প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কোলকাতাগী ভিক্তোরিয়া মেমোরিএল হোলদা বিপ্লোবী ভারত গেলরী শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোল
23 MAR 2022 9:14PM by PIB Imphal
নোংচুপ বেঙ্গোলগী রাজ্যপাল শ্রী জগদীপ ধংখরজী, কলচর অমসুং তুরিজমগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী কিশন রেদ্দীজী, ভিক্তোরিয়া মেমোরিএল হোলগা মরী লৈনবা দিগনিতরীশিং, য়ুনিভর্সিতীশিংগী ভাইস-চাঞ্চেলরশিং, আর্ত অমসুং কলচরগী মীওইশিং, নুপী অমদি নুপাশিং!
অহানবা ওইনা, ঐহাক্না নোংচুপ বেঙ্গোলগী বীরভুমগী হিংসাগী থৌদোক অদুবু নুংঙাইতবা ফোঙদোকচরি, ঐহাক্না অৱাবা ফোঙদোকচরি। রাজ্য সরকারনা বঙ্গোলগী অথোইবা লমদম অসিদা অসিগুম্বা তমথিরবা পাপ চেল্লবা থৌওংশিং পাঙথোক্লিবা মীওইশিংবু শোইদনা চৈরাক পীগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঐহাক্না বেঙ্গোলগী মীয়ামদা অসিগুম্বা থৌদোক থোকহল্লিবা মীওইশিং, অসিগুম্বা মরাল লৈবা মীওইশিংবু শৌগৎলিবা মীওইশিংবু কৈদৌনুংদা ঙাকপীগনু হায়না হায়জনীংই। কেন্দ্র সরকারগী মাইকৈদগী ঐহাক্না রাজ্য অসিদা ৱাফম অমগী থাজবা পীরি মদুদি মরাল লৈবশিংবু অথুবদা চৈরাক ফংহন্নবা মথৌ তাবা মতেং পুম্নমক ফংহনগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না, আজাদী কা অমৃত মহোৎসব অসিদা ভরাত মীয়ামগী মহুৎ শিন্দুনা অথৌবা য়াওললোইশিংবু অমদি লমদম অসিগীদমক মখোয়না কত্থোকখিবশিং অদুবু ইকাই খুম্নবা উৎচরি। শাহীদ দিৱসনা লাকপদা ঐহাক্না লৈবাক অসিগীদমক মখোয়গী থৱায় থাখিবা থৌনা লৈবা অথৌবা পুম্নমক্তা জাতিগী মহুৎশিন্দুনা ইকাই খুম্নবা উৎচরি। মসি শ্রীমদ ভাগবত গীতাদসু ইরমখি – মহাকপু খুৎলাই অমত্তনা মচেৎ তাহনবা ঙমলোই, মহাকপু মৈনা চাকহনবসু ঙমলোই। অসিগুম্বা মীওইশিং অসিনা লৈবাক অসিগীদমক কত্থোকখি। মখোয়না অমর ওইখি। মখোয়ন ইথিল পীরিবা লৈরাং অমা ওইদুনা মীরোল কয়াদা মখোয়গী লৈনম মখা তানা শন্দোক্লি। মরম অসিনা চহি কয়া লৈরবসু অমর ওইরবা অথৌবা ভগত সিংহ, রাজগুরু অমসুং সুখদেবনা থৱায় থাখিবগী ৱারী অসি লৈবাক্কী অঙাং খুদিংমক্কী মচিলদা শোন্দুনা লৈরি। অথৌবশিং অসিগী ৱারীশিংনা ঐখোয় পুম্নমক্তা লৈবাক্কীদমক অয়ুক নুমিদাং খাইদনা থবক তৌনবা ইথিল পীরি। আজাদী কা অমৃত মহোৎসব মনুংদা শাহীদ দিৱস পাঙথোকপা অসিনা হেন্না মরু ওইরি। ঙসি লৈবাক অসিনা নীংতম ইহৌদা শরুক তমখিবা অথৌবশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎচরি অমসুং মখোয়না শরুক তমখিবশিং অদু নীংশিলহল্লি। ঙসি লৈবাক পুম্বনা বাঘা জতিন্না হায়রম্বা– ‘আমরা মোরবো, জাত জোগবে’ (লৈবাক অসি মীকপ থোকহন্নবা ঐখোয়না শীগনি), নত্ত্রগা খুদিরাম বোস না হায়রম্বা – ‘এক বার বিদাই দে মা, ঘুরে আশি’ (ইমা ঐঙোন্দা বিদাই অমুক্তং হায়বীয়ু, ঐহাক য়াম্না থুনা হল্লকনি) অমুক হন্না নীংশিংহল্লি। বঙ্কিম বাবুগী ভান্দে মাতরমনা ঙসি ভারতকী পুন্সিগী মন্ত্র ওইরি। ঝান্সিগী রানি লক্ষ্মিবাই, ঝলকারী বাই, কিত্তুরগী রানি চেনম্মা, মাতঙ্গিনি হাজরা, বিনা দাস, কমলা দাস গুপ্তা, কনকলতা বরুৱা অসিনচিংবা থৌনা ফবী কয়ানা নারি শক্তিগা লোয়ননা নীংতম ইহৌগী মৈরা চুখৎখি।অসিগুম্বা অথৌবশিং অসিবু নীংশিংলদুনা ঙসি অয়ুক্তগী মফম কয়ামরুমদা ‘প্রভাত ফেরিশিং’ চৎলি। ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপশিংনা স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিংদা অখন্নবা থৌরমশিং পাঙথোক্লি। অমৃত মহোৎসবকী পুৱারী ওইরবা মতম অসিদা শাহীদ দিৱস অসিদা ভিক্তোরিয়া মেমোরিএলদা বিপব্লোবী ভারত গেলরী শঙ্গাখি। ঙসি মফম অসি নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোস, ওরোবিন্দো ঘোশ, রাস বিহারি বোস, খুন্দি রাম বোস, বাঘা জতিন, বিনোই, বাদল, দিনেশ অসিনচিংবা অথৌবা লান্মী কয়াগী ৱারীনা শেংদোকখি। নিরভিক সুভাস গেলরীগী মুংদা নোংচুপ বেঙ্গোলগী কোলকতাদা নীংথিজরবা মনি অমগী শক্লোন লৌদুনা বিপ্লোবী ভারত গেলরী ওইনা হাপচিল্লি।
মরুপশিং,
বিপ্লোবী ভারত গেলরী অসি চহি কয়া অসিদা নোংচুপ বেঙ্গোলগী মমল য়াম্লবা কলচরেল অমসুং হিস্তোরিকেল হেরিতেজ য়োকখৎনবা ঐখোয়গী ফিরেপ অদুগী খুদম অমসু ওইরি। ওল্দ করেন্সী বিল্দিং, বেলবেদেয়র হাউস, ভিক্তোরিয়া মেমোরিএল নত্ত্রগা মেতকাফ হাউদ ওইরবসু মমিং লৈরবা গেলরীশিংবু চাউথোকহনবা অমসুং ফজথোকহনবগী থবক অসি অয়াম্বা লোইশিনবা ঙম্লে। মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী লিরবা ম্যুজিয়মশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা কোলকতাগী ইন্দিয়ন ম্যুজিয়ম অসি ঐখোয়গী সরকারনা অনৌবা মওং অমদা মালেমগী মমাংদা পুথোক্নবা থবক পাইখৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতমগী লেগেসীনা ঐখোয়গী হৌজিকপু লমজিংলি, অফবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা ঐখোয়দা ইথিল পীরি। মরম অসিনা ঙসি লৈবাক অসিনা মাগী পুৱারী, মাগী হৌখ্রবা মতমবু থৌনাগী হৌরকফম অমা ওইনা লৌরি। ঐখোয়গী মফম অসিদা অরিবা লাইশঙশিংদগী ঈশ্বরগী মীতমশিং হুরানবগী পাউশিং তাখিবা মতম অদু অদোম্না নীংশিংবীরমগনি। ঐখোয়গী কলাগী পোৎলমশিং অদু করিসু মমল লৈতবগুম্না মখোয়বু মপালদা আইন্না য়াদবা মওংদা য়োনখি। অদুবু হৌজিক্তি ভারতকী অদুগুম্বা মমল য়াম্লবা লন অদু অমুক হন্না পুরকপা ঙমখ্রে। কিশন রেদ্দীজীনা মসি কুপ্না হায়বীখ্রে। শুপ্নগী নুমিৎ নিনিগী মমাংদা ওস্ত্রেলিয়ানা অসিগুম্লবা স্কল্পচরশিং, অয়েকপা লাইশিং অমসুং অতোপ্পা আর্তিফেক্তশিং ভারত্তা অমুক হন্না খুৎশিন্নরকখি। মসিদা অয়াম্বদি নোংচুপ বেঙ্গোলগী ওইখি। হৌখিবা চহিদা য়ু.এস.নসু ভারত্তা আর্তিফেক্ত ১৫০ হেন্না খুৎশিন্নরকখি। অসিগুম্বা খুদমশিং অসি লৈবাক অমগী ইথিল হেনগৎলকপা অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা মরী ফগৎলকপনা উবা ফংবনি। ২০১৪ গী মমাংগী দিকেদশিংদা ভারত্তা মীতম খরা খক্তমক পুরকপা ঙমখি। অদুবু হৌখিবা চহি ৭ অসিদা মসিগী মশিং অসি চনি য়াঙ্খৈ হেন্না হেনগৎলকপা ঙমখি। ঐখোয়গী সংস্কৃতি, সভ্যতাগী খুদমশিং অসিনা ভারতকী হৌজিক্কী হৌরক্লিবা অমসুং তুংলমচৎকী মীরোলশিংবু মখা তানা ইথিল পীবা ওইরসনু, মাইকৈ অসিদা মসি য়াম্না চাউবা খোঙথাং অমনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
মসিগী অতোপ্পা নাকল অমসু লৈরি, লৈবাক অসিনা নৌনা মশাদা থাজবা থম্বগা লোয়ননা লৈবাক অসিনা নেস্নেল অমসুং স্পিরিচ্যুএল হেরিতেজ শেমগৎলিবা মওং অসিনি। মসিগী হীরম অসি ‘হেরিতেজ তুরিজমনি’। শেন্মীৎলোনগী মীৎয়েংদগী য়েংবদা ‘হেরিতেজ তুরিজম’ অসিনা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা লমশিং হাংদোক্তুনা মতিক-ময়াই কয়া অমা লৈরি। হেরিতেজ তুরিজমহেনগৎহন্নবা ভারত্তা হৌজিক লৈবাক শিনবা থুংনা অভিয়ান অমা চত্থরি। দান্দীদা থুমগী সত্যগৃহগী নীংশিং খুভম শেমগৎপা নত্ত্রগা জালিয়ন ৱালা বাঘ মেমোরিএল শেমগৎপা ওইরবসু, এক্তা নাগর কেৱারিয়াদা স্তেচু ওফ য়ুনিতী নত্ত্রগা বারনাসীদা পন্দিৎ দীন দয়াল উপাধ্যায়গী নীংশিং খুভম ওইরবসু, দিল্লিদা বাবা সাহেব মেমোরিএল নত্ত্রগা রাঞ্চিদা ভাগৱন বিরসা মুন্দা মেমোরিএল পার্ক এন্দ ম্যুজিয়ম ওইরবসু, নত্ত্রগা অয়োধ্যা অমসুং বনারসকী ঘাতশিং ফজহনবা ওইরবসু খোঙথাংশিং লৌখৎলি। স্বদেশ দর্হনগুম্বা স্কিম কয়ামরুমগী খুত্থাংদা হেরিতেজ তুরিজমবু শাহৌ পীরি। মসিনা হেরিতেজ তুরিজমনা মীয়ামগী ইনকম হেনগৎহনবা অমসুং অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌই হায়না মালেম শিনবা থুংনা তাক্লি। ২১শুবা চহিচাগী ভারতনা মসিগী তৌবা ঙম্বা অসি খঙলদুনা মাংদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
ভারতনা পাম্বৈ অহুমগী অপুনবা খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা চহি চামা মীনাই-নাইথং ওইরম্বদগী নীংতম্বা ফংখি। পাম্বৈ অমনা ইহৌ, অনিশুবা পাম্বৈনা সত্যাগৃহ অমসুং অহুমশুবা পাম্বৈনা মীয়াম ভাব তাহন্নবা কেম্পেনশিংনা ওইখি। পাম্বৈ অহুম অসিনা ঐহাক্কী ৱাখলদা মচু অহুমগী ফরালগী মচু অহুমগী মওংদা থোরক্লি। সেফ্রোন মচুনা ইহৌ, অঙৌবনা সত্যগৃহ অমসুং অশংবনা লৈবাক অসিগী অনৌবা অমা শেম্বা পাম্বগী ৱাখল্লোন অদুবু তাকই। ঐহাক্কী ওইনদি জাতিগী ফিরালদা য়াওরিবা হিগোক্কী অকোইবা অসিনা লৈবাক অসিগী কলচরগী ওইবা ৱাখল্লোন অদুবু তাকই। বেদদগী বিবেকানন্দ, বুদ্ধদগী গান্ধি, মসিগী সাইকল অসি লোইবা নাইদে। মথুরাগী বৃন্দাবন, কুরুক্ষেত্রগী মোহন, মহাক্কী সুদরশন চক্র অমসুং পোরবন্দরগী তরেং ফাওবা মসিগী সাইকল অসি লেপ্পা লৈতে।
অদুগা মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না বিপ্লোবী ভারত গেলরী শঙ্গাবা মতমদা মচু অহুমগী জাতিগী ফিরাল অসিদা অনৌবা ভারতকী তুংলমচৎ অদু ঐহাক্না উবা ফংলে। সেফ্রোন মচুনা হোৎনবা কনবা, থৌদাং য়াবা অমসুং নেস্নেল সিক্যুরিতীগী ইথিল পীরি। অঙৌবা মচুনা সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকা মান্নৈ। অশংবা মচু অসিনা অসিনা অকোইবদা লৈরিবা ঈশিং-নুংশিৎকী ফিভম ঙাক-শেন্দুনা থম্নবগী রিন্যুৱেবল ইনর্জীগী অচৌবা পান্দমশিং তাক্লি। গ্রীন ইনর্জীদগী গ্রীন হাইদোজেন ফাওবা, বাইওফ্যুলদগী ইথানোল ব্লীদিং ফাওবা, নেচরেল ফার্মিংদগী গোবরধন য়োজনা ফাওবা, পুম্নমক মসিগী মশেক মঙাল ওইরক্লিল অমসুং মচু অহুমগী ফিরালগী হিগোক মচুগী চক্র অসিনা লৈবাক অসিগী ব্লু ইকোনোমীগা মান্নৈ। ভারত্তা লৈরিবা লোইবা নাইদ্রবা মেরিন রিসোর্সশিং, অচৌবা সমুদ্র মপানশিং, ঐখোয়গী ৱাতর পাৱর অসিনা মখাতানা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা ইনোৎ হাপলি।
অদুগা মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা মচু অহুমগী ফীরাল অসিগী মশেক ঞঙাল হেনগৎহনবগী থবক পাইখৎলকপদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। থেংখাং খুদিংমক্তা ভারতকী নীংতম ইহৌগী লমজিং মৈরা পাইখিবা অদু লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনি। ভগত সিংহ, সুখদেভ সিংহ, রাজগুরুবু নুমিৎ অসিদা ফাঁসি তৌখি; মখোয় চহি ২৩-২৪ খক্তা শুখি। খুদিরাম বোসপু ফাঁসি তৌখিবা মতমদা মখোয় ময়ামগী মনুংদা মহাক্না নহা খ্বাইদগী ওইখি। ভগৱন বির্সা মুন্দানা চহি ২৫-২৬ শুখি, চন্দ্র শেখর অজাদনা ২৪-২৫ শুখি, অদুগা মখোয়না বৃতিশ সাসনবু নিকহনখি। ভারতকী নহারোলশিংগী তৌবা ঙম্বা অসি মমাংদসু হৌজিকসু হন্থবা উদ্রি। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা হায়নিংবদি অদোমগী শক্তি অমসুং মংলানশিং অদু কৈদৌনুংদা হন্থনা খল্লোইদবনি। ভারতকী নহারোলশিংনা তৌবা ঙমদবা থবক অমত্তা লৈতে। ভারতকী নহারো।শিংনা ফংবা ঙমদবা পান্দম অমত্তা লৈতে। ২০৪৭দা নীংখাতম্বগী চহি ১০০ শুবা মতমদা ভারতনা ফংগদবা পনখৈ অদু ঙসিগী নহারোলশিংগী থৌনাদা মপুংফানা মখা পোল্লি। মরম অদুনা ঙসিগী নহারোলশিংগী খ্বাইদগী চাউবা পান্দম অসি অনৌবা ভারত অমা শেম্বদা মখোয়গী থৌদাং লৌবা অদুনি। মথংগী চহি ২৫দা নহারোলশিংগী হোৎনবা কনবনা ভারতকী মরাইবক লেপ্পা ঙমগনি অমসুং ভারতকী তুংলমচৎ শেম্বা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী নীংতম ইহৌ অসিনা ঐখোয়বু ‘এক ভারত-শ্রেস্থা ভারত’কী থবক পাইখৎনবা মতম পুম্বদা ইথিল পী। নীংতম্বা পামজবা মীওইশিংগী তোঙান-তোঙানবা লাইনিং-লাইশোনশিং, তোঙান-তোঙানবা লোলশিং লৈ, রিসোর্সশিং ফাওবদা খেন্নৈ, অদুবু জাতিগী ৱাখল্লোন অমসুং লৈবাকনীংবা অসিদি চপ মান্নখি। মসি ‘ভারত ভক্তি’গী ফোর্ম্যুলাগা মরী লৈনৈ, ফিরেপ অমগীদমক লান্থেংনখি। ভারত ভক্তিগী হোংবা নাইদ্রবা ইথিল, অপুনবগী শক্তম, অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অসি ঙসিমকসু ঐখোয়গী খ্বাইদগী মরু ওইবা ওইগদবনি। অদোমগী রাজনিতীগী ৱাখল্লোন অদু অমা হেক্তা ওইরবসু, অদোম্না রাজনিতী দল অমা হেক্তগী মনুং চল্লবসু য়াই, অদুবু ভারতকী অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অসিদা মখল অমা হেক্তগী শীংনবা চত্থবদা মদু ভারতকী নীংতম লান্মীশিংদা খ্বাইদগী চাউনা মীনম্বনি। অপুনবগী ৱাখল্লোন য়াওদনা, ‘এক ভারত শ্রেস্থা ভারত’কী থৌনা অসি মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙম্লোই। লৈবাক অসিগী কন্সতিত্যুস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং ইকাই খুম্নবা উৎপা, কন্সতিত্যুস্নেল পোস্তশিং ইকাই খুম্নবা উৎপা, প্রজা খুদিংমক্তা চপ মান্নবা মীৎয়েং য়েংবা, মখোয়দা মীনুংশি উৎপা অসিনা লৈবাক অসিগী অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অদু উৎলি। হৌজিক্কী মতম অসিদা লৈবাক অসিগী অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন্দা শিংনদুনা থবক পাইখৎলিবা হীরম খুদিংমক্তা মীৎয়েং চংগদবনি অমসুং অকনবা মওংদা মায়োক্নগদবনি। ঙসিদি ঐখোয়না নীংতম্বগী অমৃত মহোসব পাংথোক্লি, অপুনবগী শক্তমগী অমৃত অসি ঙাকশেনবা হায়বসি ঐখোয়গী অমত্তা ঙাইরবা থৌদাংনি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐখোয়না অনৌবা ভারত অসিদা অনৌবা ভিজন অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। মসিগী অনৌবা ভিজন অসি ভারতকী মরোমদোম লেপ্পা ঙমজবা, মীপাল তাংদবা, অরিবা শক্তাক অমসুং তুংলমচত্তা খুমাং চাউশিনবনি। অদুগা থৌদাং মশক খংবা হায়বসিনা য়াম্না মরুওইবা অমনি। ঐখোয়না পুকচেল শেংনা থবক তৌবা হেল্লিবমখৈ, ঐখোয়না ময়েক শেংনা হোৎনরিবমখৈ লৈবাক অসিগী তুংলমচত্তা হেন্না কান্নবা পুরক্কনি। মরম অদুনা ‘দিভোসন তু দ্যুতি’ অসি ঐখোয়গী নেস্নেল স্পিরিৎ ওইগদবনি। ‘রেস্পেক্ত তুৱার্দস দ্যুতি’ অসি ঐখোয়গী নেস্নেল মোতিবেসন ওইগদবনি। থৌদাংনা ভারতকী নেস্নেল কেরেক্তর ওইগদবনি। অদুগা মসিগী থৌদাং হায়বসি করিনো? ঐখোয়না হৈখোয়গী অকোইবদা ঐখোয়গী থৌদাংশিংগী মতাংদা য়াম্না লাইনা ঐখোয়না ৱারেপ লৌবা য়াগনি, হোৎনবা য়াগনি অমসুং ফলশিং পুরকপা ঙমগনি। ঐখোয়না অমোৎ অকাই চাইথোক্তবা মতমদা ঐখোয়গী থৌদাং পাংথোকই অমসুং লম্বীশিংদা, ত্রেনশিংদা, বস স্তেন্দশিংদা অমসুং লম্বী মচাশিং অমসুং লৈথেলশিংদা তরু তনান্না থম্নবা থৌদাং লৌই। মতমচানা ভেক্সিন কাপথোকপা, ঈশিং য়োকশিনবদা থৌদাং য়াবা অমসুং অকোইবগী ফীভম ঙাক-শেন্নবা মতেং পাংবা অসিসু থৌদাং লৌবগী খুদমশিংনি। ঐখোয়না দিজিতেল পেমেন্তশিং তৌবা, অতোপ্পশিংদা মসিগী মতাংদা খংহনবা অমসুং ত্রেন তৌবদা ঐখোয়গী থৌদাং ঙাক্না চৎলি। ঐখোয়না লমদম অসিদা শাজবা পোত্থোক অমা লৈবা অমসুং ভোকেল ফোর লোকেল ওইবা মতমদা ঐখোয়গী থৌদাং পাংথোক্লে। ঐখোয়না আত্মানির্ভর ভারত কেম্পেন্দা পুক্নিং থৌগৎপা মতমদা ঐখোয়গী থৌদাং পাংথোক্লবনি। ঙসি, ভারতনা দোলর বিলিয়ন ৪০০ হায়বদি লুপা করোর লাখ ৩০রোম ওইবা প্রদক্তশিং এক্সপোর্ত তৌবগী অনৌবা রেকোর্দ অমা থম্বা ঙমখিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। ভারতকী এক্সপোর্তশিং হেনগৎলক্লিবা অসি ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রী, ঐখোয়গী এম.এস.ই.শিং, ঐখোয়গী মেন্যুফেকচরিং কেপাসিতী, ঐখোয়গী এগ্রীকলচর সেক্তরগী মপাঙ্গল হেনগৎলকপগী খুদম অমনি।
মরুপশিং,
ভারতমচা খুদিংমক্না মখোয়গী থৌদাংশিংদা অহানবা মীৎয়েং থম্লবা, মদু পুক্নিং চংনা ইল্লবা মতমদা, ভারতনা মাংলোমদা চংশিনবদা খুদোংথিবা অমত্তা মায়োক্নরোই, কনাগুম্বা অমত্তনা মাংলোমদা চংশিনবদা থিংবা ঙম্লোই। করিগুম্বা ঐখোয়না ঐখোয়গী অকোইবদা য়েংলবদি, নহা লাখ কয়া, নুপী লাখ কয়া, ঐখোয়গী অঙাং, ঐখোয়গী ইমুং মনুংশিংনা মসিগী সেন্স ওফ দ্যুতী অসিদা হিংলি। করিগুম্বা মসিগী ৱাখল্লোন অসি ভারত মচা খদিংমক্কী লমচৎ অমা ওইরক্লবদি, ভারতকী তুংলমচৎ অসি মশেক মঙাল লৈরবা অমা ওইরক্কনি। করিগুম্বা ঐহাক্না শৈরেং ইবা মুকুন্দ দাস জীগী ৱারোলদা হায়রবদি, ‘বোঙ্গো ভুমে বোঙ্গো ভুমে, বোঙ্গো ভুমে বোঙ্গো ভুমে, ভারতভুমে জেগেছে আজ ভারতবাশি আর কি মানা সোনে, লেগেছে আপোন কারে, জার জা নীছে মোনে”। ভারতকী প্রজাশিংগী মসিগী ৱাখল্লোন অসি অকনবা মওংদা মখা চত্থবা ওইরসনু, নীংতম লান্মীশিংগী থৌনানা মতম পুম্বদা ঐখোয়বু ইথিল পীবা ওইরসনু, মসিগা লোয়ননা ঐহাক্না বিপ্লোবী ভারত গেলরীগীদমল নখোয় পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি! ভন্দে মাতরম! থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address during the inauguration of Biplobi Bharat Gallery at Victoria Memorial Hall, Kolkata
23 MAR 2022 9:14PM by PIB Delhi
The Governor of West Bengal, Shri Jagdeep Dhankhar ji, the Union Minister of Culture and Tourism, Shri Kishan Reddy ji, all the dignitaries associated with the Victoria Memorial Hall, Vice-Chancellors of the universities, stalwarts of the arts and culture, ladies and gentlemen!
First of all, I express my condolences on the violent incident in Birbhum, West Bengal. I hope that the state government will definitely ensure punishment for the perpetrators of such a heinous crime in the great land of Bengal. I would also urge the people of Bengal to never forgive the perpetrators of such incidents and those who encourage such criminals. On behalf of the Central Government, I also assure the State that the Government of India will provide whatever help it needs in getting the criminals punished at the earliest.
Friends,
I, on behalf of the people of India, salute the great revolutionaries and their sacrifices of this land in the Amrit Mahotsav of Independence. On Martyrs’ Day, I pay my tributes on behalf of a grateful nation to all the brave heroes who laid down their lives for the country. It is also written in Shrimad Bhagavad Geeta – नैनं छिन्दन्ति शस्त्राणि, नैनं दहति पावकः i.e., no weapon can cut him into pieces, nor can he be burned by fire. Such are the people who sacrifice for the country. They attain immortality. They continue to spread their fragrance generation after generation by becoming a flower of inspiration. That is why the saga of the sacrifices of Amar Shaheed Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev is on the lips of every child even after so many years. The stories of these heroes inspire all of us to work relentlessly for the country. Martyrs’ Day has become all the more important during the Amrit Mahotsav of Independence. Today, the nation is paying tribute to the heroes who contributed to independence and is refreshing the memory of their contributions. Today the entire nation is remembering again the clarion call of Bagha Jatin – ‘Aamra Morbo, Jaat Jogbe’ (We shall die to awaken the nation), or the call of Khudiram Bose – ‘Ek Baar Bidaai De Ma, Ghurye Aashi (Mother bid me farewell once, I will be back soon). Bankim Babu's Vande Mataram has become the life mantra of Indians today. Brave ladies like Rani Lakshmibai of Jhansi, Jhalkaribai, Rani Chennamma of Kittur, Matangini Hazra, Bina Das, Kamala Das Gupta, Kanaklata Barua, etc, ignited the flame of the freedom struggle with women power. In the memory of all such heroes, ‘Prabhat Pheris’ (mini processions) have been taken out at many places since this morning. Our young friends have organized special programs in schools and colleges. In this historical period of Amrit Mahotsav, Biplobi Bharat Gallery has been inaugurated at Victoria Memorial on Martyrs' Day. Today this place has been sanctified by the memories of many great fighters like Netaji Subhas Chandra Bose, Aurobindo Ghosh, Ras Bihari Bose, Khudi Ram Bose, Bagha Jatin, Binoy, Badal, Dinesh, etc. After Nirbhik Subhas Gallery, a beautiful pearl has been added to the heritage of Kolkata, West Bengal, in the form of Biplobi Bharat Gallery.
Friends,
The Biplobi Bharat Gallery is also a testimony to our commitment to cherish and embellish the rich cultural and historical heritage of West Bengal over the years. The work of making iconic galleries grand and beautiful, be it Old Currency Building, Belvedere House, Victoria Memorial or Metcalfe House, has almost been completed. Our government is engaged in presenting one of the oldest museums in the world, the Indian Museum in Kolkata, before the world in a new way.
Friends,
The legacy of our past guides our present and inspires us to build a better future. Therefore, the country experiences its history, its past, as an awakened source of energy. You must be aware of the time when there used to be frequent news of the theft of idols of ancient temples. Our works of art were fearlessly smuggled abroad, as if they were of no value. But now the collection of heritages of India is being brought back. Kishan Reddy ji has also described it in detail. Just two days ago, Australia handed over dozens of such sculptures, paintings and other artifacts to India. Many of these belong to West Bengal. Last year, the US also returned about 150 artifacts to India. Many such examples come to the fore when the influence of the country grows and when the affinity between two countries develops. You will reckon that only a dozen statues could be brought to India in the decades before 2014. But this number has increased to more than 225 in the last seven years. May these artifacts of our culture and civilization continue to inspire the present and future generations of India! This is a huge effort in this direction.
Brothers and sisters,
There is another side to it, the way the country is developing its national and spiritual heritage with new self-confidence. This aspect is 'heritage tourism'. There is immense potential in 'heritage tourism' from the economic point of view as it also opens new avenues of development. A nationwide campaign is underway to promote ‘heritage tourism’, whether it is a monument in the memory of Salt Satyagraha in Dandi or the reconstruction of Jallianwala Bagh memorial, Statue of Unity in Ekta Nagar Kevadia or a memorial of Pandit Deen Dayal Upadhyay ji in Varanasi, Baba Saheb Memorial in Delhi or Bhagwan Birsa Munda Memorial Park and Museum in Ranchi, or the beautification of the Ghats of Ayodhya and Banaras or the restoration of historical temples and places of faith across the country. Heritage tourism is being given impetus through several schemes like Swadesh Darshan. It is a worldwide experience of how heritage tourism plays a big role in increasing the income of the people and creating new employment opportunities. India of the 21st century is moving ahead only by realizing this potential.
Friends,
India got freedom from hundreds of years of slavery through the combined efforts of three streams. One stream was of revolution, the second stream was of Satyagraha and the third stream was of public awareness and creative works. All these three streams have been emerging in my mind in the form of three colours of the Tricolour. The saffron colour of our Tricolour symbolizes revolution. The white colour symbolizes the stream of Satyagraha and non-violence. Inherent in the green colour are the stream of creative tendencies, propagation of education based on Indian values, literary works related to patriotism and Bhakti movement. I see the blue circle inside the Tricolour as a symbol of India's cultural consciousness. From Vedas to Vivekananda, from Buddha to Gandhi, this cycle continued. This cycle has never stopped be it Mathura's Vrindavan, Kurukshetra's Mohan, his Sudarshan Chakra and Porbandar's spinning wheel.
And friends,
Today, when I am inaugurating the Biplobi Bharat Gallery, I can also see the future of New India in the three colours of the Tricolour. Saffron colour now inspires us for hard work, duty and national security. White colour is now synonymous with 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. The green colour today symbolizes India's huge goals for renewable energy for protecting the environment. From green energy to green hydrogen, from biofuel to ethanol bleeding, from natural farming to GobarDhan Yojana, all are becoming its reflection. And the blue circle in the Tricolour is synonymous with the blue economy today. The immense marine resources in India, the vast coastline, our water power, continue to give impetus to the development of India.
And friends,
I am happy that the youth of the country have taken up the task of strengthening this pride and glory of the Tricolour. It was the youth of the country who had held the torch of India's freedom struggle in every period. Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru were hanged on this day; they were only 23-24 years old. Khudiram Bose was much younger than them when he was hanged. Bhagwan Birsa Munda was 25-26 years old, Chandra Shekhar Azad was 24-25 years old, and they shook the British rule. The potential of the youth of India has never been found lacking either then or today. I want to tell the youth of the country to never underestimate your powers and dreams. There is no such work that the youth of India cannot do. There is no such goal that the youth of India cannot achieve. Whatever height India will reach in 100 years of independence in 2047 will be solely on the strength of today's youth. Therefore, the biggest goal of today’s youth should be their contribution to building a new India. In the next 25 years, the hard work of the youth will make India's destiny and shape India's future.
Friends,
The freedom movement of India has always inspired us to work for ‘Ek Bharat- Shreshtha Bharat’. The fanatics of independence belonged to different regions, had different languages ​​and dialects, even their resources were varied, but their patriotism and the spirit of service to the nation were singular. They were connected with the sutra of 'Bharat Bhakti' and stood and fought for a resolution. This eternal feeling of ‘Bharat Bhakti’ and the unity and integrity of India should be our top priority even today. No matter what your political thought is and which political party you belong to, any kind of playing with the unity and integrity of India will be the biggest betrayal of the freedom fighters of India. Without unity, we will not be able to strengthen the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. Respect for the constitutional institutions of the country, respect for constitutional posts, equal feelings towards all citizens, sympathy towards them, emphasizes the unity of the country. In today's time, we have to keep an eye on every element working against the unity of the country, and fight them vehemently. Today, when we are celebrating the Amrit Mahotsav of freedom, it is also our great responsibility to protect this nectar of unity.
Brothers and sisters,
We have to move forward with a new vision in New India. This new vision is of India's self-confidence, self-reliance, ancient identity and future progress. And the sense of duty is of paramount importance. The more faithfully we perform our duties, the more profound are our efforts, the more imposing will be the future of the country. Therefore, 'devotion to duty' should be our national spirit. 'Respect towards duty' should be our national motivation. Duty should be the national character of India. And what is this duty? We can very easily make decisions about our duties around us, can make efforts and can also bring results. We perform our duties when we do not scatter filth and take care of cleanliness on the roads, in trains, at bus stands and on the streets and the markets. Getting vaccinated on time, contributing to water conservation and helping save the environment are also examples of duty. We follow our duty when we make digital payments, make others aware of it and train them. We do our duty when we buy a local product and become vocal for local. This is also our duty when we give impetus to the AatmaNirbhar Bharat campaign. I am also happy that today India has set a new record of exporting products worth $400 billion i.e. 30 lakh crore rupees. India's growing exports are a symbol of the strength of our industry, MSMEs, manufacturing capacity and agriculture sector.
Friends,
When each and every Indian gives top priority to his duties, follows them with full devotion, then India will not face any problem in moving forward and no one will be able to stop it from moving forward. If we look around us, lakhs of youth, women, our children and our families are practicing this sense of duty. As this spirit becomes the character of every Indian, the future of India will become brighter. If I quote poet Mukunda Das ji : ''की आनंदोध्वनि उठलो बौन्गो-भूमे बौन्गो-भूमे, बौन्गो-भूमे, बौन्गो-भूमे, भारौतभूमे जेगेच्छे आज भारौतबाशी आर कि माना शोने, लेगेच्छे आपोन काजे, जार जा नीछे मोने''. May this spirit of Indian citizens continue to be strong, may we always be inspired by the spirit of revolutionaries! With this wish, I again congratulate all of you on Biplobi Bharat Gallery. Vande Mataram! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.