শেল-থুম মন্ত্রালয়
২০২১-২২গী মনুংদা গেহু অমসুং চেং লৈখিবগী লৌমী লাখ ১৬৩দা এম.এস.পি. ভেল্যু লুপা লাখ করোর ২.৩৭গী দাইরেক্ত পেমেন্ত
লৌমীশিংদা দিজিতেল অমসুং হায়-তেক্ত সর্বিসশিং পীনবগী স্কীম পি.পি.পি. মোদতা হৌদোক্লগনি
এগ্রীকলচর অমসুং রুরেল এন্তরপ্রাইসকী স্তার্তঅপকী ফাইনান্সতা ফন্দ হৌদোক্লগনি
লৌমীগী লমশিং হেক্তর লাখ ৯.০৮ কান্নবা ফংনবা কেন-বেত্বা লিঙ্ক প্রোজেক্ত
‘কিসান দ্রোনশিং’শিজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎলগনি
কেমিকেল য়াওদবা মহৌশাগী লৌউবা লৈবাক শিনবা থুংনা পুক্নিং থৌগৎলগনি
মিলেতকী পোত্থোকশিংদা ভেল্যু এদ্দিসন অমসুং ব্রান্দ পীবদা অহেনবা মিৎয়েং চংবা
ওইলসীদশিংকী দোমেস্তিক পোত্থোক হেনগৎনবগীদমক মপুং ফারবা স্কীম হাপ্লগনি
01 FEB 2022 1:04PM by PIB Imphal
ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা য়ুনিয়ন বজেত ২০২২-২৩ পুথোকপদা, ফাইনান্স অমসুং কোরপোরেত এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না হায়খি “রবি ২০২১-২২দা গেহু লৈবা অমসুং খারিফ ২০২১-২২দা চেং লৈবা চাওরাক্না পাবদা লৌমী লাখ ১৬৩দগী গেহু অমসুং চেং মেত্রীক তন লাখ ১২০৮ ওইগনি অমসুং মখোয়গী মশাগী একাউন্দা এম.এস.পি. ভেল্যুদা লুপা করোর লাখ ২.৩৭ দাইরেক্ত পেমেন্ত তৌরগনি”।
মখাদা পীরিবা অসি লৌউ-শিংউবগী সেক্তরগা মরী লৈননা মরুওইনা লাউথোকখিবশিং:
লৌমীশিংগী দিজিতেল অমসুং হায়-তেক্ত সর্বিসশিং
ফাইনান্স মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৌমীশিংনা দিজিতেল অমসুং হায়-তেক্তকী থবকশিং ফংনবগী মখাদা পি.পি.পি. মোদতা অনৌবা স্কীম অমা হৌদোক্লগনি। হায়রিবা অসিদা পব্লিক সেক্তর রিসর্স য়াওগনি অমসুং এগ্রী-ভেল্যু চেনগী লনাইগী এগ্রী-তেক্ত প্লেয়র অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা ইন্সতিত্যুসনশিং হেন্না চাউথোকহল্লগনি।
এগ্রীকলচর অমসুং রুরেল এন্তরপ্রাইসকী স্তার্ত-অপ ফন্দ
লৌউ-শিংউবদা স্তার্ত-অপকী ইকোসিস্তেমদা মরুওইবা পীদুনা, শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না হায়খি মদুদি কো-ইনভেস্তমেন্ত মোদেলগী মখাদা অপুনবা কেপিতেলগা লোয়ননা ফন্দ অমা নাবার্দকী খুত্থাংদা পীরগনি। ফন্দ অসিগী পান্দমদি, “ফার্মনা পুথোকপা ভেল্যু চেনগা মরী লৈননা, এগ্রীকলচর অমসুং রুরেল এন্তরপ্রাইসকী স্তার্তঅপতা ফাইনান্স” ওইরি। মসিগী স্তার্তঅপকী থবকশিং অসিদা ইন্তর এলিয়া, ফার্মগী থাক্তা রেন্তেল বেসিস্তা লৌমীশিংগী মেচিন্নরী অমসুং এফ.পি.ও.শিংগী মতেং ওইনবা আই.তি.দা-য়ুমফম ওইবা তেক্নোলোজী য়াওনা মনুং চনগনি।
কেন-বেত্বা লিঙ্ক প্রোজেক্ত
ফাইনান্স মন্ত্রীনা হায়খি, “করোর ৪৪,৬০৫কী শেনফম ওইগবা কেন-বেত্বা লিঙ্ক প্রোজেক্ত হাপ্পগী থবক লৌখৎলগনি”। মসিগী পান্দম অসি লৌমীগী লম হেক্তর লাখ ৯.০৮দা ইখোঙগী কান্নবা পীবা অসিনি। মসিনা “মীওই লাখ ৬২দা থক্নবা ঈশিং ফংহনবা, অমদি মসিগী মথক্তা অহেনবা হায়দ্রোদা মেগা ৱাত ১০৩ অমসুং সোলর পাৱরদা মেগা ৱাত ২৭” পীবা অসিসুনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি মসিগী প্রোজেক্ত অসিদা ২০২১-২২দা লুপা করোর ৪,৩০০ অমসুং ২০২২-২৩দা লুপা করোর ১,৪০০ পীথখ্রে। মহাক্না মখা তানা হন্না হায়খি মদুদি তুরেল লিঙ্ক মঙা – দমানঙ্গা-পিঞ্জল, পার-তাপি-নর্মদা, গোদাবরী-কৃষ্ণ, কৃষ্ণ-পেন্নর অমসুং পেন্নর-কবেরীগী দি.পি.আর.গী দ্রাফ লোইশিল্লে। কেন্দ্রনা বেনিফিসরী ওইবা রাজ্যশিংগী মরক্তা কন্সেসসকী মতুংদা হাপ্পগী মতেং পীগনি।
কিসান দ্রোনশিং
অনৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা উৎলদুনা ফাইনান্স মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহৈ-মরোংগী এসেসমেন্ত, লমগী রেকোর্দশিংগী দিজিতাইজেসন তৌনবা, তিলহিদাক চাইথোক্নবা অমসুং ন্যুত্রেন্তকীদমক ‘কিসান দ্রোনশিং’ শিজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎলগনি।
কেমিকেল য়াওদবা মহৌশাগী লৌউবা
বজেত অসিনা কেমিকেল শিজিন্নবা য়াওদনা মহৌশাগী ওইবা লৌউবদা মিৎয়েং থম্লি। ফাইনান্স মন্ত্রীনা হায়খি, “অহানবা থাক্কী ওইনা গঙ্গা তুরেলগী কোরিদুরদা লৌমীশিংগী লম কি.মি. ৫গী মফমদা মিৎয়েং অমা থম্বগা লোয়ননা, কেমিকেল য়াওদবা মহৌশাগী ওইবা লৌউবা লৈবাক শিনবা থুংনা পুক্নিং থৌগৎলগনি”।
মিলেত পোত্থোকশিংগী মতেং তৌবা
বজেত অসিদা পোস্ত-হার্বেস্ত ভেল্যু এদ্দিসন, দোমেস্তিক কঞ্জুমসন হেনগৎহনবা অমসুং মিলেতকী পোত্থোকশিং লৈবাক অমসুং মালেমগী ওইনা ব্রান্দ পীনবা য়াওরি।
ওইলসীদ পোত্থোক্কী স্কীম
ফাইনান্স মন্ত্রীনা দোমেস্তিক ওইলসীদ পোত্থোক হেন্না ফগৎনবা মপুং ফাবা স্কীম অমা হাপ্নবা লাওথোকখ্রে। মহাক্না হায়খি, “মপাল লমদগী ওইলসীদ পুশিল্লকপা মিপাল তাংবা হন্থনবা, দোমেস্তিক ওইলসীদ পোত্থোক হেন্না ফগৎনবা হেন্না ফবা অমসুং মপুং ফারবা স্কীম অমা হাপ্লগনি”।
চীঞ্জাক লীবা
ফাইনান্স মন্ত্রীনা লাওথোকখি মদুদি সরকারনা রাজ্য সরকারগা লোয়ননা শরুক য়াদুনা লৌমীশিংনা “উহৈ অমসুং মনা-মশীংশিংগী চুনবা ভেরাইতী” ফংবা ঙম্নবা অমসুং “চপ চাবা পোত্থোক অমসুং হার্বেস্তিং তেক্নিকশিং” শিজিন্নবা ঙম্নবা মপুং ফাবা পেকেজ অমা পীরগনি।
ফাইনান্স মন্ত্রীনা মখা তানা লাওথোকখি মদুদি মহৌশাগী ওইবা, জেরো-বজেত অমসুং ওর্গামিক ফার্মিং, মতমগা চুনরবা লৌউ-শিংউবা, ভেল্যু এদ্দিসন অমসুং মেনেজমেন্তশিং অসি ফংবা ঙম্নবা রাজ্যশিংবু এগ্রীকলচরেল য়ুনিভর্সিতীশিংদা সেল্লবি রিভাইস তৌনবা পুক্নিং থৌগৎলগনি।

Ministry of Finance
DIRECT PAYMENT OF Rs 2.37 LAKH CRORE MSP VALUE TO 163 LAKH FARMERS FOR WHEAT AND PADDY PROCUREMENT DURING 2021-22
SCHEME FOR DELIVERY OF DIGITAL AND HI-TECH SERVICES TO FARMERS TO BE LAUNCHED IN PPP MODE
FUND TO FINANCE STARTUPS FOR AGRICULTURE AND RURAL ENTERPRISE TO BE LAUNCHED
KEN-BETWA LINK PROJECT TO BENEFIT 9.08 LAKH BENEFITS HECTARES OF FARMERS’ LANDS
USE OF ‘KISAN DRONES’ TO BE PROMOTED
CHEMICAL- FREE NATURAL FARMING TO BE PROMOTED THROUGHOUT THE COUNTRY
HIGH FOCUS ON VALUE ADDITION AND BRANDING OF MILLET PRODUCTS
COMPREHENSIVE SCHEME FOR INCREASING DOMESTIC PRODUCTION OF OILSEEDS TO BE IMPLEMENTED
01 FEB 2022 1:04PM by PIB Delhi
While presenting the Union Budget 2022-23 in the Parliament today, the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman said “the procurement of wheat in Rabi 2021-22 and the estimated procurement of paddy in Kharif 2021-22 will cover 1208 lakh metric tonnes of wheat and paddy from 163 lakh farmers, and `2.37 lakh crore direct payment of MSP value to their accounts”.
Following are the important announcements pertaining to agriculture sector:
Digital and hi-tech services for farmers
The Finance Minister said that a new scheme will be launched in PPP mode under which farmers will be provided with digital and hi-tech services. There will be involvement of public sector research and extension institutions along with private agri-tech players and stakeholders of agri-value chain.
Start-up Fund for agriculture and rural enterprise
While emphasizing on the start-up ecosystem in agriculture, Smt. Nirmala Sitharaman said that a fund with blended capital, raised under the co-investment model, will be facilitated through NABARD. The aim of the fund will be to “finance startups for agriculture & rural enterprise, relevant for farm produce value chain”. The activities for these startups will include, inter alia, machinery for farmers on rental basis at farm level, and technology including IT-based support for FPOs.
Ken-Betwa Link Project
The Finance Minister said, “Implementation of the Ken-Betwa Link Project, at an estimated cost of ` 44,605 crore will be taken up”. Its aim is to provide irrigation benefits to 9.08 lakh hectare of farmers’ lands. It will also provide “drinking water supply for 62 lakh people in addition to 103 MW of Hydro, and 27 MW of solar power”. She added that allocations of ` 4,300 crore in RE 2021-22 and ` 1,400 crore in 2022-23 have been made for this project. She further reiterated that the draft DPRs of five river links- Damanganga-Pinjal, Par-Tapi- Narmada, Godavari-Krishna, Krishna-Pennar and Pennar-Cauvery have been finalized. The Centre will provide support for implementation after the consensus among beneficiary states.
Kisan Drones
While highlighting the use of new technology, the Finance Minister said that the use of ‘Kisan Drones’ will be promoted for crop assessment, digitization of land records, spraying of insecticides, and nutrients.
Chemical-free Natural Farming
The budget also focused on natural farming devoid of any chemical use. The Finance Minister said, “Chemical-free Natural Farming will be promoted throughout the country, with a focus on farmers’ lands in 5-km wide corridors along river Ganga, at the first stage”.
Support for millet products
The budget provided for post-harvest value addition, enhancing domestic consumption, and for branding millet products nationally and internationally.
Scheme for oilseed production
The Finance Minister announced the implementation of a comprehensive scheme for boosting domestic oilseeds production. She said, “To reduce dependence on import of oilseeds, a rationalised and comprehensive scheme to increase domestic production of oilseeds will be implemented”.
Food Processing
The Finance Minister announced that the government will provide a comprehensive package with participation of state governments so that the farmers can adopt “suitable varieties of fruits and vegetables”, and can use “appropriate production and harvesting techniques”.
The Finance Minister further highlighted that the states will be encouraged to revise syllabi of agricultural universities so as to meet the needs of natural, zero-budget and organic farming, modern-day agriculture, value addition and management.