Prime Minister's Office
PM interacts with beneficiaries and stakeholders of AatmaNirbhar Bharat Swayampurna Goa programme
“Apart from Nature and pleasure, Goa also signifies a new model of development, reflection of collective efforts and solidarity for development from Panchayat to Administration”
“Goa has achieved 100% in all major schemes such as ODF, electricity, piped water, ration to poor”
“ Swayampurna Goa is the result of new team spirit of Team Goa”
“Infrastructure being developed in Goa will also help in increasing the income of farmers, livestock farmers and our fishermen”
“States with tourism focus got special attention in vaccination drive and Goa benefited a great deal by that”
23 OCT 2021 12:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries and stakeholders of AatmaNirbhar Bharat Swayampurna Goa programme via video conferencing.
The Prime Minister while interacting with Smt Isha Savant, Under Secretary to Government of Goa asked her experience of working as a Swayampoorna Mitra. She informed that beneficiaries are getting services and solutions at their doorstep. There is ease as there are single-point service windows. When the Prime Minister asked about use of technology, she informed that technology was used as data was collected in a collaborative manner. This enabled the mapping of needed facilities, she said. Regarding women empowerment, the Prime Minister was informed that through training and self help group mechanism, women were provided equipment and support with regard to social media marketing and branding. Atal Incubation groups were also used. The Prime Minister recalled his Chief Minister days and talked about training members of women self help groups for services like serving food, catering etc via training and creating an enabling environment. The Prime Minister suggested that apart from products, services also have great potential. The Prime Minister exhorted the bureaucracy to be sensitive and innovative and lauded such officers.
Shri Constancio Miranda, ex headmaster and a sarpanch informed the Prime MInister that the Swayampurna campaign helped new activities in achieving the goals of AatmaNirbharta in various fields. They identified need-based state and central schemes and went on working on them in a coordinated manner. The Prime Minister lauded him for completing long pending works and said that the government is also working to complete long pending works that were ignored for a long period after independence.
The Prime Minister talked to Shri Kundan Falari who informed that he and the local administration are geared to reach the last person in the community. He narrated his experience of popularizing the SVANIDHI scheme in his area. The Prime Minister enquired whether these street vendors are using digital transaction as the beauty of the scheme is that use of digital transaction creates a transaction history which enables banks to give increasingly better finances to them. The Prime Minister informed that as part of 60 years' of Goa Liberation, a special grant of 50 lakh per Panchayat and 1 crore for every Municipality is being provided by the central government to Goa. The Prime Minister talked about the government efforts of financial inclusion and said that people should be encouraged to avail government schemes.
Shri Luis Cardozo, an entrepreneur in fisheries, narrated his story of getting benefits from government schemes and using insulated vehicles. The Prime Minister talked of Kisan Credit card, NAVIC app, finances for boats, the schemes that are helping the fishermen community. The Prime Minister conveyed his desire for expansion of processed products instead of raw produce for more profit for fishermen and farmers.
Shri Ruki Ahmed Rajasab informed about the measures taken for divyang jan under Swayampurna. The Prime Minister said that the government is working for the dignity and ease of the Divyang Jan. He remembered efforts like standardization of the facilities and success of the Para Athletes in the recent paralympics.
Talking to Smt Nishita Namdev Gawas, head of Self Help Group, the Prime Minister asked about the products of the group and the ways they do the marketing of their products. The Prime Minister emphasized that the government is undertaking schemes like Ujjwala, Swachch Bharat, PM Awas, Jan Dhan to enhance dignity and confidence of the women. Women are bringing laureles in every field be it the Armed forces sports field, said the Prime Minister.
With Shri Durgesh M Shirodkar the Prime Minister discussed his group's dairy activities. He said that his group took advantage of the Kisan Credit Card. They also made other farmers and dairy entrepreneurs aware about the facility. The Prime Minister appreciated Shri Shirodkar’s effort to popularize the Kisan Credit Card scheme. The Prime Minister said that the government is committed to make an ecosystem from seed to market to help increase their income. He said schemes like Kisan Credit card, soil health card, neem coating of urea, e NAM, authentic seeds, MSP purchase, New Agriculture laws are efforts in that direction.
Addressing the occasion, the Prime Minister remarked Goa signifies pleasure, Goa signifies nature, Goa signifies tourism. But today he added that Goa also signifies a new model of development, reflection of collective efforts and solidarity for development from Panchayat to Administration.
Commenting on Goa’s stellar performance in implementing central government schemes, the Prime Minister said India set the goal of being free from open defecation. Goa achieved this target 100%. The country set a target of providing electricity connection to every household. Goa has achieved the goal 100%. In Har Ghar Jal Abhiyan – Goa has become the first state to achieve 100% implementation. In the matter of giving free ration to the poor – Goa has achieved 100 %, the Prime Minister appreciated.
The Prime Minister said, for the convenience and dignity of women, Goa is successfully implementing the schemes of the Union government on the ground and is also expanding them. He lauded the Government of Goa for doing a great job in providing facilities like toilets, Ujjwala gas connections or Jan Dhan bank accounts to women.
The Prime Minister remembered Late Manohar Parrikar who had taken Goa on the path of progress. He lauded the current Chief Minister and his team for sincerely taking the project of Goa’s growth forward and giving new heights to Goa. Today Goa is moving ahead with renewed confidence. Double engine government is working with energy and determination for the growth of the state. The result of this new team spirit of Team Goa is the resolve of Swayampurna Goa, Shri Modi emphasized.
The Prime Minister said the infrastructure being developed in Goa will also help in increasing the income of farmers, livestock farmers and our fishermen. He added that Goa's fund for modernization of rural infrastructure has been increased 5 fold this year as compared to earlier.
The Prime Minister said incentives are being given at every level from various ministries for modernization of fishermen's boats. He added that the fishermen in Goa are getting a lot of help under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana also.
About the vaccination campaign, the Prime Minister said that special incentives have been given to the tourism based states in the country, including Goa. Goa has also benefited a lot from this. He lauded the Government of Goa for taking efforts day and night in administering the first dose of vaccine to all the eligible people.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না আত্মনির্ভর ভারত স্বয়মপুর্ন গোৱা প্রোগ্রামগী বেনিফিসিয়রীশিং অমদি স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা ৱারী-ৱাতায় শাখ্রে
“মহৌশা ফজবা অমদি নুংঙাইবগী মথক্তা গোৱানা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা মোদেল অমা, পুন্না হোৎনমিন্নবগী শক্তম অমসুং পঞ্চায়ৎতগী লৈঙাক ফাওবদা চাউখৎপা পুরক্নবা অমত্তা ওইনা লেপ্পী হায়নসু তাক্লি”
“গোৱানা ও.দি.এফ., ইলেক্ত্রিসিতী, তোতি ঈশিং, লায়বগী রাশন পীবা অসিগুম্বা মরু ওইবা স্কীম পুম্নমক্তা ১০০% ফংবা ঙমখি”
“স্বয়মপুর্ন গোৱা অসি তীম গোৱাগী অনৌবা তীম স্পিরিতকী ফলনি”
“গোৱাদা শেমগৎলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা লৌমীশিং, শা-শন লোইরিবা মীওইশিং অমসুং ঐখোয়গী ঙামীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবদা মতেং ওইরগনি”
“তুরিজমদা য়ুম্ফম ওইবা রাজ্যশিং অসিদা ভেক্সিনেসন দ্রাইব চত্থবা মতমদা অখন্নবা মীৎয়েং থমখি অমসুং মসিদগী গোৱানা চাউনা কান্নবা ফংখি”
23 OCT 2021 12:47PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা আত্মনির্ভর ভারত স্বয়মপুর্ন গোৱা প্রোগ্রামগী থৌরমদা বেনিফিসিয়রীশিং অমদি স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা ৱারী-ৱাতায় শাখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা গোৱা সরকারগী অন্দর সেক্রেতরী ওইনা লৈরিবা শ্রীমতি ইশা সভন্তকা ৱারী শান্নবদা মহাক্না স্বয়মপুর্ন মিত্রা ওইনা থবক তৌবগী অৱা-নুংঙাইগী মতাংদা হংখি। বেনিফিসিয়রীশিংদা মখোয়গী থোংজিলদা সর্ভিসশিং অমসুং সোল্যুসনশিং ফংহনখি হায়না মহাক্না পাউখুম পীখি। সিঙ্গল-পোইন্ত সর্ভিস ৱিন্দোশিং লৈবনা মরম ওইরগা লায়থোকহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী মতাংদা মঙোন্দা হঙবদা দেতা খোমগৎপা অসি চংশিন্নবা মওং অমদা চত্থবনা মসিদা তেক্নোলোজী শীজিন্নখি হায়না পাউখুম পীখি। মসিনা মথৌ তাবা ফেসিলিতীশিং অদু মেপ্পিং তৌবা ঙমহনখি। নুপীদা শক্তি পীবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ত্রেনিং অমসুং সেল্ফ-হেল্প গ্রুপকী মেকানিজমগী খুত্থাংদা নুপীশিংদা সোসিএল মীদিয়া মার্কেতিং অমসুং ব্রান্দিংগী মতাংদা ইক্বিপমেন্ত অমসুং মতেং ফংহনখি। অতল ইনক্যুবেসন গ্রুপশিংসু শীজিন্নখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমশিং অদু নীংশিংলদুনা চান্না থক্নবা য়েনবা, কেতরিং তৌবা অসিগুম্বা সর্ভিসশিংগীদমক নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী মেম্বরশিং ত্রেন তৌবা অমদি অফবা এনভাইর্নমেন্ত অমা শেমখিবগী মতাংদা ৱারী শাখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি প্রদক্তশিংগী মথক্তা সর্ভিসশিংদসু চাউনা পোতেন্সিএল লৈ। প্রধান মন্ত্রীনা লৈঙাক্কী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদা চেকশিনবা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোকপা ওইগদবনি হায়খি অমদি অসিগুম্বা ওফিসরশিংবু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
হান্না হেদমাস্তর ওইরম্বা অমসুং সর্পঞ্চ, শ্রী কোনস্তেন্সিয়ো মিরান্দানা হায়খি, স্বয়মপুর্না কেম্পন্না তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা আত্মনির্ভর ওইনবগী পান্দমশিং ফংনবা অনৌবা থবক-থৌরমশিংদা মতেং পাংখি। মখোয়না মথৌ তাবগী মতুং ইন্না রাজ্য অমসুং কেন্দ্রগী স্কীমশিং মশক খঙদোকখি অমসুং অমনা অমগী মতেং পাংনদুনা থবক পাইখৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাকপু মতম শাংনা পন্দুনা লৈরক্লবা থবকশিং লোইশিনবগীদমক থাগৎলদুনা হায়খি সরকার অসিনা নীংখা তম্লবা মতুংদা নাথৈদুনা মতম শাংনা লোইশিনবা ঙমদনা লৈরুরবা থবকশিং লোইশিন্নবা থবকসু পাইখৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী কুন্দন ফলারিগা ৱারী শাখি, মদুদা মহাক অমদি লোকেল এদমিনিস্ত্রেসন্না কাংলুপ অসিগী মীওই খুদিংমক য়ৌশিন্নবা শেম-শাখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না লৈরিবা মফম অদুদা স্বনিধি স্কীমগী মতাংদা খঙহন্নবা মহাক্না হোৎনবদা থেংনখিবা অৱা-নুংঙাই অদুসু পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা স্ত্রীত ভেন্দরশিং অসিনা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন তৌবরা হায়না হংখি মরমদি স্কীম অসিগী পন্দমদি বেঙ্কশিংনা মখোয়দা শেল হেন্না পীথরকপা হেনগৎহন্নবা ত্রাঞ্জেক্সনগী পুৱারী অমা শেম্নবা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন তৌবনি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গোৱা নীংতম্বা ফংখিবগী চহি ৬০গী শরুক ওইনা গোৱাদা কেন্দ্র সরকারনা পঞ্চায়ৎ অমদা লুপা লাখ ৫০ অমসুং ম্যুনিসিপালিতী খুদিংমক্কী ওইনা লুপা করোর ১গী অখন্নবা শেন্থং অমা পীথখি। প্রধান মন্ত্রীনা সরকারনা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন ফংহন্নবা হোৎনরিবশিং অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমদি মহাক্না সরকারগী স্কীমশিং অসি ফংহন্নবা মীয়াম্বু পুক্নীং থৌগৎকদবনি হায়না ফোঙদোকখি।
ফিশরিজতা ওন্তপ্রিনোর অমা ওইরিবা শ্রী ল্যুজ কার্দোজোনা সরকারগী স্কীমশিং অমসুং ইন্সুলেতেদ ভেহীকল শীজিন্নবদগী কান্নবশিং ফংখিবগী মতাংদা মহাক্কী ৱারী পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা কিসান ক্রেদিত কার্দ, এন.এ.ভি.আই.সি. এপ, হীশিংগী ফাইনান্স, ঙামীগী কাংলুপ্তা মতেং পাংনবা স্কীমশিংগী মতাংদা ৱারী শাখি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙামীশিং অমসুং লৌমীশিংদা হেন্না কান্নবা ফংনবা রো প্রদক্তশিংগী মহুৎ প্রোসেস তৌরবা প্রদক্তশিং শীজিন্নবা হেনগৎনবা মহাক্কী অপাম্বা ফোঙদোকখি।
শ্রী রুকি অহমদ রাজাসবনা স্বয়মপুর্নাগী মখাদা দিব্যঙ্গ জনগীদমক পাইখৎখিবা থৌরাংশিংগী মতাংদা পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকার অসিনা দিব্যঙ্গ জনবু ইকাই খুম্ননবা অমসুং নুঙাইহন্নবা থবক পাইখৎলি। মহাক্না ফেসিলিতীশিং স্তেন্দর্দাইজেসন তৌবা অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অমসুং হন্দক্কী পেরালিম্পিক্সতা পেরা শান্নরোয়শিংনা মাইপাকখিবা অদু নীংশিংখ্রে।
সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী মকোক ওইরিবা শ্রীমতি নিশিতা নমদেব গৱাসকা ৱারী শারদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী কাংলুপকী প্রদক্তশিংগী মতাংদা অমসুং মখোয়গী প্রদক্তশিং মার্কেতিং তৌবগী মওংশিংগী মতাংদা হংখি। প্রধান মন্ত্রীনা নুপীশিংবু ইকাই খুম্নবা অমদি মখোয়গী থাজবা হেনগৎহন্নবা উজ্জ্বলা, স্বচ্ছ ভারত, পি.এম. অৱাজ, জন ধন অসিগুম্বা স্কীমশিং সরকার অসিনা পাইখৎলি হায়না ফোঙদোকখি। নুপীশিংনা আর্মদ ফোর্সেস ওইরিবসু লম খুদংদা মীচৎ উরোন খিনবা ঙম্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
শ্রী দুর্গেশ এম শিরোদকরগা লোয়ননা ৱারী শাবদা প্রধান মন্ত্রীগা মখোয়গী দাইরীগী থবক-থৌরমশিং অদুগী মতাংদা খন্নখি। মহাক্না হায়খি মহাক্কী গ্রুপনা কিসান ক্রেদিত কার্দকী কান্নবা লৌখি। মখোয়না অতোপ্পা লৌমীশিং অমদি দাইরী ওন্তপ্রিনোরশিংদা খুদোংচাবা অসিগী মতাংদা খঙহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী শিরোদকরনা কিসান ক্রেদিত কার্দ স্কীম মীয়ামদা খঙহন্নবা হোৎনখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকার অসিনা মরুদগী হৌরগা কৈথেল ফাওবা মতেং পাংদুনা মখোয়গী শেন্থোক হেনগৎনবা ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা হোৎনখি। কিসান ক্রেদিত কার্দ, সোইল হেল্থ কার্দ, য়ুরিয়া নীম কোতিং তবা, ই-নাম, অফবা অমদি অশেংবা মরুশিং, এম.এস.পি.দা লৈবা, অনৌবা এগ্রিকলচর লোশিং অসিগুম্বা স্কীমশিং অসি মাইকৈ অসিদা লৌখৎপা খোঙথাংশিংনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা গোৱা হায়দি নুংঙাইবা, গোৱা হায়দি মহৌশা, গোৱা হায়দি তুরিজম। অদুবু ঙসি মহাক্না গোৱা হায়দি চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা মোদেল অমনি, গোৱা হায়দি পুন্না হোৎনবগী শক্তম অমসুং গোৱা হায়দি পঞ্চায়ৎতগী লৈঙাক ফাওবদা চাউখৎপা পুরক্নবা অমত্তা ওইনা লেপ্পনি হায়নসু হাপচিনখি। কেন্দ্র সরকারগী স্কীমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা গোৱানা থোইদোক-হেন্দোকপা পর্ফোর্মেন্স উৎখিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা লমহাংদা খোঙ হাম্বা অসি তোক্নবা পান্দম থমখি। গোৱানা মসিগী পান্দম অদি চাদা চামা ফংবা ঙমখি। লৈবাক অসিনা য়ুমথোং খুদিংদা মৈগী কনেক্সন ফংহন্নবা পান্দম অমা থমখি। গোৱানা মসি চাদা চামা ফংবা ঙমখি। হর ঘর জল অভিয়ান্দা – গোৱানা গোৱানা ইহান হান্না চাদা চামা ফংবা ঙমখি! লায়রবশিংদা লেম্না রাশন পীবগী হীরমদা – গোৱানা চাদা চামা ফংবা ঙমখিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নুপীশিংদা খুদোংচাবা পীনবা অমসুং ইকাই খুম্নবা ফংহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা পাইখৎপা থৌরাংশিং অসি গোৱানা মসি থবক ওইনা ওন্থোক্লি অমসুং মখোয়বু পাকথোক-চাউথোকহল্লি। তোয়লেতশিং, উজ্জ্বলা গ্যাস কনেক্সন নত্ত্রগা জন ধন বেঙ্ক একাউন্ত ওইরবসু গোৱানা নুপীশিংদা খুদোংচাবশিং অসি ফংহন্নবা নীংথিনা থবক লৌখৎখিবগীদমক মহাক্না গোৱা সরকারবু থাগৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা গোৱাবু চাউখৎপগী লম্বীদা পুরক্লম্বা মহাক্কী লৈখিদ্রবা মরুপ মনোহর পর্রিকরজীবু নীংশিংখি। মহাক্না হৌজিক ওইরিবা মুখ্য মন্ত্রী অমদি মহাক্কী তীমনা গোৱাবু চাউখৎপা পুরক্নবা থমোয় শেংনা প্রোজেক্ত পাইখৎপা অমদি অনৌবা পনখৈ তম্না পুখৎনবা হোৎনরিবা অসিবু থাগৎখি। ঙসি গোৱানা মশাদা নৌনা থাজবা থমদুনা মাংদা চংশিল্লি। রাজ্য অসিদা চাউখৎপা পুরক্নবা ইনর্জী অমদি অখাং কনবগা লোয়ননা দবল ইঞ্জিন সরকারনা হোৎনরি। তীম গোৱাগী মসিগী অনৌবা তীম স্পিরিতকী ফল অসি স্বয়মপুর্ন গোৱা ওইহন্নবা ফিরেপ অদুনি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গোৱাদা শেমগৎলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা লৌমীশিং, শা-শন লোইরিবা মীওইশিং অমসুং ঐখোয়গী ঙামীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবদা মতেং ওইরগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মতমগা চুন্নবা মওংদা শেমগৎনবা চহি অসিগী গোৱাগী ফন্দ অসি মমাংদা চাংদম্নবদা শরুক ৫ হেনগৎহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙামীশিংগী হীশিং অসি মতমগা চুন্নবা ওইহন্নবা তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংদগী থাক খুদিংমক্তা মতেংশিং পীরি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদা য়োজনাগী মখাদা গোৱাদা লৈরিবা ঙামীশিংনা মতেং কয়া ফংলি।
ভেক্সিনেসন কেম্পেনগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গোৱা য়াওনা লৈবাক অসিগী তুরিজমদা য়ুম্ফম ওইবা রাজ্যশিংদা অখন্নবা মতেংশিং পীথখি। মসিদগী গোৱানা চাউনা কান্নবা ফংখি। মহাক্না গোৱা সরকারনা ইলিজিবল ওইবা মীওই পুম্নমক্তা ভেক্সিনগী অহানবা দোজ কাপ্নবা অয়ুক-নুমিদাং খাইদনা হোৎনখিবগীদমক গোৱা সরকারপু থাগৎপা ফোঙদোকখি।