বিত্ত মন্ত্ৰালয়
সামগ্ৰী আৰু অ-পৰামৰ্শসেৱা ক্ৰয়ৰ বাবে মডেল টেণ্ডাৰ ডকুমেণ্ট (এমটিডি) মুকলি কৰিলে কেন্দ্ৰীয় বিত্ত সচিব ডঃ টি ভি সোমনাথনে
এমটিডিবোৰে বিশেষকৈ ই-ক্ৰয়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ উপৰি ৰাজহুৱা ক্ৰয়ৰ ডিজিটাইজেচন প্ৰক্ৰিয়া সহজ কৰে আৰু ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সহায় কৰে
29 OCT 2021 4:27PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত সচিব ডঃ টি ভি সোমনাথনে আজি চলিত বৰ্ষৰ স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্বসহকাৰে উল্লেখ কৰা সম্প্ৰতি চলি থকা নিয়ম আৰু প্ৰক্ৰিয়াসমূহৰ পৰ্যালোচনা কৰাৰ এক ধাৰাবাহিক প্ৰক্ৰিয়াৰ অংশ হিচাপে সামগ্ৰী আৰু নন-কনছালণ্টেন্সি সেৱা ক্ৰয়ৰ বাবে আদৰ্শ নিবিদা দস্তাবেজ (মডেল টেণ্ডাৰ ডকুমেণ্টছ) মুকলি কৰে।
এম.টি.ডি.-য়ে বিশেষভাৱে ই-ক্ৰয় সম্পৰ্কীয় প্ৰয়োজনীয়তাবোৰ পূৰণ কৰে, যাৰ দ্বাৰা ই-ক্ৰয় গ্ৰহণৰ প্ৰক্ৰিয়াত সহায় হয় আৰু চৰকাৰৰ সুবিধাজনক আৰু দক্ষ ই-গভৰ্ণেন্সৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সহায় কৰে। এনে পদক্ষেপে ৰাজহুৱা ক্ৰয়ৰ ডিজিটাইজেচন প্ৰক্ৰিয়াক সৰল আৰু মানসম্পন্ন কৰি ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাতো সহায় কৰিব।
নিবিদা নথিপত্ৰবোৰ উদ্যোগটোৰ লগতে চৰকাৰৰ বাবেও গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ আৰু সেয়েহে, কাৰ্যক্ষেত্ৰত নীতিগত পদক্ষেপ ৰূপায়ণৰ বাবে ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰক। নিবিদা নথিপত্ৰৰ এক অভিন্ন সংহতিয়ে চৰকাৰক ইয়াৰ নীতিবোৰ কাৰ্যকৰীভাৱে, ধাৰাবাহিকভাৱে আৰু সমানভাৱে প্ৰকাশ কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে। ৰাজহুৱা ক্ৰয় নীতি আৰু পদক্ষেপ তথা প্ৰয়োগৰ একতাৰ ব্যাখ্যাই আবেদনৰ স্পষ্টতা প্ৰতিফলিত কৰে, যাৰ ফলত অনুপালন বৃদ্ধি হয় আৰু ক্ৰয় প্ৰক্ৰিয়াৰ ওপৰত জনসাধাৰণৰ আস্থা বৃদ্ধি হয়। ইয়াৰ উপৰিও, শ্ৰেষ্ঠতম ক্ৰয় পদ্ধতি ভাগ-বতৰা কৰাৰ উপৰিও, অভিন্ন নিবিদা নথিপত্ৰই নীতিগত পদক্ষেপৰ ওপৰত ইতিবাচক প্ৰভাৱ বৃদ্ধি কৰাৰ উপৰিও অৰ্থনীতি টনকিয়াল কৰে আৰু প্ৰতিযোগিতা বৃদ্ধি কৰে। তেওঁলোকে কৰদাতাৰ ধনৰ মূল্য উপলব্ধি কৰিবলৈ অধিক দক্ষ বজাৰৰ পৰিস্থিতি সৃষ্টি কৰে। নিবিদাকাৰীসকলে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰীৰ বিস্তৃত বজাৰৰ প্ৰৱেশাধিকাৰো ইয়াৰ যোগেদিয়েই লাভ কৰে।
সেই অনুসৰি, সামগ্ৰী ক্ৰয় আৰু নন-কনছাল্টেন্সি সেৱাৰ বাবে এতিয়া মডেল টেণ্ডাৰ ডকুমেণ্ট (এমটিডি) প্ৰকাশ কৰা হৈছে। এই MTD বোৰে নিবিদা নথিপত্ৰৰ গাঁথনি যুক্তিসঙ্গত আৰু সৰল কৰি তোলে। চৰকাৰৰ বিভিন্ন ক্ৰয় নীতিৰ সৈতে ব্যৱস্থাবোৰ সামঞ্জস্য থকা কৰি তোলাৰ উপৰিও, যেনে ক্ষুদ্ৰ আৰু লঘূ উদ্যোগ সম্পৰ্কীয় নীতি, মেক ইন ইণ্ডিয়াক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ লাভালাভ, MTD য়ে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতি অন্তৰ্ভুক্ত কৰে। দুটা পৰ্যায়ৰ পিছত MTD বিকশিত কৰা হৈছে, মন্ত্ৰালয়/বিভাগ/কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠান, অন্যান্য সংগঠন আৰু ব্যক্তিগত বিশেষজ্ঞৰ সৈতে ব্যাপক আলোচনা কৰা হৈছে।
বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ ব্যয় বিভাগে জাৰি কৰা MTD কাৰ্যকৰী কৰা হ'ব। চৰকাৰৰ ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ গুৰুত্বৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, ব্যৱহাৰকাৰী বিভাগবোৰৰ দ্বাৰা সহজে সুবিধাজনক কৰাৰ বাবে MTD বোৰ সৰল টেমপ্লেটত মুকলি কৰা হৈছে। মন্ত্ৰালয়/বিভাগে তেওঁলোকৰ স্থানীয়/বিশেষ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি এই নথিখন সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। প্ৰতিটো MTD ব্যৱহাৰ কৰাত ক্ৰয় কৰ্তৃপক্ষক সহায় কৰিবলৈ প্ৰতিটো MTD ব্যৱহাৰৰ বাবে এক নিৰ্দেশনা হিচাপে এক পৃথক বিতং নিৰ্দেশনা টোকাও প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ ব্যয় বিভাগে জাৰি কৰা আৰ্হি নিবিদা নথিপত্ৰবোৰে টেমপ্লেটবোৰৰ নিৰ্দেশনা দিব।
চৰকাৰী সংগঠনবোৰে তেওঁলোকৰ দায়িত্ব আৰু সেয়া পালন কৰিবলৈ বিভিন্ন সামগ্ৰী আৰু নন-কনছাল্টেন্সি সেৱা ক্ৰয় কৰে। সুশাসন, স্বচ্ছতা, নিৰপেক্ষতা, প্ৰতিযোগিতা আৰু ৰাজহুৱা ক্ৰয়ত ধনৰ মূল্য উন্নত কৰাৰ বাবে, ভাৰত চৰকাৰে সাম্প্ৰতিক সময়ত ৰাজহুৱা ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ নীতিগত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ২০১৭ চনৰ মাৰ্চ মাহত এক বিস্তৃত সমীক্ষাৰ পিছত সাধাৰণ বিত্তীয় নিয়ম জাৰি কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও, তিনিটা ক্ৰয় নিয়ম, সামগ্ৰী ক্ৰয়ৰ বাবে মেনুৱেল, ২০২১৭, পৰামৰ্শ আৰু অন্যান্য সেৱা ক্ৰয়ৰ বাবে মেনুৱেল, ২০১৭, আৰু কাম ক্ৰয়ৰ বাবে মেনুৱেল, ২০১৯ ও কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে।
এই আৰ্হিৰ নিবিদা নথিপত্ৰসমূহৰ প্ৰস্তুতি আৰু সেয়া মুকলি কৰাটো চলি থকা নিয়ম আৰু প্ৰক্ৰিয়াসমূহৰ পৰ্যালোচনা কৰাৰ চলিত প্ৰক্ৰিয়াৰ এটা অংশ আৰু কেবিনেট সচিবে ২ অক্টোবৰ, ২০২১ ৰ পৰা ৩১ অক্টোবৰ, ২০২১ লৈ এক বিশেষ অভিযান হিচাপে সেয়া নিৰীক্ষণত ৰাখিছে।
https://doe.gov.in/divisions/general-instructions-procurement-and-project-management

Ministry of Finance
Finance Secretary Dr T.V. Somanathan releases Model Tender Documents (MTDs) for Procurement of Goods and non-Consultancy Services
MTDs specifically cater to needs of e-procurement, easing digitization process of Public Procurement & help in achieving goal of Digital India
29 OCT 2021 4:27PM by PIB Delhi
Finance Secretary & Secretary Expenditure, Dr T.V. Somanathan here today released Model Tender Documents (MTDs) for Procurement of Goods and non-Consultancy Services as part of continuous process of review of existing rules & procedures as emphasised by the Hon’ble Prime Minister in his Independence Day speech this year.
MTDs specifically cater to needs relating to e-procurement thereby easing the process for adoption of e-procurement and furthering the ambition of convenient and efficient e-governance of the Government. Such initiatives shall help in achieving the goal of Digital India by easing and standardising the digitization process of Public Procurement.
Tender documents are the critical touch point for the Government with industry and are, therefore, a critical vehicle for implementing policy initiatives on the ground. Uniform sets of tender documents permit Government to express its policies effectively, consistently and uniformly. Uniformity in interpretation and application of public procurement policies and initiatives reflect clarity of application, thereby, increasing compliance and enhancing public confidence in procurement process. Further, apart from sharing best procurement practices, uniform tender documents amplify the positive impact of policy initiatives, bringing economies of scale and increasing competition. They create more efficient market conditions for realising value for tax payers money. Bidders also get broader market access for their products.
Accordingly, Model Tender Documents (MTDs) have now been developed for the procurement of Goods and non-Consultancy Services. These MTDs rationalise and simplify the structure of tender documents. Besides aligning provisions with various procurement policies of the Government, like policies related to Micro and Small Enterprises, preference to Make in India and benefits to Start-ups, MTDs incorporate national and international best practices. The MTDs have been developed after a two stage, extensive consultation with Ministries/ Departments/ Central Public Sector Undertakings, other organisations and individual experts.
MTDs issued by the Department of Expenditure , Ministry of Finance will be guiding templates . In keeping with the Government’s Digital India thrust, the MTDs are being issued in soft template for enabling easy customisation by user departments. Ministries/ Departments shall be competent to suitably customise this document to suit their local/ specialised needs. A separate detailed Guidance Note, as a guide to use of each MTD has also been prepared to help the procuring officials in utilising each MTD. Model Tender Documents, issued by Department of Expenditure (DoE), Ministry of Finance, will be guiding templates.
Government organisations procure various goods and non-consulting services in order to comply with their duties and responsibilities. To improve good governance, transparency, fairness, competition, and value for money in public procurement, the Government of India has taken a number of significant policy initiatives in public procurement in the recent past. The General Financial Rules were issued after comprehensive review in March, 2017. Additionally three procurement Manuals, the Manual for Procurement of Goods, 2017, Manual for Procurement of Consultancy and Other Services, 2017 and Manual for Procurement of Works, 2019, have also been developed.
The formulation and release of these Model Tender Documents are a part of continuous process of review of existing rules and procedures and being monitored by Cabinet Secretary as a special campaign during 2nd October, 2021 to 31st October, 2021.
Documents Links:
https://doe.gov.in/sites/default/files/Model%20Tender%20Document%20for%20Procurement%20of%20Goods_0.pdf
https://doe.gov.in/sites/default/files/Model%20Tender%20Document%20for%20Procurement%20of%20Non%20Consultancy%20Services.pdf