প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা প্রগতী মাইদান ইন্তিগ্রেতেদ ত্রাঞ্জিত কোরিদোর প্রোজেক্ত মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে
মপুং ওইবা তন্নেল অমসুং অন্দর্পাস মঙানা প্রগতী মাইদান রিদেভেলপমেন্ত প্রোজেক্তকী মরু ওইবা শরুক ওইরি
“মসিদি শিংনবগী ৱারোইশিন পুরকপা, অনৌবা ৱারেপ লৌবা অমসুং ৱারেপশিংগী পান্দম ফংনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনবা অনৌবা ভারতনি”
“প্রোজেক্ত অসিদি প্রগতী মাইদানবু ২১শুবা চহি-চাগী তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না চুন্নহন্নবা শেমদোকপগী কেম্পেনগী শরুক অমনি”
“ভারত সরকারনা লৈবাক্কী কোনুংদা মালেমগী থাক্তা লৈবা থৌরম পাংথোক্নবা স্তেত ওফ দি আর্ত ফেসিলিতী, এগজিবিসন হোল লৈহন্নবগীদমক্তা লেপ্তনা হোৎনরি”
“কেন্দ্র সরকারনা শেমগৎপা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা দিল্লীগী শক্তম হোংহল্লে অমসুং মোদর্ন ওইহল্লে। শক্তম হোংলক্লিবা অসি মরাইবক হোংলকপগী পাম্বৈ অমসু ওইরি”
“মীচম মীয়ামগী পুন্সি মহিং লাইথোকপা হেনগৎহনবনা ইনফ্রাস্ত্রকচরবু মতম চুননবা হোৎনবগী মিৎয়েং চঙলিবা অসিদা শফু পীবনি”
“দিল্লীনা অতোপ্পা মফমশিংগা খ্বাইদগী নীংথিনা শম্নবা মালেমগী কোনুং শহরশিংগী মনুংদা অমা ওইরক্লি”
“গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান অসিদি সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী পাম্বৈ অমনি”
“সরকার অমা হেক্তনা অর্বান প্লান্নিংদা মরু ওইবা মিৎয়েং চঙবসি হন্দক
19 JUN 2022 1:13PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মপুং ওইবা তন্নেল অমসুং অন্দর্পাস মঙাগী প্রগতী মাইদান ইন্তিগ্রেতেদ ত্রাঞ্জিত কোরিদোর প্রোজেক্ত মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে। প্রোজেক্ত অসি প্রগতী মাইদান রিদিভেলপমেন্ত প্রোজেক্তকী মপুং ওইবা তৎন-থানবা য়াদবা শরুক অমনি। কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়ল, শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরী, শ্রী সোম প্রকাশ, শ্রীমতি অনুপ্রিয়া পতেল অমসুং শ্রী কৌশল কিশোরনা অতোপ্পা মীওই কয়াগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা প্রোজেক্ত অসিবু কেন্দ্র সরকারনা দিল্লী মীয়ামদা তম্বা চাউরবা খুদোলপোৎ অমনি হায়খি। ত্রাফিক য়াম্না চিনবা অমসুং কোরোনানা মরম ওইরগা প্রোজেক্ত অসি লোইশিন্নবা হোৎনবদা থেংনখিবা শিংনবা কয়াগী পাক চাউবগী মতাংদা মহাক্না পাউদমখি। মহাক্না অনৌবা ভারতকী অনৌবা ৱর্ক কলচর অমসুং ইঞ্জিনিয়রশিংবু প্রোজেক্ত অসি লোইশিনবগী মহৈ পীখি। “মসিদি শিংনবগী ৱারোইশিন পুরকপা, অনৌবা ৱারেপ লৌবা অমসুং ৱারেপশিংগী পান্দম ফংনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনবা অনৌবা ভারতনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা প্রোজেক্ত অসিদি প্রগতী মাইদানবু ২১শুবা চহি-চাগী তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না চুন্নহন্নবা শেমদোকপগী কেম্পেনগী শরুক অমনি হায়খি। ভারতনা অহোংবা কয়া থেংনরবসু, ভারতপু শক্তাক্নবগীদমক্তা শেমখিবা প্রগতী মাইদান্না রাজনিতী অমসুং থবক পায়খৎপা ৱাৎপদগী মনিং হন্থদুনা লৈহৌবসিদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংনাংবা ফোংদোকখি। “লাইবক থীবদি, প্রগতী মাইদন্দা প্রগতী (চাউখৎপা) অমত্তা লেমহৌদ্রে”, হায়না মহাক্না হায়খি। মসিগী মতাংদা অচৌবা ৱাহৈ কয়া অমসুং পব্লিসিতী কয়া তৌখ্রবসু, থবক্তি পাংথোক্তনা অদুমক লৈখিবনি। “ভারত সরকারনা লৈবাক্কী কোনুংদা মালেমগী থাক্তা লৈবা থৌরম পাংথোক্নবা স্তেত ওফ দি আর্ত ফেসিলিতী, এগজিবিসন হোল লৈহন্নবগীদমক্তা লেপ্তনা হোৎনরি”, হায়না মহাক্না দ্বার্কাগী ইন্তর্নেস্নেল কনভেন্সন অমসুং এক্সপো সেন্তর অমসুং প্রগতী মাইদানগী রিদেভেলপমেন্তকী মতাংদা পল্লদুনা হায়খি। “কেন্দ্র সরকারনা শেমগৎপা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা দিল্লীগী শক্তম হোংহল্লে অমসুং মোদর্ন ওইহল্লে। শক্তম হোংলক্লিবা অসি মরাইবক হোংলকপগী পাম্বৈ অমসু ওইরি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি। মীচম মীয়ামগী পুন্সি মহিং লাইথোকপা হেনগৎহনবনা ইনফ্রাস্ত্রকচরবু মতম চুননবা অসিগুম্না হোৎনবগী মিৎয়েং চঙলিবা অসিদা শফু পীবনি। অকোয়বগী ফিভম অমসুং অইং-অশাগী ফিভম খঙনা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না মহাক্না অমুক্কা হন্না নীংশিংখি। অফ্রিকা এভেন্যু অমসুং কস্তুর্বা গান্ধী রোদকী ন্যু দিফেন্স কমপ্লেক্স ওফিসপু মতম শাংনদগী লৈরক্লবা শিংনবশিংবু থবক্না পাংথোক্তুনা মাইয়োক্নবগী থৌওং, অকোয়বগী ফিভমগা চুননবা শেমগৎ-শাগৎপা অমসুং লৈবাক্কীদমক্তা থবক তৌরিবা মীয়ামগী নীংথিনা খল্লি হায়বা ময়েক শেংনা তাকপগী খুদম অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। সেন্ত্রেল ভিস্তা অসিনা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি অমসুং লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা ভারতকী কোনুংনা মালেম শিনবা থুংবনা ৱারী শানবা হীরম অমসুং ভারত মচাশিংগী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমা ওইরক্কনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ইন্তিগ্রেতেদ কোরিদোর অসিদগী ফংলক্কদৌরিবা চাউরবা কান্নবশিং, হায়বদি, চাউরাক্না পাথোকপা মশিং অমগী মতুং ইন্না লিতর অমদা লাখ ৫৫ ওইদুনা ফুএল অমসুং মতমদা কনগদবা, অমসুং উ লাখ ৫ থাবগী চাংগা মান্নগদবা ইনভাইরনমেন্ত দিভিদেন্দ ফংনবা ত্রাফিক কোম্লকপগী হীরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। পুন্সি মহিং হেন্না লাইথোকহনগদবা মতম কুইনা চৎকদবা ৱারোইশিন অসি হৌজিক মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবনি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মমাংগী চহি ৮দা, ঐখোয়না দিল্লী-এন.সি.আর.গী শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরক্নবা মমাংদা অমুক্তা পায়খৎখিদ্রিবা খোঙথাং কয়া পায়খৎখি। মমাংগী চহি ৮দা, দিল্লী-এন.সি.আর.গী মেন্ত্রো সর্ভিসপু শরুক অনিদগী হেন্না হান্নগী কিলোমীতর ১৯৩দগী কিলোমীতর ৪০০ য়ৌহনখি”। মহাক্না মীয়াম্না মেত্রো অমসুং পবলিক ত্রান্সপোর্ত শিজিন্নবগী হৈনবী লৈবীয়ু হায়না হায়খি। মান্নবা থৌওং ওইনা, ইস্তর্ন অমসুং ৱেস্তর্ন পেরিফরেল এক্সপ্রেসৱে, দিল্লী-মীরত এক্সপ্রেসৱেনা দিল্লীবু য়াম্না মশক থোক্না তেংবাংলে। কাশী রেলৱে স্তেসন্দা মহাক্কা মীয়াম অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংগা ৱারী শাবগী ৱাফম পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মীচম মীয়ামগী ৱাখল্লোন্দা অচৌবা অহোংবা লৈরে অমসুং অহোংবসিগী মখা পোন্না থবক পায়খৎনবা সরকারনা হোৎনফম পুম্নমক হোৎনরি হায়না ফোংদোকখি। দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱে, দিল্লী-দেহরাদুন এক্সপ্রেসৱে, দিল্লী-অমৃতসর এক্সপ্রেসৱে, দিল্লী-চান্দিগর এক্সপ্রেসৱে অমসুং দিল্লী-জয়পুর এক্সপ্রেসৱেনা দিল্লীবু মালেমগী খ্বাইদগী শম্নবা মফম অমা ওইহল্লে হায়না পাউদমখি। দিল্লীবু ভারতকী কোনুংনি হায়বগী ফম্বু হেন্না চেৎশিনহল্লিবা থবকশিংগী শরুক অমা ওইরিবা ইন্দিজিনিয়স তেক্নোলোজীনা শাবা দিল্লী মীরত রেপিদ রেল সীস্তেমগী মতাংদা মহাক্না হায়খি অমসুং মসিনা মীচম মীয়াম, প্রোফেস্নেল, মহৈরোই, নহারোল, সজুল অমসুং ওফিস চৎলিবা মীওইশিং, তেক্সি-ওতো দ্রাইভর অমসুং ব্যুজিনেস কম্ম্যুনিতীশিংদা য়াম্না কান্নবা পীগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
পি.এম. গতিশক্তী নেস্নেল মাস্তর প্লানগী পান্দমগী মখা পোন্না লৈবাক অসিনা মলতিমোদেল কন্নেক্তিবিতী শেম্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান অসিদি সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী পাম্বৈ অমনি। হন্দক্তা ধরমসালাদা পাংথোকখিবা চীফ সেক্রেতরী কনফরেন্সতা মহাক্কী মফমদা রাজ্যশিংনা গতিশক্তি য়াবগী ৱাফম পাউদম্লকখিবগী মতুং ইন্না মহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই হায়না ফোংদোকখি। তাইয়র ২ অমসুং ৩গী হেন্না ফবা প্লান্নিংগা লোয়ননা থবক তৌদুনা অমসুং লৈবাক্কী মেত্রো শহরশিংগী স্কোপ পাকথোক চাউথোকপগী তঙাই ফদবসি হৌজিক্কী ‘অমৃত কাল’ অসিদা য়াম্না চাউনা লৈরক্লে হায়না মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। মসিগা লোয়ননা, লাক্কদোউরিবা চহি ২৫দা ভারতনা হীরম খুদিংদা চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক্তা ঐখোয়না গ্রীন, ক্লীন অমসুং ফ্রেন্দলী ওইবা শহরগী মথৌ তাই হায়খি। প্রধান মন্ত্রানা অসুম্না হায়খি, “ঐখোয়না অর্বানাইজেসনবু শিংনবগী মহুত্তা খুদোংচাবা ওইনা লৌরবদি, মসিনা লৈবাক চাউখৎপদা শরুক য়াম্না তেংবাংগনি”।
সরকারনা অর্বান প্লান্নিংগী থবক-থৌরমশিংদা অসুক য়াম্নবা চাউবা স্কেলদা মিৎয়েং চঙবসি হন্দক্কী অসিনা খ্বাইদগী অহানবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইবা মিৎয়েং চঙলদুনা হায়খি। শহরগী লাইরবদগী হৌদুনা শহরগী মিদ্দল ক্লাস ফাওবগী মীয়াম খুদিংদা হেন্না ফবা ফেসিলিতী পীনবা থবক পায়খৎলি। মমাংগী চহি ৮দা, শহরগী লাইরবা মীওই করোর ১গা লাখ ৭০ হেনবগী য়ুম শোইদনবা শীনখ্রে। মিদ্দল ক্লাস ইমুং লাখ কয়াদা মশাগী য়ুম শাবদা তেংবাংখ্রে। করিগুম্বা মিৎয়েং চঙলিবসি শহরশিংগী মতমগা চুনবা পব্লিক ত্রান্সপোর্ত্তা চঙলকপদা সি.এন.জি.দা য়ুম্ফম ওইবা মোবিলিতী অমসুং ইলেক্ত্রিক মোবিলিতীদা হেন্না অহানবা মিৎয়েং থম্লক্কনি। কেন্দ্র সরকারগী ফেম স্কিম্না মসিগী খ্বাইদগী নীংথিবা খুদম্নি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
গারী থনম্লগা তন্নেলদা মখোঙনা চৎখিবা প্রধান মন্ত্রীনা তন্নেল মনুংদা উৎলিবা আর্তকী থবকশিংনা হান্না য়াৎলম্বা থৌরাংদগী হেনবা মওংদা ভেল্যু এদিসন তৌরে অমসুং মসিনা এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী অফবা স্তদী সেন্তর ওইরে হায়না ফোংদোকখি। মসিনা মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা আর্ত গেল্লরীগী মরক্তা অমা ওইবা য়ারে হায়না মহাক্না হায়খি। আর্তকী থবকশিং অমসুং মসিনা তাক্লিবা ৱাখল্লোনশিংবু খঙহন্নবা তন্নেল অসিবু মহৈরোই অমসুং খোঙনা চৎপশিংগীদমক্তা নোংমাইজিং নুমিত্তা মতম খরা থিংবীরবদি য়াম্না ফগদবনি হায়না মহাক্না ৱাহৌদোক থমখি।
প্রোজেক্তকী অকুপ্পা মরোলঃ
প্রগতী মাইদান ইন্তিগ্রেতেদ ত্রাঞ্জিত কোরিদোর প্রোজেক্ত অসি লুপা করোর ৯২০ হেন্না চঙনা কেন্দ্র সরকারনা মপুং ওইনা ফন্দ তৌদুনা শাবনি। প্রোজেক্ত অসি প্রগতী মাইদান্দা লৈরিবা মালেমগী থাক্তা লৈবা অনৌবা এগজিবিসন অমসুং কনফরেন্স সেন্তরদা চৎপদা হেন্না নুংঙাইহনবগী পান্দম থম্বনি। মসিগী মতেংদগী প্রগতী মাইদান্দা পাংথোকপা প্রোগ্রামশিংদা এগজিবিতর অমসুং বিজিতরশিংনা চত্থোক চৎশিন তৌবা অমসুং শরুক য়াবদা হেন্না নুংঙাইহনগনি।
গারী চত্থোক চৎশিন তৌব্দা হেন্না লাইহন্দুনা লম্বী চৎলিবশিংগী মতম অমসুং শেলবু মশক থোক্না কনবদা তেংবাংদুনা প্রোজেক্ত অসিনা কান্নবা পীগদৌরিবা অসি প্রগতী মাইদান্দগী হেন্দোক্কনি। মসিদি অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অহোঙবা পুরক্তুনা মীয়ামগী পুন্সি মহিং লাইথোকহনবা হায়বা সরকারগী পান্দম ফংনবা পায়খৎপা থবকশিংগী শরুক অমনি।
মপুং ওইবা তন্নেল অসিনা প্রগতী মাইদান ফাওদুনা চৎলগা পুরানা কিলা লম্বী ফাওরগা ইন্দিয়া গেৎকা রিং রোদকা শম্নহল্লি। লেন ৬না খায়দোক্লিবা তন্নেল অসিগী শিজিন্নফম য়াম্না লৈ, মসিদা প্রগতী মাইদানগী বেজমেন্ততা লৈবা অচৌবা পার্কিং চৎপসু য়াহল্লি। পার্কিং মফমগী নাকল অনিমক্তগী ত্রাফিক চৎপা য়াহন্নবগীদমক্তা মপুং ওইবা তন্নেলগী মখাদা শাবা ক্রোস তন্নেল অনিনা তন্নেল অসিগী তোপ তোপ্পা মতৌনি। মসিদা স্মার্ত ফাইয়র মেনেজমেন্ত, মোদর্ন ভেন্তিলেসন অমসুং অতোমেতেদ দ্রেনেজ, দিজিতেলনা কন্ত্রোল তৌরবা সি.সি.তি.ভি. অমসুং তন্নেল অসিগী মনুংদা লৈবা পব্লিক এনাউন্সমেন্ত সীস্তেমগুম্বা মতমগী চুনবা অমসুং মালেমগী থাক্ত লৈবা ফেসিলিতী কয়া লৈদুনা মসিনা ত্রাফিক চত্থোক চৎশিন্দা হেন্না নুংঙাইহনগনি। মতম শাংনা ঙাইরক্লবা তন্নেল অসিনা মশাগী ত্রাফিক পুবা চাংদগী হেল্লবা ভাইরোন মার্গকী তোঙানবা লম্বী ওইরগনি অমসুং মসিনা ভাইরোন মার্গকী ত্রাফিক্কী শরুক তংখাইগী চাংদা পুবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
ভাইরোন তন্নেলগা লোয়ননা মসিদা অন্দর্পাস তরুক লৈগনি – মথুরা রোদতা মরি, ভাইরোন মার্গতা অমা অমসুং রিং রোদ অমসুং ভাইরোন মার্গকী তাইনফমদা অমা লৈ।

Prime Minister's Office
PM dedicates Pragati Maidan Integrated Transit Corridor project
Main Tunnel and five underpasses dedicated as an integral part of Pragati Maidan Redevelopment Project
“This is a New India that solves the problems, takes new pledges and works tirelessly to realize those pledges”
“This project is part of the campaign to transform Pragti Maidan according to the needs of the 21st Century”
“The Government of India is working continuously for state of the art facilities, exhibition halls for world class events in the capital of the country”
“Modern infrastructure developed by the central government is changing the picture of Delhi and Making it modern. This change in picture is a medium of changing destiny also”
“Focus on modernization of infrastructure is driven by increasing ease of living for the common people”
“Delhi is emerging as one of the best connected capitals of the world”
“GatiShakti National Master Plan is a medium of Sabka Vishwas and Sabka Prayas”
“For the first time any government is giving importance to urban pl
19 JUN 2022 1:13PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation the main tunnel and five underpasses of Pragati Maidan Integrated Transit Corridor Project today. The Integrated Transit Corridor project is an integral part of Pragati Maidan Redevelopment Project. Union Ministers Shri Piyush Goyal, Shri Hardeep Singh Puri, Shri Som Prakash, Smt Anupriya Patel and Shri Kaushal Kishore were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister called the project a big gift from the central government to the people of Delhi. He recalled the enormity of the challenge in completing the project due to the traffic congestion and the pandemic. He credited the new work culture of New India and workers and engineers for completing the project. “This is a New India that solves the problems, takes new pledges and works tirelessly to realize those pledges”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that this tunnel is part of the campaign to transform Pragti Maidan according to the needs of the 21st Century. He lamented the fact that despite changing India, Pragti Maidan which was created to showcase India got lagged behind due to lack of initiative and politics. “Unfortunately there was not much ‘Pragati’ (progress) of the Pragati Maidan”, he said. Despite a lot of fanfare and publicity earlier, this was not done. “The Government of India is working continuously for state of the art facilities, exhibition halls for world class events in the capital of the country”, he added by talking about such establishments like the International Convention and Expo Centre in Dwarka and the redevelopment project in Pragati Maidan. “Modern infrastructure developed by the central government is changing the picture of Delhi and Making it modern. This change in picture is a medium of changing destiny also”, he said. This focus on modernization of infrastructure is driven by increasing ease of living for the common people. He also reiterated the need for environment sensitive and climate conscious infrastructure development. The Prime Minister gave the example of New Defence Office Complex at the Africa Avenue and Kasturba Gandhi Road as an illustration for the attitude of dealing proactively with long pending problems, environment friendly construction and care for those who are working for the country. He also expressed satisfaction that the Central Vista project is moving rapidly and said that in the coming days the capital of India will be a topic of discussion globally and a matter of pride for Indians.
The Prime Minister talked about the great benefits that will accrue from the integrated corridor in terms of saving of time and fuel, 55 lakh litre as per one estimate, and also decongestion of traffic leading to environmental dividend, equivalent to planting 5 lakh trees. He said these permanent solutions to enhance ease of living are the need of the hour. The Prime Minister said “in the last 8 years, we have taken unprecedented steps to solve the problems of Delhi-NCR. In the last 8 years, the metro service in Delhi-NCR has expanded from 193 km to 400 km, more than double.” He asked people to develop a habit of using the metro and public transport. Similarly Eastern and Western Peripheral expressway, Delhi-Meerut expressway have helped citizens of Delhi a great deal. Referring to his conversations with the citizens and other stakeholders at the Kashi railway station, the Prime Minister said that there is a great change in the mindset of the common man and the government is making all the effort to keep working according to that change. He pointed out that Delhi-Mumbai Expressway, Delhi-Dehradun Expressway, Delhi-Amritsar Expressway, Delhi-Chandigarh Expressway and Delhi-Jaipur Expressway are making Delhi one of the best connected capitals of the world. He also talked of Delhi Meerut Rapid rail system made by indigenous technology as part of the measures that are cementing Delhi’s identity as capital of India and will benefit the professionals, common people, students, youth, School and office going commuters, taxi- auto drivers and business community.
The Prime Minister said that the country is creating multimodal connectivity through the vision of PM GatiShakti National Master Plan. PM GatiShakti National Master Plan is a medium of Sabka Vishwas and Sabka Prayas, he said. The Prime MInister conveyed his happiness about the adoption of GatiShakti by states as he was briefed in the recent Chief Secretary Conference in Dharamshala. He emphasized that during the ‘Amrit Kaal’, “it is necessary to expand the scope of metro cities of the country and work with better planning in Tier-2, Tier-3 cities. For India's rapid development in the coming 25 years, we need cities to be made green, clean and friendly.” The Prime Minister said “if we take urbanization as an opportunity rather than a challenge, then it will contribute to the manifold development of the country.”
For the first time, the Prime Minister emphasized that any government is giving importance to urban planning on such a large scale. Work is being done to provide better facilities to everyone, from the urban poor to the urban middle class. In the last 8 years pucca houses to more than 1 crore 70 lakh urban poor have been ensured. Lakhs of middle class families have also been given help for construction of their house. If the focus is on modern public transport in cities, then CNG based mobility and the infrastructure of electric mobility is also being prioritized. The FAME scheme of the central government is a good example of this, the Prime Minister added.
The Prime Minister, who walked the tunnel leaving the vehicle, said that the artwork in the tunnel has shown value addition beyond the planned work and is a great study centre of Ek Bharat Shreshth Bharat. He said, perhaps, this is among the longest art galleries anywhere in the world. He suggested that it may be explored that on Sundays for a few hours the tunnel should be kept exclusively for school children and pedestrians to appreciate the artwork and the spirit that it embodies.
Details of the Project:
The Pragati Maidan Integrated Transit Corridor project has been built at a cost of more than Rs. 920 crore, entirely funded by the Central Government. It is aimed to provide hassle free and smooth access to the new world class exhibition and convention centre being developed at Pragati Maidan, thereby facilitating easy participation of exhibitors and visitors in the programmes being held at Pragati Maidan.
The impact of the project, however, will be much beyond Pragati Maidan as it will ensure hassle-free vehicular movement, helping save time and cost of commuters in a big way. It is part of the overarching vision of the government to ensure ease of living for people through transforming urban infrastructure.
The main Tunnel connects Ring Road with India Gate via Purana Qila Road passing through Pragati Maidan. The six lane divided Tunnel has multiple purposes, including access to the huge basement parking of Pragati Maidan. A unique component of the Tunnel is that two cross tunnels below the main tunnel road have been constructed in order to facilitate movement of the traffic from either side of the parking lot. It is equipped with the latest global standard facilities for smooth movement of traffic such as smart fire management, modern ventilation and automated drainage, digitally controlled CCTV and Public Announcement system inside the Tunnel. This long-awaited Tunnel will serve as an alternative route to Bhairon Marg, which is running much beyond its carriage capacity and is expected to take more than half of the traffic load of Bhairon Marg.
Along with the tunnel, there will be six underpasses – four on Mathura Road, one on Bhairon Marg and one on the intersection of Ring Road and Bhairon Marg.