হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা নেস্নেল ভেক্সিনেসন নুমিৎ ওইরিবা, হয়েংদগী চহি কাংলুপ ১২-১৪গী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন হৌরগনি
সরকারগী কোবিদ ভেক্সিনেসন সেন্তরশিংদা চহি কাংলুপ ১২-১৪গী লেম্না ভেক্সিন কাপ্পা হৌরগনি
রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা চহি ১২ শুরবশিং খক্তমক কোবিদ-১৯ ভেক্সিন কাপহনগদবনি
ভেক্সিনশিং মরাং কাইনা লৈরি; চহি ৬০গী মথক্কী খুদোংথিনীংঙাই ওইবা মীওইশিং প্রোএক্তিব ওইনা কবর তৌরি
15 MAR 2022 1:28PM by PIB Imphal
সরকারগী কোবিদ ভেক্সিনেসন সেন্তর উম্নমক্তা হয়েং (মার্চ ১৬, ২০২২), নেস্নেল ভেক্সিনেসন নুমিৎ অসিগী চহি কাংলুপ ১২-১৪গী বেনিফিসর পুম্নমক লেম্না কোবিদ১৯ ভেক্সিনেসন তৌবা হৌরগনি। কোবিদ১ ভেক্সিন অসি হায়দরাবাদকী বাইলোজিকেল ই. লিমিতেদনা শাবা কোর্বেভেক্স অসি ওইগনি। মসি ওনলাইন রেজিস্ত্রেসন (মার্চ ১৬, ২০২২গী অয়ুক পুং ৯দগী হৌবা) নত্ত্রগা ওনসাইৎ ৱাক-ইনগী খুত্থাংদা ওইবা য়াগনি। মসি ঙসি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্কা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা পাঙথোকপা মীফম অমদা শ্রী রাজেশ ভুশন, কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরীনা নৌহৌনা ফোঙদোকখিবনি।
সি মার্চ ১৬, ২০২২দগী চহি কাংলুপ ১২-১৩ অমসুং ১৩-১৪গী ( ২০০৮, ২০০৯ অমসুং ২০১০দা পোকপা হায়বদি চহি ১২গী মথক ওইবশিং) কোবিদ১৯ ভেক্সিনেসন হৌনবা কেন্দ্র সরকারগী ৱারেপকী মতুং ইন্না পাইখৎপনি। মসিগী মথক্তা চহি ৬০গী মথক্তা লৈবা মীওই খুদিংমক্না হয়েংদগী প্রিকোসন দোজ কাপ্পা য়ারগনি, মমাংদা চহি কাংলুপ অসিদা কোমোর্বিদিতীগী কন্দিসন অমা থমখিবা অদু লৌথোকখ্রে। প্রিকোসন দজ (মমাংগী দোজ অনিগা মান্নবা) অসি অনিশুবা দোজ কাপখিবগী থা ৯ (চয়োল ৩৬)কী মতুংদা কাপকদবনি। হীরম অসিদা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা মসিগী অকুপ্পা ইন্সত্রক্সন অমসুং ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিং পীখ্রে।
রাজ্যশিংদা ভেক্সিনেসন তৌবগী তাংদা চহি ১২ শুরবা খক্তমক কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা ভেক্সিনেসন তৌনবা খঙহনখি; করিগুম্বা বেনিফিসরী অদুনা ভেক্সিনেসন তৌগদবা তাং অদুদা চহি ১২ শুদ্রবদি কোবিদ১৯ ভেক্সিন কাপ্পা য়ারোই। ভেক্সিন কাপ্লিবা মীওইশিং অমসুং ভেক্সিনেসনগী তীমশিংনা মরু ওইনা ভেক্সিনশিং য়ানশিন্নবা তৌদনবা চহি ১২-১৪ অসিগী মতাংদা মীৎয়েং চংনবা ত্রেন তৌবা মথৌ তাগনি। রাজ্যশিংদা অতোপ্পা ভেক্সিনশিংগা য়ানশিন্নবা তৌদনবা চহি কাংলুপ ১২-১৪গী তোখাইনা থম্লিবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন সেন্তরশিংগী খুত্থাংদা দেদিকেতেদ ভেক্সিনেসন সেসনশিং শিন্নবা পাউতাক পীখ্রে।
তোঙান-তোঙানবা চহি কাংলুপশিংদা শীজিন্নবা য়াবা ভেক্সিনশিং
চহি কাংলুপ
শীজিন্নগদবা ভেক্সিনশিং
চহি ১২-১৪ ( ২০০৮,২০০৯, ২০১০দা পোকপা বেনিফিসরী পুম্নমক)
কোর্বেভেক্স (সরকারগী সি.ভি.সি.শিংদা) নুমিৎ ২৮নি কান্নরগা দোজ ২
চহি ১৪-১৮
কোভেক্সিন (সরকারগী সি.ভি.সি. অমসুং লনাইগী সি.ভি.সি.শিংদা)
রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা হৌজিক্কী ওইনা কোৱিন অসি বেনিফিসরীগী চহি অসি হৌজিক পোকপগী চহিগী মতুং ইন্না ফিল্তর তৌরি হায়না খঙহনখি। কো-ৱিন পোর্তেলদা চপ চাবা পোকপগী তাং রেকোর্দ তৌবগী প্রোবিজন অসি অন্দর প্রোসেসতা লৈরিঙৈদা চহি ভেরিফিকেসন তৌবা (চহি ১২) অসি ভেক্সিন কাপ্লিবা মীওই/ভেরিফায়রনা অহানবগী নুমিৎ খরনি ওইনা ভেক্সিনেসন তৌবা মতমদা য়েংশিনবা তাই। অমুক্তং ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবদা সিস্তেম অসিনা দিফোল্ত ওইনা পীরিবা চহি অদু য়ৌদবা বেনিফিসরীনা রেজিস্ত্রেসন তৌবদা অয়াবা পীরোই।
খুদোংথিনীংঙাই ওইবা কাংলুপশিংদা ভেক্সিনেসন তৌবগী খোঙজেল তপ্পা অসিদা রাজ্যশিংদা চহি ৬০গী মথক্কী মীওই পুম্নমক কোবিদ১৯গী ভেক্সিন দোজ অনিমক কপ্নবা হায়খ্রে। জিলা অমসুং ব্লোক্কী থাক্তা ইলিজিবল বেনিফিসরীশিং কবরেজ তৌরবরা চাং নাইনা য়েংশিনগনি।
রাজ্যশিংদা লৈরিবা কোবিদ১৯ ভেক্সিনশিং অদু চেকশিন্না মাংহনদনা শীজিন্ননবা পাউতাকসু পীখ্রে। গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না ভেক্সিনশিং মাংহনবা তৌদনবা রাজ্যশিংনা মতম লোইগদৌরবা ভেক্সিনশিং অদু রাজ্য অদুগী মনুংদা লৈবা জিলা অমনা অমদগী শিন্দোকপা য়াগনি।
হেল্থ সেক্রেতরী অমসুং এন.ঐচ.এম. মিসন দিরেক্তরশিং অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী অতোপ্পা ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা ভর্চুএল মীফম অদুদা এদিস্নেল সেক্রেতরী (হেল্থ) দা. মনোহর অঙ্গানি অমসুং কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী অতোপ্পা মকোক থোংবা ওফিসরশিংসু শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
COVID19 Vaccination for 12-14 yrs cohort to begin from tomorrow, National Vaccination Day, in all States/UTs
Free-of-Cost vaccination for 12-14 yrs age Group to begin in Govt COVID Vaccination Centers
States/UTs to ensure only those above 12 years are administered COVID19 Vaccine
Adequate vaccines available; Proactively cover Vulnerable Population above 60 yrs of age
15 MAR 2022 1:28PM by PIB Delhi
Free of cost COVID19 vaccination for all beneficiaries of 12-14 age group will begin from tomorrow (16th March 2022), National Vaccination Day, at all Government COVID Vaccination Centers. The COVID19 vaccine to be administered would be Corbevax manufactured by Biological E. Limited, Hyderabad. This can be through online registration (beginning 9 am on 16th March 2022) or through onsite walk-in. This was reiterated by Union Health Secretary, Shri Rajesh Bhushan in a meeting through video conference (VC) today with all States and UTs.
This follows the decision of Union Government to start COVID19 vaccination for 12-13 yr and 13-14 yr age groups (those born in 2008, 2009 and 2010. i.e. those who are already above 12 years of age) from 16th March 2022. Additionally, all above 60 years of age are now eligible for Precaution Dose from tomorrow, as the condition of comorbidity for this age group has been removed. The Precaution Dose (same as the previous two doses) is to be administered after 9 months (36 weeks) after the date of second vaccination. Detailed instructions and Operational Guidelines have been sent to States and UTs in this regard.
States were advised to ensure that only those who have attained the age of 12 years on the date of vaccination are vaccinated against COVID19; if the beneficiary is registered but not attained the age of 12 years on the date of vaccination, COVID19 vaccine is not to be given. Vaccinators and vaccination teams need to be trained to ensure that particularly for 12-14 years age group there is no mixing of vaccines. States were advised to organize dedicated vaccination sessions through earmarked COVID-19 Vaccination Centers for vaccination of 12-14 years' age-group to avoid mixing with other vaccines.
Vaccines that can be used in different age groups
Age Group
Vaccine to be used
12-14 years (All beneficiaries born in year 2008, 2009, 2010)
Corbevax (at Govt. CVCs), 2 doses at interval of 28 days
14-18 years
Covaxin (at Govt. CVCs and Pvt. CVCs)
States/UTs were informed that at present the age of beneficiary in CoWIN is being filtered based on Year of Birth. The responsibility for verification of age (12 years) will lie with the vaccinator/verifier at the time of vaccination for the first few days as the provision for recording the exact Date of Birth in Co-WIN portal is under process. Once implemented, the system, by default, will not allow registration of beneficiaries who are not of the recommended age.
Underscoring slow pace of vaccination among the vulnerable groups, States were urged to ensure that all those above 60 years of age are covered with both doses of COVID19 vaccine. Regular reviews to be conducted at District & Block levels to ensure coverage of eligible beneficiaries.
Sates were also advised to ensure judicious utilization of available COVID19 vaccines. As per earlier guidelines, States can replace those that are due for expiry and also replace them from one district within the State to another to ensure that vaccines are not wasted.
Dr. Manohar Agnani, Addl.Secy (Health) and other senior officers of Union Health Ministry were present in the virtual meeting along with Health Secretary and NHM Mission Directors and other officials from States/UTs.