প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বদোদৰাৰ গুজৰাট গৌৰৱ অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰে
তেওঁ লগতে ২১,০০০ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা উদ্বোধন কৰে আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত ১.৪ লাখতকৈও অধিক ঘৰৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা
১৬,০০০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়ৰ প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে অঞ্চলটোত ৰে'ল সংযোগৰ এক বৃহৎ বৃদ্ধি
তেওঁ ৮০০ কোটি টকাব্যয়েৰে 'মুখ্যমন্ত্ৰী মত্ৰুশক্তি যোজনা' আৰম্ভ কৰিছিল
"একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ দ্ৰুত বিকাশৰ বাবে মহিলাৰ দ্ৰুত বিকাশ আৰু সৱলীকৰণ সমানে অপৰিহাৰ্য।"
"আজি ভাৰতে মহিলাসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু আকাংক্ষাৰ কথা মনত ৰাখি পৰিকল্পনা কৰি আছে আৰু সিদ্ধান্ত লৈছে।"
"বদোদৰা হৈছে সংস্কাৰৰ চহৰ। এই চহৰখনে ইয়ালৈ অহা সকলক সকলো ধৰণে চম্ভালে।"
"আমি গুজৰাটৰ মহিলাসকলক সিদ্ধান্ত লোৱাৰ স্থানত অধিক সুযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকক প্ৰতিটো স্তৰত আগুৱাই নিয়াৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাইছো।"
18 JUN 2022 3:25PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বদোদৰাৰ গুজৰাট গৌৰৱ অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰে। তেওঁ উদ্বোধন কৰি ২১,০০০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। অনুষ্ঠানত হিতাধিকাৰীসকল, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী, জনপ্ৰতিনিধি আৰু অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল উপস্থিত আছিল।
আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি তেওঁৰ বাবে মাতৃত্বৰ দিন। তেওঁ তেওঁৰ মাকৰ পৰা আশীৰ্বাদ বিচাৰি দিনটো আৰম্ভ কৰিছিল, যি আজি তেওঁৰ ১০০ তম বছৰত প্ৰৱেশ কৰিছে। তাৰ পিছত তেওঁ পৱাগড় পাহাৰত শ্ৰী কালিকা মাতাৰ পুনৰ্বিকশিত মন্দিৰ উদ্বোধন কৰে, য'ত তেওঁ দেশৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰে আৰু দেশৰ সেৱা কৰিবলৈ আৰু অমৃত কালত দেশৰ সংকল্প পূৰণ কৰিবলৈ দেৱীৰ পৰা আশীৰ্বাদ বিচাৰে। তাৰ পিছত তেওঁ অনুষ্ঠানটোত বৃহৎ সংখ্যাত উপস্থিত 'মত্ৰু শক্তি'ৰ ওচৰত নমস্কাৰ কৰিছিল।
আজিৰ কাৰ্যসূচীৰ ২১,০০০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহে গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ ধাৰণাশক্তিশালী কৰিব। তেওঁ কয় যে মাতৃস্বাস্থ্য, দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে আৱাস, সংযোগ আৰু উচ্চ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ইমান বৃহৎ বিনিয়োগে গুজৰাটৰ ঔদ্যোগিক বিকাশবৃদ্ধি কৰিব। তেওঁ কয় যে ইয়াৰে বহুতো প্ৰকল্প মহিলাৰ স্বাস্থ্য, পুষ্টি আৰু সৱলীকৰণৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। তেওঁ কয় যে আজি মাতৃ কালিকাৰ আশীৰ্বাদত মহিলা সশক্তিকৰণক উন্নয়নৰ আধাৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে চৰকাৰে দ্বৈত ইঞ্জিনৰ প্ৰচেষ্টাই এক নতুন গতি লাভ কৰিছে। সমাৱেশত উপস্থিত থকা বহুতো পৰিচিত মুখক স্বীকৃতি দি তেওঁ কয়, "একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ দ্ৰুত বিকাশৰ বাবে মহিলাৰ দ্ৰুত বিকাশ আৰু তেওঁলোকৰ সৱলীকৰণো সমানে অপৰিহাৰ্য। আজি ভাৰতে মহিলাসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু আকাংক্ষাৰ কথা মনত ৰাখি পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰি আছে আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সকলো ক্ষেত্ৰতে মহিলাসকলৰ বাবে সুযোগ মুকলি আৰু চৰকাৰে মহিলাসকলৰ জীৱন চক্ৰৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়ৰ কথা মনত ৰাখি সৱলীকৰণৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। "ভদোদৰা মাতৃ শক্তি উদযাপনৰ বাবে উপযুক্ত চহৰ কিয়নো ই এখন চহৰ যিয়ে মাতৃৰ দৰে সংস্কাৰ প্ৰদান কৰে। বদোদৰা সংস্কাৰৰ চহৰ। এই চহৰখনে ইয়ালৈ সকলো ধৰণে অহা লোকসকলক চম্ভালে, সুখ আৰু দুখত তেওঁলোকক সমৰ্থন কৰে আৰু তেওঁলোকক আগবাঢ়ি যোৱাৰ সুযোগ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চহৰখনে স্বামী বিবেকানন্দ, মহৰ্ষি অৰবিন্দ, বিনোবা ভাৱে আৰু বাবাচাহেব আম্বেদকাৰৰ দৰে ব্যক্তিত্বক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ ব্যক্তিগত যাত্ৰাত চহৰখনে পালন কৰা ভূমিকাৰ কথাও স্মৰণ কৰে। তেওঁ এইটোও কৈছিল যে ২০১৪ চনত তেওঁ ভোদাদাৰা আৰু কাশী বিশ্বনাথ দুয়োৰে আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছিল। তেওঁ মাতৃ আৰু মহিলাৰ স্বাস্থ্যৰ গুৰুত্বৰ কথা দোহাৰে। মাতৃৰ স্বাস্থ্য কেৱল তাইৰ বাবেই নহয়, গোটেই পৰিয়ালৰ বাবে, বিশেষকৈ শিশুটোৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। "দুটা দশক আগতে, যেতিয়া গুজৰাটে মোক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ দিছিল, পুষ্টিহীনতা ইয়াত এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান আছিল। তেতিয়াৰ পৰা আমি এটাৰ পিছত এটা কৈ এই দিশত কাম কৰা আৰম্ভ কৰিছিলো, যাৰ অৰ্থপূৰ্ণ ফলাফল আজি দেখা গৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত চিকল চেলৰ সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰাৰ ব্যৱস্থাৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে। তেওঁ কৈছিল যে ছেপ্টেম্বৰ মাহটো পোষণ মাহ হিচাপে উদযাপন কৰাৰ সিদ্ধান্তই গুজৰাটৰ মহিলাসকলক সহায় কৰিব। পুষ্টিৰ উপৰিও, চৰকাৰে স্বচ্ছ ভাৰত আৰু উজ্জ্বলাৰ দৰে আঁচনিৰ জৰিয়তে মহিলাসকলক এক অনুকূল পৰিৱেশ প্ৰদান কৰাৰ বাবে কাম কৰিছে।
"আমি গুজৰাটৰ মহিলাসকলক প্ৰতিটো স্তৰত আগবাঢ়ি যাবলৈ আৰু সিদ্ধান্ত লোৱাৰ ক্ষেত্ৰত অধিক সুযোগ দিবলৈ প্ৰচেষ্টা চলাইছো। মহিলাসকলৰ ব্যৱস্থাপনা ক্ষমতা উপলব্ধি কৰি, ভগ্নীসকলক গাওঁখনৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বহুতো প্ৰকল্পত নেতৃত্বৰ ভূমিকা দিয়া হৈছে। তেওঁ পাৰিবাৰিক বিত্তীয় সিদ্ধান্ত লোৱাত মহিলাসকলৰ বাবে এক কেন্দ্ৰীয় ভূমিকা নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিও দোহাৰে। জন ধন একাউণ্ট, মুদ্ৰা যোজনা আৰু স্বৰোজগৰ যোজনাই এই উদ্দেশ্য পূৰণত অৰিহণা যোগাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে নগৰীয়া দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ কল্যাণৰ বাবে লোৱা বিভিন্ন ব্যৱস্থাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। নগৰীয়া দৰিদ্ৰ পৰিয়ালবোৰে ইতিমধ্যে ৭.৫ লাখ ঘৰ পাইছে। তেওঁ কৈছিল যে ৪.৫ লাখ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালক ঘৰ নিৰ্মাণত সহায় কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে ন্যায্য ভাড়া আৰু স্বনীধি যোজনাৰ আঁচনিয়ে গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত লোকসকলকো সহায় কৰিছে। তেওঁ কয় যে কল্যাণমূলক ব্যৱস্থাৰ লগতে ৰাজ্যখনৰ ঔদ্যোগিক আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে কাম-কাজ হাতত লোৱা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুজৰাটত পৰ্যটনৰ বিকাশসম্পৰ্কীয় ব্যৱস্থাৰ দ্বাৰা বদোদৰা যথেষ্ট লাভান্বিত হ'ব। পৱাগড়, কেভাদিয়াক পৰ্যটনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে বিকশিত কৰা হৈছে। বদোদৰাই ৰেল আৰু বিমান পৰিবহন সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনিৰ ব্যাপক উন্নতি দেখিছে। একেদৰে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়, ৰে'লবিশ্ববিদ্যালয় আৰু বিৰচা মুণ্ডা ট্ৰাইবেল বিশ্ববিদ্যালয়ে শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত নতুন শক্তি প্ৰয়োগ কৰি আছে।
কাৰ্যাৱলীৰ বিৱৰণ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশবাসীক ১৬,০০০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন ৰে'ল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে সমৰ্পিত ফ্ৰেইট কৰিডৰৰ ৩৫৭ কিলোমিটাৰ দীঘল নিউ পালানপুৰ-মাদাৰ শাখা টো দেশবাসীক উৎসৰ্গা কৰা; 166 কিলোমিটাৰ দীঘল আহমেদাবাদ-বটাড শাখাৰ গজ ৰূপান্তৰ; 81 কিলোমিটাৰ দীঘল পালানপুৰ-মিঠা শাখাৰ বৈদ্যুতিকৰণ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চুৰাট, উধনা, সোমনাথ আৰু সাবৰমতী ষ্টেচনৰ পুনৰ্বিকাশৰ লগতে ৰে'ল খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত অন্যান্য পদক্ষেপৰ আধাৰশিলাস্থাপন কৰে। এই প্ৰকল্পবোৰে লজিষ্টিক ব্যয় হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব আৰু অঞ্চলটোত উদ্যোগ আৰু কৃষি খণ্ডক বৃদ্ধি কৰিব। তেওঁলোকে অঞ্চলটোৰ সংযোগ উন্নত কৰিব আৰু যাত্ৰীৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুঠ ১.৩৮ লাখ ঘৰ উৎসৰ্গা কৰিব, যাৰ ভিতৰত আছে নগৰঅঞ্চলত প্ৰায় ১,৮০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা ঘৰ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ১,৫৩০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা ঘৰ। একে সময়তে, প্ৰায় ৩০০০ ঘৰকো ৩১০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে খাত মুহুৰ্ত দিয়া হৈছিল।
অনুষ্ঠানটোত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খেৰা, আনন্দ, বদোদৰা, ছোটা উদয়পুৰ আৰু পঞ্চমহলত ৬৮০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে এই অঞ্চলসমূহত জীৱন সহজ কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ দাভোই তালুকাৰ কুণ্ডেলা গাঁৱতো গুজৰাটৰ কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। বদোদৰা চহৰৰ পৰা প্ৰায় ২০ কিলোমিটাৰ দূৰত অৱস্থিত এই বিশ্ববিদ্যালয়খন প্ৰায় ৪২৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হ'ব আৰু ই ২৫০০ ৰো অধিক শিক্ষাৰ্থীৰ উচ্চ শিক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব।
মাতৃ আৰু শিশুৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'মুখ্যমন্ত্ৰী মত্ৰুশক্তি যোজনা' মুকলি কৰে, যাৰ ব্যয় হ'ব ৮০০ কোটি টকা। আঁচনিখনৰ অধীনত, গৰ্ভৱতী আৰু স্তন্যপান কৰাই থকা মাতৃসকলক অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰৰ পৰা প্ৰতি মাহে দুই কেজি চানা, এক কেজি অৰহৰ দাইল আৰু এক কেজি খোৱা তেল বিনামূলীয়াকৈ দিয়া হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'পোষণ সুধা যোজনা'ৰ অধীনত প্ৰায় ১২০ কোটি টকা বিতৰণ কৰে, যিটো এতিয়া ৰাজ্যখনৰ সকলো জনজাতীয় হিতাধিকাৰীলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। লো আৰু কেলচিয়াম টেবলেট প্ৰদান কৰা আৰু জনজাতীয় জিলাৰ গৰ্ভৱতী আৰু স্তনপান কৰাই থকা মাতৃসকলক পুষ্টিগত শিক্ষা প্ৰদান কৰাৰ পৰীক্ষাৰ সফলতাৰ পিছত এই পদক্ষেপ লোৱা হৈছে।

Prime Minister's Office
PM participates in Gujarat Gaurav Abhiyan at Vadodara
Inaugurates and lays foundation stone of development projects worth Rs 21,000 crores
Inauguration and foundation stone of over 1.4 lakh houses under PM Awas Yojana
Major boost to railway connectivity in the region through projects worth over Rs 16,000 crores
Launches ‘Mukhyamantri Matrushakti Yojana’ with an outlay of Rs 800 crores
“Rapid development of women and their empowerment is equally important for the rapid development of 21st century India”
“Today India is making plans and taking decisions keeping in mind the needs and aspirations of women”
“Vadodara is a city of Sanskaras. This city takes care of those who come here in every way”
“We have tried to give more opportunities in the decision making space and promote women in Gujarat at every level”
18 JUN 2022 3:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today participated in Gujarat Gaurav Abhiyan at Vadodara today. He inaugurated and laid the foundation stone of development projects worth Rs 21,000 crores. Beneficiaries, Chief Minister Shri Bhupendrabhai Patel, Union and State Ministers, People’s representatives and other dignitaries were among those present on the occasion.
At the outset the Prime MInister said that today, for him, is a day of Matru Vandana (mother worship). He started his day by seeking blessings from his mother who entered her 100th year today. After that, he inaugurated the redeveloped temple of Shree Kalika Mata at Pavagadh Hill, where he prayed for the country and asked the goddess for strength to serve the country and realisation of the country's pledges in the Amrit Kaal. He then bowed to the vast ‘Matru Shakti’ present on the occasion.
Noting the 21000 crore rupees worth projects of today’s programme, the Prime Minister said that these projects will give strength to the conception of India’s development through Gujarat’s development. He said that this huge investment in maternal health, houses for the poor, connectivity and higher education will give a boost to the industrial development of Gujarat. Many of these projects, he said, are related to the health, nutrition and empowerment of women. He said today, the efforts of the double engine government to make women empowerment the fulcrum of development got a new push by the blessings of Maa Kalika. “Rapid development of women, their empowerment is equally important for the rapid development of 21st century India. Today India is making plans and taking decisions keeping in mind the needs and aspirations of women”, he said while recognizing many familiar faces in the gathering. The Prime MInister said that opportunities have been thrown open in all the sectors for women and the government has made schemes for the empowerment of women keeping in mind every phase of their life cycle. “Vadodara is a suitable city for the celebration of matru shakti because it is a city giving sanskars like a mother. Vadodara is a city of Sanskaras.This city takes care of those who come here in every way, supports them in happiness and sorrow and gives opportunities to move forward.” This city, said the Prime Minister, has inspired personalities like Swami Vivekananda, Maharishi Arvind, Vinoba Bhave and Babasaheb Ambedakar. Shri Modi also recalled the role that the city played in his personal journey. He also said that in 2014 he was blessed by both Vodadara and Kashi Vishvanath. He reiterated the importance of maternal and women health. Mother’s health is important not only for her but for the entire family, especially for the child. “Malnutrition was a big challenge here two decades ago when Gujarat gave me the opportunity to serve. Since then we started working in this direction one after the other, whose fruitful results are being seen today”, he added. The Prime Minister also talked about measures to deal with the sickle-cell problem in tribal areas. He said that the decision to celebrate September as ‘Poshan Mah’ -nutrition month will help the women in Gujarat. Beyond nutrition, the government has worked to provide a conducive environment to women through schemes like Swachh Bharat and Ujjwala.
“We have tried to give more opportunities in the decision making space, to promote women in Gujarat at every level. Understanding the management ability of women, sisters have been given leadership roles in many projects related to the village”, The Prime MInister continued. He also reiterated the commitment to ensure a central role for the women in the financial decision making of the family. Jan Dhan Accounts, Mudra Yojna and swarojgar Yojana are contributing towards this cause. Shri Modi also listed measures for the welfare of the urban poor and middle class. Urban poor families have already received 7.5 lakh houses. 4.5 lakh middle class families have received help in construction of houses, he said. Schemes for fair rent and Swanidhi Yojna are also helping the rural poor and middle class segment, the Prime MInister emphasized. Along with welfare measures work is on for industrial and infrastructure development of the state, he pointed out.
The Prime Minister said that the measures for tourism development in Gujarat will benefit Vadodara a great deal . Pavagadh, Kevadia have been developed as tourism hubs. Vadodara is witnessing massive improvement in railways and aviation infrastructure. Similarly, with Central university, Rail University, Birsa Munda Tribal University is bringing new energy in the education sector, the Prime Minister said.
Details of the Programmes:
The Prime Minister dedicated and laid the foundation stone of various Railway projects worth over Rs 16,000 crores. These include dedication to the nation of 357 Km long New Palanpur – Madar Section of Dedicated Freight Corridor; Gauge Conversion of 166 Km long Ahmedabad–Botad Section; electrification of 81 Km long Palanpur - Mitha Section, among others. The Prime Minister also laid the foundation stone of redevelopment of Surat, Udhna, Somnath & Sabarmati Stations, along with foundation stones of other initiatives in the railway sector. These projects will help lower logistics cost and boost industry and agriculture sector in the region. They will also improve connectivity in the region and enhance passenger amenities.
Under Pradhan Mantri Awas Yojana, a total of 1.38 lakh houses will be dedicated by the Prime Minister, including houses worth around Rs 1,800 crore in urban areas and houses worth over Rs 1,530 crores in rural areas. In addition, Khat Muhurat of around 3000 houses worth over Rs 310 crores was also done.
During the programme, the Prime Minister dedicated and laid the foundation stone of various development works at Kheda, Anand, Vadodara, Chhota Udepur, and Panchmahal, worth over Rs 680 crore, which are aimed at furthering ease of living in the region.
The Prime Minister also laid the foundation stone of Gujarat Central University in Kundhela village of Dabhoi taluka of Gujarat. Located at about 20 km from Vadodara city, the University will be constructed at a cost of around Rs 425 crores and will cater to higher education needs of over 2500 students.
With a focus on improving maternal and child health, the Prime Minister launched ‘Mukhyamantri Matrushakti Yojana’, which will have an outlay of Rs 800 crores. Under the scheme, pregnant and lactating mothers will be given 2 kg of chickpeas, 1 kg of tur dal and 1 kg of edible oil free of cost from Anganwadi Centres every month. The Prime Minister also dispersed around Rs 120 crores towards ‘Poshan Sudha Yojana’, which is now being extended to all tribal beneficiaries in the state. This step is being taken after the success of the experiment of providing pregnant and lactating mothers from tribal districts with Iron and Calcium tablets and education on nutrition.