প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গ্লাসগোগী সি.ও.পি.২৬ সম্মিত্তা ‘ইনফ্রাস্ত্রকচর ফোর রিসাইলেন্ত আইলেন্দ স্তেতস’ ইনিসিয়েতিব হৌদোকখিবদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
02 NOV 2021 8:11PM by PIB Imphal
এক্সিলেন্সীস,
• 'ইনফ্রাস্ত্রকচর ফোর রিসাইলেন্ত আইলেন্দ স্তেতস' – আই.আর.আই.এস. হৌদোরকপা অসিনা অনৌবা অশা, অনৌবা কনফিদেন্স অমা পী৷ মসিনা খ্বাইদগী ফিভম শোক্নিংঙাই ওইরবা লৈবাকশিংগীদমক করিগুম্বা থবক অমা তৌবগী অপেনবা অদু ফংহল্লি৷
• মসিগীদমক কোলিসন ফোর দিজাস্তর রিসাইলেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর(সি.দি.আর.আই.) অদু ঐনা থাগৎলি৷
• মসিগী য়াম্না মরু ওইবা ফোরম অসিদা, ওস্ত্রেলিয়া অমসুং য়ু.কে., অমদি মাউরিতস অমসুং জমাইকা য়াওনা অপিকপা ইথৎ কাংলুপশিং য়াওনা এলাইদ লৈবাক পুম্নমক্কী লিদর পুম্নমক্তা ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি৷
• য়ু.এন. সেক্রেতরী জেনেরেলনা হৌদোকপগী থৌরম অসিদা মহাক্কী মমল য়াম্লবা মতম কাইথোকপিবগীদমক ঐনসু থাগৎপা ফোদোকচরি৷োংদোকফো
এক্সিলেন্সীস,
• ক্লাইমেত চেঞ্জকী চৈথেংনা মীওই অমতা সেফ ওইহনদ্রে হায়বসি হৌখিবা চহি খুজিং খরা অসিনা উৎখ্রে৷ চাওখৎলবা লৈবাক নত্রগা নেচরেল রিসোর্সশিং মরাং কাইনা ফংলিবা লৈবাকশিং ওইরবসু, মসি মীপুম খুদিংমক্তা পীবা য়াম্না অচৌবা খুদোংথিবা অমনি৷
• অদুবু মফম অসিদসু, ক্লাইমেত চেঞ্জকী খ্বাইদগী চাওবা থ্রেত অসি 'স্মোল আইলেন্দ দিবলপিং স্তেতস- এস.আই.দি.এস.'তসু পীরি৷ মখোয়গী ওইনদি মসি হিংবা অমসুং শিবগী ৱাফম্নি; মসি মখোয়না হিংলিবা অসিগী চেলেঞ্জ অমনি৷ ক্লাইমেত চেঞ্জনা থোকহল্লিবা দিজাস্তরশিং অসিনা মখোয়দা তশেংনা ৱাহনগনি৷
• অসিগুম্বা লৈবাকশিংদা, ক্লাইমেত চেঞ্জ অসি মখোয়গী পুন্সিগী সেক্যুরিতীগীদমক অচৌবা চেলেঞ্জ অমা ওইবতা নত্তনা নখোয়গী ইকোনোমীশিংগীসু অচৌবা চেলেঞ্জ অমা ওইরি৷
• অসিগুম্বা লৈবাকশিংনা তুরিজমদা কা-হেন্না মখা পোন্দুনা লৈ অদুবু নেচরেল কলামিতীশিং অসিনা মরম ওইদুনা, তুরিস্তশিং ফাওবদা মফম অসিদা লাকপা কিনরি৷
মরুপশিং,
• এস.আই.দি.এস. লৈবাকশিংনা চহি-চা কয়া মহৌশাগা ইংনা-চিক্না শান্তি লৈনা হিংজরবসু, মখোয়না নেসচরেল সাইকলশিং অসিদা মতৌ করম্না চুশিন্ননবা হোৎনগদগে হায়বদু খঙই৷
• অদুবু হৌখিবা চহি খুজিং খয়া অসিদা উৎলক্লিবা মশা খক্তগী খনবা মওং অদুনা মরম ওইদুনা, মহৌশাগী অননেচরেল ওইবা মওং অদু লাকখ্রে, মসিগী রিজল্ত ওইনা ঙসি চমজরবা অপিকপা ইথৎকী রাজ্যশিংনা মাইয়োক্নরিবনি৷
• মরম অদুনা, ঐগী ওইনদি, সি.দি.আর.আই. নত্রগা আই.আর.আই.এস. অসি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ৱাফম খক্তা নত্তে, মসি মীওইবা জাতিগী য়াইফনবগী খ্বাইদগী সেন্সিতিব ওইবা থৌদাংগী শরুক্নি৷
• মসি মীওইবা জাতিগীদমক ঐখোয় পুম্নমক্না লৌগদবা অপুনবগী ওইবা থৌদাংনি৷
• অমরোমদা হায়রগদি, মসি ঐখোয়না তৌরুবা পাপশিং কোকথোক-চাংথোকপা অমনি৷
মরুপশিং,
• সি.দি.আর.আই. অসি সেমিনার অমদগী থোক্লকপা ফেন্তেসী অমা নত্তে, সি.দি.আর.আই. থোক্লকখিবা অসি চহি কয়া চংনা খন্ন-নৈনরবা অমদি এক্সপরিয়েন্সতগী লাকখিবনি৷
• অপিকপা ইথৎকী লৈবাকশিংদা থোক্লক্লিবা ক্লাইমেত চেঞ্জকী থ্রেত অসি উরদুনা, ভারতনা পেসিফিক ইথৎশিং অমদি কেরিকোম লৈবাকশিংগা লোইননা কোওপরেসন পীননবা অখন্নবা এরেঞ্জমেন্তশিং শেমখ্রে৷
• ঐখোয়না মখোয়গী প্রজাবু সোলর তেক্মনোলোজীশিংদা ত্রেন তৌখি, অমদি মফম অদুদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত পুরক্নবা লেপ্প-লৈতনা হোৎনখি৷
• মখা চত্থরকপা ওইনা, ঙসিসু, প্লেতফোর্ম অসিদগী ঐনা ভারত্তগী অতোপ্পা অনৌবা ইনিসিয়েতিব অমা লাওথোক্লি৷
• ভারতকী স্পেস এজেন্সী, ইসরোনা এস.আই.দি.এস.কীদমক অখন্নবা দাতা অমা শেম্লগনি৷
• মসিগা লোইননা, এস.আই.দি.এস.না সেতলাইতকী খুৎথাংদা সাইক্লোনশিং, কোরেল-রীফ মোনিতরিং, কোস্ত-লাইন মোনিতরিংগুম্বগী মরমদা মতম চানা ই-পাউ ফংগনি৷
মরুপশিং,
• সি.দি.আর.আই. অমদি এস.আই.দি.এস. অনিমক্না আই.আর.আই.এস. মংফাওননবা হোৎনখ্রে – কো-ক্রিয়েসন অমদি কো-বেনিফিকশিংগী অফবা খুদম অমা৷
• মসিনা মরম ওইদুনা ঙসি আই.আর.আই.এস. হৌদোকপা অসি য়াম্না মরু ওই হায়না খল্লিবনি৷
• আই.আর.আই.এস.কী খুৎথাংদা, মসিনা এস.আই.দি.এস.কী ওইনদি তেক্নোলোজী শেম-শাবা, শেল থাদবা অমদি তঙাই ফদবা ই-পাউ লৌবদা হেন্না লাইহল্লগনি অমদি থুহল্লগনি৷ অপিকপা ইথৎকী রাজ্যশিংদা ক্বালিতী লৈবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা অসিনা মফম অদুদা লৈরিবা মীশিং অমদি মখোয়গী পুন্সি মরেলদা কান্নবা পীগনি৷
• হায়রিবা লৈবাকশিং অসিবু মালেম অসিনা মী য়াম্না খুন্দাদবা অপিকপা ইথৎশিংনি হায়না খল্লি হায়না ঐনা মমাংদা ফোংদোকখিবা লৈখ্রে অদুবু লৈবাকশিং অসি অচৌবা পোতেন্সিয়েল লৈবা লার্জ ওসিন স্তেতশিনি হায়না ঐনা খল্লি৷ সমুদ্রদগী ফংলিবা লীকলাই-মতুম পরেং অমনা মীপুম খুদিংগী থমোই শুমহৎখিবা অদুগুম্না, সমুদ্রনা কোইশিল্লিবা এস.আই.দি.এস.না মালেম অসিগী থমোই শুমহৎলি৷
• মসিগী অনৌবা প্রোজেক্ত অসিদা ভারতনা মপুং ফানা সপোর্ত পীরগনি, অমদি সি.দি.আর.আই., অতোপ্পা পার্তনর লৈবাকশিং অমসুং য়ুনাইতেদ নেসেনশিংগা মাই পাক্ননবগীদমক চেৎনা চৎমিন্নদুনা থবক তৌমিন্নগনি হায়না ঐনা ময়ামদা থাজবা পীরি৷
• মসিগী অনৌবা ইনিসিয়েতিব অসিগীদমক সি.দি.আর.আই. অমদি অপিকপা ইথৎ কাংলুপ পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি৷
অদোম্বু অদুক্কী মতিক থাগৎচরি৷

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's address at the launch of ‘Infrastructure for Resilient Island States’ initiative at COP26 Summit in Glasgow
02 NOV 2021 8:11PM by PIB Delhi
Excellencies,
• The launch of 'Infrastructure for Resilient Island States' - IRIS, gives a new hope, a new confidence. It gives the satisfaction of doing something for the most vulnerable countries.
• I congratulate the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) for this.
• At this important forum, I extend my warm thanks to all the leaders of all the allied countries, including Australia and UK, and especially from small island groups, including Mauritius and Jamaica.
• I also thank the UN Secretary General for sparing his valuable time for this launch.
Excellencies,
• The last few decades have proved that no one is untouched by the wrath of climate change. Whether they are developed countries or countries rich in natural resources, this is a big threat to everyone.
• But even here too, the biggest threat from climate change is to the 'Small Island Developing States- SIDS'. It is a matter of life and death for them; it is a challenge to their existence. The disasters caused by climate change can literally take the form of catastrophe for them.
• In such countries, climate change is a major challenge not only for the security of their lives, but also for their economies.
• Such countries depend a lot on tourism, but due to natural calamities, even tourists are afraid to come there.
Friends,
• Although SIDS countries have lived in harmony with nature for centuries, and they know how to adapt to the natural cycles.
• But due to the selfish behaviour shown in the past several decades, the unnatural form of nature has come to the fore, the result of which innocent Small Island States are facing today.
• And, therefore, for me, CDRI or IRIS is not just a matter of infrastructure, but it is part of the most sensitive responsibility of human welfare.
• It is the collective responsibility of all of us towards mankind.
• It is, in a way, a common atonement for our sins.
Friends,
• CDRI is not a fantasy emanating from a seminar, but the birth of CDRI is the result of years of brainstorming and experience.
• Sensing the threat of Climate Change looming over small island countries, India made special arrangements for cooperation with Pacific islands and CARICOM nations.
• We trained their citizens in solar technologies, and contributed continuously to the development of infrastructure there.
• In continuation, today, from this platform I am announcing another new initiative from India.
• India's space agency, ISRO will build a special data window for SIDS.
• With this, SIDS will continue to receive timely information about cyclones, coral-reef monitoring, coast-line monitoring, etc. through satellite.
Friends,
• Both CDRI and SIDS have worked together to realize IRIS - a good example of co-creation and co-benefits.
• That's why I consider the launch of IRIS today, very important.
• Through IRIS, it will be easy and faster for SIDS to mobilize technology, finance, and necessary information. Promotion of quality infrastructure in Small Island States will benefit both lives and livelihoods there.
• I have said earlier that the world considers these countries as low-population Small Islands, but I see these countries as Large Ocean States of great potential. Just as a garland of pearls from the sea adorns everyone, so the sea-bound SIDS adorns the world.
• I assure you that India will fully support this new project, and work closely with CDRI, other partner countries and the United Nations for its success.
• Greetings and best wishes to CDRI and all small island groups for this new initiative.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.