প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
হলদ্বানিদা প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
30 DEC 2021 6:31PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে উত্তরাখন্দগী রাজ্যপাল গুরমীৎ সিংহ জী, নহা ওইরিবা অমসুং করমথ মফম অসিগী মীয়ামনা নুংশিবীবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পুস্কর সিংহ ধামী জী, ভারতীয় জনতা পার্তীগী প্রদেশ অধ্যক্ষ শ্রী মদন কৌশিক জী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অজয় ভত্ত জী, ঐহাক্কী মরূপ রমেশ পোখরিয়াল নিশঙ্ক জী, শ্রী ত্রিবেন্দ্র সিংহ রাৱত জী, তীরথ সিংহ রাৱত জী, শ্রী বিজয় বহুগুনা জী, উত্তরাখন্দ সরকারদা মন্ত্রী ওইবীরিবা শ্রী সতপাল মহারাজ জী, শ্রী হরক সিংহ রাৱত জী, শ্রী সুবোধ উনিয়াল জী, শ্রী বন্সীধর ভগৎ জী, সংসদতা ঐখোয়গী মরূপ শ্রীমতী মালা রাজ্যলক্ষ্মী জী, শ্রী অজয় তমতা জী, অতোপ্পা পার্লিয়ামেন্তরীয়ানশিং অমদি এম.এল.এ.শিং অমসুং কুমাউনগী ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং!
মফমদুদা মথক্তা লৈরিবা পুম্নমক য়াইফরিবা নত্রা। অদোম তাবা ফংবীরমগনি। অদোম ময়াম অদুক য়াম্না মফমদুদা করিগুম্বা কান্দা অকীবা ফাওই, অদোম ময়াম মাংলোমদা চংশিনবীরক্কনু। মায়কৈ মরিমক্তা বিল্দিং পুম্নমক্তা... অদোম ময়ামনা নুংশিবীরিবা অসি, অদোমগী আর্শীবাদ মসিগীদমক অদোমগী লমন তোনশিনজরে। শেংলবা লমদম কুমাউনদা লৈরিবা গোলজ্যুকিদা, অদোম পুম্নমক, ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং ঐহাক্না খুরুমজরী! জাগেশ্বর-বাগেশ্বর-সোমেশ্বর-রামেশ্বর তীর্থস্থলীশিং অসিগী শিবস্থলীশিং অসিবু ঐহাক্না হন্না-হন্না খুরুমজরী! লৈবাক অসিগী নিংতম্বদসু কুমাউন্না য়াম্না চাউবা থৌদাং লৌখি। মফম অসিদা পন্দিৎ বদ্রীদত্ত পান্দে জী মহাক্কী লুচিং মখাদা, উত্তরায়নী মেলেদা কুলী বেগার প্রথা থুপচিনখি।
মরূপশিং,
ঙসি কুমাউনদা লাকচবগী লাইবক ফবা তাঞ্জা ফংজবা অসিদা মহৌশানা অদোম ময়াম পুম্নমক্কা লোয়ননা ঐহাক্কী লীরবা মরী অদু অচেৎপা মরী অদু নৌহৌনা নিংশিংবা অসি মহৌশানি। অমদি অদোম্না ঙসি উত্তরাখন্দগী তোপি উপ্পীরিবা অসি ঐহাক্কী ওইনা মসিদগী হেন্না চাউথোকচনিঙাই করি লৈরিবগে। ঐহাক্না মসি ইচম চম্বা ইকায় খুম্নবীবনি হায়না লৌদে। উত্তরাখন্দগী চাউথোকচবগা লোয়ননা ঐহাক্কী পুক্নিং ৱাখলয়ু লোয়নরি। ঙসি মফম অসিদা লুপা করোর লিশিং ১৭ হেনবগী চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসি কুমাউনগী মরূপ পুম্নমকপু হেন্না ফবা কনেক্তিবিতী, হেন্না ফবা হকশেলগী কানবশিং ফংহল্লগনি। হলদ্বানি শহরগী ওবরওল ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক দিবলপমেন্তকীদমক ঐখোয়না চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং অনিগী স্কিমশিং পুদুনা লাক্লি। হৌজিক্তি হলদ্বানিদা ইশিং, সীৱরেজ, লম্বী-থোং, পার্কিং, স্ত্রীৎ লাইতশিং, মফম পুম্নমক মমাংদা ওইখিদ্রিবা মওংদা ফগৎলগনি।
মরূপশিং,
দিকেদ অসি ওত্তরাখন্দগী দিকেদ ওইহন্নবগীদমক খোংজেল য়াংনা মতৌ অসুম্না দিবলপমেন্তকী থবকশিংদা থবক কয়া অমা তৌবগী মথৌ তাবশিংদা ঐখোয়না অকনবা থবক লৌখৎলি। অমদি ঐহাক্না হায়রি মদুদি উত্তরাখন্দগী দিকেদনি, ইচম চম্না হায়বা নত্তে। ঐহাক্না হায়রিবা অসিগী মরম কয়া অমা লৈরি। উত্তরাখন্দ মীয়ামগী পাঙ্গল শক্তিনা দিকেদ অসি উত্তরাখন্দগী দিকেদ ওইহল্লগনি, মসি ঐহাক্কী লেংদবা থাজবনি। মরূপশিং ঐহাক লমদম অসিগী লিংজিল খংজৈ। উত্তরাখন্দদা হেনগৎলক্লিবা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর, চার ধাম মহাপরিয়োজনা, নৌনা শেমগৎলক্লিবা রেলগী লম্বীশিং, দিকেদ অসি উত্তরাখন্দগী দিকেদ ওইহল্লগনি। উত্তরাখন্দদা শাগৎলিবা অনৌবা হাইদ্রো প্রোজেক্তশিং, উত্তরাখন্দগী হেনগৎলক্লিবা ইন্দস্ত্রীয়েল কেপাসিতী, দিকেদ অসি উত্তরাখন্দগী দিকেদ ওইহল্লগনি। উত্তরাখন্দদা তুরিজম সেক্তরগী ওইবা চাউখৎলক্লিবা, মালেম পুম্বদা য়োগগীদমক পুক্নিং চিংশিনবা হেনগৎলক্লিবা অদু উত্তরাখন্দগী লৈপাক লৈহাওদা চিংদুনা পুরক্লগনি। লমকোইবশিংগীদমক হেনগৎলক্লিবা খুদোংচাবশিং- হোম স্তে কেম্পেইন, দিকেদ অসিবু উত্তরাখন্দগী দিকেদ ওইহন্দুনা লৈরগনি। উত্তরাখন্দদা হেনগৎলক্লিবা মহৌশাগী লৌউ-শিংউবা, নেচরেল ফার্মিং মফম অসিগী হর্বল প্রদক্ত, এগ্রীকলচরগী লমদসু দিকেদ অসি উত্তরাখন্দগী ওইরগনি, উত্তরাখন্দগী দিকেদ অসি ইকায় খুম্নরবা ওইরগনি। ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসি ময়াম পুম্নমক অসিগা মরী লৈনরি। ঐহাক্না উত্তরাখন্দগী মীয়াম্বু ঙসি হলদ্বানীগী লৈপাক লৈহাও অসিদগী হন্না-হন্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরূপশিং,
ঐখোয়দি খংঙি, হিমালয়গী মপাঙ্গল অদু খংঙি। ঐখোয়না মসিমসু খংঙি মদুদি উত্তরাখন্দদগী তুরেল কয়া য়াম্না হৌরকপগে হায়বা। নিংতম্লবা মতুংদগী মফম অসিগী মীয়াম্না ধারা অনি অমগা উরে। ধারা অমনা – চিংশিংবু দিবলপমেন্তদগী তোঙান্না থম্মু অমদি অতোপ্পা ধারা অমনা চিংগী দিবলপমেন্তকীদমক অহিং-নুংথিল অমত্তা ওইহল্লু। অহানবা ধারাগী মীওইশিংনা অদোম্বু মতম পুম্নমক্তা দিবলপমেন্তদগী লাপথোকনা লৈহন্নিংঙি। চিংশিংদা লম্বী-থোং, ইলেক্ত্রিসিতী অমসুং ইশিং য়ৌহন্নবগীদমক হোৎনগদবশিং অদুদগী মতম পুম্নমক্তা চেন্দুনা লৈরক্লি। মফম অসিগী খুঙ্গং কয়াগী চারোল কয়া অফবা লম্বী থোংগী অপাম্বদা, অফবা ফেসিলিতীগী অপাম্বদা মখোয় ঐখোয়গী নুংশিরবা উত্তরাখন্দ থাদোক্তুনা অতোপ্পা মফম অমদা খুন্দাখি। ঙসি ঐহাক অপেনবা ফাওই মদুদি উত্তরাখন্দগী মীয়াম, লৈবাক্কী মীয়াম্না মীওইশিং অসিগী অচুম্বদু খংলে। ঙসি ঐখোয়গী সরকারনা, সবকা সাথ - সবকা বিকাসকী মন্ত্রগা লোয়ননা খোংজেল য়াংনা লৈবাক অসিবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা হোৎনরি। ঙসি উধম সিংহ নগর জিলাদা এম্স রিশিকেশকী সেতেলাইত কেন্দ্র অমসুং পিথৌরাগরদা জগজীবন রাম গবর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজকী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। হোস্পিতাল অনি অসিদগী কুমাউন অমসুং তরাই লমদমগী মীয়ামদা চাউনা তেংবাং ফংলগনি। অল্মোরা মেদিকেল কোলেজপুসু অথুবা মতমদা হৌহন্নবা খোংজেল য়াংনা থবক তৌরি। ঙসি থৌরম অসিদসু চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং ৯গী প্রোজেক্ততি লম্বী-থোং শেম্বগা মরী লৈনরি। প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা কিলোমীতর ১২০০ শাংবা খুঙ্গংগী লম্বী-থোং শেম্বগী থবকসু হৌখ্রে। লম্বীশিং অসিগী মথক্তা থোং ১৫১ শানবা থবকসু পায়খৎলগনি।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং,
অদোম্বু অফ-নুংঙাইদগী লাপথোকহন্নবা ৱাখল্লোন চেনবশিং অদুনা মরম ওইদুনা মানস-খন্দ, মানসরোবরগী শনথোং অদু, লম্বী-থোংদগী তামহনখি। ঐখোয়না তনকপুর পিথৌরাগর ওল ৱেদর রোদতা থবক তৌবতা নত্তনা লিপুলেখ ফাওবসু লম্বী শেমখি অমদি মসিদসু মখা তাবা থবক পায়খৎলি।
মরূপশিং,
তনকপুর-বাগেশ্বর রেল লাইনগী ফাইনেল লোকেসন সর্বে, প্রোজেক্ত অসিগী য়াম্না চাউবা য়ুমফমনি। রেল লাইন অসিদা অথুবা মতমদা থবক তৌবা য়ানবনি। অমদি ঐহাক ময়াম পুম্নমক্তা ঙসি মফম অসিদা লাক্তুনা থাজবা পীনবা লাক্লিবনি। ঙসি রিশিকেশ কর্নপ্রয়াগ রেল রুত শেমগৎলি, হয়েংনা তনকপুর বাগেশ্বর রুতসু মতৌ অসুম্না শেমলগনি। ঐহাক্কী উত্তরাখন্দগী ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং, মসি উরেপ উয়ুং তম্বগী নুং খক্তা নত্তে, নুং অসি খক্তা নত্তে, মসি দবল ইঞ্জীন সরকারনা অচুম্বা ওইনা উৎকদৌরিবা সঙ্কল্প শিলাশিং অদুনি।
মরূপশিং,
উত্তরাখন্দ শেমখিবা দিকেদ অনি চহি ২০ মপুং ফাখ্রে। চহিশিং অসিদা অদোম্না অদুগুম্লবা সরকার পায়বশিং অদু উবীরমগনি, মখোয়না হায়খি- উত্তরাখন্দবু লুত তৌগে তৌবীয়ু, ঐহাক্কী সরকারবু কায়হনবীগনু। মীওইশিং অদুনা মখুৎ অনি চংদুনা উত্তরাখন্দবু লুত তৌখি। উত্তরাখন্দবু নুংশিজবশিংনা অসিগুম্বা ৱাখল্লোন চেল্লোই। কুমাউন নুংশিজবশিংনা কুমাউন থাদোক্তুনা চৎলোই। মসিদি লাইরৈবাক্নি। মফম অসিগী মীওইশিংগী সেবা তৌবা অসি উত্তরাখন্দগী সেবা তৌবনি, দেবী-দেবতাশিংগী সেবা তৌবগা মান্নৈ। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী সরকারনা থবক তৌরি। ঐহাক ইশামক থৱায় হকচাং য়াওনা হোৎনরি।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং,
অপাম্বদা থম্বগী রাজনীতিগী খ্বাইদগী অৱাবা খংলিবা অসি ঐখোয়গী ইমাশিং, ঐখোয়গী ইচল-ইচেশিং, ঐখোয়গী ইচা নুপীশিংনি। চাকখুমদা মৈখুগী সমস্যা অসি ইমাশিং – ইচল ইচেশিংগীনি। লেত্রিন লৈত্রবদি খ্বাইদগী য়াম্না অৱাবা মায়োক্নরিবা অসি ইচল ইচেশিং – ইচা নুপীশিংনি। য়ুমথক মওং তাদবনা মরম ওইদুনা নোং য়ুবগী খ্বাইদগী য়াম্না ৱাজরিবদি মমাশিংনি। অঙাং নারকপদা লায়েংনবা শেল লৈতবা, খুদোংচাবা ফংদবা – থৱায় খ্বাইদগী য়াম্না ৱারিবা অসি মমা ওইবীশিংগীনি। ইশিংগীদমক খ্বাইদগী য়াম্না হোৎনবা অমসুং মতম চংই – ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচল ইচেশিংগী। হৌখিবা চহি ৭তা মমা ওইবীশিংগী শক্তিগী সমস্যাশিং অসি ঐখোয়না মরু ফুক্তুনা লংথোকখিনবা হোৎনরি। জল জীবন মিশন – হর ঘর জল, হর ঘর নলদগী ইশিং অসিগুম্লবা হোৎনরিবা অমনি। চহি অনিদা মিশন অসিগী মখাদা লৈবাক অসিগী ইমুং করোর ৫ হেনবদা পাইপলাইদগী ইশিং ফংহনখ্রে। ঙসিসু প্রোজেক্ত ৭০দগী হেন্না শঙ্গাখিবা অসিদগী জিলা ১৩গী ইচল-ইচেশিংগী পুন্সী মহিং লাইথোকহল্লগনি। মসিদসু নত্তনা হল্দ্বানি অমসুং জগজীতপুরগী মনাক নকপা মফংশিংদসু থক্নবা ইশিং ফংহল্লগনি।
মরূপশিং,
করিগুম্বা মতমদা ঐখোয়না পুৱারী ওইরবা মফমদা চৎপা মতমদা, মফমদুদা ঐখোয়দা তাকপীরে মদুদি মফম অসি চহি কয়াগী মমাংদগী শাখিবনি, য়ুম অসি অসুক য়াম্না কুইরে। অদুবু দিকেদ কয়া অমা লৈবাক্কী ফিভম অসি লৈরম্মি মদুদি অচৌবা প্রোজেক্তশিংগী ৱাফম লাকপা মতমদা ঐখোয়না করি হায়নবগে, ঐখোয়গী মফম অসিদদি হায়নবা লৈ – স্কিম অসিদি চহি কয়াদগী পন্দুনা লৈরিবনি, প্রোজেক্ত অসি দিকেদ কয়াদগী লোইশিন্দনা লৈরিবনি। মমাংদা সরকার পায়রম্বশিং অদুগী মসি ত্রেদমার্ক ওইদুনা লৈরবনি। ঙসি মফম অসিদা উত্তরাখন্দদা থবক হৌরিবা লখৱার প্রোজেক্ত অসিগীসু অসিগুম্বা পুৱারী লৈরি। স্কিম অসিগী মরমদা অহানবা ওইনা ১৯৭৬দা খনখিবা লৈরে। ৱাফম অসি হৌজিক চাউরাক্না চহি ৫০ মপুং ফাখ্রে। ঙসি চহি ৪৬কী মতুংদা ঐখোয়গী সরকারনা মসি মথৌ পাংথোক্নবা শঙ্গারে। ঐহাক্না উত্তরাখন্দগী ইচিল ইনাও অমসুং ইচল ইচেশিংদা হংনিংলিবদি, ১৯৭৪দা খনখিবা থবক চহি ৪৬ হৌখ্রে, মসি মরাল লংজবা নত্রবদি করিনো। অসিগুম্বা মরাল লংজবশিং অদুবু চৈরাক ফংফম থোকপরা নত্রগা থোক্তবরা। মতৌ অসুম্না থেংথবনা অদোমদা মাংজবরা নত্রগা মাংজদব্রা। উত্তরাখন্দগী মাংজবা নত্রা। অসিগুম্বা পাপ তৌবশিং অদুবু কাওথোক্লসিরা, অসিগুম্বা মরল লংজবশিং অদুবা কাওথোক্লসিরা, নত্রগা মখোয়গী শেমজিন শাজিনবা ৱাফমশিংদা লুপ্লগদ্রা।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা, ভারতনা মহাক্কী অকোইবগী ফিভমবু ঙাক শেন্দুনা লাক্লি অমদি মহাক্কী নেচরেল পোতেন্সিয়েলবু খ্বাইদগী ফবা মওংদা শিজিন্নরি৷ ঙসি লোঞ্চ তৌখ্রবা প্রোজেক্তশিং অসিনা পৱার সর্প্লস রাজ্য অমা ওইনা উত্তরখন্দগী আইদেন্তিতী মপাঙ্গল লৈহনবতা নত্তনা লৌমীশিংদা ইরিগেসন ফেসিলিতীশিংসু নিংথিনা ফংহল্লগনি৷ মসিগী ইলেক্ত্রিসিতী অসি ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীশিং, স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিং, হোস্পিতালশিং অমদি ইমুং খুদিংমক্তা ফংহল্লগনি৷
মরুপশিং,
উত্তরখন্দদা লৈরিবা গঙ্গা-য়ামুনাগী ফিভম অসিনা মফম অদুদা লৈরিবা মীয়াম অমদি লৈবাক অসিগী মশিং য়াম্লবা প্রজাগী হকশেলদা অমদি চাওখৎ খোংজেলদা অকাইবা পীরি৷ মরম অদুনা, গঙ্গোত্রিদগী গঙ্গাসাগর ফাওবগী মিসন অমদা ঐখোয়না য়াওরি৷ তোইলেতশিং শারক্তুনা, হেন্না ফবা সিৱেরেজ সিস্তেম থম্লক্তুনা অমদি ইশিং ত্রিতমেন্ত তৌবগী মতমগা চুনরবা ফেসিলিতীশিং ফংহল্লকপদগী, গঙ্গা জীদা তারিবা অমোৎপা দ্রেনশিংগী মশিং অসি থুনা হন্থরক্লি৷ ঙসি ঙসি ফাওবদা, নমামি গঙ্গা স্কিমগী মখাদা উধম সিংহ নগর, রামনগর অমসুং নাইনিতালদা সিৱর লাইন অমদি সিৱর ত্রিতমেন্ত প্লান্তশিং শঙ্গাখ্রে অমদি উরেপ-উয়ুং তমখ্রে৷ মমাংগী মতমদা কনা অমতনা থৌশাদনা লৈরুরবা নাইনিতালগী ফজরবা পাৎ ঙাক-শেনবগী থবক হৌজিক্তি পাইখৎলগনি৷
মরুপশিং,
মফম অমদা তুরিস্তশিংদা হেন্না খুদোংচাবা ফংহন্দ্রিবা মখৈ মফম অদুদা তুরিজম চাওখৎপা য়ারোই৷ মমাংগী মতমদা সরকার পাইরম্বা মীওইশিংনা মাইকৈ অসিগী মতাংদা খন্নখিবা লৈতে৷ শারিবা অনৌবা লম্বীশিং, লম্বীশিং পাকথোকহল্লিবা অমদি অনৌবা রেল রুতশিং শেমগৎলিবা অসিনা উত্তরখন্দদা অনৌবা তুরিস্তশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লগনি৷ উত্তরখন্দগী মরু ওইবা মফমশিংদা লৈরিবা রোপৱেজশিং অসিনা অনৌবা তুরিস্তশিং পুরকপদা মতেং পাংলগনি৷ কাশি বিস্বানাথ ধম শারকপদগী থৱাই লুপচরবা মীওইশিংগী মশিং চাওনা হেনগৎলকপা লৈবাক অসিনা উরি৷ কুমাউনদা লৈরিবা বগেস্বর অমসুং জগেস্বর ধমগুম্বা ধর্মগী ওইবা শেংলবা মফম কয়া অমা মফম অসিদা লৈরি৷
মরুপশিং,
দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংদা দবল ইঞ্জিন সরকারনা থাদরিবা শেনফমগী চাং অসি মমাংগী মতমদা অমুক্তা থাদখিদ্রিবা মওং অমনি৷ পি.এম. অৱাস য়োজনাগী মখাদা অনৌবা লম্বীশিং, বিল্দিংশিং, য়ুমশিং শারক্তুনা, অমদি অনৌবা রেল রুতশিং শারকপদগী, লোকেল ইন্দস্ত্রীশিং অমদি ঐখোয়গী উত্তরখন্দগী ওল্তরপ্রিনরশিংগী ওইনা অনৌবা পোজিবিলিতীশিং থোক্লক্লি৷ মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা, বেঙ্গ গরেন্তীশিং য়াওদনা নাহাদা এফোর্দেবল লোনশিং ফংহল্লি৷ লৌউ-শিংউবদা শরুক য়ারিবা নহাশিংদা কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিংগী খুৎথাংদা মতেং পাংলি৷ এস.ভি.এ.নিধি য়োজনাগী মখাদা অপিকপা দুকানশিং ফম্লিবা ইয়াম্বা-ইনাউশিং অমদি ইচল-ইচেশিংসু মতেং ফংলি৷ উত্তরখন্দগী লাইরবা অমদি মিদল-ক্লাসকী নহাগীদমক ঐখোয়গী সরকারনা বেঙ্কশিংগী থোংশিং হাংদুনা থমখ্রে৷
ইয়াম্বা-ইনাউশিং অমসুং ইচল-ইচেশিং,
দিল্লী অমসুং দেরাদুনদা পাল্লিবা সরকারশিং অসিনা শক্তি খক্তমক ইন্নদুনা চৎতে; মখোয়না ময়ামগী সেবাদা থৱাই কৎথোকখি৷ নেস্নেল সেক্যুরিতীদা মচা-মশুশিংবু কৎথোকখ্রবা কুমাউনগী থৌনা লৈরবা মমাশিংনা লমদম অদুবু ফ্রন্তিয়র রাজ্য অমা ওইরবসু মফম অদুবু মমাংগী সরকারশিংনা মীরাইবিখিবা অদু কাওবা ঙম্লোই৷ কন্নেক্তিবিতীদগী হৌরগা নেস্নেল সেক্যুরিতী ফাওবদা লৈরিবা এস্পেক্ত খুদিং মীরাইবিখি৷ মখোয়না ঐখোয়গী আর্মী অমদি লান্মীশিংবু চহি কয়া অমা ঙাইহন্দুনা থমখিবা খক্তনি৷ ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন ঙাইহন্দুনা থমখিবা, মতমগা চুনরবা খুৎলাইশিং পীদনা ঙাইহন্দুনা থমখিবা, বুল্লেতপ্রুফ জেকেৎশিংগুম্বা তঙাই ফদবা প্রোজেক্তিব আর্মর ফংহন্দনা ঙাইহন্দুনা থমখিবা অমদি তেরোরিস্তশিংদা মতিক চাবা পাউখুম পীবদসু থিন্থহনবা অসিনি!
মরুপশিং,
উত্তরখন্দনা খোংজেল য়াংনা চাওখৎলকপগী লম্বী অসি হেন্না য়াংখৎহনবা পাম্লি৷ অদোমগী মংলানশিং অদুনা ঐখোয়গী রিজোলুসনশিংনি; অদোমগী অখাং-কনবা অদুনা ঐখোয়গী থৌনা ওইরিবনি, অমদি অদোমগী তঙাই ফদবা খুদিংমক থুংহনবা হায়বসিনা ঐখোয়গী থৌদাং ওইরিবনি৷ দবল ইঞ্জিন সরকারদা অদোমগী থৌজালশিং অসিনা মসিগী চহি খুজিং অসি উত্তরখন্দগী চহি খুজিং ওইহল্লগনি৷ অমুক্কা হন্না, প্রোজেক্তশিং শেমগৎ-শাগৎলকপা অসিগীদমক ঐনা ময়াম পুম্নমকপু অমদি উত্তরখন্দগী প্রজাবু থাগৎপা ফোংদোকচরি৷ থমোই শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি৷ ২০২২ চহি অসি য়ৌশিল্লক্কদবা খজিক্তা ঙাইরে৷ উত্তরখন্দগী প্রজাদা নুংঙাই-য়াইফবা অনৌবা চহি অমা ওইরসনু অমদি ঘুঘুতিয়া ত্যার কুহ্মৈ অসিগীদমক ঐনা য়াইফ-মঙ্গোল নিজরি৷
ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে! হন্ন-হন্না থাগৎচরি৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration & foundation stone laying ceremony of multiple projects in Haldwani
30 DEC 2021 6:31PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Governor of Uttarakhand Gurmit Singh ji, young, energetic and popular Chief Minister Shri Pushkar Singh Dhami ji, State President of Bharatiya Janata Party Shri Madan Kaushik ji, Union Minister Shri Ajay Bhatt ji, my friends Ramesh Pokhriyal Nishank ji, Shri Trivendra Singh Rawat ji, Tirath Singh Rawat ji and Shri Vijay Bahuguna ji, Ministers in Uttarakhand Government Shri Satpal Maharaj ji, Shri Harak Singh Rawat ji, Shri Subodh Uniyal ji and Shri Banshidhar Bhagat ji, my colleagues in Parliament Smt. Mala Rajya Laxmi ji and Shri Ajay Tamta ji, other MPs and MLAs, and my dear brothers and sisters of Kumaon!
Hope everybody up there is safe. Hope you are able to listen to me. Such a large number of people everywhere on the buildings! Please don’t move forward. I get scared. I am very grateful to you for your love and blessings. Greetings to all the brothers and sisters from this holy land of Kumaon and love and blessings to grandchildren! I greet this land of Shiva dotted with shrines of Jageshwar, Bageshwar, Someshwar and Rameshwar. Kumaon has also made a huge contribution to the independence of the country. Under the leadership of Pandit Badri Datt Pandey, the practice of ‘Coolie-Begar’ ended during the Uttarayani fair.
Friends,
Today I got the opportunity to visit Kumaon. So, it is only natural to refresh old memories of my deep relationship with you. And what could be a greater pride for me than this that you have honored me with a cap of Uttarakhand. It’s not a small honor for me. I get attached to the pride of Uttarakhand. Today, development works worth over Rs. 17,000 crore have been either inaugurated or their foundation stone laid here. These projects will provide better connectivity and better health facilities to all the colleagues of Kumaon. I want to share one more good news with you. I have brought one more New Year gift for the people of Haldwani. We are coming up with a 2,000 crore rupee plan for the development of the overall infrastructure of Haldwani city. Haldwani will soon see unprecedented improvement in water, sewerage, road, parking, street lights, etc.
Friends,
We have emphasized the need to carry out development works at a fast pace to make this decade the decade of Uttarakhand. When I say that this is the decade of Uttarakhand, it is not without reason. There are many reasons. This is my firm belief that the potential of the people of Uttarakhand will make this decade the decade of Uttarakhand. I know the potential of this soil, friends. The growing modern infrastructure, the Char Dham mega project and new railway routes will make this decade the decade of Uttarakhand. New hydro projects and the growing industrial potential will make this decade the decade of Uttarakhand. The development of the tourism sector and the growing attraction for yoga all over the world is about to bring everybody to Uttarakhand. Growing facilities for tourists like Home Stays will make this decade the decade of Uttarakhand. This decade will belong to Uttarakhand in the agriculture sector also with an increase in natural farming and herbal products. The decade of Uttarakhand will be glorious. Today's projects are connected with all these sectors. I congratulate the people of Uttarakhand very much from this land of Haldwani today.
Friends,
We all know the might of the Himalayas and the number of rivers that flow from Uttarakhand. Ever since independence, the people here have seen two streams. One stream which wants to keep the mountains deprived of development. And there is another stream which wants to work round the clock for the development of the mountains. The people of the first stream always want you to be deprived of development. They avoided the hard work needed to bring roads, electricity and water to the mountains. So many generations of hundreds of villages left our beloved Uttarakhand and settled somewhere in the absence of good roads and facilities. Today I am satisfied that the people of Uttarakhand and the country have come to know the truth of these people. Today, our government is engaged in taking the country to new heights at a fast pace with the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. Today the foundation stone of the Satellite Center of AIIMS Rishikesh in Udham Singh Nagar district and Jagjivan Ram Government Medical College in Pithoragarh has been laid. These two hospitals will be of great help to the people of the Kumaon and Terai regions. Work is in full swing to start Almora Medical College soon. We are constantly trying to overcome the huge challenges of connectivity in Uttarakhand. Projects worth around 9,000 crore rupees that have been announced today are related to road construction only. Construction of a 1200-km rural road has also started under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. Apart from these roads, 151 bridges will also be constructed.
Brothers and sisters,
Manas Khand, which is the gateway to Mansarovar, was deprived of roads by those who believed in depriving you of comforts. We not only worked on the Tanakpur-Pithoragarh All Weather Road, but also built the road up to Lipulekh and it is being expanded further. Now when the people have come to know the truth of these people, they have opened a new shop which is to spread rumors. Manufacture the rumor, spread it and keep shouting day and night about it. I am told that these anti-Uttarakhand people are spreading confusion regarding the Tanakpur-Bageshwar railway line here.
Friends,
The final location survey of the Tanakpur-Bageshwar railway line is a strong basis of this project. It is being undertaken so that work on this rail line can start quickly. I have come here to assure you. Rishikesh- Karnaprayag rail route is under construction and very soon Tanakpur-Bageshwar route will also be constructed. My brothers and sisters of Uttarakhand, these are not just stones of foundation, these are not mere stones; these are the monuments of resolutions which the double engine government will realize.
Friends,
Uttarakhand has completed two decades of its formation. In these years, you have also seen those running the governments saying – ‘you loot Uttarakhand, but save my government’. These people plundered Uttarakhand with both hands. Those who love Uttarakhand cannot even imagine this. He who loves Kumaon does not leave Kumaon. This is Devbhoomi. Serving the people here, serving Uttarakhand is like serving gods and goddesses. And this is the spirit with which our government is working. I myself am committed in this regard. The inconvenience and deprivation is now being turned into convenience and harmony. They deprived you of basic facilities, whereas we are working day and night to provide 100 percent basic facilities to every class, every region.
Brothers and sisters,
If there is anyone who has suffered the most from the politics of deprivation, it is our mothers, sisters and our daughters. Mothers and sisters suffered the most due to smoke in the kitchen. Sisters and daughters suffered the most in the absence of toilets. Mothers suffered the most due to water dripping from the raw roof. It is the heart of mothers which get hurt the most when children fall sick and there is no money for treatment, no facilities. Our mothers and sisters had to endure a lot of hardships and time for water. We have tried to eradicate these problems of mother power in the last seven years. Tap water to every household under the Jal Jeevan Mission is one such endeavor. Under this mission, more than five crore families of the country have been given piped water in the last two years. The life of the sisters of 13 districts will be facilitated with the laying of the foundation stone of more than 70 projects. The areas around Haldwani and Jagjitpur will also get enough drinking water.
Friends,
When we visit a historical site, we are told that this place was built so many years ago, it is so old. But for decades, the situation of the country has been such that when it comes to big projects, what is said here is that this project has been stuck for so many years. This has been a permanent trademark of those who have been in government before. This is the history of the Lakhwar project whose work has started in Uttarakhand today. You think over, my friends and those who are sitting here have been hearing about this project for more than four decades. By now, you would have forgotten what the issue was. This project was first conceived in 1976. It will be almost 50 years now. Today, 46 years later, our government has laid the foundation stone for it. I would like to ask the brothers and sisters of Uttarakhand whether it is a sin or not that the project which was conceived in 1974 is being implemented after 46 years. Is it a sin or not? Should those committing such a sin to be punished or not? Has this delay hurt you or not? Has Uttarakhand suffered or not? Did two generations suffer or not? Will you forget those who commit such sins, or will you fall for their big promises? No country can imagine such a project hanging around in files for nearly five decades. Only promises were made in every election! Brothers and sisters, take a look at my seven-year record. My time is being spent searching and fixing such old stuff. Now that I'm doing the work properly, you should fix those people. Had the people who were in the government earlier any concern about you, would this project be held back for four decades? If they loved you, would this be the plight of this project? The truth is that those who were in the previous governments never cared about the potential of Uttarakhand. As a result, neither did we get enough electricity, nor did the farmers' fields get irrigated, and most of the rural population of the country had to live without pure piped water.
Friends,
For the past seven years, India has been protecting its environment and making the best use of its natural potential. The projects that have been launched today will not only strengthen the identity of Uttarakhand as a power surplus state but will also provide adequate irrigation facilities to the farmers. This electricity will be available to our industries, schools and colleges, hospitals and to every family.
Friends,
The health of Ganga-Yamuna in Uttarakhand affects the health and prosperity of the people here as well as the huge population of the country. Therefore, we are engaged in a mission from Gangotri to Gangasagar. With the construction of toilets, improved sewerage system and modern facilities for water treatment, the number of dirty drains falling into Ganga ji is decreasing rapidly. Even today, sewer line and sewer treatment plants have been inaugurated and the foundation stone laid at Udham Singh Nagar, Ramnagar and Nainital under the Namami Gange scheme. Protection of the beautiful lake of Nainital will now be taken up which no one cared about before.
Friends,
Tourism cannot flourish anywhere unless there is comfort for tourists. Those who ran the governments earlier did not even think in this direction. The new roads that are being built, the roads that are being widened and new rail routes that are being built will also attract new tourists in Uttarakhand. The ropeways in major places of Uttarakhand will also help bring new tourists. The increasing mobile connectivity and new towers which are being installed in some places will also attract tourists. The medical facilities being developed in Uttarakhand will also increase the confidence of the tourists coming here. And who will benefit the most? The maximum benefit will accrue to the youth of Uttarakhand, the youth of our mountains. The people of Uttarakhand are witness to the fact that the number of devotees visiting Kedarnathji increased after new facilities were launched there. All records were broken. Similarly, the country is seeing a rapid increase in the number of devotees following the construction of the Kashi Vishwanath Dham. There are holy places here like Jageshwar Dham and Bageshwar in Kumaon. Their development will create new possibilities for development in this region. The Central Government has also installed India's largest optical telescope at Devasthal in Nainital. It has not only provided new facilities to scientists from home and abroad, but created a new identity for this place.
Friends,
The amount of money that the double engine government is spending on development projects is unprecedented. With the construction of new roads, buildings, houses under the PM Awas Yojana and new rail routes, new possibilities emerge for local industries and for our Uttarakhand entrepreneurs. There would be a trader from Uttarakhand supplying cement, a businessman supplying iron and ballast, or an engineer carrying out the work related to their design. These development schemes are creating many employment opportunities here. The double engine government is standing with full strength with the youth of Uttarakhand who want to do business on their own. Under the Mudra Yojana, affordable loans are being provided to the youth without bank guarantees. Young people who are involved in farming are being helped with the Kisan Credit Cards. Brothers and sisters who run small shops are getting help under the SVANidhi Yojana. Our government has opened the doors of banks for the poor and middle-class youth of Uttarakhand. We are working hard to ensure that they are able to fulfill their dreams without any obstacles coming in their way. There are many possibilities for AYUSH and industries related to aromatic products in Uttarakhand. There is a huge market for it in the country and abroad. Aroma Park of Kashipura will strengthen Uttarakhand, will support the farmers and will provide employment to hundreds of youth. Similarly, the plastic industrial park will also create many employment opportunities.
Brothers and sisters,
The governments in Delhi and Dehradun are not after power; but dedicated to service. The brave mothers of Kumaon, who have dedicated their children to national security, cannot forget how the previous governments ignored this area despite it being a frontier state. Every aspect from connectivity to national security was ignored. They only made our army and soldiers wait for years. The wait for One Rank One Pension, the wait for modern weapons, the wait for necessary protective armor like bulletproof jackets and also the wait for a strong reply to terrorists! These people were always at the forefront in insulting the army and our brave soldiers. The brave people of Uttarakhand who gave the Kumaon Regiment to the army can never forget this.
Friends,
Uttarakhand wants to accelerate the pace of rapid development. Your dreams are our resolutions; your will is our motivation, and fulfilling your every need is our responsibility. Your blessings on the double engine government will make this decade the decade of Uttarakhand. Once again, I congratulate all of you and Uttarakhand for the development projects. Congratulations from the bottom of my heart. The year 2022 is just round the corner. I wish the people of Uttarakhand a very Happy New Year and also for the Ghughutiya Tyar festival.
Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.