Ministry of Health and Family Welfare
COVID-19: Myth vs. Facts
Media reports claiming COVID-19 mortality higher than official counts are Ill informed & Speculative
India has a Robust System of recording COVID-19 Deaths based on a Statutory Framework
Transparency has been maintained in regularly updating COVID-19 deaths
17 FEB 2022 3:02PM by PIB Delhi
There have been some media reports based on a published research paper alleging that mortality due to COVID19 in India is much higher than the official count and actual numbers have been undercounted. The study estimates that people between 3.2 million to 3.7 million have died from COVID19 by early Nov 2021 in the country, as compared to official figures of Nov 2021 of 0.46 million (4.6 lakhs).
As has been stated earlier for similar media reports, it is again clarified that these reports are fallacious and completely inaccurate. They are not based on facts and are speculative in nature.
India has a robust system of reporting deaths including COVID-19 deaths that is compiled regularly at different levels of governance starting from the Gram Panchayat level to the District-level and State level. The reporting of deaths is regularly done in a transparent manner. All deaths are compiled by the Centre after being independently reported by States. Based on globally acceptable categorization, Government of India has a comprehensive definition to classify COVID deaths which has been shared with the States and the States are following it. Furthermore, Government of India has been urging States to update their mortality numbers in case if certain deaths are not reported in time at the field level, and hence remains completely dedicated in getting the correct picture of the pandemic related deaths. Government of India has urged States and UTs through several formal communications, multiple video conferences and through deployment of many Central teams for correct recording of deaths in accordance with the prescribed guidelines. Union Health Ministry has also regularly emphasized the need for a robust reporting mechanism for monitoring district wise cases and deaths on a daily basis. Therefore, to project that COVID deaths have been under-reported is without basis and devoid of justification.
The study quoted in the media reports has taken four distinct subpopulations — the population of Kerala, Indian Railways employees, MLAs and MPs, and school teachers in Karnataka, and uses triangulation process to estimate nationwide deaths. Any such projections based on limited data sets and certain specific assumptions must be treated with extreme care before extrapolating the numbers by putting all states and country of the size of India in a single envelope. This exercise runs the risk of mapping skewed data of outliers together and is bound to give wrong estimations thereby leading to fallacious conclusions. The sheer justification that the study has credence since its findings/estimates are in convergence with another study is baffling, defies logic and highlights the bias with which the article has been written.
The media reports further claim that “Experts believe India’s civil registration system is vulnerable to gaps. The current civil registration system has little interoperability with health information systems, there is potential for gaps in recording of deaths.” It is reiterated that the Union Government has followed a transparent approach regarding COVID data management and a robust system of recording all COVID-19 related deaths already exists. In order to avoid inconsistency in number of deaths being reported, Indian Council of Medical Research (ICMR) has issued ‘Guidance for appropriate recording of COVID-19 related deaths in India’ for correct recording of all deaths as per ICD-10 codes recommended by World Health Organisation (WHO). The date of cases and deaths due to COVID19 are being put in public domain on a daily basis since start of the pandemic, and similarly all states, including districts, are releasing regular bulletins with all details on a daily basis which is also in public domain.
It is an established fact that there shall always be differences in mortality recorded during a profound and prolonged public health crisis such as COVID19 pandemic and well conducted research studies on mortalities are usually done after the event when data on mortalities are available from reliable sources. The methodologies for such studies are well established, the data sources are defined as also the valid assumptions for computing mortality.
In the case of analysis of COVID19 mortality in India, it must be noted that there is added push in India to capture and report all COVID19 deaths due to the entitlement to monetary compensation to the next of kin of each and every COVID19 deceased person. This whole process is being continuously monitored by the Hon’ble Supreme Court of India. Therefore, likelihood of underreporting of COVID deaths in the country is significantly less. Hence, the conclusion that the “undercount” is due to reluctance or inability of families and local authorities is fallacious and far from the truth.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-୧୯: ସତ୍ୟ ବନାମ ଅସତ୍ୟ
କୋଭିଡ-୧୯ ମୃତ୍ୟୁସଂଖ୍ୟା ସରକାରୀ ତଥ୍ୟ ଠାରୁ ଅଧିକ ବୋଲି ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶିତ ରିପୋର୍ଟ ଭ୍ରମାତ୍ମକ ଓ ଆନୁମାନିକ
ବୈଜ୍ଞାନିକ ଢାଞ୍ଚାରେ କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ଲିପିବଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ବ୍ୟବସ୍ଥା ବେଶ୍ ସୁଦୃଢ ଓ ନିର୍ଭୁଲ
କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ନିୟମିତ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିବାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅବଲମ୍ବନ କରାଯାଇଛି
17 FEB 2022 3:02PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ଗବେଷଣା ନିବନ୍ଧକୁ ଭିତ୍ତିକରି ଦେଶର କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ଘେନି ଗଣମାଧ୍ୟମରେ କେତେକ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ସରକାରୀଭାବେ ଯାହା କୁହାଯାଉଛି ବାସ୍ତବରେ ତାହା ସରକାରୀ ହିସାବ ତୁଳନାରେ ବହୁ ଅଧିକ । ସରକାର ବାସ୍ତବ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟାକୁ କମ୍ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅନୁଧ୍ୟାନ ରିପୋର୍ଟରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ୨୦୨୧ ନଭେମ୍ବର ଆଦ୍ୟଭାଗ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତରେ ୩.୨ନିୟୁତରୁ ୩. ୭ନିୟୁତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି । ସରକାରୀଭାବେ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୨୧ ନଭେମ୍ବରରେ ୪. ୬ ଲକ୍ଷ ବୋଲି କୁହାଯାଇଥିଲା । ସେ ତୁଳନାରେ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ ।
ପୂର୍ବରୁ ଏଭଳି ତଥ୍ୟ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା ଏବଂ ସରକାର ତାହାର ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ରଖିଥିଲେ । ପୁନର୍ବାର ଏଭଳି ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରକାଶ ପାଇବା ଫଳରେ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଏହି ଖବର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅସତ୍ୟ ଏବଂ ଭ୍ରମାତ୍ମକ । ଏହି ରିପୋର୍ଟ ବାସ୍ତବ ତଥ୍ୟ ଆଧାରିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆନୁମାନିକ ତଥା କଳ୍ପନାପ୍ରସୂତ ।
କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟାର ନିର୍ଭୁଲ ତଥ୍ୟ ନିୟମିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଭାରତରେ ଏକ ସୁଦୃଢ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ପ୍ରାଦେଶିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁର ନିର୍ଭୁଲ ତଥ୍ୟ ରଖିବାର ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ଓ ତଦନୁସାରେ ପ୍ରକୃତ ସଂଖ୍ୟା ନିୟମିତ ଲିପିବଦ୍ଧ କରାଯାଉଛି । ଏହି ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ନିୟମିତ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ନିର୍ଭୁଲଭାବେ ରେକର୍ଡଭୁକ୍ତ ହେଉଛି । ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ସ୍ୱାଧୀନଭାବେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଦେଶର କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ଜଣାଇବା ପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ତାହାକୁ ମିଶାଇ ଚୂଡାନ୍ତ ହିସାବ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅନୁସୃତ ପର୍ଯ୍ୟାୟକରଣ ବା କାଟାଗୋରାଇଜେସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସାରେ ଭାରତ ସରକାର କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁକୁ ଶ୍ରେଣୀବନ୍ଧ କରିବାକୁ ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ସଂଜ୍ଞା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛନ୍ତି । ସେହି ସୂତ୍ରକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ତଦନୁସାରେ କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରି ସମ୍ପୃକ୍ତ ପ୍ରାଦେଶିକ ସରକାର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପ୍ରକୃତ ମୃତ୍ୟୁସଂଖ୍ୟା ଜଣାଉଛନ୍ତି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ଯଦି କୌଣସି କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ବିଭିନ୍ନ କାରଣରୁ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇପାରିନାହିଁ, ତାହାକୁ ହିସାବକୁ ନେଇ ନିଜର ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ସଂଶୋଧନ କରି ସର୍ବଶେଷ ତଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଦେବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଛି । ଅତଏବ ମହାମାରୀ ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟାର ନିର୍ଭୁଲ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ଦେଶରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣରୂପେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ନିଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ ଯେଉଁ କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟଣା ବିଭିନ୍ନ କାରଣରୁ ସଂଗୃହିତ ହୋଇପାରିନାହିଁ ,ତାହାକୁ ହିସାବକୁ ନେଇ ନିଜର ମୃତ୍ୟୁସଂଖ୍ୟା ସଂଶୋଧନ କରି ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଦେବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଛି । ଅତଏବ ମହାମାରୀ ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ନିର୍ଭୁଲ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ଦେଶରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ନିର୍ଭୁଲ ରିପୋର୍ଟ ସଂଗ୍ରହ କରିମାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରା ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳର ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା, ବିଭିନ୍ନ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ନିୟମିତ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଆସୁଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ନିର୍ଭୁଲ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ଲିପିବଦ୍ଧ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ଅନେକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦଳକୁ ମୃତୟନ କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ନିୟମିତ ଭାବେ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରରେ ଦୈନିକ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ଲିପିବଦ୍ଧ କରିବାକୁ ଏକ ସୁଦୃଢ ତଦାରଖ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି । ଅତଏବ, ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ସତ୍ୱେ ଦେଶରେ କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟାକୁ କମ୍ କରାଯାଇଥିବା କହିବା ଭିତ୍ତିହୀନ ଓ ଅଯଥାର୍ଥ ।
ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟରେ ଯେଉଁ ଅନୁଧ୍ୟାନ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ସେଥିରେ ଚାରିଟି ବର୍ଗର ଉତ୍ସକୁ ହିସାବକୁ ନିଆଯାଇଛି । ତାହା ହେଲା କେରଳର ଜନସଂଖ୍ୟା, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ କର୍ମଚାରୀ, ବିଧାୟକ ଓ ସାଂସଦ ତଥା କର୍ଣ୍ଣାଟକର ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷକ । ସେହି ତଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିରେ ଟ୍ରାଏଙ୍ଗୁଲେସନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟାକୁ ହିସାବକୁ ନିଆଯାଇଛି । ଏହି ଟ୍ରାଏଙ୍ଗୁଲେସନ ବା ତ୍ରିକୋଣୀୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ କୋଣଗୁଡିକୁ ଜଣାଶୁଣା ବିନ୍ଦୁରୁ ଉଭୟ ପାଶ୍ୱର୍ରୁ ଏକ ସ୍ଥିର ଆଧାର ରେଖା ଅନୁସାରେ ମାପ କରାଯାଏ । ଏହା ତ୍ରିଭୁଜ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ନାମରେ ପରିଚିତ । ଏହା ବାସ୍ତବତାରେ ପରିପନ୍ଥୀ । ଏଣୁ ଏଭଳି ସୀମିତ ସୂତ୍ରରୁ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥ୍ୟ ନେଇ ଦେଶର କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ଅନୁମାନ ସର୍ବସ୍ୱ । ଏଭଳି ଏକ ଛୋଟିଆ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଭାରତ ଭଳି ଏକ ବିରାଟ ଜନବହୁ ଦେଶର କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ଅନୁମାନ ସର୍ବସ୍ୱ । ଏଭଳି ଏକ ଛୋଟିଆ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଭାରତ ଭଳି ଏକ ବିଶାଳ ଜନବହୁଳ ଦେଶର କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାବେଳେ ଯଥେଷ୍ଟ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏଭଳି ଅନୁଧ୍ୟାନ ଓ ଆକଳନ ଦ୍ୱାରା ଭ୍ରମାତ୍ମକ ତଥ୍ୟର ବ୍ୟବହାର ଆଶଙ୍କା ଅଧିକ ଥାଏ ଏବଂ ଉପସଂହାର ଭ୍ରାମାତ୍ମକ ହୋଇ ଭୁଲ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରେ । ଗୋଟିଏ ସର୍ଭେ ବା ଅନୁଧ୍ୟାନ ସହିତ ଏହି ଅନୁଧ୍ୟାନ ମେଳ ଖାଉଛିି ବୋଲି କେହି ଏହାକୁ ସତଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଓ ଅଯୌକ୍ତିକ । ଏଥିରେ ଥିବା ପକ୍ଷପାତ ଓ ମନ୍ଦ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାରି ହୋଇପଡେ । ସେଭଳି ମନ୍ଦ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରଖି ଭ୍ରମାତ୍ମକ ଲେଖା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।
ସେହି ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ “ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ସିଭିଲ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବ୍ୟବଧାନଗତ ତ୍ରୁଟି ରହିଛି । ଏହା ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୂଚନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଇଣ୍ଟରଅପରେବଲ(ଆନ୍ତଃପରିଚାଳନା)ଜନିତ ସୁବିଧା ନାହିଁ । ଫଳରେ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ରେକର୍ଡ କରିବାରେ ତ୍ରୁଟି ରହୁଛି ।”
ଏଠାରେ ଆଉ ଥରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ଉଚିତ ଯେ କୋଭିଡ ଡାଟା ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ଦୃଢ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ସବୁ କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ତଥ୍ୟକୁ ଲିପିବଦ୍ଧ କରାଯାଉଛି । ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ଅସଂଗତି ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା ପରିଷଦ-ଆଇସିଏମ୍‌ଆର କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ହିସାବକୁ ନେବା ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରିଛି । ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ହୋଇଥିବା ୧୦ସୂତ୍ରୀ ନିୟମ ଅନୁସାରେ ଭାରତରେ କୋଭିଡ ମୃତକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି । ମହାମାରୀ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦିନରୁ ଦୈନିକ କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ଓ ମୃତ୍ୟୁ ତାରିଖ ସର୍ବସାଧାରଣରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇ ଆସୁଛି । ସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରାଦେଶିକ ଓ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଦିନ କୋଭିଡ ମୃତକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ତାରିଖ ଅନୁସାରେ ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କ ଗୋଚରାର୍ଥେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଉଛି ।
ଏକଥା ସତ ଯେ କୋଭିଡ ଭଳି ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁସଂଖ୍ୟାର ବାସ୍ତବ ସଂଖ୍ୟା ରେକର୍ଡ କରିବାବେଳେ କିଛି ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିବ । ଏଭଳିସ୍ଥିତିରେ ମୃତ୍ୟୁ ପରେ ଆବଶ୍ୟକ ଗବେଷଣା ଓ ଅନୁଧ୍ୟାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସୂତ୍ରରୁ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବା ଉଚିତ । ଏଥିପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ପ୍ରଣାଳୀ ରହିଛି । ତେଣୁ ସେହି ନିୟମର ବ୍ୟତିକ୍ରମ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ ।
ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ମୁତାବକ କୋଭିଡ ମୃତକଙ୍କ ପରିବାର ସରକାରୀ କ୍ଷତିପୂରଣ ପାଇବାକୁ ହକ୍‌ଦାର ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ମୃତକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାକୁ ନିର୍ଭୁଲ ଭାବେ ରେକର୍ଡ କରାଯାଉଛି । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଭାରତରେ କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟାକୁ କମ୍ ଦର୍ଶାଯାଉଛି ବୋଲି କହିବା ଭ୍ରମାତ୍ମକ ଏବଂ କପୋଳକଳ୍ପିତ ।