প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেশকী কানপুরদা লৈবা পরোংখ খুঙ্গংদা পাংথোকপা মীয়ামগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
03 JUN 2022 9:39PM by PIB Imphal
নমস্কার!
খুঙ্গংগী অসিগী মচা-মশু, পরোংখ খুঙ্গংগী লমদমদা পোকখিবা লৈবাক্কী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা রাস্ত্রপতি, শ্রী রাম নাথ কোবিন্দজী, শ্রীমতি সবিতা কোবিন্দজী, উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল, মীয়াম্না য়াবা উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, য়োগী অদিত্যনাথজী, ফম্বাক্তা লেংখৎপীরিবা মন্ত্রীপরিশদকী ঐহাক্কী মরুপ, উত্তর প্রদেশ সরকারগী মন্ত্রী, এম.পি., এম.এল.এ. অমসুং মশিং য়াম্না লেংবীরক্লিবা ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং!
রাস্ত্রপতিজীনা ঐহাকপু মফমসিদা লাক্কদবনি হেক হায়বীরকপদগী ঐহাক্না মফমসিদা লাক্তুনা খুঙ্গংগী মীয়ামগা উন্ননবা ঙাইদুনা লৈরকখিবনি। মফমসিদা ঙসি লাকপসিদা থম্মৈদা তসেংনা নুংঙাইবা ফাওই। খুঙ্গং অসিনা রাস্ত্রপতিজীগী অঙাং ওইরিঙৈগী পুন্সি উখি অমসুং মহাক্না চাউরগা ভারতকী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা মীওই অমা ওইরকপসু খুঙ্গংসিনা উদুনা লাক্লি।
মফমসিদা লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা রাস্ত্রপতিজীনা ঐহাক্কী মফমদা খুঙ্গং অসিগা মহাক্কী লৈনবা মরীগী ৱারী কয়া লীবি। মহাক্না ক্লাস ৫ লোইরবা তুংদা মহাক্কী ময়ুমদগী কিলোমিতর ৫-৬ লাপ্পা মফমদা মহাক্কী মমিং চনখিবদা, মহাক্না মখোঙদা করিমত্তা তোংদনা স্কুল ফাওবা চেন্দুনা লাকখিবনি। মহাক্না চেন্দুনা লাকখিবা অসি হকচাং ফনবা হায়দুনা লাকখিবা নত্তে, নুংশা য়াম্না শাবনা মখোঙ পোকপা খরদা ওইরবসু হন্থহনবা হায়না চেন্দুনা লাকখিবনি।
অমুক্তা খনবীয়ু, নুংথিলগী নুংশা অসুক য়াম্না শাবা মতমদা ক্লাস ৫দা তম্লিবা মহৈরোই অঙাং অমনা স্কুলদা চেন্দুনা লাকখিবনি। পুন্সিদা অসুম্না অৱাবা মাইয়োক্নবা, অসিগুম্বা হোৎনবা কনবনা মীওই অমা ওইবদা য়াম্না তেংবাংই। ঙসি, ঐহাক্না রাস্ত্রপতিগী খুঙ্গংদা লাকপা মতমদা থেংনরিবা থৌওংশিংনা ঐহাক্কী পুন্সিগী নীংশিংনীংঙাই ওইবা নুংঙাইবা থৌওং অমগুম্লে।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐহাক্না রাস্ত্রপতিজীগা লোয়ননা মফম কয়া য়েংবদা, ভারতকী খুঙ্গংগী মশক থোকপা মওং-মতৌ কয়া অমা ঐহাক্না পরোংখ খুঙ্গংদা উবা ফংখি। ঐহাক্না মফমসিদা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা পত্থরী মাতাগী থৌজাল লৌবগী খুদোংচাবা ফংজখি। লাইশঙ অসিনা স্পিরিচুএল ওইবা ইথিল অমগা লোয়ননা খুঙ্গং অমসুং লমদম অসিগী এক ভারত – শ্রেস্থ ভারতকী খুদম ওইরি। লাই নীংববু লৈবাক নীংবা ওইবা মন্দির কয়াসু লৈ হায়না ঐহাক্না হায়জনীংই। ঐহাক্না লৈবাক নীংবা হায়রিবগী মরমদি রাস্ত্রপতিজীগী মপাবুংগী ৱাখল্লোনবু ঐহাক্না ইকায় খুম্নবগীনি। মহাক্কী ৱাখলগী মিৎয়েং শানববু ঐহাক্না কোক নোঞ্জরি। মহাক্না মশাগী পুন্সি মনুংদা তীর্থ মফমশিংদা চৎপা, তোঙানবা লমকোয়ফমশিংদা চৎপা, ইশ্বরগী থৌজাল লৌনবগীদমক্তা য়ুমদগী থোক্তুনা চৎলম্মি। করিগুম্বা মতমদা বদ্রিনাথতা চৎকনি, কেদর্নাথতা অমুক চৎকনি, অয়োধ্যা, কাশী, মথুরানচিংবা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা চৎখি।
মতমদুদা মহাক্কী শেল থুমগী ফিভম য়াম্না ফবা নত্তে, মহাক্না চৎলুবা মফমশিংদগী পুরকপা প্রসাদশিংবু খুঙ্গংগী মীপুম খুদিংদা য়েনবা ঙম্লম্বা নত্তে। মহাক্কী ৱাখল লৈবগী মতৌ য়েংসি, মহাক্না চৎলুবা লাইনীংফম খুদিংদগী নুং অমা পুদুনা লাকখি। নুংশিংদুবু মহাক্না উপাল অমগী মখাদা থম্মি। হিন্দুস্তানগী মফম কয়া, শেংলবা লাইফম কয়াদগী পুরকপা নুং ময়াম লৈবদুদা খুঙ্গংগী মীয়াম্না অশেংবা মফমদগী লাকপা নুংনি খন্দুনা মফমদুবু লাইশঙগী মওংগুম্না খন্নখি। মরম অদুনা, মতাং অসিদা লৈবাক নীংবগী লৈবাক নীংবা ঙাক্তা ঙাইরে হায়না ঐহাক্না হায়রিবনি।
রাস্ত্রপতিগী মপাবুংনা লাইশঙ অসিদা পুজা তৌরম্মি। শেংলবা লাইশঙ অসিদা নোংমদি চৎলুবা হায়বসি ঐহাক্কী ৱাখল্লোন্দা মতম কুইনদগী লৈরক্লবনি। ঙসিদি, লাইশঙ অসিদা চৎচবা ফংবসিদা ঐহাক্না লাইবক ফবনি খঞ্জৈ।
মরুপশিং,
পরোংখকী লৈবাক্তগী রাস্ত্রপতিজীনা ফংলিবা সংস্কারগী শাখীদি মালেম পুম্বনা ওইরি। নাকল অমদনা সংবিধান, নাকল অমদনা সংস্কার, অদুগা রাস্ত্রপতিজীনা খুঙ্গংসিদা মহাক্কী ফম অসিনা থম্বা অকক্নবা কয়াদগী থোক্লকপা ঙম্লিবা অসিনা ঐহাকপু ঙকহল্লে। মহাক মশামক্না ঐহাকপু হেলিপেদতগী ওকপা লাকখি। মহাক্কী লুচিং মখাদা ঐখোয়না থবক তৌরিবনি, মহাক্কী ফমগী তোঙানবা মগুন অমা লৈরিবনি, অদুনা ঐহাক্না ইকায়বসু খরা ফাওজৈ।
রাস্ত্রপ্তিজীনা ঐহাক্কী মফমদা মীচং মীখাই নাইবীরে হায়না ঐহাক্না হাইরিবনি, সংবিধানগী কাঙলোনসু ঐহাক্না ইন্দুনা চৎলি, অদুবু সংস্কারগী মখা পোনবা থবকসু মতম মতমদা তৌদবা য়াদে হায়না মহাক্না নুংশিনা হায়বী। ঙসিদি অদোম্না ঐহাক্কী খুঙ্গংদা লাকপনি, ঐহাক্না অতিথীগী সেবা তৌগে খন্না লাক্লিবনি, ঐহাক্না রাস্ত্রপতি ওইনা লাকপা নত্তে। ঐহাক্না খুঙ্গং অসিদা অঙাং ওইনা পুন্সি হৌখিবনি, ঙসিনা খুঙ্গং অসিগী মীয়াম অমা ওইনা অদোম্বু ওকপা লাকপনি হায়না মহাক্না ঐঙোন্দা তাকপী। অতিথী ভেবো ভবাঃগী সংস্কারনা ভারত মচা ঐখোয়গী লু-তোংদা য়াওরি হায়বসিগী নীংথিরবা খুদম অমা ঙসি রাস্ত্রপতিজীনা উৎপীরে। ঐহাক্না রাস্ত্রপতিজীবু মসিগীদমক্তা থম্মোই শেংনা ইকায় খুম্নজরি।
রাস্ত্রপতিনা মহাক্কী মপা-মপুগী ময়ুম্বু মীফম ফম্নবা মফম ওইহনবীরে। মসিনা ৱা খন্নফম অমসুং ত্রেনিং সেন্তর অমা ওইনা নুপীশিংগী মপাঙ্গল হাপ্পগী লমদা অনৌবা শক্তি পীরি। মহাক্না হোৎনবদগী মফমসিদা অম্বেদকার ভবনগী মওংদা বাবাসাহেবকী ৱাখল্লোনগী ইথিল লৌফম সেন্তর ওইনা লৈরে। পরোংখ খুঙ্গংনা তুংগী মতমশিংদা অদোমগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বীদা খোঙজেল য়াঙনা খোঙদাগনি অমসুং লৈবাক্কী মাঙদা খুঙ্গং চাউখৎপগী মোদেল অমা ওইনা পীবিগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মফম কয়াদা চৎলবসু, চাউরবা শহর নত্ত্রগা মালেমগী মফম অমা হেক্তদা চত্তুনা লৈরুরবসু, করিগুম্বা ঐখোয়না ইশাগী খুঙ্গংদা পুন্সি হিংলকপা ওইরবদি, ঐখোয়গী নুংদগী ইশাগী খুঙ্গংবু কৈদৌনুংদা কাওথোকপা ঙম্লোই। মসিনা ঐখোয়গী লু-তোংদা য়াওখি, ঐখোয়গী মরক্তা মতম পুম্বদা লৈ। মরম অদুনা ভারতকী থৱাইদি খুঙ্গংদা লৈ হায়রিবনি, মসিগী মখা তাবা মরমদি, খুঙ্গং হায়বসি ঐখোয়গী থৱাইদা য়াওবগীনি।
ঙসিদি, লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব পাংথোক্লি, মসিনা মরম ওইরগা, ভারতকী খুঙ্গং, ঐখোয়গী খুঙ্গংগীদমক্তা ঐখোয়না মঙলিবা মঙলানগী মরু ওইবা হেনগৎলে। ঐখোয়গী নীংতম ইহৌগী মনুংদা মহাত্মা গান্ধীনা ভারতকী নীংতম্ববু ভারতকী খুঙ্গংশিংগা মরী লৈননা য়েংখি। ভারতকী খুঙ্গং হায়বদি, স্পিরিচুএলগা লোয়ননা অচুম্বা ৱাখল্লোনগী মতৌ চেনবনি। ভারতকী খুঙ্গং হায়বদি চৎনবীসু থাক নাইনা চাউখৎপগী থৌওংসু লৈবা হায়বনি। ভারতকী খুঙ্গং হায়বদি সংস্কার অমসুং কোওপরেতিব লৈবা হায়বনি। মান্নবা মিৎয়েং য়েংবা অমসুং নুংশি চান্নবা লৈবা হায়বনি।
অসিগুম্বা খুঙ্গং অমসুং মখোয়গী রিনাইজেন্সপু নীংতম্বগী অমৃত মতমসিদা শকখঙবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। মসিগী ৱারেপ অসিগা লোয়ননা, লৈবাক্কী খুঙ্গং-লাইরবা, লৌমী অমসুং পঞ্চায়তী লোকতন্ত্রগী তোঙানবা মাইকৈদা ঐহাক্না থবক তৌরি। ঙসিদি, লৈবাক্কী খুঙ্গংশিংদা লম্বী শোরোক কয়া খোঙজেল য়াঙনা শেমগৎলি, ওপ্তিকেল ফাইবর য়ৌহল্লি, য়ুম শারি, এল.ই.দি. স্ত্রীত লাই থাল্লি। ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংনা শহরগা লোয়ননা চাউখৎ-থৌরাংগী মাইকৈদা খোঙথাং মান্ননা চৎমিন্নরি, মসিদি অনৌবা ভারতকী ৱাখল্লোন অমসুং অনৌবা ভারতকী ৱারেপ্নি।
অদোমসু অমুক্তা খন্থবীয়ু, লৌউবগা মরী লৈনবা অরুবা থবক কয়া দ্রোনগী মতেংদগী পাংথোকপা হৌরক্কনি হায়বসি অদোম্না মমাংদা খল্লম্বরা? অদুবু লৈবাক্না মাইকৈ অসিদা চঙশিনবা হৌরে। খুঙ্গং অসিগী য়াম্লবদা মীওই ৩০০গী মথক্তা স্বামিত্বগী মখাদা মশাগী লমগী চে-চাং শিন্নখ্রে হায়না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্লি, প্রোপর্তী কার্দ য়েন্থোক্লে হায়রি। তেক্নোলোজীগী মতেংদগী লৌমীগী খুদোংচাবা অমসুং শেন্থোক মতৌ করম্না হেনগৎহনগনি হায়বগী মতাংদসু ঐখোয়না থবক পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গল, শিন্মীগী শক্তি, অমসুং খ্বাইদগী চাউবা পুক্নিং চেৎপগী মতৌ লৈ। মরম অদুনা, ভারতকী খুঙ্গংশিংবু মপাঙ্গল লৈহনবা হায়বসি ঐখোয়গী সরকারগী অহানবা মিৎয়েং চঙবা থৌওংশিংগী মনুং চল্লি। জন ধন য়োজনা, অৱাস য়োজনা, উজ্বালাগী মখাদা গ্যাস কন্নেক্সন লেম্না ফংলিবা, য়ুম্থোং খুদিংদা ঈশিং ফংহনবগী খোঙথাং, অয়ুশমান ভার্ত য়োজনা, পুম্নমক অসিগী কান্নবসি খুঙ্গংগী মীওই করোর কয়ানা ফংলবনি। লৈবাক অসিনা লাইরবগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা পাংথোক্লিবা থবকশিং অসি শীংথানীংঙাইনি।
হৌজিক্তি, লৈবাক্কী পান্দম অমা লৈরি, য়োজনা খুদিংবু ১০০%গী চাংদা বেনিফিশরীগী মফমদা য়ৌহনবা, মসিনা হায়বদি ১০০%গী চাংদা মপাঙ্গল হাপ্পা হায়বনি। অচান মীরাই লৈতবা, মান্নদবা মিৎয়েং য়েংদবা! খুন্নাইদা অচুম্বা ৱায়েল পীবা হায়রিবা অসি মসিবুনি। বাবাসাহেবকী মান্নবা মিৎয়েং য়েংবা হায়বা ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইদুনা ঐখোয়গী সংবিধান ঐখোয়দা পীবিরমখি। বাবাসাহেবকী মঙলান অদু ঙসিদি মঙফাওনরে। মাইকৈ অসিদা ঐখোয়না তুংলমচৎকীদমক্তা চঙশিল্লি।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসি অতোপ্পা হীরম অমগী ওইনসু পুৱারী ওইরি। ৱাফম অসি মীওই খুদিংনা নীংথিনা খঙজিনফম থোকই, মরমদি, লৈবাক্কী লোকতন্ত্রগী মপাঙ্গল, লৈবাক্কী খুঙ্গংগী পাঙ্গলবু মসিনা অমত্তা ওইনা উৎলি। ঙসিগী ফম্বাক অসিদা ইকায় খুম্নরবা রাস্ত্রপতিজী, য়ু.পি.গী রাজ্যপাল অনন্দিবেন পতেলজী, অমসুং মুখ্য মন্ত্রী, য়োগি অদিত্যনাথজী লেংশিনবীরি। ঐহাক্কী ইফমদসু অদোম মীয়াম্না লৈবাক্কী সেবা তৌনবা চাউরবা থৌদাং অমা শিন্নবীরি। ঐখোয় মীওই মরিমক অপীকপা খুঙ্গংগী মফমদগী লাক্তুনা ঙসিগী থাক অসিদা য়ৌরকপনি।
ঐহাক্কী পোক্নফমসু গুজরাতকী অপীকপা লমদম অমনি। খুঙ্গংগী সংস্কৃতী, সংস্কার, অমসুং ঐখোয়গী লমদমগা মরী লৈনবা অৱাবা কয়ানা ঐখোয়গুম্বা মীওই কয়াবু শেম্বীরকখি, ঐখোয়গী সংস্কারবু মপাঙ্গল লৈহনখিবনি। মসিমক ঐখোয়গী লোকতন্ত্রগী পাঙ্গলনি। ভারতকী খুঙ্গংদা পোকপা লাইরবদগী লাইরবা মীওইসু রাস্ত্রপতি, প্রধান মন্ত্রী, রাজ্যপাল, মুখ্য মন্ত্রীগী থাক ফাওবা য়ৌবা ঙমগনি।
অদুবু ইচিল ইনাওশিং,
ঐখোয়না লোকতন্ত্রগী অসিগুম্বা পাঙ্গলগী মতাংদা ৱারী শাবসিদা মসিগী মাঙদা লেপ্লিবা ইমুং-মনুংগী মীওই শৌগৎনদুনা কান্নবা ফংহনবগী চৎনবীদগী চেকশিন্না লৈবগী মথৌ তাই। অসিগুম্বা থৌওং অসিদি রাজনিতী নত্তে, মসিনা হীরম খুদিংদা অয়েৎপা, ঐখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বীবু থিংজিল্লি। মাঙ থানা চৎপা ঙমহন্দে।
অদুনা মরুপশিং,
ঐহাক্না ইমুং-মনুংগী মীওই খকপু শৌগৎপগী মাইয়োক্তা ৱাফম থম্বা মতমদা মীওই খরনদি রাজনিতীগী ৱারোল ঙাঙলিবনি খল্লি। ঐহাক্কী রাজনিতী দলগী মাইয়োক্তা ৱা ঙাংলিবনি হায়না শন্দোকই। ঐহাক্কী ৱাফম অসিনা পানবা মীয়াম্না ঐহাক্কী ইফমদা শাওনীংবা ফাওই হায়বা ঐহাক্না খঙই। লৈবাক্কী মীওই খুদিংনা থৌওং অসিগী মাইয়োক্তা অমত্তা ওইনা লৈরে। লৈবাক্কী নহারোলশিংনা ইমুং-মনুংগী মীওই শৌগৎপগী মতাংদা মোদীনা হায়রিবা অসিদা য়াম্না লুনা লৌবা অসিদা মখোয়না য়াম্না হেন্না নুংঙাইতবা ফাওনরে।
মরুপশিং,
ঐহাক্কী ৱাফমগী অরানবা ৱাহন্থোক হনবীগনি হায়না ঐহাক্না মখোয়গী মফমদা হায়নীংই। ঐহাক্কী রাজনিতী দল নত্ত্রগা মীওই অমত্তগা নুংঙাইনদবা লৈতে। লৈবাক অসিবু মপাঙ্গল লৈবা ওপোজিসন লৈবা, গনতন্ত্রদা কত্থোকপা রাজনিতী দল লৈবা হায়বসি ঐহাক্কী অপাম্বনি। ইমুং-মনুংগী শৌগৎনবগী পথাপ্তা পন্দুনা লোইরিবা পার্তীশিংনা মসিদগী থোক্লকপা হায়বসি ঐহাক্কী অপাম্বনি। মসিনা ওইথোক্লবা মতমদা লোকতন্ত্রনা হেন্না মপাঙ্গল লৈগদৌরিবনি, লৈবাক্কী নহারোলশিংনা রাজনীতিদা খোঙদাবগী অহেনবা খুদোংচাবা ফংগদৌরিবনি।
ফরে, অসিগুম্বা পার্তীশিংদগী ঐহাক্না কা হেন্না থাজবা থম্লুরে। মরম অদুনা, ঐহাক্না অদোমগী মরক্তা লৈদুনা, অসিগুম্বা ফত্তবা চৎনবীনা ঐখোয়বু ঙমহল্লোইসি হায়জরি। খুঙ্গংগী লাইরবগী মচানুপা, মচানুপীসু রাস্ত্রপতি, প্রধান মন্ত্রী ওইবা ঙমহন্নবা ঐখোয়না অসিগুম্বা চৎনবী থিংবগী য়াম্না তঙাই ফদে।
মরুপশিং,
ঐহাক্না রাস্ত্রপতিজীগী খুঙ্গংদা লাকপসিদা অদোমগী মফমদগী খুদোল অমা নিজগে। ঐখোয়গী খুঙ্গংদা লাক্লে, করিমত্তসু পুরক্তে, ঐখোয়দগী ওইনা নিজগে হায়রিবা অসিবু করম্না প্রধান মন্ত্রীনো হায়না অদোম্না খল্লম্বসু য়াই। ঐহাক নিজগেকো, অদোম্না পীবিগনিকো...ঐহাক্না খুঙ্গংদগী নিরবদি শোইদনা ফংগনি, খুঙ্গং কয়াদগী লাক্লিবা মীওইশিংনসু পীবিগনিকো? অমুক্তা য়েংবীয়ু, অদোম্না ইশাগী খুঙ্গংবু য়াম্না চাউখৎহল্লবনি।
লৈবাক্না মশাগী নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব পাংথোক্লি, অদুনা ঐখোয়গী হোৎনবসু হেনগৎহনফম থোকই। অমৃত কাল অসিদা লৈবাক্না লৈবাক্কী জিলা খুদিংদা অমৃত সরোবর ৭৫ লৈহনগনি হায়না ৱারেপ লৌখ্রবনি। পরোংখতসু অমৃত সরোবর অনি শেম্লে হায়না হৌজিক্তা য়োগিজীনা হায়বীরে। অদোম্না মসিগী অমৃত সরোবর অসিদা মতেং পাংগদবনি, কার সেবাসু তৌগদবনি, মসিগী ফজবসু ঙাক্তুনা থমগদবনি।
ঐহাক্না করিগুম্বা অমগা পাম্লি, অদোম্না শোইদনা পীগনি হায়বসু ঐহাক্না থাজৈ। মসিদি, নেচরেল ফার্মিংনি। পরোংখ খুঙ্গংগী মীওই অয়াম্বনা নেচরেল ফার্মিংদা মায় ওন্সিনবীয়ু, অদুম্না তৌরবদি, অদোম্না লৈবাক্কী অচৌবা খুদম ওইগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী মায় পাকপগী লম্বী অমখক লৈ – মীয়াম পুন্না হোৎনমিন্নবা। মীয়াম পুন্না হোৎনমিন্নবা মতমদতা আত্মির্ভর ওইবগী মঙলান মঙফাওনগনি। আত্মনির্ভর ভারত হায়বদি আত্মানির্ভর খুঙ্গং, আত্মানির্ভর নহারোল হায়বনি। ঐখোয়গী খুঙ্গংনা চাউখৎপগী খোঙজেল য়াঙবা মতমদা লৈবাক্কী চাউখ্রৎপনা খোঙজেল য়াঙগনি। খুঙ্গং চাউখৎপা মতমদা লৈবাক চাউখৎকদৌরিবনি।
ইকায় খুম্নরবা কোবিন্দজীগী শক্তমদা লৈবাক অসিদা রাস্ত্রপতি পীবিরিবা পরোংখনা খুঙ্গংগী লৈহাওদা পাঙ্গল কয়া য়াম্না লৈ হায়বা ঙসি উৎলবনি। ঐখোয়না মসিগী পাঙ্গল অমসুং হৈ-শিংবা অসিবু চুম্না শিজিন্নগদবনি। ঐখোয়না পুন্না হোৎনমিন্নদুনা থবক তৌগনি, লৈবাক্কী অপাম্বা লোইনা পীগনি।
ৱারেপ অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা রাস্ত্রপতিজীবু ঐহাকপু মফমসিদা লাকপগী খুদোংচাবা ফংহনবগীদমক্তা থম্মোই শেংনা থাগৎচরি। ঐহাক্না অদোম খুদিংবু থম্মোই শেংনা অমুক্কা হন্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঐহাক্না চৎলুবা খুঙ্গংসিগী লৈরক খুদিংদা অদোম্না ঐহাকপু ইকায় খুম্নবা উৎপীখিবা, লৈ চাইবীখিবা, নুংশিবীবা উৎপীখিবনা ঐহাক্কী থম্মোইবু পেলহল্লে। অদোমগী নুংশিবসি ঐহাক্না কৈদৌনুংদা কাওরোই। অদোম্নসু ঐহাকপু অসুম্না তরাম্না ওকপীবসি কৈদৌনুংদা কাওরোই হায়বা ঐহাক খঙই। খুঙ্গংগী মফমদা ঐহাক্না মতম শাংনা লেনবা ফংজখি, ইশামক্কী অঙাং ওইরিঙৈগী মরুপশিংগা উন্নবসু ফংজখি। মরম অদুনা, অদোম খুঙ্গংগী মীওই খুদিংবু ঐহাক্না থম্মোই শেংনা ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিঞ্জরগে।
পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during a public function at Paraunkh village in Kanpur, Uttar Pradesh
03 JUN 2022 9:39PM by PIB Delhi
Namaskar!
Born in the soil of Paraunkh village, Hon’ble President Ramnath Kovind ji, Hon’ble Smt. Savita Kovind ji, Uttar Pradesh Governor Smt. Anandiben Patel, the popular Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath ji, my colleagues in the Council of Ministers sitting on the stage, ministers of Uttar Pradesh, MPs, MLAs and my dear brothers and sisters who have come in such a large number!
Since the President told me to come here, I was eager to come here and meet you. It was really nice to come here today and I felt very relaxed. This village has seen the childhood of the President and also being the pride of every Indian as well.
Before coming here, the President shared many memories of this village with me. I came to know that when he was admitted to a school in a village 5-6 miles away after fifth grade, he used to run barefoot to school and this run was not meant for health, but to avoid blisters on feet on the scorching pathway.
Imagine a child studying in class V running barefoot to his school on scorching afternoons. Such struggles in life and penance help a person a lot to become a good human being. Today, this experience of visiting the village of the President is a memorable event for me.
Brothers and sisters,
When I was visiting different places with the President, I felt many ideal images of an Indian village in Paraunkh. I got the opportunity to seek the blessings of Pathri Mata. Along with the spiritual aura of this village and the region, this temple is also a symbol of ‘Ek Bharat- Shreshtha Bharat’. I can say that it is such a temple where there is devotion as well as patriotism. Patriotism, because I bow to the thinking and imagination of the President’s father! He used to leave his home for pilgrimages and visit different places to take the blessings of God. He went to different places, including Badrinath, Kedarnath, Ayodhya, Kashi and Mathura.
His financial condition at that time was not such that he could bring ‘prasad’ (God’s offering) for the entire village. But his imagination was very rich as he used to bring a few stones from the premises of the temples he visited and put them under a tree. The villagers would develop a religious feeling and start worshipping that place as a temple because that stone belonged to a particular place, temple, or a river. Therefore, I say that there is devotion as well as patriotism in this temple.
The President’s father used to worship in this temple. While visiting this holy temple, it is natural that different thoughts were swirling in my mind. I am blessed that I got the opportunity to visit this temple.
Friends,
Today the world is witness to the values ​​that the President has received from the soil of Paraunkh. Despite being a Constitutional head, the President lived up to the values and surprised me by breaking the protocol to receive me at the helipad. I felt very sorry as we are working under his guidance and his position has dignity and primacy.
I told the President that he had done injustice to me today. But he said spontaneously that he upholds the dignity of the Constitution, but sometimes values are equally important. ‘Today you have come to my village. I have come here to welcome the guest and not as the President. I am welcoming you today as a citizen of the village from where I started my life as a child.’ Today the President has presented an excellent example of how the values of ‘Atithi Devo Bhava’ (guests are equivalent to God) have become the character of India. I bow respectfully to the President.
The President gave his ancestral residence to be developed as a ‘Milan Kendra’ (meeting center). Today it is giving new strength to women empowerment in the form of consultations and training center. With his efforts, a center of inspiration for the ideals of Baba Saheb has also been built here in the form of Ambedkar Bhawan. I am sure that Paraunkh will move forward on the path of development even faster, and will present a model of rural development in front of the country with your collective efforts.
Friends,
No matter where we reach or we settle in big cities or any corner of the world, if we have breathed our village, our village never leaves us. It lives in our veins and is always in our thoughts. That's why we say that the soul of India resides in the village, because the village resides in our souls.
At a time when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence, our dreams for rural India, for our villages, become even more important. During our freedom struggle, Mahatma Gandhi saw the villages as a link to the independence of India. An Indian village where there is spirituality, ideals, traditions as well as progress. An Indian village where there is culture, co-operation, equality and love too!
Today it is our duty to reorganize and resurrect such villages during the ‘Amrit Kaal’ of independence. With this resolve, the country is working in different dimensions for villages, poor, agriculture, farmers and the democracy at Panchayat level. Today the roads are being built, optical fiber is being laid, houses are being built and LED street lights are being installed in villages rapidly. The thinking and the resolution of New India is that our villages should also walk step by step along with the cities on every path of development.
Did anyone imagine that drones will carry out the most difficult tasks related to agriculture? But today the country is moving in this direction. I have been told that more than 300 people have been given ‘Gharauni’ (property documents) in this village also. We are moving in the direction to ensure how to increase both the convenience and income of the farmers through technology.
Farmers,
Our villages have tremendous potential, labor force and dedication. Therefore, the empowerment of the villages of India is one of the top priorities of our government. Crores of villagers have benefited, be it through the Jan Dhan Yojana, Awas Yojana, gas connection under Ujjwala scheme, Har Ghar Jal campaign, or the Ayushman Bharat Yojana. The speed with which the country has worked for the welfare of the poor is unprecedented.
The goal of the country is to ensure 100 percent of the benefits of every scheme to the beneficiaries, i.e. cent percent empowerment. No discrimination, no difference! That is social justice. This was the dream of harmony and equality of Baba Saheb, on whose basis he gave us our constitution. That dream of Baba Saheb is being fulfilled today. The country is moving in that direction.
Friends,
Today's occasion is very historic for one more thing. Everybody should take note of it because it demonstrates the strength of the country's democracy and villages. Hon’ble President, UP Governor Anandiben Patel ji and Chief Minister Yogi Adityanath ji are present on the dais. You have also entrusted me with such a huge responsibility for the service of the country. All four of us belong to some small village or town and have reached this position.
I too was born in a small town in Gujarat. The culture, values of our village, and our struggles have shaped so many people like us and strengthened our values. This is the strength of our democracy. Even the poorest person born in the village of India can reach the post of President, Prime Minister, Governor, or Chief Minister.
But brothers and sisters,
Today when we are discussing the power of democracy, then we also need to be careful about the challenges like nepotism. It is nepotism which throttles talents not only in politics but in every field and prevents them from moving forward.
However friends,
When I talk against nepotism, some people think that this is a political statement and they run the propaganda that I am talking against a political party. I see that those who fit my definition of nepotism are furious with me, they are very angry. Such families are uniting against me across the length and breadth of the country. They are also angry about why the youth of the country are taking Modi's words against nepotism so seriously.
Friends,
I want to tell these people not to misinterpret my words. I have no personal resentment towards any political party or any person. I want that there should be a strong opposition in the country and there should be political parties dedicated to democracy. I want the parties trapped in the clutches of nepotism to free themselves from this disease and cure themselves. Only then the democracy of India will flourish and the youth of the country will get maximum opportunity to join politics.
Well, I am expecting too much from the dynastic parties. Therefore, I urge you that it is our responsibility not to allow evils like nepotism to flourish in the country. It is very important to stop the dynastic parties so that the poor sons and the daughters of the villages can also become President and Prime Minister.
Friends,
I want to ask for a gift from the village of the President. You will feel what kind of Prime Minister is this, who came to our village, brought nothing and is rather asking something from us. Will you give it to me? Will those who have come from different villages also give it to me? See, you have developed your village so much.
Now that the country is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence, you need to increase your efforts. During ‘Amrit Kaal’, the country has taken a pledge to build 75 Amrit Sarovars (ponds) in every district of the country. And Yogi ji was also telling us that two Amrit Sarovars are being built in Paraunkh too. You have to help in the construction of the Amrit Sarovar, perform ‘kar seva’ (voluntary contribution of physical labour) and also maintain its grandeur.
I also demand one more thing from you and I am sure that you will fulfill this demand and that is natural farming. If more and more farmers adopt natural farming in Paraunkh village, then it will become a great example for the country.
Friends,
There is only one way to India's success – ‘Sabka Prayas’ (everyone's efforts). The dream of self-reliant India will also be fulfilled with everyone's efforts. Self-reliant India means self-reliant villages, self-reliant youth. If our villages pick up pace, the country will gain momentum. If our villages develop, the country will also develop.
Paraunkh, which gave the President to the country in the form of respected Kovind ji, has proved how much power is there in the soil of the villages. We have to make good use of this potential and talent. We should all work together and fulfill the dreams of the country.
With this resolve, I once again express my heartfelt gratitude to the Hon’ble President for giving me the opportunity to come here with him. I also compliment all of you from my heart for greeting me with enthusiasm, showering flowers and love wherever I went in the village. I am overwhelmed with this love and will never forget this love. I will never forget your hospitality. My childhood was revived during the time I spent in the village. I end my speech by heartily congratulating all of you.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi