প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
য়ু.কে.গী প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা পাঙথোকপা অপুনবা পাউগী মীফমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পীখিবা ৱারোল
22 APR 2022 3:40PM by PIB Imphal
য়োর এক্সেলেন্সী, প্রধান মন্ত্রী বোরিস জোন্সন,
শক্নাইরবা মীথুংশিং,
মেদিয়াগী মরুপ মপাঙশিং
খুরুমজরি!
অহানবমক্তদা ঐনা প্রধান মন্ত্রী বোরিস জোন্সন অমসুং মহাক্কী খোঙবুশিংবু ভারত্তা তরাম্না ওকচরি‍।
হন্দক্কী অসি প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনা ভারত্তা লাকপা মহাক্কীদমক্তা অহানবা ওইরমবদি য়াই, অদুবু ভারতকী অরিবা মরূপ অমা ওইনা, মহাক্না ভারতপু নীংথিনা খঙই‍। হৌখিবা চহি কয়াসিদা, প্রধান মন্ত্রী জোন্সন্না ভারত অমসুং য়ু.কে.গী মরী চেৎশিনহনবদা য়াম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌদুনা লাক্লি‍।
ভারতনা নীং তমবগী অমৃৎ মহোতসব পাঙথোক্লিবা মতমসিদা, প্রধান মন্ত্রী বোরিস জোন্সনগী খোঙচৎ অসি তশেংনমক পুৱারী ওইরবা পুংফম অমা ওইরি‍। অদুগা ঙরাং, অদোম্না অদোমগী ভারতকী খোঙচৎ সাবরমতি আশ্রমদা মহাত্মা গান্ধীগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কত্তুনা হৌরকখিবা ভারত পুমবনা উখ্রে‍।
মরূপশিং,
মমাঙ চহিদা ঐখোয়না লৈবাক অনিগী মরক্তা কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরসিপ শেমখি‍। চৎলিবা চহি তরাসিদা ঐখোয়গী মরীগী মায়কৈ তাক্নবগীদমক ঐখোয়না অশা চাউরবা ‘রোদমেপ ২০৩০’সু হৌদোকখ্রে‍। ঙসি ঐখোয়না ৱারী ৱাতায় শানবা মতমদা, হায়রিবা রোদমেপ অসিগী লৈরিবা খোঙজেলগী মতাঙদা ঐখোয়না নৈনখি অমদি তুংগীদমক পান্দম খরসু থমখি‍।
লৈবাক অনিগী কাঙলুপশিংনা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত হায়বা হীরমসিদা থবক তৌরি‍। হায়রিবা ৱাফমসিদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি‍। অদুগা ঐখোয়না হায়রিবা এফ.তি.এ. অসিবু চৎলিবা চহিসিগী লোইশিল্লকপা ফাওবদা মপুং ফাহন্নবা মপুং ফানা হোৎননবা ফীরেপ লৌরে‍। হৌখিবা থা খরসিদা, ভারতনা য়ু.এ.ই. অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত পুরকখ্রে‍। হায়রিবা খোঙজেল অসিমক অমদি মান্নবা ফিরেপকা লোয়ননা ঐখোয়না য়ু.কে.গা লোয়ননা এফ.তি.এ. পুরক্নবগী লমদা চঙশিনবা পাম্লি‍।
ঐখোয়না ঙাকশেলগী লমদসু তেংবাংনবা হেনগৎহন্নবা ৱাফম য়ানরে‍। দিফেন্স সেক্তরদা মেনুফেকচরিং, তেক্নোলোজী, দিজাইন অমসুং দেভেলপমেন্তকী হীরম পুমবদা ‘আত্মনিরভর ভারত’ পুরক্নবা থৌরাংদা য়ু.কে.গী ঙাক্লৌ ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়না ভারত্তা চঙশিল্লিবা পুম্নমক কোনশিন্দুনা অহোংবা পুরক্নবা থৌরাং, ঐখোয়গী ইনফ্রাস্ত্রকচর মোদর্নাইজেসনগী থৌরাং অমসুং নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইনগী মরমদসু খন্নখি‍। ঐখোয়না য়ু.কে. কম্পেনীশিংনা ভারত্তা শেল থাদবা হেনগৎলক্লিবসিবু তরাম্না ওক্লি‍। অদুগা মসিগী ফজরবা খুদম অমা ঙরাং গুজরাৎকী হালোলদা ঐখোয়না উবা ফংখ্রে‍।
য়ু.কে.দা লৈরিবা ভারত্তগী হৌখিবা মীওই মিলিয়ন ১.৬না খুন্নাইদা অমদি শেন্মিৎলোনগী হীরম খুদিংদা অফবা মওংদা থৌদাং য়ারি‍। মখোয়গী মায় পাকপদা ঐখোয়না চাউথোকচৈ‍। অদুগা ঐখোয়না অসিগুম্বা অহিংবা থোং অসি হেন্না মপাঙ্গল কলহনবা পাম্মি‍। প্রধান মন্ত্রী জোন্সন মশামক মায়কৈ অসিদা য়াম্না চাউনা থৌদাং লৌরিবনি‍। মসিগীদমক মহাক্কী মফমদা ঐনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
মরূপশিং,
গ্লাস্গোদা পাঙথোকখিবা সি.ও.পি.-২৬দা লৌখিবা ৱারেপশিং মপুং ফানা থবক্তা ওন্থোক্নবা ঐখোয়গী ফিরেপ ময়ামগী মফমদা থম্লি‍। ঙসি ঐখোয়না ঐখোয়গী অইং-অশা অমসুং ইনর্জীগী খোঙবু ওইবগী মরী হেন্না মরা চেৎশিলহন্নবা লেপ্লি‍। ঐখোয়না য়ু.কে.বু ভারতকী নেস্নেল হাইদ্রোজেন মিসন্দা শরুক য়ারনবা পাউকৎ পীজরি‍। অদুগা ঐনা ঐখোয়গী মরক্তা স্ত্রেতেজিক তেক দাইলোগ শেমগৎলবসিবু পুকচেল শেংনা তরাম্না ওকচরি‍।
মরূপশিং,
ঙসি ঐখোয়গী মরক্তা গ্লোবেল ইন্নোভেসন পার্ত্নরসিপকী শিল্লি-লাংলিবশিং থবক ওইনা পায়খৎপা লোইশিনবসি য়াম্না মরুওইবা থৌরাং অমা শোয়দনা ওইরক্কনি‍। মসিনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা ঐখোয়গা লৈনরিবা চাওখৎপগী মরী অসিবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি‍। থৌরাংসিগী মখাদা ভারত অমসুং য়ু.কে.না অতোপ্পা লৈবাকশিংদা ‘মেদ ইন ইন্দিয়া’ ইনোভেসন য়ৌহন্নবা অমদি চাওথোকহন্নবগীদমক দোলর মিলিয়ন ১০০ পুন্না থাদমিন্ননগনি‍। মসিনা সস্তেনেবল দেভেলপমেন্ত গোলশিং ফংবদা অমদি অইং অশাগী খল কায়থরকপগী ৱাফমশিংগী ৱাখৈ পুরকপদা মতেং ওইগনি‍। মসিনা ঐখোয়গী স্তার্ত-অপশিং অমসুং এম.এস.এম.ই. সেক্তরনা অনৌবা কৈথেলদা চঙশিনবদা অমদি মখোয়গী ইনোভেসনবু মালেমগী থাক্তা পুথোকপদা য়াম্না কান্নহনগনি‍।
মরূপশিং,
লমদমসিগী অমদি মালেমগী থাক্তা চাউখৎলক্লিবসিগী মতাঙদসু ঐখোয়না খন্নখি‍। অপনবা লৈতবা, পুম্নমক্কী ওইবা, পুম্নমক কোনশিনবা অমদুং চৎন-কাঙলোন্দা য়ুম্ফম ওইবা থৌওং অমদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দো-পেসিফিক রিজন অমা শেম্নবগী ৱাফমদা ঐখোয়না মরুওইনা খন্নখি‍। ইন্দো-পেসিফিক ওসীন ইনিসিএতিবতা য়াওনবা য়ু.কে.না লৌরিবা ফিরেপ ভারতনা তরাম্না ওক্লি‍।
ঐখোয়না য়ুক্রেন্দা খুদক্তা লান লেপ্নবা অমসুং ৱাথোক অসিগী ৱাখৈ পুরক্নবগীদমক ৱারী শানদুনা অমদি দিপ্লোমেসীগী লম্বীদা চঙশিন্নবা ৱাফম খন্নখি‍। ঐখোয়না লৈবাক পুম্নমক্কী ঙমখৈ কায়হন্দনবা অমদি মশাগী শক্তমবু ঙাক্তুনা থমবগী মরুওইবা ৱাফমসু অমুক হন্না নৈনখি‍।
ঐখোয়না ইং-তপ্পা, মরা চেৎপা অমসুং শাফবা অফঘানিস্তান অমগীদমক অমসুং পুম্নমক কোনশিল্লবা অমদি মীহুৎশিংগী ওইবা লৈঙাক অমা লৈহন্নবা হোৎনবদা ঐখোয়না শৌগৎলি হায়বা ৱাফম হন্না ফোঙদোকখি। অফঘান লমদমবু অতোপ্পা লৈবাকশিংদা হিংশাগী থবক চত্থনবগী মকোন ওইহন্দবা হায়বসি মরুওই‍।
এক্সেলেন্সী,
অদোম্না ভারত অমসুং য়ু.কে.গী মরী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অখন্নবা থৌদাং মতম পুম্নমক্তা লৌদুনা লাক্লি‍। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না অদোমবু থাগৎচরি‍।
অমুক্কা হন্না, অদোম অমসুং অদোমগী খোঙবুশিংবু ভারত্তা তরাম্না ওকচরি‍।
অদোমবু হন্না হন্না থাগৎচরি‍!
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি‍। মহাক্কী অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা পীখিবনি‍।

Prime Minister's Office
English Translation of Address by Prime Minister, Shri Narendra Modi at the Joint Press Meet with the Prime Minister of UK
22 APR 2022 3:40PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Boris Johnson,
Distinguished delegates,
Our friends from the media,
Namaskar!
First of all, I extend a warm welcome to Prime Minister Boris Johnson and his delegation to India.
This may be his first visit to India as Prime Minister, but as an old friend of India, he knows and understands India very well. For the past several years, Prime Minister Johnson has played a very important role in strengthening the relations between India and the UK.
At the time, when India is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence, Prime Minister Boris Johnson's visit is a historic moment in itself. And yesterday, the whole of India saw that you started your visit to India by paying homage to Mahatma Gandhi at Sabarmati Ashram.
Friends,
Last year, we established the Comprehensive Strategic Partnership between the two countries. And to give direction to our relationship in the present decade we had also launched an ambitious ‘Roadmap 2030’. In our conversation today, we also reviewed the progress made in this roadmap, and set some goals for the future.
Teams of both countries are working on the subject of Free Trade Agreement. Good progress is being made in the negotiations. And we have decided to make full efforts towards the conclusion of the FTA by the end of this year. In the last few months, India has concluded Free Trade Agreements with UAE and Australia. At the same pace, with the same commitment, we would like to move forward on the FTA with the UK as well.
We have also agreed to enhance cooperation in the defence sector. We welcome the UK's support for ‘Atmanirbhar Bharat’ in all sectors of manufacturing, technology, design and development in the defence sector.
Friends,
We also had discussions on the comprehensive reforms going on in India, our infrastructure modernization plan and the National Infrastructure Pipeline. We welcome the increasing investment in India by UK companies. And, a good example of this we got to see yesterday at Halol in Gujarat.
1.6 million people of Indian origin living in the UK are making positive contributions to the society and every sector of the economy. We are proud of their achievements. And we want to strengthen this living bridge further. Prime Minister Johnson has personally contributed a lot in this direction. I congratulate him for this.
Friends,
We expressed our commitment to fulfil the resolutions taken at the COP-26 held in Glasgow. Today we decided to further deepen our climate and energy partnership. We invite the UK to join India's National Hydrogen Mission. And I sincerely welcome the establishment of the Strategic Tech Dialogue between us.
Friends,
Today, the conclusion of the implementation arrangements of the Global Innovation Partnership between us will prove to be a very important initiative. This will further strengthen our development partnership with other countries. Under this, India and the UK will co-finance up to $100 million for transfer and scaling-up of "Made in India" innovations to third countries. These will also help in achieving sustainable development goals, and in efforts to tackle climate change. This will prove to be very useful for our start-ups and MSME sector in exploring new markets, and in making their innovations global.
Friends,
We also discussed the many developments taking place at the regional and global level. We emphasized on having an Indo-Pacific region which is based on a free, open, inclusive and rules-based order. India welcomes the UK's decision to join the Indo-Pacific Oceans Initiative.
We stressed on dialogue and diplomacy for an immediate ceasefire and resolution of the problem in Ukraine. We also reiterated the importance of respect for the territorial integrity and sovereignty of all countries.
We reiterated our support for a peaceful, stable and secure Afghanistan having an inclusive and representative government. It is essential that Afghan territory must not be used to spread terrorism in other countries.
Excellency,
You have always made special efforts to strengthen the relationship between India and the UK. For this we commend you.
Once again, a warm welcome to you and your delegation to India.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.