Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and United Arab Emirates (UAE) on Cooperation in the field of Industries and Advanced Technologies
08 JUN 2022 5:03PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today has approved the proposal for signing a bilateral Memorandum of Understanding (MoU) between India and the United Arab Emirates (UAE) on Cooperation in the field of Industries and Advanced Technologies.
Growing India-UAE economic and commercial relations contribute to the stability and strength of a rapid diversifying and deepening bilateral relationship between the two countries. India-UAE bilateral trade, valued at US$ 180 million (Rs.1373 crore) per annum in the 1970s has increased to US$ 60 billion (Rs.4.57 lakh crore) making the UAE, India's third largest trading partner for the year 2019-20 after China and the US. Moreover, the UAE is the second largest export destination of India (after US) with an export value of US$ 29 billion (Rs.2.21 lakh crore) for the year 2019-2020. The UAE is eighth largest investor in India with an estimated investment of US$ 18 billion (Rs.1.37 lakh crore). Indian investments in the UAE are estimated at around US$ 85 billion (Rs.6.48 lakh crore).
India and the UAE have signed a bilateral "Comprehensive Economic Partnership Agreement" (CEPA) on 18/02/2022. This agreement has potential to increase trade between India and the UAE from US$ 60 billion (Rs.4.57 lakh crore) to US$ 100 billion (Rs.7.63 lakh crore) in the next five years.
The MoU envisages cooperation on a mutually beneficial basis in the following areas:
a. Strengthening the Supply Chain Resilience of Industries
b. Renewable & Energy Efficiency
c. Health and life sciences
d. Space Systems
e. Artificial Intelligence
f. Industry 4.0 Enabling Technologies
g. Standardization, metrology, conformity assessment, accreditation, and Halal certification.
The MoU aims at strengthening and developing industries in both nations through investments, technology transfer and the deployment of key technologies in industries. This is likely to generate employment across the economy.
The implementation of MoU may lead to increase in research and innovation in all areas of mutual cooperation, particularly in the areas of Renewable Energy, Artificial Intelligence, Industry Enabling technologies and Health and Life science. This may lead to growth of these sectors, increased domestic production, enhanced exports and reduction in imports.
Signing of the MoU will result in fulfilling the goal of Atmanirbhar Bharat, a clarion call given by Hon'ble Prime Minister of India in making India a self-reliant nation.

କ୍ୟାବିନେଟ
ଭାରତ ଏବଂ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରାତ (ୟୁଏଇ) ମଧ୍ୟରେ ଶିଳ୍ପ ଓ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ରାଜିନାମା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳର ମଞ୍ଜୁରୀ
08 JUN 2022 5:03PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳ ଆଜି ଭାରତ ଏବଂ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରାତ (ୟୁଏଇ) ମଧ୍ୟରେ ଶିଳ୍ପ ଓ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ରାଜିନାମା (ଏମଓୟୁ) ହସ୍ତାକ୍ଷର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ଭାରତ ଏବଂ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରାତ ମଧ୍ୟରେ ବଢି ଚାଲିଥିବା ଆର୍ଥିକ ଓ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କ ଉଭୟ ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ବଦଳୁଥିବା ତଥା ଗଭୀର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଦୃଢ ଏବଂ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଭାରତ- ୟୁଏଇ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ୧୯୭୦ ଦଶକରେ ବାର୍ଷିକ ୧୮୦ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର (୧୩୭୩ କୋଟି ଟଙ୍କା) ଥିବାବେଳେ ଭାରତ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରାତକୁ, ଚୀନ ଓ ଆମେରିକା ପରେ ୨୦୧୯-୨୦ ବର୍ଷ ପାଇଁ ତୃତୀୟ ସବୁଠାରୁ ବଡ ବ୍ୟାବସାୟିକ ଭାଗୀଦାର ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ଏହା ୬୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର (୪.୫୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା)କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ୟୁଏଇ ଭାରତର ଦ୍ୱିତୀୟ ସବୁଠାରୁ ବଡ ରପ୍ତାନୀ ଗନ୍ତବ୍ୟ ପାଲଟିଛି (ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ପରେ) । ୨୦୧୯-୨୦ ବର୍ଷରେ ୨୯ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର (୨.୨୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା)ର ରପ୍ତାନୀ ହୋଇଛି । ଆକଳନ କରା ଯାଉଥିବା ୧୮ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର (୧.୩୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା) ନିବେଶ ସହ ୟୁଏଇ ଭାରତର ଅଷ୍ଟମ ବୃହତ୍ତମ ନିବେଶକ ହୋଇପାରିଛି । ସେହିପରି ୟୁଏଇରେ ଭାରତୀୟ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପ୍ରାୟ ୮୫ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର (୬.୪୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା) ରହିଛି । ।
ଭାରତ ଓ ୟୁଏଇ ମଧ୍ୟରେ ୧୮/୦୨/୨୦୨୨ରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ “ବ୍ୟାପକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ରାଜିନାମା” (ସିଇପିଏ) ସ୍ୱାକ୍ଷର ହୋଇଥିଲା । ଏହି ରାଜିନାମା ଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଓ ୟୁଏଇ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ୬୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର (୪.୫୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା)ରୁ ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର (୭.୬୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା) ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି ।
ଏହି ରାଜିନାମା ପ୍ରସ୍ତାବ ଅନୁଯାୟୀ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭପ୍ରଦ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନିମ୍ନ ପରିକଳ୍ପନାଗୁଡିକ କରାଯାଇଛି:
ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଥିବା ସ୍ଥିତିସ୍ଥାପକତାକୁ ମଜବୁତ କରିବା
ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ଓ ଉର୍ଜା ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଜୀବ ବିଜ୍ଞାନ
ମହାକାଶ ବ୍ୟବସ୍ଥା
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା
ଶିଳ୍ପ ୪.୦ ସହାୟକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି
ମାନକୀକରଣ, ମେଟ୍ରୋଲଜି, ସାଦୃଶ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ, ମାନ୍ୟତା ଓ ହଲାଲ ପ୍ରମାଣନ
ଏହି ରାଜିନାମା ପ୍ରସ୍ତାବର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ଉଭୟ ଦେଶର ବିକାଶଶୀଳ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାକୁ ନିବେଶ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ହସ୍ତାନ୍ତରଣ, ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକରେ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରିବା । ଏହାଦ୍ୱାରା ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ଏହି ରାଜିନାମା ପ୍ରସ୍ତାବ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଦ୍ୱାରା ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶେଷ କରି ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା, ଶିଳ୍ପ ଉପଯୋଗୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଜୀବ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଓ ନବାଚାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏସବୁ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ହେବା ସହ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ରପ୍ତାନୀ ବୃଦ୍ଧି ଓ ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ ହୋଇପାରିବ ।
ରାଜିନାମା ପ୍ରସ୍ତାବରେ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ହେବା ସହ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଦେଶ ଭାବେ ଗଢି ତୋଳିବା ପାଇଁ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ।