ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସେମି କନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୨ ର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
29 APR 2022 11:41AM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ନମସ୍କାର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ!
ନମସ୍କାର ସେମି କନ ଇଣ୍ଡିଅ ।!
ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦର ମୋର ସହକର୍ମୀ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପର ମୁଖ୍ୟମାନେ; ନିବେଶକମାନେ; ଶିକ୍ଷାବିତ୍‍, କୂଟନୈତିକ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେମି-କନ ଇଣ୍ଡିଆ ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ମୋତେ ବହୁତ ଆନନ୍ଦ ଦେଇଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଭାରତରେ ଏଭଳି ଏକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ସର୍ବଶେଷରେ, ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟରଗୁଡିକ ଆମେ କଳ୍ପନା କରିବା ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱର ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଭାରତକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଆମର ସାମୂହିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଉଚ୍ଚ-ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଉଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଉପରେ ଆଧାର କରି ଆମେ ଏହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟର ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ନିବେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବାର ଛଅଟି କାରଣ ମୁଁ ଦେଖୁଛି । ପ୍ରଥମେ, ୧.୩ ବିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ର୍ନିମାଣ କରିଛୁ । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକରଣ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ବିପ୍ଳବ ବିଷୟରେ ଶୁଣିଥିବେ । ୟୁପିଆଇ ହେଉଛି ଆଜିର ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ଦକ୍ଷ ପେମେଣ୍ଟ ଭିତ୍ତିଭୂମି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣରୁ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଶାସନର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଡିଜିଟାଲ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ ।
ମୁଣ୍ଡପିଛା ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ଆମେ ସର୍ବ ବୃହତ ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ । ଏବଂ ଆମେ ନିୟମିତ ବଢିବାରେ ଲାଗିଛୁ । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିପ୍ଳବର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାପାଇଁ ଆମେ ଭାରତ ଲାଗି ରାସ୍ତା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ । ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସହିତ ଛଅ ଶହ ହଜାର ଗାଁକୁ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ଆମେ କାମ କରଛୁ । ଆମେ ୫ଜି, ଆଇଓଟି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନିବେଶ ସହିତ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରୁଛୁ । ତଥ୍ୟ, ଏଆଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନୂତନତ୍ୱର ପରବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାକୁ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ତୃତୀୟରେ ଦୃଢ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତ ଆଗେଇ ଆସୁଛି । ଆମ ପାଖରେ ଦୁନିଆର ଦ୍ରୁତତମ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମ୍ ଅଛି । ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ନୂଆ ବିଷୟ ଆସୁଛି । ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟରଗୁଡ଼ିକର ଭାରତରେ ବ୍ୟବହାର ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ୮୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଏବଂ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୧୧୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଅତିକ୍ରମ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଚତୁର୍ଥତଃ ଆମେ ଭାରତରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ । ଗତ ବର୍ଷ, ଆମେ ୨୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ନିୟମକୁ ରଦ୍ଦ କରି ଲାଇସେନ୍ସଗୁଡିକର ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ- ଲାଇସେନ୍ସ ନବୀକରଣ ଆଡକୁ ଆଗେଇ ଆସିଥିଲୁ । ସେହିଭଳି ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ନିୟାମକ ମଧ୍ୟରେ ଗତି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣୁଛି । ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଆମର ଏକ ଅନୁକୂଳ ଟିକସ ସଂରଚନା ଅଛି । ପଞ୍ଚମରେ ଆମେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଯୁବ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ତାଲିମ ଦେବାରେ ଅଧିକ ବିନିଯୋଗ କରୁଛୁ । ଆମର ଏକ ଅସାଧାରଣ ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟର ଡିଜାଇନ୍ ପ୍ରତିଭା ପୁଲ୍ ଅଛି ଯାହାକି ବିଶ୍ୱର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଡିଜାଇନ୍ ଯନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ୨୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ । ପ୍ରାୟ ୨୫ ଟି ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟର ଡିଜାଇନ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକର ଡିଜାଇନ୍ କିମ୍ବା ଆରଆଣ୍ଡଡି କେନ୍ଦ୍ର ଆମ ଦେଶରେ ଅଛି । ଏବଂ ଷଷ୍ଠରେ, ଆମେ ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରର ରୂପାନ୍ତର ଦିଗରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ । ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ମଣିଷ ଶତାବ୍ଦୀର ମହାମାରୀ ସହିତ ଲଢେଇ କରୁଥିଲା, ଭାରତ କେବଳ ଆମ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ‘ଉତ୍ପାଦନ ଲିଙ୍କଡ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ' ଯୋଜନାଗୁଡିକ ୧୪ ଟି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୬ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେକର୍ଡ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଛି । ଆମେ ନିକଟରେ ୧୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ମଲ୍ୟର ସେମି-କନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଘୋଷଣା କରିଛୁ । ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ବିନିଯୋଗ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ଏକ ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସମର୍ଥନ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆମ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟର ଭାଷାରେ ରଖିବାକୁ ମୋତେ ଅନୁମତି ଦିଅ । ପୂର୍ବ ସମୟରେ, ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିଲେ କିନ୍ତୁ ସରକାର ଏକ “ନଟ୍ ଗେଟ୍" ପରି ଥିଲେ ।
ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଇନପୁଟ୍ “ନଟ୍ ଗେଟ୍” ରେ ଆସେ, ଏହା ଅଗ୍ରାହ୍ୟ ହୁଏ । ଅନେକ ଅନାବଶ୍ୟକ ଅନୁପାଳନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ, ଆମେ ବୁଝିପାରୁଛୁ ଯେ ସରକାର ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ “ଆଣ୍ଡ୍ ଗେଟ୍" ଭଳି ହେବା ଉଚିଚ । ଯେତେବେଳେ ଶିଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ କଠିନ ହୁଏ ସେତେବେଳେ ସରକାରଙ୍କୁ ଆହୁରି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡିବ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଶିଳ୍ପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଜାରି ରଖିବୁ । ଆମେ ଆନ୍ତରିକତାର ସହ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ସେମି-କନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶକୁ ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟର ଫାବ୍‌, ଡିସପ୍ଲେ ଫାବ୍‌, ଡିଜାଇନ୍, ଆସେମ୍ବଲି, ଟେଷ୍ଟ, ମାର୍କିଂ ଏବଂ ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟରର ପ୍ୟାକେଜିଂ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ଗଠନ ହେଉଛି ଏବଂ ଆମେ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ହାତେଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଆମେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛୁ । ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ରିସ୍କ ନେବା ପାଇଁ ଭାରତରେ ଆଗ୍ରହ ଅଛି । ଏକ ସହାୟକ ନୀତି ପରିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଆପଣଙ୍କ ସପକ୍ଷରେ ରହିଛୁ । ଆମେ ଦେଖାଇଛୁ ଯେ ଭାରତର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବ୍ୟବସାୟ! ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ତୁମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଠାରୁ ବ୍ୟବହାରିକ ପରାମର୍ଶକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ଯେ ଆମେ କିପରି ଭାରତକୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ହବ୍ ଆଡକୁ ନେଇ ପାରିବା ଯାହା ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ବିଶ୍ୱର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ହବ୍ ହୋଇପାରିବ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଡୋମେନ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ହେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ । ଏକ ଦକ୍ଷ ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଗଠନ ପାଇଁ ଅଧିକ କଣ କରାଯାଇପାରିବ ତାହା ବୁଝିବା ପାଇଁ ଆମେ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମୃଦ୍ଧ ବିଚାରବିମର୍ଶ ହେବ ଯାହା ଭାରତକୁ ଏକ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଧନ୍ୟବାଦ
ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ
ନମସ୍କାର

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at inaugural session of the Semicon India Conference 2022
29 APR 2022 11:41AM by PIB Delhi
Namaskar !
Namaskar Bengaluru!
Namaskar Semicon India !
My colleagues from the Council of Ministers, Leaders of the Electronics and Semiconductor industry; Investors; Academics, Members of Diplomatic Corps, and Friends,
It gives me great pleasure today to welcome you all to the Inaugural Semi-con India Conference. I am glad that such a conference is being held in India. After all, semiconductors are playing a critical role in the world in more ways than we can imagine. It is our collective aim to establish India as one of the key partners in global semiconductor supply chains. We want to work in this direction based on the principle of Hi-tech, high quality and high reliability.
Friends
I see six reasons for India being an attractive investment destination for Semiconductor technologies.
First, we are building the digital infrastructure to connect over 1.3 billion Indians. You have all heard of India's financial inclusion, banking and digital payment revolution. UPI is the world's most efficient payment infrastructure today. We are using digital technology to transform lives in all sectors of governance from health and welfare to inclusion and empowerment. We are one of the largest consumers of data per capita. And we continue to grow.
Second, we are paving the way for India to lead the next technology revolution. We are on our way to connect six hundred thousand villages with broadband. We are investing in developing capacities in 5G, IoT and clean energy technologies. We are working to unleash the next wave of innovation in data, AI and other technologies.
Third, India is headed for robust economic growth. We have the world's fastest growing Startup Ecosystem. New unicorns are coming up every few weeks. India's own consumption of Semiconductors is expected to cross 80 billion Dollars by 2026 and 110 Billion Dollars by 2030.
Fourth, we have undertaken wide ranging reforms for improving ease of doing business in India. Last year, we abolished more than 25,000 compliances and gave a push towards auto-renewal of licenses. Similarly, digitization is also bringing speed and transparency to the regulatory framework. Today, we have one of the most favorable taxation structures in the world.
Fifth, we are investing heavily in skilling and training young Indians for the needs of the 21st century. We have an exceptional semiconductor design talent pool which makes up to 20% of the world's semiconductor design engineers. Almost all of the top 25 semiconductor design companies have their design or R&D centers in our country.
And Sixth, we have undertaken several measures towards transforming the Indian manufacturing sector. At a time when humanity was fighting a once in a century pandemic, India was not only improving the health of our people but also the health of our economy.
Friends,
Our ''Production Linked Incentives'' schemes offer incentives of over 26 billion Dollars in 14 key sectors. Over the next 5 years, the electronics manufacturing sector is expected to see record growth. We recently announced Semi-con India Programme with a total outlay of over 10 billion dollars. This program aims to provide financial support to companies investing in semiconductors, display manufacturing and design ecosystem. We are aware that in order for a semiconductor ecosystem to flourish, it is necessary to ensure adequate support from the Government. Allow me to put our approach in the language of semiconductors itself. In earlier times, industries were ready to do their work but the government was like a ''Not Gate''. When any input flows into the ''Not Gate'', it gets negated. So many needless compliances and no 'ease of doing business.' But, we understand that the government must be like the ''And Gate''. While the industry works hard, the government must work even harder. I would like to assure you that we will continue to support the industry in future as well. We have taken care to see that the Semi-con India programme addresses various parts of the ecosystem such as semiconductor fab, display fab, Design, Assembly, Test, Marking and Packaging of semiconductors.
Friends,
A new world order is forming and we must seize this opportunity. We have worked hard over the last few years to create an environment that encourages growth. India has the appetite for tech and risk-taking. We have put the odds in your favour as far as possible through a supportive policy environment. We have shown that India means business! Now, it's over to you.
Friends,
I look forward to practical suggestions from all of you about how we can move towards an India that is a hub for Semiconductors for the world in the coming years. Through this Conference we aim to engage with domain experts. We will work with stake-holders to understand what more can be done to build a vibrant semiconductor ecosystem. I am confident that this conference will have rich deliberations which will help steer India into a new future.
Thank you.
Thank you very much.