Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to Peace and Development Rally in Diphu, Assam
28 APR 2022 4:16PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai!
कार्बी आंग-लोंग कोरटे इंगजिर, के-डो अं-अपहान्ता, नेली कारडोम पजीर इग्लो।
Governor of Assam Shri Jagdish Mukhi Ji, Popular Chief Minister of Assam Shri Himanta Biswa Sarma Ji, Karbi Raja Shri Ramsing Ronghang Ji; Shri Tuliram Ronghang Ji of Karbi Anglong Autonomous Council, Ministers of the Government of Assam, Shri Piyush Hazarika Ji and Shri Jogen Mohan Ji; my colleague in Parliament Shri Horen Sing Bey ji, MLA Shri Bhabesh Kalita ji, all other public representatives and my dear sisters and brothers of Karbi Anglong!
1. I get a chance to interact with you, your love and affinity feels like God's blessings. Even today you have come here in such large numbers from far off places to bless us and that too with great enthusiasm, dressed colourfully in your traditional attire. I express my heartfelt gratitude to you for the blessings showered upon all of us by performing traditional rituals at the entrance by the local tribals.
Brothers and sisters,
What a pleasant coincidence that today when the country is celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', we are also celebrating the 400th birth anniversary of the great son of this soil, Lachit Borphukan ji. His life is an inspiration for patriotism and nation's power. From Karbi Anglong, I respectfully bow to this great luminary of the country and pay my homage to him.
Friends,
Wherever we have BJP's double engine government, it works with the spirit of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas' (everyone's cooperation, everyone's development, everyone's trust and everyone's effort). Today this resolve has once again been strengthened on this land of Karbi Anglong. The work of implementing the agreement reached for the permanent peace and rapid development of Assam, is going on at a fast pace today. Under that agreement, the foundation stone of several projects worth Rs 1000 crore has been laid here today. Be it degree college, veterinary college or agriculture college, all these institutions are going to provide new opportunities to the youth of this place.
Friends, today the foundation stone laying events that have taken place are not just for any building, college or an institution. The foundation stone has been laid for the bright future of our youth here. With a proper system for higher education here, even the poorest of the poor families will be able to provide better education to their children. At the same time, better facilities will be available to farmers and livestock owners through these institutes here. Apart from these projects, the Assam government is also taking continuous steps on the other aspects of the agreement. Relentless work is underway for the rehabilitation of those friends who have returned to the mainstream of nation building, leaving arms and ammunition behind.
Brothers and sisters,
One of the important resolutions that the country has taken on the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' is related to the construction of Amrit Sarovar. The country is moving ahead today with a target of constructing at least 75 Amrit Sarovars in every district. I launched this from Jammu and Kashmir only a few days back. I am glad that today in Assam too the work for constructing more than 2600 Amrit Sarovars is being started. The construction of these lakes is completely based on public participation. There is also a rich tradition of such lakes in the tribal society. With this, not only the water reserves will be created in the villages, but they will also become a source of income. Fish is an important source of food and livelihood in Assam. Pisciculture is also going to get a fillip from these Amrit Sarovars.
Brothers and sisters,
All of you have gone through a lot of hardships for a long time in the last decades. But since 2014, the problems in the North East are decreasing continuously and the people's lives are developing. Today, when someone comes to the tribal areas of Assam or visits the other states of the North East, the person likes to see the situation changing. Be it Karbi Anglong or any other tribal area, we are working on the policy of development and trust.
Friends,
You know very well that I understand your problems and the problems of this area just as a member of your own family, like your brother or like your son. I have tried to understand every problem. And you have explained to me more with your hearts than with intellect. You have touched my heart every time. When we all seek solutions as family members, there is a sensitivity involved in it. We can feel the pain and suffering; we understand your dreams and resolutions better; we feel like working very hard to honour your noble intentions.
Friends,
Every human being, even the people of this remote region of Assam, the youngsters who live in the forests, has a desire to move forward. Understanding this feeling and your dreams, we all are striving to fulfil your dreams. We are engaged to fulfil your dreams; you are striving to fulfil your dreams; we are working together to accomplish every resolution and we are going to win together.
Brothers and sisters,
Today the whole country is watching how the decades-old problems of violence, anarchy and mistrust are fading away with the solutions being found. There was a time when this area used to resonate with the sounds of bombs and bullets. But today only the sound of applause can be heard. People are hailing this place. In September last year, many organizations of Karbi Anglong joined together with a pledge to move forward on the path of peace and development. The Bodo Accord in 2020 has opened new doors for lasting peace. Apart from Assam, NLFT also took steps on the path of peace in Tripura. The problem related to Bru-Reang, which was going on for about two and a half decades, was also resolved. In other places also our efforts for lasting peace are going on continuously with utmost seriousness.
Friends,
Those who have been most affected by violence and unrest; those who have suffered the most; those whose tears have never dried up are our mothers, our sisters and our children. Today, when I see the young men who have given up weapons and have returned from the forests to their families, I can see the eyes of the mothers filled with joy and happiness. I can see the tears of joy flowing from their eyes. Mothers feel a sense of peace and satisfaction. That is when I feel a lot blessed. Today mothers and sisters have come here in such large numbers. The mothers and sisters coming here and showering blessings, gives a new strength and a new boost to the efforts of peace. The double engine government of the Center and the state is working with full force for improving the lives of the people of this region, their sons and daughters. We are working with dedication and a spirit of service.
Brothers and sisters,
In Assam and in the North East, as peace is returning due to the collective efforts of the government and society, the old laws are also being reformed. For a long time, the Armed Forces Special Power Act (AFSPA) has been in place in many states of the North East. But during the last 8 years, we have removed AFSPA from many areas of the North East due to the return of permanent peace and better law and order situation. In the last 8 years, there has been a reduction in the incidence of violence in the North East by about 75 per cent. This is the reason why AFSPA was withdrawn first from Tripura and then from Meghalaya. In Assam, it was enforced for 3 decades. Due to the lack of improvement in the conditions, the previous governments kept pushing it again and again. But in the past years, the situation was handled in such a way that today AFSPA has been removed from 23 districts of Assam. In other areas also, we are trying to normalize the situation rapidly so that AFSPA can be removed from there as well. In Nagaland and Manipur too we are rapidly progressing in this direction.
Friends,
The problems within the states of North East are being resolved; the decades-old border disputes between the states are also being resolved amicably. I would also congratulate Himanta ji and other Chief Ministers of North East today that due to their efforts, North East is now moving towards becoming a strong economic centre of the country. With the spirit of 'Sabka Saath, Sabka Vikas', the solution to border related issues is being sought today. The agreement reached between Assam and Meghalaya will encourage to resolve other issues as well. This will give impetus to the development aspirations of the entire region.
Brothers and sisters,
We have laid a lot of emphasis on local self-governance, be it the Bodo Accord or the Karbi Anglong Agreement. For the last 7-8 years, the Central Government has been making ceaseless efforts to empower the institutions of local government and to make them more transparent. Be it the Karbi Anglong Autonomous Council or other local institutions, they have a huge responsibility. The huge responsibility of taking central and state schemes to every village at a fast pace will also be fulfilled with the cooperation of these institutions. Public convenience, public welfare and public participation are the priority for all of us.
Brothers and sisters,
Development of the state for the development of the nation, and development of the villages and cities for the development of the state is indispensable. True development of villages is possible only when development plans are made according to local needs and local conditions and when the plans are fully implemented. Therefore, in the centre's plans we have kept in mind the local needs over the years. For example, the schemes related to housing for the poor, which used to run earlier; everything from their design to the material used to be decided in Delhi. But the tribal areas like Karbi Anglong have a different tradition, a different culture associated with building houses; the availability of materials differs in the place. Therefore, a major change was made in the Pradhan Mantri Awas Yojana. The money goes directly to the beneficiary's bank account. After this, the beneficiaries build their own houses according to their choice. And the beneficiary then can tell the world “look, this is my house, built by me”. This Pradhan Mantri Awas Yojana is not a dole or government’s favour. For us, Pradhan Mantri Awas Yojana is the scheme to build a poor person's own dream-house, as per his own wishes.This spirit of greater participation of the people of the village in the development of the village is also there in the Har Ghar Jal Yojana. The water which reaches every household should be managed by the water committees of the village, and in that too, the committees should consist mostly of mothers and sisters. Because no one can understand the importance of water like our mothers and sisters do. Men do not understand it like the women. That is why we have strengthened the water related schemes by placing mothers and sisters in the core. I have been told that before this scheme was implemented, less than 2 percent of the households in the village had access to piped water here. Now about 40 percent of the households have access to piped water. I am sure, soon water will start reaching every household in Assam through pipes.
Brothers and sisters,
The culture of the tribal society, the language here, the food, the art , the handicrafts and everything here is not only the heritage of this place but also the heritage of my India. Every Indian is proud of this heritage of yours and every district of Assam, every region and every tribe is very rich in this heritage. Here cultural heritage connects India and strengthens the spirit of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat'. Therefore, the central government is putting efforts to preserve tribal art-culture, art and craft, and to develop a system to pass them on to the future generations. Today, the tribal museums that are being built across the country, the museums that are being developed in the name of tribal freedom fighters are also in line with this same idea. Tribal talent and the local products of the tribal society are also being promoted by the central government. There is a wonderful tradition of handloom cotton cloth, bamboo, wooden and metal utensils, among other artefacts all over Assam including Karbi Anglong. We need to be vocal for these local products. The government is setting up all necessary platforms so that these products can reach every household and the important markets of the country and the world. Wherever I go, I talk about my brothers and sisters living in remote forests, my brothers and sisters associated with art and handicrafts. I keep speaking of 'vocal for local' everywhere because your work should find a place in Indian homes and should garner respect all over the world.
Friends,
In this 'Azadi Ka Amritkaal', Karbi Anglong is also moving towards a new future of peace and development. Now from here we must not look back. In the coming few years, together we have to make up for the development which we could not do in the last decades. We are completely standing with you in the endeavour for the development of Assam. You have come here to bless us in such a large number. As I have said before, I assure you once again, I will return this love of yours with interest by developing your region. I wish you the very best.
Kardom! Thank you !
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thanks a lot! Kardom!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অসমৰ ডিফুত শান্তি আৰু উন্নয়ন ৰেলীত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
28 APR 2022 4:16PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়, ভাৰত মাতা কী জয়!
কাৰ্বি আং-লং কৰ্টে ইংজিৰ, কে-দো আন-আফাণ্টা, নেলী কাৰ্ডোম পাজিৰ ইগ্লো।
অসমৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী জগদীশ মুখীজী, অসমৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাজী, কাৰ্বি ৰজা শ্ৰী ৰামচিং ৰংহাং জী, কাৰ্বি আংলং স্বায়ত্তশাসিত পৰিষদৰ শ্ৰী তুলিৰাম ৰংহাংজী, অসম চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ হাজাৰিকা জী, যোগেন মহনজী, সংসদৰ মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী হৰেণ সিং বে’ জী, বিধায়ক শ্ৰী ভৱেশ কলিতা জী আন সকলো জনপ্ৰতিনিধি আৰু কাৰ্বি আংলঙৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল!
যেতিয়াই মই আপোনাৰ মাজত আহিবলৈ সুযোগ পাইছো। আপোনাৰ প্ৰেম বহুত, এয়া আপোনাৰ নিজৰতা, এনে লাগে যেন আপুনি ঈশ্বৰৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছে। আজিও, ইমান বৃহৎ সংখ্যক সময়ত, আপুনি আমাক আশীৰ্বাদ কৰিবলৈ দূৰদূৰণিৰ পৰা ইয়ালৈ আহিছে আৰু সেইটোও আপোনাৰ পৰম্পৰাগত পোছাকত উৎসাহ আৰু উদযাপনৰ মেজাজত আৰু প্ৰৱেশদ্বাৰত তেওঁলোকৰ পৰম্পৰাগত পৰম্পৰা অনুসৰি ইয়াত থকা সকলো লোকে আমাক যিদৰে আশীৰ্বাদ দিছে, মই আপোনালোকলৈ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
এয়া এক সুখৰ কাকতালীয় ঘটনা যে আজি যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি আছে, আমি এই পৃথিৱীৰ মহান পুত্ৰ লাচিত বৰফুকনজীৰ ৪০০ তম জন্ম জয়ন্তীও উদযাপন কৰিআছো। তেওঁৰ জীৱন দেশপ্ৰেম আৰু ৰাষ্ট্ৰ শক্তিৰ বাবে এক অনুপ্ৰেৰণা। কাৰ্বি আংলঙৰ পৰা, মই দেশৰ এই মহান নায়কজনক প্ৰণাম জনাইছো, মই তেওঁক প্ৰণাম জনাইছো আৰু তেওঁক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো।
বন্ধুসকল,
বিজেপিৰ দ্বৈত ইঞ্জিনৰ চৰকাৰ, য'তেই নহওঁক, সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকাৰ প্ৰচেষ্টাই এই মনোভাৱৰে কাম কৰে। আজি কাৰ্বি আংলঙৰ এই ভূমিত এই সংকল্প পুনৰ শক্তিশালী হৈছে। অসমৰ স্থায়ী শান্তি আৰু দ্ৰুত উন্নয়নৰ বাবে হোৱা চুক্তিখন অনাৰ কাম আজি দ্ৰুত গতিত চলি আছে। সেই চুক্তিৰ অধীনত আজি ইয়াত ১,০০০ কোটি টকাৰ কেইবাটাও প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। ডিগ্ৰী মহাবিদ্যালয় হওঁক, পশু চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় হওঁক, কৃষি মহাবিদ্যালয় হওঁক, এই সকলো বোৰ প্ৰতিষ্ঠানে ইয়াত যুৱসকলক নতুন সুযোগ দিব।
বন্ধুসকল, আজি অনুষ্ঠিত হোৱা আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানটো কেৱল এটা অট্টালিকাৰ আধাৰশিলা নহয়। এয়া কেৱল এখন মহাবিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয়, প্ৰতিষ্ঠানৰ আধাৰশিলা নহয়। এইটো আমাৰ যৌৱনৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ আধাৰশিলা। এতিয়া উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে সঠিক ব্যৱস্থা ৰখাৰ সৈতে, আনকি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালবোৰৰ ভিতৰত আটাইতকৈ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালেও তেওঁলোকৰ সন্তানক উন্নত শিক্ষা প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। একে সময়তে, এই প্ৰতিষ্ঠানবোৰে ইয়াত কৃষক আৰু গৰু পালকসকলৰ বাবে উন্নত সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ উপৰিও, অসম চৰকাৰে চুক্তিৰ অন্যান্য দিশবোৰৰ ওপৰত নিৰন্তৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছে। অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ এৰি ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে উভতি অহা সহ-নাগৰিকসকলৰ পুনৰ্সংস্থাপনৰ বাবেও নিৰন্তৰ কাম কৰা হৈছে।
মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত দেশখনে গ্ৰহণ কৰা এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰস্তাৱ হৈছে - অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। ইমান ডাঙৰ লক্ষ্যৰে প্ৰতিখন জিলাতে কমেও ৭৫ টা অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণৰ লক্ষ্য আজি দেশ আগবাঢ়ি ছে। কিছুদিন আগতে, মই ইয়াক জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰিছিলো। মই সুখী যে আজি অসমতো ২৬০০ তকৈও অধিক অম্ৰুত সৰোবৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই হ্ৰদসমূহৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণৰূপে মানুহৰ অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত আধাৰিত। এনে হ্ৰদবোৰৰ আনকি জনজাতীয় সমাজত এক সমৃদ্ধ পৰম্পৰা আছে। ই কেৱল গাওঁবোৰত পানীৰ ভাণ্ডাৰ সৃষ্টি নকৰে, কিন্তু সেইবোৰ উপাৰ্জনৰ উৎসও হৈ পৰিব। অসমত, মাছ হৈছে খাদ্য আৰু জীৱিকাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎস। মাছ খেতিৰ পৰাও এই অমৃত হ্ৰদবোৰৰ পৰা বহুতো লাভালাভ লাভ কৰিব।
মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
আপুনি সকলোৱে যোৱা দশকবোৰত বহুতো অসুবিধাৰ সৈতে দীঘলীয়া সময় অতিবাহিত কৰিছে। কিন্তু ২০১৪ চনৰ পৰা, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অসুবিধাবোৰ ক্ৰমান্বয়ে হ্ৰাস পাই আহিছে, মানুহৰ বিকাশ হৈছে। আজি যেতিয়া কোনোবাই অসমৰ জনজাতীয় অঞ্চললৈ আহে, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আন ৰাজ্যলৈ যায়, পৰিস্থিতি সলনি হোৱা দেখিও ভাল লাগে। কাৰ্বি আংলং বা আন যিকোনো জনজাতীয় এলেকা, আমি উন্নয়ন আৰু বিশ্বাসৰ নীতিৰ ওপৰত কাম কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
আপুনি ভালদৰে জানে, মই আপোনাৰ সমস্যা, এই ক্ষেত্ৰৰ সমস্যাবোৰ বুজিবলৈ চেষ্টা কৰিছোঁ, আপোনাৰ নিজৰ পৰিয়ালৰ সদস্য হিচাপে, আপোনাৰ নিজৰ পৰিয়ালৰ সদস্য হিচাপে, আপোনাৰ ভায়েকৰ দৰে, আপোনাৰ পুত্ৰ হিচাপে, আৰু আপুনি মোক জ্ঞানতকৈ হৃদয়তকৈ অধিক বুজাইছে। আপুনি প্ৰতিবাৰেই মোৰ হৃদয় স্পৰ্শ কৰিছে। ই মোৰ হৃদয় জয় কৰিছে। যেতিয়া আমি সকলোৱে, পৰিয়ালৰ সদস্য হিচাপে, এটা পৰিয়ালৰ দৰে সমাধান বিচাৰোঁ, ইয়াত এক সংবেদনশীলতা থাকে, বেদনা আৰু কষ্টৰ অনুভূতি থাকে, আমি আপোনাৰ সপোনবোৰ বুজি পাওঁ, আমি আপোনাৰ সংকল্পবোৰ বুজি পাওঁ। আপুনি আপোনাৰ নাকৰ অভিপ্ৰায়ক সন্মান কৰিবলৈ আপোনাৰ জীৱন অতিবাহিত কৰিবলৈ অনুভৱ কৰে।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিজন মানুহ, আনকি অসমৰ এই দূৰৱৰ্তী অঞ্চলৰ লোকসকলৰওচৰ ওচৰত আকাংক্ষা আছে, মোৰ যুৱক-যুৱতীসকলেও আগবাঢ়িব বিচাৰে, আকাংক্ষা কৰে আৰু বুজিব বিচাৰে আৰু আপোনাৰ সপোনবোৰ পূৰণ কৰিব বিচাৰে, আপোনাৰ সপোনবোৰ আমাৰ সকলোৰে সংকল্প হৈ পৰে আৰু আমিও আপোনাৰ প্ৰতিটো সংকল্প পূৰণ কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰি আছো আৰু আমিও এই কামৰ বাবে একেলগে কাম কৰি আছো। আপুনিও একত্ৰিত হৈছে, একেলগে আৰু আপুনি জিকিবলৈ গৈ আছে।
মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
আজি সমগ্ৰ দেশে বিগত বছৰবোৰত কেনেদৰে হিংসা, অৰাজকতা আৰু অবিশ্বাসৰ দশকপুৰণি সমস্যাবোৰ সমাধান কৰা হৈছে, কেনেদৰে পথ বিচাৰি উলিওৱা হৈছে সেয়া চাই আছে। এবাৰ এই ক্ষেত্ৰটোৰ বিষয়ে আলোচনা হৈছিল। কেতিয়াবা বোমাৰ শব্দ শুনা গৈছিল, কেতিয়াবা গুলীৰ শব্দ শুনা গৈছিল। আজি, প্ৰশংসা প্ৰতিধ্বনিত হৈছে। এটা উল্লাস আছে। যোৱা বছৰছেপ্তেম্বৰত কাৰ্বি আংলঙৰ কেইবাটাও সংগঠনে শান্তি আৰু উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়ি যোৱাৰ সংকল্পলৈ হাত মিলাইছে। ২০২০ চনত বড়ো চুক্তিয়ে স্থায়ী শান্তিৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিছে। অসমৰ উপৰিও ত্ৰিপুৰাতো এনএলএফটিয়ে শান্তিৰ পথত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰে। প্ৰায় আঢ়ৈ দশক ধৰি চলি থকা ব্ৰু-ৰেং সমস্যাটোও সমাধান কৰা হৈছিল। বাকী ঠাইবোৰতো, স্থায়ী শান্তিৰ বাবে আমাৰ প্ৰচেষ্টা নিৰন্তৰ, গুৰুত্বসহকাৰে চলি আছে।
বন্ধুসকল,
যিসকলে হিংসাৰ দ্বাৰা, অস্থিৰতাৰ দ্বাৰা আটাইতকৈ বেছি প্ৰভাৱিত হৈছে, যিসকলে আটাইতকৈ বেছি কষ্ট পাইছে, যাৰ চকুপানী কেতিয়াও শুকাই যোৱা নাই। তেওঁলোক আমাৰ মাতৃ, আমাৰ ভগ্নী, আমাৰ সন্তান। আজি যেতিয়া মই যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ সৈতে পৰিয়াললৈ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ লৈ উভতি অহা দেখিছোঁ, আৰু যেতিয়া মই সেই মাতৃসকলৰ চকুলৈ চাওঁ, সেই মাতৃসকলৰ চকুত অনুভৱ কৰা আনন্দ, আনন্দৰ চকুপানী বৈ আহিবলৈ আৰম্ভ কৰে। মাতৃৰ জীৱনে এক সান্ত্বনা লাভ কৰে, সন্তুষ্টি থাকে, তাৰ পিছত মই ধন্য অনুভৱ কৰোঁ। আজি ইমান বৃহৎ সংখ্যক মাতৃ আৰু ভগ্নী ইয়ালৈ আহিছে, এই মাতৃসকল - ভগ্নীসকল ইয়ালৈ আহিছে, আশীৰ্বাদ দিছে, তেওঁলোকে শান্তিৰ প্ৰচেষ্টাকো নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে, নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে। এই অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ উন্নত জীৱনৰ বাবে, ইয়াত থকা পুত্ৰ-কন্যাসকলৰ জীৱন, কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কাম কৰি আছে। তেওঁ নিষ্ঠাৰে কাম কৰি আছে, তেওঁ সেৱাৰ অনুভূতিৰে কাম কৰি আছে।
মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
অসমত চৰকাৰ আৰু সমাজৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চললৈ শান্তি ঘূৰি অহাৰ লগে লগে পুৰণি নিয়মবোৰো সলনি কৰা হৈছে। দীৰ্ঘদিন ধৰি, সশস্ত্ৰ বাহিনী বিশেষ শক্তি আইন (Armed Forces Special Power Act (AFSPA)) উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বহুতো ৰাজ্যত চলি আহিছে। কিন্তু যোৱা ৮ বছৰত স্থায়ী শান্তি আৰু উন্নত আইন-শৃংখলাৰ বাবে, আমি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বহুতো অঞ্চলৰ পৰা এএফএছপিএ আঁতৰাই দিছো। যোৱা আঠ বছৰত, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত হিংসাত্মক ঘটনা ৭৫% হ্ৰাস পাইছে। সেইকাৰণে এএফএছপিএক প্ৰথমে ত্ৰিপুৰাৰ পৰা আৰু তাৰ পিছত মেঘালয়ৰ পৰা আঁতৰোৱা হৈছিল। অসমত, এইটো তিনি দশক ধৰি বলবৎ আছিল। পৰিস্থিতিৰ উন্নতিৰ অভাৱৰ বাবে, পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰে ইয়াক বাৰে বাৰে আগুৱাই নিছিল। কিন্তু বিগত বছৰবোৰত, পৰিস্থিতিএনেদৰে চম্ভালি লোৱা হৈছে যে আজি অসমৰ ২৩ খন জিলাৰ পৰা এএফএছপিএ আঁতৰোৱা হৈছে। আন ক্ষেত্ৰতো, আমি পৰিস্থিতিটো দ্ৰুতগতিত স্বাভাৱিক কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছো যাতে তাৰ পৰাও এএফএছপিএ আঁতৰ কৰিব পৰা যায়। নাগালেণ্ড আৰু মণিপুৰতো এই দিশত কাম অতি দ্ৰুতগতিত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত সমস্যাবোৰ সমাধান কৰা হৈছে, ৰাজ্যসমূহৰ মাজত দশকজুৰি চলি থকা সীমান্ত বিবাদবোৰো অতি সৌহাৰ্দ্যপূৰ্ণভাৱে সমাধান কৰা হৈছে। মই আজি সোণোৱালী আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আন মুখ্যমন্ত্ৰীসকলক বিশেষ অভিনন্দন জনাইছো যে তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল এতিয়া দেশৰ এক শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক গোট হ'বলৈ সাজু হৈছে। সবকা সাথ, সবকা বিকাশৰ আত্মাৰ সৈতে আজি সীমান্ত সম্পৰ্কীয় সমস্যাসমূহৰ সমাধান বিচাৰি উলিওৱা হৈছে। অসম আৰু মেঘালয়ৰ মাজত হোৱা চুক্তিয়ে অন্যান্য বিষয়তো উৎসাহিত কৰিব। ই এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ আশা-আকাংক্ষাক শক্তিশালী কৰিব।
মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
বড়ো চুক্তি হওঁক বা কাৰ্বি আংলং চুক্তি হওঁক, স্থানীয় স্ব-শাসন হওঁক, আমি ইয়াৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। স্থানীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক শক্তিশালী কৰা, সেইবোৰঅধিক স্বচ্ছ কৰাৰ বাবে যোৱা ৭-৮ বছৰ ধৰি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা হৈ আহিছে। কাৰ্বি আংলং স্বায়ত্তশাসিত পৰিষদ হওঁক বা আন স্থানীয় প্ৰতিষ্ঠান হওঁক, তেওঁলোকৰ এক ডাঙৰ দায়িত্ব আছে। কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ আঁচনিসমূহ দ্ৰুত গতিত গাওঁৰ পৰা গাওঁলৈ লৈ যোৱাৰ এক বৃহৎ দায়িত্বও এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সহায়ত পূৰণ কৰা হ'ব। ৰাজহুৱা সুবিধা, জনকল্যাণ আৰু জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ আমাৰ সকলোৰে প্ৰাথমিকতা।
মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নৰ বাবে ৰাজ্যখনৰ উন্নয়ন আৰু ৰাজ্যখনৰ উন্নয়নৰ বাবে গাওঁখনৰ উন্নয়ন, চহৰসমূহৰ উন্নয়ন অতি প্ৰয়োজনীয়। স্থানীয় পৰিস্থিতি অনুসৰি স্থানীয় প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি উন্নয়নৰ পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা হ'লেহে গাওঁবোৰৰ সঠিক বিকাশ সম্ভৱ হয় আৰু সেইবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপায়ণ কৰা হয়। সেয়েহে বিগত বছৰবোৰত, কেন্দ্ৰৰ আঁচনিবোৰত, আমি স্থানীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ যথেষ্ট যত্ন লৈছো। এতিয়া, যেন দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাসস্থানসম্পৰ্কীয় আঁচনি আছে, যিবোৰ আগতে চলিছিল, তেওঁলোকৰ মানচিত্ৰৰ পৰা সামগ্ৰীলৈকে সকলোবোৰ দিল্লীত সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল। যদিও কাৰ্বি আংলঙৰ দৰে জনজাতীয় অঞ্চলৰ পৰম্পৰা পৃথক, ঘৰ নিৰ্মাণৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সংস্কৃতি পৃথক, সামগ্ৰীৰ উপলব্ধতা পৃথক। সেয়েহে, প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাত কৰা এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন আছিল যে ধনখিনি পোনপটীয়াকৈ হিতাধিকাৰীৰ বেংক একাউণ্টলৈ যাব। ইয়াৰ পিছত, সেই হিতাধিকাৰীজনে, তেওঁৰ পচন্দ অনুসৰি, তেওঁৰ নিজৰ ইচ্ছা অনুসৰি, তেওঁ নিজৰ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিব আৰু চিনা টাঙ্কাৰৰ পৃথিৱীক ক'ব যে মোৰ এটা ঘৰ আছে, মই ইয়াক নিৰ্মাণ কৰিছো। আমাৰ বাবে এই প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা চৰকাৰৰ অনুগ্ৰহৰ কাৰ্যসূচী নহয়। আমাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা হৈছে দৰিদ্ৰলোকৰ সপোনৰ প্ৰাসাদ গঢ়ি তোলাৰ সপোন, দৰিদ্ৰলোকৰ ইচ্ছা অনুসৰি ইয়াক গঢ়ি তোলাৰ সপোন। গাওঁখনৰ উন্নয়নত গাওঁখনৰ জনসাধাৰণৰ অধিক অংশগ্ৰহণৰ এই অনুভৱ প্ৰতিটো ঘৰৰ পানী আঁচনিতো আছে। ঘৰে ঘৰে পাইপৰ পৰা গৈ থকা পানী, গাওঁখনৰ পানী সমিতিয়ে পৰিচালনা কৰিব লাগে, আৰু সেইটোতো, সমিতিবোৰত বেছিভাগ মাতৃ আৰু ভগ্নী থাকে। কিয়নো পানীৰ গুৰুত্ব কি যে মাতৃ - ভগ্নীসকলে তেওঁলোকৰ দৰে বুজি নাপায়, ইমান পুৰুষে বুজি নাপায় আৰু সেয়েহে আমি মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক কেন্দ্ৰত ৰাখি পানীৰ আঁচনিবোৰক শক্তি প্ৰদান কৰিছো। মোক কোৱা হৈছে যে এই আঁচনিখন আৰম্ভ হোৱাৰ আগতে, গাওঁৰ ২ শতাংশতকৈও কম পৰিয়ালে ইয়াত পাইপযোগে পানী পাইছিল। এতিয়া প্ৰায় ৮০ শতাংশ পৰিয়ালে পাইপযুক্ত পানীৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। মই নিশ্চিত যে অতি সোনকালেই পাইপৰ জৰিয়তে অসমৰ প্ৰতিটো ঘৰত পানী আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিব।
মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
জনজাতীয় সমাজৰ সংস্কৃতি, ইয়াত ভাষা, ইয়াত ৰন্ধনপ্ৰণালী, ইয়াত থকা কলা, ইয়াত হস্তশিল্প, এই সকলোবোৰ কেৱল ইয়াতেই নহয়, সেইবোৰ মোৰ হিন্দুস্তানৰ ঐতিহ্য। প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই আপোনাৰ আৰু অসমৰ এই ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱান্বিত, প্ৰতিখন জিলা, প্ৰতিটো অঞ্চল, অসমৰ প্ৰতিটো জনজাতি এই অঞ্চলত যথেষ্ট সমৃদ্ধ। ইয়াত সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যই ভাৰতক সংযোগ কৰিছে, এক ভাৰতে শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ মনোভাৱ শক্তিশালী কৰিছে। সেয়েহে, জনজাতীয় কলা-সংস্কৃতি, কলা-শিল্পকলা সংৰক্ষণ কৰা, তেওঁলোকক ভৱিষ্যত প্ৰজন্মলৈ লৈ যোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰাটো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা হৈ আহিছে। আজি সমগ্ৰ দেশতে নিৰ্মাণ কৰা জনজাতীয় সংগ্ৰহালয়সমূহ, জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ নামত বিকশিত কৰা সংগ্ৰহালয়সমূহৰ আঁৰত এই ধাৰণাটোও আছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ, জনজাতীয় প্ৰতিভা, জনজাতীয় সমাজৰ স্থানীয় উৎপাদনকো উৎসাহিত কৰা হৈছে। কাৰ্বি আংলংকে ধৰি সমগ্ৰ অসমতে হস্ততাঁতৰ কপাহৰ কাপোৰ, বাঁহ, কাঠ আৰু ধাতুৰ বাচন-বৰ্তন, অন্যান্য শিল্পকলাৰ এক অতি আশ্চৰ্যকৰ প্ৰথা আছে। এই স্থানীয় সামগ্ৰীবোৰৰ বাবে কণ্ঠস্বৰ থকাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই সামগ্ৰীবোৰ দেশ আৰু বিশ্বৰ বজাৰত উপনীত হয়, প্ৰতিটো ঘৰত উপস্থিত হয়, ইয়াৰ বাবে, চৰকাৰে সকলো প্ৰয়োজনীয় মঞ্চ প্ৰস্তুত কৰি আছে আৰু ইয়াৰ বাবে, দূৰৱৰ্তী অৰণ্যত বাস কৰা মোৰ ভাই-ভনীসকল, কলাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত মোৰ ভাই-ভনী, হস্তশিল্পৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ভাই-ভনীসকল, মই সকলো ঠাইলৈ যাওঁ আৰু আপোনাৰ সৈতে কথা পাওঁ। স্থানীয়ৰ বাবে কণ্ঠস্বৰে সকলোতে কথা কয়। কিয়নো আপুনি যি কৰে, তেওঁক হিন্দুস্তানৰ ঘৰত স্থান পাবলৈ দিয়ক, পৃথিৱীত তেওঁৰ সন্মান বৃদ্ধি কৰক।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালত কাৰ্বি আংলঙেও শান্তি আৰু উন্নয়নৰ এক নতুন ভৱিষ্যতৰ দিশে আগবাঢ়িছে। আমি ইয়াৰ পৰা পিছলৈ ঘূৰি চাব নালাগে। আগন্তুক বছৰবোৰত, আমি একেলগে যোৱা কেইটামান দশকত কৰিব নোৱাৰা উন্নয়নৰ ক্ষতিপূৰণ দিব লাগিব। অসমৰ উন্নয়নৰ প্ৰচেষ্টাত আমি সম্পূৰ্ণৰূপে আপোনাৰ সৈতে আছো। মই আকৌ এবাৰ আপোনাক ইমান ডাঙৰ সংখ্যাত আশীৰ্বাদ কৰিবলৈ আহিছোঁ। মই আপোনাক আকৌ এবাৰ আশ্বাস দিছো, মই আগতেও কৈছিলো, এয়া আপোনাৰ প্ৰেম, মই এই প্ৰেমক আগ্ৰহেৰে ঘূৰাই দিম। মই উন্নয়নলৈ উভতি আহিম, মই আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছো।
কাৰ্দম! ধন্যবাদ !
ভাৰত মাতা কী - জয়
ভাৰত মাতা কী - জয়
ভাৰত মাতা কী - জয়
বহুত ধন্যবাদ! কাৰ্দম!