Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's address at the launch of ‘Infrastructure for Resilient Island States’ initiative at COP26 Summit in Glasgow
02 NOV 2021 8:11PM by PIB Delhi
Excellencies,
• The launch of 'Infrastructure for Resilient Island States' - IRIS, gives a new hope, a new confidence. It gives the satisfaction of doing something for the most vulnerable countries.
• I congratulate the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) for this.
• At this important forum, I extend my warm thanks to all the leaders of all the allied countries, including Australia and UK, and especially from small island groups, including Mauritius and Jamaica.
• I also thank the UN Secretary General for sparing his valuable time for this launch.
Excellencies,
• The last few decades have proved that no one is untouched by the wrath of climate change. Whether they are developed countries or countries rich in natural resources, this is a big threat to everyone.
• But even here too, the biggest threat from climate change is to the 'Small Island Developing States- SIDS'. It is a matter of life and death for them; it is a challenge to their existence. The disasters caused by climate change can literally take the form of catastrophe for them.
• In such countries, climate change is a major challenge not only for the security of their lives, but also for their economies.
• Such countries depend a lot on tourism, but due to natural calamities, even tourists are afraid to come there.
Friends,
• Although SIDS countries have lived in harmony with nature for centuries, and they know how to adapt to the natural cycles.
• But due to the selfish behaviour shown in the past several decades, the unnatural form of nature has come to the fore, the result of which innocent Small Island States are facing today.
• And, therefore, for me, CDRI or IRIS is not just a matter of infrastructure, but it is part of the most sensitive responsibility of human welfare.
• It is the collective responsibility of all of us towards mankind.
• It is, in a way, a common atonement for our sins.
Friends,
• CDRI is not a fantasy emanating from a seminar, but the birth of CDRI is the result of years of brainstorming and experience.
• Sensing the threat of Climate Change looming over small island countries, India made special arrangements for cooperation with Pacific islands and CARICOM nations.
• We trained their citizens in solar technologies, and contributed continuously to the development of infrastructure there.
• In continuation, today, from this platform I am announcing another new initiative from India.
• India's space agency, ISRO will build a special data window for SIDS.
• With this, SIDS will continue to receive timely information about cyclones, coral-reef monitoring, coast-line monitoring, etc. through satellite.
Friends,
• Both CDRI and SIDS have worked together to realize IRIS - a good example of co-creation and co-benefits.
• That's why I consider the launch of IRIS today, very important.
• Through IRIS, it will be easy and faster for SIDS to mobilize technology, finance, and necessary information. Promotion of quality infrastructure in Small Island States will benefit both lives and livelihoods there.
• I have said earlier that the world considers these countries as low-population Small Islands, but I see these countries as Large Ocean States of great potential. Just as a garland of pearls from the sea adorns everyone, so the sea-bound SIDS adorns the world.
• I assure you that India will fully support this new project, and work closely with CDRI, other partner countries and the United Nations for its success.
• Greetings and best wishes to CDRI and all small island groups for this new initiative.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗ୍ଲାସଗୋରେ କପ୍‌-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ‘ଅଦମ୍ୟ ଦ୍ୱୀପ ଦେଶଗୁଡିକ ପାଇଁ ମୌଳିକ ଢାଂଚା’ ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
02 NOV 2021 8:11PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମାନ୍ୟଗଣ,
- ‘ଅଦମ୍ୟ ଦ୍ୱୀପ ଦେଶଗୁଡିକ ପାଇଁ ମୌଳିକ ଢାଂଚା’ ଆଇଆରଆଇଏସର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏକ ନୂତନ ଆଶା ଜାଗ୍ରତ କରୁଛି, ନୂଆ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଏହା ସବୁଠାରୁ ସହଜଭେଦ୍ୟ ଦେଶଗୁଡିକ ପାଇଁ କିଛି କରିବାର ସନ୍ତୋଷ ଦେଉଛି ।
- ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସହନଶୀଳ ମୌଳିକ ଢାଂଚା ପାଇଁ ମେଂଟ (ସିଡିଆରଆଇ)କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
- ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଂଚ ଉପରେ, ମୁଁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନ ସମେତ ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ମରିସସ୍ ଓ ଜାମାଇକା ସହ ଛୋଟ ଛୋଟ ଦ୍ୱୀପସମୁହର ନେତାମାନଙ୍କର ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
- ମୁଁ ଜାତିସଂଘ ମହାସଚିବଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଯେ ସେ ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ନିଜର ବହୁମୂଲ୍ୟ ସମୟ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମହାମାନ୍ୟଗଣ,
- ଗତ କିଛି ଦଶନ୍ଧି ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିଛି ଯେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନର ପ୍ରକୋପରୁ କେହି ବି ବର୍ତି ନାହାନ୍ତି । ହୁଏତ ସେସବୁ ବିକଶିତ ଦେଶ ହୁଅନ୍ତୁ ବା ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳରେ ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ବହୁତ ବଡ ବିପଦ ଅଟେ ।
- କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ଦ୍ୱାରା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ବିପଦ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡିକ (ଏସଆଇଡିଏସ୍‌) ପ୍ରତି ରହିଛି । ଏହା ସେହିସବୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ଜୀବନ-ମରଣର କଥା, ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଅସ୍ତିତ୍ୱ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଅଟେ । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ କାରଣରୁ ଦେଖା ଦେଉଥିବା ବିପଦସବୁ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ମହାପ୍ରଳୟର ରୂପ ନେଇପାରେ ।
- ଏଭଳି ଦେଶଗୁଡିକରେ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିରାଟ ଆହ୍ୱାନ ଅଟେ ।
- ଏହିଭଳି ଦେଶସବୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଯୋଗୁଁ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ଭୟ କରିଥାଆନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
- ଏମିତି ତ ଏସଆଇଡିଏସ୍ ଦେଶଗୁଡିକ ଯୁଗଯୁଗରୁ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ତିଷ୍ଠି ରହିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ପ୍ରକୃତିର ସ୍ୱାଭାବିକ ଚକ୍ର ସହିତ ନିଜକୁ ଖାପଖୁଆଇବା ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି ।
- କିନ୍ତୁ ଗତ କିିଛି ଦଶନ୍ଧିରେ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱାର୍ଥନ୍ୱେଷୀ ବ୍ୟବହାର କାରଣରୁ ପ୍ରକୃତିର ଯେଉଁ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ରୂପ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସିଛି, ତାହାର ପରିଣାମ ଆଜି ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡିକ ଭୋଗୁଛନ୍ତି ।
- ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ, ମୋ ପାଇଁ ସିଡିଆରଆଇ ତଥା ଆଇଆରଆଇଏସ୍ କେବଳ ଏକ ମୌଳିକ ଢାଂଚାର କଥା ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ମାନବ କଲ୍ୟାଣର ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଦାୟିତ୍ୱର ଅଂଶ ଅଟେ ।
- ଏହା ମାନବଜାତି ପ୍ରତି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସାମୁହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ ।
- ଏହା ଏକପ୍ରକାର ଆମମାନଙ୍କ ପାପର ସମ୍ମିଳିତ ପ୍ରାୟଶ୍ଚିତ ମଧ୍ୟ ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
- ସିଡିଆରଆଇ କୌଣସି ଆଲୋଚନାଚକ୍ରରୁ ବାହାରିଥିବା କଳ୍ପନା ନୁହେଁ ବରଂ ସିଡିଆରଆଇର ଜନ୍ମ ବର୍ଷ ବର୍ଷର ମନ୍ଥନ ଏବଂ ଅନୁଭବର ଫଳ ଅଟେ ।
- କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପ ଦେଶଗୁଡିକ ଉପରେ ଘୋଟି ରହିଥିବା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନର ବିପଦର ଆକଳନ ପୂର୍ବକ ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଏବଂ କାରିକମ ରାଷ୍ଟ୍ରସମୂହ ସହିତ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବିଶେଷ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ।
- ଆମେ ସେହିସବୁ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୌର ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ, ସେଠାରେ ଭିତିଭୂମୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଯୋଗଦାନ କରିଛୁ ।
- ଏହି କ୍ରମରେ, ଆଜି ଏହି ମଂଚରେ ମୁଁ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ଆଉ ଏକ ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପର ଘୋଷଣା କରୁଛି ।
- ଭାରତର ମହାକାଶ ଗବେଷଣା ସଂସ୍ଥା ଇସ୍ରୋ, ଏସଆଇଡିଏସ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡାଟା ୱିଣ୍ଡୋର ନିର୍ମାଣ କରିବ ।
- ଏହା ଦ୍ୱାରା ଏସଆଇଡିଏସକୁ ଉପଗ୍ରହ ମାଧ୍ୟମରେ ବାତ୍ୟା, ପ୍ରବାଳ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତରର ଅନୁଧ୍ୟାନ, ତଟୀୟ-ରେଖା ତଦାରଖ ଆଦି ବିଷୟରେ ସମୟାନୁବର୍ତୀ ସୂଚନା ମିଳିପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
- ଆଇଆରଆଇଏସକୁ ସଫଳ କରିବା ଦିଗରେ ସିଡିଆରଆଇ ଏବଂ ଏସଆଇଡିଏସ୍ ଉଭୟ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି – ଏହା ସହ-ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସହ-ସୁଫଳର ସୁନ୍ଦର ଉଦାହରଣ ଅଟେ ।
- ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ଆଇଆରଆଇଏସର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମନେ କରୁଛି ।
- ଆଇଆରଆଇଏସ ମାଧ୍ୟମରେ, ଏସଆଇଡିଏସକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଅର୍ଥ, ଜରୁରୀ ସୂଚନା ଦୃତଭାବେ ଗତିଶୀଳ କରାଇବାରେ ସହଜ ହେବ । କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପଦେଶଗୁଡିକରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଭିତିୂମୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବା ଦ୍ୱାରା ସେଠାରେ ଜୀବନ ଏବଂ ଜୀବିକା ଉଭୟକୁ ଲାଭ ମିଳିବ ।
- ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଏହିସବୁ ଦେଶକୁ ସ୍ୱଳ୍ପ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏହିସବୁ ଦେଶକୁ ବେଶ ସାମର୍ଥ୍ୟବାନ୍ ବୃହତ ସାମୁଦ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ରୂପରେ ଦେଖୁଛି । ଯେମିତି ସମୁଦ୍ରରୁ ବାହାରୁଥିବା ମୋତିର ମାଳା ସମସ୍ତଙ୍କ ଶୋଭା ବର୍ଦ୍ଧନ କରିଥାଏ, ସେମିତି ହିଁ ସମୁଦ୍ର ଘେରି ରହିଥିବା ଏସଆଇଡିଏସ ବିଶ୍ୱକୁ ଶୋଭାମଣ୍ଡିତ କରିଥାଏ ।
- ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭରସା ଦେଉଛି ଯେ ଭାରତ ଏହି ନୂଆ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଏବଂ ଏହାର ସଫଳତା ପାଇଁ ସିଡିଆରଆଇ, ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ଦେଶ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ସହ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
- ସିଡିଆରଆଇ ଏବଂ ସମସ୍ତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପ ସମୂହକୁ ଏହି ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପ ନିମନ୍ତେ ପୁଣି ଥରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ ଶୁଭକାମନା ।
ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ।