প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না পার্লিয়ামেন্তদা কন্সতিত্যুসন দে থৌরমদা শরুক য়াখ্রে
বাবাসাহেব অম্বেদকর রাজেন্দ্র প্রসাদপু খুরুমখ্রে
বাপু অমসুং নিংতম খোঙজংদা থৱায় থাখিবশিং পুম্বগী মফমদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে
২৬/১১গী অথৌবশিংগী মফমদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে
“কন্সতিত্যুসন দে অসি পাংথোক্কদবনি মরমদি ঐখোয়না চৎলিবা অসি চুম্লিবরা নত্ত্রগা লাল্লিবরা হায়বা তৎতনা য়েংগদবনি”
“ইমুং-মনুংদা য়ুমফম ওইবা পার্তীশিংনা, ভারত অসি ক্রাইসিস লোমদা চিংশিল্লি, মসিনা কন্সতিত্যুসন্দা নিংজবশিংগীদমক্তদি অৱাবা অমা ওইরি”
“দেমোক্রেসীগী লমচৎ মাংখ্রবা পার্তী অমনা মতৌ করম্না মখোয়গী দেমোক্রেসী ঙাক-শেনগদৌরিবনো?”
“লৈবাক অসিনা নিং-তম্লবা মতুংদা মথৌদা লুম্না লৌনরম্লবদি হেন্না অফবা ওইরম্বা য়াই। অজাদী কা অমৃত মহোৎসবতা, ঐখোয়গী হকশিং শোকহন্দনবা ঐখোয়গীদমক ইথৌদাংগী লম্বীদা চৎপা মথৌ তাই”
26 NOV 2021 12:32PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা কন্সতিত্যুসন দে থৌরমদা শরুক য়াখ্রে। থৌরম অসিদা ইকাই খুম্নজরিবা রাস্ত্রপতি, উপ রাস্ত্রপতি, প্রধান মন্ত্রী অমসুং লোক সভাগী স্পিকরনা ৱা ঙাংখি। ইকাই খুম্নজরিবা রাস্ত্রপতিনা ৱা ঙাংলবা মতুংদা লৈবাক মীয়াম্না পুন্না লাইব ওইনা কন্সতিত্যুসনগী প্রিএম্বল পাথোক্কনি। ইকাই খুম্নজরিবা রাস্ত্রপতিনা কন্সতিতুয়েন্ত এসেমব্লী দিবেতশিংগী দিজিতেল বর্জন, কন্সতিত্যুসন ওফ ইন্দিয়াগী কেলিগ্রাফ কোপীগী দিজিতেল বর্জন অমসুং কন্সতিত্যুসন ওফ ইন্দিয়াগী অপদেৎ তৌরবা বর্জন মসিদা হৌজিক ফাওবগী এমেন্দমেন্ত পুম্বা য়াওরবা হায়রিবশিং অসি পুথোকখি। মহাক্না ‘কন্সতিত্যুসনেল দেমোক্রেসীদা ওনলাইন কুইজ’সু হৌদোকখ্রে।
মীতিন অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি অসি মিৎয়েং শানবা শক্নাইরবশিং হায়বদি বাবাসাহেব অম্বেদকর, দাঃ রাজেন্দ্র প্রসাদ, বাপু অমসুং নিংতম লান মনুংদা থৱায় থাখ্রবশিং পুম্বদা ইকাই খুম্নবা উৎপা নুমিৎনি। ঙসি অসি মসিগী হাউস অসি ইকাই খুম্নবা নুমিৎনি। অসিগুম্বা লুচিংবশিং অসি লুচিং মখাদা, য়াম্না কুপ্না খন্ন-নৈনরবা মতুংদা ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসন অসি লিংখৎখিবনি, হায়না মহাক্না হায়খি, মহাক্না অমুকসু মরুওইবা পীখি মদুদি ঙসি অসি দেমোক্রেসীগী হাউস অসিবু খুরুম্বা নুমিৎনি। প্রধান মন্ত্রীনা ২৬/১১গী অথৌবশিংসু খুরুমখি। “ঙসি, ২৬/১১ অসি ঐখোয়গীদক্তা অদুগুম্লবা নুঙাইতবা নুমিৎ অমনি, হায়রিবা অসিদা লৈবাক অসিগী য়েক্নবনা লৈবাক অসিদা চংলকপা অমসুং মুম্বাইদা তেরোরিস্ত এতেক্ত চৎথখি। তেরোরিস্তশিং অসিবু লান্থেংনবদা থৌনা ফরবা লৈবক অসিগী লান্মীশিংনা মখোয়গী মপুন্সি কৎথোকখি। ঙসি ঐহাক্না মখোয়গী কৎথোকখিবা অসিদা খুরুমজরি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসন অসি আর্তিকল কয়া খক্তগী ওইবা নত্তে, ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসন অসি মিল্লেনিয়াগী চাওরবা চৎনবী অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কন্সতিত্যুসন দে অসি পাংথোক্কদবনি মরমদি ঐখোয়না চৎলিবা অসি চুম্লিবরা নত্ত্রগা লাল্লিবরা হায়বা তৎতনা য়েংগদবনি।
‘কন্সতিত্যুসন দে’ থৌরম পাংথোকপগী ইথিল শন্দোক্না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি বাবাসাহেব অম্বেদকরগী ১২৫শুবা মপোক কুমওনগী মনুংদনি, “ঐখোয় পুম্বনা ফাওই মদুদি বাবাসাহেব অম্বেদকরনা লৈবাক অসিদা খুদোল তৌরম্বা অসিদগী হেন্না য়াইফবা থৌরম অমা ওইগনি, ঐখোয়না মতম লৈবা খিবিক্তা মহাক্না পীরম্বা থৌদাংশিং মহাক্কী নিংশিং লাইরিক (শ্মির্ত গ্রান্থ)দগী নিংশিংগদবনি”। মহাক্না হায়খি জানুৱারী ২৬পু রিপব্লিক দে হায়না লিংখৎলিবা অসুম্না নবেন্বরগী ২৬ অসিবু ‘কন্সতিত্যুসন দে’ হায়না পাংথোকপনা হেন্না ফগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইমুং-মনুংদা য়ুমফম ওইবা পার্তীশিংনা, ভারত অসি ক্রাইসিস লোমদা চিংশিল্লি, মসিনা কন্সতিত্যুসন্দা নিংজবশিংগীদমক্তদি অৱাবা অমা ওইরি। মহাক্না হায়খি “ইমুং অমদগী মীওই অমদগী হেন্না মেরিত্তা য়েংলগা পার্তীদা য়াওখিবা অসিনা পার্তী অসি দাইনাস্তিক ওইবা য়ারোই। প্রোব্লেম সি পার্তী অমনা ইমুং অমদগী, মীরোল অমগী মতুংদা মীরোল অমা পায়শিল্লকপা অসিনা থোক্লকপনি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজনিতী পার্তীশিংনা মখোয়গী দেমোক্রেতিক মাংথরকপা মতমদা কন্সতিত্যুসনগী ইথিল অসি শোক্লি, কন্সতিত্যুসনগী সেক্সনশিংসু শোক্লি। “দেমোক্রেসীগী লমচৎ মাংখ্রবা পার্তী অমনা মতৌ করম্না মখোয়গী দেমোক্রেসী ঙাক-শেনগদৌরিবনো?” হায়না মহাক্না হংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা শেঞ্জা-থুমজাদা মরাল লৈরবা মীওইশিং কাওথোকপা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপগী মায়োক্তা লৈনবা খঙহল্লি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়না রিফোর্ম তৌবদা খুদোংচাবা পীবদা অসিগুম্বা মীওইশি অসি মীয়ামগী পুন্সিদা পুক্নিং থৌগৎপা থিংগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাত্মা গান্ধীনা লৈবাক অসিদা নিংতম খোঙজংদা হক্কীদমক লান্থেংনবদা লৈবাক অসিনা মথৌদাং লৌনবা শেম-শাদুনা লৈনবা হোৎনখি। লৈবাক অসিনা নিং-তম্লবা মতুংদা মথৌদা লুম্না লৌনরম্লবদি হেন্না অফবা ওইরম্বা য়াই। অজাদী কা অমৃত মহোৎসবতা, ঐখোয়গী হকশিং শোকহন্দনবা ঐখোয়গীদমক ইথৌদাংগী লম্বীদা চৎপা মথৌ তাই” হায়দুনা মহাক্না লোইশিনখি।

Prime Minister's Office
PM attends Constitution Day Celebrations in Parliament
Bows to Babasaheb Ambedkar Rajendra Prasad
Pays tributes to Bapu and all those who made sacrifices in the freedom movement
Pays homage to the martyrs of 26/11
“Constitution Day should be celebrated because our path should constantly be evaluated whether it is right or not”
“In the form of family-based parties, India is heading towards a kind of a crisis, which is a matter of concern for the people devoted to the Constitution”
“How can the parties which have lost their democratic character protect democracy ?”
“It would have been better if the duty had been emphasized after the country's independence. In the Azadi ka Amrit Mahotsav, it is necessary for us to move forward on the path of duty so that our rights are protected”
26 NOV 2021 12:32PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi attended Constitution Day Celebrations in Parliament today.The event was addressed by the Hon’ble President, Vice President, Prime Minister and Lok Sabha Speaker. After the speech of the Hon’ble President, the nation joined him Live, in reading the Preamble of the Constitution. Hon’ble President released the digital version of Constituent Assembly Debates, digital version of calligraphed copy of Constitution of India and updated version of the Constitution of India that includes all amendments till date. He also inaugurated ‘Online Quiz on Constitutional Democracy’.
Addressing the gathering, the Prime Minister said today is the day to pay homage to the far-sighted great personalities like Babasaheb Ambedkar, Dr. Rajendra Prasad, Bapu and all those who made sacrifices during the freedom struggle. Today is the day to salute this house. Under the leadership of such stalwarts, after much churning and discussion, the nectar of our Constitution emerged, he said, He also emphasized that today is the day to bow to this house of democracy also. The Prime Ministers bowed to the martyrs of 26/11 also. “Today, 26/11 is such a sad day for us, when the enemies of the country came inside the country and carried out the terrorist attack in Mumbai. The brave soldiers of the country sacrificed their lives while fighting the terrorists. Today I bow to their sacrifices”, the Prime Minister said.
The Prime Minister noted that our constitution is not just a collection of many articles, our constitution is a great tradition of millennia. This is a modern expression of that unbroken stream. The Prime Minister said Constitution Day should also be celebrated because our path should constantly be evaluated whether it is right or not.
Elaborating on the spirit behind celebrating the ‘Constitution Day’, the Prime Minister said it was during the 125th birth anniversary of Babasaheb Ambedkar, “we all felt that what could be a greater auspicious occasion than the gift that Babasaheb Ambedkar had given to this country, we should always remember his contribution in the form of a memory book (Smrit Granth)”. He said it would have been better if along with establishing the tradition of Republic Day on 26th January, ‘Constitution Day’ was also established on 26th November at that time itself.
The Prime Minister said in the form of family-based parties, India is heading towards a kind of a crisis, which is a matter of concern for the people devoted to the Constitution, a matter of concern for those who believe in democracy. he said “more than one person from a family joining the party on the basis of merit does not make the party dynastic. Problems arise when a party is run by the same family, generation after generation.” The Prime Minister lamented that the spirit of the Constitution has also been hurt, every section of the Constitution has also been hurt, when political parties lose their democratic character themselves. “How can the parties which have lost their democratic character protect democracy ?,” he questioned.
The Prime Minister also warned against the tendency of forgetting and glorifying convicted corrupt people. He said while giving an opportunity to reform we should refrain from glorifying such people in public life.
The Prime Minister said Mahatma Gandhi had tried to prepare the nation for the duties, even while fighting for the rights in the freedom movement. “It would have been better if the duty had been emphasized after the country's independence. In the Azadi ka Amrit Mahotsav, it is necessary for us to move forward on the path of duty so that our rights are protected”, he concluded.