ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ଆମେରିକା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦଘାଟନୀ ଅଭିଭାଷଣ
25 SEP 2021 4:36AM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ, ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳକୁ ବନ୍ଧୁତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସହୃଦୟତା ଭରା ସ୍ବାଗତ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। 2016ରେ ଏବଂ 2014ରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା। ସେ ସମୟରେ ଆପଣ ଭାରତ-ଆମେରିକା ସମ୍ପର୍କ ଲାଗି ଆପଣଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପର୍କରେ ଯାହା କହିଥିଲେ ତାହା ବାସ୍ତବରେ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଥିଲା। ଆଜି ଆପଣ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାବେ ସେହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି, ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ବାଗତ କରୁଛି।
ଭାରତରେ ବାଇଡେନ୍ ସାଙ୍ଗିଆଧାରୀ ଲୋକମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଆପଣ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଆପଣ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଏହି କଥା କହିଥିଲେ। ପରେ ମୁଁ ଅନେକ କିଛି କାଗଜପତ୍ର ଖୋଜିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କଲି। କିଛି କାଗଜପତ୍ର ମୁଁ ସାଥୀରେ ମଧ୍ୟ ନେଇ ଆସିଛି। ବୋଧହୁଏ, ଆମେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଆଗକୁ ନେଇପାରିବା ଏବଂ ସେହି କାଗଜପତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କର କୌଣସି କାମରେ ହୁଏତ’ ଲାଗିପାରେ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ, ଆଜି ଆମେ ଆମର ଦ୍ବିପାକ୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା ଓ ବୈଠକରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିଛୁ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ମୁଁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧିକୁ ଦେଖୁଛି। ଆମେ ଏବେ ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧିର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ରହିଛୁ। ଏହି ଠାରୁ ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦଶନ୍ଧିର ସ୍ଥିତିକୁ ଦେଖିପାରୁଛି। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଯେ ଆପଣଙ୍କର ନେତୃତ୍ବରେ ଭାରତ-ଆମେରିକା ସମ୍ପର୍କର ଯେଉଁ ବୀଜ ବପନ ହୋଇଛି, ତାହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ ହେବ। ବିଶ୍ବର ସମସ୍ତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ, ଏହା ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ କ୍ଷଣ। ମୁଁ ଏହା ଦେଖିପାରୁଛି, ଧନ୍ୟବାଦ।
ଭାରତ-ଆମେରିକା ସମ୍ପର୍କର ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ସମୟରେ ମୁଁ ଯାହା ଦେଖୁଛି ଏବଂ ଯେଉଁ ପରମ୍ପରା ବିଷୟରେ ମୁଁ କହୁଛି ତାହା ହେଉଛି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରା, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ। ଏହି ପରମ୍ପରା ପ୍ରତି ଆମର ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ପିତ ତଥା ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଏହି ପରମ୍ପରାର ଗୁରୁତ୍ବ ଆଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି।
ଅନୁରୂପ ଭାବେ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ, ଆପଣ ୪୦ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ-ଆମେରିକୀୟଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଏମାନେ ଆମେରିକାର ପ୍ରଗତି ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଦଶନ୍ଧିର ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି, ଏଥିରେ ଭାରତୀୟ-ଆମେରିକୀୟମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବେ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ବାସ ରହିଛି। ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ଏହି ପ୍ରତିଭା ମହତ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭା ଆମ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ସହଯୋଗୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଆମ ସମ୍ପର୍କ ର ଯାତ୍ରାରେ ଏହା ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ ବୋଲି ମୁଁ ଏଠାରୁ ଦେଖିପାରୁଛି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ, ଅନୁରୂପ ଭାବେ, ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିଶ୍ବରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସବୁଠୁ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ବାହକ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବାରେ ବିନିଯୋଗ ହେଉଥିବା ଏବଂ ମାନବଜାତିର କାମରେ ଲାଗୁଥିବା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଅପାର ସୁଯୋଗ ରହିଥିବା ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ, ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ବ ସବୁବେଳେ ରହିଥିବ ଏବଂ ଆମ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟର ସ୍ଥିତି ବାସ୍ତବରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ରହିଛି। ଯାହା ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଖରେ ରହିଛି ଏବଂ ଯାହା ଆମମାନଙ୍କ ପାଖରେ ରହିଛି, ଆମେ ସେଥିରେ ପରସ୍ପରକୁ ସହଯୋଗ କରିବା ଜାରି ରଖିଛୁ। ଏହି ଦଶନ୍ଧି କାଳରେ ଆମ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଏହି ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କ ବ୍ୟାପକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ହାସଲ କରିବ ବୋଲି ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ, ଆପଣ ଏବେ ୨ ଅକ୍ଟୋବର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କଲେ, ଆମେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ସବୁବେଳେ ଆମ ବିଶ୍ବ ପାଇଁ ଟ୍ରଷ୍ଟିଶିପ ନୀତି ବିଷୟରେ କହୁଥିଲେ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ, ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ସେଥିପାଇଁ ଟ୍ରଷ୍ଟିଶିପ ନୀତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁ ଗ୍ରହରେ ବସବାସ କରୁଛୁ, ତାହାକୁ ଆମେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଟ୍ରଷ୍ଟିଶିପର ଏହି ଭାବନା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ବ ବହନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଭାରତ-ଆମେରିକା ସମ୍ପର୍କରେ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ବ ବହନ କରିବ। ଆମେ ଟ୍ରଷ୍ଟିଶିପ୍ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କଲା ବେଳେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଏହି ଆଦର୍ଶ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବିଶ୍ବ ନାଗରିକ ଭାବେ ଆମର ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ବକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇଦେବ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ, ଆପଣ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଆମେରିକାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦାୟିତ୍ବ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ଆପଣ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। କୋଭିଡ-୧୯ ସଙ୍କଟ ହେଉ କିମ୍ବା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଅଥବା କ୍ବାଡ୍ ପ୍ରୟାସ, ସବୁଥିରେ ଆପଣଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି। ଆପଣ ଏସବୁ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ସମର୍ପିତ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହାର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ। ଆଜି ଆମେ ଏସବୁ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛୁ। ଆମେ ଏ ଦିଗରେ କିପରି ଆଗକୁ ବଢ଼ି ପାରିବା ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିଛୁ। ଆମେ ପରସ୍ପରର ପାଇଁ କ’ଣ କରିପାରିବା ଏବଂ ଆମେ ମିଳିତ ଭାବେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବ ପାଇଁ କିଭଳି ସକାରାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବା ସେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଆଜିର ଆଲୋଚନା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସାର୍ଥକ ହୋଇଛି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ, ସହୃଦୟତା ପୂର୍ବକ ଆମକୁ ସ୍ବାଗତ କରିବା ଲାଗି ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
Prime Minister's Opening Remarks at the India-US Bilateral Meeting
25 SEP 2021 4:36AM by PIB Delhi
First of all, Mr. President I would like to express my gratitude for this very warm welcome full of friendship, not only to me but to my delegation.
Mr. President, in 2016, and even before that in 2014, we had an opportunity to have discussions in detail. And at that time Mr. President you had laid out your vision for the relations between India and the United States and you had enunciated that in great detail and really that was a vision that was inspirational and today Mr. President, as President, you are making all efforts and taking initiative, to implement that vision and I warmly welcome that.
Mr. President, you have talked/spoken in detail about the Biden surname in India and in fact you had mentioned that to me earlier too. Well, after you mentioned it to me I hunted for documents and today I have brought along some documents. May be we’ll be able to take this matter forward and may be those documents could be of use to you.
Mr. President, I firmly believe that in our summit talks and summit meeting today, what I see is that this is the third decade of the 21st century, this is the first year of the third decade and I see that when I look at the entire decade, I find that under your leadership, the seeds have been sown for the Indo-US relations to expand and for all democratic countries in the world, this is going to be a transformative period. I can see that, Thank You!
This is when I see that this transformative period is in Indo-US relations, and when I talk about traditions, I am talking about the democratic traditions, democratic values, traditions to which both our countries are committed and I find that importance of these traditions will only increase further.
Similarly, Mr. President, you mentioned that more than 4 million Indian-Americans who are participating in the journey of progress of America and when I look at the importance of this decade and the role that is going to be played by this talent of Indian-Americans, I find that this people to people talent will play a greater role and Indian talent will be a co-partner in this relationship and I see that your contribution is going to be very important in this.
Mr. President, on similar lines, the most important driving force in the world today would be that of technology and the technology that is going to be for the service and for the use of humanity and I find that opportunities for this are going to be tremendous.
Similarly, Mr. President, between India and the United States, trade will continue to assume importance and we find that the trade between our two countries are actually complementary. There are things that you have and there are things that we have and then we in fact complement each other. And I find that in the area of trade during this decade, that is also going to be tremendously important.
Mr. President, you just mentioned that on the 2nd October, we will be celebrating the birth anniversary of Mahatma Gandhi and Mahatma Gandhi always used to talk about the principle of trusteeship of the planet and this decade, Mr. President from that point of view, is also going to be important as this entire principle of trusteeship. It means that the planet that we have, we have to bequeath it to the following generations and this sentiment of trusteeship is going to assume more and more importance globally but also between the relations between India and the United States and it is these ideals that Mahatma Gandhi espoused when he talked about trusteeship of the planet and where the responsibility of the global citizens is only going to go up.
Mr. President, you mentioned very important issues and after assuming charge as President of the United States, you have taken very unique initiatives whether that be COVID 19, climate change or even Quad and in the days after taking this initiative, you have made and deployed great efforts to implement your vision and also today we have this opportunity to discuss all these issues in great detail. How and after our discussions, we will look towards how we can work further together not only for our respective countries but for the entire world how we can take positive actions and I am quite and absolutely convinced that under your leadership whatever we do, it will be extremely relevant for the entire world
Once again Mr. President, let me thank you profusely for this very warm welcome.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.