কেবিনেট
এছ. এন. বোছ নেচনেল চেণ্টাৰ ফৰ বেছিক চাইন্সেছ (চাম্বুংক), কলকাতা, ভাৰত আৰু লাইবনিজ-ইনষ্টিটিউট ফাৰ ফেষ্টকোৰ্পাৰ- উণ্ড ৱৰ্কষ্টাফফাৰফুৰ্চন ড্ৰেছডেন ই. ভি. (আই.এফ.ইউ. ড্ৰেছডেন ই.ভি.), ড্ৰেছডেন, জাৰ্মানীৰ মাজত স্বাক্ষৰিত মেগনেটিক আৰু ট'প'লজিকেল কোৱাণ্টাম মেটেৰিয়েল বুজাবুজি চুক্তিলৈ কেবিনেটৰ অনুমোদন
08 JUN 2022 4:47PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে এই দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছে। বোছ নেচনেল চেণ্টাৰ ফৰ বেছিক চাইন্সেছ (এছ.এন.বি.এন.চি.বি.এছ.), কলকাতা, ভাৰত আৰু লাইবনিজ-ইনষ্টিটিউট ফাৰ ফেষ্টকৰ্পাৰ- আৰু ৱেৰ্কষ্টফৰ্চচুং ড্ৰেছডেন ই.ভি. (আই.এফ.ডব্লিউ. পোছাক পৰিধান কৰা ই.ভি.), জাৰ্মানীৰ ড্ৰেছডেনৰ মাজত এক বুজাবুজিচুক্তি অনুমোদিত কৰিছে, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে উদ্ভাৱনীমূলক চুম্বকীয় আৰু ট'প'লজিকেল কোৱাণ্টাম সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত বৈজ্ঞানিক সহযোগিতা আগবঢ়োৱা।
কোৱাণ্টাম সামগ্ৰীৰ ওপৰত গৱেষণাই বিশ্বব্যাপী মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰিছে, কিয়নো ভৱিষ্যতৰ কোৱাণ্টাম প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ সেইবোৰৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। এই যুটীয়া উদ্যোগৰ উদ্দেশ্য হৈছে চুম্বকীয় আৰু ট'প'লজিকেল কোৱাণ্টাম পদাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত ইণ্ডো-জাৰ্মান সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা, সুযোগ প্ৰদান কৰা আৰু জ্ঞানৰ উন্নতিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা। সহযোগিতাত বিশেষভাৱে পৰীক্ষামূলক আৰু গণনাযোগ্য সম্পদৰ আদান-প্ৰদান, কাৰিকৰী আৰু পেছাদাৰী সমৰ্থনৰ আদান-প্ৰদান আৰু অনুষদৰ আদান-প্ৰদান, সহযোগিতামূলক গৱেষণাৰ বাবে গৱেষক আদি অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব। পাৰস্পৰিকতা, সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰচেষ্টা, পাৰস্পৰিক লাভালাভ আৰু সঘনাই বাৰ্তালাপৰ জৰিয়তে প্ৰয়োজনীয় জ্ঞানৰ আধাৰ সৃষ্টি হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
SNBNCBS সম্পৰ্কে:
এছ.এন. বোছ নেচনেল চেণ্টাৰ ফৰ বেছিক চাইন্সেছ (এছ.এন.বি.এন.চি.বি.এছ.) হৈছে এক স্বায়ত্তশাসিত গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান, যাক ১৯৮৬ চনত ভাৰত চৰকাৰৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগৰ অধীনত পঞ্জীভুক্ত সমাজ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল। এই কেন্দ্ৰটো স্থাপন কৰা হৈছিল অধ্যাপক এছ.এন. বসুৰ জীৱন আৰু কাম সন্মান ৰখাৰ বাবে কৰা হৈছিল, তাত্ত্বিক পদাৰ্থ বিজ্ঞানৰ এক মহান ব্যক্তি আৰু যিয়ে কোৱাণ্টাম বলবিজ্ঞান আৰু কোৱাণ্টাম পৰিসংখ্যাৰ বিকাশত কিছু মৌলিক ধাৰণামূলক অৱদান আগবঢ়াইছে। বিগত বছৰবোৰত, কেন্দ্ৰটো মৌলিক বিজ্ঞানত গৱেষণা আৰু বিকাশৰ এক মুখ্য প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, বিশেষকৈ ভৌতিক বিজ্ঞান আৰু সম্পৰ্কিত শাখাৰ ক্ষেত্ৰত, য'ত পৰীক্ষা, তত্ত্ব আৰু গণনাৰ শক্তি ব্যৱহাৰ কৰা হয়। বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰটো উন্নত প্ৰশিক্ষণ আৰু পাৰস্পৰিক সম্পৰ্কৰ এক মুখ্য কেন্দ্ৰ। কেন্দ্ৰই এক আৱাসিক কাৰ্যসূচী আগবঢ়ায়, য'ত পৰৱৰ্তী পিএইচডি কৰা হয় আৰু লগতে এক শক্তিশালী ভিজিটৰ আৰু লিংকেজ কাৰ্যসূচী আছে।
IFW সম্পৰ্কে:
আই.এফ.ডব্লিউ. হৈছে এক অ-বিশ্ববিদ্যালয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান আৰু লাইবনিজ এছ'চিয়েচনৰ সদস্য। আই.এফ.ডব্লিউ. ড্ৰেছডেনে আধুনিক সামগ্ৰী বিজ্ঞানৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আৰু পদাৰ্থ বিজ্ঞান, ৰসায়ন বিজ্ঞান, আৰু সামগ্ৰী বিজ্ঞানৰ অন্বেষণমূলক গৱেষণাৰ সৈতে উদ্ভাৱনী সামগ্ৰী আৰু সামগ্ৰীৰ প্ৰযুক্তিগত বিকাশৰ সৈতে একত্ৰিত কৰে।
আই.এফ.ডব্লিউ.-ৰ গৱেষণা কাৰ্যসূচীবোৰে কাৰ্যকৰী সামগ্ৰীৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ে, যি প্ৰয়োগৰ বহুতো ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান দখল কৰে: অতিপৰিবাহী আৰু চুম্বকীয় পদাৰ্থ, পাতল-চলচ্চিত্ৰ প্ৰণালী আৰু নেনোষ্ট্ৰাকচাৰ আৰু লগতে স্ফটিক আৰু আকৃতিহীন সামগ্ৰী। প্ৰতিষ্ঠানটোৰ লক্ষ্য হৈছে যুৱ বিজ্ঞানীসকলক প্ৰচাৰ কৰা আৰু কাৰিকৰী কৰ্মচাৰীসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ লগতে ঔদ্যোগিক কোম্পানীবোৰক প্ৰতিষ্ঠানটোৰ তথ্য আৰু অভিজ্ঞতা যোগান ধৰা।

Cabinet
Cabinet approves MoU signed between S. N. Bose National Centre for Basic Sciences (SNBNCBS), Kolkata, India and Leibniz-Institut fur Festkorper- und Werkstoffforschung Dresden e.V. (IFW Dresden e.V.), Dresden, Germany in the Novel Magnetic and Topological Quantum Materials
08 JUN 2022 4:47PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi was apprised of the signing of Memorandum of Understanding (MoU) between S. N. Bose National Centre for Basic Sciences (SNBNCBS), Kolkata, India and Leibniz-Institut fur Festkorper- und Werkstoffforschung Dresden e.V. (IFW Dresden e.V.), Dresden, Germany intended to scientific cooperation in the field of "Novel Magnetic and Topological Quantum Materials".
The research on Quantum Materials has received a worldwide attention due to their potential in development for future quantum technology. The goal of this joint venture will be to foster Indo-German collaboration, provide opportunities and facilitate the advancement of knowledge in the area of magnetic and topological quantum materials. The cooperation in particular will include, sharing of experimental and computational resources, exchange of technical and professional support, and exchanging of faculty, researchers to carry out the collaborative research. This is expected to create the requisite knowledge base on the basis of reciprocity, best effort, mutual benefit, and frequent interactions.
About SNBNCBS:
S. N. Bose National Centre for Basic Sciences (SNBNCBS) is an Autonomous Research Institute established under the Department of Science and Technology, Government of India in 1986 as a Registered Society. The Centre was established to honour the life and work of Professor S. N. Bose who was a colossal figure in theoretical physics and has made some of the most fundamental conceptual contributions to the development of Quantum Mechanics and Quantum Statistics. Over the years, the Centre has emerged as a major institution for research and development in Basic Sciences, specifically in the area of physical sciences and related disciplines, employing the power of experiment, theory and computation. The Centre is also a major hub of advanced manpower training and linkage in this crucial area of Science and Technology. The Centre offers a residential programme leading to PhD and has a vigorous Visitors & Linkage programme.
About IFW:
IFW is a non-university research institute and a member of the Leibniz Association. IFW Dresden is concerned with modern materials science and combines explorative research in physics, chemistry and materials science with the technological development of new materials and products.
The research programs at IFW are focused on functional materials which hold a key position in many fields of application: superconducting and magnetic materials, thin-film systems and nanostructures as well as crystalline and amorphous materials. Further missions of the Institute are the promotion of young scientists and the training of technical staff as well as supplying industrial companies with the Institute's R&D know-how and experience.