পাৱর মন্ত্রালয়
“ইনর্জী ফোর সস্তেনেবল গ্রোথ”: মার্চ ৪ দা বজেৎ ৱেবিনার
ৱেবিনারদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংগদৌরি
03 MAR 2022 9:26AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২২দা লাউথোকখিবশিং অদু নীংথিনা অমসুং খোঙজেল বাংনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা খুদোংচাহন্নবগীদমক ভারত সরকারনা মরু ওইবা সেক্তরশিংদা ৱেবিনারশিং মথং-মথং পাঙথোক্লি। মসিগী পান্দমদি পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরশিং, একাদেমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রীগী এক্সপর্তশিংগী ব্রেনস্তোর্ম তৌবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংগী মখাদা থৌরাং কয়ামরুম ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী মাইকৈদা মাংদা চংশিন্নবা খ্বাইদগী ফবা লালোং মশক খঙদোকপনি।
মথং-মথং পাঙথোরকপা অসিগী শরুক ওইনা, পাৱর; পেত্রোলিয়ম এন্দ নেচরেল গ্যাস; ন্যু এন্দ রিন্যুএবল ইনর্জী; কোল; মাইন্স; এক্সতর্নেল এফিয়র্স; অমসুং এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয়শিং অসি য়াওবা রিসোর্সশিংগী সেক্তোরেল গ্রুপনা বজেৎ ২০২২দা লাউথোকখিবা ইনর্জী অমসুং রিসোর্সেস সেক্তরদা ভারত সরকারগী থৌরাংশিং অদু খন্ননবা অমসুং মসিগী থৌরাংশিং অসি নীংথিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা আইদিয়া অমসুং সজেসনশিং লৌনবগীদমক মার্চ ৪, ২০২২গী অয়ুক পুং ১০ তাবা মতমদা “ইনর্জী ফোর সস্তেনেবল গ্রোথ” হায়বা ৱেবিনার অমা পাঙথোক্কদৌরি।
সি.ও.পি. ২৬তা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা পুথোকখিবা পঞ্চামৃত স্ত্রেতেজীগী মখাদা লো-কার্বোন দিবেলপমেন্ত স্ত্রেতেজী প্রমোৎ তৌরদুনা ভারতকী ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন জর্নী অসি বজেৎ ২০২২না উৎখি। মসিগী স্ত্রেতেজী অসিনা ভারতবু সস্তেনেবল ওইবা মওং অমদা মাগী মথৌ তাবা ইনর্জী থুংহনবা ঙমগনি। বজেৎ অসিনা মখাদা পীরিবা অসিগী মতাংদা নীয়র-তর্ম অমসুং লোং-তর্ম ওইবা এক্সন কয়ামরুম প্রপোজ তৌখি:
 জিরো ফোসিল-ফ্যুল পোলিসীগা লোয়ননা ই.ভি. ভেহিকলশিং অমসুং অখন্নবা মোবিলিতী জোনশিং প্রমোৎ তৌবা
 বেত্তরী স্ৱেপিং পোলিসী হৌদোকপা অমসুং ইন্তর-ওপরেবিলিতী স্তেন্দর্দশিং শেম্বা
 ‘বেত্তরী নত্ত্রগা ইনর্জী অসি সর্ভিস অমা ওইনবা’ সস্তেনেবল অমসুং ইনোবেতিব বিজিনেস মোদেলশিং দিবেলপ তৌনবা প্রাইবেৎ সেক্তরবু পুক্নিং থৌগৎপা
 হাই ইফিসেন্সী পি.ভি. মোদ্যুলশিং পুথোক্নবা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিবকী অহেনবা শেনফম লুপা করোর ১৯,৫০০ থাদবা
 ইফ্রাস্ত্রকচর, রিভর্স লোজিস্তিক্স, তেক্নোলোজী অপগ্রেদেসন অমসুং ইনফোর্মেল সেক্তরগা ইন্তিগ্রেসন তৌবনচিংবা সর্লুকর ইকনোমী ত্রাঞ্জিসনগা মরী লৈনবা মরুওইবা ক্রোস কত্তিং ইসুশিং কোকহনবা
 থর্মেল পাৱর প্লান্তশিংদা বাইওমাস পেলেত ৫-৭% ফাওবা কো-ফাইয়র তৌবা
 ইনর্জী সর্ভিস কম্পনী (ই.এস.সি.ও.) বিজিনেস মোদেলগী খুত্থাংদা অচৌবা কম্মরসিএল বিল্দিংশিংদা ইনর্জী ইফিসেন্সী অমসুং সেভিংস মীজরশিং প্রমোৎ তৌবা
 কোল গ্যাসিফিকেসনগী পাইলোৎ প্রোজেক্ত মরি পাইখৎপা অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মথৌ তাবগী মতুং ইন্না কোয়লাবু কেমিকেলশিংদা ওন্থোকপা
 গ্রীন ইনফ্রাস্ত্রকচরগী রিসোর্সশিং মোবিলাইজ তৌনবা সোভরেন গ্রীন বোন্দশিং পীবা
 দেন্স চার্জিং ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং গ্রিদ-স্কেল বেত্তরী সিস্তেমশিং য়াওনা ইনর্জী স্তোরেজ সিস্তেমশিং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী হার্মোনাইজ লিস্ততা য়াওহনবা
 ইথানোল ব্লেন্দিং প্রমোৎ তৌনবা অনব্লেন্দেদ ফ্যুলগী হায়র দ্যুতীশিং
ৱেবিনার অসিদা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা সেসনশিং য়াওগনি অমসুং মন্ত্রালয় কয়ামরুম অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী সরকারগী ওফিসিএলশিং, ইন্দস্ত্রীগী মীহুৎশিং অমসুং অতোপ্পা এক্সপর্তশিং মসিদা শরুক য়াগনি।
ৱেবিনার অসিগী খনগৎলবা হীরমশিং অদুদি:
1. আর.ই. এক্সপান্সনগী ইনর্জী স্তোরেজ দিবেলপ তৌবা
2. লাইফস্তাইল ফোর এনভাইরনমরন্ত (লাইফ): ইনর্জী কঞ্জর্বেসন: ই.এস.সি.ও. মোদেল, ইলেক্ত্রিক মোবিলিতী প্রমোৎ তৌবা: বেত্তরী স্ৱেপিং অমসুং সর্কুলর ইকনোমী
3. কোল গ্যাসিফিকেসন
4. বাইওমাস অসি অতোপ্পা ইনর্জীগী সোর্স অমা ওইনা প্রমোৎ তৌবা: বাইও-গ্যাস কম্প্রেস তৌবা, পেলেতশিং কো-ফাইয়রিং তৌবা অমসুং ইথানোল ব্লেন্দিং
5. এগ্রো অমসুং ফার্ম ফোরেস্তী
6. রিন্যুৱেবল ইনর্জী মশিং হেনগৎহনবা: সোলর মেন্যুফেকচরিং অমসুং হাইদ্রোজেন মিসন
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকপগী প্লেনরী সেসন্দা ৱা ঙাংগনি। ৱেবিনার অসিদা মথক্তা খনগৎলবা হীরমশিং অসিগী মখাদা পেরেলেল ব্রেকআউৎ সেসন তরুকসু য়াওগনি। কোলাবোরেতিব প্রোসেসকী শরুক অমা ওইনা সস্তেনেবল ইকনোমিক গ্রোথ ফংনবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা ইনর্জী অমসুং রিসোর্সেস সেক্তরদা লাওথোকখিবা বজেৎ ২০২২ য়াওনা মরুওইবা অনৌবা থৌরাংশিং ইম্প্লিমেন্ত তৌনবা শরুক য়ারিবা মীওইশিংনা অখন্নবা পোরমশিংগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্কনি।

Ministry of Power
“Energy for Sustainable growth”: Budget Webinar on 4th March
Prime Minister to address the webinar
03 MAR 2022 9:26AM by PIB Delhi
In order to facilitate efficient and speedy implementation of Union Budget 2022 announcements, the Government of India is holding a series of webinars across various key sectors. The objective is to brainstorm with experts from the public and private sectors, academia and industry and identify strategies on how best to move forward towards implementation of various initiatives under different sectors.
As part of this series, the Sectoral Group on Resources comprising of Ministries of Power; Petroleum & Natural Gas; New & Renewable Energy; Coal; Mines; External Affairs; and Environment, Forest & Climate Change is organizing a Webinar on “Energy for Sustainable Growth” at 10 AM on March 4, 2022 to discuss the initiatives of the Government of India in the energy and resources sector which have been announced in Budget 2022 and to elicit ideas and suggestions for effective implementation of these initiatives.
The Budget 2022 underpins India’s energy transition journey by promoting a low-carbon development strategy, in line with the Panchamrit strategy presented by Hon’ble Prime Minister at COP 26. This strategy will enable India to meets its energy requirements in a sustainable manner. The budget proposed several near-term and long-term actions accordingly as outlined below:
• Promotion of EV vehicles and special mobility zones with zero fossil-fuel policy
• Rollout of battery swapping policy and formulation of inter-operability standards
• Encouraging private sector to develop sustainable and innovative business models for ‘Battery or Energy as a Service’
• Additional allocation of Rs.19,500 crore for Production Linked Incentive for manufacture of high efficiency solar PV modules
• Addressing important cross cutting issues relating to circular economy transition such as infrastructure, reverse logistics, technology upgradation and integration with informal sector.
• Co-firing of 5-7% biomass pellets in thermal power plants
• Promoting energy efficiency and savings measures in large commercial buildings through the Energy Service Company (ESCO) business model.
• Setting up four pilot projects for coal gasification and conversion of coal into chemicals required for the industry
• Issuance of sovereign Green Bonds for mobilizing resources for green infrastructure.
• Inclusion of Energy Storage Systems including dense charging infrastructure and grid-scale battery systems in the harmonized list of infrastructure.
• Higher duties for unblended fuel to promote ethanol blending
The webinar will have sessions on different themes of relevance and will witness participation of government officials of various ministries and state governments, industry representatives, and other experts.
The themes identified for the webinar are:
1. Developing Energy Storage for RE Expansion
2. Lifestyle for Environment (LIFE): Energy Conservation: ESCO Model, Promoting Electric Mobility: Battery Swapping and Circular Economy
3. Coal Gasification
4. Promoting Biomass as an Alternative Energy Source: Compressed Bio-Gas, Co-firing of pellets and Ethanol blending
5. Agro and Farm Forestry
6. Scaling up of Renewable Energy: Solar Manufacturing and Hydrogen Mission
Prime Minister Shri Narendra Modi will address the opening Plenary Session. The webinar will also include six parallel breakout sessions under the themes as identified above. As part of the collaborative process, the participants will define specific actions to implement the key initiatives including the Budget 2022 announcements in the energy and resources sector with a view to achieve sustainable economic growth.