প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
স্বামী আত্মস্থানন্দগী চহি চামশুবা মপোক কুমওন থৌরমদা পী.এম.না থমখিবা ৱারোল
10 JUL 2022 11:33AM by PIB Imphal
সাত্বিক্কী ওইবা মতিক-মঙাল ফংলবা ময়াম্না লাৎন-শোন্নরিবা সন্তশিং, শর্দা মাথকী সাধৱি ইমাশিং, অখন্নবা মীথুংলেনশিং অমসুং পুকচেল চেৎপা মরুপ-মপাংশিং! ময়াম পুম্নমকপু খুরুমজরি।
ঙসি ময়াম্না লাৎন-শোন্নরিবা সন্তশিংগী লমজিং-লমতাক মখাদা স্বামী সন্ত আত্মস্থানানন্দ জীগী চহি চামশুবগী মপোক কুমওন থৌরম পাংথোক্লি। মসিগী থৌরম অসি ঐহাক ইশামক্কী ওইনসু পুক্নিংগী ঈথিল কয়া অমা অমসুং নিংশিংনীংঙাই ওইবা কয়া অমনা মপুং ওই, মসিদা ৱারী কয়া অমা য়াওরি। স্বামী জীনা মহাক্কী থৱাইনা মহাক্কী চহি চাম শুগদৌরবা হকচাং অদুবু থাদোক্লম্লে। ঐহাক্না মতম চুপ্পদা মহাক্কী থৌজাল ফংখি, মহাক্কা লোইনবগী খুদোংচাবা অদু ফংখি। মহাক্কী অরোইবা মীৎকুপ অদু ফাওবা পাউ ফাওবা মহাক্কা পাউ ফাওনবা ফংহৌবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। অঙাং নৱা অমদা নুংশি-থৌজাল লৈবগুম ঐহাকপু মহাক্না নুংশিনা থৌজাল পীবীখি। অরোইবা মীৎকুপ অদু ফাওবা মহাক্না ঐহাকপু থৌজানবীখি। অমসুং ঐহাক্না ফাওরি মদুদি স্বামী জী মহারাজনা মহাক্কী মতিক-মঙাল লৈরবা শক্লোন অদুদা ঙসিসু ঐখোয়বু থৌজানবীরি। মহাক্কী পুনশি অমসুং মিসন অদুবু মীপুম খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবা ঙসি মহাক্কী নিংশিং খুদম অনি, ফোতো-বায়োগ্রাফী অমসুং দোক্যুমেন্তরীসু রিলীজ তৌরগনি।ঐহাক্না মসিগী থবক অসিগীদমক্তা রামকৃষ্ণ মিসনগী প্রেসিদেন্ত পুজ্য স্বামী স্মর্নানন্দ মহারাজ জীবু থমোই শেংনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
স্বামী আত্মস্থানানন্দ জী অসি শ্রী রামাকৃষ্ণগী শেবোক, পুজ্য স্বামী ৱিজনানন্দ জীদগী লাইমীং লৌখি। স্বামী রামাকৃষ্ণ পরমহন্সগুম্বা সন্তকী মঙাল ফংলবা শক্তম অমসুং স্পিরিচুৱল ইনর্জী অদু মঙোন্দা ময়েক শেংনা উবা ফংখি। নখৌয় ময়ামনসু হেন্না খঙলি মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা সন্যাসকী য়াম্না ফজরবা চৎনবী লৈরক্লি। সন্যাসকীশু শক্লোন কয়া অমা লৈরকখি। ৱানপ্রস্থ আশ্রমশূ সন্যাসকী মাইকৈদা খোংথাং অমনি হায়না লৌনৈ।
সন্যাসকী ৱাহন্থোক অসি - ইশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা খুনাইগীদমক্তা থবক তৌবা, খুনাইগীদমক্তা হিংববুনি। ইশাবু ফুরপকীদমক্তা খনবা। সন্যাসি অমগীদমক্তদি লেংলি-পাল্লিবা পুম্নমক্কী সেবা তৌবা হায়বসি ইশ্বরগী সেবা তৌবনি, লেংলি-পাল্লিবশিংদা শিব উবা অসিনা খ্বাইদগী অথোইবনি।’ মসিগী ফজরবা চৎনবী অসি, সন্যাসকী চৎনবী অসিবু স্বামী ৱিবেকানন্দ জীনা চাউখৎলবা অনৌবা মতম অসিগী শক্তম অমদা শেমগৎলমখি। স্বামী আত্মস্থানন্দ জীনসু অসিগী শক্তম অসিদা পুনশি অদু হিংখি অমসুং মহাক্কী পুনশিদা মসি ঙাক্না চৎখি। মহাক্কী লমজিং-লমতাক মখাদা বেলুর মথ অমসুং শ্রী রামাকৃষ্ণ মিসননা ভারত খক্তদা নত্তনা নেপাল, বংগ্লাদেশগুম্বা লৈবাকশিংদশু য়াম্না চাউরবা রিলীফ অমসুং রেস্ক্যু ওপরেশন চত্থখি। খুঙ্গংগী লমশিংগী মীশিংগী য়াইফনবগীদমক্তা স্বামী জীনা হালেংবা লৈতনা থবক তৌখি।মসিগীদমক্তা মহাক্না ইন্সতিত্যুশনশীং লিংখৎখি। ঙসিদি মসিগী ইন্সতিত্যুশনশিং অসিনা লাইরবশিংগী থবক পীনবা অমসুং হিংননবগী লম্বিশিং পীবদা মতেং পাংলি। স্বামী জীনা লাইরবশিংগী সেবা, ৱাখল-লৌশিং শন্দোকপা অমসুং মসিগী থবক অসিবু লাইনিংবগুম্না লৌখি। রামাকৃষ্ণ মিসনগী ৱাখল্লোন অসি মিসন মোদতা থবক তৌবা, অনৌবা ইন্সতিত্যুশনশিং শেমগৎপা, অমসুং ইন্সতিত্যুশনশিং অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা হায়বসি মহাক্কী ওইনদি রামাকৃষ্ণ মিসনগী আইদিয়লশিং ওইখি। হায়রিবা সন্তশিং অসিনা লৈবা মফমশিংদা, মীওইবা জাতিগী সেবা তৌবা সেন্তরশিং মশা-মতোমতা অদুমক থোরকই, স্বামী জীনা মসি মহাক্কী সান্যাস অমগী পুনশী অদুনা ময়েক শেংনা তাকখি।
মরুপশিং,
চহি চা কয়া মমাংদা আদি শঙ্করচার্য়বু ওইরো নত্রগা চাউখৎলবা অনৌবা মতম অসিগী স্বামী ৱিবেকানন্দবু ওইরো, ভারতকী সন্তকী চৎনবী অসিনা মতম পুম্বদা ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত’ অসিবু মীয়ামদা উত্তুনা লাক্লি। রামাকৃষ্ণ মিসন লিংখৎখিবা অসি ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোন অসিগসু মরী লৈনৈ। স্বামী ৱিবেকানন্দনা মসিগী ফিরেপ অসি মহাক্না মিসন অমগুম্না লৌখি। মহাক ৱেঙগলদা পোকখি। অদুবু নখোয়না লৈবাক অসিগী শরুক অমহেক্তদা চত্তুনা য়েংবীয়ু, ৱিবেকানন্দনা চৎলুদবা মফম অমত্তা লৈরম্লোই, মহাক্কী ইনফ্লুএন্স লৈতবা মফম লৈরম্লোই অসি লৈবাক্কী মফম খুদিংমক্তা উবা ফংঙি অমসুং মহাক্কী খোংচৎ অদুনা লৈবাক অসিবু মীনাই নাইথাং ওইরিঙৈগী মতম অদুদা লিরবা নেস্নেল কন্সিয়সনেস অদুবু খঙহনখি, অমসুং মদুদা অনৌবা থাজবা অমসু পীখি। রামাকৃষ্ণ মিসনগী মসিগী চৎনবী অসি স্বামী আত্মস্থানানন্দ জীনা মহাক্কী পুনশি চুপ্পা পুখত্তুনা লাকখি। মহাক্না লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা মহাক্কী পুনশি লেনখি, থবক কয়া মরুম অমা তৌখি, অমসুং মহাক্না লৈবা মফম খুদিংমক্তা মহাক্না মপুং ফানা মফম অদুদা লৈখি। গুজরাত্তা লৈরগা মহাক্না গুজরাতি অদুমক্কী নিংথিনা ঙাংখি। অমসুং ঐগী ওইনদি লাইবক য়াম্না ফবা অমনা মহাক্কী পুনশিগঈ অরোইবা মিৎকুপ্তা মহাক্কা ৱারী শানবা মতমদা গুজরাতিদা ওইনা শানখি। ঐহাকশু গুজরাতি তাবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। অমসুং ঐহাক্না ঙসি নিংশিংবা পাম্বা অমনা ফবনি। কচকী য়ুহার হাখিবা মতম অদুদা মহাক্না মতম অমত্তা মাংহনখিদে অমসুং মতম অদুদা ঐহাক্না রাজনিতি ফম অমত্তা পাইখিদে কার্য়কর্তা অমা ওইনা থবক তৌখি। মতম অদুদা মহাক্না ফিভম অদুগীদমক্তা খনখি, রামাকৃষ্ণ মিসননা কচতা করি তৌবা য়াবগে হায়বগী মতাংদা ৱারী শাখি। য়াম্না কুপথনা অমসুং মতম পুম্বদা মহাক্কী লমজিং-লমতাক মখাদা য়ুহার হাবনা শোকহল্লবশিংগীদমক্তা রিলীফ পীনবগীদমক্তা থবক কয়া অমা পাইখৎখি। মরম অদুনা মীপুম খুদিংমক্না রামাকৃষ্ণ মিসনগী সন্তশিং অসিবু লৈবাক অসিদা লৈবাক অসিগী অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন শন্দোক্লিবশিং অমা ওইনা খঙনৈ। অমসুং মহাক্না মীরমদা চৎপা মতমদা মফম অদুদা মহাক্না ভারতকী মশক তাকই
মরুপশিং,
রামাকৃষ্ণ মিসনগী অসিগুম্বা মতিক-মংলা লৈরবা চৎনবী অসি রামাকৃষ্ণ পরমহন্সগুম্বা ইশ্বরগী মতিক মগুন চেল্লবা মখোয়না নিংজবদগী ওইরক্লিবনি। স্বামী রামাকৃষ্ণ পরমহন্স অসি, মা কালিবু ময়েক শেংনা উরম্বা, মা কালিগী খুয়া খাদা মশা পুম্বা কত্থোক্লবা অদুগুম্বা সন্ত অমনি। মহাক্না হায়খি - মসিগী জগৎ অপুম্বা অসি, মসিগী ভেরিয়েবল অমসুং কন্সতেন্ত, পুম্নমক অসি ইমাগী ইরোলনুংদা লৈরিবনি। হায়রিবা মতিক-ময়াই অসি বেঙ্গলগী কালি পুজাদা উবা ফংলি। মসিগী মতিক ময়াই অসি বেঙ্গল অমসুং ভারত পুম্বগী থাজবা –নিংজবা অদুদা উবা ফংঙি। মসিগী মতিক-ময়াই অমসুং শক্তি মৈঙাল পরিং অসি স্বামী ৱিবেকানন্দগুম্বা য়ুগপুরুশশিংগী শক্তমদা স্বামী রামাকৃষ্ণ পরমহন্সনা মঙাল পীনবীরে। মা কালিগী মতাংদা স্বামী ৱিবেকানন্দনা ফাওখিবা স্পিরিচুৱল ভিজন অদুনা মশাদা ময়ামদগী থোইদোক-হেন্দোকপা ইনর্জি অমসুং শক্তি অমা য়াওহনখি। স্বামী ৱিবেকানন্দগুম্বা মমীং লৈরবা মীশক অসিনা জগনমাতা কালিবু নিংশিংলদুনা অঙাং মচা অমগুম্না লাইনিংদা লুপ্তুনা নুংঙাইবা ফাওরি। শক্তি সাধনাগী অসিগুম্বা নিংজবা অমসুং শক্তি অদু স্বামী আত্মস্থানানন্দ জীদা অদুমক উবা ফংখি। অমসুং মহাক্কি ৱাহৈশিংদা মা কালিগী মতাংদা ৱারী শাদুনা লৈ। অমসুং ঐহাক্না নিংশিংলি মদুদি, বেলুর মথ চৎপা মতমদা, গঙ্গাগী তোর্বান্দদা ফম্বা মতমদা অমসুং অথাপ্পদা মা কালিগী মন্দির উবা মতমদা পুক্নিংদা থাদোকপা ঙমদবা য়াম্না নক্নবা মরী অমা লৈবা হায়বসি মশানা তাবনি। নিংজবা-থাজবা অদুনা অসিগুম্না শেংলবদা শক্তি মশামক্না ঐখোয়বু লমজিং-লমতাকপীরি। মরম অদুনা মা কালিগী মপাল নাইদ্রবা থৌজালনা ভারতপু থৌজানবীরি। ভারতনা মসিগী স্পিরিচুৱল ইনর্জী অসিগা লোইননা ঙসিদি মালেম অসিগী য়াইফবগী ৱাখল্লোনগা লোইননা মাংলোমদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী শন্তশিংনা ঐখোয়দা উৎলক্লি মদুদি ঐখোয়না ৱাখল চাউথোকপা মতমদা, ঐখোয়না পাইখৎপা থবকশিংদা খৈদৌনুংদা নাইতোম তাদে! নখোয়না ঐখোয়গী ভারত ৱর্শকী লৈবাক অসিদা চিংদোলগুম্না ৱাংলবা ফিরেপ কয়া অমা রিসোর্স অমত্তা লৈতনা মপুং ফাহনখিবা অসিগুম্বা সন্ত কয়া অমগী পুনশি খোংচৎ উবা ফংগনি। মসিগী থাজবা মসিগী অমসুং অচেৎপা ফিরেপ অসি ঐহাক্না পুজ্য আত্মস্থানানন্দ জীগী পুনশিদসু উখি। মহাকপু ঐহাক্কী গুরু ওইনা ফাওবগী মরী অদু লৈখি। ঐহাক্না মখোয়গুম্বা সন্তশিংদগী ইশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা চাদা চাম অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা ইশাবু কত্থোক্নবগী পরা অদু তমখি। মরম অদুনা ঐহাক্না মসিমদি হায়রি মদুদি মদুদি ভারত্তগী মীওই অমনা, সন্ত অমনা অশুক য়াম্না তৌবা ঙম্লবদি লৈবাকচা করোর ১৩০গী অপুনবা ফিরেপ অমনা তৌবা ঙম্লোইদবা, পাংথোকপা ঙম্লোইদবা করম্বা পান্দম লৈগদগে? অসিগুম্বা ফিরেপকী শক্তি অসিবু ঐখোয়না স্বচ্ছ ভারত মিসনদা উবা ফংলি। মীশিংনা ভারত্তা অসিগুম্বা মিসন অসিবু মাইপাক্কনি হায়না থাজরমদে। অদুবু লৈবাকচাশিংনা ফিরেপ লৌখি অমসুং মসিগী ফলদি মালেম পুম্বনা উরি। দিজিতেল ইন্দিয়াগী খুদমসু মাংদা লৈরি। দিজিতেল পেমেন্তশিংগী হৌরকপা মতমদশু অসিগুম্বা তেক্নোলোজী অসি ভারতগুম্বা লৈবাক্কীদমক্তা নত্তে হায়না হায়নখি। অদুবু হায়রিবা ভারত অদু অদুনা দিজিতেল পেমেমন্তশিংগী লমদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইদুনা থোরক্লে। অসুম্না কোরোনা লাইচৎকী মায়োক্তা খ্বাইদগী হেন্না নৌরিবা খুদম অমা ঐখোয়গী মাংদা লৈরি। চহি অনিগী মমাংদা মীশিংনা ভারত্তা মীপুম খুদিংমক্তা ভেক্সিন কাপ্পদা মতম কয়াম কুইনা চংগনি হায়না কালক্যুলেশন তৌনখি, খর অমনা চহি ৫, খরা অমনা চহি ১০, অদুগা খরা অমনা চহি ১৫ চংগনি হায়না হায়খি। অদুবু ঐখোয়না চহি অমগা মখাইদা ভেক্সিন দোজ ২০০ ময়া নক্না য়ৌখ্রে। হায়রিবা খুদম অসিনা তাক্লি মদুদি ফিরেপ অদুনবু শেংলবদি হোৎনবদা মাইপাকপদা মতম কুইনা চংদে, অথিংবা –অপনবা লৈরবশু লম্বি থোরকই।
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি, ঐখোয়গী সন্তশিংগী থৌজাল অমসুং মখোয়গী ইন্সপিরেশন অদু অসিগুম্না ফংদুনা লৈগনি। লাক্কদবা মতমশিংদা, ঐখোয়না বাম্না নুংঙাই য়াইফবা ভারত অমা শেমলগনি হায়বগী থাজবা অসি স্বামী ৱিবেকানন্দ জীনা পীরমখি, অমসুং মসিগীদমক্তা স্বামী আত্মসথানানন্দগুম্বা সন্তশিংনা হোৎনখি। অমসুং ঙসি ঐহাক্না মবাম্না নিংন-শোন্নরিবা সন্তশিংগী মমাংদা ঐহাক্না ঐগী ইমুংদা লাকপগুম্না লাক্লি, মসিগী ফীলিং অসিগা লোইননা ৱারী শারি। নখোয়না ঐহাকপু মতম পুম্বদা ইশাগী ইমুংগী মী অমা ওইনা খনখি। আজাদি কা অমৃত মহোতসব পাংথোক্লি, মসিগী অমৃত মাহোতসব অসিদা জিলা খুদিংমক্তা অমৃত সারোৱর ৭৫ শানবগী ফিরেপ লৈ। নখোয়না থবক তৌবা মফমদা, নখোয়নসু মীয়ামগী পুক্নিং থৌগৎপীয়ু, নখোয়সু মসিদা য়াওশিনবীয়ু অমসুং আজাদি কা অমৃত মাহোতসবতা মীওইবগী সেবাগী খ্বাইদগী অথোইবা থবক্তা নখোয়না ইচং থৌনা শরুক য়াবনা য়াম্না চাউবা অওনবা অমা পুরকপা ঙমগনি। নখোয়না মতম চুপ্পদা খুনাই অসিগী অৱা-নুংঙাই অনিমক্কী মরুপ ওইদুনা লাক্লি। চহি চা শুবা অসিনা অনৌবা ইনর্জী, অনৌবা ইনস্পিরেশনগী চহি ওইহল্লি। আজাদি কা অমৃত মাহোতসবনা লৈবাক অসিদা মথৌদাংগী ঈথিল অমা ফাওহনবদা মাইপাকপা অমা ওইবদা ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইবা অপুনবগী থৌদাংনা য়াম্না চাউনা অহোনবা অমা পুরকপা ঙমগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা সন্ত ময়াম পুম্নমকপু অমুক্কসু হন্না থাগৎচরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Centenary Celebrations of Swami Atmasthananda
10 JUL 2022 11:33AM by PIB Delhi
All the revered saints, the sadhvi mothers of Sharda Math, special guests and all the devotees present in this programme that is enriched with sattvik consciousness! Greetings to all!
Today the birth centenary of Swami Atmasthanandaji has been organized under the guidance of revered saints. This event is full of different feelings and memories for me personally. It holds a lot of significance. Swamiji had left for his heavenly abode at an age very close to 100 years. I always got his blessings and was fortunate to be close to him. I was also fortunate to be in touch with him till his last moments. Just as love is showered on a child, he continued to shower love on me. His blessings were with me till his last breath. And I feel that Swamiji Maharaj in his spirit form is still showering us with his blessings. I am glad that in order to take his life's mission to the masses, two commemorative volumes, a pictorial-biography and a documentary, are also being released today. I heartily congratulate the President of Ramakrishna Mission Pujya Swami Smaranananda Ji Maharaj for this work.
Friends,
Swami Atmasthananda ji was initiated by Pujya Swami Vijnananda ji, a disciple of Sri Ramakrishna Paramhansa. That awakened realization of a saint like Swami Ramakrishna Paramhansa and that spiritual energy was clearly visible in him. You all know very well that there is a great tradition of sanyas in our country. There have been many forms of sanyas as well. Vanprastha Ashram is also considered as a step towards Sanyas.
The meaning of sanyas is to rise above oneself, to work for the collective and to live for the collective. It is the expansion of the self to the entirety/community. It is paramount for a sannyasi to see the service of the Lord in the service of the soul i.e. to see Shiva in an individual. Swami Vivekananda ji had moulded this great tradition of sanyas in its modern form. Swami Atmasthananda ji had lived this form of sanyas in his life and had proven it. Under his direction, Belur Math and Sri Ramakrishna Mission carried out amazing relief and rescue operations not only in India but also in countries like Nepal and Bangladesh. He continuously worked for the welfare of the people in rural areas and had set up institutions for the same. Today these institutions are helping the poor in getting employment and earning a livelihood. Swamiji used to consider the service to the poor, the spread of knowledge and the related work as worship to God. So, working in mission mode, setting up new institutions, and strengthening the institutions, were the principles of Ramakrishna Mission for him. Like it is said here, where there is a spirit of divinity, there is a pilgrim centre. Similarly, wherever there are such saints, humanity and the spirit of service remain as the focus. Swamiji had proven this by his sanyasa life.
Friends,
Be it Adi Shankaracharya who lived hundreds of years ago or Swami Vivekananda of modern times, our sant tradition has always been proclaiming 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. The establishment of Ramakrishna Mission is associated with the idea of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat'. Swami Vivekananda had lived this resolution in the form of a mission. He was born in Bengal. But if you visit any part of the country, you will hardly find a place not lived or influenced by Vivekananda. His travels had made the country realize its ancient national consciousness in that era of colonialism and had infused a new confidence in it. This tradition of Ramakrishna Mission was carried forward by Swami Atmasthananda ji throughout his life. He had spent his life in different parts of the country and had taken various initiatives. Wherever he lived, he adapted himself completely with that place. He used to speak Gujarati so well while living in Gujarat. And I was fortunate to have spoken with him in Gujarati language even towards the end of his life. I also loved listening to his Gujarati. And today I want to recall an event. During the Kutch earthquake, without wasting any time, he discussed the situation with me and asked about the kind of work and support that the Ramakrishna Mission could provide in Kutch. And at that time, I was not holding any political position. I was working as a party worker. He discussed it in detail. And under his guidance at that time, a lot of work was done to provide relief to the earthquake victims in Kutch. That is why, everyone knows the saints of Ramakrishna Mission as the symbol of national unity in the country. And, when they travel abroad, they represent Indianness there.
Friends,
This awakened tradition of Ramakrishna Mission has manifested through the spiritual practice of a divine figure like Ramakrishna Paramhansa. Swami Ramakrishna Paramhansa, was one such saint who had a clear vision of Goddess Kali and had surrendered his complete self at the feet of Goddess Kali.
He used to say - this whole world, this variable and constant, everything is pervaded by the consciousness of the mother. This very consciousness is visible in the Kali Puja of Bengal. This very consciousness is visible in the devotion of Bengal and the whole of India. A beam of this consciousness and power was illuminated by Swami Ramakrishna Paramahansa in the form of Yugpurushas like Swami Vivekananda. The spiritual vision that Swami Vivekananda felt for Mother Kali, had infused extraordinary energy and power within him. A great personality like Swami Vivekananda used to shiver like a small child in the stream of devotion for Mother Kali. I could see the same sincerity of devotion, and the same power of Shakti Sadhana within Swami Atmasthanandaji. And he would speak of Goddess Kali even during his speeches or talks. And I remember, when I had to visit Belur Math, sitting on the banks of the Ganges and looking at the temple of Maa Kali from a distance, would develop an attachment towards divinity. When devotion is so pure, the goddess herself would show us the path. That is why the infinite blessing of Maa Kali is always with India. Today India is moving ahead with the spirit of global welfare with this spiritual energy.
Friends,
Our sages have shown us that when our thoughts are broad, we are never alone in our endeavours! If you see the life's journey of many such saints in India, you will see that they have fulfilled humongous resolutions with zero resources. I had seen this same devotion and dedication in the life of Pujya Atmasthanandaji as well. We had a Guru-Shishya relationship in a way. From saints like him, I have learnt to be selfless and to dedicate myself to service completely. That is why I always say that when an Indian, a sage can do so much, then nothing becomes unachievable by the collective resolve of 130 crore countrymen? We can also see this power of resolve in the Swachh Bharat Mission. People did not believe that such a mission could be successful in India. But, the countrymen had taken a pledge, and the world is seeing the results. We also have the example of Digital India before us. At the time of the introduction of digital payments, it was said that this technology is not for a country like India. But today the same India has emerged as a world leader in the field of digital payments. Similarly, the most recent example is that of vaccination against the coronavirus. Two years ago many people would calculate the time to be taken for everyone to get the vaccine in India. Some used to say 5 years, some would say 10 years while some even said 15 years! Today we have reached close to 200 crore vaccine doses within a year and a half. These examples symbolise the fact that when the thoughts are pure, efforts do not take long to accomplish the goals and even the obstacles can lead the way.
I am sure that the country will continue to receive the blessings and inspiration from our saints in this way. In the coming times, we will build the same magnificent India, for which the confidence was instilled in us by Swami Vivekananda, and for which saints like Swami Atmasthananda had strived so hard. And today my visit here to all the revered saints like you, is like visiting my family. In fact, I am talking in this same spirit. You have always considered me as a member of your family. We are currently celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. On this occasion, it is our resolve to build 75 Amrit Sarovars in every district. Wherever you are working, you should also inspire people and join the movement. Your activism can bring a sea change with the noble work of service to humanity during the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. You have stood by the people of the society at all times. The Centenary year is the year of new energy and a new inspiration. I hope the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' becomes successful in awakening the sense of duty in the country. The collective contribution of all of us can bring about a major reform. With this spirit, once again my salutations to all the saints!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.