Prime Minister's Office
PM interacts with beneficiaries and stakeholders of AatmaNirbhar Bharat Swayampurna Goa programme
“Apart from Nature and pleasure, Goa also signifies a new model of development, reflection of collective efforts and solidarity for development from Panchayat to Administration”
“Goa has achieved 100% in all major schemes such as ODF, electricity, piped water, ration to poor”
“ Swayampurna Goa is the result of new team spirit of Team Goa”
“Infrastructure being developed in Goa will also help in increasing the income of farmers, livestock farmers and our fishermen”
“States with tourism focus got special attention in vaccination drive and Goa benefited a great deal by that”
23 OCT 2021 12:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries and stakeholders of AatmaNirbhar Bharat Swayampurna Goa programme via video conferencing.
The Prime Minister while interacting with Smt Isha Savant, Under Secretary to Government of Goa asked her experience of working as a Swayampoorna Mitra. She informed that beneficiaries are getting services and solutions at their doorstep. There is ease as there are single-point service windows. When the Prime Minister asked about use of technology, she informed that technology was used as data was collected in a collaborative manner. This enabled the mapping of needed facilities, she said. Regarding women empowerment, the Prime Minister was informed that through training and self help group mechanism, women were provided equipment and support with regard to social media marketing and branding. Atal Incubation groups were also used. The Prime Minister recalled his Chief Minister days and talked about training members of women self help groups for services like serving food, catering etc via training and creating an enabling environment. The Prime Minister suggested that apart from products, services also have great potential. The Prime Minister exhorted the bureaucracy to be sensitive and innovative and lauded such officers.
Shri Constancio Miranda, ex headmaster and a sarpanch informed the Prime MInister that the Swayampurna campaign helped new activities in achieving the goals of AatmaNirbharta in various fields. They identified need-based state and central schemes and went on working on them in a coordinated manner. The Prime Minister lauded him for completing long pending works and said that the government is also working to complete long pending works that were ignored for a long period after independence.
The Prime Minister talked to Shri Kundan Falari who informed that he and the local administration are geared to reach the last person in the community. He narrated his experience of popularizing the SVANIDHI scheme in his area. The Prime Minister enquired whether these street vendors are using digital transaction as the beauty of the scheme is that use of digital transaction creates a transaction history which enables banks to give increasingly better finances to them. The Prime Minister informed that as part of 60 years' of Goa Liberation, a special grant of 50 lakh per Panchayat and 1 crore for every Municipality is being provided by the central government to Goa. The Prime Minister talked about the government efforts of financial inclusion and said that people should be encouraged to avail government schemes.
Shri Luis Cardozo, an entrepreneur in fisheries, narrated his story of getting benefits from government schemes and using insulated vehicles. The Prime Minister talked of Kisan Credit card, NAVIC app, finances for boats, the schemes that are helping the fishermen community. The Prime Minister conveyed his desire for expansion of processed products instead of raw produce for more profit for fishermen and farmers.
Shri Ruki Ahmed Rajasab informed about the measures taken for divyang jan under Swayampurna. The Prime Minister said that the government is working for the dignity and ease of the Divyang Jan. He remembered efforts like standardization of the facilities and success of the Para Athletes in the recent paralympics.
Talking to Smt Nishita Namdev Gawas, head of Self Help Group, the Prime Minister asked about the products of the group and the ways they do the marketing of their products. The Prime Minister emphasized that the government is undertaking schemes like Ujjwala, Swachch Bharat, PM Awas, Jan Dhan to enhance dignity and confidence of the women. Women are bringing laureles in every field be it the Armed forces sports field, said the Prime Minister.
With Shri Durgesh M Shirodkar the Prime Minister discussed his group's dairy activities. He said that his group took advantage of the Kisan Credit Card. They also made other farmers and dairy entrepreneurs aware about the facility. The Prime Minister appreciated Shri Shirodkar’s effort to popularize the Kisan Credit Card scheme. The Prime Minister said that the government is committed to make an ecosystem from seed to market to help increase their income. He said schemes like Kisan Credit card, soil health card, neem coating of urea, e NAM, authentic seeds, MSP purchase, New Agriculture laws are efforts in that direction.
Addressing the occasion, the Prime Minister remarked Goa signifies pleasure, Goa signifies nature, Goa signifies tourism. But today he added that Goa also signifies a new model of development, reflection of collective efforts and solidarity for development from Panchayat to Administration.
Commenting on Goa’s stellar performance in implementing central government schemes, the Prime Minister said India set the goal of being free from open defecation. Goa achieved this target 100%. The country set a target of providing electricity connection to every household. Goa has achieved the goal 100%. In Har Ghar Jal Abhiyan – Goa has become the first state to achieve 100% implementation. In the matter of giving free ration to the poor – Goa has achieved 100 %, the Prime Minister appreciated.
The Prime Minister said, for the convenience and dignity of women, Goa is successfully implementing the schemes of the Union government on the ground and is also expanding them. He lauded the Government of Goa for doing a great job in providing facilities like toilets, Ujjwala gas connections or Jan Dhan bank accounts to women.
The Prime Minister remembered Late Manohar Parrikar who had taken Goa on the path of progress. He lauded the current Chief Minister and his team for sincerely taking the project of Goa’s growth forward and giving new heights to Goa. Today Goa is moving ahead with renewed confidence. Double engine government is working with energy and determination for the growth of the state. The result of this new team spirit of Team Goa is the resolve of Swayampurna Goa, Shri Modi emphasized.
The Prime Minister said the infrastructure being developed in Goa will also help in increasing the income of farmers, livestock farmers and our fishermen. He added that Goa's fund for modernization of rural infrastructure has been increased 5 fold this year as compared to earlier.
The Prime Minister said incentives are being given at every level from various ministries for modernization of fishermen's boats. He added that the fishermen in Goa are getting a lot of help under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana also.
About the vaccination campaign, the Prime Minister said that special incentives have been given to the tourism based states in the country, including Goa. Goa has also benefited a lot from this. He lauded the Government of Goa for taking efforts day and night in administering the first dose of vaccine to all the eligible people.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସ୍ୱୟଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୋଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ହିତାଧିକାରୀ ଏବଂ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି
“ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ଆନନ୍ଦ ବ୍ୟତୀତ ଗୋଆ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ମଡେଲକୁ ସୂଚୀତ କରେ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତ ଠାରୁ ପ୍ରଶାସନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକାଶ ପାଇଁ ସାମୂହିକ ଏକତାର ପ୍ରତିଫଳନ”
“ଓଡିଏଫ୍‍, ବିଦ୍ୟୁତ, ପାଇପ୍‍ ଯୋଗେ ଜଳ ଯୋଗାଣ, ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ରାସନ ଭଳି ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାରେ ଗୋଆ ୧୦୦% ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି”
“ସ୍ୱୟଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୋଆ ହେଉଛି ଟିମ୍ ଗୋଆର ନୂତନ ଦଳଗତ ଆବେଗର ଫଳାଫଳ”
“ଗୋଆରେ ବିକାଶ କରାଯାଉଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି କୃଷକ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି”
“ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଫୋକସରେ ଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଗୋଆ ଏହା ଦ୍ୱାରା ବହୁ ଲାଭ ପାଇଲା”
23 OCT 2021 12:47PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସ୍ୱୟଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୋଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ହିତାଧିକାରୀ ଏବଂ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଆ ସରକାରଙ୍କ ଉପ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ଇଶା ସାଭାନ୍ତଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିବାବେଳେ ସ୍ୱୟଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମିତ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଅଭିଜ୍ଞତା ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ପଚାରିଥିଲେ । ହିତାଧିକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଦୁଆର ମୁହଁରେ ସେବା ଏବଂ ସମାଧାନ ପାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ସେଠାରେ ଏକକ ବାତାୟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିବାରୁ ସହଜତା ଅଛି । ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ପଚାରିଲେ, ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର ମାଧ୍ୟରେ ଏକ ସହଯୋଗୀ ଢଙ୍ଗରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ଆବଶ୍ୟକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ମ୍ୟାପିଂ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ତାଲିମ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମାର୍କେଟିଂ ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଉପକରଣ ଏବଂ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଅଟଳ ଇନକ୍ୟୁବେସନ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦିନକୁ ମନେ ପକାଇ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇବା, ରୋଷେଇ ଇତ୍ୟାଦି ସେବା ତଥା ତାଲିମ ଏବଂ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟତୀତ ସେବାଗୁଡିକର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମଲାତନ୍ତ୍ରକୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଏବଂ ଅଭିନବ ହେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହିପରି ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନଶିକ୍ଷକ ତଥା ସରପଞ୍ଚଞ୍ଚ ଶ୍ରୀ କନଷ୍ଟାନସିଓ ମିରାଣ୍ଡା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱୟଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଯାନ ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ସେମାନେ ଆବଶ୍ୟକତା ଭିତ୍ତିକ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଜନାଗୁଡିକ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଢଙ୍ଗରେ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଲାଗିଲେ । ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ପଡି ରହିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅବହେଳା କରାଯାଉଥିବା ଏବଂ ପଡିରହିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ସରକାର ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୁନ୍ଦନ ଫାଲାରୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ ଯିଏ କି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଗୋଷ୍ଠିର ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି । ସେ ତାଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏସ୍ଭିଏନିଧି ଯୋଜନାକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବାର ଅଭିଜ୍ଞତା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଏହି ରାସ୍ତାକଡର ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରକୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି କି ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିବା ସହିତ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନାର ସୁନ୍ଦରତା ହେଉଛି ଡିଜିଟାଲ କାରବାରର ଏକ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଯାହା ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦେଇଥାଏ । ଗୋଆ ମୁକ୍ତିର ୬୦ ବର୍ଷର ଅଂଶ ଭାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଆକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଞ୍ଚାୟତ ପାଇଁ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୌରସଂସ୍ଥା ପାଇଁ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଆର୍ଥିକ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତିର ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ପାଇବାକୁ ଲୋକଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ।
ମତ୍ସ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଲୁଇସ୍ କାର୍ଡୋଜୋ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ଲାଭ ପାଇବା ଏବଂ ଇନସୁଲେଟେଡ୍ ଯାନ ବ୍ୟବହାର କରିବାର କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ, ଏନ୍ଏଭିଆଇସି ଆପ୍‌, ଡଙ୍ଗା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଯୋଜନା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇଁ କଞ୍ଚା ଉତ୍ପାଦ ପରିବର୍ତ୍ତେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ସ୍ୱୟଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧୀନରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ରୁକି ଅହମ୍ମଦ ରାଜସାବ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସହଜତା ପାଇଁ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ନିକଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ କ୍ରୀଡାର ସୁବିଧା ଏବଂ ମାନ୍ୟତା ଭଳି ପ୍ରୟାସକୁ ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ।
ସ୍ୱୟଂ ସହାୟିକା ଗୋଷ୍ଠିର ମୁଖ୍ୟ ଶ୍ରୀମତୀ ନିଶିତା ନାମଦେବ ଗାୱାସଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର ମାର୍କେଟିଂ କିପରି କରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ । ମହିଳାଙ୍କ ସମ୍ମାନ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସରକାର ଉଜ୍ୱଳା, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ, ଜନଧନ ଭଳି ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଏପରିକି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନେ ପୁରସ୍କାର ଆଣିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଦୁର୍ଗେଶ ଏମ ଶିରୋଦକରଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଦଳର ଦୁଗ୍ଧ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଗୋଷ୍ଠୀ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡର ଲାଭ ଉଠାଇଥିଲେ । ସେମାନେ ଅନ୍ୟ କୃଷକ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ସୁବିଧା ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ । କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଯୋଜନାକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ଶିରୋଦକରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ବିହନରୁ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ତିଆରି କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ସେ କହିଛନ୍ତି କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ, ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ, ନିମ ଯୁକ୍ତ ୟୁରିଆ, ଇ ନାମ, ପ୍ରାମାଣିକ ବିହନ, ଏମଏସପି କ୍ରୟ, ନୂତନ କୃଷି ଆଇନ ଭଳି ଯୋଜନା ସେହି ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ।
ଏହି ଉତ୍ସବରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଆ ଆନନ୍ଦକୁ ସୂଚୀତ କରେ, ଗୋଆ ପ୍ରକୃତିକୁ ସୂଚୀତ କରେ, ଗୋଆ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସୂଚୀତ କରେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଆ ମଧ୍ୟ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ମଡେଲ, ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସର ପ୍ରତିଫଳନ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତ ଠାରୁ ପ୍ରଶାସନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକତାକୁ ସୂଚିତ କରେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଗୋଆର ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖୋଲାରେ ମଳତ୍ୟାଗରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ଗୋଆ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ୧୦୦% ହାସଲ କରିଛି । ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇଦେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ଗୋଆ ୧୦୦% ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି । ହର ଘର ଜଳ ଅଭିଯାନରେ - ୧୦୦% କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ହାସଲ କରିବାରେ ଗୋଆ ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ହୋଇପାରିଛି । ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଦେବା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ - ଗୋଆ ୧୦୦% ହାସଲ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହିଳାଙ୍କ ସୁବିଧା ତଥା ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ଗୋଆ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାକୁ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛିା ଶୌଚାଳୟ, ଉଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ କିମ୍ବା ଜନ ଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଭଳି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାରେ ଗୋଆ ସରକାରଙ୍କୁ ସେ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱର୍ଗତ ମନୋହର ପାରିକରଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯିଏ ଗୋଆକୁ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଆଗେଇ ନେଇଥିଲେ । ଗୋଆର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଆନ୍ତରିକତାର ସହ ନେଇ ଗୋଆକୁ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇ ଥିବାରୁ ସେ ବର୍ତ୍ତମାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଗୋଆ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ରାଜ୍ୟର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନିଷ୍ଠା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଟିମ୍ ଗୋଆର ଏହି ନୂତନ ଦଳ ଆବେଗର ଫଳାଫଳ ହେଉଛି ସ୍ୱୟଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୋଆର ସମାଧାନ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଗୋଆରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି କୃଷକ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ଗୋଆର ପାଣ୍ଠି ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ୫ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଡଙ୍ଗାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗୋଆର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅନେକ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି ।
ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଆ ସମେତ ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭିତ୍ତିକ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଇଛି । ଏଥିରୁ ଗୋଆ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛି । ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ଲୋକଙ୍କୁ ଟୀକାକରଣର ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍ ଦେବାରେ ଦିନରାତି ଉଦ୍ୟମ କରିଥିବାରୁ ସେ ଗୋଆ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।