Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan calls for making Pariksha pe Charcha, a public movement to ensure stress-free exams
5th edition of the Prime Minister’s interaction programme ‘Pariksha Pe Charcha’ to be held on 1st April, 2022
Crores of students, teachers and parents from India and abroad to participate virtually
Around 15.7 lakh participants registered enthusiastically for the creative writing competition
28 MAR 2022 8:03PM by PIB Delhi
Union Education Minister Shri Dharmendra Pradhan today said that the Prime Minister, Shri Narendra Modi will be interacting with the students, teachers and parents all over the world during the 5th edition of Pariksha Pe Charcha on 1st April, 2022. Pariksha Pe Charcha is a much-awaited annual event in which the Prime Minister responds to questions related to examination stress and related areas posed by students in his uniquely engaging style in a live programme, he added.
Terming Pariksha pe Charcha, a public movement, Minister Pradhan outlined the importance of this year’s PPC in wake of the country coming out of the COVID-19 pandemic and exams shifting back to offline mode. Underlining the importance of initiatives like PPC in building the knowledge-based economy of 21st century, he said that PPC is becoming a formal institution through which Prime Minister interacts directly with the students. He informed that select students across the country will also visit Raj Bhawans to watch the event in the presence of the State Governors. He also expressed confidence that State Governments across the country will also encourage participation of students, teachers and parents. The Minister mentioned that PPC will be streamed, not only across India, but also in other countries reaching out to the Indian diaspora. He also called for support from media in making this program a mass movement and ensuring stress-free exams for the students.
Shri Pradhan highlighted that Pariksha Pe Charcha is part of the larger movement - ‘Exam Warriors’ - led by Prime Minister Narendra Modi, to create a stress-free atmosphere for youngsters. It is a movement that is driven by Prime Minister Narendra Modi's efforts to bring together students, parents, teachers and the society to foster an environment where the unique individuality of each child is celebrated, encouraged and allowed to express itself fully.
The Minister informed that the 5th edition will be held in New Delhi in a town-hall interactive format from Talkatora Stadium at 11 am. Crores of students, teachers and parents from India and abroad will be participating, he added.
Shri Pradhan also informed that the students, teachers and parents who will get to ask questions to the Prime Minister, have been short-listed on the basis of an online creative writingcompetition on a bouquet of themes. The competitionwas organized from 28th December 2021 till 3rd February, 2022 through MyGov platform. The Minister expressed satisfaction on over 15.7 lakh participants registering this year for the creative writing competition.
Participants selected through competitions on MyGov will be presented with a certificate of appreciation and a special Pariksha Pe Charcha kit comprising of Exam Warriors book, written by the Prime Minister.
This event has been organized successfully for the last four years by the Department of School Education & Literacy, Ministry of Education. The first three editions of PPC were held in New Delhi in a town-hall interactive format. The 1st edition of Prime Minister’s Interaction Programme "Pariksha Pe Charcha 1.0" was held on 16th February 2018. The 2nd edition of the said Interaction Programme with school and college students "Pariksha Pe Charcha 2.0” was held on 29thJanuary 2019 and the 3rd edition on 20th January 2020. Due to the Covid 19 pandemic, the fourth edition was held online on 7th April 2021.
The event will be live telecast on Doordarshan (DD National, DD News, DD India), radio channels, TV channels, digital media including YouTube channels of EduMinofIndia, narendramodi, pmoindia, pibindia, Doordarshan National, MyGovIndia, DDNews, RajyaSabha TV, Swayam Prabha.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না এগজামশিংগীদমক ৱাখল ৱাবা কোকহন্নবা পরিক্ষা পে চর্চা অসি মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহন্নবা হায়খ্রে
প্রধান মন্ত্রীগী ৱারী-ৱাতায় শাবগী থৌরম ‘পরিক্ষা পে চর্চা’গী ৫শুবা ইদিসন এপ্রিল ১ ২০২২দা পাঙথোক্কনি
ভারত অমসুং মপালদগী মহৈরোয়, ওজা অমসুং মমা-মপা করোর কয়ানা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াগদৌরি
ক্রিএতিব রাইতিং কম্পিতিসনগীদমক পার্তিসিপেন্ত লাখ ১৫.৭ রোমনা থৱায় য়াওনা রেজিস্তর তৌনরকখি
28 MAR 2022 8:03PM by PIB Imphal
এজুকেসনগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না ঙসি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মালেম শিনবা থুংবদগী মহৈরোয়শিং, ওজাশিং অমসুং মমা-মপাশিংগা লোয়ননা এপ্রিল ১, ২০২২দা পাঙথোক্কদবা পরিক্ষা পে চর্চাগী ৫শুবা ইদিসন্দা ৱারী-ৱাতায় শাগনি হায়না ফোঙদোকখ্রে। পরিক্ষা পে চর্চা অসি প্রধান মন্ত্তৌনা লাইব প্রোগ্রাম অমদা মহাক্কী তোপ-তোপ্পা এঙ্গেজিং স্তাইলদা মহৈরোয়শিংনা এগজামিনেসনগী ৱাখল ৱাবা অমসুং মরী লৈনবা হীরমশিংগী মতাংদা হংলকপা ৱাহংশিংদা পাউখুম পীবগী খৌরাংনা ঙাইনরিবা চহিগী ওইবা থৌরম অমনি, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
পরিক্ষা পে চর্চা অসিবু মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইনা লৌরদুনা, মন্ত্রী প্রধান্না লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯ লাইচৎতগী ফগৎলকপা ঙম্বা অমসুং এগজামশিং ওফলাইন মোদতা অমুক ওন্থোরকপা অসিগী মতাংদা চহি অসিগী পি.পি.সি.গী মরু ওইবা অদু থমখি। ২১শুবা চহিচাগী লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মীৎলোন শেমগৎপদা পি.পি.সি.গুম্বা থৌরাংগী মরু ওইবা অদু থম্লদুনা, মহাক্না হায়খি মদুদি পি.পি.সি. অসি প্রধান মন্ত্রূনা মহৈরোয়শিংগা হকথেংননা ৱারী-ৱাতায় শানবা ফোর্মেল ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরক্লি। লৈবাক শিনবা থুংবদগী খনগৎলবা মহৈরোয়শিংনা রাজ্যগী রাজ্যপালশিংগা য়াওদুনা থৌরম অসি য়েংনবগীদমক রাজ ভবনশিংদা চৎকনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা রাজ্য সরকারশিংনা মহৈরোয়শিং, ওজাশিং অমসুং মমা-মপাশিংবু মসিদা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎকনি হায়না মহাক্না থাজবসু ফোঙদোকখি। পি.পি.সি. অসি ভারত খক্তদা নত্তনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা স্ত্রীম তৌদুনা ইন্দিয়ন দাইস্পোরাদা য়ৌহনগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না প্রোগ্রাম অসিবু মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহন্নবা অমসুং মহৈরোয়শিংগীদমক এগজামশিংদা ৱাখল ৱাবা কোকহন্নবা মেদিয়ানা মতেং পীবীনবসু হায়খি।
শ্রী প্রধান্না পরিক্ষা পে চর্চা অসি নহারোলশিংগীদমক স্ত্রেস-ফ্রী ওইবা ফীভম অমা শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা – ‘এগজাম ৱারিয়র্স’ – হেন্না চাউবা ইহৌ অমগী শরুক অমনি হায়না ফোঙদোকখি। মসি অঙাং অমমমদা চেল্লিবা অখন্নবা মগুন অদু খঙবীনবা, পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং মদু মশানা মপুং ফানা ফোঙদোকচবা ঙমজনবা ফীভম অমা শেমগৎনবা মহৈরোয়শিং, মমা-মপাশিং, ওজাশিং অমসুং খুন্নাই অসি অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী খোঙথাংশিং অসিনা লমজিংবা ইহৌ অমনি।
মন্ত্রীনা ৫শুবা ইদিসন অসি অয়ুক পুং ১১ তাবা মতমদা তালকতোরা স্তেদিয়মদগী তাউন-হোল ইন্তরেক্তিব ফোর্মেৎ অমদা নই দিল্লীদা পাঙথোক্কনি। ভারত অমসুং মপালদগী মহৈরোয়, ওজা, অমদি মমা-মপা করোর কয়না শরুক য়াগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী প্রধান্না প্রধান মন্ত্রীদা ৱাহংশিং হংগদবা মহৈরোয়শিং, ওজাশিং অমসুং মমা-মপাশিং অদু থীম কয়াদা পাঙথোকখিবা ওনলাইন ক্রিএতিব রাইতিং কম্পিতিসন অমদা য়ুম্ফম ওইরগা শোর্ত-লিস্ত তৌখি হায়না ফোঙদোকখি। কম্পিতিসন অসি মাইগোব প্লেৎফোর্মদা ২০২১গী দিসেম্বর ২৮দগী ২০২২গী ফেব্রুৱারী ৩ ফাওবা পাঙথোকখি। মন্ত্রীনা ক্রিএতিব রাইতিং কম্পিতিসনগীদমক চহি অসিদা মীওই লাখ ১৫.৭না রেজিস্তর তৌরকপদা অপেনবা ফোঙদোকখি।
মাইগোবকী খুত্থাংদা কম্পিতিসনশিং অসিদা খনখিবা পার্তিসিপেন্তশিংদা সর্তিফিকেৎ ওফ এপ্রিসিএসন অমা অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা ইবা এগজাম ৱারিয়র্স বুক য়াওবা অখন্নবা পরিক্ষা পে চর্চা কিৎ অমা খুদোল তমগনি।
থৌরম অসি হৌখিবা চহি মরি অসিদা এজুকেসন মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এজুকেসন এন্দ লিতরেসীনা মাইপাক্না শিন্দুনা লাকখি। পি.পি.সি.গী ইদিসন অহুমদি নই দিল্লীদা তাউন-হোল ইন্তরেক্তিব ফোর্মেৎ অমদা পাঙথোকখি। প্রধান মন্ত্রীগী ৱারী-ৱাতায় শাবগী প্রোগ্রাম ‘পরিক্ষা পে চর্চা ১.০’ অসি ২০১৮গী ফেব্রুৱারী ১৬তা পাঙথোকখি। হায়রিবা ৱারী-ৱাতায় শাবগী ২শুবা ইদিসন অসি স্কুল অমসুং কোলেজ মহৈরোয়শিংগা লোয়ননা “পরিক্ষা পে চর্চা ২.০” অসি ২০১৯গী জনুৱারী ২৯দা পাঙথোকখি অমসুং ৩শুবা ইদিসন্না ২০২০গী জনুৱারী ২০দা পাঙথোকখি। কোবিদ১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা মরিশুবা ইদিসন অসি ২০২১গী এপ্রিল ৭তা ওনলাইন ওইনা পাঙথোকখি।
থৌরম অসি দুরদর্শন (দি.দি. নেস্নেল, দি.দি. ন্যুজ, দি.দি. ইন্দিয়া), রেদিও চেনেলশিং, তি.ভি. চেনেলশিং, ইদুমিনওফইন্দিয়া, নরেন্দ্রমোদী, পি.এম.ও.ইন্দিয়া, পি.আই.বি.ইন্দিয়া, দুরদর্শন নেস্নেল মাইগোবইন্দিয়া, দি.দি. ন্যুজ, রাজ্যসভা রি.ভি., স্বায়ম প্রভা য়াওনা দিজিতেল মীদিয়াদা লাইব তেলিকাস্ত তৌগনি।