Ministry of Information & Broadcasting
Line up of films to be screened at Cannes Film Festival
Rocketry - The Nambi Effect to have world premiere at Cannes
Tamil, Marathi, Malyalam, Mishing, Hindi language films to take center stage
12 MAY 2022 3:17PM by PIB Delhi
Ministry of Information and Broadcasting has today released the lineup of films that will be screened at Cannes Film Festival. The lineup includes the world premiere of Shri R Madhavan starrer Rocketry, also directed by Shri Madhavan. While Rocketry- The Nambi Effect will be premiered at Palais K, the other movies will be screened at the Olympia theater. The movies, to be screened at the 75th edition of the film festival are as below:
1. Rocketry – The Nambi Effect
Director: Shri R. Madhavan
Producer: Shri R. Madhavan
Language: Hindi, English, Tamil
Synopsis
Rocketry - The Nambi Effect is a retelling of Shri Nambi Narayanan’s life story as it unravels in an interview by the celebrated superstar and Badshah of Bollywood, Shah Rukh Khan, on a TV program. Like many great minds, Nambi is also deeply flawed, his genius and obsession earning him enemies and detractors, thus making him a compelling modern protagonist.
Beyond serving as a treatise for the vindication of quiet achievers in society, the film also challenges the audience to take up the responsibility of recognising, and celebrating the special contributors, whether it be a Nambi Narayanan or a teacher educating poor kids, soldiers at the border, doctors serving in remote villages, or volunteers helping the needy. It also raises a powerful question – why aren’t we standing up collectively to defend our innocent and powerless against the hegemony of the powers that be? For every Nambi, there are thousands of silent achievers fighting for justice.
These stories need to be heard. It starts with Nambi, but he’s just the beginning.
2. Godavari
Director: Shri Nikhil Mahajan
Producer: Blue Drop Films Pvt. Ltd.
Language: Marathi
Synopsis
It is the story of one NISHIKANT DESHMUKH - who lives by the banks of a river, in an old mansion with his family. Through generations NISHI and his family have been rent collectors. They own a lot of property around the old part of town. While his grandfather, Naropant, suffers from dementia, his father Nilkanth, has chosen to forget.
At the end of his bloodline, Nishikant is frustrated with his life. He hates the ways of the old town, he hates the insignificance of his life, he hates that he has been incapable - but like most Indian men, he chooses to internalize his hatred and blame it on factors like tenants and the town that are only incidental, if not entirely faultless. Nishikant collects rent and plays video games in his small apartment far away from the river. He has moved out of his family mansion, leaving his wife and daughter to live with his parents. He spends his time being angry at the river and everything it brings with it. He knows he is a lost cause.
However, life and death have always coincided, coalesced seamlessly into each other and that amalgamation feels even more palpable in the town where one person’s death is a way of living for so many.
3. Alpha Beta Gamma
Director: Shri Shankar Srikumar
Producer: Choti Film Productions and Knownsense Entertainment
Language: Hindi
Synopsis
Jai’s directorial career is on the uptick, though his marital life is on the rocks and he is trying to move on with his girlfriend Kaira. Mitali, his wife - wants a divorce so that she can marry her engineer boyfriend Ravi, who is sober and caring, as against her unpredictable soon-to-be ex-husband.
When Jai drops in to talk divorce, Ravi is in the flat, the apartment that once used to be Jai and Mitali’s house. Ravi realising that it will be awkward for the estranged couple to discuss divorce in front of him decides to leave.
But before one of the men can make way for the other in Mitali’s life, the Corona virus lockdown intervenes.
Now three souls afflicted with the love virus struggle to decide what they want, and at what cost, with nowhere to go but inside.
4. Boomba Ride
Director: Shri Biswajeet Bora
Producer: Quatermoon Productions
Lanugage: Mishing
Synopsis
From GOD ON THE BALCONY director Biswajeet Bora, BOOMBA RIDE is a scathing comic satire of corruption in India’s rural education system – and one 8-year old boy (newcomer Indrajit Pegu, in a remarkable performance) who knows how to rig the game for himself. Inspired by a true story, the film was shot in the state of Assam on the banks of the Brahmaputra River with a mostly nonprofessional cast.
The story revolves around an impoverished school where there is only one (unwilling) student, Boomba. Desperate to keep their jobs and funding, the teachers wind up bribing the hilariously impassive and uncooperative boy to show up to class – while Boomba’s secret wish is to attend the better-funded school in town where a slightly older and very pretty girl just happens to be a student.
“BOOMBA RIDE is a film that is very close to my heart. I was born and brought up in rural Assam. I have witnessed similar kinds of stories out there where the government run schools have no proper facilities that a school should have,” comments director Biswajeet Bora. “I believe only by growing awareness and taking responsibility for educating our poor and underprivileged classes, can we make a change in a broader way. Making the film wasn't easy as I shot with non-actors and also there were language barriers among us. However, I regard it as one of my best experiences to date because people around the village were very true and innocent, which really touched my heart. The location of the village was as pristine as it is seen and most interestingly we shot in real locations with local people. The protagonist Boomba is equally innocent and it is hard to believe that he hasn't seen a theater hall in his life. I believe people will connect with this serio-comic narrative, which is nothing but a subtle representation of a real world that actually exists in today's world.”
5. Dhuin
Director: Shri Achal Mishra
Producer: Achalchitra
Language: Hindi, Maithili
Synopsis
Pankaj is an aspiring actor who is making ends meet by doing street plays for the local municipality. He dreams of making it big, and along with his friend Prashant, is saving enough to move to Mumbai in a month's time. Back at his home, his family is under financial strain post the lockdown, and his retired father is now looking for a job.
He wanders around the town through the day, meeting his theatre peers, being bossed around by his seniors, and giving out life advice to his juniors. After a meeting with a Mumbai-based filmmaker ends in an unexpected manner, he has a change of heart, and decides to give up his savings for his father's job.
On returning home one evening, he is asked to accompany his father for a job opening in a nearby town in a couple of days. The trip and the job will cost money, and the family has to arrange for it till then. When Pankaj is asked to arrange for a bike for the trip, he dismisses, running away from his responsibilities.
6. Tree Full of Parrots
Director: Shri Jayaraj
Producer: Navaneet Films
Language: Malayalam
Synopsis
Eight year old boy Poonjan is not an ordinary boy. He earns a living by doing small jobs like fishing in the back waters and looks after his family consisting of a drunkard father, grandfather and great grandfather. His mother eloped with another person years back.
One day while fishing Poonjan saw a blind man sitting alone in the Boat yard who seemed to have lost his way home. He is demented, and only remembers a certain tree full of Parrots in front of his house. An attempt to report this man in the police station was futile.
On the way through River banks he enquired, but nobody was able to guide them. Disheartened with the outcome of their journey, Poonjan was about to give up on the quest. Right then, he heard the sound of a parrot which lead him to the “tree full of parrots “!
At last Poonjan decided to find the way back to the Blind man’s house by trying to spot the tree full of Parrots.
Although the blind man’s son and daughter-in-law extended a warm welcome, something seemed fishy. Poonjan’s suspicion was confirmed when he overheard their conversation. While selling their current home and moving to a new one, they were hoping to get rid of the blind man. Through the conversation it became evident that they consider the blind man a burden, one that needs to be discarded.
While leaving Poonjan said goodbye to the blind man and got on to the boat. However, knowing what he knows about the blind man’s fate, Poonjan’s conscience refused to leave him alone. Without anyone’s knowledge, he decides to invite the blind man on the journey back. Poonjan, accompanied by the blind man, rows the boat into the horizon.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
কাঁ চলচ্চিত্ৰ মহোত্সৱত প্ৰদৰ্শিত হ’বলগীয়া কথাছবিৰ তালিকা
‘ৰকেট্ৰী- দ নাম্বী ইফেক্ট’ৰ কাঁত হ’ব ৱৰ্ল্ড প্ৰিমিয়াৰ
তামিল, মাৰাঠী, মালয়ালম, মিচিং আৰু হিন্দী ভাষাৰ কথাছবি হব মুখ্য আকৰ্ষণ
12 MAY 2022 3:17PM by PIB Guwahati
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে আজি কাঁ চলচ্চিত্ৰ মহোত্সৱত প্ৰদৰ্শিত হ’বলগীয়া কথাছবিসমূহৰ তালিকা ঘোষণা কৰিছে। এই তালিকাত ‘ৰকেট্ৰী’ৰ বিশ্ব প্ৰিমিয়াৰকো অন্তৰ্ভূক্ত কৰা হৈছে। ছবিখনত শ্ৰী আৰ মাধৱনে মুখ্য চৰিত্ৰত অভিনয় কৰিছে আৰু ছবিখনৰ পৰিচলনাও মাধৱনেই কৰিছে। ‘ৰকেট্ৰী-দ নাম্বী ইফেক্ট’-ৰ প্ৰিমিয়াৰ পলাইছত হোৱাৰ বিপৰীতে বাকী ছবিসমূহৰ প্ৰদৰ্শন ‘অলিম্পিয়া থিয়েটাৰ’ত কৰা হ’ব। ৭৫ সংখ্যক চলচ্চিত্ৰ মহোতসৱত প্ৰদৰ্শিত হ’বলগীয়া ছবিসমূহ হ’ল:
1. ৰকেট্ৰী- দ নাম্বী ইফেক্ট
নিৰ্দেশক: শ্ৰী আৰ মাধৱন
নিৰ্মাতা: শ্ৰী আৰ মাধৱন
ভাষা: হিন্দী, ইংৰাজী, তামিল
সাৰাংশ
‘ৰকেট্ৰী- দ নাম্বী ইফেক্ট’ ছবিখনত নাম্বী নাৰায়ণৰ জীৱন-কাহিনীক চিত্ৰায়িত কৰা হৈছে, যিটো কাহিনী এটি টেলিভিশ্বন কাৰ্যক্ৰমত জনপ্ৰিয় ছুপাৰষ্টাৰ আৰু বলিউদৰ বাদশ্বাহ শাহৰুখ খানে এটি সাক্ষাত্কাৰত দৰ্শকৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰিছিল। বহু গৰাকী মহান ব্যক্তিৰ দৰেই নাম্বীৰ ক্ষেত্ৰতো কিবা নহয় কিবা দুৰ্বলতা আছিল। নিজৰ প্ৰতিভা আৰু দুৰ্বাৰ আকাংক্ষাৰ বাবেই তেওঁ শত্ৰু আৰু বিৰোধীৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল। এইবোৰ কথাই তেওঁক এক আকৰ্ষণীয় আধুনিক নায়ক কৰি গঢ়ি তুলিছিল।
কথাছবিখনত মৌনতা অৱলম্বন কৰিও সাফল্য অৰ্জন কৰা তথা ইয়াতকৈয়ো আগুৱাই গৈ কিবা কৰা ব্যক্তিৰ জীৱনৰ কথা বৰ্ণিত কৰা হৈছে। ছৱিখনে দৰ্শকসকলক বিশেষ অৱদান আগবঢ়োৱা ব্যক্তিসকলক পৰিচিত কৰোৱা আৰু তেওঁলোকক সন্মানিত কৰাৰ দায়িত্ব গ্ৰহণৰ প্ৰত্যাহ্বান জনাই, সেয়া লাগিলে নাম্বী নাৰায়ণেই হওক, অথবা দুখীয়া ল’ৰা-ছোৱালীৰ শিক্ষা প্ৰদান কৰা শিক্ষকেই হওক, কিম্বা সীমান্তত কৰ্তব্যৰত সৈনিকেই হওক, বা দূৰ্গম অঞ্চলৰ গাঁৱত সেৱা আগবঢ়াই থকা চিকিত্সকগৰাকী কিম্বা আৰ্তজনৰ বাবে সেৱা আগবঢ়োৱা স্বয়ংসেৱকজনেই হওক। ছবিখনত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰশ্নও উথ্থাপন কৰা হৈছে: আমি শক্তিৱন্ত লোকৰ আধিপত্যৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্দোষ আৰু শক্তিহীনসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে সামূহীয়া ভাবে কিয় বাৰু থিয় নিদিওঁ? এজন নাম্বীৰ বিপৰীতে, এনেকৈ মৌন হৈ থাকি অভিজ্ঞতা অৰ্জন কৰা হাজাৰ হাজাৰ লোক আছে যিয়ে ন্যায়ৰ আশাত সংঘৰ্ষ কৰি থাকিবলগীয়া হৈছে।
এনে কাহিনী জনাৰ আৱ্শ্যক আছে। এয়া নম্বীৰে আৰম্ভ হয়, কিন্তু এয়া মাথোঁ এক আৰম্ভণীহে।
2. গোদাৱৰী
নিৰ্দেশক: শ্ৰী নিখিল মহাজন
নিৰ্মাতা: ব্লু ড্ৰপ ফিল্মছ প্ৰাইভেট লিমিটেড
ভাষা: মাৰাঠী
সাৰাংশ
এয়া নিশিকান্ত দেশমুখৰ কাহিনী- যিগৰাকী ব্যক্তিয়ে এখন নৈৰ কাষত পৰিয়ালৰ সৈতে এটা পুৰণি হাউলীত বাস কৰিছিল। বহুকেইটা প্ৰজন্ম ধৰি নিশি আৰু তেওঁৰ পৰিয়াল ভাড়া আদায় কৰোতা আছিল। চহৰৰ সমীপবৰ্তি এলেকাত তেওঁলোকৰ বিশাল সম্পত্তি আছিল। তেওঁলোকৰ ককাক নৰোপন্ত ডেমিন্সিয়া ৰোগত আক্ৰান্ত, তেওঁৰ পিতৃ নীলকান্তৰ আকৌ পাহৰি যোৱা ৰোগ আছিল।
এইটো পৰিয়ালৰ বৰ্তমানৰ উত্তৰাধিকাৰীৰ ৰূপত নিশিকান্ত কিন্তু নিজৰ জীৱনটোক লৈ খুবেই নিৰাশ। তেওঁ পুৰণি চহৰখনৰ আদব-কায়দাক লৈ অসন্তুষ্ট, তেওঁ নিজৰ জীৱনৰ তুচ্চতাক লৈ অসন্তুষ্ট, তেওঁ এইটো কথাক লৈয়ো অসন্তুষ্ট যে তেওঁ ভাবিলেও একো কৰিব নোৱাৰে- কিন্তু অধিকাংশ ভাৰতীয় পুৰুষৰ দৰেই তেওঁ নিজৰ অসন্তুষ্টি নিজৰ মনতে সমাহিত কৰি সকলো দোষ ভাড়াতীয়াসকলৰ বা চহৰখনৰ ওপৰতে দিয়াৰ চেষ্টা কৰে। অৱশ্যে তেওঁলোককো সম্পূৰ্ণ ৰূপে দোষ মুক্ত বুলিও ক’ব পৰা নাযায়। নিশিকান্তই ভাড়া আদায় কৰে আৰু নদীৰ পৰা দূৰৈত থকা তেওঁৰ এপাৰ্মেণ্টত ভিডিঅ’ গেমছ খেলি দিন পাৰ কৰে। পত্নী আৰু ছোৱালীজনীক তেওঁৰ মাক-দেউতাকৰ লগত থৈ, তেওঁ পৰিয়ালৰ এই হাউলীৰ পৰা দূৰৈত এই এপাৰ্টমেণ্ট থাকেহি। তেওঁ সকলো সময়তে নদী আৰু তেওঁৰ সন্মুখত পোৱা সকলো বস্তুৰ ওপৰত খং উজাৰিয়েই পাৰ কৰে। নিজৰ জীৱনটো অৰ্থহীন হৈ পৰা বুলি ধৰিয়েই লৈছে তেওঁ।
যদিও, জীৱন আৰু মৃত্যু সদায়ে একেলগেই আহে, বাধাহীন ভাবেই পৰস্পৰে সংযোজিত হৈ থাকে আৰু এই মিলন সেইখন চহৰত আৰু অধিক স্পষ্ট হৈ উঠে, য’ত এগৰাকী ব্যক্তিৰ মৃত্যু, ইমানবোৰ লোকৰ বাবে জীয়াই থকাৰ পদ্ধতি হৈ উঠে।
3. আল্ফা বিটা গামা
নিৰ্দেশক: শ্ৰী শংকৰ শ্ৰীকুমাৰ
নিৰ্মাতা: ছোটী ফিল্ম প্ৰডাক্শ্যন
ভাষা: হিন্দী
সাৰাংশ
পৰিচালনাৰ ক্ষেত্ৰখনত জয়ৰ কেৰিয়াৰ নিৰন্তৰ উৰ্ধ্বমুখী হৈ গৈ আছে যদিও তেওঁৰ বৈবাহিক জীৱন সংকটাপন্ন হৈছে, ইফালে তেওঁ প্ৰেমিকা কায়ৰাৰ সৈতে জীৱনটোক আগুৱাই নিয়াৰ চেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। তেওঁৰ পত্নী মিতালীয়ে তালাক বিচাৰিছে যাতে তেওঁ তেওঁৰ ইঞ্জিনিয়াৰ প্ৰেমিক ৰবিৰ সৈতে বিয়াত বহিব পাৰে। ৰবিৰ স্বভাৱ তেওঁৰ পতিৰ সম্পূৰ্ণ বিপৰীত। তেওঁ শান্ত-শিষ্ট আৰু আনৰ কথা চিন্তা কৰা এগৰাকী ব্যক্তি।
তালাকৰ কথা পাতিবলৈ অহাৰ সময়ত জয়ে এটা সময়ত তেওঁ আৰু মিতালী একেলগে বাস কৰা ফ্লেটটোত লগ পায় ৰবিক। ৰবিয়ে ভাবিলে যে পৰস্পৰে বিৰক্ত হৈ তালাক বিচৰা এক দম্পতিৰ কথা-বতৰাৰ মাজত তেওঁ উপস্থিত থকাটো উচিত নহ’ব। সেয়ে তেওঁ তাৰ পৰা আঁতৰি যোৱাৰ সিদ্ধান্ত লয়।
পিচে, মিতালীৰ জীৱনলৈ আন এগৰাকী ব্যক্তিৰ আগমন হোৱাৰ আগতেই ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ কাৰণে ‘লকডাউন’ জাৰি কৰা হ’ল।
এনে পৰিস্থিতিত প্ৰেমৰ ভাইৰাছে আক্ৰান্ত কৰা তিনিগৰাকী ব্যক্তিয়ে এই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে যুঁজিবলৈ ধৰিলে যে দৰাচলতে তেওঁলোকে কি বিচাৰিছে, আৰু কি মূল্যৰ বিনিময়ত সেয়া আহৰণ কৰিব খুজিছে। অথচ তেওঁলোকৰ হাতত এতিয়া নিজৰ মনৰ আভ্যন্তৰত মন্থন কৰাৰ বাহিৰে কোনো গত্যন্তৰ নাই।
4. বুম্বা ৰাইড
নিৰ্দেশক- শ্ৰী বিশ্বজিত্ বৰা
নিৰ্মাতা- কোৱাটাৰ মুন প্ৰডাক্শ্যনছ
ভাষা-মিচিং
সাৰাংশ
‘গড অন দ বেলকনী’ৰ পৰিচালক বিশ্বজিত্ বৰাৰ ‘বুম্বা ৰাইড’ ভাৰতৰ গ্ৰাম্য শিক্ষা পদ্ধতিত অব্যাহত থকা ব্যাপক ভ্ৰষ্টাচাৰৰ বিৰুদ্ধে তীৰ্যক হাস্য-ব্যংগৰে ভৰা সমালোচনাত্মক ছবি। ছবিখনত এটি আঠ বছৰীয়া ল’ৰা(নৱোদিত ইন্দ্ৰজিত্ পেগু এটি উল্লেখনীয় ভূমিকাত অৱতীৰ্ণ হৈছে)ৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰা হৈছে, যিটো ল’ৰাই অন্যায় কৰি খেল জিকিব পাৰে। এটা সঁচা কাহিনীৰ আধাৰত নিৰ্মাণ কৰা ছবিখন অসমৰ ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ পাৰত অপেচাদাৰী শিল্পীৰ জৰিয়তে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
এখন তেনেই সা-সুবিধা নথকা বিদ্যালয়ক কেন্দ্ৰ কৰিয়েই ছবিখনৰ কাহিনীভাগ আগবাঢ়িছে, য’ত কেৱল বুম্বা নামৰ ছাত্ৰ (অনিচ্ছুক) এজন আছে। নিজৰ চাকৰিটো সুৰক্ষিত কৰাৰ লগতে বিত্তীয় পুঁজি অব্যাহত ৰখাৰ বাবেই স্কুলখনৰ কেউগৰাকী শিক্ষকে স্কুললৈ আহিবলৈ মন নকৰা এইজন ছাত্ৰক শ্ৰেণীলৈ অহাৰ বাবে আনকি ঘোচ পৰ্যন্ত দিয়ে। পিচে বুম্বাই আকৌ চহৰৰ এখন উন্নত মানৰ ধনাঢ্য স্কুললৈ যোৱাৰ বাবেহে মন পাঙি থাকিছিল, যিখন স্কুলত তাতকৈ অলপ ডাঙৰ কিন্তু খুবেই ধুনীয়া ছোৱালী এজনীয়ে পঢ়ে।
পৰিচালক বিশ্বজিত্ বৰাই কয়, “বুম্বা ৰাইড’ ছবিখন মোৰ হৃদয়ৰ নিচেই কাষৰ। মোৰ জন্ম আৰু পালন-পোষন অসমৰ গাঁৱত হৈছে। সেইবোৰ ঠাইত মই এনে ধৰণৰ বহু কাহিনীৰ সাক্ষী হোৱাৰ সুযোগ পাইছো, য’ত চৰকাৰী পৃষ্ঠপোষকতাৰে পৰিচালিত বিদ্যালয়সমূহত থাকিবলগীয়া সা-সুবিধাসমূহ নাথাকে। মই ভাবো সজাগতা সৃষ্টি কৰাৰ লগতে আমাৰ দুখীয়া আৰু বঞ্চিত শ্ৰেণীৰ ল’ৰা-ছোৱালীবোৰক শিক্ষিত কৰি তোলাৰ দায়িত্ব স্বীকাৰ কৰিহে আমি ব্যাপক ধৰণে পৰিৱৰ্তনৰ সূচনা কৰিব পাৰিম। এই ছবিখন নিৰ্মাণ কৰাটো সহজ কথা নাছিল কিয়নো মই অপেছাদাৰী অভিনেতাসকলক লগত লৈ শ্বুটিং কৰিছো, আমাৰ মাজত ভাষাৰ সমস্যাও আছিল। অৱশ্যে, এইখিনি সময়ত লাভ কৰা অভিজ্ঞতাক মই ইমান দিনে লাভ কৰা আটাইতকৈ ভাল অনুভৱৰ অন্যতম বুলিয়ে স্বীকাৰ কৰিছো, কিয়নো গাঁৱৰ লোকসকল সঁচাকৈয়ে সহজ-সৰল। এই কথাটোৱে মোৰ হৃদয় বাৰুকৈয়ে চুই গৈছে। গাঁৱৰ লোকেশ্যনবোৰো খুবেই ধুনীয়া। আমি স্থানীয় লোকৰ সৈতে নিতান্তই বাস্তৱসন্মত লোকেশ্যনত শ্বুটিং কৰিছো। নায়ক বুম্বাও খুবেই সৰলচিতীয়া ল’ৰা। তেওঁ আজিলৈকে চিনেমা হল এটাও দেখা নাই বুলি ক’লে চাগৈ সকলো আচৰিতেই হ’ব। মই ভাবো ছবিখনৰ হাস্য-ব্ংগ মিশ্ৰিত গম্ভীৰ কাহিনীটোক ৰাইজে আদৰি ল’বই, কাৰণ ইয়াত আমাৰ জীৱনৰ বাস্তৱিকতাক সুক্ষ্ম ভাবে বিশ্লেষণ কৰাৰ আন্তৰিক প্ৰয়াস কৰা হৈছে”।
5. ধুইঁ
নিৰ্দেশক: শ্ৰী অচল মিশ্ৰ
নিৰ্মাতা: অচল-চিত্ৰ
ভাষা: হিন্দী, মাৰাঠী
সাৰাংশ
পংকজে এজন অভিনেতা হোৱাৰ কথা ভাবিছিল আৰু নগৰ পালিকাৰ বাবে নুক্কৰ নাটকত ভাগ লৈছিল, যাতে তেওঁৰ জীৱিকাৰো ব্যৱস্থা হৈ যায়। তেওঁ সপোনবোৰ বহুত ডাঙৰ আছিল। তেওঁ বন্ধু প্ৰশান্তৰ সৈতে মাহচেৰেকৰ ভিতৰতে মুম্বাইলৈ যোৱাৰ কথা ভাবিছিল, তাৰ বাবে তেওঁ পৰ্যাপ্ত পৰিমানে ধনো সাঁচিছিল। পিচে, ‘লকডাউন’ৰ পিচত তেওঁলোকৰ ঘৰলৈ আৰ্থিক সংকট নামি আহিল আৰু তেওঁৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত দেউতাকে কিবা এটা চাকৰি বিচাৰিবলৈ ধৰিলে।
তেওঁ দিনটো চহৰ ঘূৰি-ফুৰে, থিয়েটাৰবোৰত তেওঁৰ বন্ধু-বান্ধৱক লগ কৰে আৰু তেওঁৰ জ্যেষ্ঠ সকলে তেওঁক লৈ তামাচা কৰে। তেঁৱো তেওঁতকৈ সৰুবোৰক বিভিন্ন দিহা-পৰামৰ্শ দি থাকে। এনেকুৱাতে মুম্বাইৰ এগৰাকী ফিল্ম-নিৰ্মাতাৰ সৈতে তেওঁৰ দেখা-সাক্ষাত্ হ’ল, আৰু নিতান্ত অপ্ৰত্যশিত এক পৰিণতি লাভ কৰিলে। তেওঁৰ হৃদয় পৰৱৰ্তন ঘটিবলৈ ধৰিলে আৰু তেওঁ সিদ্ধান্ত ল’লে যে তেওঁৰ হাতত থকা জমা ধন খিনি তেওঁ দেউতাকৰ হাতত দি দিব যাতে তেওঁ আৰু চাকৰি কৰিব লগা পৰিস্থিতিৰ উদ্ভৱ নহয়।
মুম্বাইৰ পৰা ঘৰলৈ উভতি আহি প্ৰতিটো সন্ধিয়াই তেওঁ ঘৰত কয়হি যে অতি সোনকালেই তেওঁ ওচৰৰ চহৰ খনত এটা চাকৰি পাব। সেইখন চহৰলৈ তেওঁ দেউতাককো লৈ যাব। তালৈ অহা-যোৱা কৰাৰ লগতে চাকৰিৰ সময়লৈকে যিহেতু কিছু পইচাৰ প্ৰয়োজন হ’ব, তেতিয়ালৈকে ঘৰখনে কিবা ব্যৱস্থা কৰি ল’ব লাগিব। অৱশেষত যেতিয়া তালৈ যোৱাৰ বাবে এখন মটৰ চাইকেল যোগাৰ কৰাৰ কথা কোৱা হ’ল, তেওঁ পিচে সেই দায়িত্ব লোৱাৰ পৰা আঁতৰি থাকি এয়া কৰিবলৈ অস্বীকাৰহে কৰিলে।
6. ট্ৰী ফুল অব পেৰট্ছ
নিৰ্দেশক: শ্ৰী জয়ৰাজ
নিৰ্মাতা: নৱনীত ফিল্মছ
ভাষা: মালয়ালম
সাৰাংশ
আঠ বছৰীয়া ল’ৰা পূজন এটা সাধৰণ শিশু নাছিল। তেওঁ বিলত মাছ ধৰাৰ দৰে সৰু সৰু কাম-বন কৰি পেট প্ৰবৰ্তোৱাই নহয় আনকি তেওঁলোকৰ পৰিয়ালটোৰো চোৱা-চিতাও কৰিছিল। তেওঁৰ পৰিয়ালত সুৰাপায়ী দেউতাক, ককা আৰু আজু ককাকো আছিল। তেওঁৰ মাক আকৌ কেইবছৰমানৰ আগতে কাৰোবাৰ লগত পলাই গৈছিল।
এদিন মাছ ধৰি থাকোতে পূজনে এজন অন্ধ ব্যক্তিক দেখিলে, যি গৰাকী ব্যক্তি নাওঁ বন্ধা ঠাইত অকলশৰীকৈ বহি আছিল। দেখাত এনে লাগিছিল যেন তেওঁ নিজৰ ঘৰলৈ যোৱা বাটটো উলিয়াব পৰা নাই। তেওঁ যেন সকলো পাহৰি গৈছে। তেওঁৰ ইমানখিনিয়েই মনত আছে যে তেওঁৰ ঘৰৰ সন্মুখত থকা গছজোপাত বহুত ভাটৌ পৰি থাকে। আৰক্ষী থানাত ব্যক্তিজনৰ বিষয়ে কোৱাৰ পিচতো একো উৱাদিহ উলিয়াব পৰা নগ’ল।
নদীৰ পাৰত উপস্থিত হৈ তেওঁ মানুহবোৰক সোধা-পোচা কৰিবলৈ ধৰিলে, কিন্তু কোনেও তেওঁক একোৱে ক’ব নোৱাৰিলে। নিৰাশ হৈ পূজনে চেষ্টা এৰি দিয়াৰ সিদ্ধান্ত ল’লে। সেই সময়তে তেওঁ ভাটৌ এটাৰ মাত শুনিলে। সেই মাতটোৰ পিচে পিচে গৈ গৈ তেওঁ অৱশেষত ভাটৌজাকৰে ভৰি থকা গছজোপাৰ সন্ধান কৰিব পাৰিব বুলি ভাবিলে!
অৱশেষত পূজনে সিদ্ধান্ত ল’লে যে তেওঁ ভাটৌৰে ভৰি থকা গছজোপা বিচাৰি উলিয়াই অন্ধ মানুহজনৰ ঘৰৰ ৰাস্তা বিচাৰি উলিয়াব।
অন্ধ ব্যক্তিজনৰ ল’ৰা আৰু বোৱাৰীয়েকে অৱশ্যে তেওঁলোকক মুকলি মনেৰেই স্বাগত জনাইছিল, কিন্তু পূজনৰ কিবা ভাল লগা নাছিল। পূজনৰ সন্দেহ তেতিয়াই দৃঢ় হৈছিল যেতিয়া তেওঁ ল’ৰাটো আৰু বোৱাৰীয়েকৰ কথাবতৰা শুনিবলৈ পাইছিল। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ পূৰণা ঘৰটো বিক্ৰী কৰি এটা নতুন ঘৰলৈ যোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিছিল আৰু সেই অন্ধ ব্যক্তিজনৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পোৱাৰহে চেষ্টাত আছিল। তেওঁলোকৰ কথা-বতৰাত এইটো কথা স্পষ্ট হৈছিল যে তেওঁলোকে অন্ধ ব্যক্তিজনক বোজা বুলিহে গণ্য কৰিছিল আৰু তেওঁৰ পৰা নিস্তাৰ পোৱাৰহে কথা ভাবি আছিল।
উভতি অহাৰ সময়ত পূজনে অন্ধ ব্যক্তিজনৰ পৰা বিদায় ল’লে আৰু নাঁৱত বহি পাৰিল। তেওঁ বাৰুকৈয়ে বুজিছিল ইয়াৰ পিচত সেই অন্ধ ব্যক্তি জনৰ দশা কি হ’ব। সেয়ে পূজনৰ অন্তৰাত্মাই মানুহজনক অকলে এৰি থৈ যোৱাত বাধা দিবলৈ ধৰিছিল। অৱশেষত পূজনে কাকো একো নকৈ সিদ্ধান্ত ললে যে তেওঁ অন্ধ ব্যক্তি জনক ওভতাই লৈ যাব। পূজনে অন্ধ ব্যক্তিজনক নাঁৱত উঠাই উভতি যাবলৈ ধৰিলে।