Prime Minister's Office
PM inaugurates iconic week celebrations of Ministry of Finance and Ministry of Corporate affairs
PM launches National Portal for Credit Linked Government schemes - Jan Samarth Portal
тАЬThis is a moment to infuse the dreams of our freedom fighters with new energy and dedicate ourselves to new pledgesтАЭ
тАЬIncreased public participation has given impetus to the development of the country and empowered the poorestтАЭ
тАЬWe are witnessing a new confidence among the citizens to come out of the mentality of deprivation and dream bigтАЭ
тАЬ21st century India is moving ahead with the approach of people-centric governanceтАЭ
тАЬWhen we move with the power of reform, simplification and ease, we attain a new level of convenienceтАЭ
тАЬWorld is looking at us with hope and confidence as a capable, game changing, creative, innovative ecosystemтАЭ
тАЬWe have trusted the wisdom of the common Indian. We encouraged the public as intelligent participants in GrowthтАЭ
06 JUN 2022 12:09PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated iconic week celebrations of the Ministry of Finance and Ministry of Corporate Affairs today.This week is being celebrated as part of the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ (AKAM) from 6th to 11th June 2022. He also launched the National Portal for Credit Linked Government schemes - Jan Samarth Portal. He also inaugurated a Digital Exhibition which traces the journey of the two Ministries over the past eight years. The Prime Minister also released a special series of тВ╣1, тВ╣2, тВ╣5, тВ╣10 and тВ╣20 coins. These special series of coins will have the theme of the logo of AKAM and will also be easily identifiable to visually impaired persons.
Addressing the gathering, the Prime Minister said whoever took part in the long struggle for independence, added a different dimension to this movement, and augmented its energy. Some adopted the path of satyagraha, some chose the path of weapons, some faith and spirituality, and some intellectually helped to keep the flame of freedom burning bright, today is the day when we acknowledge all of them.
Today when we are celebrating 75 years of independence, the Prime Minister stressed, it is the duty of every countryman to make a special contribution to the development of the nation at their own level. This is a moment to infuse the dreams of our freedom fighters with new energy and dedicate ourselves to new pledges, he said.
The Prime Minister noted that India has also worked on different dimensions in the last eight years. The public participation that increased in the country during this period has given impetus to the development of the country and empowered the poorest of the country's citizens. The Prime Minister remarked that Swachh Bharat Abhiyan gave an opportunity to the poor to live with dignity. Facilities like pucca houses, electricity, gas, water and free treatment increased the dignity of the poor and improved facilities. The scheme of free rations during the Corona period freed more than 80 crore countrymen from the fear of hunger. “We are witnessing a new confidence among the citizens to come out of the mentality of deprivation and dream big”, he said.
The Prime Minister said the country has borne the brunt of government-centric governance in the past. But today 21st century India is moving ahead with the approach of people-centric governance. He said earlier it was the responsibility of the people to go to the government for availing benefit of the schemes. Now emphasis is on taking governance to people and free them from the rigamarole of doing rounds of different ministries and websites. Launch of National Portal for Credit Linked Government schemes - Jan Samarth Portal is a major step in this direction. This portal will improve the lives of students, farmers, businessmen, MSME entrepreneurs and will help them in realizing their dreams, he added.
The Prime Minister said that any reform, if its objectives and goals are clear and there is seriousness in its implementation then good results are assured. The Prime Minister emphasized that the youth of our country have been kept at the heart of the reforms the country has undertaken in the last eight years. This will help them to show their potential. “Our youth can easily open the company they want, they can start their enterprises easily, and they can run them easily. Therefore by reducing more than 30 thousand compliances, abolishing more than 1500 laws, and decriminalizing several provisions of the Companies Act, we have ensured that Indian companies not only move ahead but also achieve new heights”, he added.
The Prime Minister said that the in reforms Government is focused on simplification. GST has now replaced the web of many taxes at the centre and the state. The country is also seeing the result of this simplification. Now it has become normal for GST collection to cross one lakh crore rupees every month, he said. He said that the GeM portal has brought in new ease for procurement in government and made selling to the government very easy. Purchase figure for the portal has crossed 1 lakh crore, the Prime Minister informed. He also talked of portals that are bringing ease of doing business. He talked about Invest India Portal for information regarding investment opportunities, Single window clearance portal for business formalities. ‘In this series this Jan Samarth Portal is going to help the nation's youth and startup ecosystem’ the Prime Minister pointed out.
“Today when we move with the power of reform, simplification and ease, we attain a new level of convenience … We have shown in the last 8 years that if India collectively decides to do something then India becomes a new hope for the world. Today the world is looking at us not just as a big consumer market but looking at us with hope and confidence as a capable, game changing, creative, innovative ecosystem” , the Prime Minister said.
The Prime Minister said a large part of the world expects India to solve problems. This is possible because in the last 8 years we have trusted the wisdom of the common Indian. “We encouraged the public as intelligent participants in Growth. We have always found that whatever technology is deployed for good governance is not only adopted by people but also appreciated by them”, the Prime Minister said referring to the achievement of UPI.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিত্ত মন্ত্ৰালয় আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সন্মানীয় সপ্তাহ উদযাপন উদ্বোধন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঋণ সংযোজিত চৰকাৰী আঁচনিৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্টেল জন সমৰ্থ পৰ্টেল মুকলি কৰে
"এতিয়া সময় আহিছে যে আমি আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ সপোনত নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিম আৰু নতুন প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰতি নিজকে সমৰ্পিত কৰিম"
"জনসাধাৰণৰ বৰ্ধিত অংশগ্ৰহণে দেশৰ উন্নয়নক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে আৰু দৰিদ্ৰতম লোকসকলক শক্তিশালী কৰিছে"
"আমি নাগৰিকসকলৰ ওপৰত এক নতুন আত্মবিশ্বাস দেখিছো যাতে বঞ্চনাৰ মানসিকতাৰ পৰা ওলাই আহি ডাঙৰ সপোন দেখিব পাৰি"
"একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে জনকেন্দ্ৰিক শাসনৰ দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে"
"আমি উন্নতি, সৰলীকৰণ আৰু সহজতাৰ শক্তিৰে আগবাঢ়ি যাওঁতে, আমি এক নতুন স্তৰৰ সুবিধা প্ৰাপ্ত কৰিম"
"বিশ্বই আমাক এক সক্ষম, পৰিৱৰ্তনশীল, সৃষ্টিশীল, উদ্ভাৱনী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ হিচাপে আশা আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে চাই আছে"
"আমি সাধাৰণ ভাৰতীয়ৰ জ্ঞানত বিশ্বাস কৰিছো। আমি সাধাৰণ লোকসকলক বিকাশত বুদ্ধিমান অংশগ্ৰহণকাৰী হিচাপে উৎসাহিত কৰিছিলো"
06 JUN 2022 12:09PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বিত্ত মন্ত্ৰালয় আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সন্মানীয় সপ্তাহ উদযাপনৰ শুভাৰম্ভ কৰে। সপ্তাহটো ৬ ৰ পৰা ১১ জুন, 2022 লৈ উদযাপন কৰা হৈছে, 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ' (এ.কে.এ.এম.)ৰ অংশ হিচাপে। তেওঁ ঋণ সংযোজিত চৰকাৰী আঁচনিৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্টেল জন সমৰ্থ পৰ্টেলও মুকলি কৰে। তেওঁ এখন ডিজিটেল প্ৰদৰ্শনীও উদ্বোধন কৰিছিল য'ত যোৱা আঠ বছৰত দুয়োটা মন্ত্ৰালয়ৰ যাত্ৰাৰ সন্ধান পোৱা গৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১ টকা, ২ টকা, ৫ টকা, ১০ টকা আৰু ২০ টকাৰ মুদ্ৰাৰ এক বিশেষ শৃংখলাও মুকলি কৰে। মুদ্ৰাৰ এই নিৰ্দিষ্ট শৃংখলাটোত এ.কে.এ.এম.-ৰ লোগোৰ বিষয়বস্তু থাকিব আৰু দৃষ্টিহীনসকলৰ বাবে সহজে চিনাক্ত কৰিব পাৰি।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ বাবে দীঘলীয়া সংগ্ৰামত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলে আন্দোলনত এক পৃথক মাত্ৰা যোগ কৰে আৰু ইয়াৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰে। কিছুমান লোকে সত্যাগ্ৰহৰ পথ লৈছিল, কিছুমান লোকে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ পথ বাছি লৈছিল, কিছুমান লোকে বিশ্বাস আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ আশ্ৰয় লৈছিল, কিছুমান লোকে বৌদ্ধিকভাৱে স্বাধীনতাৰ আত্মাক জীয়াই ৰাখিছিল আৰু আজি আমি তেওঁলোকৰ সকলোৰে অৱদান স্বীকাৰ কৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আজি আমি স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰাৰ সময়ত প্ৰতিজন দেশবাসীয়ে তেওঁৰ পৰ্যায়ত উন্নয়নত বিশেষ অৱদান আগবঢ়োৱাটো কৰ্তব্য। তেওঁ কয় যে এতিয়া সময় আহিছে যে আমি আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ সপোনত নতুন শক্তি প্ৰয়োগ কৰিম আৰু নতুন প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰতি নিজকে সমৰ্পিত কৰিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতেও বিগত আঠ বছৰত বিভিন্ন দিশত কাম কৰিছে। এই সময়ছোৱাত সাধাৰণ লোকৰ অংশগ্ৰহণে দেশৰ উন্নয়নত অনুপ্ৰাণিত কৰিছে আৰু দেশৰ আটাইতকৈ দৰিদ্ৰ লোকসকলক শক্তিশালী কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানে দৰিদ্ৰ লোকসকলক সন্মানৰ সৈতে জীয়াই থকাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। পকী ঘৰ, বিদ্যুৎ, গেছ, পানী আৰু বিনামূলীয়া শোধনে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ মৰ্যাদা বৃদ্ধি কৰে আৰু উন্নত সুবিধা প্ৰদান কৰে। বিনামূলীয়াকৈ কোভিড সময়ছোৱাত বিনামূলীয়া ৰেচনৰ আঁচনিয়ে ৮০ কোটিতকৈও অধিক খিলঞ্জীয়া লোকক ভোকৰ ভয়ৰ পৰা মুক্ত কৰিছে। "আমি নাগৰিকসকলৰ ওপৰত এক নতুন আত্মবিশ্বাস দেখিছো যাতে বঞ্চনাআৰু ডাঙৰ সপোনৰ মানসিকতাৰ পৰা ওলাই আহিব পাৰে। ''
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অতীতত দেশখনে চৰকাৰ কেন্দ্ৰিক শাসনৰ এক ডাঙৰ বিস্ফোৰণৰ সন্মুখীন হৈছে। কিন্তু আজি একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে জনকেন্দ্ৰিক শাসনৰ দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি ছে। তেওঁ কৈছিল যে আগতে আঁচনিসমূহৰ লাভালাভ প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ চৰকাৰৰ ওচৰলৈ যোৱাটো জনসাধাৰণৰ দায়িত্ব। এতিয়া, চৰকাৰক সাধাৰণ মানুহৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱা আৰু তেওঁলোকক বিভিন্ন মন্ত্ৰালয় আৰু ৱেবছাইটৰ অপ্ৰয়োজনীয় ৰাউণ্ড কৰাৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। National Portal for Credit Linked Government schemes- জন সমৰ্থ পৰ্টেল মুকলি কৰাটো এই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। তেওঁ কয় যে এই পৰ্টেলটোৱে শিক্ষাৰ্থী, কৃষক, ব্যৱসায়ী, এমএছএমই উদ্যোগীসকলৰ জীৱন উন্নত কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ সপোনবোৰ বাস্তৱায়িত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিকোনো সংস্কাৰে যদি ইয়াৰ উদ্দেশ্য আৰু লক্ষ্য স্পষ্ট হয় আৰু ইয়াৰ ৰূপায়ণত গুৰুত্ব থাকে, তেন্তে ইয়াৰ ফলাফল নিশ্চিত হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে যোৱা আঠ বছৰত দেশে আৰম্ভ কৰা সংস্কাৰৰ কেন্দ্ৰত আমাৰ দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মক স্থান দিয়া হৈছে। ই তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰাত সহায় কৰিব। "আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে সহজে তেওঁলোকৰ আকাংক্ষিত কোম্পানী খুলিব পাৰে, তেওঁলোকে সহজে তেওঁলোকৰ নিজৰ উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিব পাৰে আৰু সেইবোৰ সহজে চলাব পাৰে। সেয়েহে, ৩০,০০০ ৰো অধিক অনুপালন হ্ৰাস কৰি, ১৫০০ তকৈও অধিক আইন প্ৰত্যাহাৰ কৰি আৰু কোম্পানী আইনৰ বহুতো ব্যৱস্থাক অপৰাধমুক্ত কৰি, আমি নিশ্চিত কৰিছো যে ভাৰতীয় কোম্পানীবোৰে কেৱল আগবাঢ়ি যোৱাই নহয়, নতুন উচ্চতাত আৰোহনো কৰিব।''
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সংস্কাৰৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ গুৰুত্ব সৰলীকৰণৰ ওপৰত। জিএছটিয়ে এতিয়া কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ একাধিক কৰ জালৰ স্থান লৈছে। দেশখনে এতিয়া এই সৰলীকৰণৰ ফলাফলো দেখিছে। তেওঁ কৈছিল যে এতিয়া জিএছটি সংগ্ৰহৰ বাবে প্ৰতি মাহে এক লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰাটো স্বাভাৱিক হৈ পৰিছে। তেওঁ কৈছিল যে জিইএম পৰ্টেলে চৰকাৰত ক্ৰয়ৰ প্ৰক্ৰিয়াটো এক নতুন ধৰণে সহজ কৰি তুলিছে আৰু এতিয়া চৰকাৰক বিক্ৰী কৰাটো অতি সহজ হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে পৰ্টেলটোৰ বাবে ক্ৰয়ৰ সংখ্যা ১ লাখ কোটি অতিক্ৰম কৰিছে। তেওঁ পৰ্টেলসমূহৰ কথাও কৈছিল যিবোৰে ব্যৱসায় কৰাটো সহজ কৰি তুলিছে। তেওঁ বিনিয়োগৰ সুযোগ জানিবলৈ ব্যৱসায়িক আনুষ্ঠানিকতাৰ বাবে ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়া পৰ্টেল, ছিংগল উইণ্ডো ক্লিয়াৰেন্স পৰ্টেলৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "এই শৃংখলাত জন সমৰ্থ পৰ্টেলে দেশৰ যুৱ আৰু ষ্টাৰ্টআপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক সহায় কৰিব।”
"আজি, তেতিয়া আমি সংস্কাৰ, সৰলীকৰণ আৰু সহজতাৰ শক্তিৰে আগবাঢ়িছো, আমি এক নতুন স্তৰৰ সুবিধা লাভ কৰিছো... আমি যোৱা আঠ বছৰত প্ৰদৰ্শন কৰিছো যে যদি ভাৰতে সামূহিকভাৱে কিবা কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয়, তেন্তে ভাৰত বিশ্বৰ বাবে এক নতুন আশা হৈ পৰিছে। আজি বিশ্বই কেৱল ভাৰতক এক বৃহৎ উপভোক্তা বজাৰ হিচাপেই চোৱা নাই, লগতে এক সক্ষম, পৰিৱৰ্তনশীল, সৃজনশীল, উদ্ভাৱনী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ হিচাপেও চাই আছে। ''
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশ্বৰ এক বৃহৎ অংশই ভাৰতে সমস্যাসমাধান কৰাটো বিচাৰে। এইটো সম্ভৱ কাৰণ যোৱা আঠ বছৰত আমি সাধাৰণ ভাৰতীয়সকলৰ জ্ঞানত বিশ্বাস কৰিআহিছো। ইউপিআইৰ সাফল্যৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "উন্নয়নত বুদ্ধিমান অংশগ্ৰহণকাৰী হিচাপে আমি সাধাৰণ লোকসকলক উৎসাহিত কৰিছো। আমি সদায় দেখিছো যে সুশাসনৰ বাবে যিবোৰ প্ৰযুক্তি প্ৰয়োগ বা ব্যৱহাৰ কৰা হয় সেয়া জনসাধাৰণে কেৱল গ্ৰহণেই নকৰে, সেইবোৰৰ প্ৰশংসাও কৰে।''