প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী বদোদারাদা গুজরাত গৌরব অভিয়ান শরুক য়াখ্রে
লুপা কোতি ২১,০০০গী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা য়ুম লাখ ১.৪ হেন্না শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি
লুপা কোতি ১৬,০০০ হেনবগী প্রোজেকশিংগী খুৎথাংদা লমদম অসিদা রেলৱেগী খুদোংচাবা হেন্না ফংহল্লগনি
লুপা কোতি ৮০০ গী শেন্ফম অমা খাক্তুনা ‘মুখ্যামন্ত্রী মাত্রুশক্তি য়োজনা’ হৌদোকখ্রে
“২১শুবা চহিচাগী ভারত য়াংনা চাউখৎনবগীদমক নুপীশিং য়াংনা চাউখৎহনবা অমসুং মখোয়দা শক্তি পীবা অসি চপ মান্ননা দরকার ওই”
“নুপীশিং দরকার ওইবশিং অমসুং অনিংবশিং খঙজিন্দুনা ঙসিদি ভারতনা থৌরাংশিং শেম্লে অমসুং ৱারেপশিং লৌরে”
“বদোদারা অসি কলচরগী সহর অমনি। মাইকৈ খুদিংমক্তগী লাকপা মীওইশিং সহর অসিনা চেকশিন্না শেন্নরি”
“ৱারেপ লৌবদা অমসুং থাক খুদিংমক্তা গুজরাত্তা নুপীশিং চাউখৎনবা খুদোংচাবা হেন্না পীনবা ঐখোয়না হোৎনরি”
18 JUN 2022 3:25PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী বদোদারাদা গুজরাত গৌরব অভিয়ান শরুক য়াখ্রে। মহাক্না লুপা কোতি ২১,০০০গী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। থৌরম অদুদা স্কিমশিংগী কান্নবা ফংলবা মীওইশিং, চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল, য়ুনিয়ন অমসুং স্তেৎ মিনিস্তরশিং, মীয়ামগী মীহুৎশিং অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওই কয়া শরুক য়াখি।
থৌরমগী অহৌবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি অসি মহাক্কী মমা খুরুম্বা নুমিৎ অমনি। ঙসি মহাক্না মশাগী চহি ১০০শুরবা মহাক্কী মমা খুরুমখি। তুংদা মহাক্না পভাগাধ চিংদা নৌনা শেমজিনবা শ্রী কালিকা মাতা লাইশঙ শঙ্গাখি অমসুং মফম অদুদা মহাক্না লৈবাক্কীদমক থৌনিজখি অমসুং অমৃত কাল অসিদা লৈবাক্কী সেবা তৌনবা থৌনা পীনবা অমসুং লৈবাক্কীদমক ৱাশকখিবশিং থবক ওইনা পাংথোকপা ঙম্নবা নিজখি। তুংদা মহাক্না থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা মমিং য়াম্লবা ‘মাত্রু শক্তি’দা খুরুমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি হৌদোক্লিবা প্রোজেকশিং অসিনা গুজরাতকী চাউখৎ-থৌরাংগী নমুনাদা য়ুমফ্ম ওইরগা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা থৌনা পীরগনি। মমাশিংগী হকচাং ফনবা, লায়রবশিংগী য়ুম শানবা, লম্বী-থোঙ অমসুং অৱাংবা থাক্কী লাইরিক তম্বীবগী মতাংদা য়াম্লবা শেনফম থাদরিবা অসিনা গুজরাতগী উদোগ চাউখৎহনবদা অচৌবা মতেং অমা ওইরগনি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসি হকশেল, মচি ওইবা চীঞ্জাক অমসুং নুপীশিংদা শক্তি পীবগা মরি লৈনৈ।
মহাক্না হায়খি চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা নুপীশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌনবা দবল ইঞ্জিনগী সরকারনা হোৎনরিবশিং অসি ইমা কালিকাগী থৌজালদগী অনৌবা ইনোৎ অমা ফংলে। ২১শুবা চহিচাগী ভারত য়াংনা চাউখৎনবগীদমক নুপীশিং য়াংনা চাউখৎহনবা অমসুং মখোয়দা শক্তি পীবা অসি চপ মান্ননা দরকার ওই। নুপীশিংগী দরকার ওইবশিং অমসুং অনিংবশিং খঙজিন্দুনা ঙসিদি ভারতনা থৌরাংশিং শেম্লে অমসুং ৱারেপশিং লৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হিরম খুদিংমক্তা নুপীশিংগী খুদোংচাবা কয়া পীরে অমসুং মখোয়গী পুন্সিগী তাঙ্কক খুদিংমক য়েংলগা নুপীশিংদা শক্তি পীনবা সরকারনা স্কিম কয়া শেম্লে। সহর অসি মমা অমগুম সন্সকার কয়া পুথোক্লিবা সহর অমা ওইনা বদোদারা অসি মত্রু শক্তি হরাও-তয়াম্বা ফোঙদোকপা চুনবা সহর অমনি। মাইকৈ কয়াদগী লাকপা মীওইশিং সহর অসিনা চেকশিন্না শেন্নরি অমসুং হরাওবা অমসুং অৱাবা মতমদা মখোয় শৌগৎলি অমসুং মাঙলোমদা চঙশিন্নবা খুদোংচাবা কয়া পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সহর অসিনা শক্নাইরবা মীওই কয়া হায়বদি শ্বামি বিবেকানন্দা, মহারিসি অর্বিন্দ, বিনোবা ভাবে অমসুং ববাসাহেব অম্বেকারদা ইথিল পীখি। মহাক্কী পুন্সি খোঙচৎতা সহর অসিনা অচৌবা থৌদাং লৌখি। ২০১৪দা মহা বদোদারা অমসুং কাসি বিশ্বনাথ অনিমক্না থৌজালখি। মমা অমগী হকচাং অসি মহাক খক্তগী নত্তনা ইমুং-মনুং পুম্নমক অমসুং মরুওইনা অঙাংগীদমক য়াম্না মরুওই। চহি ২০গী মমাংদা গুজরাগী সেবা তৌনবা ঐঙোন্দা খুদোংচাবা ফংবা মতম অদুদা মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবা ৱাৎপা অসি অচৌবা শিংনবা অমা ওইখি। মতম অদুদগী ঐখোয়না হিরম অসিদা থবক তৌরকপদগী ঙসি মদুগী অফবা ফলশিং উবা ফংলে।
ত্রাইবেলশিংগী খুঙ্গংশিংদা সিকল-সেলগী খুদোংচাদবা থেংনরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সেপ্তেম্বর থা অসি ‘পোসান মাহ’-মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী থা হায়না পাংথোক্নবা লৌখিবা ৱারেপ অদুনা গুজরাতকী নুপীশিংদা মতেং পাংলগনি। মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মথক্তা, শ্বাছ ভারত অমসুং উজ্জৱালা স্কিমশিংগী খুৎথাংদা নুপীশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে।
মহাক্না হায়খি ৱারেপ লৌবদা অমসুং থাক খুদিংমক্তা গুজরাত্তা নুপীশিং চাউখৎনবা খুদোংচাবা হেন্না পীনবা ঐখোয়না হোৎনরি। নুপীশিংগী অশিন-অরাং তৌবগী থৌনা অসি খঙবদগী খুঙ্গংদা প্রোজেক কয়াদা লুচিংবগী থৌদাং শীন্নরে। ইমুং-মনুংগী শেন-থুমগী ৱারেপ লৌবদা নুপীশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌনবা থবক পায়খৎলে। হিরম অসিদা জন ধন একাউন্তশিং, মুদ্রা য়োজনা অমসুং শ্বারোজগর য়োজননা মতেং পাংলি। সহরগী লায়রবা ইমুংশিংগী য়ুম লাখ ৭.৫ শাখ্রে। মিদল ক্লাস ফেমিলি লাখ ৪.৫ য়ুম শানবা মতেং পাংখ্রে। ফিয়ার রেন্ত অমসুং শ্বানিধি য়োজনা অসিনা খুঙ্গংগী লায়রবশিং অমসুং মিদল ক্লাস কাংবুশু মতেং পাংলে। য়াইফ-থৌরাংশিং অসিগা লোয়ন্না রাজ্য অসিগী উদোগ অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎনবা থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গুজরাত্তা তুরিজম চাউখৎনবা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা বদোদারাদা য়াম্না কান্নগনি। পাভাগাধ, কেবরিয়া তুরিজমগী মফমশিং ওইনা শেমগৎলে। বদোদারা রেলৱেজ অমসুং এভিএসনগী মচাক-মথুম কয়া শেমগৎলে। লাইরিক-লাইশুগী লমদা সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতি, রেল য়ুনিভর্সিতি, বির্সা মুন্দা ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতিনা অনৌবা থৌনা পীরগনি।
থৌরমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং:
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা কোতি ১৬,০০০ হেনবগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। শঙ্গাখিবা প্রোজেকশিং অদুগী মনুংদা দেদিকেদেত ফ্রেদ কোরিদোরগী কিলোমিতর ৩৫৭ শাংবা নিউ পালানপুর-মাদার সেক্সন; অহমেদবাদ-বোতাদ সেক্সনদা কিলোমিতর ১৬৬ গেজ ওনখৎপা; পালানপুর-মিথা সেক্সনদা কিলোমিতর ৮১ ইলেকত্রিক ফংহনবা য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা সুরত, উধনা, সোমনাথ অমসুং সবারমতি স্তেসনশিং নৌনা শেমগৎনবা উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং রেলৱেজগী অতোপ্পা প্রোজেকশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা উদোগ অমসুং লৌউ-শিংউ চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি। প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইবা হেনগৎহনগনি অমসুং পেসেঞ্জরশিংদা খুদোংচাবা কয়া ফংবা হেনগৎহনগনি।
সহরগী মফমশিংগী লুপা কোতি ১,৮০০ অমসুং খুঙ্গংশিংগী মফমশিংগী লুপা কোতি ১,৫৩০গী য়ুমশিং য়াওনা পুন্না য়ুম লাখ ১.৩৮ প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখি। মসিগী মথক্তা লুপা কোতি ৩১০ হেনবগী য়ুম ৩০০০ হেনবগী খাত মহুরতশু পাংথোকখি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা খেরা, অনন্দ, বদোদারা, ছোতা, উদেপুর অমসুং পঞ্জমহলদা লুপা কোতি ৬৮০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং পায়খৎনবা উরেপ-উয়ুং তমখি।
গুজরাতগী দাবোই তালুকাদা লৈবা কুনধেলা খুঙ্গংদা গুজরাত সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতি শানবা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখি। বদোদারা সহরদগী কিলোমিতর ২০রোম লাপ্পা মফম অসিদা লুপা কোতি ৪২৫ রোম চংনা য়ুনিভর্সিতি অসি শাগনি অমসুং মসিনা মহৈরোয় ২৫০০ হেন্না অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্বগী খুদোংচাবা পীগনি।
লুপা কোতি ৮০০ গী শেন্ফম অমা খাক্তুনা ‘মুখ্যামন্ত্রী মাত্রুশক্তি য়োজনা’ প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখ্রে। য়োজনা অসিগী মখাদা অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংদগী থা খুদিংগী মীরোনবীশিং অমসুং খোমজিংবীশিংদা চানা কেজি ২, তুর দাল কেজি ১ অমসুং অচাথাউ কেজি ১ লেম্না পীগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ‘পোসান সুধা য়োজনা’গী মখাদা রাজ্য অদুগী ত্রাইবেলশিংগীদমক লুপা কোতি ১২০ রোম য়েন্থোকখি। ত্রাইবেলশিংগী খুন্দাবা জিলাশিংদা লৈরিবা মীরোনবীশিং অমসুং খোমজিংবীশিংদা আইরন, কেলসিয়ম তেব্লেদশিং ফংহন্নবা অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মতাংদা ৱাখল তাহনবগী থবক চাংয়েং ওইনা পায়খৎপদা মাইপাকপদগী খোঙথাং অসি পায়খৎলকপনি।

Prime Minister's Office
PM participates in Gujarat Gaurav Abhiyan at Vadodara
Inaugurates and lays foundation stone of development projects worth Rs 21,000 crores
Inauguration and foundation stone of over 1.4 lakh houses under PM Awas Yojana
Major boost to railway connectivity in the region through projects worth over Rs 16,000 crores
Launches ‘Mukhyamantri Matrushakti Yojana’ with an outlay of Rs 800 crores
“Rapid development of women and their empowerment is equally important for the rapid development of 21st century India”
“Today India is making plans and taking decisions keeping in mind the needs and aspirations of women”
“Vadodara is a city of Sanskaras. This city takes care of those who come here in every way”
“We have tried to give more opportunities in the decision making space and promote women in Gujarat at every level”
18 JUN 2022 3:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today participated in Gujarat Gaurav Abhiyan at Vadodara today. He inaugurated and laid the foundation stone of development projects worth Rs 21,000 crores. Beneficiaries, Chief Minister Shri Bhupendrabhai Patel, Union and State Ministers, People’s representatives and other dignitaries were among those present on the occasion.
At the outset the Prime MInister said that today, for him, is a day of Matru Vandana (mother worship). He started his day by seeking blessings from his mother who entered her 100th year today. After that, he inaugurated the redeveloped temple of Shree Kalika Mata at Pavagadh Hill, where he prayed for the country and asked the goddess for strength to serve the country and realisation of the country's pledges in the Amrit Kaal. He then bowed to the vast ‘Matru Shakti’ present on the occasion.
Noting the 21000 crore rupees worth projects of today’s programme, the Prime Minister said that these projects will give strength to the conception of India’s development through Gujarat’s development. He said that this huge investment in maternal health, houses for the poor, connectivity and higher education will give a boost to the industrial development of Gujarat. Many of these projects, he said, are related to the health, nutrition and empowerment of women. He said today, the efforts of the double engine government to make women empowerment the fulcrum of development got a new push by the blessings of Maa Kalika. “Rapid development of women, their empowerment is equally important for the rapid development of 21st century India. Today India is making plans and taking decisions keeping in mind the needs and aspirations of women”, he said while recognizing many familiar faces in the gathering. The Prime MInister said that opportunities have been thrown open in all the sectors for women and the government has made schemes for the empowerment of women keeping in mind every phase of their life cycle. “Vadodara is a suitable city for the celebration of matru shakti because it is a city giving sanskars like a mother. Vadodara is a city of Sanskaras.This city takes care of those who come here in every way, supports them in happiness and sorrow and gives opportunities to move forward.” This city, said the Prime Minister, has inspired personalities like Swami Vivekananda, Maharishi Arvind, Vinoba Bhave and Babasaheb Ambedakar. Shri Modi also recalled the role that the city played in his personal journey. He also said that in 2014 he was blessed by both Vodadara and Kashi Vishvanath. He reiterated the importance of maternal and women health. Mother’s health is important not only for her but for the entire family, especially for the child. “Malnutrition was a big challenge here two decades ago when Gujarat gave me the opportunity to serve. Since then we started working in this direction one after the other, whose fruitful results are being seen today”, he added. The Prime Minister also talked about measures to deal with the sickle-cell problem in tribal areas. He said that the decision to celebrate September as ‘Poshan Mah’ -nutrition month will help the women in Gujarat. Beyond nutrition, the government has worked to provide a conducive environment to women through schemes like Swachh Bharat and Ujjwala.
“We have tried to give more opportunities in the decision making space, to promote women in Gujarat at every level. Understanding the management ability of women, sisters have been given leadership roles in many projects related to the village”, The Prime MInister continued. He also reiterated the commitment to ensure a central role for the women in the financial decision making of the family. Jan Dhan Accounts, Mudra Yojna and swarojgar Yojana are contributing towards this cause. Shri Modi also listed measures for the welfare of the urban poor and middle class. Urban poor families have already received 7.5 lakh houses. 4.5 lakh middle class families have received help in construction of houses, he said. Schemes for fair rent and Swanidhi Yojna are also helping the rural poor and middle class segment, the Prime MInister emphasized. Along with welfare measures work is on for industrial and infrastructure development of the state, he pointed out.
The Prime Minister said that the measures for tourism development in Gujarat will benefit Vadodara a great deal . Pavagadh, Kevadia have been developed as tourism hubs. Vadodara is witnessing massive improvement in railways and aviation infrastructure. Similarly, with Central university, Rail University, Birsa Munda Tribal University is bringing new energy in the education sector, the Prime Minister said.
Details of the Programmes:
The Prime Minister dedicated and laid the foundation stone of various Railway projects worth over Rs 16,000 crores. These include dedication to the nation of 357 Km long New Palanpur – Madar Section of Dedicated Freight Corridor; Gauge Conversion of 166 Km long Ahmedabad–Botad Section; electrification of 81 Km long Palanpur - Mitha Section, among others. The Prime Minister also laid the foundation stone of redevelopment of Surat, Udhna, Somnath & Sabarmati Stations, along with foundation stones of other initiatives in the railway sector. These projects will help lower logistics cost and boost industry and agriculture sector in the region. They will also improve connectivity in the region and enhance passenger amenities.
Under Pradhan Mantri Awas Yojana, a total of 1.38 lakh houses will be dedicated by the Prime Minister, including houses worth around Rs 1,800 crore in urban areas and houses worth over Rs 1,530 crores in rural areas. In addition, Khat Muhurat of around 3000 houses worth over Rs 310 crores was also done.
During the programme, the Prime Minister dedicated and laid the foundation stone of various development works at Kheda, Anand, Vadodara, Chhota Udepur, and Panchmahal, worth over Rs 680 crore, which are aimed at furthering ease of living in the region.
The Prime Minister also laid the foundation stone of Gujarat Central University in Kundhela village of Dabhoi taluka of Gujarat. Located at about 20 km from Vadodara city, the University will be constructed at a cost of around Rs 425 crores and will cater to higher education needs of over 2500 students.
With a focus on improving maternal and child health, the Prime Minister launched ‘Mukhyamantri Matrushakti Yojana’, which will have an outlay of Rs 800 crores. Under the scheme, pregnant and lactating mothers will be given 2 kg of chickpeas, 1 kg of tur dal and 1 kg of edible oil free of cost from Anganwadi Centres every month. The Prime Minister also dispersed around Rs 120 crores towards ‘Poshan Sudha Yojana’, which is now being extended to all tribal beneficiaries in the state. This step is being taken after the success of the experiment of providing pregnant and lactating mothers from tribal districts with Iron and Calcium tablets and education on nutrition.