প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না আই.সি.আর.আই.এস.এ.তি.গী চহি ৫০ শুরকপগী কুমওন থৌরম হৌদোকখ্রে অমসুং রিসর্চ ফেসিলিতী অনি শঙ্গাখ্রে
“অদোমগী রিসর্চ অমসুং তেক্নোলোজীনা লৌউ-শিংউবু লায়থোকহনবা অমসুং সস্তেনেবল ওইহনবদা মতেং পাংখি”
“প্রো প্লানেৎ পিপল মুফমেন্ত অসি শুপ্নগী ৱাহৈ খক্তা নত্তে, অদুবু মসি ভারত সরকারগী খোঙথাংশিংদসু মমি তারি”
“ভারতনা মাগী লৌমীশিংবু অইং-অশাগী খল কাইথরকপগী শীংনবদগী ঙাকথোক্নবা ‘বেক তু বেসিক’ অমসুং ‘মার্চ তু ফ্যুচর’গী ফ্যুজন্দা মীৎয়েং থম্মি”
“দিজিতেল তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা লৌমীশিংবু শক্তি পীনবা ভারতনা লেপ্পা লৈতনা খোঙথাং পাইখৎপা হেল্লক্লি”
“অমৃত কাল মনুংদা ভারতনা লৌউ-শিংউ হেন্না চাউখৎহনবগা লোয়ননা ইনক্লুসিব গ্রোথতা মীৎয়েং থম্লি”
“ঐখোয়না অপীকপা লৌমীশিংবু এফ.পি.ও. লিশিং কয়া ওইনা শিন্দোক্তুনা মীৎনা শিংবা অমসুং তৌবা ঙম্বা মার্কেৎ ফোর্স শেম্বা পাম্মি”
“ঐখোয়না ফুদ সেক্যুরিতী লোয়ননা ন্যুত্রিসন সেক্যুরিতীদা মীৎয়েং থম্লি। বিজন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না হৌখিবা চহি ৭ অসিদা বাইও-ফোর্তিফাইদ ভেরাইতী কয়া দিবেলপ তৌখ্রে”
05 FEB 2022 4:47PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়দরাবাদকী পতনচেরুদা লৈবা ইন্তরনেস্নেল ক্রোপ্স রিসর্চ ইন্সতিত্যুত ফোর দি সেমি-এরিদ ত্রোপিক্স (আই.সি.আর.আই.এস.এ.তি.)গী কেম্পসতা চৎখ্রে অমসুং আই.সি.আর.আই.এস.এ.তি.গী চহি ৫০ শুরকপগী কুমওন থৌরম হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা আই.সি.আর.আই.এস.এ.তি.গী প্লান্ত প্রোতেক্সনগী ক্লাইমেৎ চেঞ্জ রিসর্চ ফেসিলিতী অমসুং আই.সি.আর.আই.এস.এ.তি.গী রেপিদ জেনরেসন এদভান্সমেন্ত ফেসিলিতীসু শঙ্গাখ্রে। ফেসিলিতী অনি অসি এসিয়া অমসুং সব-সাহারন এফ্রিকাগী স্মোলহোল্দর লৌমীশিংদা কত্থোক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা অখন্ননা দিজাইন তৌবা আই.সি.আর.আই.এস.এ.তি.গী লোগো মাইখুম হাংদোকখি অমসুং থৌরম অসিদা ইস্যু তৌবা কোমেমোরেতিব স্তাম্প অমসু লোঞ্চ তৌখি। থৌরম অসিদা তেলঙ্গনাগী রাজ্যপাল শ্রীমতি তামিলিসাই সৌন্দরারাজন, কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমর অমসুং শ্রী জি. কিশন রেদ্দীসু শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা বসন্ত পঞ্চমীগী য়াইফরবা থৌরম অসি পল্লদুনা আই.সি.আর.আই.এস.এ.তি.গী চহি ৫০ শুরকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখ্রে। লৈবাক অসিগী অমদি আই.সি.আর.আই.এস.এ.তি.গী ওইনা মথংগী চহি ২৫ অসি মরু ওই হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা পান্দমশিং থম্বা অমদি মখোয়গীদমক থবক পাঙথোকপা মথৌ তাই হায়না অকনবা ৱাফম ফোঙদোকখ্রে। ভারত য়াওনা মালেমগী অচৌবা শরুক্কী লৌউ-শিংউদা মতেং পাংলিবা অসিদা আই.সি.আর.আই.এস.এ.তি.না শরুক তমখিবা অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখ্রে। মখোয়না ৱাতর অমসুং সোইল মেনেজমেন্তদা, ক্রোপ ভেরাইতী, ওন-ফার্ম দাইভর্সিতী অমসুং লাইবস্তোক ইন্তিগ্রেসন হেনগৎহনবদা শরুক তমখিবগীদমকসু মহাক্না থাগৎখি। মখোয়গী মার্কেৎশিংদা লৌমীশিং ইন্তিগ্রেৎ তৌনবা অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ অমদি তেলঙ্গানাদা হৱায়শিং অমদি চানা প্রোমোৎ তৌবগী হোলিস্তিক এপ্রোচ অসিসু থাগৎখি। “অদোমগী রিসর্চ অমসুং তেক্নোলোজীনা লৌউ-শিংউবু লায়থোকহনবা অমসুং সস্তেনেবল ওইহনবদা মতেং পাংখি” হায়না মোদীনা ফোঙদোকখ্রে।
অইং-অশাগী খল কাইথরকপনা খ্বাইদগী চাউনা শাফু পীরিবা অসি রিসোর্স য়াম্না লৈজদবা চাউখৎ-থৌরাংদগী শোত্থনা লৈহৌরবা মীওইশিং অসিনা ওইরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ্রে। মরম অসিনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা মালেমদা অইং-অশলদা অহোংবা লাকপা অসিদা অখন্নবা মীৎয়েং চংনবা হায়জখিবা অদু নৌহৌনা নীংশিংখি। মহাক্না লাইফ- লাইফস্তাইল ফোর এনভাইরনমেন্ত; পি৩ – প্রো প্লানেৎ পিপল মুফমেন্ত অমসুং ২০৭০ ফাওবাদা ভারতকী নেৎ জিরোগী পান্দম ফংনবা হোৎনবগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। “প্রো প্লানেৎ পিপল অসি অইং-অশাগী খল কাইথরকপনা থোকহনবা শীংনবা লাকশিন্নবা ক্লাইমেৎকী থৌদাং অসি লৌবগা লোয়ননা কম্ম্যুনিতী খুদিংমক, মীওই খুদিংমক কন্নেক্ত তৌনবা মুফমেন্ত অমনি। মসি শুপ্নগী ৱাহৈ খক্তা নত্তে, অদুবু মসি ভারত সরকারগী খোঙথাংশিংদসু মমি তারি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
লৈবাক অসিগী এগ্রো-ক্লাইমেৎ জোন ১৫ অমসুং পন্থা ৬কী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী লৌউ-শিংউগী অরিবা এক্সপরিয়েন্সকী মনুং হঞ্জিনবা লৌশিং অসি পনখি। মহাক্না ভারতনা মাগী লৌমীশিংবু অইং-অশাগী খল কাইথরকপগী শীংনবদগী ঙাকথোক্নবা ‘বেক তু বেসিক’ অমসুং ‘মার্চ তু ফ্যুচর’গী ফ্যুজন্দা মীৎয়েং থম্মি হায়না ফোঙদোকখি। “ঐখোয়না অপীকপা অমদি ঐখোয়গী মতেং খ্বাইদগী মথৌ তারিবা লৌমী চাদা ৮০ হেনবদা মীৎয়েং থম্মি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
ভারতকী হোংলক্লিবা অতোপ্পা হীরম অমা হায়বদি দিজিতেল এগ্রিকলচর অসি পল্লদুনা মহাক্না মসি ভারতকী তুংলমচৎনি হায়খি অমসুং তেলেন্ত লৈবা ভারতকী নহারোলশিংনা মসিদা চাউনা শরুক তম্বা য়াই হায়খি। মহাক্না ক্রোপ এসেমেন্ত, লেন্দ রেকোর্দ দিজিতাইজেসন তৌবা, তিল-হীদাক অমসুং হার দ্রোনশিং শীজিন্নদুনা চাইবা অসিগুম্বা লমশিং অসি পল্লদুনা মখোয়দা তেক্নোলোজী অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স শীজিন্নবা হেনগৎলকপা উবা ফংলি হায়না ফোঙদোকখ্রে। “দিজিতেল তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা লৌমীশিংবু শক্তি পীনবা ভারতনা লেপ্পা লৈতনা খোঙথাং পাইখৎপা হেল্লক্লি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা অমৃত কাল মনুংদা ভারতনা লৌউ-শিংউ হেন্না চাউখৎহনবগা লোয়ননা ইনক্লুসিব গ্রোথতা মীৎয়েং থম্লি হায়খ্রে। সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী খুত্থাংদা এগ্রি-সেক্তরদা নুপীশিংবু শৌগৎপীরি। “লৌউ-শিংউনা ঐখোয়গী মীশিংগী য়াম্লবা শরুক অমা লায়রবদগী কোকহনবা অমসুং হেন্না ফবা পুন্সি মহিং অমা পীনবা মাংদা পুখৎপা ঙমগনি। মসিগী অমৃত কাল অসিনা লৌউ-শিংউ তৌবদা খুদোংচাদবা মফমশিংদা লৈরিবা লৌমীশিংদা অনৌবা পাম্বৈশিং পীরগনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা লালোং অনি পাইখৎলি হায়খ্রে। অমনা, ঈশিং তুংশিনবা অমদি তুরেলশিং শম্নহনবগী খুত্থাংদা অচৌবা লম শরুক অমা ইরিগেসনগী মখাদা লৈহল্লি। নাকল অমদা ইরিগেসন নীংথিনা লৈতবা মফমশিংদা মাইক্রো ইরিগেসনগী খুত্থাংদা ঈশিং নীংথিনা শীজিন্নহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অচাথাওদা মীপাল তাংদবা ওইনবা নেস্নেল মিসন অসিনা ভারতকী অনৌবা এপ্রোচ অদু তাক্লি। মিসন অসিনা লম হেক্তা লাখ ৬তা পাম এরিয়া হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্মি। “মসিনা থাক খুদিংমক্তা ভারতকী লৌমীশিংবু মতেং পাংলগনি অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ অমদি তেলঙ্গনাগী লৌমীশিংদা চাউনা কান্নবা পীরগনি”, হায়না প্রধা মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না মিলিয়ন তন ৩৫গী কোল্দ চেন স্তোরেজ কেপাসিতী লৈহনবা অসিগুম্বা পোস্ত-হরভেস্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎনবা অমসুং এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ লুপা করোর লাখ ১ থম্নবা পাইখৎখিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা পনখি।
ভারতনা এফ.পি.ও.শিং এগ্রিকলচর ভেল্যু চেন লৈহন্নবা মীৎয়েং চংলি। “ঐখোয়না অপীকপা লৌমীশিংবু এফ.পি.ও. লিশিং কয়া ওইনা শিন্দোক্তুনা মীৎনা শিংবা অমসুং তৌবা ঙম্বা মার্কেৎ ফোর্স শেম্বা পাম্মি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী পান্দম অসি শুপ্নগী চেং-হৱায় পুথোকপা নত্তে হায়খ্রে। ভারতনা মালেমগী অচৌবা ফুদ সেক্যুরিতী প্রোগ্রাম চল্লাইনবা চেং-হৱায় মরাং কাইনা লৈ। “ঐখোয়না ফুদ সেক্যুরিতী লোয়ননা ন্যুত্রিসন সেক্যুরিতীদা মীৎয়েং থম্লি। বিজন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না হৌখিবা চহি ৭ অসিদা বাইও-ফোর্তিফাইদ ভেরাইতী কয়া দিবেলপ তৌখ্রে”
আই.সি.আর.আই.এস.এ.তি. অসি এসিয়া অমসুং সব-সাহারন এফ্রিকাদা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক এগ্রিকলচরেল রিসর্চ পাঙথোক্লিবা ইন্তরনেস্নেল ওর্গনাইজেসন অনি। মসিনা লৌমীশিংদা অফবা মহৈ-মরোং মখলশিং অমসুং হায়ব্রিদশিং ফংহন্দুনা মতেং পাংলি অমসুং অকবা মফমশিংদা লৈরিবা স্মোল হোল্দর লৌমীশিংবু অইং-অশাদা অহোংবা লাকপা অসি মায়োক্নবদা মতেং পাংলি।

Prime Minister's Office
PM kickstarts 50th Anniversary Celebrations of ICRISAT and inaugurates two research facilities
“Your research and technology have helped making agriculture easy and sustainable”
“Pro planet people movement is not limited to just words, but is also reflected in the actions of the Government of India”
“India’s focus is on the fusion of ‘back to basic’ and ‘march to future’ to protect its farmers from climate challenge”
“India’s efforts are increasing relentlessly for empowering farmers through digital technology”
“During the Amrit Kaal, India is focussing on inclusive growth along with higher agriculture growth”
“We wish to create an alert and potent market force out of small farmers by organizing them into thousands of FPOs”
“We are focusing on food security as well as nutrition security. With this vision we have developed many bio-fortified varieties in the last 7 years”
05 FEB 2022 4:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi visited the International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) campus in Patancheru, Hyderabad and kickstarted the 50th Anniversary celebrations of ICRISAT. The Prime Minister also inaugurated ICRISAT’s Climate Change Research Facility on Plant Protection and ICRISAT’s Rapid Generation Advancement Facility. These two facilities are dedicated to the smallholder farmers of Asia and sub-Saharan Africa. Prime Minister also unveiled a specially designed logo of ICRISAT and launched a commemorative stamp issued on the occasion. Governor Telangana Smt Tamilisai Soundararajan, Union Ministers Shri Narendra Singh Tomar and Shri G. Kishan Reddy were among those present on the occasion.
The Prime Minister noted the auspicious occasion of Basant Panchami and congratulated ICRISAT for 50 years. Underlining the importance of next 25 years for both the country and also for ICRISAT, the Prime Minister stressed the need for new goals and working for them. The Prime Minister lauded ICRISAT for their contribution in helping agriculture in large part of the world including India. He appreciated their contribution in water and soil management, improvement in crop variety, on-farm diversity and livestock integration. He also praised their holistic approach in integrating farmers with their markets and promoting pulses and chick pea production in Andhra Pradesh and Telangana. “Your research and technology have helped making agriculture easy and sustainable”, Shri Modi said.
The Prime Minister said that the worst affected by climate change are the people on the last rung of development with little resources. That is why, the Prime Minister reiterated India’s request to the world to pay special attention to the climate changes. He talked of LIFE- Lifestyle for Environment; P3 - Pro planet people movements and India’s net zero target by 2070. “Pro planet people is a movement that connects every community, every individual with climate responsibility to tackle the climate challenge. This is not limited to just words, but is also reflected in the actions of the Government of India”, he added.
Referring to 15 Agro-Climatic Zones and 6 seasons of the country, the Prime Minister highlighted the depth of ancient experience of Indian agriculture. He pointed out that India’s focus is on the fusion of ‘back to basic’ and ‘march to future’ to protect its farmers from climate challenge. “Our focus is on our more than 80 per cent farmers who are small and needs us the most”, the Prime Minister said.
He mentioned another dimension of changing India i.e. digital agriculture which he termed as India’s future and stressed that talented Indian youth can contribute a great deal in this. He listed areas like crop assessment, land records digitization, spraying insecticides and nutrients by drones which are witnessing increased use of technology and artificial intelligence. “India’s efforts are increasing relentlessly for empowering farmers through digital technology”, he said.
The Prime Minister emphasized that in the Amrit Kaal, India is focussing on inclusive growth along with higher agriculture growth. Women in agri-sector, are being supported through self-help groups. “Agriculture has the potential to take a large chunk of population out of poverty and take them towards better life-style. This Amrit Kaal will also provide new means to the farmers of geographically difficult areas”, he said.
The Prime Minister said that India is working on a dual strategy. On the one hand, a large part of the land is being brought under irrigation through water conservation and connecting of rivers. Water use efficiency through micro irrigation is being encouraged in areas with limited irrigation, on the other.
The Prime Minister said that National Mission for self-reliance in edible oils indicates India’s new approach. The Mission aims to increase palm oil area by 6 lakh hectare. “This will help Indian farmers at every level and will prove very beneficial for the famers of Andhra Pradesh and Telangana”, the Prime Minister pointed out. He also dwelled on the steps taken to strengthen post-harvest infrastructure like creating cold chain storage capacity of 35 million tonnes and creation of 1 lakh crore rupees Agriculture Infrastructure Fund.
India is also focusing on establishing FPOs and Agriculture value chain. “We wish to create an alert and potent market force out of small farmer by organizing them into thousands of FPOs”, he said.
The Prime Minister said that India’s goal is not just increasing food grain production. India has enough surplus food grain to run one of the world’s big food security programme. “We are focusing on food security as well as nutrition security. With this vision, we have developed many bio-fortified varieties in the last 7 years”.
ICRISAT is an international organisation that conducts agricultural research for development in Asia & sub-Saharan Africa. It helps farmers by providing improved crop varieties and hybrids and also helps smallholder farmers in the drylands fight climate change.