ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ଏହା ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠତମ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଜୟ’ : ଥୋମାସ କପ୍‌ ୨୦୨୨ ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ କହିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଫେରିବା ପରେ ଖେଳାଳୀ ଓ କୋଚ୍‌ଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆବାସକୁ କଲେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ
‘‘କୋଚ୍ ଓ ମାତାପିତା ସବୁ ଶ୍ରେୟ ପାଇବାର ହକ୍‌ଦାର’’
‘‘ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଦଳର ସମସ୍ତେ ପ୍ରଶଂସାର ପାତ୍ର’’
ଆପଣ ମୋତେ ଏବେ ‘ଆଲମୋଡ଼ାର ବାଲ୍‌ ମିଠାଇ’ ନିଶ୍ଚିତ ଦେବେ; ଲକ୍ଷ୍ୟ ସେନ୍‌ଙ୍କୁ କହିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତରେ ଏବେ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ଚମତ୍କାର ସମର୍ଥନ ରହିଛି । ଏପରି ଜାରି ରହିଲେ, ଆମେ ଭାବୁଛୁ, ଭାରତରେ ଆହୁରି ଅନେକ ଚାମ୍ପିଅନ ସୃଷ୍ଟି ହେବେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କହିଲେ ବିଜେତା ଦଳ
ଯୁବ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ବିଜେତା ଦଳର ପରାମର୍ଶ : ‘‘ଶତପ୍ରତିଶତ ସମର୍ପଣ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିଲେ, ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ସଫଳ ହେବେ’’
15 MAY 2022 8:31PM by PIB Bhubaneswar
ଥୋମାସ କପରେ ଆଜି ଐତିହାସିକ ବିଜୟ ହାସଲ କରିଥିବା ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ ଦଳ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଫୋନ ଯୋଗେ କଥା ହୋଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଜେତା ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସଫଳତାକୁ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ଳେଷକମାନେ ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠତମ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଜୟ ଭାବେ ବିବେଚନା କରିବେ । ଭାରତୀୟ ଦଳ କୌଣସି ରାଉଣ୍ଡରେ ପରାଜିତ ହୋଇନଥିବାରୁ ସେ ବିଶେଷ ଭାବେ ଆନନ୍ଦିତ ଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
କେଉଁ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସେମାନେ ଜିତିବାକୁ ଯାଉଥିବା ଅନୁଭବ କଲେ ବୋଲି ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ । କିଦାମ୍ବୀ ଶ୍ରୀକାନ୍ତ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ତାଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ବାର୍ଟର ଫାଇନାଲ ପରେ, ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦଳର ମନୋବଳ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦଳଗତ ଭାବନା ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଦଳର ସବୁ ସଦସ୍ୟ ଶତପ୍ରତିଶତ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଚ୍‌ମାନେ ସବୁ ଶ୍ରେୟ ପାଇବାର ହକ୍‌ଦାର ।
ଲକ୍ଷ୍ୟ ସେନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କୁ ଏବେ ଆଲମୋଡ଼ାର ‘ବାଲ ମିଠାଇ’ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହି ଅଗ୍ରଣୀ ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ ତାରକା ଦେବଭୂମି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ବ କରିଥାନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି ତୃତୀୟ ପିଢ଼ିର ଖେଳାଳୀ । ଲକ୍ଷ୍ୟ ସେନ୍‌ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ସମୟରେ ତାଙ୍କ ବାପା ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀକାନ୍ତଙ୍କ ଯୋଗଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ବାର୍ଟର ଫାଇନାଲ୍ସ ପରେ, ବିଜୟ ପ୍ରତି ବିଶ୍ବାସ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଥିଲା । ଏଚଏସ ପ୍ରଣୟ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ବାର୍ଟର ଫାଇନାଲ ଜିତିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା । ସେହି ମୁକାବିଲା ଜିତିବା ପରେ ଭାରତୀୟ ଦଳ ଯେକୌଣସି ଦଳ ସହ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ପ୍ରତିଦ୍ବନ୍ଦ୍ବିତା କରିବା ଲାଗି ମଜବୁତ ସ୍ଥିତିକୁ ଚାଲି ଆସିଥିଲା । ଦଳଗତ ସମର୍ଥନ କାରଣରୁ ମାଲେସିଆ ଭଳି ଦଳକୁ ହରାଇବାରେ ସହାୟତା ମିଳି ପାରିଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସାତ୍ତ୍ବିକ ସାଇରାଜ ରାଙ୍କି ରେଡ୍ଡୀ ଓ ଚିରାଗ ସେଟ୍ଟୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବିଜୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଚିରାଗ ସେଟ୍ଟୀଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମରାଠୀ ଭାଷାରେ କଥା ହୋଇଥିଲେ । ଚିରାଗ ଏହି ଅବସରରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ଖେଳି ବିଶ୍ବ ଚାମ୍ପିଅନ ହେବା ଠାରୁ ବଡ଼ ସଫଳତା ଆଉ କିଛି ନାହିଁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘‘ଆପଣମାନେ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଦଳର ସବୁ ସଦସ୍ୟ ପ୍ରଶଂସାର ପାତ୍ର ।’’ ଭାରତକୁ ଫେରିବା ପରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଓ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହିତ କୋଚ୍‌ଙ୍କ ସମେତ ଦଳର ସବୁ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆବାସକୁ ଆସିବା ଲାଗି ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରତିଭାବାନ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ ଏବଂ ବ୍ୟାଡ଼ମିଣ୍ଟନ, ଟେବୁଲ ଟେନିସ ଓ ସନ୍ତରଣ ଭଳି କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଛୋଟ ଛୋଟ ପିଲାଙ୍କୁ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଜେତା ଦଳକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀକାନ୍ତ ଦଳ ପାଇଁ କଥା ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଭାରତରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ଭାରତରେ ଏବେ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ଚମତ୍କାର ସମର୍ଥନ ରହିଛି । ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରାଧିକରଣ, ଭାରତ ସରକାର, କ୍ରୀଡ଼ା ସଂଘମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଶୀର୍ଷ ସ୍ତରରେ ଟାର୍ଗେଟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପୋଡ଼ିୟମ ଯୋଜନା (ଟିଓପିଏସ) ଦ୍ବାରା କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନେ ଅଧିକ ସମର୍ଥନ ପାଉଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କର ମନୋବଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଏପରି ଜାରି ରହିଲେ, ଆମେ ଭାବୁଛୁ, ଭାରତରେ ଆହୁରି ଅନେକ ଚାମ୍ପିଅନ ସୃଷ୍ଟି ହେବେ । କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ନିଜ ଇଚ୍ଛାରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ଚାହୁଁଥିବା ଯୁବ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଯଦି ସେମାନେ ଶତପ୍ରତିଶତ ସମର୍ପଣ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତା’ହେଲେ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ସମର୍ଥନ ରହିଛି । ଯଦି ସେମାନେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭଲ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ରହିଛି, ଯାହାର ସହାୟତାରେ ସେମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଭଲ କରିପାରିବେ । ଶତପ୍ରତିଶତ ସମର୍ପଣର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିଲେ, ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସଫଳ ହେବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀକାନ୍ତ କହିଥିଲେ ।
କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯିବା ପାଇଁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଓ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନଙ୍କ ସହ ରହିବା ଏକ ଆହ୍ବାନପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖେଳାଳୀଙ୍କ ମାତାପିତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଓ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ନିଜର ସମ୍ମାନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଫୋନ୍‌ କଲ ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖେଳାଳୀ ମାନଙ୍କର ଆନନ୍ଦ ଉଲ୍ଲାସରେ ସାମିଲ ହୋଇ ‘ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ’ କହିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
‘This is India’s Finest sporting win’ PM tells the Thomas Cup 2022 winning team
Invites the team, coaches to PM residence on their return
“Coaches and parents deserve all the appreciation”
“You all have achieved such a momentous feat. Entire team deserves kudos”
‘You will have to give me ‘Almora ki Bal Mithai Now’ PM tells Lakshya Sen
There is excellent support for sports in India now. If this continues, we think, India will see many more champions: team tell the Prime Minister
Victorious team tells young children “If you can work with 100 per cent dedication, you will definitely succeed”
15 MAY 2022 8:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi interacted on phone with the Indian Badminton team that has scored the historic win at the Thomas Cup, today.
The Prime Minister congratulated the team and said that sports analyst will have to count this as India’s finest sporting win. He said that he was especially happy that the team did not lose any round.
The Prime Minister asked the players at what stage did they feel that that they are going to win. KidambiSrikanth informed him that after the quarter final, the team’s determination to see it to the end became very strong. He also told the Prime Minister that team spirit helped and every player gave his 100 percent.
The Prime Minister said that the coaches also deserve all the appreciation.
The Prime Minister, told Lakshya Sen that he will have to give him ‘Bal Mithai’ from Almora. The Ace shuttler hails from the Devbhoomi of Uttarakhand. The Prime Minister noted that Lakshaya is third generation player. Lakshya Sen informed that his father was present during the tournament. He also echoed Shrikant and said that after quarter finals, belief in victory became even more concrete. HS Prannoy also said that winning quarter final was very important.After winning that, it became clear that Indian team was in position to take on any team. He said that team support resulted in defeating strong teams like Malaysia. The Prime Minister also congratulated SatviksairajRankireddy and Chirag Shetty for their victories. The Prime Minister broke into Marathi with Chirag Shetty who informed him that nothing tops becoming world champion that too from India. “You all have achieved such a momentous feat. Entire team deserves kudos”. The Prime Minister invited them to his residence along with their coaches, on their return to India as he wished to talk to them and listen to their experiences.
The Prime Minister asked for the victorious team’s message for the budding athletes and young children who are taking up sports like Badminton, Table Tennis or swimming. Srikanth spoke for the team and said that today, there is excellent support for sports in India. Due to efforts of Sports Authority of India, Government, sports federations and at elite level- Target Olympics Podium Scheme TOPS the sportspersons are feeling very well supported. If this continues, we think, India will see many more champions. He told the young children who are taking up sports of their choice that if they can give their 100 per cent than there is great support for them in India in the sports field. There are good coaches and infrastructure, if they are committed, they can do well at the international level. “If they can work with 100 per cent dedication, they will definitely succeed”, said Kidambi Srikanth.
The Prime Minister conveyed his regards and appreciation for the parents of the players as it is a challenging task to encourage children for sports and stay with them till the end. The Prime Minister joined them in their jubilation and chanting of ‘Bharat Mata Ki Jai’ at the end of the call.