শেল-থুম মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২২-২৩গী মরু ওইবা শরুকশিং
01 FEB 2022 1:18PM by PIB Imphal
ইনক্লুসিব ৱেলফেয়র পুম্নমক্তা মাইক্রো-ইকোনোমিক লেবেলদা মীৎয়েং থমদুনা য়ুনিয়ন বজেৎনা মেক্রো-ইকোনোমিক লেবেল গ্রোথ মপুং ফাহন্নবা হোৎনরি৷ ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা ফাইনান্স অমদি কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিথারমননা য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২২-২৩দা শরুক য়াখি৷
বজেৎকী মরু ওইবা শরুকশিং অদু মখাদা লৈরে:
পার্ত এ
• ৯.২%গী চাং ওইরিবা ভারতকী ইকোনোমিক গ্রোথ অসি অচৌবা ইকোনোমীস পুম্নমক্কী মনুংদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইহল্লগনি৷
• সেক্তর ১৪দা প্রদক্তিবিতী লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমগী মখাদা অনৌবা থবক লাখ ৬০ ফংহল্লগনি৷
• লুপা কোতি লাখ ৩০গী অহেনবা প্রদক্সন অমা শেম্ননবগী শক্তি অদু পি.এল.আই. স্কিমশিংদা লৈ৷
• অমিৃত কালদা চংলক্তুনা, ইন্দিয়া@১০০ ফাওবা লমজিংখিবা শাংলবা চহি ২৫দা, বজেৎ অসিনা প্রাইয়োরিতী মরি চাওখৎহন্নবগী শাফু পীরি:
• পি.এম. গতিশক্তি
• ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত
• প্রদক্তিবিতী এনহান্সমেন্ত অমদি ইনবেস্তমেন্ত, সনরাইস ওপোর্চুনিতীস, ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন, অমদি ক্লাইমেত এক্সন৷
• ইনবেস্তমেন্তশিংগী ফাইনান্সিং
পি.এম. গতিশক্তি
• পি.এম. গতিশক্তিবু পুদুনা চৎলিবা ইঞ্জিন তরেৎ অদুদি লম্বীশিং, রেলৱেশিং, এরপোর্তশিং, হিথাংফমশিং, মাস ত্রান্সপোর্ত, ৱাতরৱেজশিং অমদি লোজিস্তিক ইনফ্রাস্ত্রকচরনি
পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান
• ইকোনোমিক ত্রান্সফোর্মেসন, সীমলেস মল্তিমোদেল কন্নেক্তিবিতী অমদি লোজিস্তিক ইফিসিয়েন্সীগীদমক পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগী স্কোপ অসিদা ইঞ্জিন তরেৎ অসি হাপচিল্লগনি৷
• নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইনদা লৈরিবা ইঞ্জিন তরেৎ অসিগা মরী লৈনরিবা প্রোজেক্তশিং অসি পি.এম. গতিশক্তি ফ্রেমৱার্ককা চৎমিন্নরগনি৷
রোদ ত্রান্সপোর্ত
• ২০২২-২৩দা নেস্নেল হাইৱেজ নেৱার্ক অসি কি.মি. ২৫০০০ শাংদোক্লগনি৷
• নেস্নেল হাইৱেজ নেতৱার্ক এক্সপান্সনগীদমক লুপা কোতি ২০০০০ মোবিলাইজ তৌরগনি৷
মল্তিমোদেল লোজিস্তিক পার্কশিং
• মফম মরিদা মল্তিমোদেল লোজিস্তিক পার্কশিং চৎননবগীদমক ২০২২-২৩দা পি.পি.পি. মোদকী খুৎথাংদা কন্ত্রেকশিং পীরগনি৷
রেলৱেজ
• স্তেসন অমা প্রদক্ত অমা হায়বা কন্সেপ্ত অসিনা লোকেল বিজিনেস অমদি সপ্লাই চেনশিং অসি মতেং পাংলগনি৷
• ২০২২-২৩দা ইন্দিজিনিয়র্স ৱার্ল্দ ক্লাস তেক্নোলোজী অমদি কেপাসিতী অগমেন্তেসন ওইরিবা কবাচকী মখাদা কি.মি. ২০০০গী রেলৱে নেতৱার্ক লৈহল্লগনি৷
• লাক্কদৌরিবা চহি অহুমগী মতম অসিদা অনৌবা জেনেরেসনগী বন্দে ভারত ত্রেন ৪০০ পুথোক্লগনি৷
• লাক্কদৌরিবা চহি অহুমগী মতম অসিদা মল্তিমোদেল লোজিস্তিকশিংগীদমক পি.এম. গতিশক্তি কার্গো তর্মিনেল ১০০ শেমগৎলগনি৷
পর্বতমলা
• পি.পি.পি. মোদতা নেস্নেল রোপৱেজ দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম, পর্বতমলা পাইখৎলগনি৷
• কি.মি. ৬০ শাংবা রোপৱে প্রোজেক্ত ৮গীদমক ২০২২-২৩দা কন্ত্রেক্তশিং খুৎশিন্নরগনি৷
ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত
লৌউ-শিংউ
• গেহু অমদি ফৌ লৌশিন্নবগীদমক লৌমী কোতি ১.৬৩দা লুপা কোতি লাখ ২.৩৭কী দাইরেক্ত পেমেন্ত পীখ্রে৷
• লৈবাক অসি শিনবা থুংনা কেমিকেল ফ্রী ওইবা নেচরেল ফার্মিং অসি য়োকখৎকদবনি৷ গঙ্গা তুরেলগী মপানদা কি.মি. ৫ পাক-চাওরিবা কোরিদোরশিংদা লৈরিবা লৌমীশিংগী লমশিংদা অহানবগী ওইনা মীৎয়েং থম্লি৷
• লৌউ-শিংউ অমদি খুঙ্গংগী এন্তরপ্রাইসকীদমক স্তার্তঅপশিংদা শেল থাদনবা নবার্দনা ব্লেন্দেদ কেপিতেলগা লোইননা ফন লাইনা ফংহনগদৌরি৷
• ক্রোপ এসেসমেন্ত, লেন্দ রেকোর্দশিং দিজিতাইজেসন তৌবা, তিনহাৎ হিদাক অমদি ন্যুত্রিন্তশিং চাইথোক্নবগীদমক ‘কিসান দ্রোনশিং’ শিজিন্নবা৷
কেন বেতৱা প্রোজেক্ত
• কেন-বেতৱা প্রোজেক্ত চৎনহন্নবগীদমক লুপা কোতি ১৪০০ কাইথখ্রে৷
• কেন-বেতৱা প্রোজেক্তনা লৌমীশিংগী লম হেক্তর লাখ ৯.০৮দা ইথৈ-লৌখোংগী কান্নবশিং ফংহনগদৌরি৷
এম.এস.এম.ই.
• উধ্যম, ই-শ্রম, এন.সি.এস. অমদি অসীম পোর্তেলশিং ইন্তরলিঙ্ক তৌরগনি৷
• ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লিঙ্ক গরেন্তী স্কিম(ই.সি.এল.জি.এস.)কী মখাদা এম.এস.এম.ই. লাখ ১৩০না অহেনবা ক্রেদিৎ ফংহনখ্রে৷
• ২০২৩গী মার্চজ ফাওবা ই.সি.এল.জি.এস. শাংদোক্লগনি৷
• ই.সি.এল.জি.এস.কী মখাদা লৈরিবা গরেন্তী কবর অসি পুন্না লুপা কোতি লাখ ৫ লৈরিবা অসিদা লুপা কোতি ৫০০০০ হাপচিন্দুনা চাওথোকহল্লগনি৷
• ক্রেদিৎ গরেন্তী ত্রস্ত ফোর মাইক্রো এন্দ স্মোল এন্তরপ্রাইজেস (সি.জি.তি.এম.এস.ই.)কী মখাদা মাইক্রো অমদি অপিকপা এন্তরপ্রাইজেসকীদমক লুপা কোতি লাখ ২গী অহেনবা ক্রেদিৎ লাইনা ফংহনগদৌরি৷
• লুপা কোতি ৬০০০কী শেনফম কাইথদুনা রেজিং এন্দ এসিলিরেতিং এম.এস.এম.ই. পর্ফোমেন্স(আর.এ.এম.পি.) প্রোগ্রাম পাংথোক্কদৌরি৷
স্কিল দিবেলপমেন্ত
• ওন-লাইন ত্রেনিংগী খুৎথাংদা প্রজাবু স্কিল, রিস্কিল নত্রগা অপস্কিল তৌবদা হেন্না শক্তি লৈহন্নবা দিজিতেল ইকোসিস্তেম ফোর স্কিলিং এন্দ লিবলীহুদ(দেশ-স্তেক ই-পোর্তেল) লোঞ্চ তৌরগনি৷
· ‘দ্রোন শক্তি’ লাইথোকহন্নবগীদমক অমদি দ্রোন-এস-এ-সর্ভিস (দি.আর.এ.এ.এস.)কীদমক স্তার্তঅপশিং য়ৌকখৎলগনি৷
এজুকেসন
• ক্লাস অমা-তি.ভি. চেনেল অমা হায়বা পি.এম. ই.বিদ্যাগী প্রোগ্রাম অসি তি.ভি. চেনেল ২০০দা শন্দোক্লগনি৷
· ক্রিতিকেল থিঙ্কিং স্কিলশিং অসি প্রমোত তৌনবা অমদি লর্নিং এনবাইরোনমেন্ত লৈহন্নবা ভর্চুএল লেবশিং অমদি স্কিলিং ই-লেবশিং শেমগৎলগনি৷
· দিজিতেল ওজাশিংগী খুৎথাংদা দেলিভর তৌনবগীদমক হাই-ক্বালিতী ই-কন্তেন্ত শেমগৎলগনি৷
· পর্সোনেলাইস লর্নিং এক্সপরিয়েন্সকা লোইননা ৱার্ল্দ-ক্লাস ক্বালিতী লৈবা য়ুনিভর্সেল এজুকেসনগীদমক দিজিতেল য়ুনিভর্সিতী শেমগৎলগনি৷
হকশেল
• নেস্নেল দিজিতেল হেল্থ ইকোসিস্তেমগীদমক ওপন প্লেতফোর্ম অমা পুথোক্লগনি৷
·ক্বালিতী লৈবা মেন্তেল হেল্থ কাউন্সিলিং অমদি কেয়র সর্ভিসশিংগীদমক ‘নেস্নেল তেলি মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রাম’ লোঞ্চ তৌরগনি৷
• এন.আই.এম.ঐচ.এ.এন.এস.না নোদেল সেন্তর ওইদুনা অমদি ইন্তরনেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী-বেঙ্গলোর(আই.আই.আই.তি.বি.)না তেক্নোলোজী সপোর্ত পীদুনা থোইদোক হেন্দোক্লবা তেলি-মেন্তেল হেল্থ সেন্তর ২৩গী নেতৱার্ক অমা শেমগৎলগনি৷
সক্সম অনগনৱাদি
• মিসন শক্তি, মিসন বতসালয়া, সক্সম অনগনৱাদি অমদি পোশান ২.০গী খুৎথাংদা নুপীশিং অমদি অঙাংশিংদা কান্নবশিং ফংহনবা৷
• অনগনৱাদি লাখ অনি সক্সম অনগনৱাদিশিংদা অপগ্রেদ তৌরগনি৷
হর ঘর, নাল সে জল
• হর ঘর, নাল সে জলগী মখাদা ২০২২-২৩দা য়ুমথোং কোতি ৩.৮ মনুং চলহন্নবা লুপা কোতি ৬০,০০০গী শেনফম কাইথখ্রে৷
ময়াম পুম্নমক্কী য়ুম-কৈ
• ২০২২-২৩দা পি.এম. অৱাস য়োজনাগী মখাদা য়ুম লাখ ৮০ শাবা লোইশিন্নবগীদমক লুপা কোতি ৪৮,০০০গী শেনফম কাইথখ্রে৷
প্রধান মন্ত্রীগী দিবেলপমেন্ত ইনিসিয়েতিব ফোর নোর্থ-ইস্ত রিজন(পি.এম.-দেব.আই.এন.ই.)
• অৱাং-নোংপোক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমদি সোসিএল দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংদা ফন্দ থাদনবা অনৌবা স্কিম পি.এম.-দেব.আই.এন.ই. লোঞ্চ তৌখি৷
• স্কিম অসিগী মখাদা নহা অমদি নুপীশিংবু হিংনবগী থবক-থৌরমশিং পাংথোকপা ঙমহন্নবা লুপা কোতি ১,৫০০গী শেনফম কাইথখ্রে৷
বাইব্রেন্ত ভিলেজেস প্রোগ্রাম
• মী লন্না খুন্দাবা, কন্নেক্তিবিতী লিমিতেদ ওইনা লৈবা ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং চাওখৎহন্নবগীদমক অমদি অৱাং থংবা ঙমখৈদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগীদমক বাইব্রেন্ত ভিলেজেস প্রোগ্রাম পাইখৎপা৷
বেঙ্কিং
• পোস্ত ওফিস লাখ ১.৫গী চাদা ১০০ কোর বেঙ্কিং সিস্তেমদা লৈহনবা৷
• জিলা ৭৫দা স্কেদ্যুল কম্মর্সিএল বেঙ্কশিংনা দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিত(দি.বি.য়ু.শিং) ৭৫ শেমগৎলগনি৷
ই-পাসপোর্ত
• চিপ অমদি ফ্যুচরিস্তিক তেক্নোলোজী হাপ্পা ই-পাসপোর্তশিং চৎনরগনি৷
আর্বান প্লানিং
• বিল্দিং বাইলোশিং মোদর্নাইস তৌবা, তাউন প্লানিং স্কিমশিং(তি.পি.এস.), অমদি ত্রান্সিত ওরিয়েন্তেদ দিবেলপমেন্ত(তি.ও.দি.) চৎনরগনি৷
• আর্বান এরিয়াশিংদা চাওনা চার্জিং স্তেসনশিং শেমগৎনবগীদমক বেত্তরী স্বাপিং পোলিসী পুথোক্লগনি৷
লেন্দ রেকোর্দস মেনেজমেন্ত
• লেন্দ রেকোর্দশিংগী আই.তি.-বেজ মেনেজমেন্ত তৌনবগীদমক য়ুনিখ লেন্দ পার্সেল আইদেন্তিফিকেসন নম্বর থম্বা৷
এসিরিলেতেদ কোর্পোরেত একজিৎ
• কম্পেনীশিং খোংজেল য়াংনা ৱাইন্দিং-অপ তৌনবগীদমক সেন্তর ফোর প্রোসেসিং এসিলিরেতেদ কোর্পোরেৎ একজিৎ(সি-পেস) শেমগৎলগনি৷
এ.ভি.জি.সি. প্রমোসন তাস্ক ফোর্স
• সেক্তর অসিগী পোতেন্সিয়েল অসি খঙদোকপা ঙম্নবা এনিমেসন, বিজ্যুল ইফেক্তশিং, গেমিং অমদি কোমিক(এ.ভি.জি.সি.) তাস্ক ফোর্স অমা শেমগৎলগনি৷
তেলিকল সেক্তর
• প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমগী শরুক ওইনা ৫জি.গীদমক অকনবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা দিজাইন য়াওবা মেনুফেকচরিং স্কিম লোঞ্চ তৌরগনি৷
এক্সপোর্ত প্রমোসন
• রাজ্যশিংনা ‘দিবেলপমেন্ত ওফ এন্তরপ্রাইজেস এন্দ সর্ভিস হবশিং’দা পার্তনরশিং ওইরকপা ঙম্নবা অনৌবা লেজিস্লেসনগা লোইননা স্পিসিয়েল ইকোনোমিক জোন্স এক্ত মহুৎ শিল্লগনি৷
দিফেন্সতা অত্মনির্ভারতা:
• দোমেস্তিক ইন্দস্ত্রীগীদমক লৈরিবা কেপিতেল প্রোক্যোরমেন্ত বজেৎ অদু ২০২১-২২দা ৫৮% ওইরম্বদগী ২০২২-২৩দা ৬৮%দা হেনগৎলকখ্রে৷
· দিফেন্স আর অমসুং দি বজেৎ ২৫% খাক্তুনা থমদুনা ইন্দস্ত্রী, স্তার্তঅপশিং অমদি একাদমিয়াগীদমক দিফেন্স আর অমসুং দি হাংদোক্লগনি৷
·তেস্তিং অমদি সর্তিফিকেসনগী অৱাৎপশিং অসি মেনশিনবা ঙম্নবগীদমক ইন্দিপেন্দেন্ত নোদেল অমব্রেলা বোদী শেমগৎলগনি৷
সনরাইস ওপোর্চুনিতীশিং
• আর্তিফিসিয়েল ইন্তিলিজেন্স, জিওস্পাসিয়েল সিস্তেমশিং অমদি দ্রোনশিং, সেমিকন্দক্তর অমসুং মদুগী ইকো-সিস্তেম, স্পেস ইকোনোমী, জিনোমিকশিং অমদি ফার্মক্যুতিকেল্স, গ্রীন ইনর্জী অমদি ক্লিন মোবিলিতী সিস্তেমশিংগুম্বা সনরাইস ওপোর্চুনিতীশিংদা আর. অমসুং দি.গীদমক সরকারগী কন্ত্রিব্যুসন ফংহল্লগনি৷
ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমদি ক্লাইমেত এক্সন:
• ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা ইন্সতোল্দ সোলর পৱার জিগাৱাত ২৮০গী পান্দম অসি ফংবা ঙম্নবা হাই ইফিসিয়েন্সী সোলর মোদ্যুলশিং পুথোক্নবগী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিবকীদমক লুপা কোতি ১৯,৫০০গী অহেনবা শেনফম কাইথখ্রে৷
· থর্মেল পৱার প্লান্তশিংদা বাইওমাস পেলেত চাদা মঙাদগী তরেৎ য়ৌনা কো-ফাইয়র তৌরগনি:
• চহি খুদিংগী এম.এম.তি. ৩৮গী কার্বোন দাইওক্সাইদ কল্লগনি,
• লৌমীশিংদা অহেনবা চাগা ফংহল্লগনি অমদি লোকেলশিংদা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি,
• লৌউ উনবগী লৌফমশিংদা চারুখোক মৈ থাবদগী ঙাকথোকপদা মতেং পাংলগনি৷
· ইন্দস্ত্রী অসিগীদমক কোইলা গ্যাসিপিকেসন তৌবদা অমদি কোইলাবু কেমিকেলশিংদা ওন্থোক্নবগীদমক পাইলোত প্রোজেক্ত মরি শেমগৎলগনি
· এগ্রো-ফোরেস্ত্রী পাংথোকপা পাম্লিবা সেদ্যুল কাস্তশিং অমদি সেদ্যুল ত্রাইবশিংদা মনুং চন্না লৈরিবা লৌমীশিংদা শেল-থুংগী ওইবা মতেং পীবা৷
পব্লিক কেপিতেল ইনবেস্তমেন্ত:
• ২০২২-২৩দা প্রাইভেৎ ইনবেস্তমেন্ত অমদি দিমান্দ অসি হেনগৎহন্নবা পব্লিক ইনবেস্তমেন্ত মখাতানা তৌরগনি৷
· কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগীদমক কাইথখিবা শেনফম অসি হৌজিক হৌজিক চৎলিবা চহি অসিদা লুপা কোতি লাখ ৫.৫৪ ওইরম্বদগী ২০২২-২৩ অসিদা লুপা কোতি লাখ ৭.৫০দা হেনগৎলক্তুনা ৩৫.৪% হায়গৎলকখ্রে৷
· ২০২২-২৩দা কাইথখিবা শেনফম অসি জি.দি.পি.গী ২.৯% ওইরগনি৷
• কেন্দ্র সরকারগী ইফেক্তিব কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অসি ২০২২-২৩দা লুপা কোতি লাখ ১০.৬৮ ওইরি, মসি জি.দি.পি.গী ৪.১%রোমগী চাংনি৷
গিফত-আই.এফ.এস.সি.
• গিফত সিতীদা ৱার্ল্দ-ক্লাস ফোরেন্দ য়ুনিভর্সিতীশিং অমদি ইন্সতিত্যুসনশিং হাংদোকপা য়াহল্লগনি৷
• ইন্তরনেস্নেল জুরিসপ্রুদেন্সকী মখাদা চয়েৎনবা লৈবশিং অসি মতম-চানা ৱারোইশিনবা পুরক্নবগীদমক ইন্তরনেস্নেল আর্বিত্রেসন সেন্তর অমা শেমগৎলগনি৷
রিসোর্সশিং তাশিনবা
• দাতা সেন্তরশিং অমদি ইনর্জী স্তোরেজ সিস্তেমশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর স্তেতস পীরগনি৷
· হৌখিবা চহিদা লুপা কোতি লাখ ৫.৫ হেন্না থাদখিবা বেঞ্চর কেপিতেল অমদি প্রাইভেৎ ইক্ব্যুইতীনা খ্বাইদগী চাওবা স্তার্ত-অপ অমদি গ্রোথ ইকোসিস্তেম অসিবু লাইথোকহল্লি৷ ইনবেস্তমেন্ত থাদবা হেনগৎহনবদা মতেং পাংনবা লৌখৎকদৌরিবা খোংথাংশিং৷
· সনরাইস সেক্তরশিংগীদমক ব্লেন্দেদ ফন্দশিং প্রমোত তৌরগনি৷
· গ্রীন ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক রিসোর্সশিং তাশিন্নবা সোভরিন্দ গ্রীন বোন্দশিং ইসু তৌরগনি৷
দিজিতেল রুপী
• রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা দিজিতেল রুপী শিজিন্নবা ২০২২-২৩দগী হৌরগনি৷
রাজ্যশিংদা হেন্না চাওবা ফিস্কেল স্পেস ফংহনবা
• কেপিতেল ইনবেস্তমেন্তগীদমক রাজ্যশিংদা শেল-থুমগী মতেং পাংনবগী স্কিম’গীদমক শেল থাদবা হেনগৎখি:
• চৎলিবা চহি অসিগীদমক বজেৎ ইস্তিমেতশিংদা লুপা কোতি ১০,০০০ ওইরম্বদগী রিভাইস ইস্তিমেতশিংদা লুপা কোতি ১৫,০০০দা হেনগৎলকখ্রে
· ইকোনোমীদা: হান্নগী মতৌগুম পুরিবশিং অসিগী মথক্তা চহি য়াঙখৈ ইন্তরেস্ত ফ্রী ওইবা লোনশিং ফংহনবদা থাদরিবা ইনবেস্তমেন্ত পুম্নমক অসি কেতলাইজিং তৌবদা রাজ্যশিংবু মতেং পাংনবা ২০২২-২৩দা লুপা কোতি লাখ ১দগী শেনফম কাইথখ্রে
• ২০২২-২৩দা, জি.এস.দি.পি.গী ৪%গী ফিস্কেল দিফিসিৎ অমা রাজ্যশিংদা য়াহল্লগনি, মসিগী মনুংদা ০.৫%দি পৱার সেক্তর রিফের্মশিংদা পীরগনি৷
ফিস্কেল মেনেজমেন্ত
• বজেৎ ইস্তিমেতশিং ২০২১-২২: লুপা কোতি লাখ ৩৪.৮৩
· রিভাইস ইস্তিমেতশিং ২০২১-২২: লুপা কোতি লাখ ৩৭.৭০
· ২০২২-২৩দা তৌখিবা অপুনবা চাদিং অসি চাওরাক্না লুপা কোতি লাখ ৩৯.৪৫নি৷
· ২০২২-২৩দা পুখিবা অসিগী মথক্তা লৈরিবা অপুনবা রিসিপ্তশিং অসি চাওরাক্না লুপা কোতি লাখ ২২.৮৪নি
·চৎলিবা চহি অসিদা লৈরিবা ফিস্কেল দিফিসিৎ: জি.দি.পি.গী ৬.৯% (বজেৎ ইস্তিমেতশিংদা ৬.৮% লৈরিবা অসিগী মথক্তা)
• ২০২২-২৩দা লৈরিবা ফিস্কেল দিফিসিৎ অসি চাওরাক্না জি.দি.পি.গী ৬.৪% ওইখি৷
পার্ত বি
দাইরেক্ত তেক্সশিং
স্তেবল অমদি প্রেদিক্তেবল তেক্স রেজিমগী পোলিসীবু মাংলোমদা পুখৎনবা হোৎনবা:
• থাজবা য়াবা তেক্স রেজিম অমা শেমগৎনবগী মংলান৷
• তেক্স সিস্তেম লাইথোকহন্নবা অমদি লিতিগেসন হন্থহন্নবা মখাতানা হোৎনবা৷
অনৌবা অপদেতেদ রিতর্ন পুথোকপা
• অহেনবা তেক্স থিবদা অপদেতেদ রিতর্ন অমা ফাইল তৌনবগী প্রোভিজন৷
• এসেসী অদুনা ইনকম মিস আউত তৌখিবা অদু মাংজৌননা লাওথোকপা ঙমহল্লগনি৷
• মরী লৈনবা এসেসমেন্ত ইয়র লোইশিল্লকপদগী হৌদুনা চহি অনিগী মনুংদা ফাইল তৌবা ঙমগনি৷
কোওপরেতিব সোসাইতীশিং
• কোওপরেতিবশিংনা থিখিবা অল্তরনেত মিনিমম তেক্স অদু চাদা ১৮.৫দগী চাদা ১৫দা হন্থরকখ্রে৷
• কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অমদি কেম্পেনীশিংগী মরক্তা লেবেল প্লেইং ফিল্দ অমা ফংহন্নবা৷
• অপুনবা ইনকম লুপা কোতি ১দগী হেল্লিবা অমদি লুপা কোতি ১০ ইনকম চংলক্লিবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী সর্চার্জ অদু চাদা ১২দগী চাদা ৭তা হন্থরকখ্রে৷
নাম্মা শোইরবা মীওইশিংদা তেক্স কোমথোকপা
• মমা-মপাশিং/গার্জিয়নশিংনা হিংলিঙৈ মতম মনুংদা, হায়বদি চহি ৬০ শুরক্লবা মমা-মপাশিং/গার্জিয়নশিংদা, নাম্মা শোইরবা মীওইশিংদা ইন্সুরেন্স স্কিমদগী লম-সম একাউন্ত অমদি এনুইতী থীবা য়াহল্লগনি৷
নেস্নেল পেন্সন স্কিম কন্ত্রিব্যুসনদা চাং মান্নহনবা
• রাজ্য সরকারগী এমপ্লোইয়ীশিংগী এন.পি.এস. একাউন্তদা এমপ্লোইয়রশিংনা লৌরিবা থৌদাং অদুদা তেক্স দিদক্সন লিমিত অসি চাদা ১০দগী চাদা ১৪দা হেনগৎহনখ্রে৷
• কেন্দ্র সরকারগী এমপ্লোইয়ীশিংগী থাক্তা মখোয়বু পুরকপা৷
• সোসিএল সেক্যুরিতী বেনিফিৎশিং হেন্না ফংহনবতা মতেং পাংগনি৷
স্তার্ত-অপশিংগী ইন্সেন্তিবশিং
• ইলিজিবল ওইবা স্তার্ত-অপশিংনা তেক্সকী কান্নবা লৌনবগীদমক ইনকোর্পোরেসনগী মতম অসি চহি অমগা, ৩১.০৩.২০২৩ ফাওবা শাংদোকখ্রে৷
• মমাংগী মতমদা ইনকোর্পোরেসনগী মতম অসি ৩১.০৩.২০২২ ফাওবা ওইরম্মী৷
কন্সেসনেল তেক্স রেজিমগী মখাদা লৈরিবা ইন্সেন্তিবশিং
• সেক্সন ১১৫বি.এ.বি.গী মখাদা মেনুফেকচরিং নত্রগা প্রদক্সন তৌবা হৌবগী অরোইবা মতম অসি চহি অমা, ২০২৩গী মার্চ ৩১দগী ২০২৪গী মার্চ ৩১ ফাওবা শাংদোকখ্রে৷
ভর্চুএল দিজিতেল এসেতশিং তেক্সেসন তৌবগী স্কিম
• ভর্চুএল দিজিতেল এসেতশিংগীদমক অখন্নবা তেক্স রেজিম হৌদোকখ্রে৷
• ভর্চুএল দিজিতেল এসেত অমা হেক্তদগী ত্রান্সফর তৌরকপা ইনকম অমা হেক্তবু চাদা ৩০গী চাংদা তেক্স থীহল্লগনি৷
• এক্বুইজিসনগী মমল নত্তনা অসিগুম্বা ইনকম অসি কমপ্যুতিং তৌবদা এক্সপেন্দিচর নত্রগা এলাউৱেন্স অমা হেক্তবু য়েংলগা দিদক্সন তৌবা য়াহল্লোই৷
• অতোপ্পা ইনকম অমা হেক্তবু য়েংলগা ভর্চুএল দিজিতেল এসেত ত্রান্সফর তৌবদা মাংখিবা অদু নৌনা থিবা য়ারোই৷
• ত্রান্সেক্সনগী অকুপ্পা মরোলশিং অসি লৌননবা, মোনিতরী থ্রেসহোল্দ অমগী মথক্তা অসিগুম্বা ফিভমগী চাদা ১গী চাংদা ভর্চুএল দিজিতেল এসেত ত্রান্সফর তৌবগা মরী লৈননা পেমেন্ত থিবদা তি.দি.এস. পীরগনি৷
• রিসিপিয়েন্তগী খুৎতা ভর্চুএল দিজিতেল এসেতকী গিফত অসিসু তেক্স থিগনি৷
লিতিগেসন মেনেজমেন্ত
• হাই কোর্ত নত্রগা সুপ্রিম কোর্ততা পন্দুনা লৈরিবা অদুগা লোগী ৱাহং অদুগা চপ মান্নরকপা কেসশিংদা, কোর্তনা অসিগুম্বা লোগী ৱাহং অসি লেপথোক্ত্রিবা ফাওবা দিপার্তমেন্তনা অপীল ফাইলিং তৌবা অসি চোন্থহনগনি৷
• তেক্সপেয়রশিং অমদি দিপার্তমেন্তগী মরক্তা হঞ্জিন-হঞ্জিন লিতিগেসন থোক্লিবা অসি হন্থহনবদা চাওনা মতেং পাংগনি৷
আই.এফ.এস.সি.দা পীরিবা তেক্স ইন্সেন্তিবশিং
• অখন্নবা ফিভমশিং অসিগী মতুং ইন্না, মখাগী অসি তেক্সতগী কোমথোক্লগনি
• ওফশোর দিরাইবেতিব ইন্সত্রমেন্তশিংদগী লাক্লিবা নন-রিসাইদেন্ত অমগী ইনকম৷
• ওফশোর বেঙ্কিং য়ুনিৎ অমদগী ইসু তৌরকখিবা কাউন্তর দেরাইবেতিবশিংদগী লাক্লিবা ইনকম৷
• জহাজ শান্দোকপদা রোয়েল্তী অমদি ইন্তরেস্ততগী লাক্লিবা ইনকম৷
• আই.এফ.এস.সি.দা পোর্তফোসিও মেনেজমেন্ত সর্ভিসশিংদগী ইনকম ফংখি৷
সর্চার্জকী রেস্নেলাইজেসন
• এ.ও.পি.শিংদা থীরিবা সর্চার্জ (কন্ত্রেক্ত অমা চৎনহন্নবা শেমখিবা কন্সোর্তিয়ম) অদু চাদা ১৫ ওইহনখ্রে৷
• ইন্দিবিজ্যুল কম্পেনীশিং অমদি এ.ও.পি.শিংগী মরক্তা সর্চার্জতা লৈরিবা দিস্পেরিতী অদু হন্থনবা তৌখ্রে৷
• এসেত মখল অমা হেক্তা ত্রান্সফর তৌবদগী থোক্লক্লিবা লোঙ্গ তর্ম কেপিতেল গেনশিংগী সর্চার্জ অদু চাদা ১৫ ওইহনখ্রে৷
• স্তার্ত অপ কম্ম্যুনিতীদা অফবা শাফু অমা পীনবা৷
হেল্থ অমসুং এজুকেসন সেস
• ইনকম অমদি প্রোফিতশিংদা থিরিবা সর্চার্জ নত্রগা সেস অমা হেক্তবু বিজিনেস এক্সপেন্দিচর ওইহনবা য়ারোই৷
তেক্স-ইবেজনদা অথিংবা লৈরিবা
• সর্চ অমদি সর্ভে ওপরেসনশিংগী মতমদা ফংখিবা অনদিসক্লোজ ইনকম অসি য়েংলগা মাংখিবা অমা হেক্তদগী নৌনা তেক্স থিবা য়ারোই৷
তি.দি.এস. প্রোভিজনশিং রেস্নেলাইজিং তৌবা
• এজেন্তশিংগী খুৎথাংদা থিবা য়াবা বিজিনেস প্রমোসন স্ত্রাতিজী ওইনা কান্নবশিং এজেন্তশিংদা য়ৌহনখি৷
• শেনবা চহিগী মতমদা অসিগুম্বা কান্নবশিং অসিগী অপুনবা ভেল্যু অসি লুপা ২০,০০০ হেল্লবদি কান্নবা পীরিবা মীওইশিংদা তেক্স হন্থনা থিহনগনি৷
ইন্দাইরেক্ত তেক্সশিং
জি.এস.তি.দা ফংলিবা থোইদোক হেন্দোক্লবা প্রোগ্রেস
• লাইনা-লাইচৎ লৈরবসু জি.এস.তি. রেভেন্যুশিং অসি নিংথিনা লাক্লি – মসিগী গ্রোথ অসিগীদমক তেক্সপেয়রশিং অসি থাগৎফম থোকই৷
স্পিসিয়েল ইকোনোমিক জোনশিং
• এস.ই.জেদ.শিংগী কস্তম্স এদমিনিস্ত্রেসন অসি মপুং ফানা আই.তি. দ্রিভন ওইরগনি অমদি কস্তম্স নেস্নেল পোর্তেলদা মথৌ তৌরগনি– সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২২ ফাওবগী মনুংদা চৎনরগনি৷
কস্তম্স রিফোর্মশিং অমদি দ্যুতী রেত চেঞ্জশিং
• ফেসলেস কস্তমশিং মপুং ফানা শেমগৎখ্রে৷ কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎকী মতমদা, কস্তম্স ফোর্মেসনশিং অসিনা ওদ দিসপ্লেইং এজিলিতী অমদি পর্পোস পুম্নমক্কী মাইয়োক্তা ময়ামদগী তোখায়বা ফ্রন্তলাইন ৱার্ক তৌখ্রে৷
প্রোজেক্ত ইম্পোর্তশিং অমদি কেপিতেল গুদশিং
• কেতিতেল গুদশিং অমদি প্রোজেক্ত ইম্পোর্তশিংদা কন্সেস্নেল রেতশিংদগী তপ্ন-তপ্ন থোক্লক্তুনা; অমদি চাদা ৭.৫গী মোদরেত তেরিফ অমা থাজিন্দুনা – দোমেস্তিক সেক্তর অমদি ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ চাওখৎহনবা ঙমখিবনি৷
• লৈবাক মনুং অসিদা শাজদবা এদভান্স ওইরবা মেছিনরীশিংগীদমক অখন্নবা এগজেমসনশিং মখাতানা থমখিবনি৷
• কেপিতেল গুদশিং লৈবাক মনুং অসিদা শাজরিবা অসি হেন্না থৌনা হাপ্নবা-স্পেসিয়েলাইস কাস্তিংশিং, বোল স্ক্রু অমদি লিনিয়র মোসন গাইদকুম্বা ইনপ্যুতশিংদা এগজেমসন খরা হৌদোকখ্রে৷
কস্তম্স এগজেমসনশিং অমদি তেরিফ সিমপ্লিফিকেসন রিভ্যু তৌবা
• অখন্নবা এগ্রীকল্চরেল প্রদ্যুস, কেমিকেলশিং, ফেব্রিকশিং, মেদিকেল দিভাইসশিংদা কোমথোক্লিবা অমদি দোমেস্তিক কেপাসিতী মরাং কাইনা লৈরিবা দ্রগশিং অমদি হিদাক-লাংথকশিংদা কোমথোক্লিবা অসিগুম্না পুথোরকখিবা এগজেমসন এন্ত্রী ৩৫০ হেনবদি তপ্ন-তপ্ন লৌথোক্লগনি৷
• ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ অমদি ‘অত্মনির্ভর ভারত’কী ওবজেক্তিবকা মরী লৈননা-কেমিকেলশিং, তেক্সতাইলশিং অমদি মেতেলশিংগুম্বা অখন্নবা সেক্তরশিংগীদমক তেরিফ স্ত্রকচর অমদি কস্তম্স রেত লাইথোকহনবা; ভারত্তা শাজবা নত্রগা শাবা ঙম্বা পোৎলমশিংদা তেক্স লৌবদগী কোমথোকপা অমদি ইন্তরমেদিয়েত প্রদক্তশিং পুথোকপা মতমদা চংলিবা রো মেতরিএলদা কন্সেসনেল দ্যুতীশিং ফংহনবা অসিনি৷
সেক্তর স্পেসিফিক প্রপোজেলশিং
ইলেক্ত্রোনিকশিং
• হকচাংদা শিদুনা শিজিন্নবা য়াবা দিভাইসশিং, তাবা য়াবা দিভাইসশিং অমদি ইলেক্ত্রোনিক স্মার্ত মীতরশিং লাইনা লৈবাক অসিদা পুথোক্নবা-গ্রেদেদ রেত স্ত্রকচর অমা ফংহন্নবা কস্তম্স দ্যুতী রেতশিং অসি শেমদোক্লগনি৷
• শিজিন্নবগী চাং ৱাংনা লৈরিবা ইলেক্ত্রোনিক আইতেমশিং অসি লৈবাক অসিদা পুথোকচবা ঙম্নবা-মোবাইল ফোন চার্জরশিংগী ত্রান্সফোর্মরগী শরুকশিংদা অমদি মোবাইল কেমেরা মোদ্যুল অমদি অতোপ্পা অখন্নবা আইতেমশিংগী কেমেরা লেন্সশিংদা দ্যুতী কন্সেসনশিং থম্বা৷
জেম্স অমসুং জ্বেল্লরী
• কত অমসুং পোলিস দাইমন্দশিং অমসুং জেমস্তোনশিংদা থিরিবা কস্তম্স দ্যুতী অদু চাদা ৫দা হন্থরক্লি; নিল কস্তম্স দ্যুতীদগী হৌদুনা সোন দাইমন্দ ফাওবদা- জেম্স অমসুং জ্বেল্লরী সেক্তরদা অফবা শাফু অমা পীনবা
• চহি অসিগী জুন থা ফাওবগী মনুংদা সিমপ্লিফাইদ রিগুলেতরী ফ্রেমৱার্ক অমা চৎনরগনি-ই-কম্মর্সকী খুৎথাংদা জ্বেল্লরী এক্সপোর্ত তৌবা লাইথোকহন্নবা৷
• জ্বেল্লরী ইম্পোর্ত ইমিতেসন তৌবদা য়ামদ্রবদা কে.জি. অমদা লুপা ৪০০হী কস্তম্স দ্যুতী থীগদবনি- অন্দরভেল্যু ইমিতেসন জ্বেল্লরী পুশিল্লকপা অসি হন্থনবা৷
কেমিকেলশিং
• অখন্ননা মরু ওইবা কেমিকেলশিং মমিং ওইনা মিথানোল, এসিতিক এসিদ অমদি পেত্রোলিয়ম রিফাইনিংগী হেভী ফীদ স্তোকশিংদা থিরিবা কস্তম্স দ্যুতী অদু হন্থরক্লি; দোমেস্তিক কেপাসিতী মরাং কাইনা লৈবা সোদিয়ম সাইনাইদতা দ্যুতী থিবা হেনগৎলক্লি – মসিনা দোমেস্তিক ভেল্যু এদিসন হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি৷
এম.এস.এম.ই.
• অমব্রেলাশিংদা থিরিবা কস্তম্স দ্যুতী অদু চাদা ২০দা হেনগৎলকখ্রে৷অমব্রেলাশিংগী পার্তশিংদা এগজেমসন তৌবা অদু হন্দোরক্লি৷
• ভারত্তা শাজবা লৌউ-শিংউ সেক্তরগী ইমপ্লিমেন্তশিং অমদি তুলশিংদা তৌরিবা এগজেমসন অদু শন্দোক্না তাক্লি৷
• এম.এস.এম.ই. সেকেন্দরী স্তীল প্রদ্যুসরশিংদা হেন্না শাফনবা হৌখিবা চহিদা স্তীল স্ক্রাফতা পীখিবা কস্তম্স দ্যুতী এগজেমসন অদু অতোপ্পা চহি অমগা শাংদোকখ্রে
• লার্জর পব্লিক ইন্তরেস্ততা মেতেলগী মমল ৱাংনা লৈরিবা অসি থেংননবা-স্তেনলেস স্তীল অমদি কোতেদ স্তীল ফ্লেত প্রদক্তশিং, এলোই স্তীলগী বারশিং অমদি হাই-স্পীদ স্তীলদা সি.ভি.দি. অমদি এন্তি-দম্পিং খরা হন্দোরক্লি৷
এক্সপোর্তশিং
• এক্সপোর্তশিং ইন্সেন্তিভাইস তৌনবা, এমবেলিশমেন্ত, ত্রিমিং, ফাস্তনরশিং, বত্তনশিং, জিপর, লাইনিং মেতরিএল, অখন্নবা লেদর, ফর্নিচর ফিত্তিংশিং অমদি পেকেজিং বোক্সশিংগুম্বা পোৎলমশিংদা এগজেমসনশিং ফংহল্লগনি৷
• শ্রিম এক্বাকল্চরগীদমক দরকার ওইরিবা অখন্নবা ইনপ্যুতশিং অসিদা লৌরিবা দ্যুতী অসি হন্থরক্লি-মসিনা পোৎ অসি হেন্না এক্সপোর্ত তৌহল্লগনি৷
ফ্যুল ব্লেন্দিং তৌববু পুক্নিং থৌগৎনবা তেরিফ মিজর
• ফ্যুল ব্লেন্দিং তৌবা অসি পুক্নিং থৌগৎনবা-২০২২গী ওক্তোবর ১দগী হৌদুনা অনব্লেন্দেদ ফ্যুলদা লিতর অমদা লুপা ২গী অহেনবা দিফরেন্সিয়েল এক্সাইস দ্যুতী লৌরগনি৷

Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF THE UNION BUDGET 2022-23
01 FEB 2022 1:18PM by PIB Delhi
The Union Budget seeks to complement macro-economic level growth with a focus on micro-economic level all inclusive welfare. The Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman tabled the Union Budget 2022-23 in Parliament today.
The key highlights of the budget are as follows:
PART A
• India’s economic growth estimated at 9.2% to be the highest among all large economies.
• 60 lakh new jobs to be created under the productivity linked incentive scheme in 14 sectors.
• PLI Schemes have the potential to create an additional production of Rs 30 lakh crore.
• Entering Amrit Kaal, the 25 year long lead up to India @100, the budget provides impetus for growth along four priorities:
• PM GatiShakti
• Inclusive Development
• Productivity Enhancement & Investment, Sunrise opportunities, Energy Transition, and Climate Action.
• Financing of investments
PM GatiShakti
• The seven engines that drive PM GatiShakti are Roads, Railways, Airports, Ports, Mass Transport, Waterways and Logistics Infrastructure.
PM GatiShkati National Master Plan
• The scope of PM GatiShakti National Master Plan will encompass the seven engines for economic transformation, seamless multimodal connectivity and logistics efficiency.
• The projects pertaining to these 7 engines in the National Infrastructure Pipeline will be aligned with PM GatiShakti framework.
Road Transport
• National Highways Network to be expanded by 25000 Km in 2022-23.
• Rs 20000 Crore to be mobilized for National Highways Network expansion.
Multimodal Logistics Parks
• Contracts to be awarded through PPP mode in 2022-23 for implementation of Multimodal Logistics Parks at four locations.
Railways
• One Station One Product concept to help local businesses & supply chains.
• 2000 Km of railway network to be brought under Kavach, the indigenous world class technology and capacity augmentation in 2022-23.
• 400 new generation Vande Bharat Trains to be manufactured during the next three years.
• 100 PM GatiShakti Cargo terminals for multimodal logistics to be developed during the next three years.
Parvatmala
• National Ropeways Development Program, Parvatmala to be taken up on PPP mode.
• Contracts to be awarded in 2022-23 for 8 ropeway projects of 60 Km length.
Inclusive Development
Agriculture
• Rs. 2.37 lakh crore direct payment to 1.63 crore farmers for procurement of wheat and paddy.
• Chemical free Natural farming to be promoted throughout the county. Initial focus is on farmer’s lands in 5 Km wide corridors along river Ganga.
• NABARD to facilitate fund with blended capital to finance startups for agriculture & rural enterprise.
• ‘Kisan Drones’ for crop assessment, digitization of land records, spraying of insecticides and nutrients.
Ken Betwa project
• 1400 crore outlay for implementation of the Ken – Betwa link project.
• 9.08 lakh hectares of farmers’ lands to receive irrigation benefits by Ken-Betwa link project.
MSME
• Udyam, e-shram, NCS and ASEEM portals to be interlinked.
• 130 lakh MSMEs provided additional credit under Emergency Credit Linked Guarantee Scheme (ECLGS)
• ECLGS to be extended up to March 2023.
• Guarantee cover under ECLGS to be expanded by Rs 50000 Crore to total cover of Rs 5 Lakh Crore.
• Rs 2 lakh Crore additional credit for Micro and Small Enterprises to be facilitated under the Credit Guarantee Trust for Micro and Small Enterprises (CGTMSE).
• Raising and Accelerating MSME performance (RAMP) programme with outlay of Rs 6000 Crore to be rolled out.
Skill Development
• Digital Ecosystem for Skilling and Livelihood (DESH-Stack e-portal) will be launched to empower citizens to skill, reskill or upskill through on-line training.
· Startups will be promoted to facilitate ‘Drone Shakti’ and for Drone-As-A-Service (DrAAS).
Education
• One class-One TV channel’ programme of PM eVIDYA to be expanded to 200 TV channels.
· Virtual labs and skilling e-labs to be set up to promote critical thinking skills and simulated learning environment.
· High-quality e-content will be developed for delivery through Digital Teachers.
· Digital University for world-class quality universal education with personalised learning experience to be established.
Health
• An open platform for National Digital Health Ecosystem to be rolled out.
· ‘National Tele Mental Health Programme’ for quality mental health counselling and care services to be launched.
• A network of 23 tele-mental health centres of excellence will be set up, with NIMHANS being the nodal centre and International Institute of Information Technology-Bangalore (IIITB) providing technology support.
Saksham Anganwadi
• Integrated benefits to women and children through Mission Shakti, Mission Vatsalya, Saksham Anganwadi and Poshan 2.0.
• Two lakh anganwadis to be upgraded to Saksham Anganwadis.
Har Ghar, Nal Se Jal
• Rs. 60,000 crore allocated to cover 3.8 crore households in 2022-23 under Har Ghar, Nal se Jal.
Housing for All
• Rs. 48,000 crore allocated for completion of 80 lakh houses in 2022-23 under PM Awas Yojana.
Prime Minister’s Development Initiative for North-East Region (PM-DevINE)
• New scheme PM-DevINE launched to fund infrastructure and social development projects in the North-East.
• An initial allocation of Rs. 1,500 crore made to enable livelihood activities for youth and women under the scheme.
Vibrant Villages Programme
• Vibrant Villages Programme for development of Border villages with sparse population, limited connectivity and infrastructure on the northern border.
Banking
• 100 per cent of 1.5 lakh post offices to come on the core banking system.
• Scheduled Commercial Banks to set up 75 Digital Banking Units (DBUs) in 75 districts.
e-Passport
• e-Passports with embedded chip and futuristic technology to be rolled out.
Urban Planning
• Modernization of building byelaws, Town Planning Schemes (TPS), and Transit Oriented Development (TOD) will be implemented.
• Battery swapping policy to be brought out for setting up charging stations at scale in urban areas.
Land Records Management
• Unique Land Parcel Identification Number for IT-based management of land records.
Accelerated Corporate Exit
• Centre for Processing Accelerated Corporate Exit (C-PACE) to be established for speedy winding-up of companies.
AVGC Promotion Task Force
• An animation, visual effects, gaming, and comic (AVGC) promotion task force to be set-up to realize the potential of this sector.
Telecom Sector
• Scheme for design-led manufacturing to be launched to build a strong ecosystem for 5G as part of the Production Linked Incentive Scheme.
Export Promotion
• Special Economic Zones Act to be replaced with a new legislation to enable States to become partners in ‘Development of Enterprise and Service Hubs’.
AtmaNirbharta in Defence:
• 68% of capital procurement budget earmarked for domestic industry in 2022-23, up from 58% in 2021-22.
· Defence R&D to be opened up for industry, startups and academia with 25% of defence R&D budget earmarked.
· Independent nodal umbrella body to be set up for meeting testing and certification requirements.
Sunrise Opportunities
• Government contribution to be provided for R&D in Sunrise Opportunities like Artificial Intelligence, Geospatial Systems and Drones, Semiconductor and its eco-system, Space Economy, Genomics and Pharmaceuticals, Green Energy, and Clean Mobility Systems.
Energy Transition and Climate Action:
• Additional allocation of Rs. 19,500 crore for Production Linked Incentive for manufacture of high efficiency solar modules to meet the goal of 280 GW of installed solar power by 2030.
· Five to seven per cent biomass pellets to be co-fired in thermal power plants:
• CO2 savings of 38 MMT annually,
• Extra income to farmers and job opportunities to locals,
• Help avoid stubble burning in agriculture fields.
· Four pilot projects to be set up for coal gasification and conversion of coal into chemicals for the industry
· Financial support to farmers belonging to Scheduled Castes and Scheduled Tribes, who want to take up agro-forestry.
Public Capital Investment:
• Public investment to continue to pump-prime private investment and demand in 2022-23.
· Outlay for capital expenditure stepped up sharply by 35.4% to Rs. 7.50 lakh crore in 2022-23 from Rs. 5.54 lakh crore in the current year.
· Outlay in 2022-23 to be 2.9% of GDP.
• ‘Effective Capital Expenditure’ of Central Government estimated at Rs. 10.68 lakh crore in 2022-23, which is about 4.1% of GDP.
GIFT-IFSC
• World-class foreign universities and institutions to be allowed in the GIFT City.
• An International Arbitration Centre to be set up for timely settlement of disputes under international jurisprudence.
Mobilising Resources
• Data Centres and Energy Storage Systems to be given infrastructure status.
· Venture Capital and Private Equity invested more than Rs. 5.5 lakh crore last year facilitating one of the largest start-up and growth ecosystem. Measures to be taken to help scale up this investment.
· Blended funds to be promoted for sunrise sectors.
· Sovereign Green Bonds to be issued for mobilizing resources for green infrastructure.
Digital Rupee
• Introduction of Digital Rupee by the Reserve Bank of India starting 2022-23.
Providing Greater Fiscal Space to States
• Enhanced outlay for ‘Scheme for Financial Assistance to States for Capital Investment’:
• From Rs. 10,000 crore in Budget Estimates to Rs. 15,000 crore in Revised Estimates for current year
· Allocation of Rs. 1 lakh crore in 2022-23 to assist the states in catalysing overall investments in the economy: fifty-year interest free loans, over and above normal borrowings
• In 2022-23, States will be allowed a fiscal deficit of 4% of GSDP, of which 0.5% will be tied to power sector reforms
Fiscal Management
• Budget Estimates 2021-22: Rs. 34.83 lakh crore
· Revised Estimates 2021-22: Rs. 37.70 lakh crore
· Total expenditure in 2022-23 estimated at Rs. 39.45 lakh crore
· Total receipts other than borrowings in 2022-23 estimated at Rs. 22.84 lakh crore
· Fiscal deficit in current year: 6.9% of GDP (against 6.8% in Budget Estimates)
• Fiscal deficit in 2022-23 estimated at 6.4% of GDP
PART B
DIRECT TAXES
To take forward the policy of stable and predictable tax regime:
• Vision to establish a trustworthy tax regime.
• To further simplify tax system and reduce litigation.
Introducing new ‘Updated return’
• Provision to file an Updated Return on payment of additional tax.
• Will enable the assessee to declare income missed out earlier.
• Can be filed within two years from the end of the relevant assessment year.
Cooperative societies
• Alternate Minimum Tax paid by cooperatives brought down from 18.5 per cent to 15 per cent.
• To provide a level playing field between cooperative societies and companies.
• Surcharge on cooperative societies reduced from 12 per cent to 7 per cent for those having total income of more than Rs 1 crore and up to Rs 10 crores.
Tax relief to persons with disability
• Payment of annuity and lump sum amount from insurance scheme to be allowed to differently abled dependent during the lifetime of parents/guardians, i.e., on parents/ guardian attaining the age of 60 years.
Parity in National Pension Scheme Contribution
• Tax deduction limit increased from 10 per cent to 14 per cent on employer’s contribution to the NPS account of State Government employees.
• Brings them at par with central government employees.
• Would help in enhancing social security benefits.
Incentives for Start-ups
• Period of incorporation extended by one year, up to 31.03.2023 for eligible start-ups to avail tax benefit.
• Previously the period of incorporation valid up to 31.03.2022.
Incentives under concessional tax regime
• Last date for commencement of manufacturing or production under section 115BAB extended by one year i.e. from 31st March, 2023 to 31st March, 2024.
Scheme for taxation of virtual digital assets
• Specific tax regime for virtual digital assets introduced.
• Any income from transfer of any virtual digital asset to be taxed at the rate of 30 per cent.
• No deduction in respect of any expenditure or allowance to be allowed while computing such income except cost of acquisition.
• Loss from transfer of virtual digital asset cannot be set off against any other income.
• To capture the transaction details, TDS to be provided on payment made in relation to transfer of virtual digital asset at the rate of 1 per cent of such consideration above a monetary threshold.
• Gift of virtual digital asset also to be taxed in the hands of the recipient.
Litigation Management
• In cases where question of law is identical to the one pending in High Court or Supreme Court, the filing of appeal by the department shall be deferred till such question of law is decided by the court.
• To greatly help in reducing repeated litigation between taxpayers and the department.
Tax incentives to IFSC
• Subject to specified conditions, the following to be exempt from tax
• Income of a non-resident from offshore derivative instruments.
• Income from over the counter derivatives issued by an offshore banking unit.
• Income from royalty and interest on account of lease of ship.
• Income received from portfolio management services in IFSC.
Rationalization of Surcharge
• Surcharge on AOPs (consortium formed to execute a contract) capped at 15 per cent.
• Done to reduce the disparity in surcharge between individual companies and AOPs.
• Surcharge on long term capital gains arising on transfer of any type of assets capped at 15 per cent.
• To give a boost to the start up community.
Health and Education Cess
• Any surcharge or cess on income and profits not allowable as business expenditure.
Deterrence against tax-evasion
• No set off, of any loss to be allowed against undisclosed income detected during search and survey operations.
Rationalizing TDS Provisions
• Benefits passed on to agents as business promotion strategy taxable in hands of agents.
• Tax deduction provided to person giving benefits, if the aggregate value of such benefits exceeds Rs 20,000 during the financial year.
INDIRECT TAXES
Remarkable progress in GST
• GST revenues are buoyant despite the pandemic – Taxpayers deserve applause for this growth.
Special Economic Zones
• Customs Administration of SEZs to be fully IT driven and function on the Customs National Portal – shall be implemented by 30th September 2022.
Customs Reforms and duty rate changes
• Faceless Customs has been fully established. During Covid-19 pandemic, Customs formations have done exceptional frontline work against all odds displaying agility and purpose.
Project imports and capital goods
• Gradually phasing out of the concessional rates in capital goods and project imports; and applying a moderate tariff of 7.5 percent – conducive to the growth of domestic sector and ‘Make in India’.
• Certain exemptions for advanced machineries that are not manufactured within the country shall continue.
• A few exemptions introduced on inputs, like specialised castings, ball screw and linear motion guide - to encourage domestic manufacturing of capital goods.
Review of customs exemptions and tariff simplification
• More than 350 exemption entries proposed to be gradually phased out, like exemption on certain agricultural produce, chemicals, fabrics, medical devices, & drugs and medicines for which sufficient domestic capacity exists.
• Simplifying the Customs rate and tariff structure particularly for sectors like chemicals, textiles and metals and minimise disputes; Removal of exemption on items which are or can be manufactured in India and providing concessional duties on raw material that go into manufacturing of intermediate products – in line with the objective of ‘Make in India’ and ‘Atmanirbhar Bharat’.
Sector specific proposals
Electronics
• Customs duty rates to be calibrated to provide a graded rate structure - to facilitate domestic manufacturing of wearable devices, hearable devices and electronic smart meters.
• Duty concessions to parts of transformer of mobile phone chargers and camera lens of mobile camera module and certain other items – To enable domestic manufacturing of high growth electronic items.
Gems and Jewellery
• Customs duty on cut and polished diamonds and gemstones being reduced to 5 per cent; Nil customs duty to simply sawn diamond - To give a boost to the Gems and Jewellery sector
.
• A simplified regulatory framework to be implemented by June this year - To facilitate export of jewellery through e-commerce.
• Customs duty of at least Rs 400 per Kg to be paid on imitation jewellery import - To disincentivise import of undervalued imitation jewellery.
Chemicals
• Customs duty on certain critical chemicals namely methanol, acetic acid and heavy feed stocks for petroleum refining being reduced; Duty is being raised on sodium cyanide for which adequate domestic capacity exists – This will help in enhancing domestic value addition.
MSME
• Customs duty on umbrellas being raised to 20 per cent. Exemption to parts of umbrellas being withdrawn.
• Exemption being rationalised on implements and tools for agri-sector which are manufactured in India
• Customs duty exemption given to steel scrap last year extended for another year to provide relief to MSME secondary steel producers
• Certain Anti- dumping and CVD on stainless steel and coated steel flat products, bars of alloy steel and high-speed steel are being revoked – to tackle prevailing high prices of metal in larger public interest.
Exports
• To incentivise exports, exemptions being provided on items such as embellishment, trimming, fasteners, buttons, zipper, lining material, specified leather, furniture fittings and packaging boxes.
• Duty being reduced on certain inputs required for shrimp aquaculture - to promote its exports.
Tariff measure to encourage blending of fuel
• Unblended fuel to attract an additional differential excise duty of Rs 2/ litre from the 1st of October 2022 - to encourage blending of fuel.