also fortunate to be in touch with him till his last moments. Just as love is showered on a child, he continued to shower love on me. His blessings were with me till his last breath. And I feel that Swamiji Maharaj in his spirit form is still showering us with his blessings. I am glad that in order to take his life's mission to the masses, two commemorative volumes, a pictorial-biography and a documentary, are also being released today. I heartily congratulate the President of Ramakrishna Mission Pujya Swami Smaranananda Ji Maharaj for this work.
Friends,
Swami Atmasthananda ji was initiated by Pujya Swami Vijnananda ji, a disciple of Sri Ramakrishna Paramhansa. That awakened realization of a saint like Swami Ramakrishna Paramhansa and that spiritual energy was clearly visible in him. You all know very well that there is a great tradition of sanyas in our country. There have been many forms of sanyas as well. Vanprastha Ashram is also considered as a step towards Sanyas.
The meaning of sanyas is to rise above oneself, to work for the collective and to live for the collective. It is the expansion of the self to the entirety/community. It is paramount for a sannyasi to see the service of the Lord in the service of the soul i.e. to see Shiva in an individual. Swami Vivekananda ji had moulded this great tradition of sanyas in its modern form. Swami Atmasthananda ji had lived this form of sanyas in his life and had proven it. Under his direction, Belur Math and Sri Ramakrishna Mission carried out amazing relief and rescue operations not only in India but also in countries like Nepal and Bangladesh. He continuously worked for the welfare of the people in rural areas and had set up institutions for the same. Today these institutions are helping the poor in getting employment and earning a livelihood. Swamiji used to consider the service to the poor, the spread of knowledge and the related work as worship to God. So, working in mission mode, setting up new institutions, and strengthening the institutions, were the principles of Ramakrishna Mission for him. Like it is said here, where there is a spirit of divinity, there is a pilgrim centre. Similarly, wherever there are such saints, humanity and the spirit of service remain as the focus. Swamiji had proven this by his sanyasa life.
Friends,
Be it Adi Shankaracharya who lived hundreds of years ago or Swami Vivekananda of modern times, our sant tradition has always been proclaiming 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. The establishment of Ramakrishna Mission is associated with the idea of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat'. Swami Vivekananda had lived this resolution in the form of a mission. He was born in Bengal. But if you visit any part of the country, you will hardly find a place not lived or influenced by Vivekananda. His travels had made the country realize its ancient national consciousness in that era of colonialism and had infused a new confidence in it. This tradition of Ramakrishna Mission was carried forward by Swami Atmasthananda ji throughout his life. He had spent his life in different parts of the country and had taken various initiatives. Wherever he lived, he adapted himself completely with that place. He used to speak Gujarati so well while living in Gujarat. And I was fortunate to have spoken with him in Gujarati language even towards the end of his life. I also loved listening to his Gujarati. And today I want to recall an event. During the Kutch earthquake, without wasting any time, he discussed the situation with me and asked about the kind of work and support that the Ramakrishna Mission could provide in Kutch. And at that time, I was not holding any political position. I was working as a party worker. He discussed it in detail. And under his guidance at that time, a lot of work was done to provide relief to the earthquake victims in Kutch. That is why, everyone knows the saints of Ramakrishna Mission as the symbol of national unity in the country. And, when they travel abroad, they represent Indianness there.
Friends,
This awakened tradition of Ramakrishna Mission has manifested through the spiritual practice of a divine figure like Ramakrishna Paramhansa. Swami Ramakrishna Paramhansa, was one such saint who had a clear vision of Goddess Kali and had surrendered his complete self at the feet of Goddess Kali.
He used to say - this whole world, this variable and constant, everything is pervaded by the consciousness of the mother. This very consciousness is visible in the Kali Puja of Bengal. This very consciousness is visible in the devotion of Bengal and the whole of India. A beam of this consciousness and power was illuminated by Swami Ramakrishna Paramahansa in the form of Yugpurushas like Swami Vivekananda. The spiritual vision that Swami Vivekananda felt for Mother Kali, had infused extraordinary energy and power within him. A great personality like Swami Vivekananda used to shiver like a small child in the stream of devotion for Mother Kali. I could see the same sincerity of devotion, and the same power of Shakti Sadhana within Swami Atmasthanandaji. And he would speak of Goddess Kali even during his speeches or talks. And I remember, when I had to visit Belur Math, sitting on the banks of the Ganges and looking at the temple of Maa Kali from a distance, would develop an attachment towards divinity. When devotion is so pure, the goddess herself would show us the path. That is why the infinite blessing of Maa Kali is always with India. Today India is moving ahead with the spirit of global welfare with this spiritual energy.
Friends,
Our sages have shown us that when our thoughts are broad, we are never alone in our endeavours! If you see the life's journey of many such saints in India, you will see that they have fulfilled humongous resolutions with zero resources. I had seen this same devotion and dedication in the life of Pujya Atmasthanandaji as well. We had a Guru-Shishya relationship in a way. From saints like him, I have learnt to be selfless and to dedicate myself to service completely. That is why I always say that when an Indian, a sage can do so much, then nothing becomes unachievable by the collective resolve of 130 crore countrymen? We can also see this power of resolve in the Swachh Bharat Mission. People did not believe that such a mission could be successful in India. But, the countrymen had taken a pledge, and the world is seeing the results. We also have the example of Digital India before us. At the time of the introduction of digital payments, it was said that this technology is not for a country like India. But today the same India has emerged as a world leader in the field of digital payments. Similarly, the most recent example is that of vaccination against the coronavirus. Two years ago many people would calculate the time to be taken for everyone to get the vaccine in India. Some used to say 5 years, some would say 10 years while some even said 15 years! Today we have reached close to 200 crore vaccine doses within a year and a half. These examples symbolise the fact that when the thoughts are pure, efforts do not take long to accomplish the goals and even the obstacles can lead the way.
I am sure that the country will continue to receive the blessings and inspiration from our saints in this way. In the coming times, we will build the same magnificent India, for which the confidence was instilled in us by Swami Vivekananda, and for which saints like Swami Atmasthananda had strived so hard. And today my visit here to all the revered saints like you, is like visiting my family. In fact, I am talking in this same spirit. You have always considered me as a member of your family. We are currently celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. On this occasion, it is our resolve to build 75 Amrit Sarovars in every district. Wherever you are working, you should also inspire people and join the movement. Your activism can bring a sea change with the noble work of service to humanity during the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. You have stood by the people of the society at all times. The Centenary year is the year of new energy and a new inspiration. I hope the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' becomes successful in awakening the sense of duty in the country. The collective contribution of all of us can bring about a major reform. With this spirit, once again my salutations to all the saints!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.