ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦୂରସଞ୍ଚାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଦୂରସଞ୍ଚାର ସଂସ୍କାର ଆରମ୍ଭ; ସରଳ ହେଲା କେୱାଇସି ପ୍ରକ୍ରିୟା
21 SEP 2021 8:03PM by PIB Bhubaneswar
ସମାଜର ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଇଣ୍ଟରନେଟ ଏବଂ ଟେଲି-ଯୋଗାଯୋଗ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ନିକଟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଦୂରସଞ୍ଚାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଘୋଷଣା ଅନୁରୂପ, ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦୂରସଞ୍ଚାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଦୂରସଞ୍ଚାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ବୃହତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ କେୱାଇସି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିବା ଲାଗି ଏକାଧିକ ଆଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଫଳରେ ଗତ ୧୫.୦୯.୨୦୨୧ରେ କ୍ୟାବିନେଟ ଦ୍ୱାରା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଦୂରସଞ୍ଚାର ସଂସ୍କାରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନର ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ, ନୂଆ ମୋବାଇଲ ନମ୍ବର ସଂଯୋଗ କିମ୍ବା ପ୍ରିପେଡରୁ ପୋଷ୍ଟପେଡ ଅଥବା ପୋଷ୍ଟପେଡରୁ ପ୍ରିପେଡ୍ ସେବାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲାଗି ଜଣେ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ମୂଳ ପରିଚୟ ଓ ଠିକଣା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ସହିତ ଯାଇ ସେବା ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ କେୱାଇସି ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି।
କିଛିଦିନ ହେବା ଅନଲାଇନ ସେବା ବିତରଣ ଏକ ଗ୍ରହଣୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ହୋଇଯାଇଛି ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ ଗ୍ରାହକ ସେବା ଓଟିପି ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଜରିଆରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସହଜ କରିବାଲାଗି ଏହି କୋଭିଡ କାଳରେ ସ୍ପର୍ଶମୁକ୍ତ ସେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ସେଥିପାଇଁ ଯଦି ଆଧାର ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବିଶିଷ୍ଟ ପରିଚୟ ପ୍ରାଧିକରଣ (ୟୁଆଇଡିଏଆଇ) ମାଧ୍ୟମରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ଜରିଆରେ ଜନସାଂଖିକୀୟ ବିବରଣୀ ହାସଲ କରାଯାଉଛି, ତା’ହେଲେ ଏପରି ସ୍ଥିତିରେ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ସହମତିକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଦିଆଯାଇଛି।
ତଦନୁସାରେ, ସ୍ପର୍ଶମୁକ୍ତ, ଗ୍ରାହକ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ କେୱାଇସି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ଦୂରସଞ୍ଚାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଆଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଛି :
ଆଧାର ଆଧାରିତ ଇ-କେୱାଇସି
ନୂଆ ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଆଧାର ଆଧାରିତ ଇ- କେୱାଇସି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପୁଣିଥରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଭାରତୀୟ ବିଶିଷ୍ଟ ପରିଚୟ ପ୍ରାଧିକରଣ (ୟୁଆଇଡିଏଆଇ) ଏଥିପାଇଁ ଦୂରସଞ୍ଚାର ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ୧ ଟଙ୍କା ନେବ। ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଏକ କାଗଜମୁକ୍ତ (ପେପରଲେସ) ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯେଉଁଥିରେ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଫଟୋ ସହିତ ତାଙ୍କର ଜନସାଂଖ୍ୟିକ ବିବରଣୀ ଦୂରସଞ୍ଚାର ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ (ଟିଏସପି) ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ବିଶିଷ୍ଟ ପରିଚୟ ପ୍ରାଧିକରଣ (ୟୁଆଇଡିଏଆଇ) ଠାରୁ ଅନଲାଇନ ପ୍ରାପ୍ତ କରାଯାଇଥାଏ।
ସେଲ୍ଫ- କେୱାଇସି
ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ, ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଏକ ଆପ/ପୋର୍ଟାଲ ଆଧାରିତ ଅନଲାଇନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗ ଜାରି କରାଯାଇଥାଏ। ଏଥିରେ ଗ୍ରାହକ ଘରେ/କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ବସି ମୋବାଇଲ କନେକ୍ସନ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ। ୟୁଆଇଡିଏଆଇ ଦ୍ୱାରା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ରୂପରେ କିମ୍ବା ଡିଜିଲକର ମାଧ୍ୟମରେ ସତ୍ୟ ପ୍ରମାଣିତ କାଗଜପତ୍ର ଉପଯୋଗ କରି ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସିମ ପହଞ୍ଚାଇ ଦିଆଯାଇପାରିବ।
ପ୍ରିପେଡରୁ ପୋଷ୍ଟପେଡ୍ କିମ୍ବା ଏହାର ବିପରୀତ ସେବା ପାଇବା ଲାଗି ଓଟିପି ଆଧାରିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ
ଓଟିପି ଆଧାରିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରକ୍ରିୟା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଜଣେ ଗ୍ରାହକ ନିଜ ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରିପେଡରୁ ପୋଷ୍ଟପେଡ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟପେଡରୁ ପ୍ରିପେଡରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାଲାଗି ଓଟିପି ଆଧାରିତ ପ୍ରାମାଣିକରଣକୁ ଉପଯୋଗ କରିପାରିବେ।
ଡିଓଟି ୱେବସାଇଟରେ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବିସ୍ତୃତ ଆଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।(ଲିଙ୍କ -https://dot.gov.in/relatedlinks/telecom-reforms-2021)

Ministry of Communications
Telecom Department initiates telecom reforms; Simplifies KYC processes
21 SEP 2021 8:03PM by PIB Delhi
As stated by Shri AshwiniVaishnaw, Minister of Communications,recently, “Telecom Reforms aim to provide world class internet and tele-connectivity for the marginalised section.” In a major step towards achieving this objective, the Department of Telecommunications, Ministry of Communications, Government of India, today issued a series of orders simplifying the KYC processes and thereby initiating the telecom reforms announced by the Cabinet on 15.09.2021.
Presently, a subscriber has to undergo KYC process which entails visit to the Point of Sale along with the original documents of identity and address as proof for obtaining new mobile connection or conversion of mobile connection from Prepaid to Postpaid or vice-versa.
Online service delivery has become an acceptable norm in the recent past and most of the customer services are being offered through internet with OTP authentication. Contactless services in the COVID era needs to be promoted for subscriber convenience and also for ease of doing business.
Customer consent has been made compulsory in case the Aadhaar is being used and demographic details are being obtained electronically from UIDAI.
Accordingly, following orders for immediate implementation have been issued by DoT to implement contactless, customer centric and secured KYC processes: -
1. Aadhaar based e-KYC
Aadhaar based e-KYC process has been re-introduced for issuing of new mobile connections. Telecom Service Providers will be charged Rs. 1/- per customer authentication by the UIDAI. This is a complete paperless and digital process wherein the demographic details along with picture of the customer is received online by the Telecom Service Providers (TSPs) from the UIDAI.
1. Self-KYC
In this process, the issuing of mobile connection to the customers is done through an App/Portal based online process wherein a customer can apply for mobile connection sitting at home/office and gets the SIM delivered at his door step using documents electronically verified by UIDAI or DigiLocker.
1. OTP based conversion of mobile connection from Prepaid to Postpaid and vice-versa
The implementation of OTP based conversion process enables a subscriber to convert his mobile connection from Prepaid to Postpaid and vice-versa sitting at home/office via OTP based authentication.
Detailed orders have been uploaded on the DoT website(Link-https://dot.gov.in/relatedlinks/telecom-reforms-2021).