ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଆରେ କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ହିତାଧିକାରୀ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀଙ୍କ ସହ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କଲେ
ପ୍ରାପ୍ତ ବୟସ୍କ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ୧୦୦% ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍ ପ୍ରଦାନ ପୂରଣ ଲାଗି ଗୋଆକୁ ପ୍ରଶଂସା କଲେ
ଏହି ଉପଲକ୍ଷେ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ପାରିକରଙ୍କ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ମରଣ କଲେ
‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସବକା ପ୍ରୟାସ’ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ଗୋଆ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମୁଁ ଅନେକ ଜନ୍ମଦିନ ଦେଖିସାରିଲିଣି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବଦା ସାଧାରଣ ବିବେଚନା କରିଥାଏ କିନ୍ତୁ, ମୋର ସମସ୍ତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଗତକାଲି ଏଭଳି ଏକ ଦିନ ଥିଲା ଯାହା ମୋତେ ଆବେଗିକ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା, କାରଣ ୨.୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଟିକାକରଣ ହୋଇଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତକାଲି ପ୍ରତି ଘଣ୍ଟାରେ ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଟିକା ଡୋଜ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇଥିଲା, ପ୍ରତି ମିନିଟରେ ୨୬ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ପ୍ରତି ସେକେଣ୍ଡରେ ୪୨୫ରୁ ଅଧିକ ଟିକା ଡୋଜ ଦିଆଯାଇଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗୋଆର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉପଲବ୍ଧି ଯାହା କି ‘ଏକ ଭାରତ- ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’କୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରୁଛି, ମୋ ମନରେ ଅନେକ ଆନନ୍ଦ ଭରିଦେଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗୋଆ କେବଳ ଦେଶର ଏକ ରାଜ୍ୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡିଆର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଚିହ୍ନ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
18 SEP 2021 12:40PM by PIB Bhubaneshwar
ଗୋଆରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରାପ୍ତ ବୟସ୍କ ଲୋକଙ୍କର ୧୦୦% ଟିକାକରଣ ଶେଷ ହେବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଗୋଆରେ କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀଙ୍କ ସହ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ ଓ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଆ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ପ୍ରାଧ୍ୟାପକ ଡା. ନୀତିନ ଧୁପଡଲେଙ୍କଠାରୁ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଥିଲେ ଯେ ସେ କିଭଳି କୋଭିଡ ଟିକା ନେବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ବୁଝାଇବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ । କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଓ ପୂର୍ବ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାର୍ଥକ୍ୟ ବାବଦରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଡା. ଧୁପଡଲେ ବିଶେଷକରି ଏହି ଅଭିଯାନର ମିଶନ ମୋଡକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ଯେ ଦିନକରେ ୨.୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କର ଟିକାକରଣ ପରେ କିଭଳି ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଟିକା ନେଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏହା ଉପରେ ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରତିକି୍ରୟା ରଖିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଆରେ ପ୍ରାପ୍ତ ବୟସ୍କ ଲୋକଙ୍କର ୧୦୦% ଟିକାକରଣ ଶେଷ ହେବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଡାକ୍ତର ଓ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣ ବୋଲି ସେ ଅଭିହିତ କରିଥିଲେ ।
କୋଭିଡ ହିତାଧିକାରୀ ତଥା ସାମାଜିକ କର୍ମୀ ଶ୍ରୀ ନାଜିର ଶେଖଙ୍କ କଥାବାର୍ତ୍ତା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଥିଲେ ଯେ ସେ କିଭଳି ଟିକା ନେବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବୁଝାଇବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ । ଟିକାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନେବା ପାଇଁ ସେ କିଭଳି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ, ତାହା ସେ ଶ୍ରୀ ନାଜିରକଙ୍କୁ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ । ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ବାବଦରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଶ୍ରୀ ନାଜିରଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ବାବଦରେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହିଁଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ନାଜିରଙ୍କ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ ଭଳି ଉଦ୍ୟମକୁ ସାମିଲ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା ଏଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଯାନର ସୁଫଳ ପାଇବାରେ କିଭଳି ମହତ୍ତ୍ୱ ରଖେ, ତାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସାମାଜିକ ସଚେତନ ଥିବା ସାମାଜିକ କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ସୁଶ୍ରୀ ସ୍ୱୀମା ଫର୍ଣ୍ଣାଣ୍ଡିଜଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଟିକା ନେବା ପାଇଁ ଆସୁଥିବା ବେଳେ ସେ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ କ’ଣ ସବୁ ପଚାରି ବୁଝୁଥିଲେ । ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ବଜାୟ ରଖିବାର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବାବଦରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ କିଭଳି ଟିକା ପାଇଁ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ରଖୁଥିଲେ, ତାହା ସେ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ । ଟିକା ଆଦୌ ନଷ୍ଟ ନ ହେବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ବାବଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ । ପରିବାର ଦେଖାଶୁଣା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସତ୍ତ୍ୱେ ସେ ତାଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ସୁଚାରୁ ରୂପେ ତୁଲାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ସମସ୍ତ ପରିବାରକୁ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଶଶିକାନ୍ତ ଭଗତଙ୍କ ସହ କଥା ହେବା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତକାଲି ତାଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନ ଅବସରରେ କିଭଳି ତାଙ୍କ ପୁରୁଣା ପରିଚିତଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଥିଲେ, ତାହା ଦୋହରାଇଥିଲେ । ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ବୟସ ବିଷୟରେ ପଚରାଗଲା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ‘ଅଭି ୩୦ ବାକି ହେଁ (ଆଉ ୩୦ ବାକି ରହିଛି)’ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୭୫ ବର୍ଷୀୟ ଶ୍ରୀ ଭଗତଙ୍କୁ ବିତିଥିବା ୭୫ ବର୍ଷ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଚିନ୍ତା ନ କରି ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଉପରେ ଫୋକସ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି କହିଥିେଊ । ଟିକାକରଣ ବେଳେ ସେ କୌଣସି ସମସ୍ୟାର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ କି ନାହିଁ ସେ ବାବଦରେ ସେ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ । ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ଭଗତ ଏହାକୁ ନେଇ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଏହାସହ ଟିକାର ପାଶ୍ୱର୍ ପ୍ରତିକି୍ରୟା ଭୟକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଏଡ଼ାଇଥିଲେ, କାହିଁକି ନା ସେ ଜଣେ ମଧୁମେହ ରୋଗୀ ହୋଇଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ତାଙ୍କ ଠାରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ପାଶ୍ୱର୍ ପ୍ରତିକି୍ରୟା ନ ଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ସେଲସ ଟ୍ୟାକ୍ସ ଅଧିକାରୀ, ଶ୍ରୀ ଭଗତଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସାମାଜିକ ସେବା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଟିକସ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ଜୀବନକୁ ଆହୁରି ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ ସ୍ୱିଟି ଏସଏମ ଭେଙ୍ଗୁରଲେକରଙ୍କ ଠାରୁ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଥିଲେ ଯେ ସେ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଟିକା ଉତ୍ସବ କିଭଳି ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ସେ କେଉଁ ପ୍ରକାର ଯୋଜନା କରିଥିଲେ ତାହା ସେ ପଚାରିଥିଲେ । କରୋନା ମହାମାରୀ ବେଳେ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯଥାସମ୍ଭବ ସହଜ କରିବା ଲାଗି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏଭଳି ଏକ ବିଶାଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଜଡ଼ିତ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉପଯୁକ୍ତ ଦସ୍ତାବିଜକରଣ ଏବଂ ପ୍ରସାର ନିମନ୍ତେ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଷ୍ଟି ବାଧିତ ହିତାଧିକାରୀ ସୁଶ୍ରୀ ସୁମେରା ଖାନଙ୍କଠାରୁ ତାଙ୍କ ଟିକକରଣ ଅନୁଭୂତି ବାବଦରେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହିଁଥିଲେ । ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ ଖାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଇଏଏସ ଅଧିକାରୀ ହେବା ଲାଗି ସେ ରଖିଥିବା ଆକାଂକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଭଳି ଲୋକଙ୍କର ଜୀବନରେ ପ୍ରେରଣା ସାଜିଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ଭାଷଣ
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭ ଗଣେଶ ଉତ୍ସବ ପର୍ବ ବେଳେ ‘ଅନନ୍ତ ସୂତ୍ର(ସୁରକ୍ଷା)’ ହାସଲ କରିଥିବାରୁ ଗୋଆ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଗୋଆରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି କୋଭିଡ ଟିକାର ଅନ୍ତତଃ ଗୋଟିଏ ଡୋଜ ନେଇଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ‘‘କରୋନା ବିରୋଧରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ଗୋଆର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉପଲବ୍ଧି, ଯାହା କି ଏକ ଭାରତ- ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପ୍ରତିପାଦନ କରୁଛି, ତାହା ମୋ ମନରେ ଖୁସି ଭରିଦେଇଛି ।’’
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ପାରିକରଙ୍କ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଆ ଭୀଷଣ ବୃଷ୍ଟିପାତ, ବାତ୍ୟା, ବନ୍ୟା ଭଳି ପ୍ରାକୃତିକ ଦୁର୍ବିପାକ ସହ ସାହସର ସହିତ ଲଢ଼ିଛି । ଏହିସବୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ କରୋନା ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନର ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିଥିବାରୁ ସେ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଏବଂ ଟିମ୍ ଗୋଆକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ସାମାଜିକ ଓ ଭୌଗୋଳିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଗୋଆ ଦେଖାଇଥିବା ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ରାଜ୍ୟର ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅବସ୍ଥିତ କାନାକୋନା ସବଡିଭିଜନରେ ଟିକାକରଣ ଗତି ରାଜ୍ୟର ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ସାଜିଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଗୋଆ ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସବକା ପ୍ରୟାସ’ର ମହାନ ଫଳାଫଳକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିପାରିଛି ।’’
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଆବେଗାତ୍ମକ ପ୍ରତିକି୍ରୟା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ, ‘‘ମୁଁ ଅନେକ ଜନ୍ମଦିନ ଦେଖିସାରିଛି ଓ ସେ ସବୁଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ସବୁବେଳେ ସ୍ୱାଭାବିକ ରହିଆସିଛି କିନ୍ତୁ, ମୋର ସମସ୍ତ ବର୍ଷରେ, ଗତକାଲି ଏଭଳି ଥିଲା, ଯାହା ମୋତେ ଗଭୀର ଆବେଗାତ୍ମକ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା ।’’ ଦେଶ ଏବଂ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା ଗତକାଲିର ଅବସରକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରି ତୋଳିଥିଲା । ୨.୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କର ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ଲାଗିଥିବା ଟିମ ଓ ଲୋକମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହ, ସେବା ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟପରାୟଣତାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏହାକୁ ନେଇ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଖୁସି ଜଣା ପଡୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସହଯୋଗ କରିଛନ୍ତି, ଲୋକମାନେ ଏହି ସେବାରେ ଯୋଡ଼ିହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହ ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ଯାହା ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ୨.୫ କୋଟି ଟିକାକରଣ ସଫଳତାକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେଇପାରିଛି ।’’
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା, କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିବା, ବିଗତ ଦୁଇବର୍ଷ ହେଲା ଏହି ସେବାରେ ନିୟୋଜିତ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ଲାଗି, ଗତକାଲି ରେକର୍ଡ ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଏକ ସେବା ସହ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି । ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ଯାହା ଦିନକରେ ୨.୫ କୋଟି ଡୋଜ ପରିଚାଳନାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ହିମାଚଳ, ଗୋଆ, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ଓ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଯୋଗ୍ୟ ଲୋକଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଡୋଜ ପ୍ରଦାନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହାସହ ସିକ୍କିମ, ଆଣ୍ଡାମାନ ନିକୋବର, କେରଳ, ଲଦାଖ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଓ ଦାଦ୍ରା ନଗର ହାବେଳି ମଧ୍ୟ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଛରେ ନାହାନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏହାର ଟିକାକରଣ ଉଦ୍ୟମରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀଗୁଡ଼ିକୁ ବି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି ଯଦିଓ ଏହା ଉପରେ ପୂର୍ବରୁ ଆଲୋଚନା ହୋଇ ନ ଥିଲା । ଆମର ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ଏହା ଜରୁରି ଥିଲା । ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିକଟରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତ ଆସୁଥିବା ୫ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଭିସା ଦେବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହୋଇଛି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଏକ ସରକାରୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସହ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ଏବଂ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଟୁରିଷ୍ଟ ଗାଇଡଙ୍କୁ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ଯୋଗାଇବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହୋଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର’ ଗୋଆ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଚାଷୀ ଓ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷୀଙ୍କୁ ଅଧିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି । ୧୨ ହଜାର କୋଟି ଆବଣ୍ଟନରେ ମୋପା ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ବିମାନବନ୍ଦର ଓ ୬ ଥାକିଆ ରାଜପଥ, ଉତ୍ତର ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଆକୁ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଜୁଆରୀ ସେତୁ ଆଗାମୀ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଉଦଘାଟନ ହେବ, ଯାହା ରାଜ୍ୟର ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅମୃତ କାଳରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ହାସଲ ପାଇଁ ସ୍ୱୟମ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୋଆର ଶପଥ ନେଇଛି ଗୋଆ ଏବଂ ୫୦ରୁ ଅଧିକ ଉପକରଣର ବିନିର୍ମାଣ ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଛି । ପାଇଖାନା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଶତପ୍ରତିଶତ ବିଦୁ୍ୟତକରଣ ଏବଂ ‘ହର୍ ଘର୍ ଜଲ୍’ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ନିମନ୍ତେ ଗୋଆର ଉପଲବ୍ଧି ନେଇ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫ କୋଟି ପରିବାରକୁ ପାଇପ ଜଳ ସଂଯୋଗ କରିଛି ଦେଶ ଏବଂ ଗୋଆ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ କରିଥିବା ଉଦ୍ୟମରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଣାପଡୁଛି ଏହା ଉତ୍ତମ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ଓ ସହଜ ଜୀବନ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଗରିବ ପରିବାରକୁ ରାସନ, ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର, ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଆବଣ୍ଟନ, କରୋନା ମହାମାରୀ ବେଳେ ମିଶନ ମୋଡରେ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଓ ରାସ୍ତାପାଶ୍ୱର୍ ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ ସ୍ୱନିଧି ସ୍କିମ୍ ଫାଇଦା ଦେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୋଆର ଉଦ୍ୟମଗୁଡ଼ିକ ବାବଦରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବଖାଣିଛନ୍ତି । ଗୋଆକୁ ଏକ ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାର ରାଜ୍ୟ ବିବେଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଗୋଆ କେବଳ ଦେଶର ଏକ ରାଜ୍ୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଚିହ୍ନ ମଧ୍ୟ ।’’

Prime Minister's Office
PM interacts with healthcare workers and beneficiaries of the COVID vaccination programme in Goa
Lauds Goa on the completion of 100% first dose coverage for the adult population
Remembers services of Shri Manohar Parikkar on the occasion
Goa has shown the great results of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas: PM
I have seen many birthdays and have always been indifferent to that but, in all my years, yesterday was a day that made me deeply emotional as 2.5 crore people got vaccinated: PM
Yesterday witnessed more than 15 lakh doses administered every hour, more than 26 thousand doses every minute and more than 425 doses every second: PM
Every achievement of Goa that epitomises the concept of Ek Bharat -Shreshth Bharat fills me with great joy: PM
Goa is not just a state of the country but also a strong marker of Brand India: PM
18 SEP 2021 12:40PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with healthcare workers and beneficiaries of the COVID vaccination programme in Goa through a video conference on the completion of 100% first dose coverage for the adult population in Goa.
Interaction with healthcare workers and beneficiaries
During the interaction, the Prime Minister enquired from Dr Nitin Dhupdale, Lecturer in Goa Medical College, how he convinced people to take COVID vaccines. He also discussed the difference between the COVID vaccination campaign and the earlier campaign. Dr Dhupdale praised the mission campaign mode of this particular campaign. Criticizing the opposition party, PM wondered how after vaccinating 2.5 crore people there were reactions from the opposition party instead of the vaccinated people. The Prime Minister lauded doctors and other Corona warriors for the completion of 100% first dose coverage for the adult population in Goa. He said that this is an inspiration for the entire world.
Prime Minister while interacting with the COVID beneficiary and activist Shri Nazir Shaikh enquired how he decided to convince others to take the vaccines. He asked Shri Nazir about the difficulties faced by him in taking people to the vaccination centres. He also asked Shri Nazir about his experience in the vaccination drive. The Prime Minister said that the inclusion of ‘Sabka Prayas’ like Shri Nazir Shaikh’s effort is a big factor in achieving results in this very important campaign. The Prime Minister praised the socially conscious activists all over the country.
While interacting with Ms Sweema Fernandes, the Prime Minister asked what all enquiries she made while people came to her for vaccination. She explained the stages of maintaining the cold chain. He also enquired how they maintained the cold chain for the vaccines. He inquired about the steps taken by them to achieve zero wastage of vaccines. The Prime Minister praised her for doing her duties despite her family commitments and thanked all the families of the corona warriors for their efforts.
While interacting with Shri Shashikant Bhagat, the Prime Minister recalled how he interacted with his old acquaintance on his birthday yesterday. He narrated that when asked about his age, the Prime Minister said ‘Abhi 30 baaki hain’ (30 more to go). Shri Modi advised 75-year-old Shri Bhagat not to dwell on 75 years but should focus on 25 years to come. He enquired about any difficulties faced by him during vaccination. Shri Bhagat expressed his satisfaction with the preference given to the senior citizens. He also dispelled the fears of the side effects of vaccines, as he is a diabetic and did not face any side effects. The Prime Minister praised Shri Bhagat, a retired sales tax officer for his social service and said that the government is committed to enhancing the ease of living including in the sphere of taxation.
The Prime Minister enquired Ms Sweety SM Vengurlekar how she organized Tikka Utsav in remote areas. He asked about the planning that went into organizing the Utsav. The Prime Minister emphasized that the focus was on making it easy for the citizens during the pandemic as far as possible. He asked for proper documentation and dissemination of the logistics involved in such a massive exercise.
The Prime Minister enquired visually challenged beneficiary Ms Sumera Khan about her experience of vaccination. The Prime Minister praised Ms Khan for her achievements in academics and wished her well for her aspirations of becoming an IAS officer. Shri Modi lauded the Divyang citizens of the country for inspiring the lives that they are leading.
Speech of the Prime Minister
Addressing the gathering, the Prime Minister lauded the people of Goa for achieving Anant Sutr’ (Protection) during the auspicious Ganesh Utsav season. He expressed happiness for every eligible person in Goa getting at least one dose of the vaccine. “This is a major milestone in the fight against Corona. Every achievement of Goa that epitomises the concept of El Bharat -Shreshth Bharat fills me with great joy”, he said.
The Prime Minister remembered the services of Shri Manohar Parikkar on this day of major achievements.
The Prime Minister remarked that in the last few months, Goa has fought bravely with natural calamities like heavy rains, cyclones, floods. He praised all the corona warriors, health workers and Team Goa for maintaining the pace of corona vaccination amidst these natural calamities.
The Prime Minister commended the kind of coordination that Goa has shown in dealing with social and geographical challenges. The pace of vaccination in Canacona sub-division, which is located in the remotest parts of the state, sets an example for the rest of the state. “Goa has shown the great results of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka, Vishwas and Sabka Prayas.” he said.
The Prime Minister struck an emotional chord and said that I have seen many birthdays and have always been indifferent to that but, in all my years, yesterday was a day that made me deeply emotional.” Yesterday’s occasion was made extra special by the efforts of the country and corona warriors. He praised the compassion, service and sense of duty of the team and people for vaccinating 2.5 crore people. “Everyone cooperated fully, people connected this with service. It was their compassion and duty that made this feat of 2.5 crore vaccination in a day possible,” said a visibly moved Prime Minister.
The Prime Minister praised the contribution of the people of the medical field, those who are engaged for the last two years, without caring for their lives, are helping the countrymen in fighting Corona, for the record vaccination yesterday. People associate it with service. It is his compassion and duty that has been able to administer 2.5 crore vaccine doses. The Prime Minister informed that Himachal, Goa, Chandigarh and Lakshadweep have completed the first dose for the eligible population. Sikkim, Andaman Nicobar, Kerala, Laddakh, Uttrakhand and Dadra Nagar haveli are not far behind.
The Prime Minister said that India prioritized tourist destinations in its vaccination efforts though this was not talked about earlier. It was important for our tourism destinations to open. The Central government has also recently taken several steps to encourage foreign tourists. It has been decided to give free visas to 5 lakh tourists visiting India, loan up to 10 lakh with a government guarantee to the stakeholders in the tourism sector and loan up to 1 lakh for registered tourist guides have been instituted, the Prime Minister informed.
The Prime Minister said that the ‘double engine government’ is powering the efforts of making the Goan tourism sector more attractive and giving more facilities to farmers and fishermen of the state. Mopa greenfield airport and 6 lane highway with the allocation of 12 thousand crore, Zuari bridge connecting North and South Goa to be inaugurated in few months are enhancing connectivity in the state.
Shri Modi noted that Goa has taken a pledge of Swayam Poorna Goa to attain AatmNirbharta in Amrit Kaal and has started manufacturing more than 50 components. He underlined Goa’s achievements in toilet coverage, cent per cent electrification, and the great effort for ‘Har Ghar Jal’ campaign. The country has connected 5 crore households with piped water in 2 years and Goa’s efforts in this direction show the state’s clear priority for good governance and ease of living. The Prime Minister also listed Goa’s efforts in providing ration to poor families, free gas cylinder, distribution of PM Kisan Samman Nidhi, expansion of Kisan Credit Cards in mission mode during pandemic and Svanidhi scheme benefits to street vendors. Calling Goa a state of boundless possibilities, the Prime Minister said “Goa is not just a state of the country but also is a strong marker of Brand India”.