ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ୱିଜ ପାଇଁ ୨ ଲକ୍ଷ ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନିଃଶୁଳ୍କ ପଞ୍ଜିକରଣ ଘୋଷଣା କଲେ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରାଳୟ
14 SEP 2021 11:23AM by PIB Bhubaneswar
ମୁଖ୍ୟ ତଥ୍ୟ
ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡା ଓ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ (ଫିଟନେସ) ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତରୀ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ୱିଜ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧ରେ ଲଂଚ କରାଯାଇଥିଲା ।
ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପିଲାଙ୍କ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଫିଟନେସ ଓ ଖେଳ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତରୀ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ୱିଜକୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରାଯାଇଛି । ସାରା ଭାରତର ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ ଉପହାର ସ୍ୱରୂପ କ୍ରୀଡା ଓ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଏକ ଲକ୍ଷ ସ୍କୁଲ ଦ୍ୱାରା ନାମାଙ୍କିତ ପ୍ରଥମ ୨ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପଞ୍ଜିକରଣ ନିଃଶୁଳ୍କ କରାଯିବ । ନିଃଶୁଳ୍କ ପଞ୍ଜିକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍କୁଲ ପ୍ରଥମେ ଆସନ୍ତୁ, ପ୍ରଥମେ ପାଆନ୍ତୁ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ସର୍ବାଧିକ ଦୁଇ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ନାମାଙ୍କିତ କରିପାରିବେ ।
ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଫିଟନେସ ଓ ଖେଳ ପ୍ରତି ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡା ଓ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଏହି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କଳ୍ପିତ ଫିଟ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ୱିଜ ଲଂଚ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ଜୀଇଁବାର ମହତ୍ତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ବ୍ୟାପକ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ୱିଜରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ପ୍ରେରିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ ସ୍କୁଲ ଦ୍ୱାରା ନାମାଙ୍କିତ ପ୍ରଥମ ୨ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପଞ୍ଜିକରଣ ଶୁଳ୍କ ଛାଡ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧ରେ ଖେଳ ଓ ଫିଟନେସ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ୱିଜ ଲଂଚ କରିଥିଲେ । ଏହି ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ପୁରସ୍କାର ରାଶି ୩.୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଥିବା ବେଳେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଜାତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଷ୍ଟାର ସ୍ପୋର୍ଟରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବ ।
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏହି କ୍ୱିଜରେ ଭାଗ ନେବେ ଓ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅନଲାଇନ ତଥା ପ୍ରସାରଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମିଶ୍ରିତ ଭାବେ ରହିବ । ସାରା ଦେଶର ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଯେପରି ନିଜ ନିଜ ଫିଟନେସ ଓ କ୍ରୀଡା ଜ୍ଞାନ ପରୀକ୍ଷଣ ସୁଯୋଗ ପାଇପାରିବେ ସେହିପରି ଭାବେ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ବିନ୍ୟାସ ହୋଇଛି ।
ଫିଟ ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ୱିଜରେ ଭାଗ ନେବାର ବିବରଣୀ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଓ୍ୱେବସାଇଟରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି ।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Sports Ministry announces free registration for 2 lakh school students for Fit India Quiz
14 SEP 2021 11:23AM by PIB Delhi
Key Highlight
• The first-ever nationwide quiz on sports and fitness, Fit India Quiz was launched on September 1 to create awareness about fitness and sports among school-going children
The Fit India Quiz, the first-ever fitness and sports quiz in India for school children has been made even more attractive for participants. In a major bonanza for school students across India, the Ministry of Youth Affairs and Sports has announced that the first 2 lakh students nominated by 1 lakh schools can now be registered free for the nationwide India Quiz .Every school can nominate maximum 2 students for free for the quiz on first cum first basis.
This decision was announced by Union Minister of Youth Affairs and Sports Shri. Anurag Singh Thakur to increase fitness and sports awareness among school children. “The Fit India Quiz has been launched as part of the Fit India Movement envisioned by Prime Minister which has played a significant role in creating large scale awareness about the importance of leading a fit life. To motivate more students to join the Fit India Quiz, the participation fee for the 2 lakh students from the first 1 lakh schools has been waived off”, Shri Thakur said.
Shri Thakur, in the presence of Union Education Minister Shri Dharmendra Pradhan, launched the Fit India Quiz, which is the first-ever nationwide quiz on sports and fitness, on September 1. The nation-wide quiz has a whopping Rs 3.25 crore as prize money with the National round telecast on Star Sports.
The quiz will have representations from every State/UT in the country and will be a mix of online and broadcast rounds. The format has been designed in an inclusive manner wherein school students from across the country will get an opportunity to test their fitness and sports knowledge against their peers.
Details of participating in the Fit India Quiz is available on the Fit India website.