বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২২-২৩ৰ মুখ্য বিষয়সমূহ
01 FEB 2022 1:18PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ক্ষুদ্ৰ অৰ্থনৈতিক পৰ্যায়ত সকলো সামূহিক কল্যাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বৃহত্তৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত ২০২২-২৩ চনৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট উপস্থাপন কৰে।
বাজেটৰ মুখ্য বিষয়সমূহ তলত উল্লেখ কৰা হ’ল -
• ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ হাৰ আনুমানিক ৯.২ শতাংশ, যি সকলো মুখ্য অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক।
• ১৪ টা খণ্ডত উৎপাদন সংযোজিত ইনচেণ্টিভ আঁচনিৰ অধীনত ৬০ লাখ নতুন চাকৰি সৃষ্টি কৰা হ'ব।
• পিএলআই আঁচনিত অতিৰিক্ত ৩০ লাখ কোটি টকা উৎপাদন বৃদ্ধি কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰ ভাৰত@100 অমৃত সময়ত প্ৰৱেশ কৰাৰ সৈতে, বাজেটত ৪টা অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিতৰত উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে:
• পিএম গতিশক্তি
• সামূহিক বিকাশ
• সামগ্ৰী প্ৰচাৰ আৰু বিনিয়োগ, সূৰ্যোদয়ৰ সুযোগ, শক্তি পৰিৱৰ্তন আৰু জলবায়ু কাৰ্য
• বিনিয়োগৰ বিত্তীয় সাহায্য
পিএম গতিশক্তিঃ
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গতিশীলতা বৃদ্ধি কৰা ৭টা কাৰক হৈছে পথ, ৰে'ল পথ, বায়ুপথ, বিমানবন্দৰ, মাল পৰিবহন, জলপথ আৰু লজিষ্টিক আন্তঃগাঁথনি।
পিএম গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন
• প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি মাষ্টাৰ প্লেনৰ পৰিসৰত অৰ্থনৈতিক পৰিৱৰ্তনৰ সকলো ৭ টা কাৰক বহুপাক্ষিক সংযোগ আৰু লজিষ্টিকৰ পৰিধিৰ অধীনত আহিব।
• ৰাষ্ট্ৰীয় আন্তঃগাঁথনি পাইপলাইনৰ এই ৭ টা কাৰকৰ সৈতে সম্পৰ্কিত প্ৰকল্পসমূহ পিএম গতিশক্তিৰ পৰিকাঠামোৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হ'ব।
পথ পৰিবহণ
• ২০২২-২৩ চনত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ নেটৱৰ্ক ২৫,০০০ কিলোমিটাৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হ'ব।
• ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ২০,০০০ কোটি টকা সংগ্ৰহ কৰা হ'ব।
মাল্টিমোডেল লজিষ্টিক পাৰ্ক
• ২০২২-২৩ বৰ্ষত, ৪ টা স্থানত মাল্টিমোডেল লজিষ্টিক পাৰ্ক নিৰ্মাণৰ বাবে পিপিপি ফৰ্মেটৰ জৰিয়তে চুক্তি প্ৰদান কৰা হ'ব।
ৰে’ল পথ
• স্থানীয় বাণিজ্য আৰু যোগান শৃংখলা বৃদ্ধি কৰিবলৈ এক ষ্টেচন এক উৎপাদনৰ এটা ধাৰণা।
• ২০২২-২৩ বৰ্ষত, থলুৱা বিশ্বমানৰ প্ৰযুক্তি আৰু ক্ষমতা সংযোজন কৱচৰ অধীনত ৰে'ল পথ নেটৱৰ্কত ২০০০ কিলোমিটাৰ যোগ কৰা হ'ব।
• পৰৱৰ্তী ৩ বছৰত, ৪০০ খন উৎকৃষ্ট বন্দে ভাৰত ৰেল নিৰ্মাণ কৰা হ'ব।
• পৰৱৰ্তী ৩ বছৰত, মাল্টিমোডেল লজিষ্টিকৰ বাবে ১০০ পিএম গতিশক্তি কাৰ্গো টাৰ্মিনেল বিকশিত কৰা হ'ব।
পৰ্বতমালা
• ৰাষ্ট্ৰীয় ৰ'পৱে উন্নয়ন কাৰ্যসূচী, পৰ্বতমালাক পিপিপি ফৰ্মেটত অনা হ'ব।
• ২০২২-২৩ চনত, ৬০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৮ টা ৰ'পৱে প্ৰকল্পৰ বাবে চুক্তি প্ৰদান কৰা হ'ব।
সামূহিক বিকাশ
কৃষি
• ঘেঁহু আৰু ধান ক্ৰয়ৰ বাবে ১.৬৩ কোটি কৃষকক ২.৩৭ লাখ কোটি টকাৰ প্ৰত্যক্ষ পৰিশোধ।
• ৰাসায়নিক-মুক্ত প্ৰাকৃতিক কৃষিক সমগ্ৰ দেশতে প্ৰচাৰ কৰা হ'ব। আৰম্ভণিতে, গংগা নদীৰ কাষত ৫ কিলোমিটাৰ প্ৰস্থলৈকে কৰিডৰ থকা কৃষকসকলৰ ভূমিৰ যত্ন লোৱা হ'ব।
• নাবাৰ্ডে কৃষি আৰু গ্ৰাম্য উদ্যোগৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ষ্টাৰ্টপবোৰক বিত্তীয় সহায়ৰ বাবে এক মিশ্ৰিত মূলধন পুঁজিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
• "শস্যৰ মূল্যাঙ্কন, ভূমিৰ ৰেকৰ্ড ডিজিটাইজেচন, কীটনাশক আৰু পুষ্টি দ্ৰব্য ছটিয়াই দিয়াৰ বাবে কিষাণ ড্ৰোণ।" "
• কেন-বেতৱা পৰিযোজনা
• কেন-বেটৱা লিংক প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ বাবে 1400 কোটি ব্যয়।
• কেন-বেটৱা সংযোগ প্ৰকল্পই ৯.০৮ লাখ হেক্টৰ কৃষকৰ ভূমিত জলসিঞ্চনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
এমএছএমই
• উদ্যোগসমূহ, ই-শ্ৰম, এনচিএছ আৰু অসীম পৰ্টেলবোৰ আন্তঃসংযোগ কৰা হ'ব।
• জৰুৰীকালীন ক্ৰেডিট লিংকড গেৰাণ্টি আঁচনিৰ (ইচিএলজিএছ) অধীনত ১.৩০ লাখ এমএছএমইক অতিৰিক্ত ঋণ দিয়া হৈছিল।
• ইচিএলজিএছ মাৰ্চ ২০২৩ লৈ বৃদ্ধি কৰা হ'ব।
• ইচিএলজিএছৰ অধীনত গেৰাণ্টি আৱৰণ ৫০০ কোটি টকা বৃদ্ধি কৰি মুঠ ৫ লাখ কোটি টকা কৰা হ'ব।
• ক্ষুদ্ৰ আৰু লঘূ উদ্যোগ ক্ৰেডিট গেৰাণ্টি ট্ৰাষ্ট (চিজিটিএমএছই)ৰ অধীনত ক্ষুদ্ৰ আৰু লঘূ উদ্যোগসমূহক ২ লাখ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত ঋণ প্ৰদান কৰা হ'ব।
• ৬০০০ কোটি টকাৰ ব্যয়ৰ সৈতে ৰেগিং এণ্ড এক্সেলাৰেটিং এমএছএমই প্ৰদৰ্শন (ৰেম্প) কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হ'ব।
কৌশল বিকাশ
• অনলাইন প্ৰশিক্ষণৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলৰ দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে দক্ষতা আৰু জীৱিকাৰ বাবে ডিজিটেল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ (ডিইএছএইচ-ষ্টেক ই-পৰ্টেল) মুকলি কৰা হ'ব।
• ড্ৰোণৰ বাবে ষ্টাৰ্টআপবোৰক 'ড্ৰোণ শক্তি'ৰ সুবিধা আৰু সেৱা হিচাপে প্ৰচাৰ কৰা হ'ব।
শিক্ষা
• প্ৰধানমন্ত্ৰী ই-বিদ্যাৰ এটা শ্ৰেণী এটা টিভি চেনেল অনুষ্ঠানক ২০০ টা টিভি চেনেলত প্ৰদৰ্শিত হ'ব।
• গুৰুত্বপূৰ্ণ চিন্তা দক্ষতা আৰু কাৰ্যকৰী শিক্ষণ পৰিৱেশ বৃদ্ধি কৰিবলৈ ভাৰ্চুৱেল পৰীক্ষাগাৰ আৰু দক্ষতা ই-পৰীক্ষাগাৰ স্থাপন কৰা হ’ব।
• ডিজিটেল শিক্ষকৰ জৰিয়তে অধ্যয়নৰ বাবে উচ্চ মানদণ্ডৰ ই-সমল বিকশিত কৰা হ'ব।
• ব্যক্তিগতভাৱে অধ্যয়ন কৰিবলৈ বিশ্বমানৰ শিক্ষাৰ বাবে এখন ডিজিটেল বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হ'ব।
স্বাস্থ্য
• ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল স্বাস্থ্য পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ বাবে এখন মুকলি মঞ্চ মুকলি কৰা হ'ব।
• মানদণ্ডপূৰ্ণ মানসিক স্বাস্থ্য পৰামৰ্শ আৰু যত্ন সেৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় টেলি মানসিক স্বাস্থ্য কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হ'ব।
• ২৩ টা টেলি-মানসিক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰৰ নেটৱৰ্ক স্থাপন কৰা হ'ব। ইয়াৰ নোডেল কেন্দ্ৰ হ'ব নিমহান্স আৰু আন্তৰ্জাতিক তথ্য প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান বাংগালোৰে ইয়াক প্ৰযুক্তিগত সহায় আগবঢ়াব।
সক্ষম অংগনৱাড়ী
• মিছন শক্তি, মিছন বাৎসল্য, সক্ষম অংগনৱাড়ী আৰু পোষণ 2.0-ৰ জৰিয়তে মহিলা আৰু শিশুসকলক সামূহিত লাভালাভ প্ৰদান কৰা হ'ব।
• দুই লাখ অংগনৱাড়ীক দক্ষ অংগনৱাড়ীলৈ উন্নীত কৰণ
প্ৰতিখন ঘৰলৈ নলৰ জৰিয়তে পানী
• ২০২২-২৩ বৰ্ষত প্ৰতিখন ঘৰলৈ, নলৰ জৰিয়তে পানীৰ অধীনত ৩.৮ কোটি পৰিয়ালক সামৰি ল'বলৈ ৬০,০০০ কোটি টকা আৱণ্টন কৰা হৈছিল।
সকলোৰে বাবে আৱাস
• প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত ২০২২-২৩ বৰ্ষত ৮০ লাখ ঘৰ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ ৪৮,০০০ কোটি টকা আৱণ্টন কৰা হৈছিল।
পূৰ্বোত্তৰ ক্ষেত্ৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বিকাশমূলক পদক্ষেপ
• উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আন্তঃগাঁথনি আৰু সামাজিক উন্নয়ন প্ৰকল্প আৰু পুঁজিৰ বাবে এক নতুন আঁচনি পিএম-ডিইভিআইএনই আৰম্ভ কৰা হৈছে।
• আঁচনিখনৰ অধীনত যুৱ আৰু মহিলাসকলক জীৱিকাৰ কামত সক্ষম কৰিবলৈ ১৫০০ কোটি টকা আৱণ্টিত কৰা হৈছে ৷
জীৱন্ত গ্ৰাম কাৰ্যসূচী
• বিক্ষিপ্ত জনসংখ্যাৰ সৈতে সীমান্তৱৰ্তী গাওঁসমূহৰ বিকাশৰ বাবে জীৱন্ত ভিলেজ কাৰ্যসূচী, উত্তৰ সীমান্তত সীমিত সংযোগ আৰু আন্তঃগাঁথনি।
বেংকিং
• মুখ্য বেংকিং প্ৰণালীত ১০০ শতাংশ ১.৫ লাখ ডাকঘৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ'ব
• অনুসূচীত বাণিজ্যিক বেংকে ৭৫ খন জিলাত ৭৫ টা ডিজিটেল বেংকিং ইউনিট (ডিবিইউ) স্থাপন কৰিব।
ই-পাছপোৰ্ট
• এম্বেডেড চিপ আৰু ভৱিষ্যত প্ৰযুক্তিৰ সৈতে ই-পাছপোৰ্ট মুকলি কৰা হ'ব
চহৰত নিয়োজন
• উপ-আইন নগৰ পৰিকল্পনা আঁচনি নিৰ্মাণ, পৰিবহন উন্মুখ উন্নয়নৰ আধুনিকীকৰণ কাৰ্যকৰী কৰা হ'ব।
• নগৰ অঞ্চলত বৃহৎ পৰিমাণৰ চাৰ্জিং পৰ্যায় স্থাপন কৰিবলৈ এটা বেটাৰী বিনিময় নীতি প্ৰৱৰ্তন কৰা হ'ব।
ভূমি তথ্য ব্যৱস্থাপনা
• ভূমি ৰেকৰ্ডৰ তথ্য প্ৰযুক্তি আধাৰিত ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট ভূমি পাৰ্চেল চিনাক্তকৰণ নম্বৰ।
ত্বৰিৎ কৰ্প’ৰেট বহিঃগমন
• কোম্পানীবোৰক দ্ৰুত গতিত বন্ধ কৰিবলৈ চেণ্টাৰ ফৰ প্ৰচেছিং এক্সেলেটেড কৰ্প’ৰেট এক্সিট (চি-পিএচি) স্থাপন কৰা হ’ব ৷
এবিজিচি সংবৰ্ধন কাৰ্য শক্তি
• এই ক্ষেত্ৰটোৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিবলৈ এনিমেচন, ভিজুৱেল ইফেক্ট, গেমিং আৰু কমিক (এভিজিচি) বৰ্ধিত টাস্ক ফ'ৰ্চ স্থাপন কৰা হ’ব ৷
দূৰসঞ্চাৰ ক্ষেত্ৰ
• সামগ্ৰীৰ বাবে উদগনি আঁচনিৰ অংশ হিচাপে ৫জি-ৰ বাবে এক শক্তিশালী পৰিৱেশ-সহায়ক প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা ৰাজহুৱা স্বাৰ্থ নিৰ্মাণৰ আঁচনি।
ৰপ্তানি বৃদ্ধি
• বিশেষ অৰ্থনৈতিক ক্ষেত্ৰ আইনৰ সলনি এখন নতুন আইন প্ৰস্তুত কৰা হ'ব যাতে ৰাজ্যসমূহে উদ্যোগ আৰু সেৱা কেন্দ্ৰৰ বিকাশত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰে।
নিৰপত্তাত আত্মনিৰ্ভৰতা
• ২০২২-২৩ বৰ্ষত ঘৰুৱা উদ্যোগৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত মূলধন ক্ৰয় বাজেটৰ ৬৮ শতাংশ, যি ২০২১ চনত ৫৮ শতাংশ আছিল।
• ২৫ শতাংশ প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা উন্নয়ন বাজেটৰ সৈতে, উদ্যোগ ষ্টাৰ্টআপ আৰু শিক্ষাৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা উন্নয়ন মুকলি কৰা হ'ব।
• পৰীক্ষা আৰু প্ৰমাণপত্ৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ এটা স্বতন্ত্ৰ নোডেল আম্ব্ৰেলা সংস্থা স্থাপন কৰা হ'ব।
সূৰ্যোদয়ৰ অৱকাশ
• কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ভূ-স্থিৰ প্ৰণালী আৰু ড্ৰোণ, চেমি কণ্ডাক্টৰ আৰু ইয়াৰ পৰিস্থিতি তন্ত্ৰ মহাকাশ অৰ্থব্যৱস্থা, জিনোমিক্স আৰু ফাৰ্মাচিউটিকেলছ গ্ৰীণ এনাৰ্জী আৰু স্বচ্ছ গতিশীলতা প্ৰণালীৰ দৰে সূৰ্যোদয়ৰ সুযোগত গৱেষণা আৰু বিকাশৰ বাবে চৰকাৰী অৱদান উপলব্ধ কৰা হ'ব।
শক্তি পৰিবহন আৰু জলবায়ু কাৰ্য
• ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ২৮০ গিগাৱাট স্থাপন কৰা সৌৰ শক্তিৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে উচ্চ দক্ষতাৰ সৌৰ মডিউল নিৰ্মাণৰ বাবে উৎপাদন সংযোজিত ইনচেণ্টিভৰ বাবে ১৯,৫০০ কোটি টকা আৱণ্টিত কৰা হৈছে।
• তাপ বিদ্যুৎ প্ৰকল্পত, ৫ ৰ পৰা ৭ শতাংশ বায়োমাছ পেলেট নিক্ষেপ কৰা হ'ব।
• বাৰ্ষিক ৩৮ এমএমটি কাৰ্বন ডাই অক্সাইডৰ ৰাহি।
• কৃষকসকলৰ বাবে অতিৰিক্ত উপাৰ্জন আৰু স্থানীয় লোকসকলৰ বাবে নিযুক্তিৰ সুযোগ।
• খেতি পথাৰত পৰালি জ্বলোৱাত বাধা দিয়াত সহায়ক হ’ব ৷
কয়লা গেছীকৰণ আৰু কয়লাক উদ্যোগৰ বাবে ৰাসায়নিক পদাৰ্থলৈ ৰূপান্তৰ কৰাৰ বাবে চাৰিটা পাইলট প্ৰকল্প স্থাপন কৰা হ'ব।
অনুসূচীত জাতি আৰু অনুসূচীত জনজাতিৰ কৃষকসকলক আৰ্থিক সাহায্য যিসকলে কৃষি-বনাঞ্চল গ্ৰহণ কৰি আছে।
ৰাজহুৱা মূলধন বিনিয়োগ
• ২০২২-২৩ চনত ব্যক্তিগত বিনিয়োগ আৰু চাহিদা বৃদ্ধিৰ বাবে ৰাজহুৱা বিনিয়োগ অব্যাহত ৰখা।
• ২০২২-২৩ বৰ্ষত মূলধন ব্যয়ৰ ব্যয় ৩৫.৪ শতাংশ বৃদ্ধি হৈ ৭.৫০ লাখ কোটি টকা হৈছে, যি চলিত বৰ্ষত ৫.৫৪ লাখ কোটি টকা আছিল।
• ২০২২-২৩ চনত, ব্যয় হ'ব জিডিপিৰ ২.৯ শতাংশ।
• ২০২২-২৩ বৰ্ষত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ কাৰ্যকৰী মূলধন ব্যয় ১০.৬৮ লাখ কোটি টকা হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে, যি হৈছে জিডিপিৰ প্ৰায় ৪.১ শতাংশ।
জিআইএফটি -আইএফএচচি
• জি.আই.এফ.টি. চহৰত বিশ্বব্যাপী বিদেশী বিশ্ববিদ্যালয় আৰু প্ৰতিষ্ঠানৰ অনুমতি দিয়া হ'ব।
• অঞ্চলটোৰ আন্তৰ্জাতিক সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰ অধীনত বিবাদৰ সময়মতে নিষ্পত্তিৰ বাবে এটা আন্তৰ্জাতিক মধ্যস্থতা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হ'ব।
ডিজিটেল টকা
• ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ দ্বাৰা ডিজিটেল টকাৰ আৰম্ভণী ২০২২-২৩ত কৰা হৈছে ৷
ৰাজ্যসমূহক বৃহৎ বিত্তীয় স্থান উপলব্ধ কৰোৱা
• মূলধন বিনিয়োগৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক বিত্তীয় সাহায্য আঁচনিৰ বাবে অধিক ব্যয়:
• এই বাজেটৰ পূৰ্বানুমানত ১০ হাজাৰ কোটি টকা আছিল, যাক বৰ্তমান বছৰৰ বাবে সংশোধিত পূৰ্বানুমানত ইয়াৰ পৰিমান ১৫ হাজাৰ কোটি টকা কৰা হৈছে।
অৰ্থব্যৱস্থাত সমগ্ৰ উত্সাহ প্ৰদানৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক সহযোগিতা কৰাৰ বাবে ২০২২-২৩ বৰ্ষত এক লাখ কোটি টকাৰ আৱণ্টন, ৫০বৰ্ষীয় সুদ মুক্ত ঋণ প্ৰদান কৰা, যাক সাধাৰণ ঋণৰ অতিৰিক্ত ভাবে প্ৰদান কৰা হব।
২০২২-২৩ বৰ্ষত ৰাজ্যসমূহক জিএছডিপি-ৰ ৪শতাংশ বিত্তীয় ঘাটিৰ অনুমতি দিয়া হব, ইয়াৰ ০.৫শতাংশ বিদ্যুত্ ক্ষেত্ৰৰ সংস্কাৰ সাধনত ব্যৱহাৰ কৰা হব।
ৰাজকোষীয় প্ৰবন্ধন
২০২১-২২ৰ বাজেট পূৰ্বানুমান ৩৪.৮৩ লাখ কোটি টকা
২০২১-২২ৰ সংশোধিত পূৰ্বানুমান ৩৭.৭০ লাখ কোটি টকা
২০২২-২৩ বৰ্ষত মুঠ আনুমানিক ব্যয়ৰ পৰিমাণ ৩৯.৪৫ লাখ কোটি টকা
২০২২-২৩ বৰ্ষত ধাৰৰ উপৰি লাভ কৰা পাওনা ২২.৮৪ লাখ কোটি টকা
চলিত বিত্তীয় বৰ্ষত ৰাজকোষীয় ঘাটি জিডিপি-ৰ ৬.৯শতাংশ (বাজেট পূৰ্বানুমানত ৬.৮ শতাংশৰ তুলনাত)
২০২২-২৩ বৰ্ষত ৰাজকোষীয় ঘাটি জিডিপি-ৰ ৬.৪ শতাংশ আনুমানিক।
প্ৰত্যক্ষ কৰ
স্থীৰ আৰু সম্ভাৱিত কৰ ব্যৱস্থা সম্পৰ্কীয় নীতি আগবঢ়াই নিয়া হব:
• বিশ্ব মানৰ কৰ ব্যৱস্থা সগঢ়ি তোলাৰ দৃষ্টিকোণ।
• কৰ ব্যৱস্থাক সৰল কৰাৰ লগতে গোচৰ কম কৰাৰ প্ৰয়াস।
নতুন পূৰ্বকৃত বিৱৰণিৰ প্ৰচলন কৰা
• অতিৰিক্ত কৰৰ ক্ষেত্ৰতো পূৰ্বকৃত বিৱৰণি দাখিল কৰাৰ বাবে নতুন প্ৰবন্ধন।
• কৰদাতাই আয়ৰ সমীক্ষাত হোৱা ভুল-ত্ৰুটি শুধৰণি কৰি পূৰ্বকৃত বিৱৰণি দাখিলৰ সুযোগ লাভ কৰিব।
• পূৰ্বকৃত বিৱৰণি সম্পৰ্কীয় সমীক্ষা বৰ্ষৰ শেহৰ পৰা দুটা বছৰৰ ভিতৰত দাখিল কৰিব পাৰিব।
সমবায় সমিতিসমূহ
• সমবায় সমিতিসমূহৰ বাবে বৈকল্পিক ন্যূনতম কৰ আদায়ৰ পৰিমাণ ১৮.৫শতাংশৰ পৰা হ্ৰাস কৰি ১৫শতাংশ কৰা হৈছে।
• সমবায় সমিতি আৰু কোম্পানীসমূহৰ বাবে একে সুযোগ আগবঢ়োৱা হব।
• সেইসমূহ সমবায় সমিতিৰ বাবে উপকৰৰ সাম্প্ৰতিক হাৰ ১২তাংশৰ পৰা হ্ৰাস কৰি ৭ শতাংশ কৰা হৈছে, যিসমূহ সমিতিৰ মুঠ আয় ১কোটিতকৈ অধিক আৰ ১০কোটি পৰ্যন্ত হয়।
দিব্যাংগজনলৈ কৰ ৰেহাই
• দিবাংগসকলৰ পিতৃ-মাতৃ অথবা তেওঁলোকৰ অভিভাৱকসকলৰ জীৱনকালত অৰ্থাত্ পিতৃ-মাতৃ অথবা অভিভাৱকৰ ষাঠি বছৰ বয়স হোৱা পৰ্যন্ত বীমা যোজনা পৰা বাৰ্ষিকী আৰু এক মুক্ত দেনাৰ অনুমতি প্ৰদান কৰা হব।
ৰাষ্ট্ৰীয় পেন্সন যোজনাৰ অৰিহণাৰ ক্ষেত্ৰত সমতা
• ৰাজ্য চৰকাৰৰ কৰ্মচাৰীৰ এনপিএছ একাউণ্টত নিয়োগকৰ্তাৰ অৰিহণাৰ ওপৰত থকা কৰ কৰ্তনৰ সীমা বৰ্তমানৰ ১০শতাংশৰ পৰা ১৪শতাংশ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ উথ্থাপন কৰা হৈছে।
• ইয়াৰ জৰিয়তে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ কৰ্মচাৰীসকলক সম সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ক হব।
• ৰাজ্য চৰকাৰৰ কৰ্মচাৰীৰ বাবে সামাজিক সুৰক্ষা লাভৰ পৰিমাণ বঢ়োৱাৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ক হব।
ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে উত্সাহ প্ৰদান
• কৰৰ ক্ষেত্ৰত আগবঢ়োৱা উত্সাহমূলক পদক্ষেপৰ সুযোগ গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে ষ্টাৰ্টআপসমূহৰ বাবে নিৰ্দ্ধাৰিত সময় সীমা এবছৰ বৃদ্ধি কৰি ৩১.০৩.২০২৩ পৰ্যন্ত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ উথ্থাপন কৰা হৈছে।
• এই সময় সীমা আগতে ৩১.০৩.২০২২ পৰ্যন্ত নিৰ্দ্ধাৰিত কৰা হৈছিল।
ৰেহাই কৰ ব্যৱস্থাৰ অন্তৰ্গত উত্সাহ প্ৰদান
• বিএবি-ৰ ১১৫ধাৰা অনুসৰি নিৰ্মাণ আৰু উত্পাদন আৰম্ভ কৰাৰ অন্তিম তাৰিখক এবছৰৰ বাবে অৰ্থাত্ ৩১ মাৰ্চ, ২০২৩ৰ পৰা বঢ়াই ৩১ মাৰ্চ, ২০২৪ পৰ্যন্ত কৰা হৈছে।
ভাৰচুৱেল ডিজিটেল সম্পদসমূহৰ কৰ আদায়ৰ আঁচনি
• ভাৰ্চুৱেল ডিজিটেল সম্পদসমূহৰ বিশেষ কৰ ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰা হব।
• যিকোনো ধৰণৰ ভাৰ্চুৱেল ডিজিটেল সাম্পদৰ হস্তান্তৰণৰ পৰা হব লগা আয়ৰ ওপৰত কৰৰ হাৰ হব ৩০শতাংশ।
• এনে দৰমৰ আয়ৰ গণনা কৰাৰ সময়ত অধিগ্ৰহণ ব্যয়ক এৰি আন যিকোনো খা-কৰছ অথবা বানছৰ ক্ষেত্ৰত কোনো ধৰণৰ কৰ্তন নহব।
• ভাৰচুৱেল ডিজিটেল সম্পদৰ হস্তান্তৰণৰ পৰা হোৱা লোকচানৰ পূৰণ আন কোনো আয়ৰে কৰিব পৰা নাযাব।
• লেন-দেনৰ বিৱৰণৰ বাবে ভাৰ্চুৱেল ডিজিটেল সম্পদৰ হস্তান্তৰণৰ ক্ষেত্ৰত কৰা দেনাৰ ক্ষেত্ৰত এক নিৰ্দিষ্ট মৌদ্ৰিক সীমাৰ ওপৰৰ ধনৰ বাবে ১শতাংশ হাৰত টিডিএছ প্ৰদান কৰিব লাগিব।
• ভাৰ্চুৱেল ডিজিটেল সম্পদৰ উপহাৰৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰাপকে এই কৰ আদায় দিব লাগিব।
গোচৰ প্ৰবন্ধন
•
• যদি কোনো গোচৰত আইন তেনেকুৱাই হয় যি কোনো উচ্চ ন্যায়ালয় অথবা উচ্চতম ন্যায়ালয়ত চলি আছে, আৰু বিভাগৰ দ্বাৰা কৰা আপীল আবেদন প্ৰক্ৰিয়াক আদালতে সেই আইনক ৰায় দিয়া পৰ্যন্ত স্থগিত ৰাখিছে।
• কৰদাতাসকল আৰু বিভাগৰ মাজত বাৰে বাৰে দোহৰা গোচৰৰ পৰিমাণ কম কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ই সহায়ক হব।
আইএফএছচি-ক কৰ প্ৰোতসাহন
• নিম্নোল্লিখিত সমূহক নিৰ্দ্ধাৰিত চৰ্তসহ কৰ ৰেহাইৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা হব:
• বিদেশী ডিৰাইভেটিভ প্ৰপত্ৰৰ জৰিয়তে কোনো প্ৰবাসীয়ে কৰা আয়।
• কোনো বিদেশী বেংকিং সংস্থাৰ দ্বাৰা জাৰি কৰা কাউণ্টাৰ ডেৰাইভেটিভ-ৰ পৰা হবলগীয়া আয়।
• জাহাজৰ ভাড়াৰ বাবদ লাভ কৰা ৰয়েল্টী তথা সুদৰে হোৱা আয়।
• আইএফএছচি-ত পোৰ্টফলিঅ প্ৰবন্ধন সেৱাৰে হোৱা আয়।
উপকৰ সংগতকৰণ
• এঅপি (অনুবন্ধৰ নিস্পত্তিৰ বাবে গঠিত কন্সৰ্টিয়াম)ৰ ক্ষেত্ৰত উপকৰৰ উচ্চতম সীমা ১৫শতাংশ নিৰ্দ্ধাৰিত কৰা হৈছে।
• ব্যক্তিগত কোম্পানীসমূহ আৰু এঅপি-ৰ মাজত উপকৰৰ ব্যৱধান কম কৰা হৈছে।
• যিকোনো ধৰণৰ সম্পদৰ হস্তান্তৰণৰ জৰিয়তে হব লগা দীৰ্ঘকালীন লাভৰ ওপৰত উপকৰৰ অধিকতম সীমা ১৫শতাংশ হব।
• ইয়াৰ জৰিয়তে ষ্টাৰ্ট-আপসমূহে উত্সাহ লাভ কৰিব।
স্বাস্থ্য় তথা শিক্ষা উপকৰ
• আয় আৰু লাভৰ ওপৰত যিকোনো উপকৰক ব্যৱসায়িক ব্যয় শিতানত ৰকাৰ অনুমতি প্ৰদান কৰা নহব।
কৰ ফাঁকিৰ ক্ষেত্ৰত বাধা প্ৰদান
• অনুসন্ধান তথা সমীক্ষা চলোৱাৰ সময়ত গম পোৱা আৰু লাভ কৰা তথ্যৰ ক্ষেত্ৰত কোনো ধৰণৰ বুজাবুজিৰ অনুমতি প্ৰদান কৰা নহব।
টিডিএছ ব্যৱস্থাৱলীৰ সংগতকৰণ
• ব্যৱসায়ক উত্সাহিত কৰাৰ ৰণনীতি হিচাপে লাভৰ ভাগ পোৱা এজেণ্টসকলো কৰযোগ্য হয়, সেয়ে এইসকল এজেণ্টৰ ক্ষেত্ৰতো কৰ আৰোপৰ দিহা কৰা হব।
• বছৰটোত যদি লাভৰ মুঠ পৰিমাণ ২০,০০০টকা বা ততোধিক হয় তেন্তে, লাভৰ ভাগ পোৱা ব্যক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো কৰ কৰ্তনৰ দিহা কৰা হব।
পৰোক্ষ কৰ
জিএছটি-ত অসাধাৰণ প্ৰগতি
• গোলকীয় মহামাৰীৰ পিচতো জিএছটি-ৰ জৰিয়তে আহৰণ কৰা ৰাজহৰ পৰিমাণ অভাৱনীয় হাৰত বৃদ্ধি পাইচে। এই উথ্থানৰ বাবে কৰদাতাসকল প্ৰশংসাৰ পাত্ৰ।
বিশেষ আৰ্থিক ক্ষেত্ৰ
• এছইজেদ-ৰ সীমা শুল্ক প্ৰশাসনক সম্পূৰ্ণ ৰূপে আয় কৰৰে সঞ্চালিত হব আৰু কাষ্টমছ নেশ্যনেল পৰ্টেল-ত কাৰ্য সম্পাদন কৰিব। এই ব্যৱস্থা ২০২২ৰ ৩০ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰা হব।
সীমা শুল্কৰ সংস্কাৰ তথা শুল্কৰ হাৰৰ পৰিৱৰ্তন
• ফেচলেছ সীমা শুল্ক ব্যৱস্থা সম্পূৰ্ণ ৰূপে আৰম্ভ কৰা হৈছে। কভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত সীমা শুল্ক সংগঠনসমূহে উত্সাহ আৰু সংকল্প গ্ৰহণৰে সকলো অসুবিধাকে আওকাণ কৰি অসাধাৰণ কৰ্ম স্পৃহাৰ নিদৰ্শন দাঙি ধৰে।
পৰিযোজনামূলক আমদানী তথা মূলধনী সামগ্ৰী
• মূলধনী সামগ্ৰী আৰু পৰিযোজনামূলক আমদানীৰ ক্ষেত্ৰত ৰেহাইৰ হাৰক ক্ৰমাগত ভাবে আঁতৰোৱা আৰু ৭.৫শতাংশ অসাধাৰণ শুল্ক আৰোপ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ উথ্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ঘৰুৱা খণ্ড আৰু মেক ই ইণ্ডিয়া-ৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা লাভ কৰিব পৰা যাব।
• যিবোৰ উন্নত যন্ত্ৰ-পাতি দেশত নিৰ্মিত নহয় তেনে যন্ত্ৰ-পাতিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰদান কৰা ৰেহাই অব্য়াহত থাকিব।
• বিশেষ ধৰণৰ কাষ্টিং, ৱাল স্ক্ৰু আৰু লিনিয়াৰ মোশ্যন গাইড-ৰ ক্ষেত্ৰত অধিক হাৰৰ ৰেহাই দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে যাতে মূলধনী সামগ্ৰীৰ ঘৰুৱা নিৰ্মাণক উত্সাহিত কৰিব পৰা যায়।
সীমা শুল্কৰ ৰেহাই তথা শুল্ক সৰলীকৰণৰ সমীক্ষা
• ৩৫০ ৰো অধিক প্ৰস্তাৱিত ৰেহাইৰ আৱেদনক লাহে লাহে আঁতৰোৱাৰ প্ৰস্তাৱ লোৱা হৈছে। ইয়াত বহু সংখ্যক কৃষি উত্পাদন, ৰসায়ণ, বস্ত্ৰ, চিকিত্সা উপকৰণ আৰু ঔষধ আদিক সামৰি লোৱা হৈছে যাৰ বাবে দেশত পৰ্যাপ্ত ঘৰুৱা উত্পাদনৰ সামৰ্থ্য মজুত আছে।
বিশেষকৈ ৰসায়ণ, কাপোৰ আৰু ধাতুৰ দৰে ক্ষেত্ৰৰ বাবে সীমা শুল্কৰ হাৰ তথা শুল্ক দৰৰ ব্যৱস্থাপনা সৰল হৈ উঠিব আৰু বিবাদৰ পৰিমাণ হ্ৰাস পাব। যিবোৰ সামগ্ৰী ভাৰতৰ প্ৰস্তুত কৰা হয় অথবা প্ৰস্তুত কৰিব পৰা যায় তেনেবোৰ সামগ্ৰী তেনেবোৰ সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত ৰেহাই দানৰ পৰম্পৰা বন্ধ কৰিলে আৰু এনেবোৰ সামগ্ৰীৰ বাবে প্ৰয়োজন হোৱা কেঁচামালৰ ক্ষেত্ৰত ৰেহাই শুল্ক বলবত্ কৰিলে মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত-ৰ আমাৰ লক্ষ্য পূৰণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ক হব।
ক্ষেত্ৰ বিশেষ প্ৰস্তাৱ
ইলেক্ট্ৰনিক ক্ষেত্ৰ
• দেশত পিন্ধা উপকৰণ, নিৰ্বাচন কৰিব পৰা উপকৰণ আৰু ইলেক্ট্ৰনিক স্মাৰ্ট মিটাৰৰ নিৰ্মাণক সুবিধাজনক কৰি তোলাৰ বাবে শ্ৰেণীবদ্ধ দৰ নিৰ্দ্ধাৰণ কৰাৰ বাবে সীমা শুল্কৰ হাৰৰ সংশোধন কৰা হব।
• দেশত অধিক বৃদ্ধি হাৰ যুক্ত ইলেক্ট্ৰনিক সামগ্ৰীৰ নিৰ্মাণ কৰাৰ বাবে মোবাইল ফোনৰ চাৰ্জাৰৰ ট্ৰেন্সফৰ্মাৰ আৰু মোবাইল কেমেৰা মডিউলৰ কেমেৰা লেন্স আৰু আন কেতবোৰ সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত শুক্ল ৰেহাই দিহা কৰা হব।
ৰত্ন আৰু আ-অলংকাৰ
• ৰত্ন আৰু আ-অলংকাৰৰ ক্ষেত্ৰখনক উত্সাহিত কৰাৰ বাবে পলিচ কৰা হীৰা আৰু ৰত্নৰ ওপৰত সীমা শুল্ক হ্ৰাস কৰি ৫শতাংশ কৰা হৈছে, কেৱল কটা হীৰাৰ ওপৰত কোনো ধৰণৰ শুল্ক আৰোপ কৰা নহব।
• ই-কমাৰ্চৰ জৰিয়তে আ-অলংকাৰ ৰপ্টানী কৰাৰ ব্যৱস্থাটোক সুবিধাজনক কৰাৰ বাবে এক সৰল নিয়ামকৰ ৰূপৰেখা এই বছৰৰ জুনৰ পৰা বলবত্ কৰা হব।
• কম মূল্যৰ ইমিটেশ্যন অংকাৰৰ আমদানীক বাধা দিয়াৰ বাবে এনে অলংকাৰৰ প্ৰতি কিলোগ্ৰামত কেও ৪০০টকাৰ সীমা শুল্ক আৰোপ কৰা হব।
•
ৰসায়ন
• কেতবোৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰসায়ণ যেনে মিথানল, এচিটিক এচিড আৰু প্ৰেট্ৰলিয়ামৰ শোধনত ব্যৱহৃত হেভী ফীড ষ্টক-ত সীমা শুল্কৰ হাৰ কমোৱা হৈছে, দেশত পৰ্যাপ্ত ভাবে উপলব্ধ ছডিয়াম চাইনাইড-ৰ ওপৰত সীমা শুল্ক বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
এমএছএমই
• ছাটীৰ ওপৰত থকা সীমা শুল্কৰ হাৰ বৃদ্ধি কৰি ২০সতাংশ কৰা হৈছে। ছাটীৰ নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত সা-সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত দি থকা শুল্ক ৰেহাইৰ ব্যৱস্থা বন্ধ কৰা হৈছে।
• কৃষি ক্ষেত্ৰৰে জড়িত উপকৰণসমূহৰ ক্ষেত্ৰত আগবঢ়োৱা শুল্ক ৰেহাইৰ হাৰ যুক্তিসংগত কৰা হৈছে।
• যোৱা বছৰ পেলনীয়া তীখাৰ ক্ষেত্ৰত দিয়া সীমা শুল্কৰ ৰেহাই এতিয়া আৰু এটা বছৰৰ বাবে আগবড়োৱা হব।
• ষ্টেইলেছ তীখা আৰু ইস্পাট, এলয় উত্পাদন তথা হাই স্পীড ষ্টীলৰ ক্ষেত্ৰত কেতবোৰ এণ্টী-ডাম্পিং শুল্ক তথা চিবিডি উঠাই লোৱা হৈছে।
ৰপ্টানী
• ৰপ্টানীৰ পৰিমাণ বৃদ্ধিৰ বাবে কেতবোৰ বস্তু যেনে ফাষ্টনাৰ্ছ, বুটাম, জিপাৰ, লাইনিং সামগ্ৰী, বিশেষ ধৰণৰ চামৰা, পেকেজিং বক্স, ফাৰ্নিচাৰ ফিচিংছ-ৰ ক্ষেত্ৰত ৰেহাই অব্যাহত ৰখা হৈছে।
• একুৱা কালচাৰ-ৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় কেতবোৰ কেঁচামালৰ ক্ষেত্ৰত শুক্ল হ্ৰাসৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
ইন্ধনৰ মিশ্ৰণক উত্সাহ দিয়াৰ বাবে শুল্ক সম্বন্ধীয় দিহা
অ-মিশ্ৰিত ইন্ধনৰ ওপৰত অহা ১ অক্টোবৰ, ২০২২ৰ পৰা প্ৰতি লিটাৰত ২টকা হিচাপত অতিৰিক্ত বিভেদক উত্পাদক শুল্ক বলবত্ কৰা হব, যাতে ইন্ধনৰ মিশ্ৰণক উত্সাহ যোগাব পৰা যায়।

Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF THE UNION BUDGET 2022-23
01 FEB 2022 1:18PM by PIB Delhi
The Union Budget seeks to complement macro-economic level growth with a focus on micro-economic level all inclusive welfare. The Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman tabled the Union Budget 2022-23 in Parliament today.
The key highlights of the budget are as follows:
PART A
• India’s economic growth estimated at 9.2% to be the highest among all large economies.
• 60 lakh new jobs to be created under the productivity linked incentive scheme in 14 sectors.
• PLI Schemes have the potential to create an additional production of Rs 30 lakh crore.
• Entering Amrit Kaal, the 25 year long lead up to India @100, the budget provides impetus for growth along four priorities:
• PM GatiShakti
• Inclusive Development
• Productivity Enhancement & Investment, Sunrise opportunities, Energy Transition, and Climate Action.
• Financing of investments
PM GatiShakti
• The seven engines that drive PM GatiShakti are Roads, Railways, Airports, Ports, Mass Transport, Waterways and Logistics Infrastructure.
PM GatiShkati National Master Plan
• The scope of PM GatiShakti National Master Plan will encompass the seven engines for economic transformation, seamless multimodal connectivity and logistics efficiency.
• The projects pertaining to these 7 engines in the National Infrastructure Pipeline will be aligned with PM GatiShakti framework.
Road Transport
• National Highways Network to be expanded by 25000 Km in 2022-23.
• Rs 20000 Crore to be mobilized for National Highways Network expansion.
Multimodal Logistics Parks
• Contracts to be awarded through PPP mode in 2022-23 for implementation of Multimodal Logistics Parks at four locations.
Railways
• One Station One Product concept to help local businesses & supply chains.
• 2000 Km of railway network to be brought under Kavach, the indigenous world class technology and capacity augmentation in 2022-23.
• 400 new generation Vande Bharat Trains to be manufactured during the next three years.
• 100 PM GatiShakti Cargo terminals for multimodal logistics to be developed during the next three years.
Parvatmala
• National Ropeways Development Program, Parvatmala to be taken up on PPP mode.
• Contracts to be awarded in 2022-23 for 8 ropeway projects of 60 Km length.
Inclusive Development
Agriculture
• Rs. 2.37 lakh crore direct payment to 1.63 crore farmers for procurement of wheat and paddy.
• Chemical free Natural farming to be promoted throughout the county. Initial focus is on farmer’s lands in 5 Km wide corridors along river Ganga.
• NABARD to facilitate fund with blended capital to finance startups for agriculture & rural enterprise.
• ‘Kisan Drones’ for crop assessment, digitization of land records, spraying of insecticides and nutrients.
Ken Betwa project
• 1400 crore outlay for implementation of the Ken – Betwa link project.
• 9.08 lakh hectares of farmers’ lands to receive irrigation benefits by Ken-Betwa link project.
MSME
• Udyam, e-shram, NCS and ASEEM portals to be interlinked.
• 130 lakh MSMEs provided additional credit under Emergency Credit Linked Guarantee Scheme (ECLGS)
• ECLGS to be extended up to March 2023.
• Guarantee cover under ECLGS to be expanded by Rs 50000 Crore to total cover of Rs 5 Lakh Crore.
• Rs 2 lakh Crore additional credit for Micro and Small Enterprises to be facilitated under the Credit Guarantee Trust for Micro and Small Enterprises (CGTMSE).
• Raising and Accelerating MSME performance (RAMP) programme with outlay of Rs 6000 Crore to be rolled out.
Skill Development
• Digital Ecosystem for Skilling and Livelihood (DESH-Stack e-portal) will be launched to empower citizens to skill, reskill or upskill through on-line training.
· Startups will be promoted to facilitate ‘Drone Shakti’ and for Drone-As-A-Service (DrAAS).
Education
• One class-One TV channel’ programme of PM eVIDYA to be expanded to 200 TV channels.
· Virtual labs and skilling e-labs to be set up to promote critical thinking skills and simulated learning environment.
· High-quality e-content will be developed for delivery through Digital Teachers.
· Digital University for world-class quality universal education with personalised learning experience to be established.
Health
• An open platform for National Digital Health Ecosystem to be rolled out.
· ‘National Tele Mental Health Programme’ for quality mental health counselling and care services to be launched.
• A network of 23 tele-mental health centres of excellence will be set up, with NIMHANS being the nodal centre and International Institute of Information Technology-Bangalore (IIITB) providing technology support.
Saksham Anganwadi
• Integrated benefits to women and children through Mission Shakti, Mission Vatsalya, Saksham Anganwadi and Poshan 2.0.
• Two lakh anganwadis to be upgraded to Saksham Anganwadis.
Har Ghar, Nal Se Jal
• Rs. 60,000 crore allocated to cover 3.8 crore households in 2022-23 under Har Ghar, Nal se Jal.
Housing for All
• Rs. 48,000 crore allocated for completion of 80 lakh houses in 2022-23 under PM Awas Yojana.
Prime Minister’s Development Initiative for North-East Region (PM-DevINE)
• New scheme PM-DevINE launched to fund infrastructure and social development projects in the North-East.
• An initial allocation of Rs. 1,500 crore made to enable livelihood activities for youth and women under the scheme.
Vibrant Villages Programme
• Vibrant Villages Programme for development of Border villages with sparse population, limited connectivity and infrastructure on the northern border.
Banking
• 100 per cent of 1.5 lakh post offices to come on the core banking system.
• Scheduled Commercial Banks to set up 75 Digital Banking Units (DBUs) in 75 districts.
e-Passport
• e-Passports with embedded chip and futuristic technology to be rolled out.
Urban Planning
• Modernization of building byelaws, Town Planning Schemes (TPS), and Transit Oriented Development (TOD) will be implemented.
• Battery swapping policy to be brought out for setting up charging stations at scale in urban areas.
Land Records Management
• Unique Land Parcel Identification Number for IT-based management of land records.
Accelerated Corporate Exit
• Centre for Processing Accelerated Corporate Exit (C-PACE) to be established for speedy winding-up of companies.
AVGC Promotion Task Force
• An animation, visual effects, gaming, and comic (AVGC) promotion task force to be set-up to realize the potential of this sector.
Telecom Sector
• Scheme for design-led manufacturing to be launched to build a strong ecosystem for 5G as part of the Production Linked Incentive Scheme.
Export Promotion
• Special Economic Zones Act to be replaced with a new legislation to enable States to become partners in ‘Development of Enterprise and Service Hubs’.
AtmaNirbharta in Defence:
• 68% of capital procurement budget earmarked for domestic industry in 2022-23, up from 58% in 2021-22.
· Defence R&D to be opened up for industry, startups and academia with 25% of defence R&D budget earmarked.
· Independent nodal umbrella body to be set up for meeting testing and certification requirements.
Sunrise Opportunities
• Government contribution to be provided for R&D in Sunrise Opportunities like Artificial Intelligence, Geospatial Systems and Drones, Semiconductor and its eco-system, Space Economy, Genomics and Pharmaceuticals, Green Energy, and Clean Mobility Systems.
Energy Transition and Climate Action:
• Additional allocation of Rs. 19,500 crore for Production Linked Incentive for manufacture of high efficiency solar modules to meet the goal of 280 GW of installed solar power by 2030.
· Five to seven per cent biomass pellets to be co-fired in thermal power plants:
• CO2 savings of 38 MMT annually,
• Extra income to farmers and job opportunities to locals,
• Help avoid stubble burning in agriculture fields.
· Four pilot projects to be set up for coal gasification and conversion of coal into chemicals for the industry
· Financial support to farmers belonging to Scheduled Castes and Scheduled Tribes, who want to take up agro-forestry.
Public Capital Investment:
• Public investment to continue to pump-prime private investment and demand in 2022-23.
· Outlay for capital expenditure stepped up sharply by 35.4% to Rs. 7.50 lakh crore in 2022-23 from Rs. 5.54 lakh crore in the current year.
· Outlay in 2022-23 to be 2.9% of GDP.
• ‘Effective Capital Expenditure’ of Central Government estimated at Rs. 10.68 lakh crore in 2022-23, which is about 4.1% of GDP.
GIFT-IFSC
• World-class foreign universities and institutions to be allowed in the GIFT City.
• An International Arbitration Centre to be set up for timely settlement of disputes under international jurisprudence.
Mobilising Resources
• Data Centres and Energy Storage Systems to be given infrastructure status.
· Venture Capital and Private Equity invested more than Rs. 5.5 lakh crore last year facilitating one of the largest start-up and growth ecosystem. Measures to be taken to help scale up this investment.
· Blended funds to be promoted for sunrise sectors.
· Sovereign Green Bonds to be issued for mobilizing resources for green infrastructure.
Digital Rupee
• Introduction of Digital Rupee by the Reserve Bank of India starting 2022-23.
Providing Greater Fiscal Space to States
• Enhanced outlay for ‘Scheme for Financial Assistance to States for Capital Investment’:
• From Rs. 10,000 crore in Budget Estimates to Rs. 15,000 crore in Revised Estimates for current year
· Allocation of Rs. 1 lakh crore in 2022-23 to assist the states in catalysing overall investments in the economy: fifty-year interest free loans, over and above normal borrowings
• In 2022-23, States will be allowed a fiscal deficit of 4% of GSDP, of which 0.5% will be tied to power sector reforms
Fiscal Management
• Budget Estimates 2021-22: Rs. 34.83 lakh crore
· Revised Estimates 2021-22: Rs. 37.70 lakh crore
· Total expenditure in 2022-23 estimated at Rs. 39.45 lakh crore
· Total receipts other than borrowings in 2022-23 estimated at Rs. 22.84 lakh crore
· Fiscal deficit in current year: 6.9% of GDP (against 6.8% in Budget Estimates)
• Fiscal deficit in 2022-23 estimated at 6.4% of GDP
PART B
DIRECT TAXES
To take forward the policy of stable and predictable tax regime:
• Vision to establish a trustworthy tax regime.
• To further simplify tax system and reduce litigation.
Introducing new ‘Updated return’
• Provision to file an Updated Return on payment of additional tax.
• Will enable the assessee to declare income missed out earlier.
• Can be filed within two years from the end of the relevant assessment year.
Cooperative societies
• Alternate Minimum Tax paid by cooperatives brought down from 18.5 per cent to 15 per cent.
• To provide a level playing field between cooperative societies and companies.
• Surcharge on cooperative societies reduced from 12 per cent to 7 per cent for those having total income of more than Rs 1 crore and up to Rs 10 crores.
Tax relief to persons with disability
• Payment of annuity and lump sum amount from insurance scheme to be allowed to differently abled dependent during the lifetime of parents/guardians, i.e., on parents/ guardian attaining the age of 60 years.
Parity in National Pension Scheme Contribution
• Tax deduction limit increased from 10 per cent to 14 per cent on employer’s contribution to the NPS account of State Government employees.
• Brings them at par with central government employees.
• Would help in enhancing social security benefits.
Incentives for Start-ups
• Period of incorporation extended by one year, up to 31.03.2023 for eligible start-ups to avail tax benefit.
• Previously the period of incorporation valid up to 31.03.2022.
Incentives under concessional tax regime
• Last date for commencement of manufacturing or production under section 115BAB extended by one year i.e. from 31st March, 2023 to 31st March, 2024.
Scheme for taxation of virtual digital assets
• Specific tax regime for virtual digital assets introduced.
• Any income from transfer of any virtual digital asset to be taxed at the rate of 30 per cent.
• No deduction in respect of any expenditure or allowance to be allowed while computing such income except cost of acquisition.
• Loss from transfer of virtual digital asset cannot be set off against any other income.
• To capture the transaction details, TDS to be provided on payment made in relation to transfer of virtual digital asset at the rate of 1 per cent of such consideration above a monetary threshold.
• Gift of virtual digital asset also to be taxed in the hands of the recipient.
Litigation Management
• In cases where question of law is identical to the one pending in High Court or Supreme Court, the filing of appeal by the department shall be deferred till such question of law is decided by the court.
• To greatly help in reducing repeated litigation between taxpayers and the department.
Tax incentives to IFSC
• Subject to specified conditions, the following to be exempt from tax
• Income of a non-resident from offshore derivative instruments.
• Income from over the counter derivatives issued by an offshore banking unit.
• Income from royalty and interest on account of lease of ship.
• Income received from portfolio management services in IFSC.
Rationalization of Surcharge
• Surcharge on AOPs (consortium formed to execute a contract) capped at 15 per cent.
• Done to reduce the disparity in surcharge between individual companies and AOPs.
• Surcharge on long term capital gains arising on transfer of any type of assets capped at 15 per cent.
• To give a boost to the start up community.
Health and Education Cess
• Any surcharge or cess on income and profits not allowable as business expenditure.
Deterrence against tax-evasion
• No set off, of any loss to be allowed against undisclosed income detected during search and survey operations.
Rationalizing TDS Provisions
• Benefits passed on to agents as business promotion strategy taxable in hands of agents.
• Tax deduction provided to person giving benefits, if the aggregate value of such benefits exceeds Rs 20,000 during the financial year.
INDIRECT TAXES
Remarkable progress in GST
• GST revenues are buoyant despite the pandemic – Taxpayers deserve applause for this growth.
Special Economic Zones
• Customs Administration of SEZs to be fully IT driven and function on the Customs National Portal – shall be implemented by 30th September 2022.
Customs Reforms and duty rate changes
• Faceless Customs has been fully established. During Covid-19 pandemic, Customs formations have done exceptional frontline work against all odds displaying agility and purpose.
Project imports and capital goods
• Gradually phasing out of the concessional rates in capital goods and project imports; and applying a moderate tariff of 7.5 percent – conducive to the growth of domestic sector and ‘Make in India’.
• Certain exemptions for advanced machineries that are not manufactured within the country shall continue.
• A few exemptions introduced on inputs, like specialised castings, ball screw and linear motion guide - to encourage domestic manufacturing of capital goods.
Review of customs exemptions and tariff simplification
• More than 350 exemption entries proposed to be gradually phased out, like exemption on certain agricultural produce, chemicals, fabrics, medical devices, & drugs and medicines for which sufficient domestic capacity exists.
• Simplifying the Customs rate and tariff structure particularly for sectors like chemicals, textiles and metals and minimise disputes; Removal of exemption on items which are or can be manufactured in India and providing concessional duties on raw material that go into manufacturing of intermediate products – in line with the objective of ‘Make in India’ and ‘Atmanirbhar Bharat’.
Sector specific proposals
Electronics
• Customs duty rates to be calibrated to provide a graded rate structure - to facilitate domestic manufacturing of wearable devices, hearable devices and electronic smart meters.
• Duty concessions to parts of transformer of mobile phone chargers and camera lens of mobile camera module and certain other items – To enable domestic manufacturing of high growth electronic items.
Gems and Jewellery
• Customs duty on cut and polished diamonds and gemstones being reduced to 5 per cent; Nil customs duty to simply sawn diamond - To give a boost to the Gems and Jewellery sector
.
• A simplified regulatory framework to be implemented by June this year - To facilitate export of jewellery through e-commerce.
• Customs duty of at least Rs 400 per Kg to be paid on imitation jewellery import - To disincentivise import of undervalued imitation jewellery.
Chemicals
• Customs duty on certain critical chemicals namely methanol, acetic acid and heavy feed stocks for petroleum refining being reduced; Duty is being raised on sodium cyanide for which adequate domestic capacity exists – This will help in enhancing domestic value addition.
MSME
• Customs duty on umbrellas being raised to 20 per cent. Exemption to parts of umbrellas being withdrawn.
• Exemption being rationalised on implements and tools for agri-sector which are manufactured in India
• Customs duty exemption given to steel scrap last year extended for another year to provide relief to MSME secondary steel producers
• Certain Anti- dumping and CVD on stainless steel and coated steel flat products, bars of alloy steel and high-speed steel are being revoked – to tackle prevailing high prices of metal in larger public interest.
Exports
• To incentivise exports, exemptions being provided on items such as embellishment, trimming, fasteners, buttons, zipper, lining material, specified leather, furniture fittings and packaging boxes.
• Duty being reduced on certain inputs required for shrimp aquaculture - to promote its exports.
Tariff measure to encourage blending of fuel
• Unblended fuel to attract an additional differential excise duty of Rs 2/ litre from the 1st of October 2022 - to encourage blending of fuel.