প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ৱর্ল্দ ইকোনোমিক ফোরমগী দাবোস এজেন্দাদা ‘স্তেত ওফ দি ৱর্ল্দ’গী অখন্নবা ৱারোল থমখ্রে
“ভারতনা কোরোনাগী মনুংদা ‘ৱান আর্থ, ৱান হেল্থ’কী মশাগী পান্দম ইন্দুনা তঙাইফদবা হিদাক অমসুং ভেক্সিন পীদুনা পুন্সি কয়া কনখি”
“ভারতনা গ্লোবেল সপ্লাই চেন্দা মালেমগী খ্বাইদগী থাজনীংঙাই ওইবা খোঙলোই ওইনবা খোঙফম চেৎলি”
“হৌজিক অসি ভারত্তা ইনভেস্ত তৌবগে খ্বাইদগী চুনবা মতম্নি”
“ভারতনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনরিবা অসিগী থৌওংশিংদা লাইহন্নবা মিৎয়েং চঙবতা নতনা মসিনা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং প্রদক্সনবুসু ইন্সেন্তিবাইজ তৌরি”
“ভারতনা মথংগী চহি ২৫গী পান্দম খঙদুনা পোলিসী কয়া শেম্লি। মতমসিগী মনুংদা, লৈবাক অসিনা অৱাংবা শাহৌ লৌবা অমদি য়াইফ য়ুম্বাল অমসুং হকশেল ফববু মাইকৈ খুদিংদা লৈহনবগী পান্দমসু থম্লি। মসিগী শাহৌ লৌবগী মতমসিদি গ্রীন, ক্লিন, সস্তেনেবল ওইবগা লোয়ননা রিলাইএবলসু ওইগনি”
“লংথোকপগী চৎনবী অমসুং কঞ্জ্যুমরিজম্না ক্লাইমেত চেঞ্জপু হেন্না লুশিনহল্লে। ঙসিগী ‘তেক-মেক-য়ুজ-দিজপোজ’কী শেন্মিৎলোন্দগী য়াম্না থুনা থোক্লক্তুনা সর্ক্যুলর ইকোনোমীদা চঙবগী মথৌ তারে”
“এল.আই.এফ.ই.বু মীয়ামগী ইহৌ ওইহনবনা পি.-৩, হায়বদি ‘প্রো প্লানেত পীপল’গী অচৌবা য়ুম্বী ওইবা য়াই”
“হৌজিক অমসুং তুংগী শিংনবশিংগা থেংনবা ঙম্নবা
17 JAN 2022 10:27PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ৱর্ল্দ ইকোনোমিক ফোরমগী দাবোস এজেন্দাদা ‘স্তেত ওফ দি ৱর্ল্দ’গী অখন্নবা ৱারোল থমখ্রে।
ভারতনা লাইচৎকী অনৌবা ৱেব অমগা য়াম্না চেকশিন্না অমসুং থাজবগা লোয়ননা মাইয়োক্নরি অমসুং শোইদনা ফংগনি খনবা পান্দম কয়াগা লোয়ননা শেন্মিৎলোনগী হীরমদসু মাং থানা চঙশিল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে। ভারতনা মপাঙ্গল লৈবা গনতন্ত্রা চৎপা লৈবাক অমা ওইনা ২১শুবা চহি-চা, ভারতকী হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং তৌবা ঙম্বগী মতিকপু মপাঙ্গল হেন্না হাপ্লিবা গনতন্ত্রগী পথাপ্ত অমসুং তেক্নোলোজীদা থাজবগী থম্বগী মতৌগা লোয়ননা মীওইবা খুন্নাইদা নুংঙাইবা থাজবা কয়া পীখ্রে। ভারতনা কোরোনাগী মনুংদা ‘ৱান আর্থ, ৱান হেল্থ’কী মশাগী পান্দম ইন্দুনা তঙাইফদবা হিদাক অমসুং ভেক্সিন কয়া মীরমদা পীদুনা পুন্সি কয়া কনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ভারতনা মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ফার্মাস্যুতিকেল প্রোভাইদর অমা ওইরি অমসুং ‘মালেমগী ফার্মাসী’ হায়না খঙনরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ভারতনা ঙসিদি সোফৱেয়র ইঞ্জিনিয়রগী রেকোর্দ ওইরবা মশিং পুথোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। সোফৱেয়র ইঞ্জিনিয়র লাখ ৫০ হেনবনা ভারত্তা হৌজিক থবক তৌরি। খ্বাইদগী অহুমশুবা য়াম্বা য়ুনিকোর্ন মশিং অসি ভারত্তা লৈরি হায়না মহাক্না পাউদমখি। হৌখিবা থা তরুক্তা, স্তার্ত-অপ লিশিং ১০ হেনবনা রেজিস্তর তৌরকখি। ভারতকী চাউরবা, শোই-ঙামদবা অমসুং মায় পাকপা দিজিতেল পেমেন্ত প্লেৎফোর্মগী মতাংদা মহাক্না পল্লদুনা হৌখিবা থামক্তদা বিলিয়ন ৪.৪ হেনবা ত্রাঞ্জেক্সনসু য়ুনিফাইদ পেমেন্ত ইন্তর্ফেসকী খুত্থাংদা পাংথোকখি হায়নসু মহাক্না পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা কারবার তৌববু হেন্না নুংঙাইহনবা অমসুং সরকারনা খুৎ থিংজিনবগী থৌওং হন্থহনবগী খোঙথাং পায়খৎখিবশিংগী মতাংদসু ৱাফম থমখি। কোর্পোরেত তেক্স রেৎ লায়থোকহনবা অমসুং মখোয়বু মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী চাংয়েংনীংঙাই ওইহন্নবা হোৎনখিবগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। ভারতনা দ্রোন, স্পেস, জিও স্পাতিএল মেপিংগুম্বা হীরমশিংবু দিরিগ্যুলেত তৌখ্রে অমসুং আই.তি. অমসুং বি.পি.ও. সেক্তরগা মরী লৈনবা চৎনদ্রবা তেলিকোমগী কাঙলোনশিংদসু অহোংবা পুরকখি। “ঐখোয়না হৌখিবা চহিশিংদা কাঙলোন লিশিং ২৫ হেনববু লৌথোকখ্রে”, হায়না মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অতোপ্পনা ভারতকা খোঙলোই ওইমিন্ননীংবগী থৌওং হেনগৎলক্লিবা অসিবু পল্লদুনা ভারতনা গ্লোবেল সপ্লাই চেন্দা মালেমগী খ্বাইদগী থাজনীংঙাই ওইবা খোঙলোই ওইনবা খোঙফম চেৎলি অমসুং লৈবাক কয়া অমগা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত লৈহন্নবা লম্বী য়াৎলি হায়না ফোংদোকখি। ভারতনা ইন্নোভেসন, তেক্নোলোজী শিজিন্নবা অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপ স্পিরিত্তা লৈরিবা তৌবা ঙম্বগী মতিক অসিনা ভারতপু গ্লোবেল পার্তনর ওইহল্লিবনি। “মরম অদুনা হৌজিক অসি ভারত্তা ইনভেস্ত তৌবগে খ্বাইদগী চুনবা মতম্নি”, হায়না মহাক্না হায়খি। ভারতকী নহাশিংনা ওন্তোপ্রিনর্শিপকী অনৌবা থাক্তা য়ৌরক্লি হায়না মহাক্না পাউদমখি। ইং ২০১৪দা লৈরম্বা শুপ্নগী স্তার্ত-অপ ১০০গা চাংদম্নবদা ঙসিদি ভারত্তা স্তার্ত-অপ লিশিং ৬০ হেন্না লৈরে হায়না মহাক্না থমখি। মসিগী মনুংদগী ৮০ অমদি য়ুনিকোর্ন ওইরে অমসুং ইং ২০২১ খক্তদা য়ুনিকোর্ন ৪০ হেন্না থোক্লকখি।
প্রধান মন্ত্রীন ভারতনা মশাদা থাজবগা লোয়ননা থবক পাংথোকপগী মতৌদা মিৎয়েং চঙলদুনা কোরোনাগী মতমদা মালেম্না চাং হন্থহন্নবা খোঙথাং কয়াদা মিৎয়েং চঙলিঙৈদা ভারতনা রিফোর্মশিংবু মপাঙ্গল হাপ্নবা ওইনা হোৎনখিববু মীয়াম মাঙদা খঙহনখি। খুঙ্গং লাখ ৬তা ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল য়ৌহনখিবা, কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ত্রিলিয়ন দোল্লর ১.৩ ইনভেস্ত তৌখিবা, এসেত মনীতাইজেসনগী খুত্থাংদা বিলিয়ন দোল্লর ৮০ তাখৎপগী পান্দম থমখিবা অমসুং গুদ্‌স, পীপল অমসুং সর্ভিস্তা পরিং নাইবা কন্নেক্তিবিতী লৈহন্নবগীদমক্তা অনৌবা মতিক লৈহন্নবা স্তেকহোলদরশিংবু সিঙ্গল প্লেৎফোর্ম অমদা পুশিল্লক্নবা গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান লৈহনখিবগী ফিজিকেল অমসুং দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী হীরমদা মায় পাকখিবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। শ্রী মোদীনা ভারতনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনরিবা অসিগী থৌওংশিংদা লাইহন্নবা মিৎয়েং চঙবতা নতনা মসিনা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং প্রদক্সনবুসু ইন্সেন্তিবাইজ তৌরি হায়না ফোরমগী মমাংদা থমখি। মসিগী খ্বাইদগী মশক থোকপা মহৈদি সেক্তর ১৪দা পায়খৎখিবা বিলিয়ন দোল্লর ২৬কী শেনফমগী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিম অসিনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ভারতনা মথংগী চহি ২৫গী পান্দম খঙদুনা পোলিসী কয়া শেম্লি। মতমসিগী মনুংদা, লৈবাক অসিনা অৱাংবা শাহৌ লৌবা অমদি য়াইফ য়ুম্বাল অমসুং হকশেল ফববু মাইকৈ খুদিংদা লৈহনবগী পান্দমসু থম্লি। মসিগী শাহৌ লৌবগী মতমসিদি গ্রীন, ক্লিন, সস্তেনেবল ওইবগা লোয়ননা রিলাইএবলসু ওইগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌজিক্কী মতমগী পুন্সি মহিং অমসুং পোলিশীশিংনা ইকোলোজীদা শোকহল্লিবা অসিদা মিৎয়েং চঙখি। ঐখোয়গী পুন্সি মহিংনা ক্লাইমেত্তা শোকহনবগী শিংনবশিংবু মহাক্না খুদম ওইনা পনখি। লংথোকপগী চৎনবী অমসুং কঞ্জ্যুমরিজম্না ক্লাইমেত চেঞ্জপু হেন্না লুশিনহল্লে। ঙসিগী ‘তেক-মেক-য়ুজ-দিজপোজ’কী শেন্মিৎলোন্দগী য়াম্না থুনা থোক্লক্তুনা সর্ক্যুলর ইকোনোমীদা চঙবগী মথৌ তারে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না কোপ২৬তা হৌদোকখিবা মিসন এল.আই.এফ.ই.গী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা এল.আই.এফ.ই.বু মীয়ামগী ইহৌ ওইহনবনা পি.-৩, হায়বদি ‘প্রো প্লানেত পীপল’গী অচৌবা য়ুম্বী ওইবা য়াই হায়না ফোংদোকখি। এল.আই.এফ.ই., হায়বদি ‘লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্ত’, অসি ক্লাইমেত ক্রাইসিস অমসুং তুংদা থোক্লকপা য়াবা তম্বা ঙমদবা মহৌশাগী অমাঙ-অতা কয়াগা মাইয়োক্নবদা তেংবাংবগদবা নীংহন্নদবা অমসুং তুং কোইনা চৎপা পুন্সি মহিং অমগী পান্দম্নি। শ্রী মোদীনা ফোরমগী মাংদা ভারতনা পান্দম থমখিবা মতমদগী য়াম্না ঙনখৎনা ক্লাইমেৎকী হায়রিবা পান্দমশিংবু ফংবা ঙম্বগী মশক থোক্লবা থৌওংশিং পাংথোকখিবগী মতাংদা খঙহনখি।
মালেমগী চৎন-কাঙলোন্দা অহোংবা লাকপগী মতুং ইন্না চুননবা হোৎনবগী তঙাই ফদবা লৈবসিদা প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। মালেমগী হোংলক্লিবা চৎন-কাংলোন অসিগী মতুং ইন্না মালেমগী ইমুংনা অনৌবা শিংনবা কয়া থেংনরি হায়রদুনা লৈবাক খুদিং অমসুং মালেমগী এজেন্সী খুদিংনা অমত্তা ওইবা থৌওং পাংথোক্তুনা হায়রিবসিগা মাইয়োক্নসি হায়না হৌদোকখি। সপ্লাই চেনফা অকায়বা লাকপা, পোৎ-চৈ মমল হেনগৎলকপা অমসুং অইং-অশা হোংলকপবু খ্বাইদগী মরু ওইবা মরম ওইনা মহাক্না পীখি। মহাক্না মরী লৈনবা তেক্নোলোজী অমসুং মখোয়গী শিংনবশিংনা লৈবাক অমগী ৱারেপ অমদা তেংবাংদবা কৃপ্তোকরেন্সীগুম্বা থৌওংগী খুদমসু পীখি। হীরম অসিগী মতাংদা ঐখোয়না নাকল অমদা লৈমিন্নসি হায়না মহাক্না হৌদোকখি। মলতিলেতরেল ওর্গনাইজেসন অমনা মখোয়না হেক লৈরকপা মতমদগী মালেমদা অহোংবা লাক্তুনা হান্নগী মতৌদগী হোংলকপা ফিভম অমা লাকপা মতমদা মালেমগী চৎন-কাংলোনগী শিংনবশিংগা থেংনবা ঙমগদরা হায়না মহাক্না হংখি। “মরম অদুনা, হৌজিক অমসুং তুংগী শিংনবশিংগা থেংনবা ঙম্নবা থৌওং পুথোক্নবগীদমক্তা মলতিলেতরেল বোদীশিংদা রিফোর্ম লৈহন্নবা গনতন্ত্রা চৎপা লৈবাকশিংনা হোৎনবসি মথৌ য়াম্না তারে”, হায়না মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।

Prime Minister's Office
PM delivers ‘State of the World’ special address at the World Economic Forum’s Davos Agenda
“During Corona time, India saved many lives by supplying essential medicines and vaccines while following its vision of ‘One Earth, One Health’”
“India is committed to become world’s reliable partner in global supply-chains”
“This is the best time to invest in India”
“Not only India is focussing on easing the processes in its quest for self-reliance, it is also incentivizing investment and production”
“India is making policies keeping in mind the goals of next 25 years. In this time period, the country has kept the goals of high growth and saturation of welfare and wellness. This period of growth will be green, clean, sustainable as well as reliable”
“‘Throw away’ culture and consumerism has deepened the climate challenge. It is imperative to rapidly move from today’s ‘take-make-use-dispose’ economy to a circular economy”
“Turning L.I.F.E. into a mass movement can be a strong foundation for P-3 i.e ‘Pro Planet People”
“It is imperative that every democratic nation should push for reforms of the multilateral bodies so that they can come up to the task dealing with the challenges of the present and the future”
17 JAN 2022 10:27PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi delivered ‘State of the World’ special address at the World Economic Forum’s Davos Agenda today via video conferencing.
The Prime Minister said that India is tackling another wave of the pandemic with caution and confidence and moving ahead in the economic sphere with many hopeful results. He said that India as a strong democracy, has given a bouquet of hope to the mankind which comprises of Indian’s unwavering faith in democracy, technology that is empowering 21st century and talent and temperament of Indians. The Prime Minister said that during Corona time, India saved many lives by exporting essential medicines and vaccines by following its vision of ‘One Earth, One Health’. India is world’s third largest pharmaceutical producer and is considered ‘pharmacy to the world’, he added.
The Prime Minister said that today, India is providing record number of software engineers. More than 50 lakh software developers are working in India. He informed that India has third largest number of unicorns today. More than 10 thousand start-ups have registered during the last six months. He also talked about the India’s huge, safe and successful digital payments platform and informed that in the last month itself more than 4.4 billion transections took place through Unified Payments Interface. The Prime Minister talked about the measures of enhancing Ease of Doing Business and reduction of the government interference. He mentioned simplification of corporate tax rates and making them the most competitive in the world. India has deregulated areas like Drones, Space, Geo-spatial mapping and has brought reforms in the outdated telecom regulation related with the IT and BPO sectors. “We did away with more than 25 thousand compliances in the year gone by”, he added.
Indicating India’s growing attractiveness as a partner, the Prime Minister said that India is committed to become world’s reliable partner in global supply-chains and is making way for free trade agreements with many countries. India’s capabilities in innovation, technology adaptation and entrepreneurship spirit makes India an ideal global partner. “This why, this is the best time to invest in India”, he said. He mentioned Indian Youth achieving new height of entrepreneurship. He said that as compared to mere 100 start-ups in 2014, India has more than 60 thousand start-ups today. Out of which 80 are unicorns and more than 40 unicorns emerged in 2021 itself.
Underlining India’s confident approach, the Prime Minister highlighted that when the world was focussing on interventions like quantitative easing during the Corona period, India was strengthening the reforms. He listed strides in physical and digital infrastructure like optical fibre in 6 lakh villages, 1.3 trillion dollars investment in connectivity related infrastructure, goal of generation of 80 billion dollars through asset monetization and Gatishakti National Master Plan to bring all the stakeholder on the single platform to infuse new dynamism to the seamless connectivity of goods, people and services. Shri Modi told the forum that not only India is focussing on easing the processes in its quest for self-reliance, it is also incentivizing investment and production. Most clear manifestation of that is 26 billion dollar worth of Production Linked Incentive schemes in 14 sectors, he said. He stressed that India is making policies keeping in mind the goals of next 25 years. In this time period, the country has kept the goals of high growth and saturation of welfare and wellness. This period of growth will be green, clean, sustainable as well as reliable, the Prime Minister emphasized.
The Prime Minister focused on the ecological cost of today’s life style and policies. He pointed towards the challenges that our life-style causes for climate. “‘Throw away’ culture and consumerism has deepened the climate challenge. It is imperative to rapidly move from today’s ‘take-make-use-dispose’ economy to a circular economy”, he stressed. Referring to the Mission LIFE, that he gave at the CoP26 conference, the Prime Minister said that making LIFE into a mass movement can be a strong foundation for P-3 i.e ‘Pro Planet People’. LIFE i.e. ‘Lifestyle for Environment’, is a vision of resilient and sustainable lifestyle that will come handy in dealing with the climate crisis and other unpredictable challenges of the future. Shri Modi also told the forum about India’s impressive record in achieving the climate target well in advance of the target dates.
The Prime Minister emphasized the need to adopt as per the changing realities of the world order. He said that the global family is facing fresh challenges in the changing world order and called for collective and synchronized action from every country and global agency. He cited supply chain disruptions, inflation and climate change as key examples. He also gave example of cryptocurrency where related technologies and their challenges do not lend themselves to the decisions of any single country. He called to be on one page on this. He asked whether the multilateral organizations are in a position to tackle the challenges of the world order in a changed scenario, as the world has changed from the time when these organization came into being. “That is why it is imperative that every democratic nation should push for reforms of these bodies so that they can come up to the task dealing with the challenges of the present and the future”, he concluded.