Prime Minister's Office
English Translation of Address by Prime Minister, Shri Narendra Modi at the Joint Press Meet with the Prime Minister of UK
22 APR 2022 3:40PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Boris Johnson,
Distinguished delegates,
Our friends from the media,
Namaskar!
First of all, I extend a warm welcome to Prime Minister Boris Johnson and his delegation to India.
This may be his first visit to India as Prime Minister, but as an old friend of India, he knows and understands India very well. For the past several years, Prime Minister Johnson has played a very important role in strengthening the relations between India and the UK.
At the time, when India is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence, Prime Minister Boris Johnson's visit is a historic moment in itself. And yesterday, the whole of India saw that you started your visit to India by paying homage to Mahatma Gandhi at Sabarmati Ashram.
Friends,
Last year, we established the Comprehensive Strategic Partnership between the two countries. And to give direction to our relationship in the present decade we had also launched an ambitious ‘Roadmap 2030’. In our conversation today, we also reviewed the progress made in this roadmap, and set some goals for the future.
Teams of both countries are working on the subject of Free Trade Agreement. Good progress is being made in the negotiations. And we have decided to make full efforts towards the conclusion of the FTA by the end of this year. In the last few months, India has concluded Free Trade Agreements with UAE and Australia. At the same pace, with the same commitment, we would like to move forward on the FTA with the UK as well.
We have also agreed to enhance cooperation in the defence sector. We welcome the UK's support for ‘Atmanirbhar Bharat’ in all sectors of manufacturing, technology, design and development in the defence sector.
Friends,
We also had discussions on the comprehensive reforms going on in India, our infrastructure modernization plan and the National Infrastructure Pipeline. We welcome the increasing investment in India by UK companies. And, a good example of this we got to see yesterday at Halol in Gujarat.
1.6 million people of Indian origin living in the UK are making positive contributions to the society and every sector of the economy. We are proud of their achievements. And we want to strengthen this living bridge further. Prime Minister Johnson has personally contributed a lot in this direction. I congratulate him for this.
Friends,
We expressed our commitment to fulfil the resolutions taken at the COP-26 held in Glasgow. Today we decided to further deepen our climate and energy partnership. We invite the UK to join India's National Hydrogen Mission. And I sincerely welcome the establishment of the Strategic Tech Dialogue between us.
Friends,
Today, the conclusion of the implementation arrangements of the Global Innovation Partnership between us will prove to be a very important initiative. This will further strengthen our development partnership with other countries. Under this, India and the UK will co-finance up to $100 million for transfer and scaling-up of "Made in India" innovations to third countries. These will also help in achieving sustainable development goals, and in efforts to tackle climate change. This will prove to be very useful for our start-ups and MSME sector in exploring new markets, and in making their innovations global.
Friends,
We also discussed the many developments taking place at the regional and global level. We emphasized on having an Indo-Pacific region which is based on a free, open, inclusive and rules-based order. India welcomes the UK's decision to join the Indo-Pacific Oceans Initiative.
We stressed on dialogue and diplomacy for an immediate ceasefire and resolution of the problem in Ukraine. We also reiterated the importance of respect for the territorial integrity and sovereignty of all countries.
We reiterated our support for a peaceful, stable and secure Afghanistan having an inclusive and representative government. It is essential that Afghan territory must not be used to spread terrorism in other countries.
Excellency,
You have always made special efforts to strengthen the relationship between India and the UK. For this we commend you.
Once again, a warm welcome to you and your delegation to India.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ମିଳିତ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଅନୁବାଦ
22 APR 2022 3:40PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୋରିସ୍ ଜନସନ୍‌
ସମ୍ମାନନୀୟ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ
ଆମର ଗଣମାଧ୍ୟମ ବନ୍ଧୁଗଣ
ନମସ୍କାର !
ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୋରିସ ଜନ୍‌ସନ ଓ ଭାରତକୁ ଆସିଥିବା ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀକୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଭାବେ ଭାରତକୁ ଏହା ତଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଗସ୍ତ ହୋଇପାରେ, ମାତ୍ର ଜଣେ ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁଭାବେ ଭାରତକୁ ଖୁବ ଭଲଭାବେ ଜାଣନ୍ତି । ବିଗତ କେତେ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନସନ୍ ଭାରତ ଓ ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ମଜବୁତ କରିବାରେ ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଥିବା ବେଳେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗସ୍ତ ଏକ ଐତିହାସିକ କ୍ଷଣ । ଗତକାଲି ସମଗ୍ର ଭାରତବର୍ଷ ଆପଣ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମରେ ମହାତ୍ମାଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ଭାରତ ଗସ୍ତ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଦେଖିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଗତବର୍ଷ ଆମେ ଦୁଇଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିସ୍ତୃତ ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କଲୁ । ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମର ବନ୍ଧୁତ୍ୱକୁ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଆମେ ୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଭିଳଷିତ ରୋଡ ମ୍ୟାପ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରିଛୁ । ଆଜି ଆମର ଆଲୋଚନାରେ ଆମେ ଏ ଦିଗରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ସହ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କେତେକ ଲକ୍ଷ୍ୟଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ।
ଦୁଇ ଦେଶର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଦଳ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ରାଜିନାମାରେ ଖୁବ୍ ଭଲ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି । ଚଳିତବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ଏହି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ରାଜିନାମା (FTA) ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ଭାରତ ୟୁଏଇ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସହ ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ରାଜିନାମା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି । ସେହି ଢଙ୍ଗରେ ତଥା ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା ସହ ଆମେ ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟ ସହ ମଧ୍ୟ FTA ନେଇ ସେଭଳି ଆଗେଇବୁ ।
ଆମେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛୁ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିର୍ମାଣ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପରିପାଟୀ ଓ ବିକାଶ ଭଳି ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ଆମେ ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟର ସମର୍ଥନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଆମେ ଭାରତରେ ଚାଲିଥିବା ବିସ୍ତୃତ ସଂସ୍କାର, ଯେପରିକି ଆମର ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଆଧୁନିକୀକରଣ ଯୋଜନା ଓ ଜାତୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋନା କରିଥିଲୁ । ଆମେ ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ଅଧିକ ପୁ୍‌ଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ । ଏହାର ଭଲ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଆମେ ଗତକାଲି ଗୁଜରାଟର ହାଲୋଲରେ ଦେଖିଲୁ ।
୧୬ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟରେ ବସବାସ କରୁଛନ୍ତି ଓ ସେମାନଙ୍କ ସମାଜ ଓ ଅର୍ଥନୀତରି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକାରତ୍ମକ ଅବଦାନ ରହିଛି । ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା ପାଇଁ ଆମେ ଗର୍ବିତ । ଆମେ ଏ ସମ୍ପର୍କର ସେତୁକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଏ ଦିଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନସନ୍‌ଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଢେର ଅବଦାନ ରହିଛି । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗ୍ଲାସଗୋରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କୋପ-26ରେ ନିଆଯାଉଥିବା ସଂକଳ୍ପଗୁଡିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ ।
ଆଜି ଆମେ ଆମର ଜଳବାୟୁ ଓ ଶକ୍ତି ଅଂଶୀଦାରୀତାକୁ ଆହୁରି ନିବିଡ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛୁ । ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ଉଦ୍‌ଯାନ ଅଭିଯାନରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଆମେ ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଚୁ । ମୁଁ ନିଷ୍ଠାପରଭାବେ ଆମେ ଆମର ରଣନୀତିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ କଥାବାର୍ତ୍ତା ପାଇଁ ଚାହୁଁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ଅଭିନବୀକରଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା ଆମର ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହ ବିକାଶମୂଳକ ଭାଗିଦାରିତାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବ । ଏହା ଅଧୀନରେ ଭାରତ ଓ ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟ ମିଳିତ ଭାବେ ଶହେ ନିୟୁତ ପାଉଣ୍ଡ ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିନବୀକରଣ ସାମଗ୍ରୀ ବିନିମୟ ତୃତୀୟପକ୍ଷ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହ କରିବେ । ଏହା ଆମକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ସହ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମସ୍ୟା ମୁକାବିଲାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଓ ଏମଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ବଜାର ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଏହା ଆମ ପାଇଁ ବେଶ ସହାୟକ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଆମେ ଆମର ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ବୈଶ୍ୱିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂଗଠିତ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ। ଆମେ ଏସୀୟ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ମୁକ୍ତ, ଅବାଧ ଓ ଆଇନଭିତ୍ତିକ ପରିବେଶ ନିମନ୍ତେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଛୁ । ଭାରତ ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟର ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ।
ୟୁକ୍ରେନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ଆମେ ଆମ ତୁରନ୍ତ ଯୁଦ୍ଧବିରତି ଓ କୂଟନୀତିଜ୍ଞ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରୁଛୁ । ଆମେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂହତି ଓ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱକୁ ସମ୍ମାନ କରିଛୁ ।
ଆମେ ଆଫଗାନୀସ୍ଥାନରେ ଏକ ଶାନ୍ତିପ୍ରିୟ, ମଜବୁତ ଓ ପ୍ରତିନିଧିମୂଳକ ସରକାରକୁ ସମର୍ଥନ କରୁ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ଆଫଗାନ ଭୂଖଣ୍ଡ ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରସାର ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଅନୁଚିତ ।
ମହାମହିମ
ଆପଣ ଭାରତ ଓ ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସବୁବେଳେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ ।
ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ଓ ଆପଣଙ୍କ ଭାରତ ଆସିଥିବା ପ୍ରତିନିଧିଦଳକୁ ହାର୍ଦ୍ଧିକ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଉଛୁ
-ଅଶେଷ ଧନ୍ୟବାଦ-