ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରସାରଣ ସେବା ପୋର୍ଟାଲ (ବିଏସପି) ଉନ୍ମୋଚନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ
ପୋର୍ଟାଲ ଦ୍ବାରା ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପାରଦର୍ଶିତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ବ ଏବଂ ତତ୍ପରତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ : ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ପୋର୍ଟାଲକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ‘ଜାତୀୟ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା’ ସହ ଯୋଡ଼ାଯିବ : ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ପୋର୍ଟାଲରେ ୯୦୦ରୁ ଅଧିକ ସାଟେଲାଇଟ୍‌ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲ, ୭୦ରୁ ଅଧିକ ଟେଲିପୋର୍ଟ ପରିଚାଳକ, ୧୭୫୦ରୁ ଅଧିକ ବହୁମୁଖି-ସେବା ପରିଚାଳକ, ୩୫୦ରୁ ଅଧିକ ଗୋଷ୍ଠୀ ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ (ସିଆରଏସ), ୩୮୦ରୁ ଅଧିକ ଘରୋଇ ଏଫଏମ ଚ୍ୟାନେଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସବୁ ପ୍ରକାରର (୩୬୦ ଡିଗ୍ରୀ) ସମାଧାନ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ
ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ‘ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା’ ପାଇଁ ପୋର୍ଟାଲ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ
ଆରମ୍ଭରୁ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ (ଏଣ୍ଡ ଟୁ ଏଣ୍ଡ) ସୁବିଧା ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକ୍‌ରେ ସମାଧାନ ଉପଲବ୍ଧ ରହିବ
04 APR 2022 3:38PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରସାରଣ ସେବା ପୋର୍ଟାଲର ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିସହିତ ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ‘ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା’ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ପ୍ରସାରଣ ସେବା ପୋର୍ଟାଲ ଏକ ଅନଲାଇନ ପୋର୍ଟାଲ, ଯାହା ଅଧୀନରେ ପ୍ରସାରକମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଲାଇସେନ୍ସ, ଅନୁମତି, ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆଦି ପାଇଁ ଆବେଦନକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଦାଖଲ କରାଯାଇ ପାରିବ । ଏସବୁ ଆବେଦନର ଯାଞ୍ଚ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଇପାରିବ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ପାରଦର୍ଶିତା ଆଣିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଉତ୍ତରଦାୟୀ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରସାରଣ ସେବା ପୋର୍ଟାଲରେ ଆବେଦନ କଲେ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ନିଷ୍ଣତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ଲାଗୁଥିବା ସମୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ଆବେଦନକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆବେଦନର ପ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ମିଳିପାରିବ । ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ଆବେଦନକାରୀମାନଙ୍କର ବାରମ୍ବାର ଉପସ୍ଥିତି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ କମାଇବ, ଯାହାକି ପୂର୍ବରୁ ଜରୁରି ଥିଲା। ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ । ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ବା ଇଜ୍‌ ଅଫ୍‌ ଡୁଇଂ ବିଜନେସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ଏକ ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇପାରିବ ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସବୁ ପ୍ରକାରର (୩୬୦ ଡିଗ୍ରୀ) ଡିଜିଟାଲ ସମାଧାନ, ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଅନୁମତି ଆଣିବା, ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବା, ଆବେଦନ ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିବା, ଶୁଳ୍କ ଗଣନା କରିବା ଏବଂ ପରିଶୋଧ କରିବାର ସୁବିଧା ଏହି ପୋର୍ଟାଲରୁ ମିଳିପାରିବ । ଘରୋଇ ସାଟେଲାଇଟ୍‌ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲ, ଟେଲିପୋର୍ଟ ପରିଚାଳକ, ଏମଏସଓ, ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଘରୋଇ ରେଡିଓ ଚ୍ୟାନେଲ ସହ ଜଡ଼ିତ ସବୁ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ ଅଧୀନରେ ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ, ‘‘ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ‘ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର, ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଶାସନ’ ମନ୍ତ୍ରକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ। କାରଣ ସରଳ ତଥା ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହି ୱେବ ପୋର୍ଟାଲ ଆରମ୍ଭରୁ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ (ଏଣ୍ଡ ଟୁ ଏଣ୍ଡ) ସବୁ ସମାଧାନ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକ୍‌ରେ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ପୋର୍ଟାଲ ଦ୍ବାରା ୯୦୦ରୁ ଅଧିକ ସାଟେଲାଇଟ୍‌ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲ, ୭୦ରୁ ଅଧିକ ଟେଲିପୋର୍ଟ ପରିଚାକ, ୧୭୫୦ରୁ ଅଧିକ ବହୁ ସେବା ପରିଚାଳକ, ୩୫୦ରୁ ଅଧିକ ଗୋଷ୍ଠୀ ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ (ସିଆରଏସ), ୩୮୦ରୁ ଅଧିକ ଘରୋଇ ଏଫଏମ ଚ୍ୟାନେଲ ଲାଭାନ୍ବିତ ହୋଇପାରିବେ । ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।’’
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ପୋର୍ଟାଲର ପରୀକ୍ଷଣକୁ ଶେଷ ଉପଯୋଗକାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମିଳିଛି । ଯଥାଶୀଘ୍ର ପୋର୍ଟାଲକୁ ଜାତୀୟ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଦିଆଯିବ । ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସଂସ୍କାର ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିଲେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସେସବୁ ସଂସ୍କାରକୁ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ର କହିଥିଲେ ଯେ ନୂଆ ପୋର୍ଟାଲରେ ପୂର୍ବ ସଂସ୍କରଣ ତୁଳନାରେ ଅନେକ ସୁଧାର ଅଣାଯାଇଛି ଏବଂ ସେଥିରେ ଗୋଟିଏ ମାସର ପରୀକ୍ଷଣ ଅବଧି ସମୟରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ପରାମର୍ଶକୁ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି।
ପୋର୍ଟାଲ ଦ୍ବାରା ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପାରଦର୍ଶିତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ବ ଏବଂ ତତ୍ପରତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ସବୁ ପ୍ରକାର ସୂଚନା ଗୋଟିଏ ଡ୍ୟାଶବୋର୍ଡରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ପୋର୍ଟାଲର ବିଭିନ୍ନ ସେବା ଏବଂ ବିଶେଷତ୍ବ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି :
- ଆରମ୍ଭରୁ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ (ଏଣ୍ଡ ଟୁ ଏଣ୍ଡ) ଯାଞ୍ଚ ସୁବିଧା
- ପରିଶୋଧ ପ୍ରଣାଳୀ ସହିତ ସମନ୍ବୟ (ଭାରତ କୋଷ)
- ବିଶ୍ଳେଷଣ, ରିପୋର୍ଟିଂ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀ (ଏମଆଇଏସ)
- ସମନ୍ବିତ ହେଲ୍ପଡେସ୍କ
- ଆବେଦନ ଫର୍ମ ଏବଂ ଷ୍ଟାଟସ ଜାଣିବାର ସୁବିଦା
- ପୋର୍ଟାଲରୁ ପତ୍ର/ଆଦେଶ ଡାଉନଲୋଡ୍‌ କରିବାର ସୁବିଦା
- ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସତର୍କତା (ଏସଏମଏସ/ଇମେଲ)
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ପ୍ରସାରକମାନେ ପୋର୍ଟାଲ ଉନ୍ମୋଚନକୁ ସ୍ବାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଆବେଦନ ପାଇଁ ଲାଗୁଥିବା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ । ଆବେଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରୟାସକୁ ଏହା ସହଜ କରିବ ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଆସୁଛନ୍ତି । ପ୍ରସାରଣ ସେବା ପୋର୍ଟାଲ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ଆଣିବା ତଥା ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ଉଦାହରଣ।
http://davp.nic.in/ebook/bsp/Broadcast_Seva_Portal/index.html
ପ୍ରସାରଣ ସେବା ପୋର୍ଟାଲ ଉନ୍ମୋଚନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲିଙ୍କ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା ।

Ministry of Information & Broadcasting
Broadcast Seva Portal for broadcasters Launched by Shri Anurag Thakur
Portal to bring Transparency, Accountability & Responsiveness in the ecosystem: Shri Anurag Thakur
To soon be linked to Government’s flagship ‘National Single Window System’ : Shri Anurag Thakur
The Portal will provide a 360 degree solution to over 900 Satellite TV Channels, over 70 Teleport operators, over 1750 Multi-service operators, over 350 Community Radio Stations (CRS), over 380 Private FM Channels and others.
Portal a major leap forward in providing ease of doing business in the Broadcasting sector
Solutions for all at one click of the mouse through ‘End to End’ facilitation in the Portal
04 APR 2022 3:38PM by PIB Delhi
Union Minister of Information and Broadcasting, and Youth Affairs & Sports, Shri Anurag Singh Thakur today launched the Broadcast Seva Portal in New Delhi, heralding a new chapter in Ease of Doing Business in the Broadcasting sector. Broadcast Seva Portal is an online portal solution for speedy filing and processing of applications of broadcasters for various kinds of licenses, permissions, registrations, etc.
Speaking on the occasion, Shri Anurag Thakur said Government has harnessed technology to bring transparency in the system and make it more accountable. The Broadcast Seva Portal will reduce the turnaround time of applications and at the same time will help applicants track the progress. This portal will reduce the human interface that was required earlier and thus add to capacity building of the Ministry and will be a major step towards Ease of Doing Business.
Shri Thakur further added that the 360 degree digital solution will facilitate the stakeholders in seeking permissions, applying for registration, tracking applications, calculating fees and executing payments. This portal will provide its services under the wider umbrella efforts of Digital India to all stakeholders to private satellite TV channels, teleport operators, MSOs, community and private radio channels etc.
The Minister said “the portal is a giant leap forward in realizing Hon’ble Prime Minister Narendra Modi’s mantra of ‘Minimum Government, Maximum Governance’, as this simple and user-friendly web portal provides a broadcaster an end-to-end solution with just a click of a mouse. It will boost the business environment and empower the entire broadcast sector by directly benefiting more than 900 Satellite TV Channels, 70 Teleport operators, 1700 Multi-service operators, 350 Community Radio Stations (CRS), 380 Private FM Channels and others.
The Minister informed the audience that the test run of the portal received positive feedback from end users. Soon the portal will be married to National Single Window System. The Ministry is open to further improvements that the industry may feel are required.
Shri Apurva Chandra, Secretary, Ministry of I&B said that the new portal has several improvements over the previous version and has incorporating suggestions from stakeholders over a trial period of one month.
The portal would bring Transparency, Accountability & Responsiveness in the ecosystem and all information will be available on a single dashboard. Various services and features of the portal includes:
• End-to-end processing
• Integration with payment system (Bharat Kosh)
• Integration with E-Office and stakeholder ministries
• Analytics, Reporting and Management Information System (MIS)
• Integrated Helpdesk
• Application forms and status tracking
• Downloading letters/orders from the portal itself
• Alerts to stakeholders (SMS/E-Mails)
The broadcasters present at the event welcomed the launch of the portal and said that it will greatly reduce the distance an application has to travel and the effort required in the application process.
It may be noted that improving India’s business climate is one of the key focus areas of the Government of India and the broadcast seva portal exemplifies Government’s commitment to ease of doing business and empowering the broadcasting sector.
http://davp.nic.in/ebook/bsp/Broadcast_Seva_Portal/index.html
The launch event of the Broadcast Seva Portal is available at the below link.