ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୧୫-୧୮ ବର୍ଷର ପିଲାଙ୍କୁ ଦିଆଯିବ ଟିକା। ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ହେବ ସହାୟକ
ସମ୍ମୁଖ ଯୋଦ୍ଧା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମୀ ଏବଂ ପୂର୍ବବ୍ୟାଧି ପୀଡ଼ିତ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସତର୍କତା ଡୋଜ୍‌ ଘୋଷଣା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଓ ସମ୍ମୁଖ ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ଵାସ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ
ଭୟଭୀତ ନହୋଇ ଓମିକ୍ରନ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ କଲେ ନିବେଦନ
ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ କଲେ ଆଲୋକପାତ
‘‘ଭୂତାଣୁ ରୂପ ବଦଳାଉ ଥିବା ବେଳେ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ଵାସ, ଆମର ଅଭିନବ ଭାବନା ସହିତ ବହୁଗୁଣିତ ହେଉଛି’’
25 DEC 2021 10:53PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଜାନୁଆରୀ ୩ ୨୦୨୨, ସୋମବାର ଠାରୁ ୧୫-୧୮ ବର୍ଷର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକାକରଣ ଆରମ୍ଭ ହେବ। ଏହା ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଶିକ୍ଷାଦାନକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ କରିବା ସହିତ ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମାତାପିତାଙ୍କ ଚିନ୍ତା ଦୂର କରିବ। ସେ ମଧ୍ୟ ୧୦ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨, ସୋମବାର ଠାରୁ ଠାରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଓ ସମ୍ମୁଖ ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସତର୍କତା (ପ୍ରିକସନ) ଡୋଜ୍‌ ଦିଆଯିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। କୋଭିଡ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କର୍ମୀ ଏବଂ ସମ୍ମୁଖ ଯୋଦ୍ଧାମାନେ ଖୁବ ଅଧିକ ସମୟ ବିତାଇଥିବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଲାଗି ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଭାରତରେ ଏହାକୁ ‘ବୁଷ୍ଟର ଡୋଜ’ କୁହାନଯାଇ ‘ପ୍ରିକସନ ଡୋଜ’ କୁହାଯାଉଛି। ପ୍ରିକସନ ଡୋଜ୍‌ ଦିଆଯିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଫଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମୀ ଓ ସମ୍ମୁଖ ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ଵାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ, ପୂର୍ବରୁ କୌଣସି ବ୍ୟାଧିରେ ପୀଡ଼ିତ 60 ବର୍ଷରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରିକସନ ଡୋଜ ନେବାର ବିକଳ୍ପ ଉପଲବ୍ଧ ରହିବ। ସେମାନେ ନିଜ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶକ୍ରମେ ୧୦ ଜାନୁଆରୀ, ୨୦୨୨ ଠାରୁ ଏହି ପ୍ରତିଷେଧକ ଟିକା ନେଇପାରିବେ।
ଭାରତରେ ଓମିକ୍ରନ ସଂକ୍ରମଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ନହେବାକୁ ନିବେଦନ କରିବା ସହିତ ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବା ଓ ଭଲ ଭାବେ ହାତ ସଫା କରିବା ଭଳି ସତର୍କତା ପାଳନ କରିବା ଲାଗି କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲାରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆମକୁ ଏକ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି, ତାହା ହେଉଛି ସମସ୍ତ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅନୁସରଣ କରିବା କରୋନା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଅସ୍ତ୍ର। ଦ୍ୱିତୀୟ ଅସ୍ତ୍ର ହେଉଛି ଟିକାକରଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀ ୧୬ ତାରିଖରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ୧୪୧ କୋଟି ଡୋଜ୍‌ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ନାଗରିକ, ବୈଜ୍ଞାନିକ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଓ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଖୁବଶୀଘ୍ର ଟିକାର ଜରୁରି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଟିକା ସମ୍ପର୍କରେ ଗବେଷଣା ସହିତ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା, ବିତରଣ, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ଆଇଟି ସହାୟକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ପ୍ରାମାଣିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପ କାରଣରୁ ଦେଶର 61 ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରାପ୍ତବୟସ୍କ ଜନସଂଖ୍ୟାଙ୍କୁ ଉଭୟ ଡୋଜ ଟିକା ଦିଆଯାଇସାରିଛି। ସେହିପରି 91 ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରାପ୍ତବୟସ୍କ ହିତାଧିକାରୀ ଗୋଟିଏ ଡୋଜ ଟିକା ନେଇସାରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭୂତାଣୁ ରୂପ ବଦଳାଉଥିବା ସମୟରେ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ଵାସ, ଆମର ଅଭିନବ ଭାବନା ସହିତ ବହୁଗୁଣିତ ହେଉଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଶରେ ୧୮ ଲକ୍ଷ ସଙ୍ଗରୋଧ (ଆଇସୋଲେସନ) ଶଯ୍ୟା, ୫ ଲକ୍ଷ ଅମ୍ଳଜାନ ସଂଯୁକ୍ତ ଶଯ୍ୟା, ୧ ଲକ୍ଷ ୪୦ ହଜାର ଆଇସିୟୁ ଶଯ୍ୟା, ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୯୦ ହଜାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଇସିୟୁ ଏବଂ ଅଣଆଇସିୟୁ ଶଯ୍ୟା, ୩ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପିଏସଏ ଅମ୍ଳଜାନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ୪ ଲକ୍ଷ ଅମ୍ଳଜାନ ସିଲିଣ୍ଡର ରହିଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଟିକା ଓ ପରୀକ୍ଷଣ କିଟ୍‌ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ଵାସନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଦେଶରେ ନାକ ବାଟେ ଦିଆଯାଉଥିବା ଟିକା ବା ନାଜାଲ ଭାକ୍ସିନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ଡିଏନଏ ଟିକା ବିକଶିତ କରାଯିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆରମ୍ଭରୁ ଭାରତର କରୋନା ମୁକାବିଲା ବୈଜ୍ଞାନିକ ନୀତି, ବୈଜ୍ଞାନିକ ବିଚାରବିମର୍ଶ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ହୋଇ ରହିଆସିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ 11 ମାସର ଟିକା ଅଭିଯାନ ଅଧିକାଂଶ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆଶ୍ଵସ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱାଭାବିକତା ଆଣିଛି। ବିଶ୍ଵର ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ତୁଳନାରେ ଆମ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧି ଉତ୍ସାହଜନକ ରହିଆସିଛି। ତେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଚେତନ କରାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା କରୋନା ଯାଇନାହିଁ, ତେଣୁ ସତର୍କତାକୁ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଗୁଜବ, ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଓ ଭୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ହେଉଥିବା ଉଦ୍ୟମ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବା ଲାଗି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସତର୍କ କରାଇ ଦେଇଥିଲେ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ପ୍ରୟାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ସେ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM addresses the Nation
Youngsters of 15-18 age group to get vaccine. Will aid education
PM announces precaution dose for frontline workers, healthcare workers and senior citizens with co-morbdities
Will strengthen confidence of healthcare and frontline workers
Cautions public on Omicron without the need for panic
Gives an overview of healthcare infrastructure in the nation
“As the virus is mutating, our capability and confidence to face the challenge are also multiplying along with our innovative spirit”
25 DEC 2021 10:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the nation today. The Prime Minister announced that from 3rd January 2022, Monday, vaccination will start for the children in the age group of 15-18 years. The move is likely to aid in education normalization in schools and will reduce the worry of the parents with school going children. He also announced precaution dose for healthcare and frontline workers from 10th January 2022, Monday. This has been done in the light of the amount of time that the frontline workers and health care workers spend in the service of Covid patients. In India, this has been called ‘precaution dose’ not booster dose. The decision of precaution dose will strengthen confidence of healthcare and frontline workers. The Prime Minister also announced that option of precaution dose will be available for senior citizens above 60 years of age with co-morbidities on the advice of their doctors from 10th January, 2022.
Referring to the Omicron infections In India, the Prime Minister requested the people not to panic and to follow precautions such as masks and washing hands repeatedly. The Prime Minister said that the global experience of fighting the pandemic has told that following all guidelines is the biggest weapons in the fight against Corona. Second weapon is vaccination, he said.
The Prime Minister informed that the vaccination campaign started on 16th January this year has crossed the mark of 141 crore doses. He credited the collective efforts of the citizens, scientists and health workers and doctors for this success. The seriousness of vaccine was identified very early and along with research on vaccine, work was focussed on approval process, supply chain, distribution, training, IT support system and certification, he said. Due to these efforts, 61 percent of the adult population of the country has received both the vaccines and 90 percent adults have received one dose.
The Prime Minister emphasized that today, as the virus is mutating, our capability and confidence to face the challenge is also multiplying along with our innovative spirit. He informed that today the country has 18 lakh isolation beds, 5 lakh oxygen supported beds, 1 lakh 40 thousand ICU beds, 90 thousand ICU and Non ICU beds specially for children, more than 3 thousand PSA oxygen plants, 4 lakh oxygen cylinders and support to states is being provided for buffer doses and testing.
The Prime Minister assured that soon the country will develop nasal vaccine and the world’s first DNA vaccine. The Prime Minister emphasized that India’s fight against Corona has, from the very beginning, based on scientific principles, scientific consultation and scientific method. 11 Month vaccine campaign, the Prime Minister said, has brought relief and normalcy in the everyday lives of the countrymen. Economic activities have been encouraging compared to many countries of the world. However, the Prime Minister cautioned that Corona has not gone and alertness is of paramount importance.
Shri Modi also cautioned against the efforts to spread rumours, confusion and fear. He appealed to strengthen the speed up the world’s biggest vaccination campaign in the coming days.