নীতি আয়োগ
নেস্নেল মল্তিদাইমেন্সনেল পোবর্তী ইন্দেক্সতা এক্সপ্লেনর নোত
নেস্নেল মল্তিদাইমেন্সনেল পোবর্তী ইন্দেক্স: এন.এফ.ঐচ.এস.-৪(২০১৫-১৬)তা বেজ তৌবা বেজলাইন রিপোর্ত
27 NOV 2021 9:20AM by PIB Imphal
. কেবিনেৎ সেক্রেতরীগী গ্লোবেল ইন্দাইসেস ফোর রিফোর্মস অমসুং গ্রোথ(জি.আই.আর.জি.) ইনিসিয়েতিবকী মখাদা, লৈবাক্কী অসিগী পর্ফোমেন্স অসি হ্যুমেন দিবেলপমেন্ত ইন্দেক্স(ঐচ.দি.আই.), গ্লোবেল হঙ্গর ইন্দেক্স(জি.ঐচ.আই.) গ্লোবেল কম্পিতিতিবনেস ইন্দেক্স(জি.সি.আই.), হ্যুমেন দিবেলপমেন্ত ইন্দেক্স(ঐচ.দি.আই.), গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্স(জি.আই.আই.) য়াওনা গ্লোবেল ইন্দাইসেস ২৯দা য়েংশিল্লি৷ এক্সর্সাইস অসিনা মরু ওইবা সোসিএল, ইকোনোমিক অমসুং অতোপ্পা ইন্তরনেস্নেল্লী রিকোগনাইস ইন্দাইসেসকী মোনিতরিং মেকানিজম শিজিন্ননবা, আউতকমশিং ইমপ্রুব তৌনবা রিফোর্মশিং পুরক্নবগীদমক ইন্দাইসশিং অসিবু তুলশিং ওইনা শিজিন্নবা য়ানবা অমদি হায়রিবা ইন্দাইসশিং অসিদা ভারতকী পর্ফোমেন্স অদু মমি তাহন্নবা পান্দম থম্লি৷ ইনিসিয়েতিব অসিগী মখাদা, নিতি আয়োগ অসি মল্তিদাইমেন্সনেল পোবর্তী ইন্দেক্স(এম.পি.আই.)গী ওইনা নোদেল মন্ত্রালয়নি৷ গ্লোবেল এম.পি.আই. ২০২১গী মতুং ইন্না, ভারতকী রেঙ্ক অসি লৈবাক ১০৯গী মনুংদা ৬৬ শুবনি৷ নেস্নেল এম.পি.আই. প্রোজেক্ত অসিনা গ্লোবেল এম.পি.আই. দিকন্সত্রক তৌনবা অমদি গ্রোবেল এম.পি.আই. রেঙ্কিংশিংদা ভারতকী মফম অসি ফগৎনবগী হেন্না চাওবা পান্দমগা লোইননা কমপ্লিহেন্সিব ওইবা এক্সন প্লানশিং শেম্নবা হৌজিক ফাওবা কস্তমাইস তৌদনা লৈরিবা অসি তৌনবা পান্দম থম্লি৷ এম.পি.আই.গী নোদেল মন্ত্রালয় ওইনা, ইন্দেক্সকী পব্লিসিং এজেন্তশিংগা লোইননা এনগেজ তৌনবগীদমক; পর্ফোমেন্সকী মতুং ইন্না রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং রেঙ্কিং পীনবা হোৎনবদা থৌদাং লৌরি অমদি নেস্নেল এম.পি.আই. ইন্দিকেতর খুদিংমক্তা মেপ তৌখ্রবা লাইন মন্ত্রী তরানিথোইগা তাথোক-তাশিন তৌনবা ইন্তর-মিনিস্তিরিএল এম.পি.আই. কোওর্দিনেসন কম্মিতী (এম.পি.আই.সি.সি.) অমসু শেমখ্রে৷
. নেস্নেল মল্তিদাইমেন্,নেল পোবর্তী ইন্দেক্স: এন.এফ.ঐচ.এস.-৪(২০১৫-১৬)তা বেজ তৌবা বেজলাইন রিপোর্ত লাইন মন্ত্রালয় ১২গা তান্নবগা লোইননা অমদি রাজ্য সরকারশিং অমসুং ইন্দেক্স পব্লিসিং এজেন্সীশিং-ওক্সফোর্দ য়ুনিভর্সিতীগী ওক্সফোর্দ পোবর্তী অমসুং হ্যুমেন দিবেলপমেন্ত ইন্সিয়েতিব (ও.পি.ঐচ.আই.) অমদি য়ুনাইতেদ নেসন্স দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম(য়ু.এন.দি.পি.)গা পার্তনরশিপ শেমদুনা নিতি আয়োগনা শেমগৎখ্রে৷
. নেস্নেল মল্তিদাইমেন্সনেল পোবর্তী ইন্দেক্স: নেস্নেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে ৪ বেজ তৌরিবা বেজলাইন রিপোর্ত ২০১৫-১৬তা পাংথোকখি৷ ভারত সরকারগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মখাদা ইন্তরনেস্নেল ইন্সতিত্যুত ফোর পোপুলেসন সাইন্সেস(আই.আই.পি.এস.)না এন.এফ.ঐচ.এস. পাংথোক্লি৷
. নেস্নেল মল্তিদাইমেন্সনেল পোবর্তী ইন্দেক্স: এন.এফ.ঐচ.এস.-৪(২০১৫-১৬)দা বেজ তৌবা বেজলাইন রিপোর্তনা দাইমেন্সন পুম্নমক্তা লাইরদুনা হিংলিবা চহি কাংলুপ পুম্নমক্কী নপাশিং, নুপীশিং অমসুং অঙাংশিংগী প্রোপোর্সন য়ামদ্রবদা তংখায় অমা হন্থনবা পান্দম থম্লিবা সস্তেবনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং(এস.দি.জি.শিং)গী ১.২দা ফংলিবা প্রোগ্রেস অদু ওনবদা কন্ত্রিব্যুতর অমা ওইরি৷ হেল্থ, এজুকেসন অমসুং স্তেন্দর্দ ওফ লিবিংগী দাইমেন্সন অহুমদা, ন্যুত্রিসন, চাইল্দ অমসুং এদোলেসেন্ত মোর্তালিতী, মেতর্নেল কেয়র, স্কুল তম্বগী চহি, স্কুল এতেন্দেন্স, কুক্কিং ফ্যুল, সেনিতেসন, দ্রিংকিং ৱাতর, ইলেক্ত্রিসিতী, হাউসিং বেঙ্ক একাউন্তশিং অমসুং এসেতশিংদা লৈরিবা ইন্দিকেতরশিং য়াওরি৷
. হাউজিং, দ্রিঙ্কিং ৱাতর, সেনিতেসন, ইলেক্ত্রিসিতী, কুক্কিং ফ্যুল, ফাইনান্সিয়েল ইনক্লুজন অমদি স্কুল এতেন্দেন্স, ন্যুত্রিসন, মমা অমসুং মচাগী হকশেলগী ফিভম ফগৎনবা অতোপ্পা মরু ওইবা ইফর্তশিংগী লৈরিবা ফ্লেগশিপ স্কিমশিং অসি মপুং ফানা চৎনদ্রিঙৈ মাংওইননা এন.এফ.ঐচ.এস. ৪(দাতা পেরিয়র্দ: ২০১৫-১৬) পাংথোকখ্রে৷ মরম অদুনা বেজলাইনদা লৈরিবা ফিভম(লৈবাক অসিগী ওইনা মরু ওইবা স্কিমশিং পাক-শন্না চৎনদ্রিঙৈ মমাং) অসি ওন্নবগীদমক মসিনা য়াম্না কান্নবা সোর্স অমা ওইরগনি৷ প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা(পি.এম.এ.ৱাই.), জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.), স্বছ ভারত মিসন(এসবি.এম.), প্রধান মন্চ্রী সহাজ বিজলি হর ঘর য়োজনা(সৌভাগ্য), প্রধান মন্ত্রী উজ্জৱলা য়োজনা(পি.এম.য়ু.ৱাই.), প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা( পি.এম.জে.দি.ৱাই.), পোশান অভিয়ন অমসুং সমগ্রা শিক্সা অসি স্কিমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং অদুগী মনুংদা খরনি৷
. এন.এফ.ঐচ.এস.কীদমক য়ুনিত লেবেলদা খোমজিনখিবা হাউসহোল্দ মাইক্রোদাতা অদু নেস্নেল এম.পি.আই.গী কম্প্যুতেসনগী বেসিস ওইরি৷ ২০১৫-১৬তা খোমজিনখিবা মসিগী য়ুনিত লেবেল মাইক্রো দাতা অসি বেজলাইন মল্তিদাইমেন্সনেল পোবর্তীগী আইদিয়া অমা ফংনবা হৌজিক হৌজিক্কী ওইরিবা এম.পি.আই. রিপোর্ততা শিনজিন্নখ্রে৷ বেজলাইন অসিগা মরী লৈননা লৈবাক অদুগী প্রোগ্রেস অদু ২০১৯-২০দা খোমজিনখিবা এন.এফ.ঐচ.এস.-৫ দাতা অসি শিজিন্নদুনা ওল্লগনি৷ রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্কী এন.এফ.ঐচ.এস. ৫ ২০১৯-২০ সম্মরী ফেক্ত শীতশিং অদু ২০২১গী নবেম্বর ২৪দা আই.আই.পি.এস. অমসুং এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না রিলিজ তৌখি৷ হায়রিবা অসিমক্কী য়ুনিৎ লেবেল মাইক্রো দাতা অসি মথংগী চহিদা আই.আই.পি.এস. অমসুং এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না রিলিজ তৌখরকপা মতমদা দাতা পেরিয়র্দ ২০১৯-২০গী এন.এফ.ঐচ.এস. ৫দা বেজ তৌবা নেস্নেল এম.পি.আই. হোৎলগনি৷
. এন.এফ.ঐচ.এস. ৫ (২০১৯-২০)গী সম্মরী দাতা ফেক্তশীতশিংদগী ফংলিবা প্রিলিমিনরী ওবজর্বেসনশিং অসি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওই৷ অৱাৎপনা থল্লিবা অসি হন্থনবা অশেংবা কুক্কিং ফ্যুল, সেনিতেসন অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী ফংহনবদা ইমপ্রুবমেন্ত লাক্নবা মখোয়না হায়খি৷ অসিগীসু মথক্তা, রাজ্য ২২ অমসুং য়ু.তি.শিংগীদমক রিলিজ তৌখিবা স্তেত রিপোর্তশিং অসিনা স্কুল কাবগী চাং, থক্নবা ইশিং, বেঙ্ক একাউন্তশিং অমসুং হাউজিংদা শোৎথদুনা লৈরিবা অসি হন্থনবা হায়খি৷ ইমপ্রুবমেন্তশিং অসিনা এন.এফ.ঐচ.এস. ৫ (২০১৯-২০) হাউসহোল্দ মাইক্রো দাতাদা বেজ তৌদুনা লাক্কদৌরিবা ইন্দেক্সতা মল্তিদাইমেন্সেনেল পোবর্তীগী চাং অসি চাওনা হন্থহন্নবগী ওভরওল দাইরেক্সন অমা তাক্লি৷
. নেস্নেল এম.পি.আই.গী মখাদা লৈরিবা ইন্দিকেতরশিংগী রিপোর্তশিং অমদি এন.এফ.ঐচ.এস. ৫ (২০১৯-২০) ফেক্তশীতশিংদা এন.এফ.ঐচ.এস. ৪(২০১৫-১৬) মমি তাখিবদগী ফোকস্ত প্রোগ্রামেতিক ইন্তরবেন্সনশিং অমসুং ফ্লেগশিপ স্কিমশিংগী খুৎথাংদা সবস্তেন্তিব গেনশিং ফংখি৷ বেজলাইন নেস্নেল এম.পি.আই. রিপোর্ত ফংনবা তানরিবা প্রোগ্রেস রিপোর্ত অদুনা ২০১৫-১৬(এন.এফ.ঐচ.এস. ৪) অমসুং ২০১৯-২০(এন.এফ.ঐচ.এস. ৫)গী মরক্তা মল্তিদাইমেন্সনেল পোবর্তী হন্থরক্লিবা অদু কেপচর তৌরগনি৷ এন.এফ.ঐচ.এস. ৫গী য়ুনিত লেবেল মাইক্রো দাতা ফংলবা মতুংদা রিপোর্ত অসি রিলিজ তৌরগনি৷
নেস্নেস এম.পি.আই. (নেস্নেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে-৪, দাতা পেরিয়র্দ-২০১৫-১৬গী মতুং ইন্না): দাইমেন্সনশিং, ইন্দিকেতরশিং অমসুং ফাইন্দিংশিং
• হকশেল, এজুকেসন অমসুং লিবিং স্তেন্দর্দকী মেক্রো দাইমেন্সন অহুমদা য়ুংথোংশিংনা থেংনখিবা তোঙান তোঙানবা অৱাৎপশিং অদু ভারতকী নেস্নেল এম.পি.আই.না উৎলি৷ নেস্নেল এম.পি.আই., দাইমেন্সনশিং, ইন্দিকেতরশিং অমসুং ৱেতশিং মখাদা পীরি:
• রিপোর্ত অসিগী অখন্নবা ফিচর অমা ওইনা নেস্নেল হেদকাউন্ত রেসিও অমসুং ইন্তেন্সিতীগী ইস্তিমেতশিং অসি রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং খক্ত নত্তনা জিলা পুম্নমক্কী ওইনা ফংহনখ্রে৷ মসিনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী মরক্তা খক্তা নত্তনা রাজ্য অমগী জিলাশিংগী মরক্তসু কম্পেরেতিব অমসুং রিলেতিব পর্ফোমেন্স নৈনবা ঙমহল্লগনি৷
ফিগর ২: হেদকাউন্ত রেসিও (এম.পি.আই. পোর ওইরিবা মীওইগী %)
মখাদা রাজ্যশিং অসি মখোয় মখোয়গী এম.পি.আই. হেদকাউন্ত রেসিওগী এসেন্দিং ওর্দরদা উৎলি:
ফিগর ৩:
এন.এফ.ঐচ.এস. ৫দা লৈরিবা পোজিতিব ত্রেন্দশিং (দাতা পেরিয়র্দ-২০১৯-২০): এন.এফ.ঐচ.এস. ফেক্তশিং অমসুং রিপোর্তশিংগী প্রিলিমিনরী ওবজর্বেসনশিং
• আই.আই.পি.এস. অমসুং এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না এন.এফ.ঐচ.এস. ৫(২০১৯-২০) হাউসহোল্দ লেবেল মাইক্রো দাতা রিলিজ তৌরবা মতুং খক্তদা ন্যুত্রিসন, চাইল্দ অমসুং এদোলেসেন্ত মোর্তালিতী, মেতর্নেল হেল্থ, স্কুল তম্বগী চহিশিং অমসুং এসেতশিংদা ইন্দিকেতরশিং হোৎপা য়াগনি৷ ইন্দিকেতর ১২ পুম্নমক্তা অমুক্তদা পীরিবা রাজ্য নত্রগা জিলা অমদা লৈরিবা সেম্পল হাউসহোল্দ খুদিংমক স্কোরিং তৌদুনা এম.পি.আই. স্কোর অসি হোৎলি৷ মরম অদুনা, মসিদা এন.এফ.ঐচ.এস.কী হাউসহোল্দ য়ুনিত লেবেল মাইক্রোদাতা দরকার ওই৷
• ২০২১গী নবেম্বর ২৪দা আই.আই.পি.এস. অমসুং এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না রিলিজ তৌখিবা এন.এফ.ঐচ.এস. ৫ (২০১৯-২০) ফেক্তশীতশিংদা রাজ্য ৩৬ অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্কী ওইনা ইলেক্ত্রিসিতী, কুক্কিং ফ্যুল অমসুং সেনিতেসনগী প্রিলিমিনরী ইস্তিমেতশিং পীরি৷
• রাজ্য ২২ অমসুং য়ু.তি.শিং খক্তগী ওইনা এন.এফ.ঐচ.এস. ৫ (২০১৯-২০)গী স্তেত রিপোর্তশিংদা স্কুল এতেন্দেন্স, দ্রিঙ্কিং ৱাতর, হাউজিং অমসুং বেঙ্ক একাউন্তশিংগী প্রিলিমিনরী ইস্তিমেতশিং ফংলি৷
• মখাগী গ্রাফততা য়াওরিবা হঙ্গাম মপাল মচুগী বারশিং অসিনা ২০১৫-১৬(এন.এফ.ঐচ.এস. ৪)দা নেস্নেল এম.পি.আই.গী ইন্দিকেতর অমদা দিপ্রাইব তৌদুনা লৈহৌরিবা মীওই মশিংগী পর্সেন্তেজ অদু তাক্লি৷ ২০১৯-২০(এন.এফ.ঐচ.এস. ৫)দা ইন্দিকেতর অমদা দিপ্রাইব তৌদুনা লৈহৌরিবা মীওই মশিংগী পর্সেন্তেজ অদু অশংবা মচুগী বারশিং অসিনা তাক্লি৷
• দিপ্রাইবেসম =১০০অখন্নবা ইন্দিকেতর অমদা ফংলিবা এচিবমেন্ত৷ খুদম ওইনা: মৈ থানবা ইমুংশিংদা লৈরিবা মীওই মশিং অদু =৯৯% ওইরবদি, দিপ্রাইবেসন = %
1. ইলেক্ত্রিসিতীদা দিপ্রাইবেসন লৈরিবা অসি হন্থহন্নবা হোৎনবদা এন.এফ.ঐচ.এস. ৫ (২০১৯-২০)দা লৈরিবা পোজিতিব ত্রেন্দশিং (এন.এফ.ঐচ.এস. ৪ ২০১৫-১৬না হঙ্গাম মপাল মচুদা পীরি অমসুং এন.এফ.ঐচ.এস. ৫না অশংবা মচুদা পীরি)
1. ইমপ্রুব অমসুং এক্সক্লুসিব সেনিতেসনদা দিপ্রাইবেসন হন্থনবা এন.এফ.ঐচ.এস. ৫(২০১৯-২০)দা লৈরিবা পোজিতিব ত্রেন্দশিং (এন.এফ.ঐচ.এস. ৪ ২০১৫-১৬না হঙ্গাম মপাল মচুদা পীরি অমসুং এন.এফ.ঐচ.এস. ৫না অশংবা মচুদা পীরি )
1. থোংবা-থাকপদা ক্লিন ফ্যুল শিজিন্নবদা দিপ্রাইবেসন লৈরিবা অসি হন্থনবা এন.এফ.ঐচ.এস. ৫(২০১৯-২০)দা লৈরিবা পোজিতিব ত্রেন্দশিং (এন.এফ.ঐচ.এস. ৪ ২০১৫-১৬না হঙ্গাম মপাল মচুদা পীরি অমসুং এন.এফ.ঐচ.এস. ৫না অশংবা মচুদা পীরি)
1. থক্নবা ইশিংদা দিপ্রাইবেসন হন্থনবা এন.এফ.ঐচ.এস. ৫(২০১৯-২০)দা লৈরিবা পোজিতিব ত্রেন্দশিং (এন.এফ.ঐচ.এস. ৪ ২০১৫-১৬না হঙ্গাম মপাল মচুদা পীরি অমসুং এন.এফ.ঐচ.এস. ৫না অশংবা মচুদা পীরি)
1. ইলিমেন্তরী স্কুল এতেন্দেন্সতা দিপ্রাইবেসন হন্থনবা এন.এফ.ঐচ.এস. ৫(২০১৯-২০)দা লৈরিবা পোজিতিব ত্রেন্দশিং (এন.এফ.ঐচ.এস. ৪ ২০১৫-১৬না হঙ্গাম মপাল মচুদা পীরি অমসুং এন.এফ.ঐচ.এস. ৫না অশংবা মচুদা পীরি)
1. বেঙ্ক একাউন্তশিংদা দিপ্রাইবেসন লৈরিবা অসি হন্থনবা এন.এফ.ঐচ.এস. ৫(২০১৯-২০)দা লৈরিবা পোজিতিব ত্রেন্দশিং (এন.এফ.ঐচ.এস. ৪ ২০১৫-১৬না হঙ্গাম মপাল মচুদা পীরি অমসুং এন.এফ.ঐচ.এস. ৫না অশংবা মচুদা পীরি)
1. হাউজিংদা দিপ্রাইবেসন লৈরিবা অসি হন্থনবা এন.এফ.ঐচ.এস. ৫(২০১৯-২০)দা লৈরিবা পোজিতিব ত্রেন্দশিং(এন.এফ.ঐচ.এস. ৪ ২০১৫-১৬না হঙ্গাম মপাল মচুদা পীরি অমসুং এন.এফ.ঐচ.এস. ৫না অশংবা মচুদা পীরি)
এন.এফ.ঐচ.এস. ৫না দিফাইন তৌবগী মতুং ইন্না করিগুম্বা মীওই অমনা কচা নত্রগা সেমি-পক্কা হাউসতা লৈবা তারবদি মীওই অদু হাউজিংদা দিপ্রাইব ওইরগনি হায়না এম.পি.আই.না তাক্কনি৷

NITI Aayog
Explainer Note on National Multidimensional Poverty Index
National Multidimensional Poverty Index: Baseline Report based on NFHS-4 (2015-16)
27 NOV 2021 9:20AM by PIB Delhi
1. Under the Cabinet Secretary’s Global Indices for Reforms and Growth (GIRG) initiative, the country’s performance is being monitored across 29 global indices including Human Development Index (HDI), Global Hunger Index (GHI), Global Competitiveness Index (GCI), Human Capital Index (HCI), Global Innovation Index (GII), among others. This exercise is aimed at leveraging the monitoring mechanism of important social, economic, and other internationally recognised indices, enabling the utilisation of these indices as tools for bringing about reforms to improve outcomes and correspondingly reflect them in India’s performance in these indices globally. Under this initiative, NITI Aayog is the nodal Ministry for the Multidimensional Poverty Index (MPI). According to Global MPI 2021, India’s rank is 66 out of 109 countries. The National MPI Project is aimed at deconstructing the Global MPI and creating a globally aligned and yet customised India MPI for drawing up comprehensive Reform Action Plans with the larger goal of improving India’s position in the Global MPI rankings. As the nodal Ministry for MPI, NITI Aayog is also responsible for engaging with the publishing agencies of the index; ranking States and Union Territories based on their performance and has also constituted an inter-ministerial MPI Coordination Committee (MPICC) to consult twelve Line Ministries mapped to each National MPI indicator.
2. National Multidimensional Poverty Index: Baseline Report based on NFHS-4 (2015-16) has been developed by NITI Aayog in consultation with 12 Line Ministries and in partnership with State governments and the index publishing agencies –Oxford University’s Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI) and United Nations Development Programme (UNDP).
3. National Multidimensional Poverty Index: Baseline Report is based on National Family Health Survey 4, which was conducted in 2015-16. NFHS is conducted by the International Institute for Population Sciences (IIPS) under the Ministry of Health and Family Welfare, Government of India.
4. National Multidimensional Poverty Index: Baseline Report based on NFHS-4 (2015-16) is a contribution towards measuring progress towards target 1.2 of the Sustainable Development Goals (SDGs) which aims at reducing “at least by half the proportion of men, women and children of all ages living in poverty in all its dimensions”. Across three dimensions of health, education and standard of living, it includes indicators on nutrition, child and adolescent mortality, maternal care, years of schooling, school attendance, cooking fuel, sanitation, drinking water, electricity, housing, bank accounts and assets.
5. NFHS 4 (data period: 2015-16), precedes the full roll out of flagship schemes on housing, drinking water, sanitation, electricity, cooking fuel, financial inclusion, and other major efforts towards improving school attendance, nutrition, mother and child health, etc. Hence it serves as a useful source for measuring the situation at baseline i.e. before large-scale rollout of nationally important schemes. Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY), Jal Jeevan Mission (JJM), Swachh Bharat Mission (SBM), Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana (Saubhagya), Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY), Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY), POSHAN Abhiyaan and Samagra Shiksha are some of those schemes and programmes.
6. The household microdata collected at the unit-level for the NFHS serves as the basis of the computation of National MPI. This unit level micro data collected in 2015-16 has been used in the current MPI report to derive an idea of baseline multidimensional poverty i.e. where the country was with respect to MPI before full-scale roll out of the above mentioned schemes. The progress of the country with respect to this baseline will be measured using the NFHS-5 data collected in 2019-20. The NFHS 5 2019-20 summary fact sheets for all States and Union Territories was released by IIPS and MoHFW on 24 November 2021. National MPI based on NFHS 5 of the data period 2019-20 will be computed when the unit level micro data for the same is released by IIPS and MoHFW next year.
7. Preliminary observations from the summary data factsheets of NFHS 5 (2019-20) are encouraging. They suggest improvement in access to clean cooking fuel, sanitation, and electricity which translates to reduction in deprivation. Additionally, the State reports released for 22 States and UTs suggest reduction in deprivation in school attendance, drinking water, bank accounts and housing. These improvements indicate an overall direction of significant reduction in the incidence of multidimensional poverty in the forthcoming index based on NFHS 5 (2019-20) household micro data.
8. Substantive gains achieved through focussed programmatic interventions and flagship schemes since NFHS 4 (2015-16) is reflected in the NFHS 5 (2019-20) factsheets and reports for indicators under the purview of the National MPI. The progress report, a follow-up to the baseline National MPI report, will capture this reduction in multidimensional poverty between 2015-16 (NFHS 4) and 2019-20 (NFHS 5). This report will be released after the unit level micro data of NFHS 5 is available.
National MPI (based on National Family Health Survey-4, data period- 2015-16): Dimensions, Indicators and Findings
• India’s national MPI captures multiple and simultaneous deprivations faced by households across the three macro dimensions of health, education and living standards. The National MPI dimensions, indicators and weights are given below:
• Estimates of national MPI headcount ratio and intensity have been furnished not only for the States and Union Territories but also for all the districts, which is a unique feature of this report. This will not only enable the analysis of comparative and relative performance among States and UTs but also among the districts of a State. This assumes salience given the federal structure of the country and the importance of the involvement of district administrations for effective implementation of interventions and schemes.
Figure 2: Headcount Ratio (% of population who are MPI poor)
The States are depicted in ascending order of their respective MPI headcount ratio below:
Figure 3:
Positive trends in NFHS 5 (data period- 2019-20): Preliminary observations from NFHS factsheets and reports
• Indicators on nutrition, child & adolescent mortality, maternal health, years of schooling and assets can only be computed after the NFHS 5 (2019-20) household level micro data is released by IIPS and MoHFW. The MPI score is computed by scoring each sampled household in a given State or district on all 12 indicators simultaneously. Therefore, it requires the household unit level microdata of the NFHS.
• Preliminary estimates on electricity, cooking fuel and sanitation indicators are available for all 36 States and Union Territories in the NFHS 5 (2019-20) factsheets released by IIPS and MoHFW on 24 November 2021.
• Preliminary estimates on school attendance, drinking water, housing, and bank accounts is available in the State Reports of NFHS 5 (2019-20) for 22 States and UTs only.
• The yellow bars in the graph below denote the percentage of population deprived in an indicator of the National MPI in 2015-16 (NFHS 4). The green bar denotes the percentage of population deprived in an indicator in 2019-20 (NFHS 5).
• Deprivation =100 – achievement in a particular indicator. For example: if population living in households with electricity =99%, then deprivation = 1%
1. Positive trends in NFHS 5 (2019-20) in reducing deprivation in electricity (NFHS 4 2015-16 in yellow and NFHS 5 2019-20 in green)
1. Positive trends in NFHS 5 (2019-20) in reducing deprivation in improved and exclusive sanitation (NFHS 4 2015-16 in yellow and NFHS 5 2019-20 in green)
1. Positive trends in NFHS 5 (2019-20) in reducing deprivation in using clean fuel for cooking (NFHS 4 2015-16 in yellow and NFHS 5 2019-20 in green)
1. Positive trends in NFHS 5 (2019-20) in reducing deprivation in drinking water (NFHS 4 2015-16 in yellow and NFHS 5 2019-20 in green)
1. Positive trends in NFHS 5 (2019-20) in reducing deprivation in elementary school attendance (NFHS 4 2015-16 in yellow and NFHS 5 2019-20 in green)
1. Positive trends in NFHS 5 (2019-20) in reducing deprivation in bank accounts (NFHS 4 2015-16 in yellow and NFHS 5 2019-20 in green)
1. Positive trends in NFHS 5 (2019-20) in reducing deprivation in housing (NFHS 4 2015-16 in yellow and NFHS 5 2019-20 in green)
*The MPI defines an individual to be deprived in housing if they are living in a kachha or semi-pucca house as defined by the NFHS-5.