ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦୁଇଟି କୋଭିଡ ୧୯ ଟିକା – କୋଭାକ୍ସିନ ଓ କୋଭିଶିଲ୍ଡକୁ ‘‘ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ବଜାର ଅନୁମତି’’ ଦେଲା ଜାତୀୟ ନିୟାମକ
ଅଧିକ ସମୟ ବ୍ୟବଧାନରେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାରି ରହିଥିବା ଟିକାର କ୍ଲିନିକାଲ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ତଥ୍ୟ ଦାଖଲ ସର୍ତ୍ତରେ ମିଳିବ ବଜାର ଅନୁମତି
ଟିକାକରଣର ସମସ୍ତ ତଥ୍ୟ କୋୱିନ୍‌ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ରେକର୍ଡ କରାଯିବ ଏବଂ ଏଇଏଫଆଇ, ଏଇଏସଆଇ ଘଟଣାକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯିବ
ଏହି ମଞ୍ଜୁରି କୋଭିଡ ୧୯ ମୁକାବିଲା ପ୍ରତି ଭାରତର ସକ୍ରିୟତା ଏବଂ ତ୍ବରିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି
27 JAN 2022 4:17PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ ପ୍ରଚଳିତ ଦୁଇଟି କୋଭିଡ ୧୯ ଟିକା –କୋଭାକ୍ସିନ ଓ କୋଭିଶିଲ୍ଡକୁ ଆଜି ‘‘ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ବଜାର ଅନୁମତି’’ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଜାତୀୟ ନିୟାମକ ଡ୍ରଗ୍ସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲର ଜେନେରାଲ୍‌ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ (ଡିସିଜିଆଇ) ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି। ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଡ୍ରଗ୍ସ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ଅର୍ଗାନାଇଜେସନ (ସିଡିଏସସିଓ)ର ବିଷୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ସମିତି (ଏସଇସି) ଏହି ଦୁଇଟି ଟିକାର ବ୍ୟବହାରକୁ ନେଇ ରହିଥିବା ନିୟମକୁ ଅଧିକ କୋହଳ କରିବାକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ବିଶେଷ ଜରୁରିକାଳୀନ ସ୍ଥିତିରେ ଟିକା ବ୍ୟବହାରକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଥିବା ବେଳେ ୧୯ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ ଠାରୁ ବୟସ୍କ ଜନସଂଖ୍ୟାଙ୍କ ଉପରେ ଟିକାର ପ୍ରୟୋଗ ପାଇଁ ନୂଆ କରି ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ବର୍ତ୍ତମାନ ନିମ୍ନ ସର୍ତ୍ତଗୁଡ଼ିକ ଆଧାରରେ ଡିସିଜିଆଇ ଦେଶରେ ଦୁଇଟି କୋଭିଡ ୧୯ ଟିକା କୋଭାକ୍ସିନ ଏବଂ କୋଭିଶିଲ୍ଡକୁ ବଜାର ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି:
1. ଫାର୍ମଗୁଡ଼ିକ ଛଅ ମାସ ଆଧାରରେ କିମ୍ବା ଯେତେବେଳେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଯାହା ଶୀଘ୍ର ହୋଇଥିବ, ସେମାନଙ୍କ ଟିକାର ବିଦେଶରେ ଜାରି ରହିଥିବା କ୍ଲିନିକାଲ ପରୀକ୍ଷଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟ ଦାଖଲ କରିବେ।
2. ଟିକାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରୋଗ୍ରାମେଟିକ୍ ସେଟିଂ ପାଇଁ ଯୋଗାଣ କରାଯିବ ଏବଂ ଦେଶ ଭିତରେ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ଟିକାକରଣର ରେକର୍ଡ କୋୱିନ୍‌ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ରହିବ। ଟିକା ନେବା ପରେ କୌଣସି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଅର୍ଥାତ୍‌ ଆଡଭର୍ସ ଇଭେଣ୍ଟ ଫଲୋଇଂ ଇମ୍ୟୁନାଇଜେସନ (ଏଇଏଫଆଇ), ଆଡଭର୍ସ ଇଭେଣ୍ଟ ଅଫ୍‌ ସ୍ପେଶାଲ ଇଣ୍ଟରେଷ୍ଟ (ଏଇଏସଆଇ)କୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯିବ। ଏନଡିସିଟି ନିୟମାବଳୀ ୨୦୧୯ ଅନୁଯାୟୀ, ଛଅ ମାସ ଆଧାରରେ କିମ୍ବା ଯେତେବେଳେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଯାହା ଶୀଘ୍ର ହୋଇଥିବ, ଫାର୍ମଗୁଡ଼ିକ ଏଇଏଫଆଇ ଓ ଏଇଏସଆଇ ସମେତ ସେମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷା ତଥ୍ୟ ଦାଖଲ କରିବେ।
କୋଭିଡ ୧୯ ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ପ୍ରତି ଭାରତ ସରକାର ସଦାସର୍ବଦା ସକ୍ରିୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପୋଷଣ କରିବା ସହ ତ୍ବରିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଆସିଛନ୍ତି। ଦୁଇଟି କୋଭିଡ ଟିକାକୁ ଡିସିଜିଆଇ ପକ୍ଷରୁ ମିଳିଥିବା ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ବଜାର ଅନୁମତି ସରକାରଙ୍କ ଏହି ସକ୍ରିୟତା ଏବଂ ସମୟୋପଯୋଗୀ ମଞ୍ଜୁରି ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଏହିପରି ଭାବେ ଜନସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ମୁକାବିଲା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରି ଆସିଛନ୍ତି।
ଏଠାରେ ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ ନିୟାମକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଆମେରିକାର ଫୁଡ୍‌ ଆଣ୍ଡ ଡଗ୍ରସ୍‌ ଆଡମିନିଷ୍ଟ୍ରେସନ (ୟୁଏସଏଫଡିଏ) ଏବଂ ବ୍ରିଟେନର ମେଡ଼ିସିନ୍ସ ଏଣ୍ଡ ହେଲ୍‌ଥ୍‌କେୟାର ପ୍ରଡକ୍ଟସ୍‌ ରେଗୁଲେଟରୀ ଏଜେନ୍ସି (ଏମଏଚଆରଏ) ପକ୍ଷରୁ ଯଥାକ୍ରମେ ଫାଇଜର ଓ ଆଷ୍ଟ୍ରାଜେନେକା କୋଭିଡ ୧୯ ଟିକାକୁ ‘‘ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ବଜାର ଅନୁମତି’’ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
‘‘ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ବଜାର ଅନୁମତି’’ ଏକ ନୂଆ ଶ୍ରେଣୀର ବଜାର କାରବାର ମଞ୍ଜୁରି ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଭିଡ ୧୯ ବିଶ୍ବ ମହାମାରୀ ସ୍ଥିତିରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଔଷଧ ଏବଂ ଟିକା ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି କେତେକ ଔଷଧ ଓ ଟିକାର ସହଜ ଉପଲବ୍ଧତା ବଢ଼ାଇବା ନିମନ୍ତେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସର୍ତ୍ତ ସହିତ ତ୍ବରିତ ଭାବେ ଏହି ମଞ୍ଜୁରି ଦିଆଯାଇଥାଏ।
ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରବ୍ୟାପୀ କୋଭିଡ ୧୯ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୧୬ ଜାନୁଆରୀ, ୨୦୨୧ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧୬୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଡୋଜ୍‌ ଦିଆଯାଇସାରିଲାଣି। ସାରା ଦେଶରେ କୋଭିଡ ୧୯ ଟିକାକରଣକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ପରିସରକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ। ୩ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ ଠାରୁ କୋଭିଡ ୧୯ ଟିକାକରଣରେ ନୂଆ ବର୍ଗର ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି।

Ministry of Health and Family Welfare
National Regulator approves “Conditional Market Authorization” of two COVID19 Vaccines- Covaxin and Covishield
Market Authorization conditional to submission of ongoing clinical trial data and safety data of the vaccine, at longer time intervals
All vaccinations to be recorded on CoWIN platform and AEFI, AESI to be strictly monitored
Approval reflects India’s proactive and agile COVID19 Management
27 JAN 2022 4:17PM by PIB Delhi
The National Regulator, Drugs Controller General of India (DCGI), has given nod to market authorization of two COVID19 vaccines, Covaxin and Covishield subject to certain conditions, here today. The Subject Expert Committee (SEC) of the Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO) had recommended for upgradation of status for the vaccines from restricted use in emergency situations to grant of new drug permission with conditions in the adult population on 19th January 2022.
The market authorization of two COVID19 vaccines, Covaxin and Covishield, in the country by DCGI is subject to the following conditions:
1. Firm shall submit data of overseas ongoing clinical trials of the product with due analysis on six monthly basis or as and when available, whichever is earlier.
2. The vaccine shall be supplied for programmatic setting and all vaccinations done within the country to be recorded on CoWIN platform and Adverse Event Following Immunization [AEFI], Adverse Event of Special Interest [AESI] shall continue to be monitored. The firm shall submit the safety data including AEFI and AESI with due analysis on six monthly basis or as and when available, whichever is earlier as per NDCT Rules, 2019.
The proactive and agile approach followed by Government of India has been a hallmark of its strategy of management of COVID19. The latest approval accorded by DCGI for conditional market authorization to two COVID19 vaccines in the country indicates the promptness and timeliness with which the public response strategy and decision making apparatus of the country has responded to the emerging needs during the pandemic.
It may be noted that of the global Stringent Regulatory Authorities, only the United States Food and Drug Administration (USFDA) Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) of the UK have granted “conditional market authorization” to Pfizer and AstraZeneca, respectively, for their COVID19 Vaccines.
“Conditional Market Authorization” is a new category of market authorization that has emerged during the current global pandemic of COVID19. The approval pathways through this route are fast-tracked with certain conditions to enhance the access to certain pharmaceuticals for meeting the emerging needs of drugs or vaccines.
India’s nation-wide COVID19 vaccination program was launched on 16th January, 2021. As of today, more than 160 crore doses have been administered. The Union Government is committed to accelerating the pace and expanding the scope of COVID-19 vaccination throughout the country. New categories of population have been added to the national COVID19 vaccination drive starting from 3rd January 2022.