ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ମଞ୍ଚର ଡାଭୋସ ଏଜେଣ୍ଡାରେ ‘ଷ୍ଟେଟ୍‌ ଅଫ୍‌ ଦ ୱାର୍ଲ୍ଡ’ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିଶେଷ ଅଭିଭାଷଣ
‘‘କରୋନା କାଳରେ, ‘ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଏକ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ’ ସଂକଳ୍ପକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଭାରତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଔଷଧ ଓ ଟିକା ଯୋଗାଇ ଦେଇ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିଛି’’
‘‘ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଭାରତ ଏକ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ସହଭାଗୀ ହେବା ପ୍ରତି ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ’’
‘‘ଏହା ହେଉଛି ଭାରତରେ ନିବେଶ ଲାଗି ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସମୟ’’
‘‘ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଭାରତ କେବଳ ନିଜର ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସରଳ କରିବା ଉପରେ ଜୋର ଦେଉନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ନିବେଶ ଓ ଉତ୍ପାଦନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି’’
‘‘ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଭାରତ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରୁଛି। ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ଓ ଆରୋଗ୍ୟର ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ହାସଲ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛି। ବିକାଶର ଏହି ଅବଧି, ସବୁଜ, ସ୍ଵଚ୍ଛ, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ତଥା ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ହେବ।’’
‘‘ଫିଙ୍ଗାଫୋପଡ଼ା ସଂସ୍କୃତି ଓ ଉପଭୋକ୍ତାବାଦ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମସ୍ୟାକୁ ଅଧିକ ଗମ୍ଭୀର କରିଛି। ଆଜିର ‘ସଂଗ୍ରହ-ନିର୍ମାଣ-ଉପଯୋଗ-ନିଷ୍ପାଦନ’’ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଠାରୁ ଆମକୁ ‘ଚକ୍ରାକାର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା’ ଆଡ଼କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି’’
‘‘ଏଲ.ଆଇ.ଏଫ.ଆଇ.କୁ ଏକ ଗଣଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବା ‘ପୃଥିବୀ ଅନୁକୂଳ ମନୁଷ୍ୟ’ ବା P-3 ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ହୋଇପାରିବ’’
‘‘ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସଂସ୍ଥ
17 JAN 2022 10:27PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ମଞ୍ଚର ଡାଭୋସ ଏଜେଣ୍ଡାରେ ‘ଷ୍ଟେଟ୍‌ ଅଫ୍‌ ଦ ୱାର୍ଲ୍ଡ’ (ବିଶ୍ୱର ସ୍ଥିତି) ଶୀର୍ଷକ ବିଶେଷ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସତର୍କତା ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ଵାସର ସହିତ ଆଉ ଏକ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା କରୁଛି ଏବଂ ବହୁ ଆଶାନୁରୂପ ପରିଣାମ ସହିତ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏକ ଦୃଢ଼ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଭାରତ ମାନବଜଗତକୁ ଅନେକ ଆଶାର ଉପହାର ଭେଟି ଦେଇଛି । ଏଥିରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ଭାରତର ଅତୁଟ ଭରସା ସାମିଲ ରହିଛି । ଏଥିରେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଥିବା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ରହିଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ଓ ମନୋଭାବ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କରୋନା କାଳରେ, ‘ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଏକ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ’ ସଂକଳ୍ପକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଭାରତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଔଷଧ ଓ ଟିକା ଯୋଗାଇ ଦେଇ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିଛି। ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଔଷଧୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ଏହା ‘ବିଶ୍ୱ ଫାର୍ମାସୀର କେନ୍ଦ୍ର’ ଭାବେ ପରିଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଯେ ଆଜି ଭାରତ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ସଫ୍ଟୱେର ଇଞ୍ଜିନିୟରଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି। ଭାରତରେ ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସଫ୍ଟୱେର ଡେଭଲପର୍ସମାନେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଆଜି ତୃତୀୟ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି। ଗତ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ ସଂସ୍ଥା ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ବିଶାଳ, ନିରାପଦ ଏବଂ ସଫଳ ଡିଜିଟାଲ ପଇଠ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, କେବଳ ଗତ ମାସରେ ୟୁନିଫାଏଡ଼ ପେମେଣ୍ଟ୍ସ ଇଣ୍ଟରଫେସ (ୟୁପିଆଇ) ମାଧ୍ୟମରେ ୪.୪ ବିଲିୟନ କାରବାର ହୋଇଛି। ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। କର୍ପୋରେଟ ଟିକସ ଦରକୁ ସରଳ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ଦକ୍ଷ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ମହାକାଶ, ଡ୍ରୋନ, ଜିଓ-ସ୍ପାଟିଆଲ ମ୍ୟାପିଂ (ଭୂ-ସ୍ଥାନିକ ମାନଚିତ୍ରଣ) ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଭାରତ ନିୟାମକ ମୁକ୍ତ କରିଛି। ଆଇଟି ଏବଂ ବିପିଓ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ପୁରୁଣା ଦୂରସଞ୍ଚାର ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ବିଗତ ବର୍ଷ ଆମେ ୨୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନ ହ୍ରାସ କରିଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଏକ ଭାଗୀଦାର ଭାବେ ଭାରତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆକର୍ଷଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଏକ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ସହଭାଗୀ ହେବା ଦିଗରେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ। ଭାରତ ଏଥିପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ନିମନ୍ତେ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରୁଛି। ନବସୃଜନ, ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ଭାରତ ନିକଟରେ ଥିବା ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ଭାବନା ଭାରତକୁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ବିଶ୍ୱ ଭାଗୀଦାରରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ। ଏହି କାରଣରୁ, ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିବା ଲାଗି ଏହା ହେଉଛି ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସମୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଉଦ୍ୟମିତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ଯୁବପିଢ଼ି ସଫଳତାର ନୂତନ ଶିଖର ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ମାତ୍ର ୧୦୦ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ ଥିଲା, ଆଜି ଭାରତରେ ୬୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ ରହିଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୮୦ଟି ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ବେଳେ କେବଳ ୨୦୨୧ରେ ୪୦ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣରେ ପରିଣତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ଵାସୀ ମନୋଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କରୋନା କାଳରେ ଯେତେବେଳେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ପରିମାଣାତ୍ମକ ସୁଗମତା ବା କ୍ବାଣ୍ଟିଟେଟିଭ୍‌ ଇଜିଂ ଭଳି ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଥିଲା, ସେହି ସମୟରେ ଭାରତ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ସଂସ୍କାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଥିଲା। ବିଭିନ୍ନ ଭୌତିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିର ସେ ତାଲିକା ଦେଇଥିଲେ। ୬ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇଭର ପହଞ୍ଚାଇବା, ଯୋଗାଯୋଗ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ୧.୩ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ନିବେଶ, ସମ୍ପତ୍ତି ମୂଦ୍ରୀକରଣ ଜରିଆରେ ୮୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଆୟ ଏବଂ ଗତିଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଭଳି ଭୌତିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଲାଗି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପର ସେ ତାଲିକା ଦେଇଥିଲେ। ଗତି ଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ମଞ୍ଚରେ ଏକାଠି କରିବା ସହିତ ସାମଗ୍ରୀ, ମାନବ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସେବାର ବାଧାମୁକ୍ତ ଯୋଗାଣକୁ ସୁଗମ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ମଞ୍ଚକୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଭାରତ କେବଳ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁନାହିଁ, ବରଂ ନିବେଶ ଓ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ସବୁଠୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ୧୪ଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ନୀତି ନିର୍ମାଣ କରୁଛି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ଓ ଆରୋଗ୍ୟର ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଲାଗି କାମ କରୁଛି। ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏହି ସମୟ, ସବୁଜ, ସ୍ଵଚ୍ଛ, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ତଥା ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ।
ଆଜିର ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ପରିବେଶଗତ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ। ଆମର ଜୀବନଶୈଳୀ କାରଣରୁ ଜଳବାୟୁ ଉପରେ ପଡ଼ୁଥିବା ପ୍ରଭାବର କାରଣ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଫିଙ୍ଗାଫୋପଡ଼ା ସଂସ୍କୃତି (ଥ୍ରୋ ଆୱେ କଲଚର୍‌) ଓ ଉପଭୋକ୍ତାବାଦ ଜଳବାୟୁ ସମସ୍ୟାକୁ ଅଧିକ ଗମ୍ଭୀର କରିଛି। ଆଜିର ‘ସଂଗ୍ରହ-ନିର୍ମାଣ-ଉପଯୋଗ-ନିଷ୍ପାଦନ’’ (ଟେକ୍‌ – ମେକ୍‌ – ୟୁଜ – ଡିସ୍ପୋଜ) ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଠାରୁ ଆମକୁ ‘ଚକ୍ରାକାର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା’ ଆଡ଼କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସିଓପି - ୨୬ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିବା ‘ମିଶନ ଏଲ.ଆଇ.ଏଫ.ଆଇ’ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘‘ଏଲ.ଆଇ.ଏଫ.ଆଇ.କୁ ଏକ ଗଣଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବା ‘ପୃଥିବୀ ଅନୁକୂଳ ମନୁଷ୍ୟ’ ବା ପି-3 ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ହୋଇପାରିବ।’’ ଏଲ.ଆଇ.ଏଫ.ଆଇ. ହେଉଛି ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଜୀବନଶୈଳୀ ବା ‘ଲାଇଫଷ୍ଟାଇଲ୍‌ ଫର ଏନଭାଇରନମେଣ୍ଟ’। ଏହା ଏପରି ଏକ ସହନଶୀଳ ତଥା ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତର ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରର ଜଳବାୟୁ ସଙ୍କଟ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ବିପଦ ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ। ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମଞ୍ଚକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଜଳବାୟୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ରେକର୍ଡ ବେଶ ଭଲ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି।
ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ବାସ୍ତବତା ଅନୁଯାୟୀ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବିଶ୍ୱବାସୀ ନୂଆ ନୂଆ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖିନ ହେଉଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଂସ୍ଥା ଏଥିପାଇଁ ମିଳିତ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ରହିଥିବା ବାଧା, ମୂଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଦି ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ମଧ୍ୟ କ୍ରିପ୍ଟୋକରେନ୍ସିର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁଠି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ସହ ଜଡ଼ିତ ଆହ୍ୱାନ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ଦେଶର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇନଥାଏ। ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ତେ ମିଳିତ ଭାବେ ସହମତ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ରହିଥିବା ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱରେ ଦେଖା ଦେଇଥିବା ଏସବୁ ନୂଆ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କି ନୁହେଁ ବୋଲି ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ । କାରଣ ଏସବୁ ସଂସ୍ଥା ଯେଉଁ ସମୟରେ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା ସେବେଠାରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ଲାଗି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରୟାସ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯାହାଫଳରେ ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ସମସ୍ୟାକୁ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM delivers ‘State of the World’ special address at the World Economic Forum’s Davos Agenda
“During Corona time, India saved many lives by supplying essential medicines and vaccines while following its vision of ‘One Earth, One Health’”
“India is committed to become world’s reliable partner in global supply-chains”
“This is the best time to invest in India”
“Not only India is focussing on easing the processes in its quest for self-reliance, it is also incentivizing investment and production”
“India is making policies keeping in mind the goals of next 25 years. In this time period, the country has kept the goals of high growth and saturation of welfare and wellness. This period of growth will be green, clean, sustainable as well as reliable”
“‘Throw away’ culture and consumerism has deepened the climate challenge. It is imperative to rapidly move from today’s ‘take-make-use-dispose’ economy to a circular economy”
“Turning L.I.F.E. into a mass movement can be a strong foundation for P-3 i.e ‘Pro Planet People”
“It is imperative that every democratic nation should push for reforms of the multilateral bodies so that they can come up to the task dealing with the challenges of the present and the future”
17 JAN 2022 10:27PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi delivered ‘State of the World’ special address at the World Economic Forum’s Davos Agenda today via video conferencing.
The Prime Minister said that India is tackling another wave of the pandemic with caution and confidence and moving ahead in the economic sphere with many hopeful results. He said that India as a strong democracy, has given a bouquet of hope to the mankind which comprises of Indian’s unwavering faith in democracy, technology that is empowering 21st century and talent and temperament of Indians. The Prime Minister said that during Corona time, India saved many lives by exporting essential medicines and vaccines by following its vision of ‘One Earth, One Health’. India is world’s third largest pharmaceutical producer and is considered ‘pharmacy to the world’, he added.
The Prime Minister said that today, India is providing record number of software engineers. More than 50 lakh software developers are working in India. He informed that India has third largest number of unicorns today. More than 10 thousand start-ups have registered during the last six months. He also talked about the India’s huge, safe and successful digital payments platform and informed that in the last month itself more than 4.4 billion transections took place through Unified Payments Interface. The Prime Minister talked about the measures of enhancing Ease of Doing Business and reduction of the government interference. He mentioned simplification of corporate tax rates and making them the most competitive in the world. India has deregulated areas like Drones, Space, Geo-spatial mapping and has brought reforms in the outdated telecom regulation related with the IT and BPO sectors. “We did away with more than 25 thousand compliances in the year gone by”, he added.
Indicating India’s growing attractiveness as a partner, the Prime Minister said that India is committed to become world’s reliable partner in global supply-chains and is making way for free trade agreements with many countries. India’s capabilities in innovation, technology adaptation and entrepreneurship spirit makes India an ideal global partner. “This why, this is the best time to invest in India”, he said. He mentioned Indian Youth achieving new height of entrepreneurship. He said that as compared to mere 100 start-ups in 2014, India has more than 60 thousand start-ups today. Out of which 80 are unicorns and more than 40 unicorns emerged in 2021 itself.
Underlining India’s confident approach, the Prime Minister highlighted that when the world was focussing on interventions like quantitative easing during the Corona period, India was strengthening the reforms. He listed strides in physical and digital infrastructure like optical fibre in 6 lakh villages, 1.3 trillion dollars investment in connectivity related infrastructure, goal of generation of 80 billion dollars through asset monetization and Gatishakti National Master Plan to bring all the stakeholder on the single platform to infuse new dynamism to the seamless connectivity of goods, people and services. Shri Modi told the forum that not only India is focussing on easing the processes in its quest for self-reliance, it is also incentivizing investment and production. Most clear manifestation of that is 26 billion dollar worth of Production Linked Incentive schemes in 14 sectors, he said. He stressed that India is making policies keeping in mind the goals of next 25 years. In this time period, the country has kept the goals of high growth and saturation of welfare and wellness. This period of growth will be green, clean, sustainable as well as reliable, the Prime Minister emphasized.
The Prime Minister focused on the ecological cost of today’s life style and policies. He pointed towards the challenges that our life-style causes for climate. “‘Throw away’ culture and consumerism has deepened the climate challenge. It is imperative to rapidly move from today’s ‘take-make-use-dispose’ economy to a circular economy”, he stressed. Referring to the Mission LIFE, that he gave at the CoP26 conference, the Prime Minister said that making LIFE into a mass movement can be a strong foundation for P-3 i.e ‘Pro Planet People’. LIFE i.e. ‘Lifestyle for Environment’, is a vision of resilient and sustainable lifestyle that will come handy in dealing with the climate crisis and other unpredictable challenges of the future. Shri Modi also told the forum about India’s impressive record in achieving the climate target well in advance of the target dates.
The Prime Minister emphasized the need to adopt as per the changing realities of the world order. He said that the global family is facing fresh challenges in the changing world order and called for collective and synchronized action from every country and global agency. He cited supply chain disruptions, inflation and climate change as key examples. He also gave example of cryptocurrency where related technologies and their challenges do not lend themselves to the decisions of any single country. He called to be on one page on this. He asked whether the multilateral organizations are in a position to tackle the challenges of the world order in a changed scenario, as the world has changed from the time when these organization came into being. “That is why it is imperative that every democratic nation should push for reforms of these bodies so that they can come up to the task dealing with the challenges of the present and the future”, he concluded.