Prime Minister's Office
English Translation of Remarks by Prime Minister Shri Narendra Modi at the 5th BIMSTEC Summit
30 MAR 2022 12:10PM by PIB Delhi
His Excellency, President of Sri Lanka,
My friends from BIMSTEC member countries and fellow leaders,
Secretary General of BIMSTEC
Namaskar!
Today, I am very happy to meet you all in the 5th BIMSTEC Summit. This is the 25th year of the establishment of BIMSTEC, so I consider today's summit to be especially important. The results of this landmark Summit will write a golden chapter in the history of BIMSTEC.
Excellencies,
President Rajapaksa has provided efficient leadership to BIMSTEC in the challenging environment of the last two years. First of all, I would like to congratulate him. Our region has not remained untouched by today's challenging global scenario. Our economies, our people are still facing the ill effects of COVID-19 Pandemic.
Developments in Europe in the last few weeks have raised a question mark on the stability of the international order. In this context, it has become important to make BIMSTEC regional cooperation more active. It has also become imperative to give more priority to our regional security.
Excellencies,
Today, our BIMSTEC Charter is being adopted. This is an important step in our efforts towards creating an institutional architecture. I thank the Chairman for this. In the Charter, we have decided to hold summit meetings every 2 years and Foreign Ministers' meeting every year. I welcome this decision. Now we should focus on how to strengthen this architecture even further.
In this context, the Secretary General has suggested that an Eminent Persons Group be constituted to prepare a vision document. I agree with the suggestion. In order for BIMSTEC to meet our expectations, it is also important to increase the capacity of the Secretariat. My suggestion is that Secretary General may prepare a road map for the achievement of this goal. For this important work to be completed on time and as per expectations, India will provide financial assistance of one million dollars to increase the operational budget of the Secretariat.
Excellencies,
To enhance our mutual trade, it is necessary to make speedy progress on the proposal of BIMSTEC FTA. We should enhance exchanges between the entrepreneurs and startups of our countries. At the same time, we should also try to adopt international norms in the field of Trade Facilitation. This will help in promoting intra-BIMSTEC trade and economic integration. In this context, the Indian Council for Research on International Economic Relations is going to start a program with ADB to increase the awareness of our officials. I hope that the concerned officials of all countries will participate regularly in this program.
Excellencies,
The mainstay of better integration, better trade, and better people-to-people relations between us is better connectivity. However much emphasis we give to it is less. Today we have adopted BIMSTEC's Master Plan for Transport Connectivity; I would like to thank ADB for preparing it. We should emphasize on the early implementation of this master plan.
Simultaneously, we also have to move forward on the already ongoing initiatives in the field of connectivity. To set up a ‘Coastal Shipping Eco-system' in Bay of Bengal, a legal framework should be developed soon. The time has come to take electricity grid interconnectivity beyond the discussions and take it to the implementation stage. Similarly, establishing legal framework for increasing road connectivity is also important.
Excellencies,
Our region has always been prone to natural disasters. The BIMSTEC Center for Weather and Climate is an important organization for cooperation on disaster management, especially on disaster risk reduction, and I would like your cooperation to make this more active. India is ready to contribute three million dollars to restart the work of this Centre again.
India had recently conducted the 3rd BIMSTEC Disaster Management Exercise, "Panex 21”. Such exercises should be done regularly so that the institutional system among our officers to work together in times of disaster is strengthened.
Excellencies,
Achieving the Sustainable Development Goals related to quality education is an important part of our national policies. We are working towards expanding the scope of the BIMSTEC Scholarship Scheme offered by Nalanda International University. Keeping in view the Bay of Bengal, we are also trying to promote joint research on Marine Sciences. Agriculture sector is the basis of economy of all BIMSTEC countries. We have good potential to create regional value chains of value-added agricultural products. For this we have assigned an institute of India, RIS, the task of conducting a comprehensive study.
Excellencies,
It is impossible to ensure the prosperity or development of our region without security. At our 4th Summit in Kathmandu, we decided to strengthen the regional legal framework against terrorism, trans-national crime and non-traditional threats. We also called for increased cooperation between our law enforcement agencies. I am glad that our Convention to Combat Terrorism has become active since last year. During today's summit, we are also signing Mutual Legal Assistance Treaty on Criminal Matters. We should also move fast on similar instruments so that there can be better coordination between our legal systems.
Today, an agreement is being signed for cooperation between our Diplomatic Training Institutes. We can do the same agreement between our Law Enforcement Training Institutes. Forensic Science University of India is a unique and world class institution in its field. We can also arrange for capacity building unit for police and forensic officials of BIMSTEC countries in it.
Excellencies,
Today, when our region is facing the challenges of health and economic security, solidarity and cooperation between us is the need of the hour. Today is the time to make Bay of Bengal, a bridge of connectivity, a bridge of prosperity, a bridge of security. I call upon all of you to dedicate ourselves again with a renewed vigor and energy to achieve the goals for which we had decided to walk together in 1997.
Prime Minister Prayut Chan-o-cha, as the next Chair of BIMSTEC, I welcome Thailand and give my best wishes.
Thank you all so much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৫শুবা বিম্সতেক সমিত্তা থমখিবা ৱারোল
30 MAR 2022 12:10PM by PIB Imphal
হিস এক্সেলেন্সি, স্রি লঙ্কাগী প্রেসিদেন্ত,
বিম্সতেক্কী মেম্বর ওইবা লৈবাকশিংদগী ঐগী মরুপশিং অমসুং মরুপ লুচিংবশিং,
বিম্সতেক্কী সেক্রেতরী জেনরেল ।
খুরুমজরি!
ঙসি, ঐহাক্না ৫শুবা বিম্সতেক সমিত্তা নখোয় ময়াম উনবসি য়াম্না হরাওই। বিম্সতেক্কী লিংখৎখিবগী ২৫শুবা চহিনি, মরম অদুনা ঐহাক্না ঙসিগী সমিত অসিনা অমুক্কসু হেন্না মরু ওই। মসিগী লেন্দমার্ক সমিত অসিনা বিম্সতেক্কী পুৱারীদা সনাগী পন্দুপ অমা ইদুনা লৈহৌরগনি।
এক্সেলেন্সিশিং,
প্রেসিদেন্ত রাজাপক্সানা হৌখিবা চহি অনিগী বাম্না শিংননিংঙাই ওইবা এনভাইরনমেন্ততা বিম্সতেকপু নিঙথিনা লুচিংখি। অহানবদা ঐহাক্না মহাকপু থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঐখোয়গী রিজন অসি মত অসিগী ওইরক্লিবা মালেমগী শিংননিংঙাই ওইবা ফিভম অসিনা শোক্তনা লৈবা নত্তে। ঐখোয়গী ইকোনোমীশিং, ঐখোয়গী মীশিংনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা পীবা অকাইবা অদু হৌজিক ফাওবা মায়োক্নরি।
হৌখিবা চয়োল খরা অসিদা য়ুরোপতা ওইরক্লিবা ফিভমশিং অসিনা ইন্তর্নেস্নেল ওর্দরগী স্তেবিলিতীগী মতাংদা ৱাহং কয়া হংলি। মসিগী কন্তেক্স অসিদা, বিম্সতেক রিজনেল কোওপরেশনবু হেন্না এক্তিব ওইহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইরক্লি। ঐখোয়গী রিজনেল সেক্যুরিতীদা মরু ওইবা মিৎয়েং চংশিনবা হায়বসিসু য়াম্না তঙাইফদবা ওইরক্লি।
এক্সেলেন্সিশিং,
ঙসি, ঐখোয়গী বিম্সতেক চার্তর এদোপ তৌরে। মসি ঐখোয়না ইন্সতিত্যস্নে আর্কিতেকচর অমা শেম্বগী মাইকৈদা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অদুগী বাম্না মরু ওইবা খোংথাং অমনি। ঐহাক্না চেয়রমেনবু মসিগীদমক্তা থাগৎচরি। মসিগী চার্তর অসিদা, ঐখোয়না সমিত মীফম অসি চহি ২ কুদিংগী পাংথোক্নবা অমসুং ফোরেন মিনিস্তরশিংগী মীফম্না চহি খুদিংগী পাংথোক্নবা লেপ্নখ্রে। ঐহাক্না মসিগী ফিরেপ অসিবু তরাম্না ওক্লি।
মসিগী মতাংদা, সেক্রেতরী জেনরেলনা ভিজন দোক্যুমেন্ত অমা শেম্নবা শক্নাইরবা মীশকশিংগী গ্রুপ অমা শেম্নবা তাক্লকখি। ঐহাক্না সজেসন অদুবু বানিংঙি। বিম্সতেক্না ঐখোয়গী এক্সপেক্তেশনশিং অদুবু নিংবা থুংহন্নবগীদমক্তা, সেক্রেতেরিয়েতকী কেপাসিতী হেনগৎহনবসিসু য়াম্না মরু ওই। ঐহাক্কী সজেসশনদি সেক্রেতরী জেনরেলনা মসিগী পান্দম অসিবু ফংনবগীদমক্তা রোদ মেপ অমা শেম্বা য়াগনি। মসিগী য়াম্না মরু ওইবা থবক অসিবু মতম চানা অমসুং ময়ামগী অপাম্বগী মতুং ইন্না লোইশিন্নবগীদমক্তা, ভারতনা সেক্রেতেরিয়েতকী ওপরেস্নেল বজেত হেনগৎহন্নবা দোলার মিলিয়ন অমগী শেলগী মতেং পীরগনি।
এক্সেলেন্সিশিং,
ঐখোয়গী ম্যুচুৱল ত্রেদ ফগৎহন্নবা, বিম্সতেক এফ.তি.এ.গী প্রোপোজল অদুগী মতাংদা খোংজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনহনবা হায়বসি য়াম্না তঙাইফদে। ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাকশিংগী এন্তর্প্রেনরশিং অমসুং স্তার্ত অপশিংগী মরক্তা এককসচেঞ্জ তৌনবা অদু হেনগৎহনগদবনি। মসিগা লোইননা, ঐখোয়না ত্রেদ ফেসিলিতেশনগী লমদা ইন্তর্নেস্নেল নোর্মশিং এদোপ তৌনবসু হোৎনগদবনি। মসিনা ইন্ত্রা-বিম্সতেক ত্রেদ অমসুং ইকোনোমিক ইন্তিগ্রেশন প্রোমোত তৌবদা মতেং পাংগনি। মসিগী মতাংদা , ইন্দিয়ন কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ওন ইন্তর্নেস্নেল ইকোনোমিক রিলেশন্সনা ঐখোয়গী ওফিসিয়েলশিংগী এৱেয়রনেস হেনগৎহন্নবা এ.দি.বি.গা লোইননা প্রোগ্রাম অমা হৌরগনি।
এক্সেলেন্সিশিং,
ঐখোয় মশেলগী মরক্তা হেন্না ফবা ইন্তিগ্রেশন, হেন্না ফবা ত্রেদ অমসুং মী অমনা অমদা হেন্না ফবা মরী থম্বগী খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইবা অসি হেন্না ফবা কনেক্তিবিতি লৈবা অসিনি। তৌইগুম্বসুং ঐখোয়না মসিদা মরু ওইবা পীরিবমখৈ অদুম ৱাৎলি। ঙসি ঐখোয়না ত্রান্সপোর্ত কনেক্তিবিতীগীদমক্তা বিম্সতেক্কী মাস্তর প্লান এদোপ তৌখ্রে; ঐহাক্না এ.দি.বি.বু মসি শেম্বগীদমক্তা থাগৎচরি। ঐখোয়না মসিগী মাস্তর প্লান অসি য়াম্না থুনা পাইখৎপদা মরু ওইবা থমগদবনি।
মসিগা লোইননা, এখোয়নসু কেনক্তিবিতীগী লমদা হান্নদগী চত্থরিবা অনৌবা খোংথাংশিং অদুদা মাংলোমদা চৎখৎকদবনি। বে ওফ বেঙ্গলদা ‘কোস্তেল শিপ্পিং ইকো-সীস্তেম’ অমা থম্নবা, লেগেল ফ্রেমৱার্ক অমা য়াম্না থুনা শেমগদবনি। ইলেক্ত্রিসিতী গ্রিদ ইন্তরকনেক্তিবিতীবু খন্ন-নৈনবগী ৱাংমদা পুখৎলকপগী মতম ওইরে অমসুং মসিবু ইমপ্লিমেন্তেশন স্তেজদা পুখৎপগী মতম ওইরে। অসিগা চপ মান্ননা, রোদ কেনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবগীদমক্তা লিগেল ফ্রেমৱার্ক অমা থম্বা হায়সিসু য়াম্না মরু ওই।
এক্সেলেন্সিশিং,
ঐখোয়গী রিজন অসি হান্নদগী হৌনা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবা কয়া অমা য়াম্না তোইনা থোকই। বিম্সতেক সেন্তর ফোর ৱেদর এন্দ ক্লাইমেত অসি দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী, মরু ওইনা দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগী মতাংদা কোওপরেশনগীমদক্তা য়াম্না মরু ওইবা ওর্গনাইজেশন অমনি অমসুং ঐহাক্না মসিবু অমুক্কসু হেন্না এক্তিব ওইহন্নবা নখোয়গী কোগোপরেশন পাম্মি। ভারতনা মসিগী সেন্তর অসিগী থবক অদুবু অমুক্কহন্না হৌনবগীদমক্তা দোলর মিলিয়ন অহুম কন্ত্রিব্যুত তৌরি।
ভারতনা হন্দক্তা অহুমশুবা বিমস্তেক দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এক্সরসাইজ, “পেনেক্স ২১” পাংথোকখি। অসিগুম্বা এক্সরসাইজ অসি খুদোংথিবা লাকপা মতমদা ঐখোয়গী ওফিসরশিংগী মরক্তা ইন্সতিত্যস্নেল সীস্তেমবু পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা য়াম্না তোইনা পাংথোক্কদবনি।
এক্সেলেন্সিশিং,
ক্বালিতি এজুকেসনগা মরী লৈননা সস্তেনেবল গোলশিংবু ফংবা হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী লৈবাককী ওয়বা নিতিশিংগী য়াম্না চাওবা শরুকনি। নালন্দা ইন্তরনেসনেল য়ুনোভর্সিতিনা পিবা বিম্সতেক স্কোলারশিপপু শন্দোক্নবগী মায়কৈদা ঐখোয়না থবক তৌরি। ঐখোয়না বে ওফ বেঙ্গলবু খন্দুনা, মেরিন সাইন্সতা জোইন্ত রিসর্চ তৌবগী মায়কৈদসু হোৎনরি। লৌউ-শিংউনা বিম্সতেক লৈবাকশিংগী ইকোনোমিগী য়ুম্ফম ওইরি। ঐখোয়গী মরক্তা ভেল্যু এদেদ ওইবা লৌউ-শিংউগী পোত্থোককী রিজনেল ভেল্যু চেনশিং শাবা ঙম্বগী ওইথোকপা লৈ। মসিগীদমক ঐখোয়না আর.আই.এস. কৌবা ইন্দিয়াগী ইন্সতিত্যুত অমদা কুপ্না নৈনবগী থবক অসি শিন্নখি।
এক্সেলেন্সিশিং,
সেক্যুরিতি লৈতনা ঐখোয়গী লমদম অসি চাউখৎপা ঙম্লোই। কাথমান্দুদা ঐখোয়গী মরি শুবা সমিত্তা ঐখোয়না, তেরোরিজম, ত্রান্স-নেস্নেল ক্রাইম অমসুং ত্রেদিস্নেল থ্রেতশিংগী মায়োক্তা রিজনেল লিগেল ফ্রেমৱর্কপু অমুক্কসু হেন্না চেকশিন্নবা খন্নরে। ঐখোয়না লো-এন্ফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিংগী মরক্তা খংনা চানবা হেনগৎহন্নবশু খন্নরে। ঐখোয়গী কনভেন্সন তু তেরোরিজম হৌখিবা চহিদগী হৌখ্রে। ঙসিগী সমিত অসিদা ম্যুচুৱল লিগেল এসিস্তেন্স ত্রীতি ওন ক্রিমিনেল মেতর্সতসু খুৎয়েক পীনখ্রে। ঐখোয়গী লিগেল সীস্তেমশিংগী মরক্তা কোওর্দিনেসন লৈনবগীদমক অসিগুম্বা ইন্সত্রুমেন্ত কয়াদসু ঐখোয়না য়াম্না য়াংনা চংশিনগদবনি।
ঙসি, ঐখোয়গী দিপ্লোমেতিক ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিংগী মরক্তা কোওপরেশনগীদমক্তা এগ্রীমেন্ত অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। ঐখোয়না মসিগা চপ মান্নবা এগ্রীমেন্ত অমা ঐখোয়গী লো এনফোর্সমেন্ত ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিংগী মরক্তা তৌবা য়াই। ভারতকী ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতি অসি মসিগী লমদা তোপ-তোপ্পা অমসুং মালেমগী থাক্তা লৈবা ইন্সতিত্যুশন অমনি। ঐখোয়না মসিদা বিম্সতেক লৈবাকশিংগী পুলিসশিং অমসুং ফোরেন্সিক ওফিসিয়েলশিংগীদমক্তা কেপাসিতী বিল্দিং য়ুনিৎ অমগীসু শিনবা য়াই।
এক্সেলেন্সিশিং,
ঙসি, ঐখোয়গী রিজন অসিনাহেল্থ অমসুং ইকোনোমিক সেক্যুরিতীগী শিংনবশিং মায়োক্নরিঙৈ মতম অসিদা, ঐখোয় মশেলগী মরক্তা সোলিদারিতী অমসুং কোওপরেশন অসি পুংফম অসিগি তঙাইফদবনি। ঙসি অসি বে ওফ বেঙ্গলবু ব্রিজ ওফ কনেক্তিবিতী, ব্রিজ ওফ প্রোসপরিতী, ব্রিজ ওফ সেক্যুরিতী অমা ওইনা শেম্বগী মতম ওইরে। ঐহাক্না নখোয় ময়ামদা ঐখোয়না ১৯৯৭দা পুন্না চৎমিন্ননবা লৈপখিবা ফিরেপ অদুগী পান্দম অদুবু ফংনবা অনৌবা থৌনা অমসুং শক্তিগা লোইননা অমুক্কা হন্না ঐখোয়না, ইশানা-ইশাবু মসিগীদমক্তা খৎথোক্লসি।
প্রধান মন্ত্রী, প্রায়ুত চান-ও-চাননা বিম্সতেক্কী মথংগী চিয়র ওইনা , ঐহাক্না থাইলেন্দবু তরাম্না ওকচরি অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীরি।
ময়াম পুম্নমকপু থাগৎচরি!