ନୀତି ଆୟୋଗ
ଜାତୀୟ ବହୁମୁଖୀ ଆକାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୂଚୀ ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ବିବରଣୀ
ଜାତୀୟ ବହୁମୁଖୀ ଆକାର ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୂଚୀ: ବେସଲାଇନ ରିପୋର୍ଟ ଏନଏଫଏଚଏସ-୪ (୨୦୧୫-୧୬) ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ
27 NOV 2021 9:20AM by PIB Bhubaneswar
୧. କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବଙ୍କ ଅଧୀନ ବୈଶ୍ୱିକ ସଂସ୍କାର ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୂଚକାଙ୍କ (ଜିଆଇଆରଜି) ପଦକ୍ଷେପ ଦେଶର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ୨୯ଟି ବୈଶ୍ୱିକ ସୂଚକାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି । ଏଥି ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ମାନବ ବିକାଶ ସୂଚୀ (ଏଚଡିଆଇ), ବୈଶ୍ୱିକ କ୍ଷୁଧା ସୂଚୀ (ଜିଏଚଆଇ), ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଯୋଗୀତା ସୂଚୀ (ଜିସିଆଇ), ମାନବ ପୁଞ୍ଜି ସୂଚୀ (ଏଚସିଆଇ), ବୈଶ୍ୱିକ ଉଦ୍ଭାବନ ସୂଚୀ (ଜିଆଇଆଇ) ଇତ୍ୟାଦି । ଏହି ପ୍ରୟୋଗର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମାଜିକ, ଆର୍ଥିକ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ୱୀକୃତି ଲାଭ କରିଥିବା ସୂଚକାଙ୍କର ପର୍ଯ୍ୟାଲୋଚନା କରି ଏହି ସୂଚକାଙ୍କ ଗୁଡିକୁ ଭାରତ ପାଇଁ ବାହାରେ କିପରି ଉପଯୋଗ ହେବ ଦେଖିବା । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ନୀତି ଆୟୋଗ ହେଉଛି ଜାତୀୟ ବହୁମୁଖୀ ଆକାର ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୂଚୀ (ଏମପିଆଇ)ର ମୂଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ସଂସ୍ଥା । ବୈଶ୍ୱିକ ଏମପିଆଇ ୨୦୨୧ ଅନୁସାରେ ୧୦୯ଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସ୍ଥାନ ହେଉଛି ୬୬ । ଜାତୀୟ ଏମପିଆଇ ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବୈଶ୍ୱିକ ଏମପିଆଇକୁ ଭାଙ୍ଗି ଭାରତ ପାଇଁ ସୁହାଇବା ଭଳି ଭାରତ ଏମପିଆଇ ତିଆରି କରିବା ଓ ଏକ ବିସ୍ତୃତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଯୋଜନା କରି ବୈଶ୍ୱିକ ଏମପିଆଇ ସ୍ଥାନରେ ଭାରତର ରାଙ୍କକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବା । ମୂଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ହିସାବରେ ନୀତି ଆୟୋଗ ସୂଚୀ ପ୍ରସ୍ତୁତକାରୀ ସଂସ୍ଥା ସହ ଯୋଗାଯୋଗ ରକ୍ଷା କରି ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର କାର୍ଯ୍ୟ ତଥା ଗଠନ କରିଥିବା ଆନ୍ତଃ ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳୀୟ ଏମପିଆଇ ସମନ୍ୱୟ କମିଟି (ଏମପିଆଇସିସି) ୧୨ଟି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂଯୋଗୀ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବ ।
୨. ଜାତୀୟ ବହୁମୁଖୀ ଆକାର ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୂଚୀ: ଏନଏଫଏଚଏସ-୪ (୨୦୧୫-୧୬) ବେସଲାଇନ ରିପୋର୍ଟକୁ ନୀତି ଆୟୋଗ ୧୨ଟି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜଡ଼ିତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ ସୂଚୀ ପ୍ରକାଶକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଅକ୍ସଫୋର୍ଡ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଅକ୍ସଫୋର୍ଡ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏବଂ ମାନବ ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପ (ଓପିଏଚଆଇ) ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ଉନ୍ନୟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ୟୁଏନଡିପି) ସହ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ।
୩. ଜାତୀୟ ବହୁମୁଖୀ ଆକୃତି ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୂଚୀ: ଏହାର ବେସଲାଇନ ରିପୋର୍ଟ ୨୦୧୫-୧୬ରେ କରାଯାଇଥିବା ଜାତୀୟ ପରିବାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସର୍ଭେ-୪ ଅନୁସାରେ କରାଯାଇଛି । ଏନଏଚଏଫଏସ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନସ୍ଥ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଜ୍ଞାନ (ଆଇଆଇପିଏସ) ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଛି ।
୪. ଜାତୀୟ ବହୁମୁଖୀ ଆକୃତି ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୂଚୀ - ଏନଏଫଏଚଏସ-୪ (୨୦୧୫-୧୬) ହେଉଛି ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି)ର ଆକଳନ ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୀମାରେଖା ନିମ୍ନରେ ଥିବା ସବୁ ବୟସର ପୁରୁଷ, ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଅଧା ହ୍ରାସ କରିବା । ତିନି ପ୍ରକାର ଯଥା – ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଓ ଜୀବନଧାରଣମାନ ମଧ୍ୟରେ ପୌଷ୍ଟିକତା, ଶିଶୁ ଓ କିଶୋର ମୃତ୍ୟୁହାର, ମାତୃଯତ୍ନ, ବିଦ୍ୟାଳୟ ଯିବା ବୟସ, ବିଦ୍ୟାଳୟ ଉପସ୍ଥାନ, ରୋଷେଇ ଇନ୍ଧନ, ପରିମଳ, ପାନୀୟ, ବିଦ୍ୟୁତ, ଆବାସ, ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି ।
୫. ଏନଏଚଏଫଏସ-୪ (ତଥ୍ୟ ଅବଧି ୨୦୧୫-୧୬)ରେ ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଫ୍ଲାଗସିପ ଯୋଜନା ଯଥା - ଆବାସ, ପାନୀୟ ଜଳ, ପରିମଳ, ବିଦ୍ୟୁତ, ରନ୍ଧା ଇନ୍ଧନ, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଉଦ୍ୟମ ଯେପରିକି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଉପସ୍ଥାନରେ ଉନ୍ନତି, ପୌଷ୍ଟିକତା, ମାତୃ-ଶିଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦି । ଏହା ବେସଲାଇନରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପାଇଁ ଏକ ଉପକାରୀ ଉତ୍ସ ଯାହା ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନା ପୂର୍ବରୁ ଥିଲା । ଏହି ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା, ଜଳଜୀବନ ମିଶନ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସହଜ ବିଜଲି ହର ଘର ଯୋଜନା (ସୌଭାଗ୍ୟ), ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଧନ ଯୋଜନା, ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷା ଭଳି କେତେକ ଯୋଜନା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି ।
. ଜାତୀୟ ଏମପିଆଇ ହିସାବ ନିମନ୍ତେ ଘର ପିଛା ଅଣୁ ତଥ୍ୟ (ମାଇକ୍ରୋ ଡାଟା) ଏନଏଫଏଚଏସ ପ୍ରମୁଖ ତଥ୍ୟ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ୟୁନିଟୱାରୀ ଅଣୁ ତଥ୍ୟ ଯାହା ୨୦୧୫-୧୬ରେ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଥିବା ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନର ଏମପିଆଇ ରିପୋର୍ଟରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ଏକ ବେସଲାଇନ ଟଣା ଯାଇଛି । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଉପରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ ପୂର୍ବରୁ ଏମପିଆଇ ବ୍ୟବସ୍ଥା କଣ ଥିଲା ଦେଖିବା । ଏହି ତଥ୍ୟକୁ ୨୦୧୯-୨୦ ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ରେ ସଂଗୃହୀତ ତଥ୍ୟ ସହ ତୁଳନା କରାଯିବ । ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୯-୨୦)ର ଫ୍ୟାକ୍ସସିଟ ଆଇଆଇପିଏସ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ୨୪ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ପଠାଯାଇଛି । ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ ୨୦୧୯-୨୦ ତଥ୍ୟ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଆଇଆଇପିଏସ ଏବଂ ଏମଓଏଚଏଫଡବ୍ଲୁ୍ ଦ୍ୱାରା ଜାରୀ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ଅଣୁ ତଥ୍ୟ ମିଳିବା ପରେ ହିଁ ହିସାବକୁ ନିଆଯିବ ।
୭. ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୯-୨୦)ର ପ୍ରାଥମିକ ବିବରଣୀ ଅନୁସାରେ ଏହା ବେଶ ଉତ୍ସାହପ୍ରଦ । ସେଥିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର, ପରିମଳ ଓ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଥିବା ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ଏଥିରୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ଆଭାସ ମିଳିଛି । ୨୨ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ମିଳିଥିବା ବିବରଣୀ ଅନୁସାରେ ଆବାସ, ପାନୀୟ ଜଳ, ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା, ବିଦ୍ୟାଳୟ ଉପସ୍ଥାନ ଇତ୍ୟାଦିରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି । ଏଥିରୁ ୨୦୧୯-୨୦ରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ଆଶାତୀତ ହ୍ରାସ ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
୮. ଫ୍ଲାଗସିପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୋଗୁଁ ୨୦୧୫-୧୬ ଏନଏଫଏଚଏସ-୪ରେ ହୋଇଥିବା ଉନ୍ନତି ୨୦୧୯-୨୦ ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି । ଏନଏଫଏଚଏସ -୫ର ୟୁନିଟି ସ୍ତରୀୟ ଅଣୁ ଡାଟା ମିଳିବା ପରେ ୨୦୧୯-୨୦ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରକାଶ ପାଇବ ।
ଜାତୀୟ ଏମପିଆଇ (ଜାତୀୟ ପରିବାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସର୍ଭେ-୪ ତଥ୍ୟ ଅବଧି ୨୦୧୫-୧୬) ଆକାର, ସୂଚକ ଓ ତଥ୍ୟ
• ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ଏମପିଆଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଓ ବଞ୍ଚିବାର ମାନ ଭଳି ସୂଚକ ଗୁଡିକୁ ଭିତ୍ତିକରି ପରିବାରୱାରୀ କରାଯାଇଛି । ଏହାର ବିସ୍ତୃତ ତଥ୍ୟ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ହେଇଛି ।
• ଏମପିଆଇ ମୁଣ୍ଡ ପିଛା ଅନୁପାତ କେବଳ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ୱାରୀ କରାନଯାଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାକୁ ମଧ୍ୟ ହିସାବରେ ନିଆଯାଇଛି । ଏହା ହେଉଛି ରିପୋର୍ଟର ଏକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ । ଏହା ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ସହ ବିଶ୍ଳେଷକ ଜିଲ୍ଲାୱାରୀ ତଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହାସ କରିପାରିବ ।
ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (ତଥ୍ୟ ୨୦୧୯-୨୦) ପ୍ରାଥମିକ ଅନୁଧ୍ୟାନ ଏନଏଫଏଚଏସ ବିବରଣୀ
• ପୌଷ୍ଟିକତା, ଶିଶୁ ଓ କିଶୋର ମୃତ୍ୟୁହାର, ମାତୃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଅବଧି ଓ ସମ୍ପତ୍ତି ସମ୍ପର୍କିତ ତଥ୍ୟ ଆକଳନ ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୯-୨୦) ପରିବାରୱାରୀ ଅଣୁ ତଥ୍ୟ ଆଇଆଇପିଏସ ଓ ଏମଓଏଚଏଫଡବ୍ଲୁ୍ ଦ୍ୱାରା ଜାରୀ କରିବା ପରେ କରାଯିବ ।
• ବିଦ୍ୟୁତ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରାଥମିକ ଆକଳନ ଅନୁସାରେ ଇନ୍ଧନ ଓ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତଥ୍ୟ ଦେଶର ସମସ୍ତ ୩୬ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ମିଳିଛି । ୨୪ ନଭେମ୍ବରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରୀ ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୯-୨୦) ରିପୋର୍ଟରେ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ ଅଛି ।
• ବିଦ୍ୟାଳୟ ଉପସ୍ଥାନ, ପାନୀୟ ଜଳ, ଆବାସ ଓ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ତଥ୍ୟ ୨୨ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ମିଳିଛି ।
• ତଳେ ଥିବା ଗ୍ରାଫରେ ହଳଦିଆ ବାରରେ ୨୦୧୫-୧୬ ଏନଏଫଏଚଏସ-୪ର ବଞ୍ଚିତ ଜନସଂଖ୍ୟାର ହିସାବ ଥିବା ବେଳେ ସବୁଜ ବାର ୨୦୧୪-୨୦ରେ (ଏନଏଫଏଚଏସ)ର ହିସାବ ରଖିଛି ।
• ଯଦି ଶତଡା ୯୯ ପରିବାର ବିଜୁଳି ପାଇଛନ୍ତି, ତେବେ ବଞ୍ଚିତ ସଂଖ୍ୟା ୧% ଧରାଯିବ ।
ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୯-୨୦)ରେ ବିଦ୍ୟୁତରୁ ବଞ୍ଚିତ ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ଏନଏଫଏଚଏସ -୪ (୨୦୧୫-୧୬) ହଳଦିଆ, ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୯-୨୦) ସବୁଜ
ଉନ୍ନତ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସକାରାତ୍ମକ ଫଳ - ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୫-୧୬) ହଳଦିଆ ଓ ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୯-୨୦) ସବୁଜ
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ରୋଷେଇ (୨୦୧୯-୨୦) ସକରାତ୍ମକ । ଏନଏଫଏଚଏସ-୪ (୨୦୧୫-୧୬) ହଳଦିଆ ଓ ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୯-୨୦) ସବୁଜ
ପାନୀୟ ଜଳ ବ୍ୟବହାର ସକରାତ୍ମକ ଏନଏଫଏଚଏସ (୨୦୧୯-୨୦) ଏନଏଫଏଚଏସ-୪ (୨୦୧୫-୧୬) ହଳଦିଆଏନଏଫଏଚ-୫ (୨୦୧୯-୨୦)
ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଉପସ୍ଥାନ ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୯-୨୦) ସକରାତ୍ମକ, ଏନଏଫଏଚଏସ-୪ (୨୦୧୫-୧୬) ହଳଦିଆଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୯-୨୦) ସବୁଜ
ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲିଥିବା ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୯-୨୦) ସକରାତ୍ମକ, ଏନଏଫଏଚଏସ-୪ (୨୦୧୫-୧୬) ହଳଦିଆ ଓ ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୯-୨୦) ସବୁଜ
ଆବାସ ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୯-୨୦) ସକରାତ୍ମକ
ଏନଏଫଏଚଏସ-୪ (୨୦୧୫-୧୬) ହଳଦିଆ ଓ ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ (୨୦୧୯-୨୦) ସବୁଜ
ଏମପିଆଇର ଅନୁସାରେ କଚ୍ଚା ଓ ଅର୍ଦ୍ଧ ପକ୍କା ଘରେ ରହୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ବଞ୍ଚିତ ଶ୍ରେଣୀରେ ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ ଅନୁସାରେ ରହିବ ।

NITI Aayog
Explainer Note on National Multidimensional Poverty Index
National Multidimensional Poverty Index: Baseline Report based on NFHS-4 (2015-16)
27 NOV 2021 9:20AM by PIB Delhi
1. Under the Cabinet Secretary’s Global Indices for Reforms and Growth (GIRG) initiative, the country’s performance is being monitored across 29 global indices including Human Development Index (HDI), Global Hunger Index (GHI), Global Competitiveness Index (GCI), Human Capital Index (HCI), Global Innovation Index (GII), among others. This exercise is aimed at leveraging the monitoring mechanism of important social, economic, and other internationally recognised indices, enabling the utilisation of these indices as tools for bringing about reforms to improve outcomes and correspondingly reflect them in India’s performance in these indices globally. Under this initiative, NITI Aayog is the nodal Ministry for the Multidimensional Poverty Index (MPI). According to Global MPI 2021, India’s rank is 66 out of 109 countries. The National MPI Project is aimed at deconstructing the Global MPI and creating a globally aligned and yet customised India MPI for drawing up comprehensive Reform Action Plans with the larger goal of improving India’s position in the Global MPI rankings. As the nodal Ministry for MPI, NITI Aayog is also responsible for engaging with the publishing agencies of the index; ranking States and Union Territories based on their performance and has also constituted an inter-ministerial MPI Coordination Committee (MPICC) to consult twelve Line Ministries mapped to each National MPI indicator.
2. National Multidimensional Poverty Index: Baseline Report based on NFHS-4 (2015-16) has been developed by NITI Aayog in consultation with 12 Line Ministries and in partnership with State governments and the index publishing agencies –Oxford University’s Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI) and United Nations Development Programme (UNDP).
3. National Multidimensional Poverty Index: Baseline Report is based on National Family Health Survey 4, which was conducted in 2015-16. NFHS is conducted by the International Institute for Population Sciences (IIPS) under the Ministry of Health and Family Welfare, Government of India.
4. National Multidimensional Poverty Index: Baseline Report based on NFHS-4 (2015-16) is a contribution towards measuring progress towards target 1.2 of the Sustainable Development Goals (SDGs) which aims at reducing “at least by half the proportion of men, women and children of all ages living in poverty in all its dimensions”. Across three dimensions of health, education and standard of living, it includes indicators on nutrition, child and adolescent mortality, maternal care, years of schooling, school attendance, cooking fuel, sanitation, drinking water, electricity, housing, bank accounts and assets.
5. NFHS 4 (data period: 2015-16), precedes the full roll out of flagship schemes on housing, drinking water, sanitation, electricity, cooking fuel, financial inclusion, and other major efforts towards improving school attendance, nutrition, mother and child health, etc. Hence it serves as a useful source for measuring the situation at baseline i.e. before large-scale rollout of nationally important schemes. Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY), Jal Jeevan Mission (JJM), Swachh Bharat Mission (SBM), Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana (Saubhagya), Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY), Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY), POSHAN Abhiyaan and Samagra Shiksha are some of those schemes and programmes.
6. The household microdata collected at the unit-level for the NFHS serves as the basis of the computation of National MPI. This unit level micro data collected in 2015-16 has been used in the current MPI report to derive an idea of baseline multidimensional poverty i.e. where the country was with respect to MPI before full-scale roll out of the above mentioned schemes. The progress of the country with respect to this baseline will be measured using the NFHS-5 data collected in 2019-20. The NFHS 5 2019-20 summary fact sheets for all States and Union Territories was released by IIPS and MoHFW on 24 November 2021. National MPI based on NFHS 5 of the data period 2019-20 will be computed when the unit level micro data for the same is released by IIPS and MoHFW next year.
7. Preliminary observations from the summary data factsheets of NFHS 5 (2019-20) are encouraging. They suggest improvement in access to clean cooking fuel, sanitation, and electricity which translates to reduction in deprivation. Additionally, the State reports released for 22 States and UTs suggest reduction in deprivation in school attendance, drinking water, bank accounts and housing. These improvements indicate an overall direction of significant reduction in the incidence of multidimensional poverty in the forthcoming index based on NFHS 5 (2019-20) household micro data.
8. Substantive gains achieved through focussed programmatic interventions and flagship schemes since NFHS 4 (2015-16) is reflected in the NFHS 5 (2019-20) factsheets and reports for indicators under the purview of the National MPI. The progress report, a follow-up to the baseline National MPI report, will capture this reduction in multidimensional poverty between 2015-16 (NFHS 4) and 2019-20 (NFHS 5). This report will be released after the unit level micro data of NFHS 5 is available.
National MPI (based on National Family Health Survey-4, data period- 2015-16): Dimensions, Indicators and Findings
• India’s national MPI captures multiple and simultaneous deprivations faced by households across the three macro dimensions of health, education and living standards. The National MPI dimensions, indicators and weights are given below:
• Estimates of national MPI headcount ratio and intensity have been furnished not only for the States and Union Territories but also for all the districts, which is a unique feature of this report. This will not only enable the analysis of comparative and relative performance among States and UTs but also among the districts of a State. This assumes salience given the federal structure of the country and the importance of the involvement of district administrations for effective implementation of interventions and schemes.
Figure 2: Headcount Ratio (% of population who are MPI poor)
The States are depicted in ascending order of their respective MPI headcount ratio below:
Figure 3:
Positive trends in NFHS 5 (data period- 2019-20): Preliminary observations from NFHS factsheets and reports
• Indicators on nutrition, child & adolescent mortality, maternal health, years of schooling and assets can only be computed after the NFHS 5 (2019-20) household level micro data is released by IIPS and MoHFW. The MPI score is computed by scoring each sampled household in a given State or district on all 12 indicators simultaneously. Therefore, it requires the household unit level microdata of the NFHS.
• Preliminary estimates on electricity, cooking fuel and sanitation indicators are available for all 36 States and Union Territories in the NFHS 5 (2019-20) factsheets released by IIPS and MoHFW on 24 November 2021.
• Preliminary estimates on school attendance, drinking water, housing, and bank accounts is available in the State Reports of NFHS 5 (2019-20) for 22 States and UTs only.
• The yellow bars in the graph below denote the percentage of population deprived in an indicator of the National MPI in 2015-16 (NFHS 4). The green bar denotes the percentage of population deprived in an indicator in 2019-20 (NFHS 5).
• Deprivation =100 – achievement in a particular indicator. For example: if population living in households with electricity =99%, then deprivation = 1%
1. Positive trends in NFHS 5 (2019-20) in reducing deprivation in electricity (NFHS 4 2015-16 in yellow and NFHS 5 2019-20 in green)
1. Positive trends in NFHS 5 (2019-20) in reducing deprivation in improved and exclusive sanitation (NFHS 4 2015-16 in yellow and NFHS 5 2019-20 in green)
1. Positive trends in NFHS 5 (2019-20) in reducing deprivation in using clean fuel for cooking (NFHS 4 2015-16 in yellow and NFHS 5 2019-20 in green)
1. Positive trends in NFHS 5 (2019-20) in reducing deprivation in drinking water (NFHS 4 2015-16 in yellow and NFHS 5 2019-20 in green)
1. Positive trends in NFHS 5 (2019-20) in reducing deprivation in elementary school attendance (NFHS 4 2015-16 in yellow and NFHS 5 2019-20 in green)
1. Positive trends in NFHS 5 (2019-20) in reducing deprivation in bank accounts (NFHS 4 2015-16 in yellow and NFHS 5 2019-20 in green)
1. Positive trends in NFHS 5 (2019-20) in reducing deprivation in housing (NFHS 4 2015-16 in yellow and NFHS 5 2019-20 in green)
*The MPI defines an individual to be deprived in housing if they are living in a kachha or semi-pucca house as defined by the NFHS-5.