প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত ঈশা ফাউণ্ডেচনৰ দ্বাৰা আয়োজিত ''Save Soil' কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
05 JUN 2022 2:14PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
আপোনালোক সকলোকে, সমগ্ৰ বিশ্বক বিশ্ব পৰিৱেশ দিৱসৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। সাধগুৰু আৰু ঈশা ফাউণ্ডেচনও আজি অভিনন্দনৰ যোগ্য। মাৰ্চ মাহত, তেওঁৰ সংগঠনে চেভ চাইল্ড অভিযান আৰম্ভ কৰে। ২৭ খন দেশৰ পৰা তেওঁৰ যাত্ৰা আজি ৭৫ তম দিনত ইয়াত উপস্থিত হৈছিল। আজি, যেতিয়া দেশখনে ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বৰ্ষ উদযাপন কৰি আছে, এই অমৃত কালত নতুন সংকল্প লৈছে, তেতিয়া এনে গণ প্ৰচাৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
মই সন্তুষ্ট যে যোৱা ৮ বছৰ ধৰি দেশত চলি থকা আঁচনিসমূহ, যিকোনো কাৰ্যসূচীচলি আছে, সকলোৰে পৰিৱেশ সুৰক্ষিত কৰাৰ আগ্ৰহ আছে। স্বচ্ছ ভাৰত মিছন হওঁক বা Waste to Wealth সংক্ৰান্তীয় কাৰ্যসূচীয়েই হওঁক, অম্ৰুত অভিযানৰ অধীনত চহৰসমূহত আধুনিক নৰ্দমা শোধন প্ৰকল্প নিৰ্মাণ হওঁক বা একক ব্যৱহাৰৰ প্লাষ্টিকৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ অভিযান হওঁক, বা নমামি গঙ্গাৰ অধীনত গংগা পৰিষ্কাৰ কৰাৰ অভিযান হওঁক, এক সূৰ্য-এক গ্ৰিড - সৌৰ শক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ক বা ইথানলৰ উৎপাদন আৰু মিশ্ৰণ দুয়োটাতে বৃদ্ধি কৰক, পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টা বহুমুখী হৈ আছে আৰু ভাৰতে এই প্ৰচেষ্টা বোৰ কৰি আছে যেতিয়া বিশ্বই আজি ৰক্ষা কৰি থকা জলবায়ু ধ্বংসৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ কোনো ভূমিকা নাই, ভাৰতৰ কোনো ভূমিকা নাই।
পৃথিৱীৰ ডাঙৰ আৰু আধুনিক দেশবোৰে কেৱল পৃথিৱীৰ অধিক সংখ্যক সম্পদৰ শোষণ কৰাই নহয়, সৰ্বাধিক কাৰ্বন নিৰ্গমনও তেওঁলোকৰ হিচাপলৈ যায়। কাৰ্বন নিৰ্গমনৰ বিশ্বব্যাপী গড় হৈছে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে ৪ টন। আনহাতে ভাৰতত, জনমূৰি কাৰ্বন পদচিহ্ন বছৰি মাত্ৰ আধা টন। য'ত চাৰি টন আৰু য'ত আধা টন। ইয়াৰ স্বত্ত্বেও, ভাৰতে কেৱল দেশৰ ভিতৰতেই নহয়, বিশ্ব সম্প্ৰদায়ৰ সৈতেও জড়িত হৈ পৰিৱেশৰ প্ৰতি এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰি আছে। আন্তৰ্জাতিক ভাৱে, ভাৰতে দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট (চিডিআৰআই) গঠনৰ নেতৃত্ব দিছে আৰু সধগুৰুজীয়ে এইমাত্ৰ কোৱাৰ দৰে, আন্তৰ্জাতিক সৌৰ মিত্ৰতা, আইএছএ। যোৱা বছৰ, ভাৰতেও সংকল্প লৈছে যে ভাৰতে ২০৭০ চনৰ ভিতৰত মুঠ শূন্য লক্ষ্যত উপনীত হ’ব।
বন্ধুসকল,
মাটি বা এই ভূমি আমাৰ বাবে পাঁচটা উপাদানৰ ভিতৰত এটা। আমি আমাৰ কপালৰ পৰা গৌৰৱেৰে মেটিটো ৰাখিছিলো। ইয়াত পৰি, খেলি, আমি ডাঙৰ হওঁ। মাটিৰ প্ৰতি সন্মানৰ কোনো অভাৱ নাই, মাটিৰ গুৰুত্ব বুজি পোৱাৰ কোনো অভাৱ নাই। মানৱ জাতিয়ে কি কৰি আছে তাৰ ফলত মাটিৰ কিমান ক্ষতি হৈছে সেয়া স্বীকাৰ কৰাত ত্ৰুটিটো আছে, ইয়াৰ বুজাবুজিৰ ব্যৱধান আছে। আৰু এতিয়া, সতগুৰুজীয়ে কৈ আছিল যে সমস্যাটো কি সেয়া সকলোৱে জানে।
যেতিয়া আমি সৰু আছিলোঁ, আমাক পাঠ্যক্ৰমৰ এটা পাঠ শিকোৱা হৈছিল, কিতাপখনৰ সময়ত, গুজৰাটীত মই পঢ়িছোঁ, বাকীবোৰে হয়তো তেওঁলোকৰ নিজৰ ভাষাত পঢ়িছে... কৰবাত এটা শিল আছিল, মানুহ বোৰ গৈ আছিল। কোনোবাই খং কৰিছিল, কোনোবাই তেওঁৰ ওপৰত লাথি মাৰিছিল। সকলোৱে কৈছিল যে কোনে এই শিলটো ৰাখিছিল, শিলটো ক'ৰ পৰা আহিছিল, তেওঁলোকে বুজি নাপায়, ইত্যাদি ইত্যাদি। কিন্তু কোনেও তেওঁক তুলি লৈ কাষত ৰখা নাছিল। এজন ভদ্ৰলোক ওলাই আহিল, তেওঁ ভাবিলে আহক... সাধগুৰুৰ দৰে কোনোবা আহিব লাগিব।
যেতিয়া আমি যুধিষ্ঠিৰ আৰু দুৰ্যোধনৰ সভাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰোঁ, যেতিয়া দুৰ্যোধনৰ বিষয়ে কোৱা হয়, কোৱা হয় যে - "जानाम धर्मं न च में प्रवृत्ति।।"
মই ধৰ্মৰ বিষয়ে জানো, কিন্তু মোৰ কোনো ইয়াৰ প্ৰতি কোনো প্ৰবৃত্তি নাই, মই নোৱাৰো, মই জানো সত্য কি, কিন্তু মই সেই পথ অনুসৰণ কৰিব নোৱাৰো। গতিকে যেতিয়া সমাজত এনে ধৰণৰ প্ৰৱণতা বৃদ্ধি পায়, তেতিয়া এনে সংকট দেখা দিয়ে, তেতিয়া এক সামূহিক প্ৰচাৰে সমস্যাবোৰ সমাধান কৰাৰ উপায় বিচাৰিব লাগিব।
মই সুখী যে যোৱা আঠ বছৰত দেশখনে মাটি জীয়াই ৰাখিবলৈ অক্লান্ত পৰিশ্ৰম কৰিছে। মাটি বচাবলৈ, আমি পাঁচটা মুখ্য বস্তুৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছো-
প্ৰথমে- মাটিক কেনেদৰে ৰাসায়নিক মুক্ত কৰিব পাৰি। দ্বিতীয়তে, মাটিত বাস কৰা জীৱবোৰক কেনেদৰে বচাব লাগে, যাক কাৰিকৰী ভাষাত আপুনি মাটিৰ জৈৱিক পদাৰ্থ বুলি কয় (Soil Organic Matter)। আৰু তৃতীয়- মাটিৰ আৰ্দ্ৰতা কেনেদৰে বজাই ৰাখিব লাগে, সেইটোলৈ পানীৰ উপলব্ধতা কেনেদৰে বৃদ্ধি কৰিব পাৰি। চতুৰ্থতে, মাটিৰ পানী হ্ৰাস হোৱাৰ ফলত মাটিত হোৱা ক্ষতি কেনেদৰে আঁতৰ কৰিব পাৰি আৰু পঞ্চমত, বনাঞ্চলৰ পৰিসৰ হ্ৰাস হোৱাৰ ফলত মাটিৰ নিৰন্তৰ খহনীয়া কেনেদৰে বন্ধ কৰিব পাৰি।
বন্ধুসকল,
এই সকলোবোৰ কথা মনত ৰাখি, বিগত বছৰবোৰত দেশত হোৱা আটাইতকৈ ডাঙৰ পৰিৱৰ্তনহৈছে দেশৰ কৃষি নীতি। আগতে, আমাৰ দেশৰ কৃষকজনৰ মাটি কেনে ধৰণৰ মাটি, তেওঁৰ মাটিৰ অভাৱ, কিমান আছে সেই বিষয়ে তথ্যৰ অভাৱ আছিল। এই সমস্যা দূৰ কৰিবলৈ, দেশৰ কৃষকসকলক মাটিৰ স্বাস্থ্য কাৰ্ড প্ৰদান কৰাৰ বাবে এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছিল। আনকি আমি কাৰোবাক এজন মানুহক স্বাস্থ্য কাৰ্ড নিদিলেও বাতৰি কাকতত এটা শিৰোনাম আহিব যে মোডী চৰকাৰে কিছু ভাল কাম কৰিছে। এইখন এখন দেশ যিয়ে মাটিৰ স্বাস্থ্য কাৰ্ড দি আছে কিন্তু সংবাদ মাধ্যমএতিয়াও কম দৃষ্টিগোচৰ হৈছে।
সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকসকলক ২২ কোটিতকৈও অধিক মাটিৰ স্বাস্থ্য কাৰ্ড দিয়া হৈছিল। আৰু কেৱল কাৰ্ডবোৰেই দিয়া হোৱা নাছিল, কিন্তু সমগ্ৰ দেশতে মাটি পৰীক্ষাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এক বৃহৎ নেটৱৰ্কও সৃষ্টি কৰা হৈছে। আজি দেশৰ কোটি কোটি কৃষকে মাটিৰ স্বাস্থ্য কাৰ্ডৰ পৰা প্ৰাপ্ত তথ্যৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি সাৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ পুষ্টি ব্যৱহাৰ কৰি আছে। ইয়াৰ ফলত কৃষকসকলৰ ব্যয়ত ৮ৰ পৰা ১০ শতাংশ সঞ্চয় হৈছে আৰু লগতে উৎপাদন ৫-৬ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে। অৰ্থাৎ, যেতিয়া মাটি স্বাস্থ্যৱান হৈ থাকে, উৎপাদনো বৃদ্ধি হৈ আছে।
ইউৰিয়াৰ ১০০ শতাংশ নিম আৱৰণেও মাটিক লাভান্বিত কৰাত যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে। ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চনৰ প্ৰচাৰৰ ফলত, অটল ভূ যোজনাৰ ফলত, দেশৰ বহুতো ৰাজ্যত মাটিৰ স্বাস্থ্যৰ ৰক্ষণাবেক্ষণ কৰা হৈছে। কেতিয়াবা আপুনি কিছুমান কথা কয় যে ডেৰ বছৰীয়া শিশু এটা অসুস্থ, স্বাস্থ্য ভাল হোৱা নাই, ওজন বৃদ্ধি হোৱা নাই, উচ্চতাৰ কোনো পাৰ্থক্য নাই আৰু কোনোবাই মাকক ক'ব লাগে যে কেৱল ইয়াৰ বিষয়ে চিন্তা কৰক আৰু তাইক কৰবাত শুনিব লাগে যে গাখীৰ আদি বস্তুবোৰ তাইৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল আৰু ধৰি লওঁক যে তাই প্ৰতিদিনে ১০ লিটাৰকৈ গাখীৰেৰে গা ধুৱে। তেতিয়া তেওঁৰ স্বাস্থ্য ভাল হ'বনে? কিন্তু যদি এগৰাকী বুদ্ধিমান মাতৃয়ে তাইক দিনত দুবাৰকৈ, দিনত পাঁচবাৰ, সাতবাৰকৈ, প্ৰতিটো চামুচ কৈ চামুচ দিয়ে, তেন্তে লাহে লাহে পাৰ্থক্য দেখা যাব।
এইটো শস্যৰ ক্ষেত্ৰতো একে। এনে নহয় যে শস্যখিনি সম্পূৰ্ণ পানীৰে ভৰাই জলমগ্ন কৰি ভাল হয়। যদি আপুনি পানী টোপালৰ দ্বাৰা হ্ৰাস কৰে, শস্য অধিক ভাল, Per Drop More Crop। আনকি এগৰাকী নিৰক্ষৰ মাতৃয়েও তাইৰ সন্তানক দহ লিটাৰ গাখীৰেৰে গা ধুৱাব নোৱাৰে, কিন্তু আমি শিক্ষিত হৈ গোটেই পথাৰখন পানীৰে ভৰাই দিওঁ। ঠিক আছে, এই সকলোবোৰ বস্তুত পাৰ্থক্য আনিবলৈ চেষ্টা কৰি থাকক।
আমি Catch the Rain ৰ দৰে অভিযানৰ জৰিয়তে দেশৰ জনসাধাৰণক পানী সংৰক্ষণৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছো। এই বছৰৰ মাৰ্চ মাহত দেশৰ ১৩ খন প্ৰধান নদী সংৰক্ষণৰ অভিযানো আৰম্ভ হৈছে। ইয়াত, পানীৰ প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰাৰ লগতে নদীৰ পাৰত বন ৰোপণৰ কামও কৰা হৈছে। আৰু অনুমান কৰা হৈছে যে ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ বনাঞ্চল ৭,৪০০ বৰ্গ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাব। যোৱা আঠ বছৰত ভাৰতে ইয়াৰ বনাঞ্চল ২০,০০০ বৰ্গ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক বৃদ্ধি কৰিছে, ই অধিক সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
জৈৱ বৈচিত্ৰ্য আৰু বন্যপ্ৰাণীৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে আজি যি নীতি অনুসৰণ কৰি আছে তাৰ ফলত বন্যপ্ৰাণীৰ সংখ্যাও অভিলেখ বৃদ্ধি পাইছে। আজি বাঘ, সিংহ, নাহৰফুটুকী বা হাতী হওঁক, দেশত সকলোৰে সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
দেশখনত এইটো প্ৰথম বাৰৰ বাবে যে আমি আমাৰ গাওঁ আৰু চহৰবোৰ পৰিষ্কাৰ কৰা, ইন্ধনত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা, কৃষকসকলৰ বাবে অতিৰিক্ত উপাৰ্জন আৰু মাটিৰ স্বাস্থ্যৰ অভিযানক একেলগে সংযুক্ত কৰিছো। গোবৰ্ধন আঁচনি এনেকুৱা এটা প্ৰয়াস। আৰু যেতিয়া মই গোবৰ্ধনৰ কথা কওঁ, কিছুমান ধৰ্মনিৰপেক্ষ লোকে প্ৰশ্ন কৰিব যে গোবৰ্ধনে কোনটো আনিছে। তেওঁলোক বিচলিত হ'ব।
এই গোবৰ্ধন আঁচনিৰ অধীনত, জৈৱ গেছ প্ৰকল্পৰ গোবৰ আৰু কৃষিৰ পৰা অন্যান্য আৱৰ্জনা শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে। যদি আপুনি কাশী-বিশ্বনাথৰ দৰ্শনৰ বাবে যায়, তেন্তে কেইকিলোমিটাৰ দূৰত এটা গোবৰ্ধন উদ্ভিদৰ এটা গোটও আছে, আপুনি নিশ্চিতভাৱে চাবলৈ আহিব। ইয়াৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা জৈৱিক সাৰ পথাৰত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। যোৱা ৭-৮ বছৰত কৃষকসকলৰ বাবে ১৬০০ তকৈও অধিক নতুন প্ৰকাৰৰ বীজ উপলব্ধ কৰা হৈছে যাতে আমি মাটিত অতিৰিক্ত চাপ নিদিয়াকৈ পৰ্যাপ্ত উৎপাদন কৰিব পাৰোঁ।
বন্ধুসকল,
প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ ওচৰত আজি আমাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ এক বৃহৎ সমাধান আছে। এই বছৰৰ বাজেটত, আমি গঙ্গাৰ পাৰত থকা গাওঁবোৰত প্ৰাকৃতিক কৃষিক উৎসাহিত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো, প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ এক বৃহৎ কৰিডৰ সৃষ্টি কৰিম। আমাৰ দেশত, আমি ঔদ্যোগিক কৰিডৰ শুনিছো, আমি প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ শুনিছো, আমি গঙ্গাৰ পাৰত এটা নতুন কৰিডৰ আৰম্ভ কৰিছো, কৃষি কৰিডৰ, প্ৰাকৃতিক কৃষি কৰিডৰ। ই কেৱল আমাৰ খেতিপথাৰক ৰাসায়নিক মুক্ত কৰাই নহয়, লগতে নমামি গঙ্গে অভিযানক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ২৬ নিযুত হেক্টৰ পতিত ভূমি পুনৰুদ্ধাৰৰ লক্ষ্যত কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
পৰিৱেশ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে আজি ভাৰতে ধাৰাবাহিকভাৱে innovations, pro-environment technology ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আহিছে। আপুনি সকলোৱে জানে যে প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰিবলৈ, আমি BS-5 norm লৈ অহা নাই, কিন্তু আমি পোনপটীয়াকৈ BS-4 ৰ পৰা BS-6 লৈ জঁপিয়াই পৰিছো। আমি সমগ্ৰ দেশত LED বাল্ব প্ৰদান কৰিবলৈ চলোৱা উজালা আঁচনিৰ বাবে, বছৰি প্ৰায় ৪০ নিযুত টন কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰা হৈছে। সকলোৱে হাত উজান দিলে এক বৃহৎ ফলাফল অহাটো নিশ্চিত।
ভাৰতেও জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। আমাৰ শক্তি নৱীকৰণযোগ্য উৎসৰ দ্বাৰা পূৰণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে, আমি ডাঙৰ লক্ষ্যৰ ওপৰত ক্ৰমান্বয়ে কাম কৰি আছো। আমি জীৱাশ্ম-ইন্ধন বিহীন উৎসৰ পৰা আমাৰ স্থাপিত বিদ্যুৎ উৎপাদন ক্ষমতাৰ ৪০ শতাংশ আহৰণ কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিলো। এই লক্ষ্য টো ভাৰতে নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ ৯ বছৰ আগতে লাভ কৰিছে। আজি আমাৰ সৌৰ শক্তিৰ ক্ষমতা প্ৰায় ১৮ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। হাইড্ৰজেন মিছন হওঁক বা বৃত্তাকাৰ নীতিৰ বিষয়বস্তু হওঁক, ই পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰমাণ। আমি পুৰণি গাড়ীৰ এক স্ক্ৰেপ নীতি আনিছো, যে স্ক্ৰেপ নীতি নিজেই এক ডাঙৰ কাম হ'ব।
বন্ধুসকল,
এই প্ৰচেষ্টাৰ মাজতে আজি পৰিৱেশ দিৱসৰ দিনা ভাৰতে আন এক সাফল্য অৰ্জন কৰিছে। আৰু এইটো আমাৰ সৌভাগ্য যে আজি মই শুভবাতৰি টো প্ৰদান কৰিবলৈ এটা অতি সঠিক মঞ্চ পাইছো। এইটো ভাৰতৰ পৰম্পৰা আছিল যে যদি আপুনি ভ্ৰমণ কৰি যি আহে তেওঁক স্পৰ্শ কৰে, আপুনি আধা পানী পায়। মই নিশ্চিতভাৱে আজি এই শুভবাৰ্ত্তাটো ঘোষণা কৰিম, দেশ আৰু বিশ্বৰ মানুহেও উপভোগ কৰিব... হয়, কিছুমান লোকে ইয়াক উপভোগ কৰিব পাৰে। আজি ভাৰতে পেট্ৰ'লত ১০ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণৰ লক্ষ্য আহৰণ কৰিছে।
আপুনি এইটো জানি গৌৰৱান্বিত হ'ব যে ভাৰতে নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ ৫ মাহ আগতে এই লক্ষ্যত উপনীত হৈছে। এই সাফল্য কিমান ডাঙৰ, আপুনি অনুমান কৰিব পাৰে যে ২০১৪ চনত, ভাৰতত পেট্ৰ'লত মাত্ৰ ডেৰ শতাংশ ইথানল মিহলি হৈছিল।
এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ফলত, ভাৰতে তিনিটা প্ৰত্যক্ষ লাভালাভ লাভ কৰিছে। এটা কথা, ই প্ৰায় ২.৭ নিযুত টন কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰিছে। দ্বিতীয়তে, ভাৰতে ৪১ হাজাৰ কোটি টকাৰ অধিক বৈদেশিক মুদ্ৰা ৰাহি কৰিছে। আৰু তৃতীয়গুৰুত্বপূৰ্ণ সুবিধাটো হ'ল যে ইথানল মিশ্ৰণ বৃদ্ধিৰ বাবে দেশৰ কৃষকসকলে ৮ বছৰত ৪০ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক উপাৰ্জন কৰিছে। এই সাফল্যৰ বাবে মই দেশৰ জনসাধাৰণ, দেশৰ কৃষকসকল, দেশৰ তেল কোম্পানীসমূহক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
দেশখনে আজি কাম কৰি থকা পিএম-নেচনেল স্পীড পাৱাৰ মাষ্টাৰ প্লেনেও পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। গতি-শক্তিৰ বাবে, দেশত লজিষ্টিক প্ৰণালী আধুনিক হ'ব, পৰিবহন ব্যৱস্থা শক্তিশালী হ'ব। এইটোৱে প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰাত বহুদূৰ আগবাঢ়িব। দেশত বহুমুখী সংযোগ হওঁক, ১০০ তকৈও অধিক নতুন জলপথৰ বাবে কাম কৰক, এই সকলোবোৰে ভাৰতক পৰিৱেশ সুৰক্ষিত কৰাত আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ এই প্ৰচেষ্টাবোৰৰ আন এটা দিশ আছে, এই অভিযানবোৰ, যিবোৰৰ বিষয়ে খুব কম আলোচনা কৰা হয়, এই দিশটো হৈছে Green Job । ভাৰতে যিদৰে পৰিৱেশৰ স্বাৰ্থত সিদ্ধান্ত লৈছে, সেইবোৰ দ্ৰুতগতিত ৰূপায়ণ কৰিছে, তেওঁলোকে বৃহৎ সংখ্যক Green Job ৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিছে। এইটো এটা অধ্যয়নৰ বিষয় যাৰ বিষয়ে চিন্তা কৰা প্ৰয়োজন।
বন্ধুসকল,
পৰিৱেশ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ, পৃথিৱীৰ সুৰক্ষাৰ বাবে, মাটি সুৰক্ষিত কৰিবলৈ জনচেতনা যিমানে বৃদ্ধি হ'ব, তাৰ ফলাফল সিমানেই ভাল হ'ব। মই দেশ আৰু দেশৰ সকলো চৰকাৰ, সকলো স্থানীয় সংস্থা, সকলো স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠনক তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাত বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয় যোগ দিবলৈ, এনএছএছ-এনচিচি একত্ৰিত কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো।
মই আজাদীৰ অমৃত মহোৎসৱত পানী সংৰক্ষণ সম্পৰ্কীয় আৰু এটা অনুৰোধ কৰিব বিচাৰো। অহা বছৰৰ ১৫ আগষ্টৰ ভিতৰত দেশৰ প্ৰতিখন জিলাৰ কমেও এখন জিলাত আজি দেশত প্ৰতিখন জিলাত কমেও ৭৫ খন অম্ৰুত সৰোবৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য চলি আছে। ৫০০০০ ৰো অধিক অমৃত সৰোবৰে অনাগত প্ৰজন্মৰ বাবে পানীৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিব। এই অমৃত সৰোবৰবোৰে তেওঁলোকৰ চাৰিওফালৰ মাটিৰ আৰ্দ্ৰতা বৃদ্ধি কৰিব, পানীৰ স্তৰ হ্ৰাস হোৱাপ্ৰতিহত কৰিব আৰু সেইবোৰে জৈৱ বৈচিত্ৰ্যও উন্নত কৰিব। এই মহান সংকল্পত আপোনালোক সকলোৰে অংশগ্ৰহণ কেনেদৰে বৃদ্ধি পাব, আমি সকলোৱে নাগৰিক হিচাপে ইয়াৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
পৰিৱেশৰ সুৰক্ষা আৰু দ্ৰুত বিকাশ কেৱল সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা হে সম্ভৱ, সামগ্ৰিকতাৰ দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে। ইয়াত আমাৰ জীৱনশৈলীৰ ভূমিকা কি, আমি ইয়াক কেনেদৰে সলনি কৰিব লাগিব, মই আজি সন্ধিয়া এটা অনুষ্ঠানত কথা পাতিম, মই বৰ্ণনা কৰিম, কিয়নো এইটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত মোৰ কাৰ্যসূচী। Lifestyle for Environment, Mission Life, এই শতিকাৰ ছবি, এক অভিযানৰ আৰম্ভণি যিয়ে এই শতিকাত পৃথিৱীৰ ভাগ্য সলনি কৰিছিল। ই হ'ব এক Pro-Planet-People আন্দোলন। আজি সন্ধিয়া, Lifestyle for the Environment ৰ বাবে Global– Call for Action মুকলি কৰা হৈছে। মই অনুৰোধ জনাইছো যে পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সচেতন প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে ইয়াত যোগদান কৰিব লাগিব। অন্যথা, আমি AC ও চলাম আৰু লগতে লেপো ল’ম আৰু তাৰ পিছত পৰিৱেশ আলোচনাচক্ৰত ভাল ভাল ভাষণো দিম।
বন্ধুসকল,
আপুনি সকলো মানৱজাতিৰ বাবে এক মহান সেৱা কৰি আছে। আপুনি সিদ্ধিক বিচাৰি পাওঁক, যিটো সধগুৰুজীৰ দ্বাৰা এক দীঘলীয়া, কঠিন যাত্ৰা, এখন বাইকত। অৱশ্যে, তেওঁ সৰুৰে পৰা ভাল পাইছিল, কিন্তু তথাপিও কামটো অতি কঠিন। কিয়নো যেতিয়াই মই ভ্ৰমণৰ আয়োজন কৰিছিলো আৰু মই মোৰ পাৰ্টিত কৈছিলো যে ভ্ৰমণ কৰাৰ অৰ্থ হৈছে পাঁচৰ পৰা দহ বছৰ বয়স হ্ৰাস কৰা, ইমান কঠোৰ পৰিশ্ৰম লাগে। সদগুৰুজীয়ে ভ্ৰমণ কৰিছে, নিজেই এক মহান কাম কৰিছে। আৰু মই নিশ্চিত যে বিশ্বই নিশ্চয় মাটিৰ প্ৰতি প্ৰেম গঢ়ি উঠিছে, কিন্তু লগতে ভাৰতৰ মাটিৰ শক্তিও বিকশিত কৰিছে।
আপোনালোক সকলোকে বহুত অভিনন্দন।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 'Save Soil' programme organised by Isha Foundation at Vigyan Bhavan, New Delhi
05 JUN 2022 2:14PM by PIB Delhi
Namaskar!
Wishing you all a very Happy World Environment Day! Heartiest congratulations to Sadhguru and Isha Foundation on this occasion. In March, his organization started the Save Soil campaign. His journey through 27 countries has reached this place on the 75th day today. When the country is celebrating the 75th year of its independence and taking new resolutions in this 'AmritKaal', such mass campaigns become very crucial.
Friends,
I am glad that the schemes and programmes that are running in the country for the last 8 years, there is an inherent urge to protect the environment in some way or the other. Be it Swachh Bharat Mission or schemes related to Waste to Wealth, construction of modern sewage treatment plants in cities under AMRUT mission or the campaign to get rid of single-use plastic, or campaign for cleaning Ganga under Namami Gange, or be it the focus on solar energy, One Sun-One Grid, or the increase in both production and blending of ethanol; India's efforts to protect the environment have been multi-faceted. And India is making these efforts at a time when the world is plagued by the issue of climate change. However, India has no role in this disaster.
The big countries of the world are not only exploiting more and more resources of the earth, but also are the highest carbon emitters in the world. The global average for carbon emissions is 4 tonnes per person; whereas the per capita carbon footprint in India is only around half a ton per person. Despite this, India is working towards the environment with a holistic approach not only within the country but also by engaging with the global community. Internationally, India has led the creation of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) and Sadhguruji has also mentioned about the International Solar Alliance or the ISA. Last year, India has also pledged to achieve the target of Net Zero by the year 2070.
Friends,
Soil or this land is one of the five elements for us. With great pride we apply the soil to our forehead. We grow up falling on this very land while playing. There is no dearth of respect for the soil; there is no dearth in understanding the importance of the soil. Unfortunately, there is a lack of acceptance to the fact that the activities of mankind have caused how much damage to the soil! And just now Sadhguru ji was saying that everyone knows what the problem is!
When we were young, we were taught a lesson in our course. I have read in Gujarati; others might have read in their respective languages. As per the story, there was a stone lying on the way. People were passing by and getting angry as the stone was blocking the way. Some were kicking it while others were asking who placed this stone, from where did it come and so on. But no one picked it up to keep it aside. But then a gentleman passed by and thought of removing the stone from the way. Probably, he was someone like Sadhguru.
Talking about the meeting of Yudhishthira and Duryodhana, it is said about Duryodhana that - "जानाम धर्मं न च में प्रवृत्ति।।"
That is, I am aware of my duty but I am not inclined to do it; I can't; I know what the truth is, but I am unable to walk that path. So when such a tendency increases in the society, such crises crop up. That is when, through collective campaigns, we need to find ways to solve the problems.
I am glad that in the last eight years, the country has worked relentlessly to save the soil. To save the soil, we have focused on five important things-
First, how to make the soil chemical free? Second, how to save the creatures that live in the soil, i.e. the Soil Organic Matter in technical language? And third- how to maintain the moisture of the soil? How to increase the availability of water for the soil? Fourthly, how to stop the damage to the soil due to less groundwater? And fifth, how to stop the continuous erosion of the soil due to the reduction of the forest cover?
Friends,
Keeping all these things in mind, the biggest change that has taken place in the country in the last few years is the agricultural policy of the country. Earlier, the farmer of our country lacked information about the type of his soil, the deficiency in his soil etc. To overcome this problem, a huge campaign was launched to give Soil Health Cards to the farmers in the country. If we give health cards to human beings that will make a headline in the newspapers saying Modi government has done some good work. But when it comes to distributing soil health cards media's coverage is very insignificant.
More than 22 crore Soil Health Cards were given to farmers across the country. And not just cards but a huge network related to soil testing has also been created across the country. Today, crores of farmers of the country are using fertilizers and micro-nutrients on the basis of information received from Soil Health Card. As a result, farmers have saved about 8 to 10 per cent in their input cost and have also seen an increase of 5-6 per cent in the yield. That is, as the soil is getting healthy, the production is also increasing.
100% neem coating of urea has also helped the soil a lot. Due to the promotion of micro-irrigation, and the Atal Bhujal Yojana, the soil health is improving in many states of the country. For example, if there is a 2-year old child who is malnourished, ill and his health is not getting any better. He is under-weight and is not growing in height. But someone suggests to the mother that milk and other such things are good for health. Suppose taking the suggestion, the mother feeds him 10 litres of milk every day; will his health be fine? However, if a sensible mother feeds her son small quantity of milk, spoonful of milk twice a day, five times or seven times a day, then gradually one will start noticing the improvement in his health.
The same is true for crops. It is not that the crop will yield good harvest if it is drowned in water. Rather, if water is given to the crop drop by drop, i.e. Per Drop More Crop, then it will do much better. Even an illiterate mother will never feed her child ten litres of milk, but sometimes we, the educated ones, fill the whole field with water. Anyway, we must keep trying to bring about a change in these matters.
We are trying to connect the people of the country with water conservation through campaigns like Catch the Rain. In March this year, a campaign to conserve 13 major rivers has also started in the country. Under this initiative, along with reducing the water pollution, work is also being done to plant forests on the banks of rivers. And it is estimated that this will increase the forest cover of India by more than 7400 square kilometre. India has increased the forest cover by more than 20 thousand square kilometres in the last eight years and this initiative will help in increasing the forest cover further.
Friends,
The policies related to Biodiversity and Wildlife which India is following today has also increased record number of wildlife. Today the total count of Tigers, Lions, Leopards and Elephants is increasing in the country.
Friends,
For the first time in the country, we have linked together the campaigns of making our villages and cities clean, achieving self-reliance in fuel, ensuring soil health and providing additional income to farmers. The Gobardhan scheme is one such effort. And when I speak of Gobardhan, some secular people will start questioning it. They will get upset.
Under the Gobardhan scheme, cow dung and other agricultural waste are being converted into energy through biogas plants. If you ever go to Kashi-Viswanath, please go and see the gobardhan plants which have been set up at a few kilometres distance. The organic manure that is made out of these plants is being used in the fields. In the last 7-8 years, more than 1600 new varieties of seeds have also been made available to the farmers so that we can produce enough without putting extra pressure on the soil.
Friends,
Natural farming also has a great solution to our challenges today. In this year's budget, we have decided that we will encourage natural farming in the villages situated on the banks of the Ganges and set up a huge corridor of natural farming. In our country we have heard of Industrial Corridor and Defence Corridor so far. But now we have started a new corridor of Natural farming i.e. Agriculture Corridor on the banks of Ganga. With this, our fields will not only be chemical free, but the Namami Gange campaign will also get a new boost. India is also working on the target of restoring 26 million hectares of barren land by 2030.
Friends,
To protect the environment, today India is constantly emphasizing on new innovations and pro-environment technology. You all are aware that to reduce pollution, we did not adopt the BS-5 norm; instead, we have jumped directly from BS-4 to BS-6. Due to the UJALA scheme that we launched to provide LED bulbs across the country, about 40 million tonnes of carbon emissions are being reduced annually. If everyone joins in, then everyone's efforts can bring about massive results.
India is also trying to minimize its dependence on fossil fuels. To meet our energy needs from renewable sources, we are working on much bigger goals. We had set a target of achieving 40% of our installed power generation capacity from non-fossil-fuel based sources. India has achieved this target 9 years ahead of its schedule. Today our Solar Energy Capacity has increased about 18 times. Both the Hydrogen Mission and the circular policy are a proof of our commitment to protect the environment. We have implemented the scrap policy for old vehicles. This scrap policy is going to be a game-changer.
Friends,
In the midst of these efforts, on the Environment Day, India has made another achievement. And fortunately today I have found an appropriate platform to share the good news. Traditionally, in India it is believed that if you touch the one who returns from a pilgrimage, you too will get half the virtue. So, as I share this good news with the country today, the people around the world will also savour it. Yes some people can only seek pleasure. Today India has achieved the target of 10 percent ethanol blending in petrol.
You will also feel proud to know that India has reached this goal 5 months ahead of its schedule. You can guess the enormity of this achievement from the fact that only 1.5 per cent of ethanol used to be blended with petrol in India in 2014.
By hitting this target, India has received three direct advantages. One, about 27 lakh tonnes of carbon emission has been reduced. Second, India has saved foreign exchange of more than Rs 41 thousand crores. And the third important advantage is that the farmers of the country have earned more than Rs 40 thousand crores in 8 years due to the increase in ethanol blending. I congratulate the people of the country, the farmers of the country and the oil companies of the country for this accomplishment.
Friends,
The PM-National Gati Shakti Master Plan that the country is working on today will also play a pivotal role in protecting the environment. Due to Gati-Shakti, the logistics system in the country will be modern and the transport system will be strong. This will go a long way in reducing pollution. The multimodal connectivity in the country and the work on more than hundred new waterways will help India in protecting the environment and tackling the challenge of climate change.
Friends,
There is another aspect of these efforts of India which is rarely discussed and that is the subject of Green Jobs. The way India is taking decisions in the interest of environment and implementing them rapidly, is also generating a large number of green job opportunities. This is also a topic that should be thought about.
Friends,
If the public awareness increases to protect the environment, to protect the earth and to protect the soil, then the results will be even better. My request to the country, to all the governments of the country, to all the local bodies and to all the voluntary organizations is to connect the schools-colleges, NSS and NCC in their efforts.
I want to make one more request related to water conservation in the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. Efforts are underway to ensure that by August 15 next year, there are at least 75 Amrit Sarovars in every district of the country. More than 50 thousand Amrit Sarovar will help in ensuring water security for the generations to come. These Amrit Sarovars will increase the moisture in the soil around them, prevent the water level from going down and will also improve biodiversity. As a citizen, we all must consider how the participation of each one of us can increase in this huge resolution.
Friends,
Protection of environment with rapid development is possible only through holistic approach and the efforts of all. What is the role of our lifestyle in it? How we should change it? I am going to talk about these things in a programme tonight. I am going to talk about it in detail because that event will be held on an international platform. Lifestyle for Environment i.e. Mission LiFE will be the picture of this century. The beginning of a mission to change the fate of the earth in this century will be P-3 i.e. Pro-Planet-People movement. Lifestyle for Environment's Global Call for Action is being launched this evening. I urge every person who is conscious of protecting the environment to join it. Otherwise, it will be a hypocritical situation like switching on the AC while covering the body with quilt. At the same time we will be delivering long speeches on environment protection in seminars!
Friends,
You are doing a great service to the entire humanity. I wish you a great success in this long and arduous journey that Sadhguruji has undertaken on a bike. Although he has been inclined towards it since childhood, yet it is indeed a tedious task. Whenever I used to organize trips, I would tell my party that organizing a yatra means reducing the age by five to ten years because it takes so much effort. Sadhguru ji has travelled and has done a commendable job. And I firmly believe that the world must have grown its love for the soil and at the same time must have got acquainted with the power of India's soil.
Best wishes to all of you.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.