মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেতনা নোভেল মেগ্নেতিক অমসুং তোপোলোজিকেল ক্বান্তম মেতরিএলগী মতাংদা এস.এন. বোস নেস্নেল সেন্তর ফোর বেসিক সাইন্স (এস.এন.বি.এন.সি.বি.এস.), কোলকাতা, ভারত অমসুং লৈবনিজ-ইন্সতিত্যুত ফর ফেস্তকোর্পর – উন্দ ৱর্কস্তোফফোর্সচুং দ্রেসদেন ই.ভি. (আই.এফ.দবল্যু. দ্রেসদেন ই.ভি.), দ্রেসদেন, জর্মনীগা খুৎয়েক পীনখিবা এম.ও.য়ু.গী অয়াবা পীখ্রে
08 JUN 2022 4:47PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী কেবিনেৎকী মফমদা “নোভেল মেগ্নেতিক অমসুং তোপোলোজিকেল ক্বান্তম মেতরিএল”গী লমদা সাইন্তিফিক ওইনা তেংবাংনবগী পান্দমগা লোয়ননা এস.এন. বোস নেস্নেল সেন্তর ফোর বেসিক সাইন্স (এস.এন.বি.এন.সি.বি.এস.), কোলকাতা, ভারত অমসুং লৈবনিজ-ইন্সতিত্যুত ফর ফেস্তকোর্পর – উন্দ ৱর্কস্তোফফোর্সচুং দ্রেসদেন ই.ভি. (আই.এফ.দবল্যু. দ্রেসদেন ই.ভি.), দ্রেসদেন, জর্মনীগা খুৎয়েক পীনখিবা এম.ও.য়ু.গী মতাংদা পাউদমখি।
তুংগী মতমগী ক্বান্তম তেক্নোলোজী পুথোকপা ঙম্বগী মতিক লৈবনা মরম ওইরগা ক্বান্তম মেতরিএলগী মতাংদা পাংথোকপা রিসর্চকী হীরম্না মালেম পুম্বগী মিৎয়েং ফংলি। জোইন্ত ভেঞ্চর অসিগী পান্দমদি ভারত-জর্মনগী তেংবাংনবগী থৌওং চাউখৎহনবনি, মেগ্নেতিক অমসুং তোপোলোজিকেল ক্বান্তম মেতরিএলগী মতাংদা খুদোংচাবা পীবা অমসুং লম অসিগী লৌশিং হেনগৎহন্নবা খুদোংচাবা পীবনি। তেংবাংনবগী থৌওং অসিদা অখন্নবা ওইনা এক্সপেরিমেন্তেল অমসুং কম্প্যুতেস্নেল রিসোর্স লান্নবা, তেক্নিকেল অমসুং প্রোফেস্নেল সপ্পোর্ত লান্নবা, তেংবাংনদুনা রিসর্চ পাংথোকমিন্ননবা ফেকলতী অমসুং রিসর্চ তৌবা মীওই লান্নবা য়াওরি। থৌওং অসিনা অমগা মতেং হন্নবা, খ্বাইদগী নীংথিবা থৌওং, অমগা অমগা পুন্না কন্নমিন্নবা অমসুং তোয়না খন্ন-নৈনবদা য়ুম্ফম ওইবা তঙাই ফদবা লৌশিং লৈহনগনি হায়বগী থাজবা থম্নরি।
এস.এন.বি.এন.সি.বি.এস.কী মতাংদা ৱারোল খরাঃ
এস.এন. বোস নেস্নেল সেন্তর ফোর বেসিক সাইন্স (এস.এন.বি.এন.সি.বি.এস.) অসি ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী মখাদা ইং ১৯৮৬তা রেজিস্তর তৌরবা সোসাইতী ওইনা লিংখৎখিবা ওতোনোমস রিসর্চ ইন্সত্যুত অমনি। থিওরিতিকেল ফিজিক্সকী শক্নাইরবা মীওই অমা ওইরম্বা অমসুং ক্বান্তম মেকানিক্স অমসুং ক্বান্তম স্তেতিস্তিক্স চাউখৎহনবদা খ্বাইদগী তঙাই ফদবা ৱাখল্লোন পুথোক্লম্বা প্রোফেসর এস.এন. বোসকী পুন্সি অমসুং থবকশিংবু ইকায় খুম্নবা ওইনা সেন্তর অসি লিংখৎখিবনি। সেন্তর অসিনা চহি কয়া অসিদা বেসিক সাইন্স, মরু ওইনা, ফিজিকেল সাইন্স অমসুং মরী লৈনবা হীরমদা এক্সপেরিমেন্ত, থিওরী অমসুং কম্প্যুতেসনগী শক্তি শিজিন্নবা রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্তকী মরু ওইবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরকখি। সেন্তর অসিনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মরু ওইবা লম অসিগী এদভান্স মেনপাৱর ত্রেনিং অমসুং লিংকেজকা মরী লৈনবা অচৌবা হব অমসু ওইরি। সেন্তর অসিনা পি.ঐচ.দি. ফাওবা য়ৌবা য়াবা রেসিদেন্সিএল প্রোগ্রাম পীরি অমসুং মসিদা মমিং লৈবা ভিজিতর অমসুং প্রোগ্রাম কয়া লৈ।
আই.এফ.দবল্যু.গী মতাংদা ৱারোল খরাঃ
আই.এফ.দবল্যু. অসি নন-য়ুনিভর্সিতী রিসর্চ ইন্সতিত্যুত অমনি, অমসুং লৈবনিজ এসোসিএসনগী মেম্বর অমসু ওইরি। আই.এফ.দবল্যু. দ্রেসদেন্না মোদর্ন মেতরিএল সাইন্সকা মরী লৈনৈ অমসুং অনৌবা মেতরিএল অমসুং পোত্থোক্কী তেক্নোলোজী পুথোকপগা লোয়ননা ফিজিক্স, কেমিস্ত্রী অমসুং মেতরিএল সাইন্সকী এক্সপ্লোরেতিব রিসর্চ কয়া পুন্সিল্লি।
আই.এফ.দবল্যু.গী রিসর্চ প্রোগ্রামশিংনা সুপরকন্দক্তিং অমসুং মেগ্নেতিক মেতরিএল, থিন ফিল্ম সীস্তেম অমসুং নেনোস্ত্রকচরগা লোয়ননা কৃস্তেল্লিন অমসুং এমোর্ফস মেতরিএলগুম্বা এপ্লিকেসনগী হীরম কয়াদা মরু ওইবা মফম কনবা ফংস্নেল মেতরিএলশিংদা মিৎয়েং চঙই। ইন্সতিত্যুত অসিগী মখা তাবা পান্দমশিংদি নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংগী পুক্নিং থৌগৎপা, তেক্নিকেল স্তাফশিংদা ত্রেনিং পীবগা লোয়ননা ইন্দস্ত্রীএল কম্পেনীশিংদা ইন্সতিত্যুত অসিগী আর. অমসুং দি. অমদি এক্সপেরিএন্স পীবনি।

Cabinet
Cabinet approves MoU signed between S. N. Bose National Centre for Basic Sciences (SNBNCBS), Kolkata, India and Leibniz-Institut fur Festkorper- und Werkstoffforschung Dresden e.V. (IFW Dresden e.V.), Dresden, Germany in the Novel Magnetic and Topological Quantum Materials
08 JUN 2022 4:47PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi was apprised of the signing of Memorandum of Understanding (MoU) between S. N. Bose National Centre for Basic Sciences (SNBNCBS), Kolkata, India and Leibniz-Institut fur Festkorper- und Werkstoffforschung Dresden e.V. (IFW Dresden e.V.), Dresden, Germany intended to scientific cooperation in the field of "Novel Magnetic and Topological Quantum Materials".
The research on Quantum Materials has received a worldwide attention due to their potential in development for future quantum technology. The goal of this joint venture will be to foster Indo-German collaboration, provide opportunities and facilitate the advancement of knowledge in the area of magnetic and topological quantum materials. The cooperation in particular will include, sharing of experimental and computational resources, exchange of technical and professional support, and exchanging of faculty, researchers to carry out the collaborative research. This is expected to create the requisite knowledge base on the basis of reciprocity, best effort, mutual benefit, and frequent interactions.
About SNBNCBS:
S. N. Bose National Centre for Basic Sciences (SNBNCBS) is an Autonomous Research Institute established under the Department of Science and Technology, Government of India in 1986 as a Registered Society. The Centre was established to honour the life and work of Professor S. N. Bose who was a colossal figure in theoretical physics and has made some of the most fundamental conceptual contributions to the development of Quantum Mechanics and Quantum Statistics. Over the years, the Centre has emerged as a major institution for research and development in Basic Sciences, specifically in the area of physical sciences and related disciplines, employing the power of experiment, theory and computation. The Centre is also a major hub of advanced manpower training and linkage in this crucial area of Science and Technology. The Centre offers a residential programme leading to PhD and has a vigorous Visitors & Linkage programme.
About IFW:
IFW is a non-university research institute and a member of the Leibniz Association. IFW Dresden is concerned with modern materials science and combines explorative research in physics, chemistry and materials science with the technological development of new materials and products.
The research programs at IFW are focused on functional materials which hold a key position in many fields of application: superconducting and magnetic materials, thin-film systems and nanostructures as well as crystalline and amorphous materials. Further missions of the Institute are the promotion of young scientists and the training of technical staff as well as supplying industrial companies with the Institute's R&D know-how and experience.