যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
আজি বিশ্ব চাইকেল দিৱস উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে শ্ৰী কিৰেণ ৰিজিজু, শ্ৰী মনসুখ মাণ্ডবিয়া আৰু শ্ৰীমতী মীনাক্ষী লেখীৰ উপস্থিতিত দেশজোৰা কাৰ্য্যক্ৰমৰ শুভাৰম্ভ কৰিলে
ফিট ইণ্ডিয়া আন্দোলন, খেল’ ইণ্ডিয়া আন্দোলন, স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান ও হেল্থী ইণ্ডিয়া আন্দোলন, এই সকলোবোৰ চাইকেল চলাই সফল কৰিব পাৰিঃ শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ
শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে মন্ত্ৰী, সাংসদসকল আৰু ৭৫০ জন যুৱ চাইকেল আৰোহীৰে ৭.৫ কিলোমিটাৰ চাইকেল চলালে
এনৱাইকেএছে ৭৫ টা আইকনিক স্থানকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ ১০০ ৰোধিক স্থানত চাইকেল ৰেলীৰ আয়োজন কৰে
03 JUN 2022 2:21PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা ও ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে বিশ্ব চাইকেল দিৱস উপলক্ষে নতুন দিল্লীৰ মেজৰ ধ্যান চান্দ ষ্টেডিয়ামৰপৰা দেশজোৰা কাৰ্য্যক্ৰমৰ শুভাৰম্ভ কৰিলে। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰী শ্ৰী কিৰেণ ৰিজিজু, কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী মনসুখ মাণ্ডবিয়া আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা আৰু সাংস্কৃতিক দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী মীনাক্ষী লেখীকে প্ৰমুখ্য কৰি প্ৰাক্তন স্বাস্থ্যমন্ত্ৰী আৰু সাংসদ ডাঃ হৰ্ষবৰ্ধন, সাংসদ শ্ৰী মনোজ তিৱাৰী, সাংসদ শ্ৰী ৰমেশ বিধুৰী, যুৱ পৰিক্ৰমা বিভাগৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় কুমাৰ, ক্ৰীড়া বিভাগৰ সচিব শ্ৰীমতী সুজাতা চতুৰ্বেদী আৰু মন্ত্ৰালয়টোৰ আন-আন বিষয়াসকলো উপস্থিত থাকে।
দিল্লীত আয়োজন কৰা শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ নেতৃত্বাধীন চাইকেল ৰেলীটো ধ্যান চান্দ ষ্টেডিয়ামৰপৰা ৰাওনা হয়। ইয়াত উপস্থিত মন্ত্ৰী আৰু সাংসদসকলে তেওঁক সংগদান কৰে। দিল্লীৰ ৭.৫ কিলোমিটাৰজোৰা এই ৰেলীত ১৫০০ ৰোধিক লোকে অংশগ্ৰহণ কৰে। ইয়াৰোপৰি, এনৱাইকেএছে সমগ্ৰ দেশৰ ৭৫ টা আইকনিক স্থানকে ধৰি ৩৫ খন ৰাজ্য / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৰাজধানীৰ ১০০ ৰোধিক স্থানত চাইকেল ৰেলীৰ আয়োজন কৰে। এনে প্ৰতিটো ৰেলীতে ৭৫ জন অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে ৭.৫ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰে।
শুভাৰম্ভণিৰ পূৰ্বে শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰে উপস্থিতসকলক সম্বোধন কৰি কয় যে ভাৰতে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি থকাৰ সময়তে স্বাধীনতাৰ ৭৫ সংখ্যক বৰ্ষৰ এই শুভলগনত যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়ে এখনি ‘হেল্থী ইণ্ডিয়া' ক প্ৰোৎসাহিতকৰণৰ সংকল্পৰে সমগ্ৰ দেশখনতে চাইকেল ৰেলীৰ আয়োজনৰ দৰে অনন্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এই কাৰ্য্যক্ৰমৰ লক্ষ্য হৈছে জনসাধাৰণক শাৰীৰিক সুস্থতাৰ অৰ্থে চাইকেল চলোৱাক তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন জীৱন যাত্ৰাত অন্তৰ্ভুক্ত আৰু অভিযোজনা কৰিবলৈ প্ৰেৰণা যোগোৱা।
শ্ৰী ঠাকুৰে কয়, ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেশখনৰ জনসাধাৰণে এই ফিটনেছ অভিযানত যোগদান কৰিব লাগে বুলি বিশ্বাস কৰে। ফিট ইণ্ডিয়া অভিযানত চাইক্লিঙে সৰ্ববৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। বিশ্ব চাইকেল দিৱস উপলক্ষে আমি সকলোৱে চাইকেল চালনাক নিজৰ দৈনন্দিন জীৱন যাত্ৰাৰ এটা অংশ কৰি তোলাৰ স্পষ্ট বাৰ্তা প্ৰদান কৰিছো। চাইকেল চালনাই আপোনাক সুস্থ কৰি ৰাখিব আৰু এখন স্বচ্ছ ভাৰত গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব।
শ্ৰী ঠাকুৰে লগতে কয় যে ফিট ইণ্ডিয়া আন্দোলন, খেল’ ইণ্ডিয়া আন্দোলন, স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান ও হেল্থী ইণ্ডিয়া আন্দোলন, এই সকলোবোৰ চাইকেল চলাই সফল কৰিব পাৰি। ইয়াৰ ফলত প্ৰদূষণৰ মাত্ৰাও হ্ৰাস পাব। চাইকেল ব্যৱহাৰেৰে আমি কেৱল নিজকে ফিট কৰি ৰখাই নহয় বৰঞ্চ ফিট ইণ্ডিয়াৰ বাৰ্তাও প্ৰদান কৰিব পাৰো। শ্ৰী মনসুখ মাণ্ডবিয়া আৰু শ্ৰী কিৰেণ ৰিজিজুৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি শ্ৰী ঠাকুৰে এই দুগৰাকী মন্ত্ৰীয়ে চাইকেলক যাতায়াতৰ মাধ্যম হিচাপে ব্যৱহাৰেৰে ইয়াক সদায়েই প্ৰোৎসাহিত আৰু আনকো অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ কথা ব্যক্ত কৰে।
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ - ভাৰত@৭৫ উদযাপনৰ অংশ হিচাপে যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়ে আজি সমগ্ৰ দেশখনতে বিশ্ব চাইকেল দিৱস পালন কৰে। ২০২১ ৰ ১২ মাৰ্চত আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ শুভাৰম্ভণিৰ সময়ত ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উদ্বোধনী ভাষণৰপৰা লাভ কৰা অনুপ্ৰেৰণাৰে যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়ে একচন আৰু সংকল্প @ ৭৫ স্তম্ভৰ অধীনত আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ উদযাপনৰ ৰূপৰেখা অংকন কৰিছে।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Union Sports Minister Shri Anurag Thakur launches nationwide programs on World Bicycle Day today in the presence of Shri Kiren Rijiju, Shri Mansukh Mandaviya and Smt. Meenakshi Lekhi
Fit India movement, Khelo India movement, Clean India movement & Healthy India movement all can be accomplished by riding a bicycle: Shri Anurag Thakur
Shri Anurag Thakur along with Ministers, MP’s and 750 Young Cyclists peddled a 7.5 km distance
NYKS organised Cycle Rallies at more than 100 locations across the country including at 75 iconic places
03 JUN 2022 2:21PM by PIB Delhi
Union Minister for Youth Affairs & Sports Shri Anurag Thakur flagged off Nationwide programmes on the occasion of World Bicycle Day, from Major Dhyan Chand Stadium, New Delhi in the presence of Union Minister for Law and Justice Shri Kiren Rijiju, Union Minister for Health and Family Welfare Shri Mansukh Mandaviya and MoS for External Affairs and Culture Smt. Meenakshi Lekhi. Former health Minister and MP Dr. Harshvardhan, MP Shri Manoj Tiwari, MP Shri Ramesh Bidhuri, Secretary Department of Youth Affairs Shri Sanjay Kumar, Secretary Sports Smt. Sujata Chaturvedi and other officers of the Ministry were also present at the event.
Shri Anurag Singh Thakur led the cycle rally organized in Delhi , which set off from Dhyan Chand Stadium. He was joined by the Ministers and MP’s who graced the occasion. More than 1500 people participated in the 7.5 kms rally in Delhi. Further, NYKS organised Cycle Rallies at more than 100 locations in 35 States/UTs capital including at 75 iconic places across the country during which 75 participants in each rally covered the distance of 7.5 k.m.
Before the flag off, Shri Anurag Singh Thakur addressed the gathering and said that as India is celebrating Azadi Ka Amrit Mahotsav, the Ministry of Youth Affairs and Sports has taken the unique step to organise bicycle rallies throughout the country with the determination to promote a ‘healthy India’ as we enter the 75th year of Independence . The aim of this programme is to motivate people to take up and adopt cycling in their daily lives for physical fitness.
Shri Thakur said, “The Prime Minister Shri Narendra Modi believes that the people of the country should join the fitness campaign. Cycling can play the biggest role in the Fit India campaign. On World Bicycle Day, we are giving a clear message that everyone should make cycling a part of their daily life. Cycling will keep you healthy and help build a clean India.”
Shri Thakur further added that Fit India Movement, Khelo India movement, Clean India movement & Healthy India movement all can be accomplished by riding a bicycle. It'll also cut down the pollution levels. By using bicycle, we not only make ourselves fit but also give the message of Fit India. Giving example of Shri Mansukh Mandaviya and Shri Kiran Rijiju, Shri Thakur highlighted that these ministers have always promoted cycling by themselves using it as mode of transport and inspired others.
Ministry of Youth Affairs and Sports as part of celebration of Azadi ka Amrit Mahotsav-India@75 is organized World Cycle Day throughout the country today. Taking inspiration from inaugural speech of Prime Minister of India, during the curtain raiser of Azadi ka Amrit Mahotsav on 12th March 2021, Ministry of Youth Affairs and Sports has conceptualized celebration of Azadi ka Amrit Mahotsav under the pillar of Actions and Resolves @75.