প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পণ্ডিত যশৰাজ কালচাৰেল ফাউণ্ডেচনৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
"সংগীত হৈছে এক মাধ্যম যি আমাক আমাৰ পাৰ্থিৱ কৰ্তব্যৰ বিষয়ে অৱগত কৰে আৰু ই আমাক সাংসাৰিক সম্পৰ্ক অতিক্ৰম কৰাত সহায় কৰে"
"যোগ দিৱসৰ অভিজ্ঞতাই সূচায় যে বিশ্বই ভাৰতীয় ঐতিহ্যৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে আৰু ভাৰতীয় সংগীতৰো মানৱ মনৰ গভীৰতালৈ নামি অহাৰ সম্ভাৱনা আছে"
"ভাৰতীয় সংগীতৰ বিষয়ে জানিবলৈ, শিকিবলৈ আৰু লাভান্বিত হোৱাৰ অধিকাৰ থকা বিশ্বৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ যত্ন লোৱাটো আমাৰ দায়িত্ব"
"আজিৰ যুগত যেতিয়া প্ৰযুক্তিৰ প্ৰভাৱ ব্যাপক, সংগীতৰ ক্ষেত্ৰতো এক প্ৰযুক্তি আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি বিপ্লৱ হোৱা উচিত"
"আজি আমি কাশীৰ দৰে আমাৰ কলা আৰু সংস্কৃতিৰ কেন্দ্ৰসমূহ পুনৰ জাগ্ৰত কৰিছো"
28 JAN 2022 4:36PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতীয় শাস্ত্ৰীয় সংগীতৰ মহান নায়ক পণ্ডিত যশৰাজৰ জন্ম জয়ন্তীত তেওঁৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পণ্ডিত জছৰাজৰ সংগীতক অমৰ শক্তিৰ মূৰ্তি হিচাপে অভিহিত কৰে আৰু মাষ্ট্ৰোৰ গৌৰৱময় উত্তৰাধিকাৰীক জীয়াই ৰখাৰ বাবে দুৰ্গা যশৰাজ আৰু পণ্ডিত শৰং দেৱক প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পণ্ডিত জছৰাজ কালচাৰেল ফাউণ্ডেচনৰ শুভাৰম্ভণিঅনুষ্ঠানত ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে ভাষণ প্ৰদান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় সংগীত পৰম্পৰাৰ সাধুসকলে প্ৰদান কৰা বিশাল জ্ঞানৰ বিষয়ে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে মহাজাগতিক শক্তি অনুভৱ কৰাৰ শক্তি আৰু বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ প্ৰবাহত সংগীত চোৱাৰ সামৰ্থ্যই ভাৰতীয় শাস্ত্ৰীয় সংগীত পৰম্পৰাক ইমান অসাধাৰণ কৰি তুলিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "সংগীত হৈছে এক মাধ্যম যিয়ে আমাক আমাৰ সাংসাৰিক কৰ্তব্যৰ বিষয়ে সজাগ কৰে আৰু ই আমাক সাংসাৰিক সম্পৰ্ক অতিক্ৰম কৰাত সহায় কৰে।" "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ কলা আৰু সংস্কৃতিৰ সমৃদ্ধ ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ লক্ষ্যৰে পণ্ডিত যশৰাজ কালচাৰেল ফাউণ্ডেশ্যনক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ ফাউণ্ডেচনটোক প্ৰযুক্তিৰ এই যুগৰ দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিবলৈ কৈছিল। প্ৰথমে, তেওঁ কয় যে বিশ্বায়নৰ এই যুগত ভাৰতীয় সংগীতে নিজৰ ছাপ ৰাখিব লাগে। তেওঁ কয় যে যোগ দিৱসৰ অভিজ্ঞতাই ইংগিত দিছে যে বিশ্বভাৰতীয় ঐতিহ্যৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে আৰু ভাৰতীয় সংগীতেও মানৱ মনৰ গভীৰতালৈ যোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। "বিশ্বৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে ভাৰতীয় সংগীতৰ বিষয়ে জানিবলৈ, শিকিবলৈ আৰু লাভান্বিত হোৱাৰ যোগ্য। ইয়াৰ যত্ন লোৱাটো আমাৰ দায়িত্ব। "
দ্বিতীয়তে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া প্ৰযুক্তিৰ প্ৰভাৱ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে হয়, তেতিয়া সংগীতৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰযুক্তি আৰু তথ্য প্ৰযুক্তিৰ বিপ্লৱ হ'ব লাগে। ভাৰতত এনে কিছুমান ষ্টাৰ্ট-আপ থাকিব লাগে যিবোৰ ভাৰতীয় বাদ্যযন্ত্ৰৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি সংগীতৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণৰূপে সমৰ্পিত, ভাৰতীয় সংগীতৰ পৰম্পৰাৰ ওপৰত আধাৰিত।
তেওঁ কাশীৰ দৰে সংস্কৃতি আৰু কলাৰ কেন্দ্ৰসমূহ পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ শেহতীয়া প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়েও কৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পৰিৱেশ আৰু প্ৰকৃতিৰ প্ৰেমৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ বিশ্বাসৰ জৰিয়তে আজি ভাৰতে বিশ্বৰ বাবে এক সুৰক্ষিত ভৱিষ্যতৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। "ঐতিহ্যৰ সৈতে উন্নয়নৰ এই ভাৰতীয় যাত্ৰাত 'সবকা পাছ'ক অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগে।"

Prime Minister's Office
PM’s address at the launch of Pandit Jasraj Cultural Foundation
“Music is a medium that makes us aware of our worldly duties and it also helps us transcend worldly attachments”
“Experience of Yoga Day has indicated that the world has benefited from Indian heritage and Indian music also has the capacity to stir the depth of the human mind”
“Every person in the world is entitled to know about, learn and get benefits of Indian music. It is our responsibility to take care of that”
“In today's era when technology’s influence is all pervasive, there should be technology and IT revolution in the field of music also”
“Today we are regenerating our centers of art and culture like Kashi”
28 JAN 2022 4:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi paid rich tribute to Pandit Jasraj on the occasion of the Jayanti of the doyen of Indian Classical Music. The Prime Minister talked of the personification of immortal energy of music by Pandit Jasraj and lauded Durga Jasraj and Pandit Shaarang Dev for keeping alive the glorious legacy of the maestro. The Prime Minister was speaking at the launch of the Pandit Jasraj Cultural Foundation via video conferencing.
The Prime Minister touched upon the vast knowledge imparted by the sages of Indian music tradition. Shri Modi said that the strength to feel the cosmic energy and ability to see music in the flow of universe is what makes Indian Classical music tradition so exceptional. “Music is a medium that makes us aware of our worldly duties and it also helps us transcend worldly attachments” the Prime Minister said.
The Prime Minister praised Pandit Jasraj Cultural Foundation for their goal of preserving India’s rich heritage of art and culture. He asked the Foundation to focus on two key aspects of this age of technology. Firstly, he said that Indian Music should create its identity in this age of globalisation. He said that the experience of Yoga Day has indicated that the world has benefited from Indian heritage and Indian music also has the capacity to stir the depth of the human mind. “Every person in the world is entitled to know about, learn and get benefits of Indian music. It is our responsibility to take care of that”, he said.
Secondly, the Prime Minister said that in today's era when technology’s influence is all pervasive, there should be technology and IT revolution in the field of music also. He called for startups dedicated solely to music, based on Indian instruments and traditions.
He also dwelled on recent efforts to regenerate the centres of culture and art like Kashi. The Prime Minister said that India has shown the way to a secured future to the world through its faith in environment preservation and love for nature. “In this Indian journey of development along with heritage, ‘Sabka Prayas’ should be included”, he concluded.