হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
আয়ুশমান ভারত-হেলথ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংনা হেলথ মন্ত্রালয়গী মরুওইবা তেলেমিদিসিন সর্বিস ওইরিবা – “ইসঞ্জীবানী”গী মখাদা তেলেকন্সলতেসন লাখ ৩.৫গী রেকোর্দকী অনৌবা মাইস্তোন ফংবা ঙমখ্রে
২০২২গী এপ্রিল ২৬ অমসুং ২৭তা অনাবা মীওই লাখ ৭৬ হেন্না ইসঞ্জীবানী ও.পি.দি. তেলেমিদিসিন সর্বিস ফংখ্রে
অন্ত্যোদয়গী মাকৈলোমদা অচৌবা খোঙথাং – খ্বায়দগী মনুং চংশিন্না লৈবা মফমশিংদা হেলথকেয়র সর্বিসশিং ফংহনবা অমসুং হোংনা ফংহনবা তেলেকন্সলতেসন লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলকপা
28 APR 2022 12:16PM by PIB Imphal
আয়ুশমান ভারত-হেলথ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংনা মনাক নকপা কাংলুপশিংদা অফবা হেলথকেয়র পীনবা মখোয়গী মিসনগী লেন্দমার্ক মাইলস্তোন লানখ্রে। কেন্দ্রগী হেলথ মন্ত্রালয়গী মরুওইবা তেলেমিদিসিন স্কীম ওইরিবা - “ইসঞ্জীবানী”গী খুৎথাংদা ২০২২গী ২৬ অমসুং ২৭গী থংনবা নুমিৎতা তেলেকন্সলতেসন লাখ ৩.৫গী রেকোর্দ অমা রেজিস্তর তৌখি। হায়রিবা অসি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.শিংদা নোংমদা তৌবা তেলেকন্সলতেসনশিংগী মশিংদা মমাংগী তেলেকন্সলতেসন রেকোর্দ নোংমদা লাখ অহুম তৌখিবদগী হেল্লি। মসিগী মথক্তা, ২০২২গী এপ্রিল ২৬ অমসুং ২৭তা অনাবা মীওই লাখ ৭৬ হেন্না ইসঞ্জীবানী ও.পি.দি. তেলেমিদিসিন সর্বিস ফংখ্রে।
মসিগী রেকোর্দ ওইরিবা মায় পাকপা অসি ই-সঞ্জীবানীগী প্লেতফোর্মগী য়াম্না লিংবা তেক্নোলোজীগী খুদম অমনি। হান্ননা তেলেকন্সলতেসন পাম্বা স্পোকশিং ওইনা রেজিস্তর তৌখ্রবা চাওরাক্না এ.বি. – ঐচ.দবল্যু.সি.শিং লাখ অমা অমসুং তেলেকন্সলতেসন পীবা হব ২৫,০০০ হেনবা, ই-সঞ্জীবানীগী পোর্তেল অসিনা লৈবাক অসিদা হেলথকেয়র সর্বিসশিং লায়না ফংহল্লি। তেলেকন্সলতেসন লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলকপা অসিনা অন্ত্যোদয়গী মাকৈলোমদা অচৌবা খোঙথাং অমনি, হায়রিবা অসিদা লৈবাক অসিগী মনুং হুৎচিন্না লৈবা অমসুং তাম্না লৈবা মফমশিংদা অফবা অমসুং অহোংবা হেলযকেয়র ফংহনবা ঙম্লি। তেলেকন্সলতেসনশিং অসিনা থৌজাল অমা ওইনা লৈবাক অসিগী খ্বায়দগী মনুং হুৎচিন্না লৈবা মফম অমসুং লায়ররবা মীওইশিংদা মতম চানা অখন্নবা সর্বিসশিং পীরি।
ই-সঞ্জীবানী, হায়রিবা অসিদা খ্বায়দগী অহানবা ওইবা লৈবক্কী খোঙথাং অসি মখল অনি লৈরি:
ই-সঞ্জীবানী আয়ুশমান ভারত-হেলথ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংনা (এ.বি. – ঐচ.দবল্যু.সি.): ভারত সরকারগী আয়ুশমান ভারত-হেলথ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর স্কীমগী মখাদা খুঙ্গংগী মফমশিং অমসুং নাইতোম তাবা কাংলুপশিংদা মীয়ামগী ওইবা অমসুং অখন্নবা হেলথ সর্বিসশিং পীনবা দোক্তর অমদগী দোক্তর অমদা তেলেমিদিসিন সর্বিসনি। দোক্তর অমদগী দোক্তর অমদা হায়বা তেলেমিদিসিন সর্বিসনা হব-অমসুং-স্পোক্তা য়ুম্ফম ওইবা মোদেলনি। ‘ই-সঞ্জীবানী এ.বি. – ঐচ.দবল্যু.সি.’না স্পোকশিং হায়বদি ঐচ.দবল্যু.সি. অমসুং দোক্তর/স্পেসিএসিল্তগা হব (তর্তিএলি হেলথকেয়র খুদোংচাবা/হোস্পিতাল/মেদিকেল কোলেজ)দা বেনিফিসরী (পেরামেদিক অমসুংজেনেরেলিস্তশিংগা লোয়ননা) ভর্চুএল ওইনা উনবা ফংগনি। মসিগী রিএল-তাইম তেলেকন্সলতেসনশিং অসি স্পোক্তা পেরামেদিক্কী খুৎথাংদা বেনিফিসরীশিংগা দোক্তরশিং অমসুং স্পেসিএলিস্তশিংগা উনবা ফংগনি। সেসন অসিগা লোইরকপদা ই-প্রেস্কিপসন অসিনা হিদাক-লাংথক লৌবদা শিজিন্নবা য়াই। ‘ই-সঞ্জীবানী এ.বি. – ঐচ.দবল্যু.সি.’ অসি জিওগ্রাফীগী, ফংহনবা, মমল অমসুং থাপ্না লৈবশিং নাথৈদুনা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীনা পীবা ঙম্বা হেনগৎহন্দুনা খ্বায়দগী য়াম্বা মীশিংদা খ্বায়দগী ফবা হেলথ পীবগী মিৎয়েংগা লোয়ননা হাপ্লি।
হৌজিক্কী ওইনা, ই-সঞ্জীবানী ঐচ.দবল্যু.সি. অসি হেলথ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিং ৮০,০০০দগী হেন্না মথৌশিং পাংথোক্লি। থাপ্না লৈবা মফমশিং য়াওনা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা নুমিৎ খুদিংগী মীয়ামগী ওইবা অমসুং দোক্তরদগীনা দোক্তরগী তেলেমিদিসিন হেলথ সর্বিসকা লোয়ননা দোক্তর লাখ ২.৭০দগী হেন্না লৈরি।
ই-সঞ্জীবানী ও.পি.দি.: মসি আউতপেসেন্তশিংনা সর্বিসশিং মখোয়গী ময়ুমদগী পেসেন্তদগীনা দোক্তরদা তেলেমিদিসিন সর্বিস ফংবা ঙমহল্লি। ‘ই-সঞ্জীবানী ও.পি.দি.’ অসি লৈবাক শিনবা থুংনা মীয়ামদা য়াম্না থুনা অমসুং পাক শন্না ফংবা ঙমহল্লি। মসি এন্দ্রোইদ অমসুং আই.ও.এস.দা য়ুম্ফম ওইবা শ্মার্তফোনশিং অনিমক্কী মোবাইল ফোন্দা ফংহল্লি, অমসুং মসিগী এপ অসি মিল্লিয়ন ৩গী মথক্তা দাউন্দলোদ তৌখিবা উবা ফংলি।

Ministry of Health and Family Welfare
Ayushman Bharat-Health and Wellness Centres achieve new milestone- Record 3.5 lakh tele-consultations on 26th and 27th April, 2022 through Health Ministry’s flagship telemedicine service - “eSanjeevani”
More than 76,000 patients avail of eSanjeevaniOPD telemedicine services on 26th and 27th April ,2022
Big Step towards Antyodaya- Steady rise in Teleconsultation ensuring Accessibility and Affordability of Healthcare Services in remotest Areas
28 APR 2022 12:16PM by PIB Delhi
Ayushman Bharat-Health and Wellness Centres have crossed a landmark milestone in their mission of providing quality healthcare services near to the communities. A record 3.5 lakhs tele-consultations have been registered on two consecutive days- 26th April and 27th April 2022 through flagship telemedicine scheme of Union Health Ministry- “eSanjeevani”. This is the highest number of teleconsultations ever done at AB-HWCs on a single day, surpassing its earlier record of 3 lakhs teleconsultations per day. In addition, more than 76,000 patients have availed of the services provided by eSanjeevaniOPD telemedicine on 26th and 27th April, 2022.
This record achievement is a testimony of e-Sanjeevani platform’s robust technology. With around 1 Lakh AB-HWCs already registered as spokes seeking consultation and more than 25,000 hubs providing teleconsultations, e-Sanjeevani portal has been facilitating access to healthcare services across the length and breadth of the country. The steady rise in tele-consultations to seek quality healthcare is a big step towards Antyodaya, where the far off and remote areas of the country are able to get quality and affordable healthcare. Teleconsultations have emerged as a boon to assure timely specialist services to the poorest across the remotest part of the country.
eSanjeevani, first-of-its-kind telemedicine initiative by any country, has two variants:
eSanjeevani Ayushman Bharat-Health and Wellness Centre (AB-HWC): A Doctor-to-Doctor telemedicine service under Ayushman Bharat-Health and Wellness Centres scheme of Government of India, to provide general and specialised health services in rural areas and isolated communities. Doctor-to-Doctor telemedicine service is based on a Hub-and-Spoke model. ‘eSanjeevani AB-HWC’ enables virtual connection between the beneficiary (along with paramedic and a generalist) at the spoke i.e. HWC and doctor/specialist at the hub (tertiary healthcare facility/hospital/medical college). This facilitates real-time virtual consultation from doctors & specialists at the hub with the beneficiary through paramedics at the spoke. The e-prescription generated at session end is used for obtaining medicines. ‘eSanjeevaniAB-HWC’ was implemented with a vision to provide quality health services to the maximum number of citizens by leveraging the potential of Information Technology bypassing hindrances of geography, accessibility, cost and distance.
Currently, eSanjeevaniHWC is operational at more than 80,000 Health & Wellness Centres. More than 2.70 lakh doctors were provided with general and specialised doctor-to-doctor telemedicine health services on each day (26th April and 27th April) in various parts of the country including far flung areas.
eSanjeevaniOPD: This is a patient-to-doctor telemedicine service to enable people to get outpatient services in the confines of their homes. ‘eSanjeevaniOPD’ has also been speedily and widely adopted by citizens in all parts of the country. It is available as a mobile app for both Android and iOS based smartphones, and these apps have seen over 3 million downloads.